HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 stu 2024, 18:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 439 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sljedeća

Koliko je domorodaca živjelo na američkom kontinentu u trenutku Kolumbovog dolaska?
manje od 10 000 000 31%  31%  [ 15 ]
10 000 000 - 20 000 000 22%  22%  [ 11 ]
20 000 000 - 30 000 000 12%  12%  [ 6 ]
30 000 000 - 40 000 000 4%  4%  [ 2 ]
40 000 000 - 50 000 000 0%  0%  [ 0 ]
50 000 000 - 60 000 000 8%  8%  [ 4 ]
60 000 000 - 70 000 000 4%  4%  [ 2 ]
70 000 000 - 80 000 000 0%  0%  [ 0 ]
80 000 000 - 90 000 000 0%  0%  [ 0 ]
90 000 000 - 100 000 000 0%  0%  [ 0 ]
100 000 000 - 110 000 000 6%  6%  [ 3 ]
više od 110 000 000 12%  12%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 49
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kolonijalni genocid
PostPostano: 18 vel 2023, 17:30 

Burjata i Berbera je danas daleko više nego američkih domorodaca.

Kako bi definirali rasizam, trebalo bi definirati što je uopće rasa. Postoje bijela, crna i žuta rasa. Ne postoji crvena. Američki domoroci nisu crvene, već žute rase, kao i Azijati. U Sjevernoj Americi su ih zvali crvenokošcima jer su bojili kožu crvenom bojom. Broje li se australski domoroci u crnce, iako s Afrikom nemaju nikakve veze? U koju rasu spadaju Maori, Polinežani, Melanežani, Mikronežani?

Dosta ljudi u nas ima u glavi predodžbu da su Indijanci jedan narod, jedan etnos. To je potpuno pogrješno. U pitanju su tisuće različitih naroda, tisuće različitih jezika, kojima je jedino zajedničko što žive na istom kontinentu. Skoro svi europski jezici spadaju u jednu od tri porodice: germanski, romanski, slavenski. Američki domorodački jezici se dijele u čak dvadeset i devet porodica, nema apsolutno nikakve sličnosti između astečkog, majanskog, kečuanskog i guaranskog. Kao što Islanđanin i Albanac nisu sunarodnjaci, iako su obojica bijelci i Europljani, tako Astek i Inka nisu sunarodnjaci. Nisu ni znali jedni za druge da postoje. Obično se kaže indijanska plemena, ali ispravan bi izraz bio američki domorodački narodi. To nisu plemena istog naroda, nego u svakom pogledu potpuno različiti narodi.

Iako je Yucatán relativno blizu Kube, zanimljivo je da razvijene Maje žive na Yucatánu i ne znaju da Kuba postoji. Asteci i Maje nikad nisu došli do Kube ili Hispaniole, niti ostvarili kontakt s tamošnjim domorocima. Asteci i Maje su znali jedni za druge, sretali se i međusobno trgovali, ali Maje s Yucatána nikad nisu skoknuli do Kube. To mi je zanimljivo. Uz Asteke, Maje i Inke, neki navode Čibče iz današnje Kolumbije kao četvrtu razvijenu američku pretkolumbovsku uljudbu. Nisu imali velebnu arhitekturu, ali su pravili prekrasne uratke od zlata. Muzej zlata u Bogoti ima oko 35 000 komada indijanskih zlatnih izložaka, od kojih je većina baština naroda Čibča kao i obalnih naroda Kolumbije. Procjene iz 1980-ih stavljaju vrijednost te zbirke na otprilike 150 000 000 američkih dolara, samo na temelju mase, a da se uopće ne uzme u obzir umjetnička i povijesna vrijednost predmeta.

Asteci, Maje i Inke imaju potomke danas. Još se govore nahuatl, majanski jezici i kečuanski. Čibče su sasvim istrijebljeni ili asimilirani. Nema tragova njihovog jezika danas.

Zanimljivo da Maori ili neki drugi Polinežani nikad nisu skoknuli do Australije ni ostvarili kontakt s tamošnjim domorocima.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2023, 17:41 

Harezm je napisao/la:
Povijest je takva da ili kuvaš ili završiš u loncu...
190 jesam visok, plav nisam, što tebi znači "svjetao" je stvar nijanse. To i nije bitno, jer govorimo objektivno, a ne tako da sebe svrstamo u neke ubermenschen, narod najstariji ili hiljadugodišnje bošnjane.

Nijedne akne na licu nikad imao, a i imam se čime pohvaliti i što se tiče druge komponente. Stvar je da bi Amerika danas bila divljačija bez igdje ičega, ili bi sličila na Latinsku Ameriku da Englezi nisu natamburali Indijance. Brzi porast stanovništva u Europi, koja je usput bila relativno napredna, značilo je nužno teritorijalno širenje. Manje napredni pri tom stradaju. Ni prvi ni zadnji put u povijesti. Ako si pravoslavac, prelistaj Stari Zavjet pa vidi kako su Izraelćani oslobađali obećanu zemlju, i gdje su danas Kanaanci. Zašto bi Aboridžini s IQ koji je u intervalu vrijednosti koje se smatraju retardiranima, imali pravo na onoliku veliku, bitnu Australiju sa svojim resursima koje ne znaju iskoristiti. Neka ih u rezervatu.

A ti bi ih milovao jer kao nije lijepo brinuti se za svoje interese. Pokušali su Englezi, ali su ih Indijanci napali i poubijali. Pročitaj što se događalo u Jamestownu.

Većina je Indijanaca poumirala od bolesti. Britanski kolonisti ih nisu pobili u nekoj većoj mjeri. Čak su i divljake sadiste kao što je bio Geronimo ostavili na životu.

Te priče o američkim Indijancima, mislim na SAD, obične su bajke iz kojih se obaviješeteni ljudi sprdaju:

https://www.brighteon.com/09a40043-69ad ... 7d093735a7

Vrh

PostPostano: 18 vel 2023, 17:43 

Još je bolja sprdnja iz TV 70's:

Vrh

PostPostano: 18 vel 2023, 19:37 

Može se reći da tradicionalno pomorske velesile su puno blaže u tretiranju pokorenih naroda nego tradicionalno kopneni krvoloci.
Anglo-saksonci su male bebe u usporedbi sa pravim genocidašima-Njemcima, Rusima, Turcima.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2023, 12:25 

Čim nema više jezika, nema više naroda. Čibče danas ne postoje, postoje odnarođeni potomci Čibča. Jezik je osnova identiteta naroda. Kada nitko više ne bi govorio hrvatskim, ne bi više postojali Hrvati kao narod, to bi bili odnarođeni, asimilirani, rashrvaćeni potomci Hrvata. Ako je netko i sto posto genetski Indijanac, ako je skroz angliziran ili hispaniziran, on nije Indijanac. On je samo indijanskog podrijetla, ali budući da ne govori domorodačkim jezikom i ne pripada ni u kojem pogledu domorodačkoj nego zapadnoeuropskoj uljudbi, ne može se reći da je on Indijanac. Potomak janjičara koji živi u Istanbulu i materinski jezik mu je turski nije Hrvat. On je Turčin hrvatskog podrijetla. Mađari slavenskog podrijetla su danas Mađari. Jezik je najvažniji, važniji od genetike.

Španjolske kolonije su početkom dvadesetih godina devetnaestog stoljeća skoro sve postale neovisne države, skoro do kraja istog stoljeća su ostali Kuba, Portoriko i Filipini. Bio sam u tvrđavi San Juan de Ulúa u Veracruzu, koju je posljednji španjolski vojnik napustio tek 1825., iako je Meksiko neovisna država od 1821. godine. Lako su mogli veliki dijelovi današnjeg SAD-a biti Meksiko, Yucatán je lako mogao biti i neovisna država, a Chiapas dio Gvatemale. Panama bi bila dio Kolumbije da SAD nije imao drukčije interese.

Britanci i Francuzi su izgubili kolonije praktično jučer, nakon Drugoga svjetskog rata, ali su vješto dogovorili da neovisne države u mnogim praktičnim segmentima i dalje budu vezane za njih. Danas je britanski kralj i kralj Australije, Kanade, Novog Zelanda. Union Jack i danas stoji na zastavama Australije, Novog Zelanda, Tuvalua, pa čak i američke savezne države Havaja.

Britanci i Francuzi su glavnini posjeda dali neovisnost bez ispaljenog metka. Portugalci su se za svaki posjed grčevito tukli, i Angoli i Mozambiku nevoljko priznali slobodu. Gou su Indijci također silom morali otimati Portugalcima. Godine 1961. indijska vojska napala je državu nakon što su Portugalci pucali na indijske ribarske brodove, ubivši jednog ribara. Nakon 36 sati zračnih, pomorskih i kopnenih udara indijskih osloboditelja, general Manuel Antonio Vassalo e Silva, generalni guverner Goe, potpisao je bezuvjetnu predaju, predajući Gou Indiji.

Početkom kolonijalizma smatra se Kolumbov dolazak na Karibe 1492., a možda još i prije, možemo smatrati početkom 1476. kad su Španjolci pobivši doslovno sve Guanče osvojili Kanarske otoke. Što je još gore, pripadaju im i dandanas, u kontinuitetu od kad su osvojili. Naivni Bošnjaci misle da ono što je nastalo na genocidu ne može trajno opstati, Republika Srpska mora nestati. A povijest nas uči upravo suprotno, da pravda ne postoji, genocid se isplati, a osvojeno uvijek ostaje agresoru. Kanarski otoci i Tasmanija najbolji su dokazi.

Krajem kolonijalizma smatra se 1. srpnja 1997. kad je britanski Hong Kong vraćen Kini ili tek 1999. kad su Portugalci konačno predali Makao. Doba kolonijalizma je formalno završilo praktično jučer, nema ni trideset godina, a mnoge države su praktično kolonije i danas.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2023, 19:35 

Mnogi se pitaju što je uopće cilj, poruka i svrha ove moje teme? Što imam od toga što povijesnim činjenicama blatim Britance, Španjolce, Portugalce, Francuze i Nizozemce? Kakve veze imaju današnji oni s kolonijalizmom, pitate se. Ova tema mi između ostalog služi dokazati koliko me ljuti naš kompleks niže vrijednosti. Kako je nastao izraz Balkanac u pogrdnom smislu? Po čemu je jugoistočna Europa išta manje vrijedna od bilo kojeg drugog dijela Europe i svijeta? Hrvati pljuju sami po sebi, govore da je ovo Balkan i da će Balkan ostati, da smo mi seljačine dok su zapadnjaci fini, kulturni, prosvijećeni ljudi.

Upravo dokazujem da su baš oni koji nam sole pamet o demokraciji i ljudskim pravima najviše ogrjezli u svakoj vrsti zločina. Pa opet ne pljuju po sebi. Dokazao sam da je Britansko Carstvo odgovorno za smrt doslovno i bez pretjerivanja stotina milijuna ljudi na svim kontinentima, za istrijebljene cijele narode. A niti jedan Englez nikada ne će reći za svoj narod da je loš, divlji ili zao. Uvijek će hvaliti Empire, uzvikivati Rule Britain i Long live the King, ponosno mahati Union Jackom koji je zavio u crno cijele rase. A Hrvat će pljuvati po sebi. Trebao bi izraz za divljaka biti zapadnjak, a za poštenog čovjeka Balkanac, a ne obrnuto.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2023, 10:19 

Upravo putujem 31 dan po Novom Zelandu, pišem iz hostela u Nelsonu. Uviđam kako je dekolonizacija bila farsa. Sve bivše kolonije su kao fol postale neovisne države, a praktično su i dalje posjedi. Britansko kolonijalno carstvo i dalje egzistira i funkcionira, samo je promijenilo ime iz British Empire u Commonwealth.

Sve je ovdje očito britansko. Spomenici kraljici Viktoriji, raznim lordovima i kolonijalnim upraviteljima, poginulima u Burskom ratu, poginulima na Galipolju u Turskoj za slobodu Novog Zelanda. Britanska arhitektura, britanska kuhinja, britanski športovi, rani doseljenici uveli zečeve i jelene to create British environement. Citat nekog lorda: naš cilj je bio da u Južnim morima stvorimo novi dom za britansku rasu.

Jučer se vlasnica hostela u Takaki gdje sam noćio složila sa mnom da Britansko Carstvo i dalje postoji i da je Novi Zeland still British possesion. Britanski kralj, Union Jack u kutu i na zastavi Australije i na zastavi Novog Zelanda i na zastavi Tuvalua i na zastavi Fidžija i čak i na zastavi američke savezne države Havaja! Rekla mi je da oni kao dio Commonwealtha i dalje imaju olakšice ako žele neko vrijeme provesti ili raditi u Velikoj Britaniji ili u Kanadi. Ta jedna kanadska provincija ae i danas službeno zove British Columbia. Otok blizu Nove Gvineje New Britain, šest saveznih država na sjeveroistoku SAD-a i danas se službeno skupno zove New England. Pitao sam je smatraju li sebe oni Britancima, nije dala jasan odgovor.

Slobodno se može reći da su Australci i Novozelanđani dandanas Britanci, nisu za 150-200 godina otkako su se iskrcali s brodova evoluirali u nešto drugo. Kanađani su isto još uvijek Britanci, osim Quebeca koji je francuski. Čak u neku ruku i Amerikanci, iako su oni otpali od krune 1776. Krv nije voda.

Da su sve bivše kolonije i dalje vezane uz gospodare uvjerio sam se gledajući prijenos otvaranja OI u Rio de Janeiru 2016., gdje je portugalsko izaslanstvo dočekano gromoglasnim pljeskom. Srdačno pozdravili one od kojih su se kao fol otcijepili?!

Na turama u Whakarewarewi i Te Puii vodiči su mi potvrdili što i mnogi nestručni ljudi. Danas ne postoji niti jedan jedini čistokrvni Maor.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2023, 10:04 

ja ne znam što je tu čudno, pa i Cipar i Grčka si uvijek daju 12 bodova na eurosongu.

Britanci su Britanci gdje god živjeli

Vrh

PostPostano: 02 pro 2023, 09:21 

Pa krv nije voda, bilo bi čudno da je drugačije.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2023, 15:52 

Ateist je napisao/la:
Ne treba zaboraviti da su Španjolci bili zatucani katolici, te u ime križa istrijebili cijele narode. ... pripadnik naroda koji je sasvim zatrt,

Masonska propaganda.
Katiličanstvo je vrlo marilo za jezike izvornih naroda. Isusovci su osobito bili agilni na izradi ričnika, da bidu narodi koje se evangelizira mogli shvatiti Evanđelje i da im se približi sadržaj virskih knjiga.
Lakše prihvaćaš ono što razumiš.

Pljačkaši i nasilnici nisu marili za obično stanovništvo. Takvi samo išćedu razlog za pljačku i ubijat.

Naprotiv tomu, svećenik mari za župljane. Nije to ka' u masonskoj propagandi. Svećenici i redovnici su u stara vrimena bili meštri, učiteji, oni su prinosili znanja, stvarali nova. Bit pop ne znači samo izgovorit obred, uzet milodare, ist i spat.
Svećeniku je svaki čovik brat u Kristu. I uvik spreman pomoć neukem čoviku, uvik spreman pripremit kandidata za uvest ga u kršćanstvo.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2023, 16:41 

U svakom slučaju neusporedivo bolje zatucani katolik nego zatucani Ateist.

1020 of 2558 - 39.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 20:35 

Nakon 31 dana na Novom Zelandu ostalo mi je još para pa upravo provodim 32 dana u Peruu, pišem iz hotela u Cuscu.

Lima mi se bila izrazito svidjela. Brojne crkve nevjerojatne monumentalnosti i umjetničke vrijednosti jednako očaravaju kao u Meksiku.

Teško je reći što je impresivnije, Plaza Mayor u Limi ili Zocalo u Ciudad de Mexicu. Katedrala, crkva Iglesia de las Nazarenas i pogotovo Samostan sv. Franje s katakombama odišu čudesnom monumentalnošću. Uvjeren sam da nema zadrtijih katolika od Španjolaca, Španjolska je bastion i rasadnik katoličanstva, oduvijek papi odana do beskraja. I u Meksiku i u Peruu u svakom kolonijalnom gradu prekrasna crkvetina na svakom ćošku, sve zvonik do zvonika.

Ulaz u samostan je 20 sola, ne možeš šetati sam nego samo s vodičem. U katakombama robovi i domoroci su pokapani odvojeno, jer se u to vrijeme smatralo da oni nemaju dušu. Među brojnim vrijednim predmetima Krist izrađen od bjelokosti. Knjižnica s tisućama knjiga na španjolskom, latinskom, portugalskom, engleskom i kečuanskom. Bezbroj predivnih slika, kipova, rezbarija, klesarija, pojedinosti.

Obišao sam čarobne katoličke crkve neopisivo predivnog Cusca, ali za svaku se plaća ulaznica. Qorikancha/Monasterio de Santo Domingo 15 sola i penjanje na zvonik s pogledom 5 sola. Monasterio de Santa Catalina 8 sola. Crkva blizu katedrale 12 sola. Katedrala koja je ustvari trocrkva 40 sola! Sve su te crkve nestvarno lijepi umjetnički beskrajno vrijedni hramovi katoličanstva, podignuti na razvalinama domorodačkih hramova kao simbol trijumfa, ali ne znam zašto toliko naplaćuju ulaznice. Među brojnim svecima naslikan je i sveti Jeronim, za kojeg piše da je rođen u Stridonu u Dalmaciji, ali u to vrijeme Dalmacija nema ništa s Hrvatima.

Posjetio sam i Saqsayhuaman, 70 sola ulaznica. Arhitektura Inka je impresivna, ali ne toliko kao astečka i majanska jer nema pojedinosti ni klesarija nego samo naslagani kameni blokovi. Panorama Cusca sa Saqsayhuamana pruža se u svim smjerovima. Par drvenih križeva i u blizini bijeli kip Krista, Cristo Blanco.

Crkve u Cuscu su neopisivo predivne, nimalo ne zaostaju za europskim crkvama. Krcate nestvarno lijepim slikama i rezbarijama. Za svaku se plaća ulaznica i u svakoj možeš provesti desetke i desetke minuta diveći se. San Cristobal, Santa Teresa, La Catedral, San Blas, Compañia de Jesus, Santa Catalina, La Merced, Santo Domingo, San Francisco, Santa Clara, San Pedro. Zastrašujuća moć katoličanstva.

Bio sam u Crkvi sv. Franje s katakombama, ulaznica 15 sola, po mnogim pojedinostima slična franjevačkom samostanu u Limi. Čudesna umjetnost. Svijet je krcat krasnim crkvama, crkve su nedvojbeno arhitektonski i umjetnički vrhunac ljudskog stvaralaštva.

Kor izrađen 1652., osamdeset drvenih sjedala, 92 ručno izrezbarena sveca i blaženika franjevačkog reda. 12 m visoka i 9 m široka slika obiteljskog stabla franjevačkog reda, na njoj 1655. naslikane 682 osobe.

Prikaz raja, Zemlje i pakla iz 1675. U središnjem dijelu raja Isus i podno njega sv. Franjo koji nosi križ, desno sv. Roza Limska. Na Zemlji sv. Mihael arkanđel s vagom za duše, lijevo pećina koja predstavlja čistilište. U čistilištu papa, kardinal, fratar i Inka. Na dnu prikaz pakla u kojem demoni muče ljude kopljima i vatrom, na desnoj strani na vratima pakla demon Levijatan.

U kapitularnoj sobi samostana 14 slika na kojima su prikazani život, rad, čuda i smrt sv. Antuna Padovanskog. U klaustru 27 slika scena iz života sv. Franje Asiškog, godine 1668. dovršene. U sobi za molitvu prikazi svetih Bonaventure, Ivana Kapistrana, Bernanda Sijenskog i ostalih. U reflektoriju samostana gdje je u 17. stoljeću boravilo 80 do 100 ljudi velika detaljna slika Posljednje večere, uz prikaz sv. Bartolomeja krajnje desno.

Slika marijanski vrt, na desnoj strani tri franjevačka reda brane čistoću djevice Marije od sedmoglavog zmaja iz Otkrivenja, na lijevoj strani tri predstavnika tri reda. Sveta Klara Asiška, sveti Franjo Asiški i sveti Luj IX., francuski kralj. Samostan ima i prikaz Gospe od O.

Samostanska knjižnica sadrži 10 000 knjiga iz 16., 17. i 18. stoljeća, koje su žute, te knjige iz novijih stoljeća koje su u bojama. Knjige iz oblasti filozofije, bogoslovlja, matematike, geografije, prava, klasične književnosti, arhitekture, astronomije itd.

Španjolci = rigidno fundamentalno iskonsko katoličanstvo. Osuđivali su domoroce zbog žrtvovanja ljudi i kanibalizma, a uveli im kršćanstvo koje je u cijelosti utemeljeno na simboličnoj moći prinošenja ljudske žrtve. U katoličanstvu imamo i simboličan kanibalizam, kad primamo hostiju jedemo tijelo Kristovo.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 20:42 

I tebi isto simbolično i stvarno?
Isto ti piti vino i ljudsku krv?
Da su Inke simbolično žrtvovali ljude ne bi bilo problema ali su Carstvo održavali na krvi potlačenih naroda.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 21:42 

Ateist je napisao/la:

Španjolci = rigidno fundamentalno iskonsko katoličanstvo. Osuđivali su domoroce zbog žrtvovanja ljudi i kanibalizma, a uveli im kršćanstvo koje je u cijelosti utemeljeno na simboličnoj moći prinošenja ljudske žrtve. U katoličanstvu imamo i simboličan kanibalizam, kad primamo hostiju jedemo tijelo Kristovo.

kršćanstvo je utemeljeno na BOŽANSKOJ žrtvi za čovjeka, a ne na ljudskoj žrtvi, koja mu je odbojna.

nemamo mi simbolični kanibalizam, nego istinsku prisutnost utjeloljenog Boga u nama.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 22:40 

Ateist žali jer su Španjolci spriječavali kanibalizam i žrtvovanje ljudi i spasili brojna plemena od aztečkog genocida.

1020 of 2558 - 39.87%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 22:58 

Dobro Kvačice nije sve tako ružičasto, Španjolci su tamo bili osvajači i ništa manje okrutni od Inka, uz to su donijeli bolesti koje su desetkovale domoroce, čak su od njih preuzeli robovski sustav.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 23:02 

daramo je napisao/la:
Dobro Kvačice nije sve tako ružičasto, Španjolci su tamo bili osvajači i ništa manje okrutni od Inka, uz to su donijeli bolesti koje su desetkovale domoroce, čak su od njih preuzeli robovski sustav.

Nisu namjerno donijeli bolesti. Evo mi smo koronu dobili od Kineza pa što sad Kinezi zli ljudi zbog toga? Dobili smo i kugu iz Azije pa hoćemo li to zvati azijski genocid nad Europljanima?

1020 of 2558 - 39.87%

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 23:05 

To je ljudska povijest. Muslimani su probali to isto napraviti Španjolcima. Osvojili su im 90% zemlje pa su se ovi borili i obranili pa oslobodili.

Kmečanje nad ljudskom povijesti nema smisla.

No danas se samo jednoj grupi u ime ideologije pokušava nametnuti status krivca.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 23:09 

Poenta je realnost i činjenice a ne dvolične tvrdnje da su Španjolci u Peruu bili osvajači i kolonizatori a Arapi u Španjolskoj ili Turci u BiH donositelji civilizacije kako tvrde ovi poput Ateiste.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2024, 23:17 

Naša Kvačica je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Nisu namjerno donijeli bolesti. Evo mi smo koronu dobili od Kineza pa što sad Kinezi zli ljudi zbog toga? Dobili smo i kugu iz Azije pa hoćemo li to zvati azijski genocid nad Europljanima?

Španjolci su od Inka preuzeli robovski sustav da je svaka obitelj morala dati jednog člana za prisilni rad.

Većina tih naroda je podržala Španjolce jer su se htjeli osloboditi Inka a na kraju ih zadesila još gora sudbina.

Samo kažem da su Španjolci u Peruu jednaki Turcima u BiH, okupator koji je iskorištavao domoroce.

Ako se ne varam Inke su bili malo miroljubiviji od Maja, nisi bili toliko militarni, mislim da su oni provodili i mirnu integraciju u svoje Carstvo.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2024, 07:18 

daramo je napisao/la:

Većina tih naroda je podržala Španjolce jer su se htjeli osloboditi Inka a na kraju ih zadesila još gora sudbina.

.

nije ih nikoga zadesila jop gora sudbina, svima im je kontakt s Europljanima donio napredak i civiliziranost

manite se marksističkih tlapnji.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2024, 11:39 

Tako i tvoji pandani s muslimanske strane tvrde da su Arapi donijeli civiliziranost u Španjolsku a Turci u BiH.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2024, 11:56 

Stvari nisu crno-bile al prikazivanje indjanaca kao nekih miroljubljivih hipija je marksistička propaganda. Španjolci su srušili teror i kanibalizam. I za razliku od protestanata španjolci i portugalci su integrirali indijance na kraju krajeva stvorene su mestizo kulture od meksika do perua. Ta dan danas postoji plemićka obitelj vojvoda Montezuma (potomci astečkog cara) jer su španjolci lokalnu aristokraciju gradili u svoje.

Bolesti su nehotična sretna okolnost za osvajače. Imate knjigu "Guns, Germs, and Steel" od Jareda Diomonda to priporučavam, ta knjiga objašnjava kako su povijesne okolnosti, ratovi i bolesti od europljana stvorile superiornu civilizaciju. Europljane su bolesti stalno harale, jače od ostalih dijelova svita, što je evolucijski ispala dobra stvar.

Jasno ne valja ići u drugu krajnost pa sad prikazivat kolonijalizam ko nešto najbolje ikad al negativne ocjene kolonijalizma su ljevičarska propaganda. Poduhvati kokvistadora su i povijesno i civilizacijski impresivni. Na kraju krajeva oni su prvi u ameriku donijeli koncept da su ljudi jednaki baš ti krvožedni konkvistadori. protestanti su tu puno okrutniji. Rasizam je protestantska stvar.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2024, 11:58 

daramo je napisao/la:
Tako i tvoji pandani s muslimanske strane tvrde da su Arapi donijeli civiliziranost u Španjolsku a Turci u BiH.

Kad više ljudi tvrdi različite stvari obično se istraži tko govori istinu. Tako radi pravna država.

Nije tvrdnja stvar dogovora. Hajdemo se dogovoriti nismo ni mi ni vi, baš zvuči nekako muslimanski. Hajdemo se dogovoriti koliko je poginule djece u Sarajevu, bubnimo koliko je žrtava genocida u Srebrenici. Veći patriota tko kaže veću brojku, a izdajnik tko upita odakle je broj došao.

1020 of 2558 - 39.87%

Vrh

PostPostano: 08 sij 2024, 12:13 

Upravo ti njegovi marksisti tvrde da je u južnoj Americi bio kolonijalni genocid a u Španjolskoj i BiH dolazak civiliziranosti.

Nećeš ti poduhvata puškama i željeznim oklopom pokoriti narod koji nije poznavao niti barut niti željezo.
Te priče o jednakosti su u rangu onih da su Turci u BiH donijeli povelju o ljudskim pravima i da su kršćani bili jednaki muslimanima.
U južnoj Americi sve do 19. st. ponegdje i 20. st. je postojalo robovlasništvo.
Indiosi nisu imali pravo na posjedovanje ikakve imovine kao i kršćani u BiH.

Koliko ja znam posljednji vladar Inka je pogubljen od strane Španjolaca kao i Stjepan Tomašević od strane Turaka.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 439 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: