|
|
Stranica: 11/18.
|
[ 447 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Glava
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 03:23 |
|
|
|
Pa SDP se donekle jeste izlozio stihiji. Oni objektivno u pulu muslimanskih glasova ne mogu dobiti vise nego u ovom trenutku. I zato sad igraju dok su na sceni. Omiljeni novinar SDP-a Bakir 60-minuta je, u periodu od zavrsetka izbora do nedavno, vise puta ponavljao recenice iz kojih se mogao izvuci zakljucak da ne znaju kako dalje (isti je inace intimus Zlatka Lagumdzije). To je sublimirano u njihovoj mantri o "platformskoj koaliciji" i da hoce da se razlikuju od Silajdzica i njegove uloge. Dalje, nekoliko puta je provlacio pitanje svojim gostima na istu temu, a trazeci mesta na kojima ljudi kao npr. Ljubic mogu da mu daju neki oslonac. Iz svega toga izvukli su samo ovu najavljenu koaliciju sa ljudima krajnje sumnjivog hrvatskog legitimiteta i uz velika finansijska podmazivanja. Kazem vam ponovo, oni do kraja u svojoj glavi nisu uoblicili kako doci do cilja, cxak ni cilj ovog mandata nija do kraja definisan. Imaju cak ideje o nekoliko vezanih koraka od kojih je jedan dovoljan da im se urusi ceo koncept. I SNSD i HDZ su realno bili iznenadjeni ovakvim pravcem SDP-a
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 03:30 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2010, 20:45 Postovi: 4605 Lokacija: Kamenjarski krš
|
Agathonikos je napisao/la: vipera ammodytes je napisao/la: i žestoko uzvratiti po temeljima RS-a Ovo poštujem, nema zasljepljenosti u savezništvo sa Srbekima kao što je slučaj sa pojedinim Srbekima, koji od zasljepljenosti u savezništvo sa Hrvatima, ne vide ni prst pred nosom ili su pak ograničeni činjenicom da su na hrvatskom forumu, pa neke stvari ne smiju napisati. Nadam se da je ovo drugo u pitanju, jer ako je prvo, to je već za promatranje i to ono dubinsko Duboko poštovanje gospodine Vipera. Izuzetno cijenim ljude kao što ste vi koji načelno jeste za savezništvo sa Srbekima ali ga cijedite kroz milion sita, baš kao što i ja cijedim savezništvo s vama, kroz milion i jedno  Gospodine Agathonikus, pogledajte naziv ovog topica, pročitajte uvodni post, pa se onda opet javite da prodiskutiramo!!! I tko koga tu hoće da nategne??
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 03:35 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: mateb je napisao/la: Razina foruma se općenito srozala, a ti si tu odigrao ključnu ulogu nedosljednošću (i ne, ne mislim na odbjegle integraliste). Najjači su mi likovi koji dva puta u tri dana kažu "ne znam ništa konkretno o problemu, ali znam da sam u pravu kad pričam o njemu". I to će stvarati entitet... Živio rođo.  Pad kvalitete uglavnom ima savršenu korelaciju sa masovnošću foruma, odnosno što veći forum to i "gluplji" jer svojim rastom postane sjajna aproksimacija za presjek običnog puka. No i to se može iskontrolirati, i uglavnom se isprofiliraju teme gdje se "raja" nabacuje ko na pijaci, a i druge gdje se ne usuđuju ni prismrditi. Kada ima previse ispustanja otpada u zrak ili vodene tokove, onda su cesto dobro rjesenje "polution rights". Vidi se koliko se ispusta moze tolerirati i onda se prava na to prodaju na aukciji, a tko nema prava sto ispustit, sorry. OK, ne moze se to na forumu u punoj verziji, ali se mozda moze ograniciti broj (i duljina, cemu bi ja prvi vjerojanto bio podlozan  ) upisa. Recimo, dati svima (osim naravno administratora) maksimum 3 upisa na dan a 10 na tjedan? Znaci zaustaviti bar trolanje (meni su neki od ucesnika zamorni jer dok si trepnuo popune 5-10 strana trolanjem i baljezgarijama bez ikakvog sadrzaja, a uvijek i tako isto, da se bar gluposti mjenjaju  ). Ovako bi ih bar usporili, i prisilili da bude bar malo "ispeci pa reci"... sto bi nekima bila i odlicna intelektualna vjezba. 
_________________ Dum spiro spero.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 03:36 |
|
|
vipera ammodytes je napisao/la:
Gospodine Agathonikus, pogledajte naziv ovog topica, pročitajte uvodni post, pa se onda opet javite da prodiskutiramo!!! I tko koga tu hoće da nategne?? Jasno, gospodine Vipera. Jednostavno, nisam mogao odoliti potrebi da vam ne izrazim poštovanje zbog one rečenice napisane na onaj način. Predivna rečenica, stilski sužena ali poetski u političkom diskursu, savršena. Hvala vam na njoj 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 03:38 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Ovo poštujem, nema zasljepljenosti u savezništvo sa Srbekima kao što je slučaj sa pojedinim Srbekima, koji od zasljepljenosti u savezništvo sa Hrvatima, ne vide ni prst pred nosom ili su pak ograničeni činjenicom da su na hrvatskom forumu, pa neke stvari ne smiju napisati. Nadam se da je ovo drugo u pitanju, jer ako je prvo, to je već za promatranje i to ono dubinsko Aga brate, idem ti na stojana vec odavno... nema veze, al obrati se meni licno, nemoj da mi uspostavljas dijagnoze preko trecih osoba...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vipera ammodytes
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 03:39 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2010, 20:45 Postovi: 4605 Lokacija: Kamenjarski krš
|
Agathonikos je napisao/la: vipera ammodytes je napisao/la:
Gospodine Agathonikus, pogledajte naziv ovog topica, pročitajte uvodni post, pa se onda opet javite da prodiskutiramo!!! I tko koga tu hoće da nategne?? Jasno, gospodine Vipera. Jednostavno, nisam mogao odoliti potrebi da vam ne izrazim poštovanje zbog one rečenice napisane na onaj način. Predivna rečenica, stilski sužena ali poetski u političkom diskursu, savršena. Hvala vam na njoj  A gospodine Agathonikus nisam znao da ste tako osjetljive prirode. Eto ako što može pomoći ispričavam se zbog spomenute rečenice. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 03:56 |
|
|
DzoniBG je napisao/la:
Aga brate, idem ti na stojana vec odavno... nema veze, al obrati se meni licno, nemoj da mi uspostavljas dijagnoze preko trecih osoba... Daleko od toga, dragi Džoni. Samo primjećujem nevjerovatnu dosljednost u traženju saveznika među Hrvatima, što je politički nemudro ako nemaš i neke druge opcije, barem kao razmišljanje ili njegovu naznaku ili trag sumnje u ono o čemu pišeš u vezi s tim. Kod tebe je to jako izraženo ili barem u onom što sam dosad pročitao od tebe. Skoro slijepa odanost ideji savezništva sa Hrvatima protiv koje nemam ništa, ali je ipak gledam kroz prizmu nekog ko je možda bolje upoznat sa suštinom srpsko-hrvatskih odnosa, a to je teško nepovjerenje jednih u druge, preko čega vi forumaši iz Srbije olako prelazite za razliku od nas iz Srpske, odnosno, velike većine nas. Eto brate, to je to, bez ljutnje 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glava
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 04:12 |
|
|
Dzoni je Hrvat 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Glava
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 04:14 |
|
|
Glava je napisao/la: Dzoni je Hrvat  Trudi se ali ga odaju propusti u sintaksi. O obliku recenica da ne pricam. Ali Pete US je ipak nepobediv sa svojim jezikom
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 04:16 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Daleko od toga, dragi Džoni. Samo primjećujem nevjerovatnu dosljednost u traženju saveznika među Hrvatima, što je politički nemudro ako nemaš i neke druge opcije, barem kao razmišljanje ili njegovu naznaku ili trag sumnje u ono o čemu pišeš u vezi s tim. Kod tebe je to jako izraženo ili barem u onom što sam dosad pročitao od tebe. Skoro slijepa odanost ideji savezništva sa Hrvatima protiv koje nemam ništa, ali je ipak gledam kroz prizmu nekog ko je možda bolje upoznat sa suštinom srpsko-hrvatskih odnosa, a to je teško nepovjerenje jednih u druge, preko čega vi forumaši iz Srbije olako prelazite za razliku od nas iz Srpske, odnosno, velike većine nas. Eto brate, to je to, bez ljutnje  Trebao bi ko Zriki da stavim sub "hrvatski lobist" Nije u tome Aga stvar, nema ni slepila ni odanosti, vec samo svesti da ce poboljsanjem ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa svima nama biti bolje... veoma dobro znam koliko je trula nasa proslost, i da ima 1001 razlog zasto mozemo da se mrzimo, ali necu da se valjam u tom smradu, nemam potrebu nikog da mrzim, ne treba mi taj inferiorni osecaj da bi bio ispunjen... Trudim se da ne vredjam ni Bosnjake, nije fora u tome, najlakse je kenjati po nekome, nije to nikakva pamet. Mozda se nasi politicari opet zakrve, mozda opet padnu teske reci, i vise od toga, al ja ne prizeljkujem to, svaki nesporazum nas vodi u uludo trosenje energije i daljnji zaostatak. Aj da vidimo sta nudi hrvatska politika, sta hoce i mogu, necu sa toliko podozrenja da gledam na sve to, da stalno trazim prevaru... mozda je i ima, mozda i nasi politicari navlace njihove, al nisam ja politicar, ja samo iznosim svoj sud kao clana plebsa sta mislim da je najbolje... Ako nisam u pravu...ide na moj racun... al cu bar znati da u ovom ludilu sam podrzavao nesto pozitivno, dogovor, pomirenje, ciscenje govana proslosti...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 04:53 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
mateb je napisao/la: Pola tog područja je u neposrednoj blizini koridora. Ček, pokušavaš me time upozoriti na činjenicu za koju misliš da mi nije poznata ili sam ju zaboravio? Pa nisam baš toliko neupućen. Računao sam na to.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teskera
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 06:35 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Kum Bečo je napisao/la:
A to mi ti partizan
Jes ,patlidzan ,al s bradurinom do pojasa... ali nije to isto, ustase su fasisticki koljaci, masovne ubice i hitlerovi jarani, dok su cetnici ustanici protiv nacistickog okupatora, saveznici saveznika, antifasisti - jednom rijecju borci za slobodu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 08:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ministry of Sound je napisao/la: DzoniBG je napisao/la:
Jasno je da zakonski nece moci da se izboksuje Treci dok predstavnici i Hrvata i Bosnji i Srba ne dignu ruku za promenu ustava, a to u ovom odnosu snaga je jako malo verovatno. Morace odnosi i unutrasnjih i medjunarodnih snaga u mnogome da se promene...
Sta je alternativa... povezivanje opstina i kantona sa hrvatskom vecinom... ali i to je protivzakonito?! Dal postoji uopste neki legalan nacin kojim bi se popravila pozicija Hrvata, a da na to ne moraju da pristanu Bosnje?
Ekonomski kolaps je skoro neizbezan ako se ovako nastavi, al kako ce u takvim okolnostima biti stvorena bosnjacka politicka elita koja ce u takvom beznadju i ocaju jos i podrzati Treci... u takvim stanjima obicno prevlada najgori populizam, nije iskljuceno da optuze Hrvate za sabotazu...
Imate opciju ili da sada krenete na sve ili nista, bolikrate gde god mozete Federaciju, ili da to ostavite za neko drugo vreme, ali postavlja se pitanje dal ce doci povoljniji trenutak od ovoga gde su ljudi ocito rezignirani izborom Komse... Ima mogućnost stvaranja neke zajednice općina (zaboravio sam točan termin koji se koristi u Federaciji BiH), ali je to više neko koordinacijsko-savjetodavno tijelo, a i ne mogu se sjetiti je li svaka općina treba dopuštenje matičnog kantona za sudjelovanju. Dakle, to je tanko, mada bi svakako bilo lijepo vidjeti tu zajednicu. Sve ostalo će se svoditi na zasukavanje rukava i borbu koja će dugo trajati, pod uvjetom da neke međunarodne snage ne iznude promjenu stanja. Ova suradnja hrvatskih i srpskih stranaka je prava stvar jer je Bošnjama na državnoj razini postavljen šah, pa je čak i moguće da se sklopi državna vlast i bez SDA i SDP (to bi bio šah-mat), samo sumnjam da će Fahro i Lepi imati muda do poda da sudjeluju u takvoj koaliciji. Dugoročno mislim da bi Fahro prvi pristao na hrvatski entitet jer želi "svoje" institucije gdje bi mogao nesmetano vladati. Što se tiče same teme, neka onaj ko ju je otvorio pošalje Dodiku zahtjev da to učini pa ćemo vidjeti odgovor. Korekcija navoda (nažalost): Ustav FBiH dozvoljava samo savjetodavno vijeće kantona (ne općina) koji su u većini (nije propisano kakvoj većini) jednog naroda.Citat: Clan 3.
Kantoni sa bosnjackom ili hrvatskom vecinom mogu osnivati savjete kantona u cilju koordiniranja politike i aktivnosti u vezi sa pitanjima od zajednickog interesa za njihove zajednice radi obavjestavanja svojih predstavnika u Domu naroda. Savjeti mogu osnovati koordinaciona tjela, kao sto su komisije i radne grupe, radi razmjene informacija i uskladjivanja aktivnosti kantona u izvrsavanju njihovih nadleznosti, ali ne mogu obuhvatati vojne ili politicke dogovore.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 08:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Pete_US je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la:
Ima mogućnost stvaranja neke zajednice općina (zaboravio sam točan termin koji se koristi u Federaciji BiH), ali je to više neko koordinacijsko-savjetodavno tijelo, a i ne mogu se sjetiti je li svaka općina treba dopuštenje matičnog kantona za sudjelovanju. Dakle, to je tanko, mada bi svakako bilo lijepo vidjeti tu zajednicu.
Sve ostalo će se svoditi na zasukavanje rukava i borbu koja će dugo trajati, pod uvjetom da neke međunarodne snage ne iznude promjenu stanja.
Ova suradnja hrvatskih i srpskih stranaka je prava stvar jer je Bošnjama na državnoj razini postavljen šah, pa je čak i moguće da se sklopi državna vlast i bez SDA i SDP (to bi bio šah-mat), samo sumnjam da će Fahro i Lepi imati muda do poda da sudjeluju u takvoj koaliciji. Dugoročno mislim da bi Fahro prvi pristao na hrvatski entitet jer želi "svoje" institucije gdje bi mogao nesmetano vladati.
Što se tiče same teme, neka onaj ko ju je otvorio pošalje Dodiku zahtjev da to učini pa ćemo vidjeti odgovor.
Ja sam i ranije pisao i znam da se mnogima ne svidja, ali ovako iz daljine, najvjerojatnijim mi se cini da ce upravo zupanije biti subjekti dogovora. Na njima su velike ovlasti i njihiove ce skupstine vjerojatno, i pomalo stihijno (jer tesko da ce biti eksplicitnog dogovora, to si bosnjacki lideri jednostavno ne mogu priustiti zbog totalno zatrovane debate o trecem) formirati tijela koja djele odredjene ovlasti. Mislim da ce se MZ plasiti (vjerojatno opravdano) da taj proces proces tolerira na nivou opcina (a i bosnjacka strana ih na to moze natjerati incidentima, ako hoce, a cini mi se da ce htjeti, vise im odgovara raspad po zupanijskim linijama nego po opcinskim), em su manje ovlasti, em policija koja je u rukama zupanija moze pokusati "disciplinirati" opcine koje se odluce prikloniti nekom (u biti jos ne postojecem, sto to dodatno otezava) legalnom entitatu. Bilo bi im to preriskantno pustanje duha iz boce tako da ne vjerujem da ce pustiti. Moguce je i da ce se recimo isprva urediti da se hrvatski clan predsjednistva bira iz 4 zupanije sa hrvatskom vecinom a bosnjacki iz ostatka, i onda ce to vremenom prerasti u dva entitata u okviru FBiH a onda i formalno priznato na razini BiH. U tom slucaju se nekakve srpske opcine uopce i ne postavljaju kao problem, sto naravno ne znaci da HB i RS na koncu mozda ne ucine nekakvu razmjenu, mada mi je i to malo vjerojatno, da se dogovore oba naroda i unutar samih sebe a i onda da se 2 strane sporazumiju. Pa pogledajte kako je tesko doci do 100% koncenzusa sto se tocno hoce i koliko ima saplitanja medju Hrvatima oko formiranja treceg, a kamoli kad se krene da li bi ovo selo za ovu vukojebinu itd.  , ili a "zasto ne ovo zo ano", tesko ce to... Ovo je Hrvatima u potpunosti neprihvatljivo, i skoro potpuni hrvatski poraz a ne pobjeda. Kada bi se hrvatstvo svelo na 4 županije, to bi bio poraz i prihvatanje minimuma koji je Hrvatima nuđen od Izetbegovića X puta tijekom rata. Hrvati će ići na strategiju prekrajanja granica kantona i vjerojatno općina čime bi se obuhvatilo barem 80% Hrvata u Federaciji.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 08:57 |
|
|
Glava je napisao/la: Glava je napisao/la: Dzoni je Hrvat  Trudi se ali ga odaju propusti u sintaksi. O obliku recenica da ne pricam. Ali Pete US je ipak nepobediv sa svojim jezikom Đoni je Srbin iz BG kojeg svi znaju dugo sa forum.hr tako da nema ni riječi o lažnom predstavljanju. Pete je Srbin, genijalac, čak iz najčetničkijeg kraja BiH (istočna Hercegovina), a sam je pri dolasku na forum rekao da će iskoristiti pisanje na forumu kao priliku da "uvježba" hrvatski.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 10:12 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Pete_US je napisao/la: Ja sam i ranije pisao i znam da se mnogima ne svidja, ali ovako iz daljine, najvjerojatnijim mi se cini da ce upravo zupanije biti subjekti dogovora. Na njima su velike ovlasti i njihiove ce skupstine vjerojatno, i pomalo stihijno (jer tesko da ce biti eksplicitnog dogovora, to si bosnjacki lideri jednostavno ne mogu priustiti zbog totalno zatrovane debate o trecem) formirati tijela koja djele odredjene ovlasti. Mislim da ce se MZ plasiti (vjerojatno opravdano) da taj proces proces tolerira na nivou opcina (a i bosnjacka strana ih na to moze natjerati incidentima, ako hoce, a cini mi se da ce htjeti, vise im odgovara raspad po zupanijskim linijama nego po opcinskim), em su manje ovlasti, em policija koja je u rukama zupanija moze pokusati "disciplinirati" opcine koje se odluce prikloniti nekom (u biti jos ne postojecem, sto to dodatno otezava) legalnom entitatu. Bilo bi im to preriskantno pustanje duha iz boce tako da ne vjerujem da ce pustiti. Moguce je i da ce se recimo isprva urediti da se hrvatski clan predsjednistva bira iz 4 zupanije sa hrvatskom vecinom a bosnjacki iz ostatka, i onda ce to vremenom prerasti u dva entitata u okviru FBiH a onda i formalno priznato na razini BiH. U tom slucaju se nekakve srpske opcine uopce i ne postavljaju kao problem, sto naravno ne znaci da HB i RS na koncu mozda ne ucine nekakvu razmjenu, mada mi je i to malo vjerojatno, da se dogovore oba naroda i unutar samih sebe a i onda da se 2 strane sporazumiju. Pa pogledajte kako je tesko doci do 100% koncenzusa sto se tocno hoce i koliko ima saplitanja medju Hrvatima oko formiranja treceg, a kamoli kad se krene da li bi ovo selo za ovu vukojebinu itd.  , ili a "zasto ne ovo zo ano", tesko ce to... Ovo je Hrvatima u potpunosti neprihvatljivo, i skoro potpuni hrvatski poraz a ne pobjeda. Kada bi se hrvatstvo svelo na 4 županije, to bi bio poraz i prihvatanje minimuma koji je Hrvatima nuđen od Izetbegovića X puta tijekom rata. Hrvati će ići na strategiju prekrajanja granica kantona i vjerojatno općina čime bi se obuhvatilo barem 80% Hrvata u Federaciji. Je li to Izetbegovic odista nudio? Cini mi se da se Bosnjaci danas osjecaju jacim (ne ulazeci u to jesu li, ali odista je cesto dojam da se polaze pravo na cijelu FBiH, kao u onom komentaru o Zapadnoj Njemackoj), i da mnogi sanjaju o tom da isporuce Posavinu, ZHZ, HBZ, i najvise polovicu HNZ, sve sa mokrim snom o lijevoj obali Neretve do mora. A, kako vidim, mozda imaju apetita i na Drvar pa otuda i "briga" za Srbe tamo. Bice sad ovo hebeno, i zanima me koliko ima zastite nacionalnog interesa na razini zupanija? Da li postoji nesto kao dom naroda unutar svake? Drugim rijecima, da li ako Bosnjaci uspiju formirati vladu Srednjebosanske zupanije Hrvati imaju nekakvu zastitu u skupstini ili bi se opcine sa hrvatskom vecinom morale onda vansustavno povezivati i boriti za svoju politicku legitimaciju od nule? Cini mi se da o tome puno ovisi. Postoji li zastita interesa manje brojnog naroda i mogucnost razaranja zupanija iznutra, onda ce Bosnjaci za uzvrat problematizirati Jablanicu, Konjic, i istocni Mostar, a sigurno ce biti pokusaja provokacija i podbadanja u Drvaru itd. Ako su opcine slabe unutar zupanija onda ce ici na to da Hrvatima ne ode vise od te 4 zupanije, a najekstremniji ce imati problema i sa tim. Mislim da se igra u 2011-oj prebacuje upravo na taj teren, rovovska politicka borba za vlast u FBiH i u svakoj od zupanija. Pokusaji da se na najbezobzirniji nacin formira vlast u FBiH, pritiscima i kupovinom ljudi, samo da bi se izbacila 2 HDZa, sve govori o tome sto nas ceka u novoj godini. Znaci borba za vlast u FBiH (puno ce znaciti da im se to blokira) i u svakoj od zupanija, sto tu bude, to ce odrediti konacni rasplet. A on ce biti treci u svakoj kombinaciji, ono sto se zapravo odlucuje je koji ce teritorij u njega zapravo uci.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 10:20 |
|
|
Ovo je Hrvatima u potpunosti neprihvatljivo, i skoro potpuni hrvatski poraz a ne pobjeda. Kada bi se hrvatstvo svelo na 4 županije, to bi bio poraz i prihvatanje minimuma koji je Hrvatima nuđen od Izetbegovića X puta tijekom rata.
Hrvati će ići na strategiju prekrajanja granica kantona i vjerojatno općina čime bi se obuhvatilo barem 80% Hrvata u Federaciji.
Je li to Izetbegovic odista nudio? Cini mi se da se Bosnjaci danas osjecaju jacim (ne ulazeci u to jesu li, ali odista je cesto dojam da se polaze pravo na cijelu FBiH, kao u onom komentaru o Zapadnoj Njemackoj), i da mnogi sanjaju o tom da isporuce Posavinu, ZHZ, HBZ, i najvise polovicu HNZ, sve sa mokrim snom o lijevoj obali Neretve do mora. A, kako vidim, mozda imaju apetita i na Drvar pa otuda i "briga" za Srbe tamo. Bice sad ovo hebeno, i zanima me koliko ima zastite nacionalnog interesa na razini zupanija? Da li postoji nesto kao dom naroda unutar svake? Drugim rijecima, da li ako Bosnjaci uspiju formirati vladu Srednjebosanske zupanije Hrvati imaju nekakvu zastitu u skupstini ili bi se opcine sa hrvatskom vecinom morale onda vansustavno povezivati i boriti za svoju politicku legitimaciju od nule? Cini mi se da o tome puno ovisi. Postoji li zastita interesa manje brojnog naroda i mogucnost razaranja zupanija iznutra, onda ce Bosnjaci za uzvrat problematizirati Jablanicu, Konjic, i istocni Mostar, a sigurno ce biti pokusaja provokacija i podbadanja u Drvaru itd. Ako su opcine slabe unutar zupanija onda ce ici na to da Hrvatima ne ode vise od te 4 zupanije, a najekstremniji ce imati problema i sa tim. Mislim da se igra u 2011-oj prebacuje upravo na taj teren, rovovska politicka borba za vlast u FBiH i u svakoj od zupanija. Pokusaji da se na najbezobzirniji nacin formira vlast u FBiH, pritiscima i kupovinom ljudi, samo da bi se izbacila 2 HDZa, sve govori o tome sto nas ceka u novoj godini. Znaci borba za vlast u FBiH (puno ce znaciti da im se to blokira) i u svakoj od zupanija, sto tu bude, to ce odrediti konacni rasplet. A on ce biti treci u svakoj kombinaciji, ono sto se zapravo odlucuje je koji ce teritorij u njega zapravo uci. Izetbegović je 10.1.1994 Tuđmanu ponudio sve južno od Prozora, i zapadno od Neretve, što je naravno odbačeno. http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/alija-izetbegovic-10-sijecnja-1994-godine-je-hrvatskom-predsjedniku-franji-tudmanu-ponudio-podjelu-bih-908.htmlNisam 100% siguran ali mislim da parlament svakog kantona nije dvodomni, ali ono gdje se štiti narod u mješovitim kantonima (HNŽ i SBŽ) je nužnost uspostavljanja 2/3 većine da bi se kantonom vladalo. Tako da u SBŽ mislim da neće biti vlade koja ne bi uključivala HDZ, pogotovo jer je HDZ pojedinačno najjača stranka. U kantonima koje većinski pripadaju jednom narodu, a koje imaju općine koje pripadaju drugom narodu imate ovo: Citat: (2) Svaki kanton moze delegirati svoje nadleznosti vezane za obrazovanje, kulturu, turizam, lokalno poslovanje i dobrotvorne aktivnosti, radio i televiziju opcinama na svojoj teritoriji, a duzan je to uciniti prema opcinama cije vecinsko stanovnistvo, po nacionalnoj strukturi, nije stanovnistvo koje cini nacionalnu vecinu u kantonu kao cjelini. Tako recimo općina Žepče u ZE-DO kontrolira obrazovanje i ima popriličnu autonomiju u odnosu na kanton.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pete_US
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 10:43 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Glava je napisao/la: Trudi se ali ga odaju propusti u sintaksi. O obliku recenica da ne pricam.
Ali Pete US je ipak nepobediv sa svojim jezikom Đoni je Srbin iz BG kojeg svi znaju dugo sa forum.hr tako da nema ni riječi o lažnom predstavljanju. Pete je Srbin, genijalac, čak iz najčetničkijeg kraja BiH (istočna Hercegovina), a sam je pri dolasku na forum rekao da će iskoristiti pisanje na forumu kao priliku da "uvježba" hrvatski.  Hvala, hvala... Mozak nije kao motor automobila, on sve bolje funkcionira sto ga vise koristis. Zato recimo umirovljenici koji igraju karte ili rjesavaju krizaljke ne posenile ni blizu kao oni koji to ne rade. Ili tko najuci jedan jezik ne nestane mu prostora nego jos lakse nauci neki sljedeci. Ja i tako cesto mjesam ekavicu i jekavicu (hebi ga, citam medije i sa jedne i sa druge strane, a i zivio sam i tu i tamo) i to je onda dobra mentalna vjezba pokusati nesto disciplinirano napisati na jednom ili na drugom. Naravno nikad mi ne podje bas 100% za rukom ali nije lose pokusati. And, by the way, nikad nisam stekao dojam da vecina ovdje nekoga manje ili vise uzima za ozbiljno ovisno o tome koristi li ikavicu, jekavicu, ili sto li vec, sto je jos jedan veliki plus za forum. Sustina a ne forma  ... kao stu su mi glupi i argumenti "ti si odavde ili odande pa zato to mislis", to mi je obicno znak da onaj koji pise zapravo nema pravih argumenata. Na koncu, da, istocna Hercegovina je dobrim dijelom i cetnicka, ali bilo je i partizana, i jednostavno ima dugu tradiciju svakakvih buna i previranja jos od ranije. Kraj u kome su svi naoruzani i od malih nogu nauce pucati, cesto i zene naravno. OK ima toga i drugdje ali je to tamo bas izrazeno, toliko da je mozda uslo i u gene  , ne znam da li su mi ovo neki dalji rodjaci u Kaliforniji, ali me nasmijao video: http://www.youtube.com/watch?v=40SPnLEV ... re=relatedPozdrav svima 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bog-i-Hrvati
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 10:48 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Korekcija navoda (nažalost): Ustav FBiH dozvoljava samo savjetodavno vijeće kantona (ne općina) koji su u većini (nije propisano kakvoj većini) jednog naroda.Citat: Clan 3.
Kantoni sa bosnjackom ili hrvatskom vecinom mogu osnivati savjete kantona u cilju koordiniranja politike i aktivnosti u vezi sa pitanjima od zajednickog interesa za njihove zajednice radi obavjestavanja svojih predstavnika u Domu naroda. Savjeti mogu osnovati koordinaciona tjela, kao sto su komisije i radne grupe, radi razmjene informacija i uskladjivanja aktivnosti kantona u izvrsavanju njihovih nadleznosti, ali ne mogu obuhvatati vojne ili politicke dogovore. Ovo nije loše. Ne vodi novoj federalnoj jedinici, ali ukazuje na stanje na terenu i navikava javnost (prije svega bošnjačku jer je hrvatska strana već shvatila) da je Treći jedino rješenje i da praktički već postoji na terenu. Ovaj Savjet hrvatskih kantona bi bija još jedan mali koračić u tom smjeru, trenutno taman dovoljno velik da malo uzburka vodu a da nas ne zapljusne po faci. Problem je sa SBŽ koju će se tribati prekrajati, to je zapravo jedini problem... Ako napravimo Savjet hrvatskih kantona u BiH nekako sumnjam da postoji mogućnost da SBŽ uđe u to (jer valjda kantonalno vijeće mora izglasati pristupanje takvom nečem, ne znam, a tu većinu nemamo) te bi se time moglo pokazati slabost oko Srednje Bosne i odustajanje od iste... Stoga, dok se SBŽ ne prekroji na hrvatski i muslimanski dio pitanje je koliko bi ovo bilo pametno sa Savjetom kantona. Da su općine u pitanju to bi bija taj pravi, odmjereni i odlučni koračić prema Trećem koji bi Bošnjake lagano senzibilizira za realno stanje na terenu...
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 10:55 |
|
|
Bog-i-Hrvati je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Korekcija navoda (nažalost): Ustav FBiH dozvoljava samo savjetodavno vijeće kantona (ne općina) koji su u većini (nije propisano kakvoj većini) jednog naroda.
Ovo nije loše. Ne vodi novoj federalnoj jedinici, ali ukazuje na stanje na terenu i navikava javnost (prije svega bošnjačku jer je hrvatska strana već shvatila) da je Treći jedino rješenje i da praktički već postoji na terenu. Ovaj Savjet hrvatskih kantona bi bija još jedan mali koračić u tom smjeru, trenutno taman dovoljno velik da malo uzburka vodu a da nas ne zapljusne po faci. Problem je sa SBŽ koju će se tribati prekrajati, to je zapravo jedini problem... Ako napravimo Savjet hrvatskih kantona u BiH nekako sumnjam da postoji mogućnost da SBŽ uđe u to (jer valjda kantonalno vijeće mora izglasati pristupanje takvom nečem, ne znam, a tu većinu nemamo) te bi se time moglo pokazati slabost oko Srednje Bosne i odustajanje od iste... Stoga, dok se SBŽ ne prekroji na hrvatski i muslimanski dio pitanje je koliko bi ovo bilo pametno sa Savjetom kantona. Da su općine u pitanju to bi bija taj pravi, odmjereni i odlučni koračić prema Trećem koji bi Bošnjake lagano senzibilizira za realno stanje na terenu... Da je savjet općina to bi bila prava stvar... Evo opet omiljenog grafikona (kliknite na + u gornjem lijevom kutu za povećanje slike): 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hertzeg
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 12:16 |
|
|
Đoni je Srbin iz BG kojeg svi znaju dugo sa forum.hr tako da nema ni riječi o lažnom predstavljanju. Pete je Srbin, genijalac, čak iz najčetničkijeg kraja BiH (istočna Hercegovina), a sam je pri dolasku na forum rekao da će iskoristiti pisanje na forumu kao priliku da "uvježba" hrvatski.  Hvala, hvala... Mozak nije kao motor automobila, on sve bolje funkcionira sto ga vise koristis. Zato recimo umirovljenici koji igraju karte ili rjesavaju krizaljke ne posenile ni blizu kao oni koji to ne rade...... Pozdrav svima  Ne zamjerite zbog upadice, g. Pete, ali me sa svojim pisanjem (stilom i izričajem) potsjećate na nekog tko ima neke veze s "Getom". Je li vam on rođak? Svako dobro i Tebi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 12:39 |
|
|
Aguirre je napisao/la: Osobno sam svjedok tih godina u Drvaru. Nigdje na području federacije nije provedeno nešto poput toga. Od doseljenja Hrvata nakon Oluje do njihovog gotovo potpunog iseljenja, grad(DRVAR) je bio pod okruženjem SFOR-a i djelovao je kao okupacijska zona. Dao Bog da se tako nešto napravilo u Posavini...
Vidiš, ovo je najvažnija činjenica na ovom topicu, a i uopće kada se priča o genocidnoj RS, a pogledaj koliko je ljudi obratilo pažnju na tu najvažniju činjenicu i koja je razina diskusije? Genocidnu RS je netko izvana silom htjeo. Za nju su anglosaksonski tenkovi osiguravali teritorij. Tenkovi su ušli u Drvar, Glamoč i Grahovo, a to isto nije učinjeno u Derventi, Brodu, Banja Luci. A po logikom i kronologijom trebalo se prvo vratiti protjerane koje je srpski agresor iztjerao. Ali to se nije učinilo. Vratimo se malo na početak topica. Dolazi dakle jedan prosječni čedo i otvara topic o hrvatskoj diskriminaciji i opstrukciji u Drvaru i Glamoču. Agresor i okupator priča o diskriminaciji. Srbi, koji su započeli svaki rat u bivšoj Yu, koji su počinili 90 % svih ratnih zločina, koji su okupirali 35 % Hrvatske, 70 % BiH, prvi nakon drugog svjetskog rata imali konclogore, slike Keraterma, Omarske i Manjače i Ausschwitza su iste, koji su protjerali sve nesrpsko gdje god su kročili, šta je bilo njihovo i nije, koji su porušili na tisuće crkva, koji su minirali samostan u Plehanu iznutra, zaklali časne sestre u Banja Luci, ti isti Srbi imaju obraza pričati o diskriminiaciji ???? To je suštinska razlika između nas i njih, taj njihov obraz, ta neljudskost. Ali to treba imati, pogotovo kada je o politici riječ. Treba biti pokvaren kao Srbi i musli.
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 12:41 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la:
Po principu etnicke vecine, Srbi bi mozda imali pravo i na tu teritoriju, kao i na srpski deo Posavine, ali desio se rat, ljudi su ginuli za to podrucje i bilo neposteno traziti da ga tek tako prepuste.
Aleksa, je li moguće da ovako nešto dolazi od tebe? Srbi si ginuli za RS i zbog toga ona treba opstati???? Ginuli su i SSovci za Staljingrad pa ipak to nije njihovo. Srbi koji su ginuli za RS, s humane strane oni su ljudske žrtve, ali s moralno-legalne strane oni su agresori i njihovo djelo se nipošto ne smije nagraditi.
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 12:43 |
|
|
Pete_US je napisao/la:
RS i Dayton ne spori niti je ikad sporila neka velika sila, Dayton je 100% dio politickog mainstream-a, pa time i RS, tu nema price. Kosovo, sa druge strane, nije priznato od veceg dijela covjecanstva, niti ima sanse biti primljeno u UN bez konacnog dogovora Srba i Albanaca. Kosovo ce se djeliti, slicno kao FBiH. Mada tamo tek treba poceti sa pitanjima imovine prognanih i drugog...
Sretna Nova Godica svima, samo nemoj da je netko sjded'o u kola pijan i vozio.
Da, Kosovo nije priznato od Zimbabwea, Sjeverne Koreje, Bangladesha. Ali je od Amerike i EU. Jednog dana kada se otcijepi Herceg-Bosna, meni bi bilo puno draže da je priznaje manjina kao što su Amerika i EU, a što jednog dana nećemo dobiti vizu za Zimbabwe, tragično je, ali ćemo to ipak nekako preživjeti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Slucaj DGG, ili dvolicnost hrvatskog zahtjeva za trecim entitetom Postano: 02 sij 2011, 13:02 |
|
|
Juda Iškariot je napisao/la: Aleksa, je li moguće da ovako nešto dolazi od tebe? Srbi si ginuli za RS i zbog toga ona treba opstati???? Ginuli su i SSovci za Staljingrad pa ipak to nije njihovo.
Primijeti kako su nacisti ipak poraženi kod Staljingrada.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: weasel i 42 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|