|
|
Stranica: 22/25.
|
[ 618 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 07 stu 2022, 01:22 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Nije istina da su hrvati u Zenici poslije 2.Sv.rata bili ugroženi. Čak šta više, bili su grupisani, u malim zajednicama na Brodi, Cajdrasu, Bristu, Janjicima, Kamberovicima... Imali su poslove u odnosu na obrazovanje. Muslimani su bili pretežno privatnici, zanatlije i ugostitelji, jer su posjedovati stotinama godina nekretnine u centru grada. Srbi su bili pretežno radnička klasa, ali je veliki broj prosvjetnih radnika bio iz Srbije, Loznica, Šabac i dr. Razlog što je veliki broj prosvjetnih radnika bio iz Srbije je naređenje KPJ kada je jedan bračni drug, većinom muškarci bio na Golom otoku, pa su cijele porodice premjestiti u ZE. Znam najmanje 10 učitelja iz Srbije i 5-6 iz Crne Gore. Razlog dolaska učitelja i obrazovnog kadra je to što smo mi bili velikim dijelom nepismeni nakon II Svjetskog rata. Naročito Muslimani i Srbi. Za Hrvate ne znam vjerujem da su i oni tu i tamo negdje s nama. U Istočnoj Bosni žene su krenule tek u školu s početka 50-ih ili krajem 40-ih.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 09:11 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 10:53 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5844 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Arif Heralić je rodom bio od Maglaja prema jednim izvorima, prema drugima je bio rođeni Zeničanin. U Zenici je živio u Crkvicama.
Zanimljiva je paralela s Aleksejem Stahanovom, koji je također migrirao iz Rusije u ukrajinski dio Donbasa.
I Heralić i Stahanov su postali alkoholičari.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 10:57 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Prvomajsko jest dio Crkvica. Alkohol i teški opasni poslovi su kod nas itekako išli ruku pod ruku. Željezarci i rudari su lokali k'o smukovi. Možeš mislit kakvih su mu ispali tih 11 djece i kako su živjeli.
Onda kad mi netko počne zazivat povratak na staro dođe mi zlo. I priča o nekom blagostanju prije nego smo se otvorili zapadu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 11:01 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5844 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Prvomajsko jest dio Crkvica. Alkohol i teški opasni poslovi su kod nas itekako išli ruku pod ruku. Željezarci i rudari su lokali k'o smukovi. Možeš mislit kakvih su mu ispali tih 11 djece i kako su živjeli.
Da, gradovi su i tada bili žarišta maloljetničke delinkvencije. I sada su.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 11:18 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Prvomajsko jest dio Crkvica. Alkohol i teški opasni poslovi su kod nas itekako išli ruku pod ruku. Željezarci i rudari su lokali k'o smukovi. Možeš mislit kakvih su mu ispali tih 11 djece i kako su živjeli.
Da, gradovi su i tada bili žarišta maloljetničke delinkvencije. I sada su. U Zenici sam x puta pokusao (popio) batine. Što bi rekao Bora Čorba, bio sam tučen i ja sam tukao
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 14:18 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Glazbenik je napisao/la: Osim rudara lokali su i direktori, ing. Bio je klub inžinjera i tehničara Dit, u blizini željezničke stanice. Znali su se upiškiti od alkohola. Blatuša je bila na lošijem glasu od Crkvica. Prvi doseljenici u Blatuši su bili Dervenčani, hrvati. Volili se igrati noževima. Zadrti i loši u alkoholu. Da, gradovi su i tada bili žarišta maloljetničke delinkvencije. I sada su. U Zenici sam x puta pokusao (popio) batine. Što bi rekao Bora Čorba, bio sam tučen i ja sam tukao Ko te tukao u Zenici? Šapni.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 14:22 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: U Zenici sam x puta pokusao (popio) batine. Što bi rekao Bora Čorba, bio sam tučen i ja sam tukao Ko te tukao u Zenici? Šapni. Blatuša, radničko, oko kolodvora.
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 14:28 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Lapo-lapo je napisao/la: Ko te tukao u Zenici? Šapni. Blatuša, radničko, oko kolodvora. Blatuša ko Bronx iz najboljih dana
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 14:38 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Blatuša, radničko, oko kolodvora. Blatuša ko Bronx iz najboljih dana Išao u osnovnu Vaso Pelagić. Bronx je Diznilend.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 14:49 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Blatuša ko Bronx iz najboljih dana Išao u osnovnu Vaso Pelagić. Bronx je Diznilend. I onda se foliraš i mene ignoriraš? Ja sam išla u I.G.K. Najbolja gradska škola. Ko si ti Junuze? Voljela bih znati. Napiši u pp.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 14:52 |
|
|
OŠ Musa Ćazim Ćatić - područna škola Blatuša (ex OŠ Vaso Pelagić)
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 15:02 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25605 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Zanimljivo, žena mu Redžifa bila živa sve do prije neku godinu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 23:27 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 23:30 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Osim rudara lokali su i direktori, ing. Bio je klub inžinjera i tehničara Dit, u blizini željezničke stanice. Znali su se upiškiti od alkohola. Blatuša je bila na lošijem glasu od Crkvica. Prvi doseljenici u Blatuši su bili Dervenčani, hrvati. Volili se igrati noževima. Zadrti i loši u alkoholu. Da, gradovi su i tada bili žarišta maloljetničke delinkvencije. I sada su. Iz bogate Bosanske Posavine potegnuli u sridnju Bosnu? Svašta.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 23:34 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Lapo-lapo je napisao/la: Nije istina da su hrvati u Zenici poslije 2.Sv.rata bili ugroženi. Čak šta više, bili su grupisani, u malim zajednicama na Brodi, Cajdrasu, Bristu, Janjicima, Kamberovicima... Imali su poslove u odnosu na obrazovanje. Muslimani su bili pretežno privatnici, zanatlije i ugostitelji, jer su posjedovati stotinama godina nekretnine u centru grada. Srbi su bili pretežno radnička klasa, ali je veliki broj prosvjetnih radnika bio iz Srbije, Loznica, Šabac i dr. Razlog što je veliki broj prosvjetnih radnika bio iz Srbije je naređenje KPJ kada je jedan bračni drug, većinom muškarci bio na Golom otoku, pa su cijele porodice premjestiti u ZE. Znam najmanje 10 učitelja iz Srbije i 5-6 iz Crne Gore. Razlog dolaska učitelja i obrazovnog kadra je to što smo mi bili velikim dijelom nepismeni nakon II Svjetskog rata. Naročito Muslimani i Srbi. Za Hrvate ne znam vjerujem da su i oni tu i tamo negdje s nama. U Istočnoj Bosni žene su krenule tek u školu s početka 50-ih ili krajem 40-ih. Športska društva dobar su pokazatej situacije. Koliko su Hrvati bili u prvim postavama zeničkih športskih društava? Sami Muslimani i Srbi. Osobito "zlatnih 80ih". Pokoji zaluta na klupu, da ju ima tko grijat, dodavat ručnike, sokove, pljeskat kolegama na terenu i možebitno popunit sliku kad se slika cila momčad. Ono, sa strane, stoje ovi, sididu oti, čučidu oni, Hrvati na kraju slike uz atribut "ekonom", "kurir", "vozač"...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 23:40 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 08 stu 2022, 23:56 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Stoji šta si reka. Digod tko i probije zid. Ipak, odgovara li to udilu Hrvata u stanovništvu Zenice?
|
|
Vrh |
|
|
Amiđa
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 09 stu 2022, 00:16 |
|
Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17 Postovi: 7751 Lokacija: Сарај Чадор
|
Može li mi ko od vas Zeničana kazati nešto više o Tetovu?
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 09 stu 2022, 00:44 |
|
|
Tetovo, na mom k. ljetov'o. Moraš u Zenici pazit kad ga spomeneš, jer odmah čuješ rečenicu iznad.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 09 stu 2022, 20:12 |
|
|
Amiđa je napisao/la: Može li mi ko od vas Zeničana kazati nešto više o Tetovu? Šta ima da se kaže o Tetovu? Iako sam rodjena u ZE samo jednom bila u Tetovu kao srednjoskolka.
|
|
Vrh |
|
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 10 stu 2022, 15:14 |
|
|
Najzagađenije mjesto u Zenici, blizu Mitala
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 10 stu 2022, 15:56 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Najzagađenije mjesto u Zenici, blizu Mitala Čuj blizu. Uz Željezaru. Bilo je poznato po tome što su jedini imali semafor izvan grada. Koji nije nikad radio ali eto... I bili su poznati po tome što su se sukobili s mudžahedinima kad su im neku curicu oteli, zamotali i oženili... Inače, nije neka sreća, mada ima i gorih od njih, stanovnike naselja iza njih zovu pogrdno Bugarima. Valjda najveći ološ tamo živio.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 10 stu 2022, 18:34 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Najzagađenije mjesto u Zenici, blizu Mitala Čuj blizu. Uz Željezaru. Bilo je poznato po tome što su jedini imali semafor izvan grada. Koji nije nikad radio ali eto... I bili su poznati po tome što su se sukobili s mudžahedinima kad su im neku curicu oteli, zamotali i oženili... Inače, nije neka sreća, mada ima i gorih od njih, stanovnike naselja iza njih zovu pogrdno Bugarima. Valjda najveći ološ tamo živio. Bajramovic Junuz.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Zenica Postano: 10 stu 2022, 23:11 |
|
|
Mislio sam da je Tetovo neki zajebantski nadimak za mjesto, koji insinuira da su lokalci slični Šipcima.
Kad ono, tražim i naziv postoji na karti, postoji i mjesna zajednica pod nazivom MZ Tetovo...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|