HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 kol 2026, 19:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 354 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2022. Krah multietniĆarsko-demografske politike Robota
PostPostano: 31 pro 2022, 04:44 

Novdan je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:

Šteta što je preveliko za potpis. :smajl007

Ružno i bezobrazno rečeno, ali u osnovi istinito. Konverzije s katoličanstva na pravoslavlje su bile rijetkost jer su u Osmanskom Carstvu daleko bolji položaj imali pravoslavci,neusporedivo bolji.Nebo i zemlja bolji. Dok je pravolsavni kler poticao pravoslavce da budu martolozi, Katolička Crkva je to nastojala suzbiti. Jedan američki povjesničar je kazao da je pravoslavna crkva imala veću moć i utjecaj u Osmanskom Carstvu, nego u Bizantu. A i prije Turaka čitavi krajevi prelaze s katoličanstva na pravoslavlje, recimo Duklja nakon što ju osvaja Raška. Pravoslavci se na prostor Hrvatske i BiH masovno doseljavaju kao martolozi, pomoćna osmanska vojska i osmanski vazali. Postoje i brojni navodi nasilnih konverzija katolika u pravoslavlje. S druge strane i Mletačka Republika i Habsburška Monarhija priznavale su vlaškim statutima privilegije doseljenim pravoslavcima, tako da ni tu nikakvih konverzija nema. Recimo imamo popis stanovništva Like i Krbave iz 1712., dakle svega petnaestak godina nakon oslobođenja od Turaka. Doslovo je sastav stanovništva isti kao 1991., točno su popisani rodovi, njihova vjerska pripadnost i selo gdje žive. Isti rodovi i ista sela su ostala u istim vjerama i kasnije. Nikakvog pokatoličavanja pravoslavaca nije bilo. Bilo je nešto unijačenja u vidu grkokatolika na prostoru Žumberka i nešto malo drugdje. Sve skupa demografski potpuno zanemarivo. Beč je između ostalog i finacirao pravoslavni kler, pravoslavci su im dobro došli za slabljenje moći hrvatskih plemića. A kasnije, u 19. stoljeću su upravo pravoslavci bili saveznici talijanaša u Dalmaciji, a u banskoj Hrvatskoj krajem stoljeća Khuen-Hedervaryju. Unatoč tome, toliko su zadojeni nacionalističkim lažima iz 19. stoljeća, vremena uspona nacionalizma i velikosrpske ideje, da zaista misle da je bilo nekog masovnog pokatoličavanja. Ironija je da je upravo suprotno bio slučaj. Ali to što su zadojeni ih ništa ne abolira. Sve ovo što ja govorim su provjerljive činjenice i da su u životu išta čitali osim svoje propagande, znali bi da je tako. Problem je njihova bahatost, bezobrazluk i INTELEKTUALNA LIJENOST. Njima se ne da propitkivati vlastite laži i mitove, lijeni su. Rađe slušaju slatke bajke o tome kako su Srbi najbolji i najstariji narod, kolijevka civilizacije.

Inače na ovoj mapi je baš i označeno da su Hrvati Karaševa sa 3 od 4 strane okruženi Srbima čiji su govor poput Janjevaca preuzeli. Sve kako sam govorio

Preporučio bi kolegama forumašima da lupe enter na kraju svake rečenice, ili bar svake druge.

Prvo što me bole oči kad vidim zid teksta, a drugo što me zaboli stomak (od smeha) kad krenem da čitam napisano.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 04:48 

Ja ne znam koliko puta mora da se obrađuje ova tematika, lupljen vam je više puta spisak srpskih manastira na prosotrima današnje Bejha i Hrvatske iz 13., 14., pa čak i 12. veka koje su izgradili srpski velikaši, sve lepo dokumentovano. Nisu ih sigurno pravili da bi skupljali prašinu :neznam

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 06:08 

Koliko jos su pretvorene u latinske crkve

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 08:08 

Altomanović je napisao/la:
Koliko jos su pretvorene u latinske crkve

Nemam pojma, premalo. S liberalizmom ćemo vam sve zapadne progutat, a i dio istočnih. Te vaše priče su atavitam prošlih vremena.

Ja se uvijek pitam čime se to vi ponosite. Što ste to napravili ikad, isti ste muslimani.

I nemojte mi Teslu i slične koji bi propali da su živjeli u srpskom okruženju. Vi ste tko i islam, bolest svakog društva.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 09:07 

Bosonosorg je napisao/la:
Ja ne znam koliko puta mora da se obrađuje ova tematika, lupljen vam je više puta spisak srpskih manastira na prosotrima današnje Bejha i Hrvatske iz 13., 14., pa čak i 12. veka koje su izgradili srpski velikaši, sve lepo dokumentovano. Nisu ih sigurno pravili da bi skupljali prašinu :neznam

i lepo vam je objašnjeno da izvan Hercegovine nema takvih manastira, nego da lažete.

ali vi volite da inzistirate na lažima

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 09:53 

Samostani i crkve su zanimljiva tema, ali su prikladniji pod forumu povijest.

Ovdje molim o demografiji, sa naglaskom na robote.

1660 of 2558 - 64.89%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 12:07 

divizija je napisao/la:

i lepo vam je objašnjeno da izvan Hercegovine nema takvih manastira, nego da lažete.

ali vi volite da inzistirate na lažima

Oni su msm intelektualno krajnje lijeni, zbog čega im u glavi ostanu samo neke nacionalističke podvale tipa "pokatoličeni Srbi". Da su čitali ozbiljne srpske povjesničare, bilo bi im jasno da pravoslavci nisu autohtoni u Hrvatskoj, Krajini itd, nisu ni morali čitati išta od hrvatskih autora.

Banalan primjer, srpski historiograf Karanović uredno navodi da je kompletno srpsko stanovništvo zapadne BiH doseljeno od Turaka, srpski historiograf Milenko Pekić govori kako je manastir Krka izvorno katolički samostan kojega su, kao i mnoge druge, pravoslavni popovi preuzeli kao turski saveznici. Dok su gotovo sve katoličke crkve i samostani u BiH porušeni i to sa zabranom gradnje novih ili čak dograđivanja ostavljenih, izgrađene su brojne pravoslavne crkve. Martolozi

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 12:12 

Demografija molim lijepo.

1660 of 2558 - 64.89%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 12:15 

Naša Kvačica je napisao/la:
Demografija molim lijepo.

Sve je počeo lažljivi NSOS s pričom o pokatoličenim Srbima. Ako već mogu bezobrazno lagati, možemo ih i mi pobiti argumentima

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 12:22 

NSOS upozorenje zbog trolanja. Ostali imamo povijesne teme ako se nekome da o tome, nemojte kvariti ovu lijepu temu.

1660 of 2558 - 64.89%

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 14:10 

Novdan je napisao/la:

Sve je počeo lažljivi NSOS s pričom o pokatoličenim Srbima. Ako već mogu bezobrazno lagati, možemo ih i mi pobiti argumentima

Vidim istina zna da zaboli.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 14:13 

Naša Kvačica je napisao/la:
NSOS upozorenje zbog trolanja. Ostali imamo povijesne teme ako se nekome da o tome, nemojte kvariti ovu lijepu temu.

Ovaj forum je inace poznat po tome sto se svi uvek drze teme. Ja sam napisao samo jednu poruku a onda je usledilo nekoliko stranica rasprave u kojoj nisam ucestvovao. Ali dobro. Vidim udario sam u zivac.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 14:28 

NSOS je napisao/la:
Novdan je napisao/la:

Vidim istina zna da zaboli.

Hahahah kakav mozgić ti imaš

Tijek zbivanja:

1. ti izneseš tezu, bez ikakvog dokaza

2. nekoliko forumaša argumentirano pobije tezu

3. ti ne izneseš nikakav protuargument, već kažeš "vidim istina zna da zaboli"

Pa ajde dokaži da je istina! Dokaži da su pokatoličeni u 17. st!

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 15:06 

Dajte zasrali ste najbolju temu na forumu. Neka neko od modova briše ovo.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2022, 20:13 

"sve lepo dokumentovano"

Lipo je to dokumentira u svojin science fiction knjigama velikosrpski mitomanski pop Nikodim Milaš 1900. godine da su tri šizmatička manastira u Dalmaciji, Krupa, Krka i Dragović iz 14. stolića. Iako nikad nitko prije toga nije čuja da je bilo ortodoksa na tin mistima u to vrime i da su postojali ortodoksni manastiri... :sega

Vrh

PostPostano: 01 sij 2023, 11:08 

Velebit je napisao/la:

Rumunjska je jedna od ritkih zemalja s solidnim rastom TFR uz Cesku.

prema ovim podatcima nije, samo ja mislim da su podatci naštelani jer uključuju dijasporu

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2023. Krah multietniĆarsko-demografske politike i egzodus bonsai muslimana
PostPostano: 02 sij 2023, 22:55 

Malo promatram popis KJ 1921. pa sam napravio jednu analizu,

pokušao sam utvrditi koliko bi Hrvata i Srba bilo u hrvatskom i srpskom dijelu konačnog razgraničenja o kojem se intenzivno pregovaralo krajem tridesetih godina prošlog stoljeća

okosnica mi je bila ova dobro poznata karta
slika

uz neke minimalne korekcije, tipa Ilok i Šid koji su ovdje vjerojatno samo greškom izostavljeni, kao i još jedna ili dvije slične situacije, uglavnom nebitno za ukupnu sliku

dakle, kada se sve, očita, zbroji, oduzme, dobije se ovakva slika:

KJ po jeziku, (zapravo po nacionalnosti gdje se ne može odrediti po jeziku) 1921
slika

boje za Hrvate, Srbe, Muslimane, Albance i Makedonce su valjda jasne, smeđa - Nijemci, ljubičasta Rumunji, žuta - Mađari, tamno zelena - Bugari

što se tiče brojki, u "hrvatskom dijelu" KJ (prema ovoj karti, bez Slovenije naravno) Hrvati bi činili 57.42% stanovništva, dok bi u "srpskom dijelu" bez Makedonije Srbi činili 66.58%, a sa Makedonijom 57.80% stanovništva.

57.42% - 57.80% :neznam da su Maček i knez Pavle vaservagom mjerili ne bi bliže

što se tiče kotara/srezova:
u hrvatskom dijelu je 45 kotareva bez hrvatske apsolutne ili relativne većine
u srpskom dijelu bez Makedonije je 42 kotara bez srpske apsolutne ili relativne većine, (sa Makedonijom je naravno broj kotara bez srpske većine puno veći)

sa dodanim Hrvatima Istre, Rijeke i Zadra, (koji bi vrlo vjerojatno završili u Hrvatskoj nakon pada fašizma u Italiji, pogotovo ako bi se Jugoslavija razdružila kao Čehoslovačka i ne bi bila dio Trojnog pakta niti imala tolika razaranja) Hrvatima nešto malo raste udio ali ništa specijalno da bi više utjecalo na generalnu sliku omjera, dok je u apsolutnom broju dosta značajno

Fun fact:

avnojevska Srbija 1921 - udio Srba 69.21% (Srbija + Kosovo 1921 - udio Srba - 64.99%)
avnojevska Hrvatska 1921 - udio Hrvata 68.88%

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2023. Krah multietniĆarsko-demografske politike i egzodus bonsai muslimana
PostPostano: 02 sij 2023, 23:25 

Mapa ne spada na ovu temu a i potpuna je glupost. Nikakvi razgranicenje na koje bi Srbi pristali ne bi izgledalo ni izbliza ovako. Izvan tog "hrvatskog" dela bi ostalo otprilike 0 Hrvata, a izvan "srpskog" preko milion Srba. Ovo su hrvatski vlazni snovi.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2023, 23:33 

Kao prvo: miran budi svetosavni turčine

Kao drugo: karta spada pod ovu temu jer se odnosi na demografiju ovog područja

Kao treće: dobro si zapazio da su vas turci razmazali po hrvatskom povijesnom prostoru kao konjsku balegu po polju, upravo zato su se i događali pregovori koji su iznjedrili ovakve karte kako bi se taj problem riješio, što se tiče koliko koga gdje ima, već je navedeno u postu kako je udio dva naroda koja dogovaraju kartu u svojim dijelovima jednak i to doslovno matematički jednak, što dokazuje ispravnost, objektivnost i ozbiljnost karte

Vrh

PostPostano: 02 sij 2023, 23:37 

Šporet je napisao/la:
Kao prvo: miran budi svetosavni turčine

Kao drugo: karta spada pod ovu temu jer se odnosi na demografiju ovog područja

Kao treće: dobro si zapazio da su vas turci razmazali po hrvatskom povijesnom prostoru kao konjsku balegu po polju, upravo zato su se i događali pregovori koji su iznjedrili ovakve karte kako bi se taj problem riješio, što se tiče koliko koga gdje ima, već je navedeno u postu kako je udio dva naroda koja dogovaraju kartu u svojim dijelovima jednak i to doslovno matematički jednak, što dokazuje ispravnost, objektivnost i ozbiljnost karte

Svoje seksualne frustracije postavljaj na odgovarajucim temama.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2023, 23:41 

Šporet je napisao/la:
Malo promatram popis KJ 1921. pa sam napravio jednu analizu,

pokušao sam utvrditi koliko bi Hrvata i Srba bilo u hrvatskom i srpskom dijelu konačnog razgraničenja o kojem se intenzivno pregovaralo krajem tridesetih godina prošlog stoljeća

slika

uz neke minimalne korekcije, tipa Ilok i Šid koji su ovdje vjerojatno samo greškom izostavljeni, kao i još jedna ili dvije slične situacije, uglavnom nebitno za ukupnu sliku

dakle, kada se sve, očita, zbroji, oduzme, dobije se ovakva slika:

KJ po jeziku, (zapravo po nacionalnosti gdje se ne može odrediti po jeziku) 1921
slika

boje za Hrvate, Srbe, Muslimane, Albance i Makedonce su valjda jasne, smeđa - Nijemci, ljubičasta Rumunji, žuta - Mađari, tamno zelena - Bugari

što se tiče brojki, u "hrvatskom dijelu" KJ (prema ovoj karti, bez Slovenije naravno) Hrvati bi činili 57.42% stanovništva, dok bi u "srpskom dijelu" bez Makedonije Srbi činili 66.58%, a sa Makedonijom 57.80% stanovništva.

57.42% - 57.80% :neznam da su Maček i knez Pavle vaservagom mjerili ne bi bliže

što se tiče kotara/srezova:
u hrvatskom dijelu je 45 kotareva bez hrvatske apsolutne ili relativne većine
u srpskom dijelu bez Makedonije je 42 kotara bez srpske apsolutne ili relativne većine, (sa Makedonijom je naravno broj kotara bez srpske većine puno veći)

sa dodanim Hrvatima Istre, Rijeke i Zadra, (koji bi vrlo vjerojatno završili u Hrvatskoj nakon pada fašizma u Italiji, pogotovo ako bi se Jugoslavija razdružila kao Čehoslovačka i ne bi bila dio Trojnog pakta niti imala tolika razaranja) Hrvatima nešto malo raste udio ali ništa specijalno da bi više utjecalo na generalnu sliku omjera, dok je u apsolutnom broju dosta značajno

Fun fact:

avnojevska Srbija 1921 - udio Srba 69.21% (Srbija + Kosovo 1921 - udio Srba - 64.99%)
avnojevska Hrvatska 1921 - udio Hrvata 68.88%

Zašto je Subotički srez pod vašom kontrolom? Tu je oduvek bilo više srba, među slovenima su bili većina. Mslm mađara je bilo više i od jednih i drugih, ali je krajnje nefer da uzimaš broj katolika za neko merilo bilo gde u Vojvodini kada tu mađari čine faktor.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2023, 00:04 

skupa: 90,961

Religijska 1921:
78,494 katolika
6,746 pravoslavci
3,905 jevreji
1,378 evangelisti
238 muslimani
198 grkokatolici
2 ostali

Jezička:
60,699 srpski ili hrvatski
26,749 mađarski
2,475 nemački
423 ruski
231 slovenački
195 čehoslovački
189 ostali

na popisu 1921. nigde nije vođena nacionalna evidencija, tako da si broj hrvata izvukao iz bulje.

Po brojkama verovatno je da su sloveni katolici bili većina, tu sam pogrešio, ali dobar deo njih nije ni imao hrvatsku nacionalnu svest.

Samo je dovoljno pogledati mapu parlamentarnih izbora 1923:
slika

Hrvatska seljačka stranka u Subotičkom srezu bila je smešna, skoro da nije imala glasačko telo, dok nasuprot tome sva slovensko pravoslavna područja su glasala za radikale ili demokrate (dakle dve evidentno srpske struje). Bunjevačko - šokačka stranka je stranka lokalnog karaktera i postojala je podela između pro-jugoslovenskih (aka pro-srpskih) i pro-hrvatskih elemenata u okviru same stranke.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2023, 00:16 

Šporet je napisao/la:

slika

"Dobro poznata"? Prvi put je vidim u zivotu.

Ne znam kako su pre Srbi pregovarali s vama, ali meni izgleda da su davali svako selo gde ima Hrvata u Hrvatsku, a onda su pregovarali koje ce jos srpske etnicke teritorije u Hrvatsku, koje u Srbiju.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2023, 00:16 

Da ne pričamo o tome kako je u Jugoslaviji bilo zabranjeno da se izjašnjavaš kao bunjevac (pa su svi nasilno išli u hrvatski korpus), dok je bilo perfektno OK da se izjašnjavaš kao neki etnički crnogorac, pa je to čak i potencirano.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2023, 00:19 

slika
ovo je najpravednija podela, da nije Maček svakako ne bi prihvatio ovakve uslove.

Dobar deo hrvata ostane u Banovini Srbije, slično kao u srba u Banovini Hrvatskoj. Procentualno skoro pa isto.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 354 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: