HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 pro 2024, 16:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Najveći propusti Tuđmanove administracije u Herceg Bosni
PostPostano: 20 vel 2021, 19:58 

"Hrvati su vecinom ti sto seru i ponizavaju" - većina nas, bar iz Perecije, po defaultu ima pomirljiv stav... ugl. od vas dobimo kontinuirane hladne tuševe, sranja i poniženja...

Vrh

PostPostano: 20 vel 2021, 20:01 

franzetitts je napisao/la:
Da, ali HV nikad nije mogao krenuti svom silom na ARBiH jer je imao vaznija posla. Tako da je to hipoteticno. Mi govorimo o onome sto je bilo a ne sbbkbb.

Nije iamo važnija posla, nego je Tuđman bio pod ogromnim pritiskom iznutra i iz vana da bude dobar prema vama.

HV je bio vezan isključivo politikom.

Paradoskalno, čak ni u ratu sa Srbima, HV u BIH nije koristila ni približno svoje kapacitete, i tu smo bili ograničavani. Silajdžić je srao po UNu dok smo ratovali po Posavini i Hercegovini s njima.

Vrh

PostPostano: 21 vel 2021, 02:32 

Decki, imate uniformirano misljenje. Hocu reci, razmisljate svi isto. A tamo gdje svi razmisljaju isto, u biti ne razmislja niko. Ne moramo ici u detalje, mozemo cisto matematicki: kolika je sansa da su samo Hrvati u pravu a svi ostali lazu? Ja bih rekao 1/3 cirka. Prema tome, zapitajte se malo. Pa ne moze valjda biti da ste vi UVIJEK u pravu..kru`ti.

Znači, netko krivi Hrvate za zločine Pola Pota u Kambodži, nađe se skupina ljudi koja to potvrđuje, a jedino Hrvati kažu da nisu krivi. Hoćemo li tu priminit načelo "kolika je sansa da su samo Hrvati u pravu a svi ostali lazu?"

Bitno je da su se oni borili jedni protiv drugih, i ginuli, nazalost, dok je HVO Kiseljak svercovao cigare.

Ma možeš mislit. Muslimani su bili jedini imuni na kriomčarenje, šta'š govorit. Čoviče, švercera je svugdi. Nikoji narod nije imun na to. Uz to nevoja natra jude na štošta za doć do novaca, a trgovina je ipak zakonit oblik, za razliku od pljačke.

Sto se tice uloge ARBiH. Opet, najveci broj vojnika VRS-a je poginulo u borbi protiv armije.

Sve u svemu, ima li i jedna bitka koju je izvojevao HVO protiv VRSa u kojoj su gubici VRS-a bili oko 1000? Ja bih rekao - ni u snu. PA toliko nisu imali mrtvih ni tokom proboja koridora..a tamo se, kako velite, zestoko borilo..nicht wahr.

To ne moreš znat. Hrvati su drugačije bojevali. Napravili su učinkovite udare kojim su otirali, neutralizirali i demotivirali protivnike na otpor. Velikih bitaka i operacija je bilo, ka u Hercegovini i Tropolju, samo su Hrvati bili pametni pa su morali dobro racionirat, jer baza vojnika za HVO znatno je manja od tkz ABIH ili VRS. Potonje su se služile sovjetskon školon, imaju dovojno judi pa jurišaj, a HVO ima dva čovika i ne možeš izmislit trećega nego pokrij se su onon šta imaš.

I za kraj, pa samo da je ovih 20.000 oko Sarajeva doslo u krajinu, tj. RSK,..

A šta misliš da nije tako bilo? Pa je li znaš koliko smo silni protuudar tijekom i posli Maslenice pritrpili od srpskih snaga koje su došle iz Srpske i SCG? Skoro su nan pukle elitne brigade! Dovlačili smo potajice friške profesionalne snage iz Slavonije. U isto vrime "zaslužna" ABiH nan je udrila nož u leđa u sridnjoj Bosni, a mi još i oslobađamo dubrovačko zaleđe u to vrime.

Imali smo i krvavu bitku kod Grahova 1995., nakon Oluje, di je Srpska poslala elitne vojne i policijske snage. To je bila velika protuofenziva.

Hrvati su vecinom ti sto seru i ponizavaju, prije svega omalovazavaju ono sto je Armija uradila, tj. njenu borbu protiv VRS-a, dijelom i VRSK.

Ne spori nitko ono što je ABIH napravila di se borila protiv VRS, no problem je što je namisto probijat koridore do Drine, ili činit ofenzive kod Sarajeva, lipo odvlačila s područja Sarajeva i drugih velikih gradova ("tolerantna" Tuzla npr.) svoju vojsku porid/kroz srpskih položaja u sridnju Bosnu pa junački ošinila po HVO-u i hrvatskin strateškin babama.

Zajebala nas je. Da su napali VRS kad je HV napravia Maslenicu i oslobađa dubrovačko zaleđe, HV bi moga više oslobodit. Vrlo virojatno bi HV oslobodia Obrovac, Benkovac i Drniš. Na drugon mistu Hrvati i Muslimani mogli su ozbiljno razmotrit uć u Trebinje.

UN nije pritia BiH sankcijama kad je oslobađala okupirane dilove države, a kad je HV oslobađa po Hrvatskoj, nami su pritili sankcijama!

Ne znam uopce dakle cemu ovo preseravanje. ARBiH i HV i HVO su vecim dijelom rata bili saveznici. Godinu dana ne. Ali ni tad ne svugdje, tj. na sjeveru ne, u Bihackom dzepu ne. Jedni su tada trebali druge i da toga nije bilo pitanje je sta bi bilo..
Prema tome: budite realniji.

I mi smo mislili do 1993. da su saveznici, ali su hrvatski mediji skrivali muslimanske prljave od hrvatske javnosti. Posli rata doznali su i oni izvan BiH grdne detalje.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2021, 17:28 

@Franzetis, tvoj stav je sličan srpskom.
Ne može samo jedna strana biti kriva, tko nas bre zavadi, a onda iskaču povamperene Ustaše koljači nejači u sljedećoj rečenici.

Potpuno se dobro zna tko je za što kriv, a tvoji pokušaji da uvjeriš desetak ljudi da voda nije mokra, samo zato jer svi iz iskustva znaju da je, su smiješni.

@Sokolić :palacgore1
Mi smo nažalost njih predugo smatrali saveznicima, neki su progledali tek poslije trećeg Komšića....

I HV je imao vremena odvojiti tjedan dana i zgaziti tkz aBiH.
Samo što su naši bili budale i rađe spašavali njihove guzice.

Vrh

Naslov: Trgovanje mimo volje lokalaca u Hrvatskoj
PostPostano: 08 tra 2021, 05:49 

http://www.aimpress.ch/dyn/pubs/archive ... bs-sar.htm

THU, 11 SEP 1997 14:34:52 GMT

STATUS LUKE PLOCE

MALO TEBI, VISE MENI

AIM, NEUM, 11.09. Prema izjavi 9americkih mirovnih posrednika Richarda Holbrookea i Boba Gelbarda, datoj nakon sastanka Tudjman - Izetbegovic 6.kolovoza Splitu, do kraja ovog mjeseca trebalo bi se naci rjesenje po kojem bi Bosna i Hercegovina nesmetano koristila luku Ploce, a Hrvatska prolaz kroz Neum. Sporazum oko luke Ploce ima za osnovu Washingtonski sporazum po kojem bi Federacija BiH dobila koncesiju na dio luke Ploce u vremenu od 99 godina.

Zakljucak Washingtonskog sporazuma po kojem bi BiH slobodno raspolagala dijelom plocanske luke svojevremeno je izazvao zestok otpor Plocana, pa je i sam potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova dr.Mate Granic morao dolaziti u Ploce da bi na javnoj sjednici Gradskog vijeca umirio tamosnje stanovnistvo koje se boji da ce s takovom koncesijom ostati bez posla sto bi ih s jedne strane ekonomski ugrozilo, a s druge strane - kazu Plocani - dolaskom radne snage iz BiH promijenila bi se etnicka struktura stanovnistva.

Iste bojazni je prije samog splitskog sastanka Tudjmana i Izetbegovica ponovo izrazilo Gradsko vijece Ploca u kojem HDZ ima vecinu.

- Gradsko vijece je donijelo zakljucak u kojem kaze da se svaki sporazum Republike Hrvatske s BiH, odnosno s Federacijom BiH, kojim bi se narusavao suverenitet Hrvatske, ili u provedbi imao elemente eksteritorijalnosti, ili mijenjao demografsku sliku, neprihvatljiv - kaze Ratko Giljevic, predsjednik Gradskog vijeca Ploca. - Prihvatljiv je svaki sporazum koji na obostrano zadovoljstvo regulira gospodarske odnose gospodarskih subjekata.

Po direktoru Luke Ploce Ivici Pavlovicu washingtonski zakljucak o unajmljivanju luke Ploce jest upitan posto je on dio konfederalnog ugoora od kojeg se odustalo.

- Nas stav je uvijek isti - kaze Pavlovic. - To znaci u Washingtonu 94.godine je nesto dogovoreno u drugim uvjetima. I to je bio aneks konfederalnog ugovora. Koliko svi u Hrvatskoj znamo - vjerojatno od konfederacije nema nista, pa bi bilo logicno i da nema nista od tog aneksa.

U jeku najvecih sukoba izmedju Hrvata i Bosnjaka roba i humanitarna pomoc za BiH su kroz luku Ploce i kroz hrvatski teritorij normalno prolazile. Izvan granica RH mi nismo mogli uticati na to sto se dogadjalo. I bosanska strana vam moze potvrditi da nikad u luci Ploce nije bilo problema. Osim toga postoji povelja UN koja regulira kako zemlje bez mora i luka imaju nesmetan prolaz do mora. Ja mislim da je inzistiranje na unajmljivanju dijela luke Ploce politicki motivirano i vjerojatno se nesto drugo iza toga krije, a ne ekonosmki motivi. Sto se nas tice - sve robe za BiH mi smo utovarali i pretovarali i to cemo raditi i ubuduce. I nase cijene su na razumnoj razini, tu nije bilo vecih primjedbi. Ja bih to objasnio politickim motivima - eto da bi Federacija BiH, odnosno BiH, imala nesmetan nekontroliran pristup moru, da nitko ne bi imao uvida u robe koje se prevoze...

Plocani se boje da bi davanje luke u najam moglo dovesti i do njihove ekonomske ugrozenosti i do promjene strukture stanovnistva...

Vrh

PostPostano: 08 tra 2021, 05:52 

https://www.dw.com/bs/jo%C5%A1-nema-rje ... /a-2503185

Još nema rješenja za luku Ploče
Datum 08.10.2004

Još nema rješenja za luku Ploče

Predsjednistvo BiH, na sjednici u Sarajevu, raspravljalo je i o odnosima s Republikom Hrvatskom i sporazumu o korištenju luke Ploče.

Pitanje korištenja luke Ploče predstavlja jedan od največih problema u inače sve boljim odnosima izmedju BiH i Republike Hrvatske

Ovdašnji mediji su već javili da će Hrvatska ponuditi sasvim novi sporazum o luci Ploče, drugačiji od onog koji su svojevremeno potpisali predsjednici Franjo Tudjman i Alija Izetbegović. Prema medijskim navodima, sporazum će biti ekonomski, a ne politićki. BiH ce zadržati specijalni status u luci Ploče, ali nije precizirano šta takav status znači.

Predsjedništvo BiH je ranije odbacilo izmijenjeni tekst sporazuma, koji su potpisali predsjedavajuci Terzić i bivši hrvatski premijer Ivica Račan. Ocijenjeno je da su u tom tekstu učinjene pretjerane koncesije Hrvatskoj, na štetu BiH. Kolektivni šef se očigledno ne želi mjesati direktnije u pitanje luke Ploče i taj vrući krompir je prebacilo na Medjudržavno vijeće za saradnju, idućeg mjeseca u Zagrebu.

Ma koje "pretjerane koncesije Hrvatskoj na štetu BiH", a radi se o luci na tlu RH????!

Vrh

PostPostano: 08 tra 2021, 12:02 

Ispravno. Muslimani su prekršili toliko post-ratnih dogovora. Sad nek plaćaju cijenu za to.

Vrh

PostPostano: 21 lip 2023, 14:40 

Planina je napisao/la:
HHerceg je napisao/la:
Planina je nerealan. Zanemaruje da su u jednom trenutku (doduše veoma kratkom) Mesić i Manolić imali većinu u Saboru i da nisu svi u Pereciji bili za HB.

Zar nije istina da smo bili glupi i naivni prema Muslimanima? Zar nije istina da smo bili nenaoružani? Zar nije istina da se na tom frontu moglo i moralo bolje i više? Zar nije istina da je 5% mrkonjićkog džepa u Dejtonu bačeno ni za što? Zar nije istina da su povučene bezobrazne granice kojima npr. Vlasinje ulazi u Jajce a Liskovica ne? Zar nije istina da nismo izvukli ni ikakve etničke kantone ili općine ako smo zbog Amerikanaca već morali u Federaciju? Svaki mirovni plan za BiH 90ih je pravio nove hrvatske kantone/općine/entitet. Mi smo u Federaciju unili nekih 21% ogrizlina okrajaka i enklava (od kojih neke više ni nisu naše tipa Jajce) koje su zbog tog teritorijalnog diskontinuiteta lišene svake šanse da se ikad iskoprcaju iz te Federacije. A npr. Jajce i jest izgubljeno zato što se nisu izvukle barem kakve etničke općine u toj usranoj Federaciji, tipa Jajce bez Vinca sa Dobretićima, Rama sa Doljanima, Lašva, Lepenica itd. Polagala se nada u povratak u Bugojno i Konjic u kojima nam prave terorističke napade do dana današnjeg a u međuvremenu mi spušili Jajce Busovaču itd. Ma degradacija za degradacijom ali eto orginalno dogovorena Federacija je nudila paritet fotelja za HDZovce i to je valjda razlog zašto stari HDZovac zaba smatra da je kao takva bila bolji deal za Hrvate od ikakve HB. Ali bez vlastitog teritorija si nitko i ništa i nema tih fotelja koje su vrijedne Federacije pogotovo bez etničkih općina/kantona tj. opet nekog vida vlastitog teritorija jer se na kraju dana uvijek sva ova priča svodi na teritorij. Muslimani su i vidili i vide Federaciju kao alat za ovladavanje hrvatskim teritorijem, pogotovo ovakvu sa miješanim kantonima i općinama.

A ovo što kažeš za Pereciju, ako ćemo iskreno nisu ni danas svi u Pereciji za HB, ni među političarima ni među običnim narodom, zapravo nije ni većina, nije ni blizu većine, sa Srednjom Bosnom ili bez nje.,

Štoviše, zaba je u pravu kad kaže da ni među BiH Hrvatima većina nije bila za HB (a vjerojatno nije ni danas) i kao takvi i zaslužujemo da nas se gazi. BiH Hrvati su mentalno jedna najobičnija vjerska zajednica kojoj je vrhovni poglavar u Vatikanu, neka nacionalna svijest praktički i ne postoji, izuzev par pograničnih općina koje hvataju signal sa Biokova i misle da su dio Hrvatske, ostatak se uglavnom i može komotno pisati pod bosance katolike.
A pogotovo onda, prije rata, interneta i svega ostalog, mogu mislit kakvo je to stanje uma bilo, vjerska zajednica level 9000.

Ako je tu argument kontra HB taj da bi dosta Hrvata ostalo izvan HB, onda tom istom logikom je 91. trebalo biti kontra RH jer Bože moj, preko milijun Hrvata je ostalo van iste. Bolje Šugoslavija sa paritetom fotelja nego vlastiti teritorij.

To bas i nije istina.Pa još 1991.na prostoru Posavine je formirana prva zajednica Hrvatska zajednica Bosanska Posavina i formirane su grupe i bojne i oružje se prebacivali iz Slavonskog Broda.Pa u selima oko Dervente se pucalo i slavilo kad je Hrvatska priznata više nego na području Republike Hrvatske.Na početku 1992.su naši bili na sastanku s Šuškom oko organizacije i slanja oružja i vojnika za obuku i pojačanje u obliku gardista da se oformi obrana.Spominje se dosta naših da su u gardi i mupu i da trebamo organizaciju i oružje ida imamo na tisuće spremnih dragovoljaca za obranu nikakve BiH ili čeg već,već se navodi "Lijepe naše".E sad što se ni tu nije djelovalo na vrijeme od strane politike iz RH i što se nisu mogli dogovoriti šta i kako će biti s tim prostorom.Jasno je kako je na kraju završilo s pogibijom 1500 Hvo i Hosa i oko 400 Hv-a za 7 mjeseci.

Vrh

PostPostano: 24 lip 2023, 00:41 

Mi Hrvati u BiH, u ratnim godinama, a i danas imamo jedan veliki problem, manjak kvalitetnog kadra, za vojsku, politiku, kulturu... Često pomislim da smo barem imali taj UZP danas bi postojala Herceg Bosna... A ovako, što reći kad na relativno malom prostoru Lašvanske doline imaš već praktički rat u N. Travniku, a ostala mjesta ne poduzimaju ništa, potom rat u Busovači, ostali šalju postrojbe ali ne poduzimaju ništa... 16. Travnja započinje ozbiljan, pravi rat, a u Travniku se ne događa ništa, obrambene crte nisu formirane čak ni oko Viteza... Očekuje se od mještana da sami organiziraju odbranu sela, otac mi je rekao da su na njihove proteste (dragovoljaca HOS-a, poslije pripadnika HVO-a) odgovara da ne brinu, ako što bude Nore će to riješiti...
Da smo krenuli u postavljanje obrane nakon prvih sukoba mnogo bolje bi prošli. Ali netko je to morao narediti, ali mi smo čekali da nam muslimani krenu u frontalni napad na sela koja praktički nemaju odbrane i pokolju ljude...
U tim borbama gdje nismo imali stvarne odbrane i prilike gine mnogo ljudi, a ostatak se povlači...
Pa zar nije nekomu palo na pamet taktički povući ljude, postaviti bolju odbranu i osigurati prostor. A nama Bugojanci odu, pola Travnika ode, dobar dio N. Travnika ode. A fali nam ljudstva.
Da smo iole ozbiljan narod barem bi poslije rata kaznili nesposobne. Naprotiv mi smo ih nagradili prilikom da uništavaju ono krvlju obranjeno.

Vrh

PostPostano: 24 lip 2023, 00:41 

I da napomenem dan danas dopuštamo kvalitetnom kadru koji nije uvezan rodbinskim vezama u politiku da nakon završetka školovanja ostaje po ZG ili Mostaru jer u svojim mjestima nema prilike za život. Ovo je više slučaj u Bosni, ali i dalje nam svima odmaže.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 09:57 

battery992 je napisao/la:
Mi Hrvati u BiH, u ratnim godinama, a i danas imamo jedan veliki problem, manjak kvalitetnog kadra, za vojsku, politiku, kulturu... Često pomislim da smo barem imali taj UZP danas bi postojala Herceg Bosna... A ovako, što reći kad na relativno malom prostoru Lašvanske doline imaš već praktički rat u N. Travniku, a ostala mjesta ne poduzimaju ništa, potom rat u Busovači, ostali šalju postrojbe ali ne poduzimaju ništa... 16. Travnja započinje ozbiljan, pravi rat, a u Travniku se ne događa ništa, obrambene crte nisu formirane čak ni oko Viteza... Očekuje se od mještana da sami organiziraju odbranu sela, otac mi je rekao da su na njihove proteste (dragovoljaca HOS-a, poslije pripadnika HVO-a) odgovara da ne brinu, ako što bude Nore će to riješiti...
Da smo krenuli u postavljanje obrane nakon prvih sukoba mnogo bolje bi prošli. Ali netko je to morao narediti, ali mi smo čekali da nam muslimani krenu u frontalni napad na sela koja praktički nemaju odbrane i pokolju ljude...
U tim borbama gdje nismo imali stvarne odbrane i prilike gine mnogo ljudi, a ostatak se povlači...
Pa zar nije nekomu palo na pamet taktički povući ljude, postaviti bolju odbranu i osigurati prostor. A nama Bugojanci odu, pola Travnika ode, dobar dio N. Travnika ode. A fali nam ljudstva.
Da smo iole ozbiljan narod barem bi poslije rata kaznili nesposobne. Naprotiv mi smo ih nagradili prilikom da uništavaju ono krvlju obranjeno.

Da...Gledajući sa današnje vremenske distance potpuno si u pravu. U travnju i svibnju 1993. imaš krvavi rat sa Muslimanima oko Viteza i Busovače, a u susjednom Bugojnu, udaljenom nekih 25 km od Viteza figurativno rečeno sa Muslimanima "okrećeš jance". Iako iz Bugojna Muslimani šalju svoje najbolje postrojbe kao ispomoć ovima svojim u Vitez i nitko od Hrvata ništa. Vozi Miško...I onda kao posljedica takve jedne razine samoobmane bivaš poražen u muslimanskom blitzkreigu tri mjeseca nakon početka sukoba u ponavljam susjednom Vitezu, udaljenom kao Mostar od Čapljine.
Drugi primjer samoobmane...Na prostoru Klisa (Konjic) imaš negdje oko 400-500 vojnika, koji se nekih mjesec-dva (travanj-svibanj) nalaze u nekoj vrsti beznadežnog okruženja (poluokruženja). Prosta vojna logika nalaže da te vojnike izvučeš već negdje početkom svibnja, odmoriš ih, te negdje sredinom svibnja (nakon izbijanja sukoba u Mostaru) ih upotrijebiš na prostoru Bijelog polja, uz naravno prethodno razoružanje Muslimana koji su bili pripadnici HVO na tom području. Umjesto toga, negdje sredinom 6. mjeseca 1993. na prostoru Klisa svakako bivaš poražen, dok s druge strane pripadnici HVO bošnjačke nacionalnosti koje si trebao razoružati odmah na početku sukoba (9.5.1993.), potkraj lipnja 1993. u Bijelom polju okreću leđa svojim "saveznicima" i dolazi do pada jednog ogromnog prostora koji je do tada bio pod nadzorom HVO-a. Danas mi je nekako glupo optuživati Bošnjake u HVO za nekakvu izdaju u Bijelom Polju, jer su oni samo iskoristili poklon koji smo im mi servirali na dlanu. Glupo bi bilo za njih da nisu...Jedna Amerika je odmah po izbijanju rata sa Japanom sve Amerikance japanskog porijekla odmah internirala u konc logore, koji joj možda nisu bili nikakva prijetnja, al zlu ne trebalo....Pametnom dosta.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 10:47 

Skupo placena zabluda "hrvatskog cvijeca".

I danas imas masu Hrvata koji suosjecaju sa Srebrenicom, a isti ti bi te sutra poklali ritualno kao u Travniku, dok mu ti hanumu smjestas u jadranske hotele.

Pobio ti ljude i jos te proglasi agresorom, da si sam sebe ubijao, i cereka ti se u lice, a ti keljis "cvijet Srebrenice" na profilnu sliku.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 11:00 

Najveći propust je to što su bh Hrvati svoju sudbinu prepustili u ruke tzv. Tuđmanove administracije.

Nikada se ne završi dobro kada svoju sudbinu prepuštaš u ruke drugoga iz jednostavnog razloga što taj drugi gleda prvenstveno svoje interese.

Primjer toga su i Srbi iz RH koji su zavisili od Miloševića i Srbije dok su Srbi u BiH "imali svoj đir" i bolje su prošli.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 11:07 

O cemu ti govoris, doslovno je Milosevic u Dejtonu imao sudbinu BH Srba u rukama, pitaj ekipu iz Vogosce i Ilidze kako su imali svoju sudbinu u svojim rukama, mislim na Srbe naravno.

Srbi iz Bosne Amerima da dignu spomenik, baj d vej, da nije bilo prijetnji americkim bombama, ne bi mi do Brckog stali. Ne bi ih bilo zapadnije.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 11:27 

crni_bombarder je napisao/la:
O cemu ti govoris, doslovno je Milosevic u Dejtonu imao sudbinu BH Srba u rukama, pitaj ekipu iz Vogosce i Ilidze kako su imali svoju sudbinu u svojim rukama, mislim na Srbe naravno.

Srbi iz Bosne Amerima da dignu spomenik, baj d vej, da nije bilo prijetnji americkim bombama, ne bi mi do Brckog stali. Ne bi ih bilo zapadnije.

Ali prije toga dok su se kačili sa Miloševićem odlučeno je o podjeli 51%-49%.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 12:16 

nesorta je napisao/la:
Najveći propust je to što su bh Hrvati svoju sudbinu prepustili u ruke tzv. Tuđmanove administracije.

Nikada se ne završi dobro kada svoju sudbinu prepuštaš u ruke drugoga iz jednostavnog razloga što taj drugi gleda prvenstveno svoje interese.

Primjer toga su i Srbi iz RH koji su zavisili od Miloševića i Srbije dok su Srbi u BiH "imali svoj đir" i bolje su prošli.

Slažem se, ali jedino pod uvjetom ako imaš mudre političare s vizijom koji znaju što žele. Međutim, ako imaš đikane koji su sami sebi vizija i kojij se prvenstveno vode devizom daj ti meni i mom interesnom klanu, možda je i bolje svoju sudbinu predati u ruke nekom drugom, kao primjerice tada Tuđmanovoj Hrvatskoj. Mislim kako su ovi primjeri iz Bugojna, ali i iz Bijelog polja kod Mostara rezultat odluka lokalnih vlasti na terenu, a ne Tuđmanove politike. Mislim kako je to i suviše niska razina kako bi se on u nju mješao u to vrijeme.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 12:49 

HB Hrvati nisu imali ni iole kvalitetne politicare da bi mogli nesto sami, hrvatska politika tijekom devedesetih u BiH je bila smuckaj i prolij, izuzimam Bobana po kapacitetu mada je i on uglavnom brigu vodio o Grudama i okolici.

Svim tim parohijskim serifcicima je jedna osobina zajednicka, svi krive Tudjmana za svoju nesposobnost. Svercali sa Srbima, svercali sa Muslimanima, trpali u svoje dzepove, muljali varali lagali, a kad je dosao neprijatelj i dali petama vjetra, kme kme prodao nas Tudjman. Je, Tudjman nije imao preca posla od Varesa i Bugojna.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 13:00 

Gaugamela93 je napisao/la:
nesorta je napisao/la:

Slažem se, ali jedino pod uvjetom ako imaš mudre političare s vizijom koji znaju što žele. Međutim, ako imaš đikane koji su sami sebi vizija i kojij se prvenstveno vode devizom daj ti meni i mom interesnom klanu, možda je i bolje svoju sudbinu predati u ruke nekom drugom, kao primjerice tada Tuđmanovoj Hrvatskoj. Mislim kako su ovi primjeri iz Bugojna, ali i iz Bijelog polja kod Mostara rezultat odluka lokalnih vlasti na terenu, a ne Tuđmanove politike. Mislim kako je to i suviše niska razina kako bi se on u nju mješao u to vrijeme.

Nismo imali nikakve političare a kamoli mudre. To su bili komunistički aparatčici prilagidljivi za sve sisteme kao i sada.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 13:01 

Gori je poraz u Posavini nego što je poraz od Muslimana u Srednjoj Bosni. Gore u Posavini su bili slični uvjeti kao u Hercegovini. Hrvatska iza leđa, Hrvatska direktno umiješana u rat...
Gore je isto bilo lokalnih šerifa te ih Hrvatska nije uspila izorganizirat. Nikakva vojna organizacija i koordinacija, linija pada lijevo, a desno idu u napad. Moglo se to daleko bolje tada
Srednja Bosna nije imala te mogućnosti kao Posavina

Barem da su nam ostale 3 općine od 6, a pogotovo Bosanski Brod

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 13:54 

estoyAqui je napisao/la:
Gori je poraz u Posavini nego što je poraz od Muslimana u Srednjoj Bosni. Gore u Posavini su bili slični uvjeti kao u Hercegovini. Hrvatska iza leđa, Hrvatska direktno umiješana u rat...
Gore je isto bilo lokalnih šerifa te ih Hrvatska nije uspila izorganizirat. Nikakva vojna organizacija i koordinacija, linija pada lijevo, a desno idu u napad. Moglo se to daleko bolje tada

Pa i nije tolikološa reza u Posavini kako se priča.

Od 8 općina, Gradačac, Odžak, Orašje, Brčko, Domaljevac (B. Šamac)...

Pali su u potpunosti Derventa, Modriča, B. Brod. I oni više zbog stradavanja u WWII i kasnijeg iseljavanja u Njemačku nego zbog samog zadnjeg rata koji je samo ubrzao proces nestanka iz tih krajeva.

Slično je i u S. Bosni. Da nije bilo gubitaka u WWII i iseljavanja poslije njega, ne bi Banovina bila problem. Ovako je još dobro i završilo.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 15:08 

Junuz Djipalo je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:

Pali su u potpunosti Derventa, Modriča, B. Brod. I oni više zbog stradavanja u WWII i kasnijeg iseljavanja u Njemačku nego zbog samog zadnjeg rata koji je samo ubrzao proces nestanka iz tih krajeva.

Slično je i u S. Bosni. Da nije bilo gubitaka u WWII i iseljavanja poslije njega, ne bi Banovina bila problem. Ovako je još dobro i završilo.

Gradačac je pušiona. Tamo jedva ima Hrvata. Naša sela na liniji bila, ljudi iselili
U Brčkom iseljavaju na sve strane
Odžak, Bože sačuvaj
Ajde Orašje je ok
Trenutno imamo 2/3 periferne općine koje se stalno raseljavaju i stalno su na margini i dio Distrikta Brčko u kojem mi i nismo neki faktor

Tamo smo trebali imat koherentnu regiju kao što imamo Hercegovinu
Posavska županija s minimalno 70k stanovnika bi bila uspjeh i da uključuje spojeni teritorij od Broda preko Odžaka preko grada Šamca do Orašja. To bi bilo nešto poput Zapadno-Hercegovačke županije. Još da je Derventa u toj županiji, ma to bi gorilo. Možda i Modriča, ali to je SF već

Županija bi imala dva centra-Orašje i Bosanski Brod s posebnim vezama sa županijama s druge strane granice
Najveći gubitak u Posavini je taj prostor Dervente i Broda

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 15:45 

estoyAqui je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:

Gradačac je pušiona. Tamo jedva ima Hrvata. Naša sela na liniji bila, ljudi iselili
U Brčkom iseljavaju na sve strane
Odžak, Bože sačuvaj
Ajde Orašje je ok
Trenutno imamo 2/3 periferne općine koje se stalno raseljavaju i stalno su na margini i dio Distrikta Brčko u kojem mi i nismo neki faktor

Tamo smo trebali imat koherentnu regiju kao što imamo Hercegovinu
Posavska županija s minimalno 70k stanovnika bi bila uspjeh i da uključuje spojeni teritorij od Broda preko Odžaka preko grada Šamca do Orašja. To bi bilo nešto poput Zapadno-Hercegovačke županije. Još da je Derventa u toj županiji, ma to bi gorilo. Možda i Modriča, ali to je SF već

Županija bi imala dva centra-Orašje i Bosanski Brod s posebnim vezama sa županijama s druge strane granice
Najveći gubitak u Posavini je taj prostor Dervente i Broda

Najveći gubitak je što Posavljaci nisu ostali u onom što smo zadržali, ali im je draže bilo naselit se u okolici Zagreba i kukat da su prodani.

Cijela ta regija osim grada Brčkog je bila jadna i besperspektivna. To se i pokazalo i poslije rata jer se samo nastavilo i ubrzalo iseljavanje. Kad imamo posavja koliko hoćeš i u RH.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 15:53 

estoyAqui je napisao/la:

Glavna razlika u odnosu na Hercegovinu je bila to što u Posavini niti jedna općina osim Orašja nije imala izrazitu hrvatsku većinu, ostale su općine uglavnom bile pola-pola sa Srbima.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 16:38 

Što sam stariji i što sam se više uvjerio kakva smo stoka od naroda - teški use nase i podase mentalitet sa nula stvarnih vrijednosti i ideala (ne računajući isprazni folklor) (čast iznimkama) to manje u meni ima neke mladenačke ogorčenosti i kontanja a što nismo ovo a što nismo ono jer eto mogli smo. U teoriji mogla je biti i Hrvatska do Tokija ali u praksi kakva smo stoka od ljudi dobro je što nam je išta ostalo. Mogu mislit koje su to bile razine neorganizacije, lijenosti, naivnosti, lopovluka, šverca, kriminala svake vrste. Poznajući sklop našeg čovika. Još u ta doba kad se sve moglo, divlji zapad praktički. Teško je previše Tuđmana kriviti.
Onako kad se spustiš iz Kupresa u Bugojno, za 5 minuta se već penješ za Novi Travnik, i onda kad izbiješ u NT to je tamo praktički sve jedna mala cjelina Travnik- NT- Vitez- Busovača, spojeno sve, nevjerojatno da su se ponašali na lokalnim razinama kao da se ne tiču jedni drugih...
Ja prije nisam imao u glavi kako točno izgleda ta Srednja Bosna, dalje od Kupresa baš i nisam išao, onda sam se iznenadio kad sam vidio koliko je to sve zapravo malo i zbijeno, pogotovo meni naviknutom na HBŽ teren sa prostranstvima na sve strane. Između Kupresa i Bugojna je džungla, izbiješ dole imaš taj uski naseljeni pojas oko Vrbasa (za naše HBŽ dinarske pojmove to je sve usko i malo i zbijeno) i za čas si opet u džungli do Novog Travnika i te male cjeline doline Lašve koja te dočeka na kraju. U srcu cijelog SBŽa je masiv Vranice, džungletina teška i tu nemaš šta, kakvi Sebešići, Mujakovići, Paljike, p materine... To bi svakako sve iselilo, te neke selendre po džungli su nebitne (bez uvrede ako je itko odtamo) ključ su bili gradovi tj. gradići kao kakvi takvi centri sposobni za bar nešto zadržat, to je sve trebalo zapojasat u startu inače mrka kapa. Eto mi i jesmo to nešto zadržali ali sve je to polovično i nedovoljno i uz velike gubitke i povrh toga smo odlučili iselit do kraja, od 1100 rođenih do 350 rođenih Hrvata u SBŽ u 20ak postratnih godina. Kažem i to što smo obranili opet smo prepustili Muslimanima što kroz povratak njihov što kroz zapošljavanje njihovih što kroz naše iseljavanje.
Gledajući iz perspektive 2023. i sadašnjih trendova ko da bi bila neka razlika da su u našim rukama na kraju bili Fojnica ili Uskoplje ili neke selendre po džungli.... Bugojno i Travnik nisu smjeli pasti a ovo dalje je u 5 deka sve.

Vrh

PostPostano: 11 srp 2023, 16:47 

Zašto misliš da bi u Travniku i Bugojnu bili drugačije nego u Jajcu ili Busovači?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: