HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 srp 2024, 13:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 59 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 15 svi 2009, 15:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17
Postovi: 3827
Lokacija: Nanya Lakes
Odlična analiza Ivana Aralice, tj. njegovo prenošenje riječi Ante Valente iz Busovače. Obratite pažnju na podebljane dijelove u plavoj boji.

-------------------------------------------------------------------

Hrvatski interesiNesto prije odlaska u Livno meni je iz Busovace stigla kazeta na kojoj je snimljena knjizevna vecer u povodu Dana knjige. Knjizevna je vecer odrzana pred Bozic, uoci velike muslimanske ofenzive na Vitez i Busovacu. Uz kazetu je i pismo Marine Sliskovic koja mi pise u ime Udruge novinara HKD “Napredak”. Samo jedan odlomak iz tog pisma, molim: “Ovdje je sve manje i manje Hrvata. Nasi zivoti se gase kao svjecice na rodjendanskoj torti. Ali, mi zivimo, odista zivimo. Imamo dusu, imamo ljubav za sve. Ako od nase slobode nista i ne bude, odlucili smo da budemo kao i Magnumljani, zivi u ruke Turcinu necemo nikada! Ne znam da li ce ljudi ikada shvatiti sto se ovdje dogada!? Koje su strahote uradjene... Zivimo kao u nekom snu, ludjackom snu.”

Nekoliko veceri pred odlazak na put u Livno, na televiziji sam vidio Antu Valentu, koji je dosao iz Busovace i pricao kako je tamo. Buduci da sam bio dirnut pismom Marine Sliskovic, a svoje ganuce nisam imao u sto pretociti, Valentinu sam razgovoru s reporterkom poklonio punu pozornost, da se bar nekako oduzim Marini Sliskovic. Zapazio sam da covjek govori bez fraza, kultiviranim puckim govorom koji u sebi nosi iskustvo. To je ono: ima covjek sto reci! Takvi me govori uvijek privlace, govori u kojima je iskustvena grada, u kojima je osobni dozivljaj i u kojima nema lakokrilog praznoslovlja.

Kad je predsjedavajuci na Saboru u Livnu najavio govor toga covjeka, izvadio sam iz torbe olovku i notes, jer sam pozalio sto biljesku nisam napravio dok sam ga pred televizorom slusao. Ante Valenta je dao odgovor na kljucna pitanja koja se vrte oko Bosne: na pitanje kako je doslo do hrvatsko-muslimanskog sukoba, oko cega se svi slazu? Mislim da nisam jedini koji je zapazio njegov govor. Mozda sam jedini koji ga je zabiljezio, a jamacno jedini koji cu ga izdvojiti iz svega sto je tamo receno i ponuditi kao platformu s kojom bi se svi trebali sloziti. A kad kazem svi, mislim na kreatore politike u Bosni, na opozicijske stavove i na druge nosioce alternativnih politika

Mozda je bespredmetno moje cudjenje sto tako racionalni glasovi dolaze iz grada u kojem se “nasi zivoti gase kao svjecice na rodjendanskoj torti”, mozda se tako racionalni glasovi i ne mogu javiti drugdje nego tamo gdje se zivi “kao u nekom snu”, mozda se oni i ne mogu javiti tamo gdje se dobro zivi i tvrdo spava.

Valenta je najprije dao objasnjenje hrvatsko-muslimanskog sukoba. “U pocetku”, prica on, “kad smo naoruzavali Muslimane, a oni oruzje nisu htjeli primati, sve je islo dobro, mi smo ih branili od Srba. Ali, kad smo mi organizirali vlast, nastao je sukob. Oni su rekli: 'Vidi, oni hoce vlast?' I vise mira nije bilo.” Sasvim sigurno ovo nije jedini uzrok sukobu. U prvom je redu krivac srpska agresija, zatim nevoljkost svijeta da sprijeci srpsku agresiju. I kao posljedica toga dvoga, etnicko ciscenje sto su ga provodili Srbi, i etnicka okupacija sto su je provodile muslimanske izbjeglice. Ali kad je posrijedi onaj mali dio krivnje za taj sukob sto ga snose Hrvati, onda je to glavni razlog: Hrvati su krivi jer su organizirali vlast, i jer su vlast htjeli zadrzati kad su im je Muslimani pokusali oduzeti.

Tko poznaje narav multikulturalnih drustava, tih vrlo krhkih drustava, znat ce da je glavni remetilacki element medu razlicitim kulturama vlast. Tko je obnasa, i na kakav je nacin obnasa? Dijeli li se ta vlast, ili je ona u rukama pripadnika jedne kulture? Odnosi li se ona podjednako prema svima ili provodi diskriminaciju? Ravnoteza se moze postici u oba slucaja, i kad se vrsi i kad se ne vrsi diskriminacija, ako diskriminirani pristanu na diskriminatorski odnos prema sebi. Ravnoteze nestaje u onom trenutku kad diskriminirani zatrazi sudjelovanje u vlasti.

Postoji misljenje kako je Tito multikulturalnost tipa “bratstvo i jedinstvo”, sto znaci vlast komunista, nametnuo i dugo godina odrzavao na osnovi straha od “bratoubilackog rata” koji je harao za Drugog svjetskog rata. To se misljenje ne moze odbaciti zna li se da su multikulturalne zajednice najpogodnije da im se vlast nametne izvana, ako ta vlast za pristanak na svoju vladavinu nudi ravnotezu u multikulturalnoj zajednici.

Tko god poznaje bosansku multikulturalnost, zna da u njoj vlast nije potjecala izravno od kulturnih zajednica. Vlast su imali komunisti. Tek kroz komuniste, kroz onaj participativni dio koji je dijeljen pojedinim kulturama, dolazila je do izrazaja bilo dominacija jedne kulture nad drugom bilo diskriminacija jedne od drugih. Nezadovoljstvo tim participativnim dijelom izrazavali su svi, ali je cinjenica da su najveci dio kolaca iza drugog rata imali Srbi, potom Muslimani, a da su Hrvati imali samo simbolican mir. Potkraj komunisticke vladavine, u sredinama gdje su zivjeli Hrvati i Muslimani, sva je vlast bila u rukama Muslimana. Kako je to nakaradno izgledalo, neka posluzi primjer Duvna. Tamo gdje zivi svega nekoliko postotaka Muslimana, svu su vlast, i partijsku i lokalnu, u rukama drzali Muslimani.

I zato, kad dolazi do visestranacenja, kad Hrvati uzimaju svoj dio kolaca vlasti, dolazi do onog Valentina: “Vidi, oni hoce vlast!” Nacin nove raspodjele vlasti iznutra nije dogovoren, vlast sa strane nije imao tko nametnuti, stari je oblik podjele vlasti preko komunista propao - i sukob je bio neizbjezan. Osim da su Hrvati odustali od vlasti! A oni na to ovoga puta nisu bili spremni.

Zatim je Valenta negirao tvrdnje kako postoje samo dvije politike i dva interesa Hrvata u Bosni, hercegovackih i bosanskih Hrvata. Po njegovu misljenju, postoji osam politika sto proizlaze iz osam razlicitih situacija u kojima su se nasli bosanski Hrvati. I poceo je nabrajati skupine Hrvata i imenovati njihove politike u skladu s ciljem, sto je u politici zbilja temeljna odrednica.

Na prvom su mjestu Hercegovci i dio Bosanaca koji po svim varijantama artikulacije Bosne spadaju u hrvatsku autonomnu jedinicu. Njima je cilj stvaranje te autonomne jedinice. Na drugom su mjestu Hrvati iz srednje Bosne, koji se bore i koji ce se do pobjede boriti da se njihovi krajevi, kako je to u svim varijantama predvidjeno, pripoje toj autonomnoj jedinici. Na trecem su mjestu Hrvati u Sarajevu koji se zauzimaju za suzivot sa Muslimanima na bazi reciprocnih prava, jer oni druge mogucnosti nemaju. Na cetvrtom su mjestu Hrvati iz Zepca koji znaju da se ne mogu pripojiti hrvatskoj autonomnoj jedinici, ali se bore da u muslimanskoj autonomnoj jedinici imaju svoju. Na petom su mjestu Hrvati iz Usore koji nemaju izbora nego se boriti rame uz rame s Muslimanima i izboriti se za suzivot s njima. Na sestom su mjestu Hrvati iz Tuzle, koji su u slicnoj situaciji kao oni iz Usore, pa se i ponasaju jednako kao oni. Na sedmom su mjestu Hrvati u Bihacu, koji se ponasaju isto kao i oni u Usori i Tuzli. Na osmom su mjestu Hrvati iz Posavine, koji imaju autonoman dio, ali je on malen pa traze da se njihova autonomija prosiri na sve ono sto je u Posavini hrvatsko.


Kad bi covjek cjepidlacio u sistematizaciji, Valentinih bi osam politika mogao svesti na sest: oni koji su izborili autonomiju (Hercegovina i dio Bosne), oni koji se bore za prikljucenje toj autonomiji (srednja Bosna), oni koji su nezadovoljni obujmom autonomije (Posavina), oni koji su za suzivot s Muslimanima a partnerstvo u borbi im je oduzeto (Sarajevo), oni koji se bore za hrvatsku autonomiju u muslimanskoj jedinici (Zepce), i oni koji se bore za suzivot s Muslimanima jos uvijek kao partneri u borbi (Usora, Bihac, Tuzla).

Kad je naveo po cemu se Hrvati u Bosni razlikuju, Valenta je rekao i u cemu se oni slazu, oko cega imaju nepodijeljena misljenja:

1. oni zele jaku hrvatsku drzavu koja ce biti jamac njihovu opstanku u susjednoj drzavi Bosni i Hercegovini;

2. oni se zalazu za postojanje hrvatske autonomne jedinice unutar drzave Bosne i Hercegovine, koja ce na osnovi reciprocnih prava jamciti opstanak svih Hrvata na njihovim dosadasnjim stanistima;

3. oni se zele vratiti na svoja ognjista i dopustiti svima drugima isto pravo;

4. oni se protive unitarnoj Bosni, koja bi bila drzava jednog naroda, bila ili ne bila fundamentalisticka, i u kojoj za Hrvate, nevoljke da zive u multikulturalnoj zajednici bez prava na diobu vlasti, mjesta vise ne bi bilo.

Meni se cini da je ovo platforma na kojoj sveukupna hrvatska politika moze postici konsenzus.

Ivan Aralica, 22/2/1994

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 15 svi 2009, 15:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 17:45
Postovi: 6119
Sve to spada u 3 kategorije:

+svoja jedinica (Hercegovina, SB, Posavina)

+ svoje enklave (Žepče, Usora,..)

+ muslimanski surdanici u velikim/većim gradovima (Tuzla, Sarajevo, Bihać,..).

Ovi treći pred svijetom klepeću o hrvatskim interesima, a trebali bi prvi i drugi, ako već ne može do suglasnosti s trećima (Lovrenovići, Ivanković,...)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 15 svi 2009, 15:46 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11
Postovi: 23498
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Hroboatos je napisao/la:
Sve to spada u 3 kategorije:

+svoja jedinica (Hercegovina, SB, Posavina)

+ svoje enklave (Žepče, Usora,..)

+ muslimanski surdanici u velikim/većim gradovima (Tuzla, Sarajevo, Bihać,..).

Ovi treći pred svijetom klepeću o hrvatskim interesima, a trebali bi prvi i drugi, ako već ne može do suglasnosti s trećima (Lovrenovići, Ivanković,...)


Ja bih prije rekao da ovi treći dobivaju medijsku pozornost, pogotovo od multetniĆnih medija. Takva razmišljanja među BH Hrvatima su u manjini i zato neprimjereno mnogo dobivaju medijskog prostora.
Da ne govorimo, koliko stranim gubernatorima paše ta ekipa.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 16 svi 2009, 16:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:45
Postovi: 32456
Mala ispravka - Anto Valenta je iz Viteza.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 18 svi 2009, 22:49 
Offline

Pridružen/a: 04 svi 2009, 23:02
Postovi: 517
Stvarno odlična analiza Aralice.

Mislim da je danas stanje:

Prvi - Hercegovci, koji već imaju kakvu-takvu autonomiju pomoću županija: HNŽ, ŽHŽ i HBŽ
a da su se drugima, onima iz srednje Bosne pridružili oni iz Žepča, Posavine, Usore jer se nadaju da će to kao enklave ući u hrvatsku teritorijalnu (autnomnu) jedinicu, a na trećem mjestu su svi oni iz TZ, SA, ZE i dr. koji se zauzimaju za suživot sa Muslimanima na bazi recipročnih prava, jer oni druge mogućnosti nemaju.

Ja se nadam pobjedi prvih i drugih :-zubati , a ovi treći će svakako s vremenom ispariti, tužno ali istinito.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 21 svi 2009, 13:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2009, 11:12
Postovi: 1281
nema baš tako stroge podjele u realnosti, kao što ima naših multietničara u Rami, tako isto ima onih koji to nisu u Tuzli, Sarajevu i Bihaću, stječe se dojam da multietnički Hrvati prevladavaju u sredinama gdje su Hrvati manjina zbog toga što su tamo multietničke ikebane medijski eksponirani, normalno da će muslimanski mediji u muslimanskim mjestima davat medijski prostor ikebanama prije nego onima koji upozoravaju na muslimansku hegemoniju i nepravedno ustrojstvo države

tako isto na internetu i nekim drugim medijima kad vidiš što govore većina onih koji se predstavljaju kao Posavljaci, čini se kao da oni preziru Herceg-Bosnu, kao da obožavaju sarajevsku vlast, a ne podnose HDZ koji ih je tobože izdao, tako izgleda kad se gledaju pojedini mediji, mada Posavljaci iz realnosti glasaju ponajviše za taj isti HDZ, to je odličan primjer kako medijska propaganda očigledno stvara krivu sliku o jednoj regionalnoj skupini, sve sa ciljem da se podijeli hrvatski narod kako bi se njime lakše manipuliralo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 21 svi 2009, 13:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:45
Postovi: 32456
Mancur Olson pisac "Logika kolektivnog djelovanja"

Buduci da se vecina djelovanja sto ih poduzimaju skupine pojedinaca ili se ona poduzimaju u njihovo ime obavlja posredstvom organizacija, bit ce korisno razmotriti organizacije na opcenit ili teorijski nacin. Logicno mjesto od kojega treba poceti svako sustavno izucavanje organizacija jest njihova svrha... Svrha koja je karakteristicna za vecinu organizacija... jest promicanje interesa njihovih clanova...


Vrh
   
 
 Naslov: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 14:59 
Offline

Pridružen/a: 11 lip 2009, 19:01
Postovi: 337
Imamo problem. Razjedinjena politika - dva HDZ-a narod koji je stradao a podijeljen?
Zašto?
Možemo li barem do ponekih odgovora doći i pokušati napraviti malen korak naprijed. Ne uvijek nazad. Što su Hrvati BiH pokazali u ratu i nakon rata?
Gdje smo uspjeli a gdje nismo.?
Imamo li šansu preživjeti?

upsssssssss sad vidim da sam temu otvorila na krivom mjestu. Moderatori možete li premjestiti na politiku?
Hvala.

_________________
Posavina je tri puta ubijena i izdana ali posavljaci tri života imaju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 18:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:10
Postovi: 4463
Kada mi ponudite jedan jedini pošteni dokaz da je Posavina pala prodajom ili još bolje: da su je "žrtvovali" radi Hercegovine a ne da spominjete ****** kako su sve "zakuvali Tuđman i Milošević" ja ću se javno ispričati i reći da sam u krivu.

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 19:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:56
Postovi: 9970
Kada ovdje neko kaze gdje se to proziva Hercegovinu i Hercegovce za bilo sta, i ja cu se ispricati..Sta se Hercegovina zapadna naravno, jer ima Hercegovine gdje Hrvati nisu vecina, iam kupovati kad nema 5% onih ostalih??? :-neznam
Koje gluposti..

Svakom je svoja muka najgora, ali ja i dalje ne razumijem cemu toliko cimanje forumasa koji su iz Hercegovine kad se spomene, u najmanju ruku cudan nacin "pada" Posavine sve do danasnje opcine Domaljevac???
Objasnite mi braco, zbog cega???

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 21:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 20:55
Postovi: 172
Lokacija: Herceg Bosna
Jeli bila "prodana" ili nije uopće više nije važno. Nemojmo se međusobno optuživati jer smo valjda na istoj strani. Ono što je činjenica je da se to područje veoma teško moglo obraniti. Srbima je taj teritorij trebao za spajanje koridora i kakva je bila naša opremljenost u to doba nije bilo šanse da to obranimo. Početni uspjesi i dolazak pred Doboj su srbe iznenadili ali i "opametili". Sve što je vrijedilo u bivšoj JNA je angažirano kako bi se taj prostor zauzeo........ :? :?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 22:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:10
Postovi: 4463
Tulkas je napisao/la:
kad se spomene, u najmanju ruku cudan nacin "pada" Posavine


I život je čudo (čudan) pa nitko ne spominje da su ga "zakuvali dajdža Franjo i Slobo".

Citat:
Objasnite mi braco, zbog cega???Za mene - ovo je forum hrvatskih nacionalista - ljudi koji će se uvijek vraćati Hrvatskoj. Ako ovo postane još jedna kopija index.yu, foruma.hr-a i/ili sa-x gdje se uvijek vrte teme o nepostojećem 10-minutnom dogovoru sa satanka koji je organizirao Mesić (10 minuta su bili sami) onda mene ovaj forum neće gledati.

Vi ste ljudi pogubljeni, vama je dovoljna jedna orkestrirana medijska kampanja da promijenite svoja mišljenja (kao da ste ih imali prije) ili se labilno slomite pod pritiskom.


Mi jednostavno nismo na istoj valnoj duljini.

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 22:15 
Offline

Pridružen/a: 03 svi 2009, 23:40
Postovi: 278
Zrinski je napisao/la:
Jeli bila "prodana" ili nije uopće više nije važno. Nemojmo se međusobno optuživati jer smo valjda na istoj strani. Ono što je činjenica je da se to područje veoma teško moglo obraniti. Srbima je taj teritorij trebao za spajanje koridora i kakva je bila naša opremljenost u to doba nije bilo šanse da to obranimo. Početni uspjesi i dolazak pred Doboj su srbe iznenadili ali i "opametili". Sve što je vrijedilo u bivšoj JNA je angažirano kako bi se taj prostor zauzeo........ :? :?
Upravo tako :-top Primjetit ćete da ja kao Posavljak vrlo malo raspravljam na temama o pOsavini jer je očito da se nećemo dogovoriti dali je prodana ili ne... Ja znam da nije prodana nego izdana i prodana ali ne pada mi na pamet optuživati jednu toliko opčenitu skupinu kao što su Hrvati iz Hercegovine. Zašto je Tuđman dao Posavinu zna samo on a ako je on u tom trenu mislio da je to potrebno radi širih interesa , tko sam onda ja da to osuđujem? Danas više nego ikad moramo biti jedinstveni i imuni na sve podjele koje nam prijete, bez obzira čija je kuća obranjena a čija nije cilj nam je Herceg Bosna i to ne smijemo zaboraviti.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=wUvnedzHJqM&feature=channel_page


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 22:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:45
Postovi: 32456
Zrinski je napisao/la:
Jeli bila "prodana" ili nije uopće više nije važno. Nemojmo se međusobno optuživati jer smo valjda na istoj strani. Ono što je činjenica je da se to područje veoma teško moglo obraniti. Srbima je taj teritorij trebao za spajanje koridora i kakva je bila naša opremljenost u to doba nije bilo šanse da to obranimo. Početni uspjesi i dolazak pred Doboj su srbe iznenadili ali i "opametili". Sve što je vrijedilo u bivšoj JNA je angažirano kako bi se taj prostor zauzeo........ :? :?


:-top


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 23:11 
Offline

Pridružen/a: 24 lip 2009, 11:24
Postovi: 8
Tema je razjedinjenost hrvata, mislim da su sva razjedinjavanja bez obzira na narod nastala zbog nekih licnih prepucavanja izmedju politicara koji su bili pri vrhu, takav je slucaj i sa hdzom. Sobzirom na brojnost hrvata u bih, najpametnije rjesenje bi bila dobro odmjerena politika koju ce zastupati svi hrvatski politicari, što su i skontali u hdz i 1990 gdje se nedavno i govorilo o tome da se ponovo spoje... medjutim sve je to na klimavim nogama.

pjosip- cijeli rat je bio jedna velika prodaja kada se malo bolje pogleda.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 23:17 
Offline

Pridružen/a: 11 lip 2009, 19:01
Postovi: 337
Easternborder je napisao/la:

cilj nam je Herceg Bosna i to ne smijemo zaboraviti.

Upravo stoga i otvorih ovu temu.

_________________
Posavina je tri puta ubijena i izdana ali posavljaci tri života imaju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 23:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:10
Postovi: 4463
sodom je napisao/la:
pjosip- cijeli rat je bio jedna velika prodaja kada se malo bolje pogleda.Jesi ti siguran da je rata uopće bilo ? Da to nije sve skupa bila jedna dobro odglumljena predstava sa savršenim kulisama režiseri koje su bili "dajdža Franjo i Slobo" ?

Dodaj tome "i Aliju" radi ravnoteže...
:-snajper

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 00:00 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 21:01
Postovi: 13615
Lokacija: ZG
Joj sere mi se više od tih priča prodano ovo prodano ono ... :-rigam

I to pogotovo na topicu razjedinjeni Hrvati BiH . Eto kad nebude više tih sranja i gluposti , topic o "razjedinjenosti" neće ni biti potreban ... To je ukratko to . Od naše razjedinjenosti drugi debelo profitiraju ... Pa eto ne treba bit akademik za skontat šta nam je činiti za početak po tom pitanju ...

Vi koji vidite teorije zavjere u svemu , čitajte Davida Icke , tamo ima ljudi guštera iluminata koji iz backgrounda upravljaju planetom i sl ... :-ucelo

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 01:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lip 2009, 01:14
Postovi: 235
Lokacija: Gluha Bukovica, džamijska svlačionica
Hrvati BiH nisu razjedinjeni a cinjenica da imamo 2 HDZ-a ne govori bas nista o "razjedinjenosti" Hrvata.
99,9% nas je za Hrvatski entitet a to je najvaznije, zar ne :-zivio ?

_________________
biće Treći, biće...

------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=fWI0f-DFJ9E

http://www.putvjernika.com/
http://www.islambosna.ba


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 07:03 
Offline

Pridružen/a: 11 lip 2009, 19:01
Postovi: 337
globalni_dzihad je napisao/la:
Hrvati BiH nisu razjedinjeni a cinjenica da imamo 2 HDZ-a ne govori bas nista o "razjedinjenosti" Hrvata.
99,9% nas je za Hrvatski entitet a to je najvaznije, zar ne :-zivio ?

Govori itekako. Ne pomaže nam gurati glavu u pijesak. Imamo problem nepovezanosti nacionalnog bića u BiH.
Što ne znači da su Hrvati protiv hrvatskog entiteta koji bi garantirao i promicao opstojnost BiH Hrvata.

_________________
Posavina je tri puta ubijena i izdana ali posavljaci tri života imaju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 07:31 
Offline

Pridružen/a: 11 lip 2009, 19:01
Postovi: 337
Tulkas je napisao/la:
Kada ovdje neko kaze gdje se to proziva Hercegovinu i Hercegovce za bilo sta, i ja cu se ispricati..Sta se Hercegovina zapadna naravno, jer ima Hercegovine gdje Hrvati nisu vecina, iam kupovati kad nema 5% onih ostalih??? :-neznam
Koje gluposti..

Svakom je svoja muka najgora, ali ja i dalje ne razumijem cemu toliko cimanje forumasa koji su iz Hercegovine kad se spomene, u najmanju ruku cudan nacin "pada" Posavine sve do danasnje opcine Domaljevac???
Objasnite mi braco, zbog cega???

Ja prozivam i prozivat ću one bahate a koji upravo svojom bahatošću razjedinjuju nas Hrvate iz BiH. Bili oni iz Hrvatske ili iz Hercegovine. Svakako s posebnom pažnjom one junačine iz Slavonskog Broda.
Jasno mi je da su Hrvati u BiH iznijeli ogroman teret rata i platili od sva tri naroda najveću cijenu. Jasno mi je jednako tako da se prema onima koji su ostali tamo živjeti primjenjuje represija do ukidanja slobode i onoga - uz skute ćete nama-
Odmah ću im i ja odgovoriti---neće!-

Ali nije mi jasna potreba ponižavanja jednog dijela svog naroda.....iz koje potrebe????? Znam teško je danas u Hercegovini jer je malo slobode ali mislim da je ipak malo teže tamo gdje su Hrvati živjeli a danas ih uopće nema.

Kad pročitam ...zašto bismo mi u BiH danas bili taoci drugih hrvatskih područja iz BiH pozlije mi radi užasne kratkovidnosti takvog razmišljanja.
Ako je jedna plića politika ili prisila svejedno svela Hrvate na ovo malo teritorija u BiH život od dejtona je pokazao Hrvatima da im je opstanak upitan s onim što danas imaju. I da bi puno lakše izborili svoje pravo ne pogaze li se prava gotovo polovice predratnih stanovnika BiH.
Golema cijena je plaćena a rate još stižu na naplatu.
Što učiniti i kako sačuvati Hrvate u BiH?
I onaj iz Mostara i onaj iz Vakufa i onaj iz Posavine trebali bi ustati kao jedan za hrvatsko pravo u BiH.
Što nam rade političari? Jebemti još se nisu dogovorili što zapravo hoće.
Je li naša odluka opstanak?

_________________
Posavina je tri puta ubijena i izdana ali posavljaci tri života imaju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 09:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 13:10
Postovi: 4463
Čak mi se neda niti odgovarati na ovo.

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 09:52 
Offline

Pridružen/a: 04 svi 2009, 02:00
Postovi: 541
Lokacija: HB
sad cu se ja napravit malo mahnit..ali mi stavrno nije jasna bit teme...

ja sa nikim nisam razjedinjen i moja prva odluka odluka je ostanak....
a tek onda razmisljam o opstanku..

prvi i osnovni preduvjet o opstanku Hrvata u BIH jeste taj da Hrvati i jesu u BiH...


sve ostala su samo forumska razglabanja..o prodajama , kupovinama, izdajama, itd itd..

nemam stvarno namjeru se uplicati u takvo vrzino kolo... a vidim da vama ostalim to dobro ide..


meni je drago viditi Hrvate i u ravnom i u donjoj mahali i vidovicama i dobreticima, i u raktinu,,i krčevinama, i na sivši,...

tu su moji....i to su moji..bar sto se mene tice


:-hrvatinic :-top

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 10:17 
Offline

Pridružen/a: 11 lip 2009, 19:01
Postovi: 337
west je napisao/la:
sad cu se ja napravit malo mahnit..ali mi stavrno nije jasna bit teme...

ja sa nikim nisam razjedinjen i moja prva odluka odluka je ostanak....
a tek onda razmisljam o opstanku..

prvi i osnovni preduvjet o opstanku Hrvata u BIH jeste taj da Hrvati i jesu u BiH...


sve ostala su samo forumska razglabanja..o prodajama , kupovinama, izdajama, itd itd..

nemam stvarno namjeru se uplicati u takvo vrzino kolo... a vidim da vama ostalim to dobro ide..


meni je drago viditi Hrvate i u ravnom i u donjoj mahali i vidovicama i dobreticima, i u raktinu,,i krčevinama, i na sivši,...

tu su moji....i to su moji..bar sto se mene tice


:-hrvatinic :-top

Slažem se dijelom.
Opstanak je ovisan o ostanku. Kad se taj ostanak onemogućio? ratom. U poraću je podrška povratku bila još jadnija. Zar se treba onda kao krivce proglašavati one koji na srušenom temelju ne mogu skuhati ni ručak.
Zar su političari u ovom vremenu od rata iznijeli jedan stav i iskristalizirali poruku Hrvatima iz BiH. Onima koji u njoj sad jesu i onima koji su bili a nisu više a bili bi opet?
Gurati problem pod tepih nije korisno.
Možda je korisnije izbaciti ono što nas tišti pa će i razumijevanja biti više? Uvažiti svakog Hrvata iz BiH jednako.
Mislim da je politika Hrvata u BiH odraz hrvatskog nejedinstva.
Popraviti se može i zadnji je trenutak za to.

_________________
Posavina je tri puta ubijena i izdana ali posavljaci tri života imaju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Razjedinjeni Hrvati BiH
PostPostano: 26 lip 2009, 10:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44023
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Već je bila odlična tema, koja je polako pala u zaborav. Sad ćemo je priljepiti uz ovu.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 59 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: hoblatopla, Patriota, Tomba17, Vegas i 26 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO