HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 svi 2025, 15:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 390 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 23 sij 2024, 16:38 

What Is The Likelihood That You Exist?

https://www.sciencealert.com/what-is-the-likelihood-that-you-exist#:~:text=The%20probability%20of%20that%20happening,you%20is%20pretty%20much%20zero.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 16:47 

The Odds of Life Forming by Chance.

http://members.toast.net/puritan/Articles/HowOldIsTheEarth_A.htm

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 16:49 

dunno je napisao/la:
Makroevolucija je nemoguća, vrste su fiksirane, a ljudi su slučajno slični primatima jer je Bogu ponestalo mašte na kraju stvaranja pa je za Adama iskoristio isti kalup koji mu je ostao od čimpanze. Valjda mu je taj bio prvi pri ruci. :zubati

Možemo li se sad maknuti sa te prožvakane rasprave...

Homologacija. Konstruktori kamiona i automobila koriste iste sustave, kotače itd. I u čemu je problem? FAP je evoluirao u porše?

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 16:57 

Mar-kan je napisao/la:
FAP je evoluirao u porše?

Ne, ali su oba dizajna evoluirala iz

slika
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/1885Benz.jpg

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:18 

Koji je zajednički predak aviona, broda i auta?

1197 of 2558 - 46.79%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:22 

Naša Kvačica je napisao/la:

Evolucionisti bi rekli podmornica :zubati

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:28 

Predak je apstrakcija, ideja, ne može se konstruirati.

Zajednička ideja je konstruirati nešto što se može kretati.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:30 

VBA2024 je napisao/la:

I onda se odjednom stvorilo?

1197 of 2558 - 46.79%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:32 

Mar-kan je napisao/la:
dunno je napisao/la:
Makroevolucija je nemoguća, vrste su fiksirane, a ljudi su slučajno slični primatima jer je Bogu ponestalo mašte na kraju stvaranja pa je za Adama iskoristio isti kalup koji mu je ostao od čimpanze. Valjda mu je taj bio prvi pri ruci. :zubati

Možemo li se sad maknuti sa te prožvakane rasprave...

Homologacija. Konstruktori kamiona i automobila koriste iste sustave, kotače itd. I u čemu je problem? FAP je evoluirao u porše?

Ne pričamo samo o anatomskim sličnostima, nego i bihevioralnim. Ali opet kažem, ne da mi se debatirati o evoluciji, pogotovo na ovom pdf-u. Zamorna i besplodna rasprava.

Puno mi je zanimljivija rasprava kako ovi koji prihvaćaju evoluciju i starost Zemlje (a ima ih puno među vjernicima, pitam se zašto) to pomiruju sa kršćanskim dogmama i kronologijom. Međutim tu raspravu većina vjernika izbjegava iz nekog razloga.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:34 

dunno je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ne pričamo samo o anatomskim sličnostima, nego i bihevioralnim. Ali opet kažem, ne da mi se debatirati o evoluciji, pogotovo na ovom pdf-u. Zamorna i besplodna rasprava.

Puno mi je zanimljivija rasprava kako ovi koji prihvaćaju evoluciju i starost Zemlje (a ima ih puno među vjernicima, pitam se zašto) to pomiruju sa kršćanskim dogmama i kronologijom. Međutim tu raspravu većina vjernika izbjegava iz nekog razloga.

Ja ne izbjegavam. Ako znaš matematiku, ne brine te ispit.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:37 

VBA2024 je napisao/la:

A koliko je aviona dizajnirano prije nego je prvi poletio ?

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 17:46 

VBA2024 je napisao/la:

A koliko je aviona dizajnirano prije nego je prvi poletio ?

Koliko ih je bilo bez krila?

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 18:42 

Krila ili stabilizatora ?

https://www.nasa.gov/aeronautics/nasa-the-m2-f1-look-ma-no-wings/

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 19:13 

VBA2024 je napisao/la:

Kakvih stabilizatora?

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 19:15 

https://en.wikipedia.org/wiki/Stabilizer_(aeronautics)

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 21:38 

Pojedini diskutanti ovdje nemaju blage veze o evoluciji, sad bi netko ovdje trebao doktorirati teoriju evolucije i njima odgovarati na svako pitanje jer im je lijeno kupiti i pročitati neku knjigu o evoluciji gdje će pronaći sve odgovore na prilično prosta pitanja koja postavljaju.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 22:20 

Primarijus je napisao/la:
Pojedini diskutanti ovdje nemaju blage veze o evoluciji, sad bi netko ovdje trebao doktorirati teoriju evolucije i njima odgovarati na svako pitanje jer im je lijeno kupiti i pročitati neku knjigu o evoluciji gdje će pronaći sve odgovore na prilično prosta pitanja koja postavljaju.

De nam ti reci...gdje su prijelazni oblici npr.? Lagano laičko pitanje.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 22:29 

Ako ne znaš objasniti tako da te razumije 8-godišnje dijete to znači da ni tebi nije jasno.

1197 of 2558 - 46.79%

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 23:01 

Podsjeća li vas ovo malo na čovjeka?

Pajdo vozi bolje nego pola žena sa položenim. :zubati

Vrh

PostPostano: 23 sij 2024, 23:18 

Mar-kan je napisao/la:

Kako da neću, na temi o ateizmu ću ti držati predavanja o teoriji evolucije jer je tebi lijeno pročitati knjigu. I na kraju kad ti odgovorim ćeš reći bravo, odličan "izgovor" u korist evolucije i postavit iduće pitanje iz kojeg će se opet vidjeti da ne razumiješ evoluciju.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 00:20 

zalutala je napisao/la:
Neznam je napisao/la:
Već sam napisao da je katoličanstvo otvoreno za sve moguće ideje koje se kose s Biblijom, a to je tako kad se jednom Riječ Božija stavi u isti rang s ljudskim tradicijama, onda su otvorena vrata doslovno svemu. Kako može postojati mikroevolucija ako ne postoji makoevolucija, to ti je kao da kažeš da postoji Sjeverna Amerika, a ne postoji južna. Zašto se onda to naziva evolucija i zašto je prefiks mikro? Već sam rekao da mi riječi bilo kojeg pape ništa ne znače, pogotovo kad relativizira Riječ Božiju, bilo okolišanjem ili izravno. Ne zanimaju me nikakvi Comforti ni mišljenje RKC i papa, samo i jedino Riječ Božija.

Već sam napisala da RKC ne traži od katolika da se povinu bilo kojoj teoriji(evolucija, kreacionizam, ID). Svi su slobodni istraživati bilo koju od te tri teorije. Pape ne relativiziraju riječ Božju, u RKC je dogma: stvaranje i providnost (Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja), i niti jedan papa je nije doveo u pitanje niti je dovodi.
Razumijem što te ne zanimaju stajališta papa, ali Comfort bi ti trebao biti zanimljiv, on je biblijski kršćanin uz to je znanstvenik. Onoliko koliko je Comfort(a i drugi kreacionisti) prihvatio evoluciju toliko ju je prihvatila i RKC, samo mikroevoluciju.
Ne pratim nešto te rasprave oko evolucije, kreacionizma i ID, tu i tamo nešto pročitam/pogledam, no još nisam naišla ni na jednog znanstvenika/biblijksog kršćanina koji mikroevoluciju dovodi u pitanje. Evo nađi mi ti jednog znanstvenika/biblijskog kršćanina(koji se poziva na riječ Božju) koji mikroevoluciju dovodi u pitanje.
Imam osjećaj kada bi neki katolički svećenik rekao da je hrvatski jezik evoluirao da bi ti i njega prozvao da relativizira Bibliju.

RKC (a i druge crkve) bi trebala vjernicima propovjedati ono što piše u Bibliji, to joj je valjda poslanje.
Pape kao čelnici rimokatoličke crkve bi trebale zastupati i vjernicima propovjedati točno onakvo stvaranje kako je opisano u Bibliji, a ne da razmatraju
nekakve teorije koje se kose s tim i prate znanstvene rasprave/istraživanja da bi dobili mišljenje o nečemu što je već opisano u Bibliji.
Opet ne razumiješ koncept biblijskog kršćanstva, projiciraš stanje u katolicizmu gdje se uvijek traži neki ljudski autoritet/institucija koji mora bit između čovjeka i Boga/Riječi.
Biblijsko kršćanstvo je suprotno od toga, tako da se ne moraš truditi s nekim znanstvenicima koji se deklairaraju biblijskim kršćanima.
Što se tiče tzv. mikroevolucije, rekao sam svoje sasvim jasno, neda mi se ponavljati i vrtiti u krug.

zalutala je napisao/la:
@Neznam kako tumačiš ovaj citat?:
2. Petrova 3,8 Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan.
https://biblija.biblija-govori.hr/glava ... ijevod=sve

Kontekst je priča o obećanju i isčekivanju Dana Gospodnjeg. Bog nije ograničen vremenom i prostorom, tako da je "dan kao tisuću godina i obrnuto" figurativno, a ne doslovno. S jedne strane su vjernici u iščekivanju Dana Gospodnjeg, a s druge je Bog strpljiv i hoće da se svi spase.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 01:16 

Neznam je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Već sam napisala da RKC ne traži od katolika da se povinu bilo kojoj teoriji(evolucija, kreacionizam, ID). Svi su slobodni istraživati bilo koju od te tri teorije. Pape ne relativiziraju riječ Božju, u RKC je dogma: stvaranje i providnost (Bog je sve stvorio, sve uzdržava i svime upravlja), i niti jedan papa je nije doveo u pitanje niti je dovodi.
Razumijem što te ne zanimaju stajališta papa, ali Comfort bi ti trebao biti zanimljiv, on je biblijski kršćanin uz to je znanstvenik. Onoliko koliko je Comfort(a i drugi kreacionisti) prihvatio evoluciju toliko ju je prihvatila i RKC, samo mikroevoluciju.
Ne pratim nešto te rasprave oko evolucije, kreacionizma i ID, tu i tamo nešto pročitam/pogledam, no još nisam naišla ni na jednog znanstvenika/biblijksog kršćanina koji mikroevoluciju dovodi u pitanje. Evo nađi mi ti jednog znanstvenika/biblijskog kršćanina(koji se poziva na riječ Božju) koji mikroevoluciju dovodi u pitanje.
Imam osjećaj kada bi neki katolički svećenik rekao da je hrvatski jezik evoluirao da bi ti i njega prozvao da relativizira Bibliju.

RKC (a i druge crkve) bi trebala vjernicima propovjedati ono što piše u Bibliji, to joj je valjda poslanje.
Pape kao čelnici rimokatoličke crkve bi trebale zastupati i vjernicima propovjedati točno onakvo stvaranje kako je opisano u Bibliji, a ne da razmatraju
nekakve teorije koje se kose s tim i prate znanstvene rasprave/istraživanja da bi dobili mišljenje o nečemu što je već opisano u Bibliji.
Opet ne razumiješ koncept biblijskog kršćanstva, projiciraš stanje u katolicizmu gdje se uvijek traži neki ljudski autoritet/institucija koji mora bit između čovjeka i Boga/Riječi.
Biblijsko kršćanstvo je suprotno od toga, tako da se ne moraš truditi s nekim znanstvenicima koji se deklairaraju biblijskim kršćanima.
Što se tiče tzv. mikroevolucije, rekao sam svoje sasvim jasno, neda mi se ponavljati i vrtiti u krug.

zalutala je napisao/la:
@Neznam kako tumačiš ovaj citat?:
2. Petrova 3,8 Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan.
https://biblija.biblija-govori.hr/glava ... ijevod=sve

Kontekst je priča o obećanju i isčekivanju Dana Gospodnjeg. Bog nije ograničen vremenom i prostorom, tako da je "dan kao tisuću godina i obrnuto" figurativno, a ne doslovno. S jedne strane su vjernici u iščekivanju Dana Gospodnjeg, a s druge je Bog strpljiv i hoće da se svi spase.

Ponavljam, RKC vjernicima propovijeda stvaranje kakvo je zastupljeno u Bibliji:Bog je sve stvorio, sve uzdržava, svim upravlja. Sigurno neće na misama propovijedati o evoluciji, kreacionizmu i slično. To tšo si ti sebi utuvio da ako RKC prati i znanstvena istraživanja i da sami time odbacuje Bibliju je drugi par rukava. RKC je pratila znanstvena istraživanja i prije pojave teorije evolucije.
Ako sam dobro razumila tebi ne treba autoritet da bi tumačio i jedan jedini djelić Biblije.
Kako objašnjavaš povlačene vode poslije potopa? Što se tada dogodilo s atmosferom?

Jesam li dobro pročitala da Riječ Božju tumačiš figurativno?
Ja ću ovo protumačiti drugačije, kao i ti neću se pozivati na autoritete.
U Knjizi Postanka piše da je Bog stvarao svijet šest dana i sedmi dan odmorio. Sv. Petar kaže:: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan. Iz toga proizlazi da je Bog stvarao 6000. godina i 1000. godina odmarao. Dokaži da nisam u pravu? Tako piše u Bibliji, tumačim je bez autoriteta kao i ti.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 01:24 

Fe :zubati

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 01:57 

zalutala je napisao/la:
Neznam je napisao/la:

Ponavljam, RKC vjernicima propovijeda stvaranje kakvo je zastupljeno u Bibliji:Bog je sve stvorio, sve uzdržava, svim upravlja. Sigurno neće na misama propovijedati o evoluciji, kreacionizmu i slično. To tšo si ti sebi utuvio da ako RKC prati i znanstvena istraživanja i da sami time odbacuje Bibliju je drugi par rukava. RKC je pratila znanstvena istraživanja i prije pojave teorije evolucije.
Ako sam dobro razumila tebi ne treba autoritet da bi tumačio i jedan jedini djelić Biblije.
Kako objašnjavaš povlačene vode poslije potopa? Što se tada dogodilo s atmosferom?

Jesam li dobro pročitala da Riječ Božju tumačiš figurativno?
Ja ću ovo protumačiti drugačije, kao i ti neću se pozivati na autoritete.
U Knjizi Postanka piše da je Bog stvarao svijet šest dana i sedmi dan odmorio. Sv. Petar kaže:: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan. Iz toga proizlazi da je Bog stvarao 6000. godina i 1000. godina odmarao. Dokaži da nisam u pravu? Tako piše u Bibliji, tumačim je bez autoriteta kao i ti.

Ne proizlazi i tumačiš van ikakvog konteksta. Ja sam redak tumačio iz konteksta gdje je očito da se radi o figurativnoj usporedbi. Ne možeš uzeti jedan redak i ignorirati ostatak teksta, ne ide to tako. Usporedba ide u oba smjera pa kaže da je dan kao tisuću godina, ali i tisuću godina kao dan. Usput, kaže da je dan kao tisuću godina, a ne da je dan jednak tisuću godina. Kad neko kaže da mu je sat trajao kao godina očito je da se radi o figurativnom govoru, ne treba ti autoritet tumač za to. Druga stvar, onda tu svoju dosjetku moraš primjeniti na cijelu Bibliju, a ne samo tamo gdje ti odgovara, a to nebi imalo puno smisla zar ne. Treća stvar, u Knjizi postanka točno znamo da se radi o doslovnim danima jer se točno navodi prijelaz iz dana u dan, jutro, večer, ne ostavlja se prostor za drugačije tumačenje. Tu je naravno i sedmi dan odmora koji se ponovo spominje u Knjizi izlaska (i ostatku Biblije) kao doslovni dan što također ne ostavlja prostor za druga tumačenja.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2024, 05:49 

Mar-kan je napisao/la:

Kako da neću, na temi o ateizmu ću ti držati predavanja o teoriji evolucije jer je tebi lijeno pročitati knjigu. I na kraju kad ti odgovorim ćeš reći bravo, odličan "izgovor" u korist evolucije i postavit iduće pitanje iz kojeg će se opet vidjeti da ne razumiješ evoluciju.

Eto, i ti si lien pročitati knjigu o evoluciji, već ti je lakše povjerovat da je ona istinita. S druge strane, druge uvjeravaš u njezinu istinitost, makar ju ni sam ne razumieš.
Inače, logika mi govori sliedeće: Ako radi jednog jednostavnog pitanja o postupnim prielaznim vrstama, moram pročitat cielu knjižurinu (a možda i ne samo jednu) kako bih navodno dobio odgovor, onda bojim se nešto tu ne štima odmah u početku i moja očekivanja od takvog odgovora su u najmanju ruku vrlo skeptična...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 390 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 91 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: