HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 22:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 623 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ne shvaćam zašto niz naših ljudi emo brani NDH
PostPostano: 06 ožu 2024, 15:05 

Noname01 je napisao/la:
tetejac je napisao/la:
Munchen bojna se nije ni borila. Pričaj mi malo o četvrtoj gardijskoj, zrinskim, frankopanima…. Glupa ti je priča.

Ili o 1.gardijskoj,Hos-u,Hercegovcima u 1. 4. u istočnoj Slavoniji,Posavljacima u 1. i Vukovaru i istočnoj Slavoniji.
Sve su to djeca i unuci većinom Domobrana i Ustaša.
Evo nekidan je preminuo heroj Vukovara Ivan Leutar iz Živinica.
Naravno da je bilo svega,ali u početku su to većinom bili potomci zna se koga

Ma hajde molim te sve naši momci bili, Hrvatine. Kakvi partizani i njihovi sinovi i ako su bili krili su to ko zmija noge i stidili se. Ja ih znam par iz rata, svi se stidili tih veza i korijena. Najradije bi ćaću ubili :zubati

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:07 

I šta sad, prvo i osnovno i niđe ništa?

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:09 

Rika sv Vida je napisao/la:
saskia je napisao/la:
Shvaćam ja ovog Rječanina, ja sam od malena bio odgajan kao Hrvat iz ustaške obitelji, partizanija i Jugoslavija su nam samo zla nanijeli i donijeli, no gledajući čitavu sliku hrvatskog naroda bilo je tu i pozitivnih usluga na račun Hrvata sa primorja. Teško da bi Istra došla u ovolikoj veličini u novu Hrvatsku da nije bilo te Jugoslavije, ali zato smo mi izvan granica partizanske Hrvatske ga popušili, smeta mi jedino što ti isti Hrvati iz tih krajeva nemaju obzira prema nama

Imali su partizani ozbzira na Hrvate iz BiH. Partizani su izborili konstituivnost Hrvata u BiH. BiH je kompleksno pitanje. Izmješano stanovnišvo svuda, pogotovo tad bilo. Jedino zapadna hercegovina nije i možda su mogli nju pripojit Hrvatskoj ali bi onda oslabio hrvatski faktor u BiH. Onda bi i Srbi tražili neki komad. Dijelit BiH je teško bilo jer je sve bilo izmješano a cijelu BiH su htjeli i Hrvati i Srbi i Muslimani. I Mislim da je ok, bar na papiru, bio kompromis "BiH nije ni hrvatska ni srpska ni muslimanska nego i hrvatska i srpska i muslimanska". Hrvata je najmanje u BiH ali Hrvati imaju najveće povijesno pravo na nju al teško smo mogli izborit nešto više. Možda su mogli i cijelu BiH pripojit Hrvatskoj ali onda bi bilo preko 3 milijuna Srba i Muslimana u Hrvatskoj. Tek bi to kaos bio.

Ono što je bilo Banovina Hrvatska nije bilo ništa više izmješano nego Istra i Rijeka.
Mogli su ispoštovati barem taj dogovor Srba i Hrvata nego su posijali sjeme za budući sukob tako što su rekli to je i srpsko i hrvatsko i muslimansko a ono što je svačije u stvari nije ničije.
I rat u Hrvatskoj i BiH i Ukrajini je produkt komunista i njihovih ludih ideja.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:10 

Kako niđe ništa. Već sam rekao. Nije bilo nikakve revolucije. Nijemci su tu došli zauzeli prostor i postavili marionetski režim. Srpska okupacija zamjenjena njemačkom kao što je prije toga austrijska zamjenjena srpskom.
Jedinik slobodarski pokret su bili partizani.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:14 

daramo je napisao/la:

Ono što je bilo Banovina Hrvatska nije bilo ništa više izmješano nego Istra i Rijeka.

Iz Istre i Rijeke su pobjegli i protjerani fašisti pa su ostali samo Hrvati :neznam

daramo je napisao/la:
Mogli su ispoštovati barem taj dogovor Srba i Hrvata nego su posijali sjeme za budući sukob tako što su rekli to je i srpsko i hrvatsko i muslimansko a ono što je svačije u stvari nije ničije.

Mogli su ali bi onda sve izvan granica banovine bilo srpsko. Možda je i trebalo tako no onda bi opet Hrvati izvan granica banovine prozivali za izdaju al slažem se da da nije zapravo ničije i da je to proizvelo krvavi rat 90ih

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:16 

saskia je napisao/la:
Shvaćam ja ovog Rječanina, ja sam od malena bio odgajan kao Hrvat iz ustaške obitelji, partizanija i Jugoslavija su nam samo zla nanijeli i donijeli, no gledajući čitavu sliku hrvatskog naroda bilo je tu i pozitivnih usluga na račun Hrvata sa primorja. Teško da bi Istra došla u ovolikoj veličini u novu Hrvatsku da nije bilo te Jugoslavije, ali zato smo mi izvan granica partizanske Hrvatske ga popušili, smeta mi jedino što ti isti Hrvati iz tih krajeva nemaju obzira prema nama

Svaka čast borbi lokalaca protiv Talijana, ali IStra nije nama pripala radi njihove borbe to je teška takija, borili smo se i krvarili diljem BiH pa smo dobili kitu poslje rata.

Istra je Hrvatska radi druga Josifa Visarionovića zvanog Staljin. Veliki Gazda je htio pomjeriti granice komunističkog bloka što više na zapad a to je uključivalo pomjeranje Jugoslavenskih granica na zapad do Trsta.

Sva 3 zapadna saveznika i Amerika i Engleska i Francuska bi Hrvatima dali tek komad Istre odnosno njeg istočni dio. Dakle bolio ih je qurac za talijanski teror nad Hrvatima i Hrvatsku većinu u samoj zapadnoj Istri kao i samu partizansku borbu.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:18 

Kako niđe ništa. Već sam rekao. Nije bilo nikakve revolucije. Nijemci su tu došli zauzeli prostor i postavili marionetski režim. Srpska okupacija zamjenjena njemačkom kao što je prije toga austrijska zamjenjena srpskom.
Jedinik slobodarski pokret su bili partizani.

Nije bilo revolucije :zubati
Pa dobro hajde ok. Ko je ubio kralja u Francuskoj?
Odgovori.
Pa mi reci ko je organizirao velebitski ustanak.
Zašto su obješeni Oreb i Begović?
Ko je proglasio NDH i kad i gdje?
Ko je razoružavao srpsku vojsku prije dolaska Nijemaca?
Ko se borio za NDH u drugom svjetskom?
Eto. Kad odgovoriš možemo dalje. Neka ti hroboatos pomogne, vidim da je bolje upućen. Ti si niža kategorija.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:21 

Pa ništa od toga nije stvorilo nikakvu Hrvatsku nego su je stovrili nacisti i postavili ustaše za vlast tek kao drugi izbor nakon što ih HSS odjebo.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:24 

weasel je napisao/la:
Svaka čast borbi lokalaca protiv Talijana, ali IStra nije nama pripala radi njihove borbe to je teška takija, borili smo se i krvarili diljem BiH pa smo dobili kitu poslje rata.

Tko se borio i krvario diljem BiH? Uglavnom Srbi, nešto sitno Hrvata i skoro ništa Muslimana. Ostali su "krvarili" za naciste. Tom logikom je Srbima trebala pripast BiH onda.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:28 

daramo je napisao/la:

Iz Istre i Rijeke su pobjegli i protjerani fašisti pa su ostali samo Hrvati :neznam

daramo je napisao/la:

Mogli su ali bi onda sve izvan granica banovine bilo srpsko. Možda je i trebalo tako no onda bi opet Hrvati izvan granica banovine prozivali za izdaju al slažem se da da nije zapravo ničije i da je to proizvelo krvavi rat 90ih

I kako onda ostavljanje teritorija gdje su Hrvati apsolutna većina nije izdaja?
Jedino je granica sa Slovenijom određena pošteno, popisivačke komisije poslije rata išle od sela do sela i popisivale nacionalnu pripadnost i na osnovu toga povukli granicu.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:29 

Pa ništa od toga nije stvorilo nikakvu Hrvatsku nego su je stovrili nacisti i postavili ustaše za vlast tek kao drugi izbor nakon što ih HSS odjebo.

Ti kažeš da nije bilo revolucije. Pa ko je onda ubio krqlja u Francuskoj ako ne hrvatski revolucionari? Odgovor molim lijepo.
Da, Maček je odjebao Nijemce kad je bila prilika stvoriti jrvatsku državu a htio je s njima u pakt za očivanje Jugoslavije. Dobro ga Pavelić nije ubio ali eto. Nego, ko ubi kralja ako ne hrvatski revolucionari? Ko je digao velebitski ustanak? Veze ti nemaš o tim događajima osim što drkaš na partizane.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:34 

tetejac je napisao/la:

Ti kažeš da nije bilo revolucije. Pa ko je onda ubio krqlja u Francuskoj ako ne hrvatski revolucionari? Odgovor molim lijepo.
Da, Maček je odjebao Nijemce kad je bila prilika stvoriti jrvatsku državu a htio je s njima u pakt za očivanje Jugoslavije. Dobro ga Pavelić nije ubio ali eto. Nego, ko ubi kralja ako ne hrvatski revolucionari? Ko je digao velebitski ustanak? Veze ti nemaš o tim događajima osim što drkaš na partizane.

Hoću reć nije nikakva revolucija stovrila NDH nego Nijemci.
A i te ustaše su izdali i prije rata. Ok žele srušit kraljevinu Jugoslaviju i stvorit slobodnu Hrvatsku. Sve 5 i legitimno. Ali pobjegnu u Italiju i Mađarsku koje svojataju pol Hrvatske i njima nude hrvatske zemlje da im pomognu srušit jugoslaviju.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:36 

daramo je napisao/la:

Mislim da su samo zapadna hercegovina i neum zemlje gdje su Hrvati apsolutna većina u čitavoj BiH. Sve drugo je bilo skroz izmješano.
Ne znam zašto nisu pripojili Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:37 

tetejac je napisao/la:

Hoću reć nije nikakva revolucija stovrila NDH nego Nijemci.
A i te ustaše su izdali i prije rata. Ok žele srušit kraljevinu Jugoslaviju i stvorit slobodnu Hrvatsku. Sve 5 i legitimno. Ali pobjegnu u Italiju i Mađarsku koje svojataju pol Hrvatske i njima nude hrvatske zemlje da im pomognu srušit jugoslaviju.

Pa nisu Nijemci skakali po Velebitu i dizali ustanak već Hrvati pripadnici revolucionarne organizacije. Znači bilo je revolucije i ustanaka i pobune i borbe za uspostavu hrvatske države. Slažemo se ovdje?

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:39 

tetejac je napisao/la:
Pa nisu Nijemci skakali po Velebitu i dizali ustanak već Hrvati pripadnici revolucionarne organizacije. Znači bilo je revolucije i ustanaka i pobune i borbe za uspostavu hrvatske države. Slažemo se ovdje?

Da ali nije to skakanje po Velebitu i napadi na policijske stanice stvorilo NDH nego Nijemci.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:42 

Ok. Pa hajde kad tako tvrdiš objasni nam kronološki i faktima. Kako, kad, gdje, ko itd. Nemoj mi nešto paušalno Nijemci došli stvorili NDH i predali Paveliću. Te pušalne glupoati zajebi. Hajde onda kronološki. Uzmi datum koji misliš da je najbolji pa posloži kronološki i objasni kako su Nijemci stvorili NDH. Da čujem.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:49 

tetejac je napisao/la:
Ok. Pa hajde kad tako tvrdiš objasni nam kronološki i faktima. Kako, kad, gdje, ko itd. Nemoj mi nešto paušalno Nijemci došli stvorili NDH i predali Paveliću. Te pušalne glupoati zajebi. Hajde onda kronološki. Uzmi datum koji misliš da je najbolji pa posloži kronološki i objasni kako su Nijemci stvorili NDH. Da čujem.

Kako misliš kako? Upali su u Jugoslaviju, nacrtali granice, i dovukli Pavelića iz Italije da "vlada" koji je još ranije u italiji obećao talijanima hrvatsku obalu ukoliko mu pomognu srušit jugoslaviju i postavit ga na vlast hrvatske.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:50 

weasel je napisao/la:

Da ne govorim da su djeca ustaša i domobrana masovno popunjavala ZNG.

Popunjavala su i djeca partizana ZNG.
Munchen Bojna je bila popunjena najviše djecom ustaša

Aha kako da ne, eto nam djeca ustaša na 2 najviše funkcije, obojica ratovala u udarnoj minhenškoj.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:51 

I Škoro je bio u Minhenškoj s njima

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 15:56 

tetejac je napisao/la:

Da ali nije to skakanje po Velebitu i napadi na policijske stanice stvorilo NDH nego Nijemci.

Nikakvi Nijemci nisu stvorili NDH.

NDH je 10. travnja 1941. proglasio Slavko Kvaternik prije nego su Nijemci ušli u Zagreb. On je bio pripadnik ustaškog pokreta.

Pripadnici istog ustaškog pokreta preuzimali su vlast diljem hrvatskih zemalja dok se Kraljevina Jugoslavija još uvijek borila.

Primjer: Šibenik. Ustaše su preuzele vlast prije nego su u grad ušli bilo Nijemci bilo Talijani. A tamo je bio velik jugoslavenski garnizon.

Nijemci su se odlučili priznati NDH zato, jer su odlučili priznati stanje na terenu.

Svojih ozbiljnih igrača nisu imali - jer su do Simovićevog puča igrali na kartu Jugoslavije, Maček ih je odbio, preostali su ustaše.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 16:08 

Glazbenik je napisao/la:

Primjer: Šibenik. Ustaše su preuzele vlast prije nego su u grad ušli bilo Nijemci bilo Talijani. A tamo je bio velik jugoslavenski garnizon.

I onda mirno predali grad Talijanima.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 16:10 

tetejac je napisao/la:

Kako misliš kako? Upali su u Jugoslaviju, nacrtali granice, i dovukli Pavelića iz Italije da "vlada" koji je još ranije u italiji obećao talijanima hrvatsku obalu ukoliko mu pomognu srušit jugoslaviju i postavit ga na vlast hrvatske.

Fino mislim tako kako sam rekao. Kad se skontaš i kroniloški posložiš stvarinkakve su i bile onda ćemo nastavit. Te paušalne stvari ne pušim o upadu Nijemaca. Jer prije Nijemaca su srpaku vojsku razoružali Hrvati i proglasili NDH 8.4.1941 u Bjelovaru. U Hrvatskoj je buknulo prije Nijemaca, Hrvati su se oglušili na Mačekov poziv da se odazovu na jugoslavensku mobilizaciju i digli se na ustanak. U ta doba Nijemci nisu bili uopće na vidiku. Taj ustanak počeo je u mjestu Veliki Grđevac, 23km jugoistočno od Bjelovara gdje se nalazila 108. pukovnija jugoslavenske vojske koju su Hrvati preuzeli i krenuli prema Bjelovaru. Pobune i ustanak Hrvata planule su u čitavoj Hrvatskoj uključujući vojnike, građane, seljake…. Sve se diglo za hrvatsku državu. U istočnoj Bosni, isti dan 8.4.41 nedaleko od Han Pjeska braća Mutevelić proglasili su ‘Glavni Ustaški Stan’ jer su slušali na radiju Poglavnikove poruke.
Srpska vojska je razoružana i poražena od strane Domovinskih Ustaša, straže HSS-a i čitavog hrvatskog naroda i proglašena Nezavisna Država Hrvatska 8.4.1941 dok Nijemaca nije bilo na vidiku. E tako je bilo pobro moj, i ovako se kronološki objašnjava.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 16:13 

daramo je napisao/la:

Mislim da su samo zapadna hercegovina i neum zemlje gdje su Hrvati apsolutna većina u čitavoj BiH. Sve drugo je bilo skroz izmješano.
Ne znam zašto nisu pripojili Hrvatskoj.

slika

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 16:21 

Na ovoj karti su i Muslimane brojali u Hrvate.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2024, 16:24 

Od svih kotara banovine Hrvatske jedino su u kotaru Konjic muslimani bili većina.
U svim ostalim kotarima Posavine, središnje Bosne i zapadne Hercegovine su Hrvati bili najbrojniji narod, do dolaska tvojih partizana koji su onda pobili i protjerali u Njemačku.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 623 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: