HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 lip 2025, 08:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 154 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Je li pad Sarajeva bio hrvatski interes, gledano iz današnje perspektive?
NE 53%  53%  [ 9 ]
DA 47%  47%  [ 8 ]
Ukupno glasova : 17
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pad Sarajeva - korisno za Hrvate ili ne?
PostPostano: 26 sij 2023, 12:43 

novovrijeme je napisao/la:
Rutinerr je napisao/la:

Ne govorim o poginulim u razmjeni vatre na liniji ili borbama.
Govorim o egzekuciji zarobljenika.

Ma govori ti šta hoćeš al meni se opet jebe.
Nije mi vas žao, džaba se trudiš i oblijećeš oko Srba.
Drži taj osjećaj samokrivice za sebe.

A što si ti neki napaljen lik, pa kad ti se jebe, nađi nešto, ne smaraj po forumu.

Ko te pita je li ti žao? Koga to briga?

Samo konstatujem da si mentalno bolestan.
Ništa ne oblijećem, reagovao sam na tvoju priču nekakva časna borba, tu časti nema ni gram.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 12:47 

Rutinerr je napisao/la:

Ma govori ti šta hoćeš al meni se opet jebe.
Nije mi vas žao, džaba se trudiš i oblijećeš oko Srba.
Drži taj osjećaj samokrivice za sebe.

A što si ti neki napaljen lik, pa kad ti se jebe, nađi nešto, ne smaraj po forumu.

Ništa ne oblijećem, reagovao sam na tvoju priču nekakva časna borba, tu časti nema ni gram.

Nama je časna.
A vas ko jebe, kmečite nekom drugom.
Vi kmečali po Hagu, CNNu i BBCu pa se navikli i nastavili nama kmečati. Jel ti zaista misliš da Srbe boli kurac za kmekom ljudi protiv kojih su ratovali? =))
Zamisli da nam je 1946. došao Švabo kmečati kako smo mu dali po pički. =))
Muslimani...

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 12:53 

Rutinerr je napisao/la:

Nama je časna.
Vi kmečali po Hagu, CNNu i BBCu pa se navikli i nastavili nama kmečati. Jel ti zaista misliš da Srbe boli kurac za kmekom ljudi protiv kojih su ratovali? =))
Muslimani...

Ne vrti se svijet oko vas.
Ne postavljate vi standarde šta je časno.
Valjate se u krvi i iznutricama svojih žrtava i pričate o časti.
Kakvo odsustvo časti, kakva đubrad!
Vi dali Švabi po pički? Vi ste predali Beograd bez ispaljenog metka.
I pred kraj rata iz četnika prešli u partizane, eno kaže Srba bilo najviše. Jašta nego!

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 12:57 

Rutinerr je napisao/la:

Nama je časna.
Muslimani...

I pred kraj rata iz četnika prešli u partizane, eno kaže Srba bilo najviše. Jašta nego!

blablablablabla kmekmekmekmekme pseći prdež prrrrrd

Aj sad ne trolaj više i ne uništavaj svaku temu.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 13:15 

Rutinerr je napisao/la:

blablablablabla kmekmekmekmekme pseći prdež prrrrrd

Aj sad ne trolaj više i ne uništavaj svaku temu.

Mrš keru!

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 13:58 

Naša Kvačica je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Ne bi došlo do hrvatsko-muslimanskog rata i HV bi vjerojatno direktno preuzeo BiH.

Ono što je od nje ostalo.

Ne bi u tom trenutku došlo do rata, ali možda bi kasnije. Uzgajali bi guju u njedrima a ne bi ni znali. Ujeli bi nas kad i ako bi dobili priliku a mi bi se začudili od kud sad to.

SDA se mora maknuti. Suradnja s njima je kao da se dogovaraš sa virusom bjesnila.

Ja se samo nadam da će muslimanska alternativa u vidu Osmorke zaista uraditi kako su najavili. Ako i oni nastave sa šibicarskim prijevarama kao SDA onda cjelokupno kao nacija ne zaslužuju poštovanje.

Istina, kasnije bi još bilo gore.
Samo bi ih više naoružali.
No opet, možda bi naši i pametniji tu bili...

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 14:21 

Rutinerr je napisao/la:

Ti zaista imaš problem sa čitanjem napisanog. :neznam

Naravno da je pobjeda u Haagu bitna. :palacgore1

Ja ti objašnjavam da je ona rezultat lobiranja i poboljšanja odnosa Hrvatske i SAD-a.

Taj isti Gotovina je u prvostupanjskoj presudi od Haaga osuđen na 20 godina zatvora i proglašen krivim. Haag je politički sud koji sudi po dnevno-političkim potrebama i interesima svojih vlasnika, i kojeg nije briga što se dogodilo.

Mi smo to shvatili, i umjesto beskorisnog objašnjavanja što se dogodilo, išli popraviti odnose sa vlasnicima Haaga. Onda je presuda "čudesno" pala. Odluka se promijenila za 180 stupnjeva. Što onda reći o Haagu, ili prethodni sudije nisu imali pojma, ili ovi novi nemaju pojma. U svakom slučaju mafija je u pitanju. Mi smo to shvatili i kod gazde na lijep način dogovorili oslobađanje Gotovine. To nema veze ni sa pravom ni sa pravdom nego sa lobiranjem.

I naravno da je pobjeda, i naravno da nam je drago. :palacgore1

Ali i da je Gotovina osuđen kako je bilo najavljeno, i dalje bi za nas bio jednak junak domovinskog rata. Naše mišljenje o Gotovini se ne bi promijenilo.

Ništa se MI ne čudimo, jer ne postojimo MI.

Mi smo Hrvati a VI ste oni tamo koji su odnose sa Hrvatima pokvarili.

Dok vaše krivice uopšte nema :palacgore1

Ne znam u čemu je problem sa Hrvatima. Stvari su tako jednostavne.

Podrška cjelovitoj BiH pod uvjetom jednakopravnosti hrvatskog naroda kao kolektiva, ne samo prava pojedinaca.

Poštujete konstitutivnost i nemate s nama problema. Što ima lakše od toga.

Ako se bojite da će vam biti trošak, nikakav problem, podijelimo budžete i svatko troši porez koji zaradi u svom kantonu.

Tako je lako biti hrvatski prijatelj tko je imalo dobronamjeran. :palacgore1

E ali ako vi kažete jedno pa onda na mala vrata pokušavate centralizirati državu, ukinuti konstitutivnost itd., ukratko muljate, lažete i petljate, onda mi ukidamo BiH.

Čija je to zasluga, evo neću reći mi fini vi ne valjate, nego jednostavno nismo kompatibilni, to su dva nespojiva koncepta i mi u tom slučaju radimo na uništenju svog neprijatelja i zajedničke države.

Sad, ok je, ti to kvalificiraj kako misliš da treba iz svog kuta gledanja, samo mislim da tu nema ništa misteriozno i neshvatljivo. Vrlo je jednostavno i nema prostora za iznenađenja.

1213 of 2558 - 47.42%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 14:28 

Rutinerr je napisao/la:

Podrška cjelovitoj BiH pod uvjetom jednakopravnosti hrvatskog naroda kao kolektiva, ne samo prava pojedinaca.

Ako se bojite da će vam biti trošak, nikakav problem, podijelimo budžete i svatko troši porez koji zaradi u svom kantonu.

E ali ako vi kažete jedno pa onda na mala vrata pokušavate centralizirati državu, ukinuti konstitutivnost itd., ukratko muljate, lažete i petljate, onda mi ukidamo BiH.

Čija je to zasluga, evo neću reći mi fini vi ne valjate, nego jednostavno nismo kompatibilni, to su dva nespojiva koncepta i mi u tom slučaju radimo na uništenju svog neprijatelja i zajedničke države.

Sad, ok je, ti to kvalificiraj kako misliš da treba iz svog kuta gledanja, samo mislim da tu nema ništa misteriozno i neshvatljivo. Vrlo je jednostavno i nema prostora za iznenađenja.

Bila je priča o vremenima prije toga.

Ovo što je sad bilo, to smo već ranije raspravili i u načelu se slažem s tobom, ne treba Hrvatima oduzimati prava u BiH i tako komplikovati situaciju u BiH.
Faktor koji je radio na tome je skinut u opoziciju.
Da vidimo u kom će smjeru sad stvari ići.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 14:33 

Rutinerr je napisao/la:

Ovo što je sad bilo, to smo već ranije raspravili i u načelu se slažem s tobom, ne treba Hrvatima oduzimati prava u BiH i tako komplikovati situaciju u BiH.

Kako skinut u opoziciju kad SDP i dan danas krade srpske i hrvatske delegate u DN FBiH? :neznam
Niste vi ništa skinuli nego vam je gazda Šmit umetnuo lisice da ne možete krasiti a i kad ukradete da ne možete ništa.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 14:36 

Rutinerr je napisao/la:

Kako skinut u opoziciju kad SDP i dan danas krade srpske i hrvatske delegate u DN FBiH? :neznam
Niste vi ništa skinuli nego vam je gazda Šmit umetnuo lisice da ne možete krasiti a i kad ukradete da ne možete ništa.

Skinut je SDA.
Jel se uspostavila vlast na državnom nivou? Jeste.
Sad je na redu federalni nivo.
Umetnuće i vama, polako.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 17:49 

Unistite svaku temu repliciranjem ovom retardu od rutinera, koji opet svaku temu unisti spamanjem i beskonacnim glupavim upisima dostojnim ulicne rasprave.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 22:22 

SDA se mora maknuti. Suradnja s njima je kao da se dogovaraš sa virusom bjesnila.

Ne bjesnila, nego bjesnoće.
Bjesnoća je virusna bolest, na srpskom i muslobošnjačkom ju uovu bjesnilom.

Na hrvatskom bjesnilo je stanje duha, poput ljutnje, ludosti.
Bijes je također stanje duha, ali ima stilske razlike od bjesnila.
Bijes je blizak po značenju riječi: gnjev, jarost, srdžba.
Bijes i bjesnilo.
"Bijes vlada društvom."
"Bjesnilo vlada društvom."
Razlike ima, kao i za riječi ludilo i ludost.

Bijes je izvorno zli duh iz staroslavenske mitologije.
"Spopali te bijesi".

Vrh

Naslov: Hrvatska zajednica Vrhbosna
PostPostano: 26 sij 2023, 23:13 

Hrvatska zajednica Vrhbosna je tribala po svoj prigodi obuhvaćat naselja u i uz Sarajevo di je bila najveća koncentracija Hrvata, i onu enklavicu kod Ilijaša.
Tim Hrvatima je pridnost i nevoja šta su bili na strateški važnoj točci: na izlazu iz SA ka zračnoj luci, možda bi ju Hrvati i držali, što bi bia važni izvor financiranja. Možda bi i opstala ka' sigurno utočišće i za Muslimane i za Srbe.
To je bia realan scenarij. Kad VRS i JNA nisu uspili zauzet ta hrv.SA područja, opstali bi ota područja ka' "manje zaraćen teren", ka' neutralni teren odan međ.priznatoj BiH, samo uprava Hrvata. To bi značilo i dobru zaradu, šta je smetalo SA.sandžačkoj mafiji, i onoj na vlasti i pri vlasti i onoj u podzemju.

Ovu hrvatsku zajednicu više su sabotirali Muslimani nego Srbi, jer muslobošnje bidu radije ostali bez svega i da sve propadne nego dilit vlast s onin koji tu živi. Muslobošnje ka' da su sebi bezecirali SA, samo za se, želidu ga brendirat ka' muslimanski grad i da ka takav funkcionira, uz onu falšu glazuru za svit o multi-kulti SA.
I sukladno engleskoj politici "u SA žive Muslimani, Srbi i katolici".
Muslobošnjama a pri svih onin iz Raške (Sandžaka) šta drmadu musl.dilon BiH i njihovon politikon nije odgovaralo postojanje takva hrvatskog otočića u ili uz SA, pa makar on bia 300 x 300 metara blatnjavih okućnica, neasfaltiranih puteva, lokava, divjih odlagališća otpada, buška i neopituranih poludozidanih kuća. Oni su radili na tomen da nestane hrv.imena iz SA, što je kontinuitet jugopolitike. Srbin može, Hrvat ne daj Bože.

Realno, taj bi dil grada u ratu bia siguran, sređen, siguran i uređeniji. Ako hoćete, sve ono pravog SA.urbanog đira česa se sićate iz doba bivše države. Ta SA.enklava ne bi bila seljobersko krkanska, nego SA.zapadni urbani đir. Ne zaboravite da je Hrvata u Bijelom dugmetu bilo puno više od 17%. I to kjučnih članova. Bebek, Bregović, Ivandić, Pravdić, Tifa. Davorin Popović, Nikša Bratoš. Sejo Sexon. Darko Jelčić. Jura Stublić je rođen u SA. Ričl je iz katoličke zajednice. Ima među tim Hrvatima polusrba, da ne otimamo Srbima zasluge. Tu su još Srbi iz SA koji su izabrali Hrvatsku ka' svoje životno odredišće: Đorđe Novković, mislim da je i Slobodan M. Kovačević, neka pomognu srpski forumaši. Tu je i profesor gitare Mile Praljak, legendarni “čika akord”, kako su ga djeca zvala, koji je dao glazbene temelje poznatim sa.glazbenicima.
Koliko je rock i pop glazbenika i sastava iz Novog Pazara? Ništa. Ono raških islamskih Srba šta je sviralo rock je zbog utjecaja Hrvata i Srba u Sarajevu i to su postali tek u SA, ne u svom kraju.

Današnje SA je slika BiH kakva je imala bit po muslobošnjama. Nima kod njih trpeljivosti prima drugin i drugačijiman. Sridnjobosanske i sivernohercegovačke hrv. enklave su imale nestat ka' ozemlje HZ Vrhbosne i sarajevski HVO.

Hrvatima je strateški interes bia opstanak vrhbosanske enklave, ali islamski Srbi u bh.vlasti od početka su namiravali iskorinit hrv.ime iz BiH.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2023, 23:56 

Sokolić je napisao/la:

Ne bjesnila, nego bjesnoće.
Bjesnoća je virusna bolest, na srpskom i muslobošnjačkom ju uovu bjesnilom.

Na hrvatskom bjesnilo je stanje duha, poput ljutnje, ludosti.
Bijes je također stanje duha, ali ima stilske razlike od bjesnila.
Bijes je blizak po značenju riječi: gnjev, jarost, srdžba.
Bijes i bjesnilo.
"Bijes vlada društvom."
"Bjesnilo vlada društvom."
Razlike ima, kao i za riječi ludilo i ludost.

Bijes je izvorno zli duh iz staroslavenske mitologije.
"Spopali te bijesi".

Zahvaljujem. :palacgore1

1213 of 2558 - 47.42%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 sij 2023, 00:31 

Rutinerr je napisao/la:

To i jeste njihov glavni problem. Ne mogu onda krasti i varati. Sve što je jasno uređeno,
to im ne odgovara.

Kecmanović prepričava događaj s Alijom sredinom 1992. dok je bio 35 dana
u Predsjedništvu.

https://youtu.be/uFdV-MVuBzM?t=8044

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 15:54 

Rutinerr je napisao/la:
Sad lažete ko i Srbi, mi napali vas, a vas presudilo.
Nepravda, pa to ti je.

I vas je presuđivalo .
Enver Hadžihasanović 3,5 godine i Amir Kubura 2 godine Srednja Bosna .
Hazim Delić 20 godina zatvora i Esad Landžo 18 godina Logor Čelebići .
Kao što viiš i vi ste imali logor/e.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 18:02 

Jedan presudjeni pobjegao u Tursku,k general harmije i zapovjednik cijelog korpusa.

Gradjansko Sarajevo i gradjanska ekipa koja osudjuje sve zlocince, muk i tisina.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 18:19 

estoyAqui je napisao/la:
Pregledajmo scenarij...
Prvo se moramo zapitat kad je Sarajevo moglo past? Sigurno je najlakše moglo past na početku rata kao i većina teritorija što su Muslimani popušili. Guglajući internetom pronašao sam ovaj dokumentarac o tome kako je 2.5.92 skoro palo Sarajevo kad je bio zatočen Izetbegović i oni svi događaji

Uzmimo da bi za pad Sarajevo, zbog veličine i količine ljudi u Sarajevo bilo potrebno još nešto vremena pa zato ajmo reć da bi Sarajevo palo sredinom 5. mjeseca 92. Sarajlije bi masovno izlazile preko Aerodroma prema izbjeglištvu, Srbi bi sve to mirno puštali jer je bio početak rata i nije bilo toliko zle krvi
Možda bi se čak i potpisao i neki paralelni sporazum poput Abdića u Kladuši. Ovo je i dosta vjerojatno zbog toga što su međunacionalni odnosi bili ok tamo, al što se tiče našeg scenarija ignorirajmo ovo

Sarajlije su za razliku od ostalih izbjeglica dosta više išli prema inozemstvu, tako da treba očekivat da bi se zadržali u HB i okolnim područjima u manjem postotku od ruralnih izbjeglica. Vjerojatno bi pola njih ostalo u BiH, 150'000 njih. Vjerojatno bi međunarodna zajednica vikala na sva usta kako je to humanitarna katastrofa i primali bi šakom i kapom sarajevske izbjeglice. Isto tako zbog takvog pritiska međunarodne zajednice bi Hrvatska morala biti više primorana pomagat Muslimanima. Što se tiče Srba, vjerojatno bi još više imali problema s međunarodnom zajednicom. Znači, još gore sankcije, još gore takijanje na račun Srba.

Daljnji tijek ratnih događaja. Muslimani bi se povukli prema Konjicu i Srednjoj Bosni i tu bi znatno ojačali svoje pozicije. To bi bila jedna užasno šokatna situacija za njih i oni ne bi znali di im je glava di im je peta. Ali zbog tolikog ljudstva koje se slilo iz Sarajeva, ne bi puno više položaja palo. Uz to bi se dodatno fundamentalizirali, očekujte ABiH s puno više islamizma.

S druge strane u Srba bi se oslobodio Sarajevsko-Romanijski korpus koji bi se vjerojatno prebacio prvo na napadne akcije prema Srednjoj Bosni. Vjerojatno Srbi ne bi imali nešto uspjeha prema Srednjoj Bosni, zbog ljudstva iz Sarajeva i HVO. Onda bi Srbi Sarajevsko-Romanijski korpus preusmjerili ka Podrinju. U Podrinju bi Srbi vjerojatno riješili sve enklave do kraja 92. Bilo bi krvi kao i u sadašnjem scenariju, ali znatno manje

Što se tiče Hrvata, zbog pada Sarajeva odmah bi pokrenuli Lipanjske zore. Lipanjske zore bi zbog tog svog meteža sa Sarajevom vjerojatno bile uspješne kao u sadašnjem scenariju. Osim toga, dobili bi Muslimane na grbaču. Kako su Sarajlije gradsko stanovništvo vjerojatno bi se naselili oko naših gradića u SB, drugih velikih muslimanskih gradova, u Hercegovini u Južnoj Hercegovini i Mostaru.
Sukob Hrvata i Muslimana bi se ranije dogodio. Vjerojatno već krajem 92 nakon pada Jajca, možda i prije. Čim bi došlo do sukoba Hrvata i Muslimana, vjerojatno bi izgubili još par enklava više.

Za dalje mi je teško predviđat...

Da bas sam razmisljao
Krajem 92, Srbi rijese Podrinje i Drinski i Sarajevsko Romanijski korpus budu oslobodeni, Srbi bi angažirali trupe na drugim mjestima. Ta dva korpusa skupa broje oko 35’000 vojnika
U siječnju 93 je bila Maslenica, ali ne vjerujem da bi se nesto drukcije od odvila jer su Srbi i tako i tako tamo poslalo sve najbolje sto imaju. Mozda bi malo vise specijalnih jedinica doslo pa bi HV zauzeo selo dva manje

Srbi bi isto tad negdje na proljece krenuli rjesavat Bihac, gdje bi preko preko Babe rijesili stvar. To bi negdje na ljeto 93 rijesioi. Zavrsilo bi se s manje krvi tamo sve i Cazinska Krajina bi imala neku autonomiju u Srpskom svetu. Ovo bi Srbe jako oslobodilo. Hrvati bi nekom akcijom pokusali maknuti pozornost Srbima, ali u tom trenutku HV nije bio jos toliko mocan kao kasnije. Ali bi natjeralo HV da se bolje organizira

Kako smo rekli, zakuhao bi se Hrvatsko Muslimanski sukob koji bi bio zesci na stetu Hrvata. Taj bi sukob vjerojatno MZ nesto ranije prekinula. To bi se dogodilo zbog vece srpske nadmoci. Ako bi krenuo oko pada Jajca, zavrsio bi do ljeta 93 negdje

Onda bi i krenule neke zavrsne bitke, al sad nisam o tom razmisljao

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 18:35 

Reis Sejdo je napisao/la:
Pad Sarajeva pružio bi veću stabilnost u BiH?

Mislim da je šteta što Srbi nisu uzeli Sarajevo, jer danas ne bi imali ovaj frustrirani, bahati i napaćeni Mordor. :zubati

Ipak, opsada Sarajeva, vezanje i Muslimana i Srba tamo oko te točke, je bila vojno izuzetno korisna za Hrvate, ne samo za BiH nego i Hrvatsku.

Eto, bar nešto.

Bio bi vojnički izrazito štetan za Hrvate u BiH, a i za Hrvatsku. Što god sad mislili o muslimanima i gledali ih kao veće neprijatelje od srba (barem za bih Hrvate) tada su srbi i nas i njih držali za jaja i poraz naš ili njihov koji bi omogućio oslobađanje desetina tisuća vojnika i velike količine tehnike s jednog područja, srbi bi samo iskoristili za prebacivanje na drugi front, drugo srpski moral bi nakon takve pobjede jako ojačao i osim što bi imali viška vojske, imali bi i veće apetite i možda bi nakon toga krenuli rješavati Bihać, ako bi i to zauzeli onda bi rat u bih praktički završio, a mi bi oslobodili kitu u Oluji do koje nebi ni došlo. Muslimani bi onda tako nabijeni sa dodatnim stotinama tisuća izbjeglica vjerojatno zauzeli čitavu srednju bosnu. Da su kojim slučajem Hrvati 91. izgubili, bosna bi ostala u jugoslaviji i rata nebi ni bilo jer bi bio izgubljen prije nego bi mogao i započeti. Naravno s vojne točke gledišta, zauzimanje Sarajeva je bilo totalno nerealno, zato to VRS nikad nije ni pokušala, a i da je nebi uspjela. Sarajevo je pretvoreno u gradsku tvrđavu koju je branilo 3 puta više vojnika nego što je opsjedalo, nikakva matematika tu ne omogućava srpsku pobjedu.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 18:39 

Srbi bi nakon pada Sarajeva čistili enklave podrinja, a zatim bi napali Bihać koji bi isto vjerojatno pao i onda bi rasporedili sve te trupe na linijama protiv ostatka BiH koji ne drže.

Horor scenarij i za Hrvatsku zato što nikada ne bi mogli izvesti operacije po DGG i Oluju.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 18:43 

Jasno da ne bi bilo korisno, kako je anketa i pokazala.

1213 of 2558 - 47.42%

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 18:50 

Nakon sto bi rijesili Bihac, vjerojatno bi krenuli Tuzlu rijesit
To im je bilo usko grlo i tu bi najvjerojatnije da bi krenuli, isto tako apetiti bi im narasli
Sad ne znam bi li Tuzla pala, to mi je tesko rec
U slucaju kad bi Tuzla pala, rat bi bio gotov

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 19:41 

estoyAqui je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:
Pregledajmo scenarij...
Prvo se moramo zapitat kad je Sarajevo moglo past? Sigurno je najlakše moglo past na početku rata kao i većina teritorija što su Muslimani popušili. Guglajući internetom pronašao sam ovaj dokumentarac o tome kako je 2.5.92 skoro palo Sarajevo kad je bio zatočen Izetbegović i oni svi događaji

Uzmimo da bi za pad Sarajevo, zbog veličine i količine ljudi u Sarajevo bilo potrebno još nešto vremena pa zato ajmo reć da bi Sarajevo palo sredinom 5. mjeseca 92. Sarajlije bi masovno izlazile preko Aerodroma prema izbjeglištvu, Srbi bi sve to mirno puštali jer je bio početak rata i nije bilo toliko zle krvi
Možda bi se čak i potpisao i neki paralelni sporazum poput Abdića u Kladuši. Ovo je i dosta vjerojatno zbog toga što su međunacionalni odnosi bili ok tamo, al što se tiče našeg scenarija ignorirajmo ovo

Sarajlije su za razliku od ostalih izbjeglica dosta više išli prema inozemstvu, tako da treba očekivat da bi se zadržali u HB i okolnim područjima u manjem postotku od ruralnih izbjeglica. Vjerojatno bi pola njih ostalo u BiH, 150'000 njih. Vjerojatno bi međunarodna zajednica vikala na sva usta kako je to humanitarna katastrofa i primali bi šakom i kapom sarajevske izbjeglice. Isto tako zbog takvog pritiska međunarodne zajednice bi Hrvatska morala biti više primorana pomagat Muslimanima. Što se tiče Srba, vjerojatno bi još više imali problema s međunarodnom zajednicom. Znači, još gore sankcije, još gore takijanje na račun Srba.

Daljnji tijek ratnih događaja. Muslimani bi se povukli prema Konjicu i Srednjoj Bosni i tu bi znatno ojačali svoje pozicije. To bi bila jedna užasno šokatna situacija za njih i oni ne bi znali di im je glava di im je peta. Ali zbog tolikog ljudstva koje se slilo iz Sarajeva, ne bi puno više položaja palo. Uz to bi se dodatno fundamentalizirali, očekujte ABiH s puno više islamizma.

S druge strane u Srba bi se oslobodio Sarajevsko-Romanijski korpus koji bi se vjerojatno prebacio prvo na napadne akcije prema Srednjoj Bosni. Vjerojatno Srbi ne bi imali nešto uspjeha prema Srednjoj Bosni, zbog ljudstva iz Sarajeva i HVO. Onda bi Srbi Sarajevsko-Romanijski korpus preusmjerili ka Podrinju. U Podrinju bi Srbi vjerojatno riješili sve enklave do kraja 92. Bilo bi krvi kao i u sadašnjem scenariju, ali znatno manje

Što se tiče Hrvata, zbog pada Sarajeva odmah bi pokrenuli Lipanjske zore. Lipanjske zore bi zbog tog svog meteža sa Sarajevom vjerojatno bile uspješne kao u sadašnjem scenariju. Osim toga, dobili bi Muslimane na grbaču. Kako su Sarajlije gradsko stanovništvo vjerojatno bi se naselili oko naših gradića u SB, drugih velikih muslimanskih gradova, u Hercegovini u Južnoj Hercegovini i Mostaru.
Sukob Hrvata i Muslimana bi se ranije dogodio. Vjerojatno već krajem 92 nakon pada Jajca, možda i prije. Čim bi došlo do sukoba Hrvata i Muslimana, vjerojatno bi izgubili još par enklava više.

Za dalje mi je teško predviđat...

Da bas sam razmisljao
Krajem 92, Srbi rijese Podrinje i Drinski i Sarajevsko Romanijski korpus budu oslobodeni, Srbi bi angažirali trupe na drugim mjestima. Ta dva korpusa skupa broje oko 35’000 vojnika
U siječnju 93 je bila Maslenica, ali ne vjerujem da bi se nesto drukcije od odvila jer su Srbi i tako i tako tamo poslalo sve najbolje sto imaju. Mozda bi malo vise specijalnih jedinica doslo pa bi HV zauzeo selo dva manje

Srbi bi isto tad negdje na proljece krenuli rjesavat Bihac, gdje bi preko preko Babe rijesili stvar. To bi negdje na ljeto 93 rijesioi. Zavrsilo bi se s manje krvi tamo sve i Cazinska Krajina bi imala neku autonomiju u Srpskom svetu. Ovo bi Srbe jako oslobodilo. Hrvati bi nekom akcijom pokusali maknuti pozornost Srbima, ali u tom trenutku HV nije bio jos toliko mocan kao kasnije. Ali bi natjeralo HV da se bolje organizira

Kako smo rekli, zakuhao bi se Hrvatsko Muslimanski sukob koji bi bio zesci na stetu Hrvata. Taj bi sukob vjerojatno MZ nesto ranije prekinula. To bi se dogodilo zbog vece srpske nadmoci. Ako bi krenuo oko pada Jajca, zavrsio bi do ljeta 93 negdje

Onda bi i krenule neke zavrsne bitke, al sad nisam o tom razmisljao

Da su muslimani izgubili Bihać, Sarajevo i Podrinje, zašto misliš da bi došlo do hrvatsko-muslimanskog rata?
Naši bi nekih stvari bili svjesniji prije, a bez Sarajeva bi oni imali manje karata, slabija bi im organizacija bila.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 19:45 

Primarijus je napisao/la:
Reis Sejdo je napisao/la:
Pad Sarajeva pružio bi veću stabilnost u BiH?

Mislim da je šteta što Srbi nisu uzeli Sarajevo, jer danas ne bi imali ovaj frustrirani, bahati i napaćeni Mordor. :zubati

Ipak, opsada Sarajeva, vezanje i Muslimana i Srba tamo oko te točke, je bila vojno izuzetno korisna za Hrvate, ne samo za BiH nego i Hrvatsku.

Eto, bar nešto.

Bio bi vojnički izrazito štetan za Hrvate u BiH, a i za Hrvatsku. Što god sad mislili o muslimanima i gledali ih kao veće neprijatelje od srba (barem za bih Hrvate) tada su srbi i nas i njih držali za jaja i poraz naš ili njihov koji bi omogućio oslobađanje desetina tisuća vojnika i velike količine tehnike s jednog područja, srbi bi samo iskoristili za prebacivanje na drugi front, drugo srpski moral bi nakon takve pobjede jako ojačao i osim što bi imali viška vojske, imali bi i veće apetite i možda bi nakon toga krenuli rješavati Bihać, ako bi i to zauzeli onda bi rat u bih praktički završio, a mi bi oslobodili kitu u Oluji do koje nebi ni došlo. Muslimani bi onda tako nabijeni sa dodatnim stotinama tisuća izbjeglica vjerojatno zauzeli čitavu srednju bosnu. Da su kojim slučajem Hrvati 91. izgubili, bosna bi ostala u jugoslaviji i rata nebi ni bilo jer bi bio izgubljen prije nego bi mogao i započeti. Naravno s vojne točke gledišta, zauzimanje Sarajeva je bilo totalno nerealno, zato to VRS nikad nije ni pokušala, a i da je nebi uspjela. Sarajevo je pretvoreno u gradsku tvrđavu koju je branilo 3 puta više vojnika nego što je opsjedalo, nikakva matematika tu ne omogućava srpsku pobjedu.

Osnova Oluje su Kupres i Dinara.
Tamo Srbima baš i ne bi pomogao veći broj vojnika.
A "RSK" je doživjela ekonomski i demografski slom.
Oluju bi izveli i ovako i onako, eventualno bi više mrtvih bilo.

Maestral bi možda bio problematičniji, no opet.
Orašje bi teže opstalo.

Pitanje je što bi bilo s h-b ratom.

Po meni bi Muslimani krenuli kmečati sve u šesnaest nakon gubitka Sarajeva.
Bio bi Vance-Owenov plan.
I što nakon njega?
Žicali bi RH da ih spasi?
Možda i predali Zenicu i slične krajeve HVOu na obranu.

Pazi, pad Sarajeva znači i slom njihove organizacije.
Tko zna koliko bi mrtvih tu bilo.

Vrh

PostPostano: 29 sij 2023, 19:46 

weasel je napisao/la:
Srbi bi nakon pada Sarajeva čistili enklave podrinja, a zatim bi napali Bihać koji bi isto vjerojatno pao i onda bi rasporedili sve te trupe na linijama protiv ostatka BiH koji ne drže.

Horor scenarij i za Hrvatsku zato što nikada ne bi mogli izvesti operacije po DGG i Oluju.

To bi se sigurno dogodilo, bez obzira na sve.

A da su Srbi poklali Bihać, tamo bi danas bio Glamoč II.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 154 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 36 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: