|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 147 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 29 stu 2023, 23:34 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 29 stu 2023, 23:48 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5871 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
General Praljak je hrvatski velikan. Počivao u miru.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 01:29 |
|
|
Niko Komadina je napisao/la: Počivao u miru.
Nažalost pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Možda me krivo shvatite, no g.Praljak nije bio dorastao nositi se sa izazovima tog vremena.
1. Vojnička stega nula 2. Vojnički uspjesi nula, izuzev ako uspjeh smatramo što smo u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine uz ogromne žrtve preživjeli rat. Praljak je obranio Uskoplje, bez njega bi tamo sve palo. Također, čovjek je uložio doslovce svoj život u obranu HVOa, pokazao na svu licemjernost Haaga.
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 10:00 |
|
|
„Navik on živi, ki zgine pošteno”
dodao bih i hrabro jer njegova smrt više govori o onama kao narodu nego o njemu kao vojniku
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 11:47 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2406 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Niko Komadina je napisao/la: Počivao u miru.
Nažalost pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Možda me krivo shvatite, no g.Praljak nije bio dorastao nositi se sa izazovima tog vremena.
1. Vojnička stega nula 2. Vojnički uspjesi nula, izuzev ako uspjeh smatramo što smo u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine uz ogromne žrtve preživjeli rat. To naprosto nije istina
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 12:03 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Razumijem vaše emocije zbog njegove karizme. Toliko je bio uspješan da je Zagreb bio prinuđen smijeniti ga prije potpunog kolapsa obrane u HB. Dolaskom generala Rose stvari se vojnički i taktički popravljaju. Nesposobnost i korumpiranost vrha HVO 1992-1993 skupo je platio hrvatski vojnik i narod od Save do mora.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 13:56 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2406 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Niko Komadina je napisao/la: Razumijem vaše emocije zbog njegove karizme. Toliko je bio uspješan da je Zagreb bio prinuđen smijeniti ga prije potpunog kolapsa obrane u HB. Dolaskom generala Rose stvari se vojnički i taktički popravljaju. Nesposobnost i korumpiranost vrha HVO 1992-1993 skupo je platio hrvatski vojnik i narod od Save do mora. Nije Praljak radi toga otišao. Oni koji su bili tada na tom području dobro znaju o čemu pričam, uvijek pazim na forumu da ne iznosim previše. Bio je jedan interni sukob među nama i Praljak je morao otići. Ali gdje god je Praljak došao samo je pozitivno utjecalo na obranu Hercegbosne.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 14:14 |
|
|
U slučaju internog sukoba nadređeni zapovjednik vrši smjenu nižerangiranih koji nisu spriječili taj sukob i vojnu anarhiju. Kao govornik Praljak je meni bio drag, kao zapovjednik ne.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 16:06 |
|
|
ako nije valjao sustav, ili bolje reći ako ga nije bilo, ne može biti kriv jedan čovjek,...
kakva stega i vojni ustroj u tom vremenu, to je bila skoro stihija sa milionom improvizacija na terenu koju je ovaj čovjek nastojao smanjiti osobnim učešćem na terenu i prvoj crti
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 16:23 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: ako nije valjao sustav, ili bolje reći ako ga nije bilo, ne može biti kriv jedan čovjek,...
kakva stega i vojni ustroj u tom vremenu, to je bila skoro stihija sa milionom improvizacija na terenu koju je ovaj čovjek nastojao smanjiti osobnim učešćem na terenu i prvoj crti Točno da ne može biti jedan čovjek kriv. RIba od glave smrdi, kaže poslovica.
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 16:31 |
|
|
pusti poslovice, niti je on bio glava niti je smrdilo od njega
u onom ludilu od ustroja i discipline on je bio svijetla točka
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 20:34 |
|
|
Evo, s ovin su se suočavali Srbi i kod sebe u Srpskoj (i pobunjenika u RH) i ovo je samo pripovist jedneg čovika. https://www.nin.co.rs/arhiva/2371/2371c.htmlOvi je vidia samo dil. Zamislite sad Praljka koji je obilazia bojišća pa je ima uvid u širu sliku.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 30 stu 2023, 23:58 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: „Navik on živi, ki zgine pošteno”
dodao bih i hrabro jer njegova smrt više govori o onama kao narodu nego o njemu kao vojniku Da. Zrinski novog doba.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 08:51 |
|
|
Upozna san Praljka ko dite negdi 96e na jednoj fešti u Hercegovini. Sjećan se kroz maglu ljudeskare od nekih 2 metra koja je uživala ogroman respekt među hrpom prekaljenih ratnika koji su prošli većinu terena herceg bosne. Da mi je neke slatkiše i općenito ostavio dobar dojam.
Praljak je bio redatelj i otiša je kao junak grčke drame. Jel mogao više na terenu di je vladala nedisciplina i samovolja? Jel triba tako uzvišeno na sebe uzet sva sranja koja su napravili drugi? To ce ostat vječna neodgovorena pitanja i zahvalna je tema da jednog dana neko talentiran napravi dramu o njemu.
Za HVO se obično uzima da je krenilo nabolje kad je na čelo GS doša Roso. Hladni legionar je prikladniji da uvede reda među usijane glave. Praljku osobnu hrabrost niko ne može poreć i više je primjera di je nastupa suludo hrabro s prve crte i bio osobni primjer. Al za vodit stožer je triba drugačiji profil. Čak ni Roso realno nije bio obučen za takvo nešto strašno nam je falilo visokog časničkog kadra. Postavlja se pitanje zašto RH nije mogla poslat nekog visokog časnika HVa? Jel problem šta se baš inzistiralo da ljudi budi bar podrijetlom s tog područja? Opet imamo lokalizam u vojnom promišljanju, ne vidi se šira slika.
Praljak je ovako završio tragično, tragično u smisiu antičke tragedije. Neki drugi koji su se sakrili iza njega a svojom samovoljom su napravili probleme i njemu i Hrvatskom narodu u hercegbosni i dan danas uživaju u ratnom pljenu.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 12:06 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: pusti poslovice, niti je on bio glava niti je smrdilo od njega
u onom ludilu od ustroja i discipline on je bio svijetla točka Prijatelju, kako se obračunalo sa HOS-om, tako se moglo i trebalo sa svim destruktivnim elementima unutar HVO. Onaj ko nema snage za takvo nešto sam bi trebao časno otići sa pozicije na kojoj jeste, u suprotnom sva odgovornost je na njemu. Praljak kao autoritet u HVO nije zadovoljio, kao postratni govornik izuzetno britak i tu mi se sviđao. Ovo isto će ti reći većina posavljaka, soljana, usorana, kakanjo-vareški Hrvati, žepljaci, uključujući zapovjednike HVO na tim područjima.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 12:31 |
|
|
- Šušak i Praljak ne zahtijevaju vojničku stegu - preporučuju: "POKUŠAJTE riješiti na načine koji neće dovesti do nesporazuma", drugim riječima ne drmajte nam kavez neka ide sve svojim tijekom. Anarhija, kumstva, rođačko-zavičajne veze preko leđa naroda.
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 13:09 |
|
|
tetejac je napisao/la: Vidio sam ti post mamlaze dok sam bio odlogiran. Pa šta misliš da bi Posavinu obranio netko drugi osim Praljka? Jel to Praljka prozivaš što nije obranio Posavinu i što je pala? Nije dovoljno što je branio već prozivka što nije obranio. Pa jesi bio u Posavini mamlaze? Ja sam bio dva puta. Drugi put kad sam im ušao u Žarkovo ili Živkovo Polje (zaboravio sam) i kad sam vidio koliku su silu četnici dovukli i šta stoji ispred mene usro sam se. Gdje si ti ratovo momčino baš me zanima. De napiši kad toliko kenjaš. Ne može se optužiti jednog čovjeka i predbacivati jednoj osobi.Jedino kompletnu zapovjednu strukturu. Koja je bila nedorečena u to vrijeme. O problemu odlazaka,odbijanja,čak i prelaženja i vraćanja isti dan. Gomilanjem vojske u Slav.Brodu i okolici i tako. Nije štimalo od lokalnih pa najnižih vojnih struktura prema najvišim. U Posavini se malo tko proslavio pa čak i budući generali koji su imale uspjehe,u Posavini su pukli.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 13:16 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Ne može se optužiti jednog čovjeka i predbacivati jednoj osobi.Jedino kompletnu zapovjednu strukturu. Tema je o Praljku. Točno kako je kompletna zapovjedna struktura u kojoj je kumio odgovorna. Ponoviti ću, Praljak nije dorastao za mjesto načelnika Glavnog stožera HVO. Mogao je raditi na poslovima propagande i tu bi briljirao.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 13:51 |
|
|
Da nažalost prosli rat je obiljezila sveopća nedisciplina. To da postrojba izignorira ili odbije zapovijed je suludo, to onda nije vojska nego banda. Takve pojave se nikad ne smiju tolerirat.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 14:21 |
|
|
Tema nije o forumašima. Za svaki offtopic post ide upozorenje.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 14:31 |
|
|
Izvolite iznijeti argumente i dokumente koji vas uvjeravaju kako je g.Praljak dorastao obnašati tako važne funkcije, prije svega načelnika GS HVO. Ne bavim se njegovom ljudskom stranom i filozofijom, isključivo pišem mišljenje o karijeri zapovjednika.
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 14:31 |
|
|
saskia je napisao/la: Niko Komadina je napisao/la: Razumijem vaše emocije zbog njegove karizme. Toliko je bio uspješan da je Zagreb bio prinuđen smijeniti ga prije potpunog kolapsa obrane u HB. Dolaskom generala Rose stvari se vojnički i taktički popravljaju. Nesposobnost i korumpiranost vrha HVO 1992-1993 skupo je platio hrvatski vojnik i narod od Save do mora. Nije Praljak radi toga otišao. Oni koji su bili tada na tom području dobro znaju o čemu pričam, uvijek pazim na forumu da ne iznosim previše. Bio je jedan interni sukob među nama i Praljak je morao otići. Ali gdje god je Praljak došao samo je pozitivno utjecalo na obranu Hercegbosne. Daj molim te objasni mu zašto je Praljak otišao. Vidiš da ne zna.
_________________ Idi kući maži supe
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 14:35 |
|
|
Niko Komadina je napisao/la: Izvolite iznijeti argumente i dokumente koji vas uvjeravaju kako je g.Praljak dorastao obnašati tako važne funkcije, prije svega načelnika GS HVO. Ne bavim se njegovom ljudskom stranom i filozofijom, isključivo pišem mišljenje o karijeri zapovjednika. Izvoli ti iznijeti argumente i dokumente o onim nsinuacijama kako je Praljak znao tko je počnio zločine i kako je to trebao obznaniti u Hagu. Kad to riješimo, možemo o prozivanju Praljka i Hercegovaca za pad Posavine.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 14:37 |
|
|
Kako je moguće da voljenom zapovjedniku rade iza leđa, čak i u rodnom gradu?
|
|
Vrh |
|
|
tetejac
|
Naslov: Re: Slobodan Praljak - Web Arhiva Postano: 01 pro 2023, 14:44 |
|
|
Moguće je, isto kao što je moguće da ja dobijem 2 upozorenja u dvi minute. Sve je moguće. Moguće je da ti više znaš od mene a s Praljkom sam proveo ohoho po terenu. Sve je moguće.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|