HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 pro 2024, 17:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: "Zajednički jezik"
PostPostano: 10 ožu 2024, 17:57 

novem je napisao/la:
Vidim da se muslimani opet trpaju u Srpski svet. Možda od njih opet dobiju veliko "M"
kao nagradu. Nikad to oni nisu preboljeli ni snašli što je nestalo šugave Juge.

Mogu se oni trpat gde žele.Niko ne želi s njima ništa zajedničko.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 17:58 

Clint Eastwood je napisao/la:
Rusi su izumili helikopter i nazvali ga вертолет (vertolet), pametnjakoviću.
Ili namjerno trolu.

:kava

Logicko razmisljanje ti ocigledno nije jaca strana. Mi Ruse ne razumijemo. Uglavnom. Rusi ne uvode rijeci da bi se diferencirali naspram komsija.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:01 

Mnostvo hrvatskih konstrukcija su cisto iz svapskog (ja iz kojeg drugog?!) prevedene stvari.

Jedan od primjera je "zracna luka". Svabe kazu "Flughafen" - "leteca luka", tj. "Luka za let".

Kad covjek pocne detaljnije posmatrati "tipicno hrvatske izraze" tacno vidi taj prikriveni, prevedeni svabizam.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:01 

Haram je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Hrvati su uviek izmišljali nove rieči, t.j. prevodili strane pojmove. Ne samo 90-ih, nego i 41-ve, i u 19.st., ali i prije. Zapravo, 19. st. je bilo najplodnije po tom pitanju. Posrbljenost bilo bosanskog jezika/narječja ili hrvatskog jezika je žalostna posljedica nasilja, a ne prirodni put. Hrvatski jezik je sveobuhvatan, ter tko želi može pod hrvatski kišobran, ali onda to neka prizna, a ne da zahtjeva izmišljanje naziva za hrvatski jezik zbog neke političke korektnosti i frustracije nekih naroda. Jezik Vuka Karadžića se može slobodno zvati hrvatsko-srbski, jerbo je nastao na osnovu najmanje 50% pokradenih hrvatskih izvora, a pogotovo kad se vole kitit dubrovačkim piscima. Ali mi Hrvati nikad nismo imali potrebu svojatat nešto srbsko ili od njih preuzimat. Taj Vukov kradopis je bio čobanski jezik bilo za Nikolu Teslu bilo za Antu Starčevića...

Rasprava o tome "ciji je" tvrdi quratz je jedno, to uopste i ne poricem, ali to je upravo ono sto kazem: stvar politickog opredjeljenja. Ono sto ja zelim objasniti matorom je to da s lingvisticke tacke gledista nasa tri plemena govore jednim jezikom.

Sad ne znam što se misli pod tri plemena, a što pod 5 plemena, ali je problem da jedno pleme ne treba druga plemena po pitanju jezika, a neka druga plemena ne mogu svoj jezik održati i opravdati razvoj svog jezika bez tog jednog plemena. Kano što vidiš, Austrijanci svoj jezik nazivaju njemačkim. Da li si ti Harame spreman svoj jezik nazivat hrvatskim jezikom ili te neka politika koči u tomu?

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:05 

Haram je napisao/la:

Rasprava o tome "ciji je" tvrdi quratz je jedno, to uopste i ne poricem, ali to je upravo ono sto kazem: stvar politickog opredjeljenja. Ono sto ja zelim objasniti matorom je to da s lingvisticke tacke gledista nasa tri plemena govore jednim jezikom.

Sad ne znam što se misli pod tri plemena, a što pod 5 plemena, ali je problem da jedno pleme ne treba druga plemena po pitanju jezika, a neka druga plemena ne mogu svoj jezik održati i opravdati razvoj svog jezika bez tog jednog plemena. Kano što vidiš, Austrijanci svoj jezik nazivaju njemačkim. Da li si ti Harame spreman svoj jezik nazivat hrvatskim jezikom ili te neka politika koči u tomu?

Meni je svejedno ukoliko se ljudi dogovore. Ja uopste nisam imao problem pri nazivanju jezika "srpskim", skreceno. Oficijelno je u skolama bio "srpskohrvatski". Da se Srbi i Hrvati oko toga nisu posvadjali, mi ove rasprave uopste i nebi vodili, niti bi Bosnjaci poceli da prde o "bosanskom" a Crnogorci, sto je jos apsurdnije, o "crnogorskom".

Tako da smo svi skupa postali karikatura iz skeceva nadrealista. Sto zaista, ali zaista samo jos jako tuzno.

Iako znam da je nedovoljno precizno jer ne obuhvata sve juzne slavene, ja bih nas jezik (BiH, CG, SRB, RH) nazvao J U G O S L O V E N S K I.

Najlogicnije i najprirodnije. "Prirodnost" tog izraza se ogleda i u tome da mnogi Austrijanci i Nijemci jos uvijek koriste NIKAD ZVANICNI izraz "Jugoslawisch". Ne oficijelno, ali onako medju rajom.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:09 

Pitanje za muslimanske intelektualace na forumu.
Ako su srpski i hrvatski jedan jezik, što onda muslimani pričaju bosanskim,što nisu zadržali srpsko-hrvatski ko prije rata ?
Zar to nije sve isti jezik ?

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:09 

Politicki se itekako koriste izrazi Hrvatski, Srpski ili Bosanski, odvojeni jedni od drugih.

Ali vec kad zadjemo u NAUCNE vode, a to je ono na sta se vjecITO nadrkani drug Hrobatos TOBOZE poziva, vec dolazi do objedinjavanja. Jer nisu ljudi budale pa da nasoj seljackoj sprdanciji pridodaju naucni karakter.

Evo, univerzitet u Innsbrucku, nastavni JEZIK (ne jezici): Bosnisch, Kroatisch, Serbisch. :) Da se ko nebi naljutio, posto se vjecITO ljute nekakve nadrkane HrvatCE, ovaj put nisu napisali ovako "Bosnisch-Kroatisch-Serbisch", kako inace zna pisati.

https://lfuonline.uibk.ac.at/public/lfu ... _in=612006

A sta "se uci":

Citat:
Entwicklung kommunikativer und interkultureller Kompetenzen; Kenntnisse der bosnischen/kroatischen/serbischen Grundgrammatik; Schulung der vier Fertigkeiten Lesen, Schreiben, Hören und Sprechen; Erwerb eines Basiswortschatzes.

Citat:
Razvoj komunikacijskih i interkulturalnih kompetencija, poznavanje bosanske/hrvatske/srpske gramatike, i skolovanje cetiri kompetencije: citanje, pisanje, slusanje i govor. itd..

NIGDJE ni rijeci o tome da se radi o RAZLICITIM jezicima.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:12 

Haram je napisao/la:

Nije stvar u razumljivosti, nego je stvar u tome da neke izraze percepiramo dijelom svoga jezika, ili ne percepiramo, u slučaju srbizama.
To ti se objasnilo 50 puta na više različitih tema, dakle ili imaš iq negdje niži od 70 ili namjerno provociraš, trolaš i kršiš pravila foruma.
Vjerujem da je ovo drugo u pitanju.

Znas li razliku izmedju lingvisticke i politicke kategorije? Politicku kategoriju uopste i ne negiram. Ali lingvisticki je naprosto SMIJESNO govoriti da ne govorimo zajednickim jezikom.

Ti nemaš pojma očito ni što je jezik, ni što je lingvistika, ni što je politika.
Što samo po sebi nije problem dok ne pokušavaš trolati, spamati temu o kojoj nemaš što konstruktivno reći, namjerno provocirati i kršiti pravila foruma.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:12 

Imate li jos pitanja, drugovi bojovnici? Jel jos sta nejasno? Ako nije, ja bih polako u off, da spurnjam jedan.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:14 

Haram je napisao/la:

Znas li razliku izmedju lingvisticke i politicke kategorije? Politicku kategoriju uopste i ne negiram. Ali lingvisticki je naprosto SMIJESNO govoriti da ne govorimo zajednickim jezikom.

Ti nemaš pojma očito ni što je jezik, ni što je lingvistika, ni što je politika.
Što samo po sebi nije problem dok ne pokušavaš trolati, spamati temu o kojoj nemaš što konstruktivno reći, namjerno provocirati i kršiti pravila foruma.

Hajd ne seri vise s tim pravilima. Ako ne znam ja, znaju li lingvisti s raznih evropskih instututa?

Posto sam gore iznad postavio univerzitet Innsbruck, evo i Univerzitet Graz, da ne bude da sam jednostran. Sta se ovo moze studirati? Tri razlicita ili JEDAN jezik?

https://www.uni-graz.at/de/studium/unte ... bisch-bks/

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:16 

Haram je napisao/la:

Meni je svejedno ukoliko se ljudi dogovore. Ja uopste nisam imao problem pri nazivanju jezika "srpskim", skreceno. Oficijelno je u skolama bio "srpskohrvatski". Da se Srbi i Hrvati oko toga nisu posvadjali, mi ove rasprave uopste i nebi vodili, niti bi Bosnjaci poceli da prde o "bosanskom" a Crnogorci, sto je jos apsurdnije, o "crnogorskom".

Tako da smo svi skupa postali karikatura iz skeceva nadrealista. Sto zaista, ali zaista samo jos jako tuzno.

Iako znam da je nedovoljno precizno jer ne obuhvata sve juzne slavene, ja bih nas jezik (BiH, CG, SRB, RH) nazvao J U G O S L O V E N S K I.

Najlogicnije i najprirodnije. "Prirodnost" tog izraza se ogleda i u tome da mnogi Austrijanci i Nijemci jos uvijek koriste NIKAD ZVANICNI izraz "Jugoslawisch". Ne oficijelno, ali onako medju rajom.

Možemo koristiti naziv jugoslavenska skupina jezika, ali nikako jezik. Kako ja mogu svoj jezik nazivat srbskim ili čak hrvatsko-srbskim, kad u svom jeziku nemam potrebe niti koristiti rieči iz srbskih izvora, niti pod hrvatsku književnost moram ubacivat nekog srbskog pisca. Meni po pitanju jezika ništa od Srba ne treba. Srbi su se zahvaljujući sklepotinama Vuka Karadžića vezali uz hrvatski jezik (mogli su jednako i uz bugarski da je bilo više sreće), ali mi Hrvati se nikad nismo vezivali za pisce s one strane Drine. Samo je hrvatski jezik, koji možda onda može biti srbska redakcija hrvatskog jezika s primjesama turcizama, anglizama i germanizama.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:23 

Haram je napisao/la:

Hajd ne seri vise s tim pravilima. Ako ne znam ja, znaju li lingvisti s raznih evropskih instututa?

Posto sam gore iznad postavio univerzitet Innsbruck, evo i Univerzitet Graz, da ne bude da sam jednostran. Sta se ovo moze studirati? Tri razlicita ili JEDAN jezik?

https://www.uni-graz.at/de/studium/unte ... bisch-bks/

Meni isto nije jasno zašto su talijanski i španjolski dva jezika, a sicilijanski spada po talijansko narječje? Jedan Talijan bolje razumije Španjolca nego Talijana iz Sardinije. Znači Harame, kad bi se sad našao neki diktator koji bi ujedinio Španjolsku i Italiju, ter u jednoj i drugoj zemlji za službeni jezik uveo neku španjolsko-talijansku sklepotinu, za 100 godina imao biš dva vrlo blizka jezika, gdje bi opet neki HispanoHaram tvrdio da su španjolski i talijanski jedan jezik. Ali eto, čini se da to ne ide tek tako...

Tvoje prokletstvo Harame jest u tomu da tvoje neprežaljeno bratstvo i jedinstvo spašavaju jedino nasilje, diktatura, pendrek, ubijanje... Bez toga, a da bi išlo prirodnim putem jednostavno ništa od hrvatsko-srbskog jezika...

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:30 

Hroboatos je napisao/la:
Haram je napisao/la:
Otkako je Hrobatos otvorio ovu temu ja polako otvaram okice. Kao mace sto je tek progledalo nakon rodjenja.

Sad uopCe vise ne razumijem sta vi pisete na forumu koristeci se hrvatskim jezikom. Sve nekakve cudne sintakticke konstrukcije.

Ti si, kao i praktički svi Muslimani, civilizacijski- glup. Nisi sposoban za racionalnu diskusiju jer nemaš kapaciteta.

Da se sudjeluje kvalificirano u raspravi o nekoj temi potrebna je umna sposobnost i znanje, a to nemaš. Kao ni Srbi. Ni serbokroatistički cigani koji izumiru u tzv. svijetu.

Jednostavno ste osuđeni na vlastitu glupost i tu priča završava.

Da se genijalcu objasni, ako se uopće može objasniti.

Svi su skandinavci nekoć govorili jednim jezikom.
Zlobnici bi i sad rekli da Norvežani govore danskim (onim službenim, ne dijalektalnim) sa švedskim naglaskom.
A razlika između švedskog i danskog je par riječi i naglasaka.

Međutim, Islanđani su potomci Norvežana i onih njihovih dijalektalnih govora koji ovi ostali slabo razumiju (zapadnoskandinavskih).

Kada se u nekom stoljeću neki viking s Islanda vratio na kopno, ostao je začuđen koliko mu "rođaci" fulavaju.
Jbg. jezici se mijenjaju., rastu, žive.

slika

Imaš i ovo;
slika

A i ovo;
slika

Ili ovo;
https://www.instagram.com/atlas_cartography/p/CzEkFxss1-s/?img_index=1

Pogledajmo romanske;
slika

slika

I što tu sada ima biti čudno?

Hrvati i Srbi su imali svoje države, poprilično su bili udaljeni (srednjovjekovni hrvatski je sličniji slovenskom, a srednjovjekovni srpski bugarskom).
Kad su došli Turci, stvorili su se prečani i Muslimani, gdje se jezik pomiješao, ali standardi nisu dijalekti.
Hrvatski ima svoj standard, srpski svoj, a odnedavno i Crnogorci i Muslimani imaju svoje.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:33 

Haram je napisao/la:
Hrobatosu, ti ako nisi u stanju uvidjeti da govorimo JEDNIM, ZAJEDNICKIM nam jezikom, i da je sva prica oko toga najprimitivnija vrsta iskompleksiranosti, i politicki motivisana pseudorasprava, onda ti ni bog-otac nemre pomoc. Leci se bre, ko sto bi rekli nasa braca Srbi. Iskompleksiran si, s razlogom.

Ako bi gledao kako gledaju Kinezi, pričao bi jednim indoeuropskim jezikom.
Ako bi gledao malo drugačije, pričao bi jednim slavenskim (ili ako hoćeš ruskim) jezikom.

Nije jezik samo sporazumijevanje, ima više od toga.
Jezik ima institucije, standard, dijalekte...
A to ne dijelimo.
To što ti pričaš nekim pidžin-hrvatskim je tvoja stvar.

Ne koristiš riječi nogomet, kisik i kemiju?
Daleko ti kuća, jugiću.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:37 

Haram je napisao/la:
Kakve jezicke vratolomije. Pa covjece je li ti zaista vjerujes u ove gluposti?

...ne mogu da vjerujem.

Austrijanci bi imali vise razloga od Hrvata da odvoje svoj jezik od njemackog ali to ne cine. A zasto? Pa zato sto nisu do te mjere iskompleksirani pa da sav svoj nacionalni identitet baziraju na distinkciji i diferencijaciji prema najblizim i najsrodnijim komsijama. KAo sto rekoh I S K O M P L E K S I R A N O S T do bola.

Ceprkas po narcizmima malih razlika da bi opravdao vlastiti nacio-narcizam. Smijesno, bijedno, ali i jadno. Moje iskreno sazaljevanje i sucut.

Austrijanski njemački je dio njemačkog.

Hrvatski nije nastao iz srpskog.
Eventualno srbi mogu priznati da je njihov jezik nastao iz našeg (krađa jezične građe), ali je opet odvojen.

Austrijanski i njemački baš i nisu.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:39 

Haram je napisao/la:
Salivator je napisao/la:
Ne razumije da su neki izrazi istočnih susjeda nama strani, u običnom govoru.

Njemu nisu,to je razlika.

Nerazumljivi su i Dalmosima garant neki izrazi iz Slavonije i obrnuto.

Nerazumljivi su i ljudima austrijske pokrajine Gornja Austrija neki izrazi austrijske pokrajine Vorarlberg.

Nerazumljivo je i mnogima zasto Nijemci virsle zovu "Wiener" ("Beclije") a Austrijanci "Frankfurter". A i meni komso s desna kaze "Hleb", a komso s lijeva "Kruh", pa se opet kontamo.
Itd..itd..

Ali niko normalan nebi ni pokusao tvrditi da se radi o razlicitim jezicima. Nisu dzaba Hrvati nakon 90. izmisljali rijeci i pokusavali ih standardizovati. Neke su i uspjeli ali neki, poput zrakomlata ili vrtoleta, ili sta vec, se nikad nisu primili.

Dijalekt i standard nije isto.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:43 

Haram je napisao/la:
Politicki se itekako koriste izrazi Hrvatski, Srpski ili Bosanski, odvojeni jedni od drugih.

Ali vec kad zadjemo u NAUCNE vode, a to je ono na sta se vjecITO nadrkani drug Hrobatos TOBOZE poziva, vec dolazi do objedinjavanja. Jer nisu ljudi budale pa da nasoj seljackoj sprdanciji pridodaju naucni karakter.

Evo, univerzitet u Innsbrucku, nastavni JEZIK (ne jezici): Bosnisch, Kroatisch, Serbisch. :) Da se ko nebi naljutio, posto se vjecITO ljute nekakve nadrkane HrvatCE, ovaj put nisu napisali ovako "Bosnisch-Kroatisch-Serbisch", kako inace zna pisati.

https://lfuonline.uibk.ac.at/public/lfu ... _in=612006

A sta "se uci":

Citat:
Entwicklung kommunikativer und interkultureller Kompetenzen; Kenntnisse der bosnischen/kroatischen/serbischen Grundgrammatik; Schulung der vier Fertigkeiten Lesen, Schreiben, Hören und Sprechen; Erwerb eines Basiswortschatzes.

Citat:
Razvoj komunikacijskih i interkulturalnih kompetencija, poznavanje bosanske/hrvatske/srpske gramatike, i skolovanje cetiri kompetencije: citanje, pisanje, slusanje i govor. itd..

NIGDJE ni rijeci o tome da se radi o RAZLICITIM jezicima.

Jedna frendica mi je tam (ne u Innsbrucku, neg u Beču) bila gostujući predavač.

Veli užas, koje tuke.
Oni to sve pobacali u jedno, sto godina bilo potrebno da im se objasni da to nije tak, da nitko tako ne govori, da neće znati hrvatski ako nauče taj hibrid =))

Ovo što si dao gore je primjer jezičnog neobrazovanja, kolonijalizma i slično, a ne znanosti.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 18:44 

Možemo koristiti naziv jugoslavenska skupina jezika, ali nikako jezik. Kako ja mogu svoj jezik nazivat srbskim ili čak hrvatsko-srbskim, kad u svom jeziku nemam potrebe niti koristiti rieči iz srbskih izvora, niti pod hrvatsku književnost moram ubacivat nekog srbskog pisca. Meni po pitanju jezika ništa od Srba ne treba. Srbi su se zahvaljujući sklepotinama Vuka Karadžića vezali uz hrvatski jezik (mogli su jednako i uz bugarski da je bilo više sreće), ali mi Hrvati se nikad nismo vezivali za pisce s one strane Drine. Samo je hrvatski jezik, koji možda onda može biti srbska redakcija hrvatskog jezika s primjesama turcizama, anglizama i germanizama.

Ako bi to radili, tu bi išli i slovenski i bugarski (i makedonski).

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 19:06 

Zasto su Hrvati za svoj standardni knjizevni jezik preuzeli srpski?
Imali su opciju cakavskog, kajkavskog itd, a oni bas srpski.
Evo primjer iz Dubrovacke republike, gdje Talijani javne objave pisu dvojezicno, za svoje na talijanskom a za Hrvate na srpskom, da bi razumjeli:
Citat:
Citat:
il di primo di 9bre 1638

De mandato degli Signori officiali sopra la pramatica si grida, et proclama infrascritto tenore in lingua seruiana per maggior intelligenza di ogni uno alla loggia del Commune per Iuan riuiero perlegente me Florio Stai et segue

Prevod:

Citat:
Prvog novembra 1638. Po naređenju gospode činovnika pramatike izvikuјe se i proglašava dolěnapisani sadržaј na srpskom јeziku da bi ga svak bolje razuměo sa opštinske luže (lođe) od strane Ivana zdura (telala) uz prěthodno čitanje moјe, Floriјa Stai, i slědi.

Izvor: (Državni arhiv u Dubrovniku, seriјa 87, knj. 1, fol. 29)

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 19:14 

Isto tako
Citat:
Spada li u bošnjačku varijantu Kašićev prijevod Biblije iz 1620ih? Ne. U srpsku? Ne. U crnogorsku? Ne.

Stvarno osnovna stvar bi bilo izeti prevod Biblije u ruke i utvrditi da Kasic nigdje ne navodi pojam "hrvatski jezik" nego kaze da je Biblija na ilirskom jeziku , a takodje navodi u istoj toj Bibliji
Citat:
Lingua Ilyrica sive Serviana

sto u prevodu znaci
Citat:
Ilirski ili Srpski jezik

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 19:25 

bezimeni12 je napisao/la:
Isto tako
Citat:
Spada li u bošnjačku varijantu Kašićev prijevod Biblije iz 1620ih? Ne. U srpsku? Ne. U crnogorsku? Ne.

Stvarno osnovna stvar bi bilo izeti prevod Biblije u ruke i utvrditi da Kasic nigdje ne navodi pojam "hrvatski jezik" nego kaze da je Biblija na ilirskom jeziku , a takodje navodi u istoj toj Bibliji
Citat:

sto u prevodu znaci
Citat:
Ilirski ili Srpski jezik

Ne laži bijedniče.

Doista ste dosadni s tim lažima.

Iako je jezik Bartola Kašića očigledno i jedinstveno hrvatski, jer se u takvom obliku ne javlja kod drugih južnoslavenskih naroda, nije bila rijetkost da su mu u srpskim filološkim krugovima osporavali hrvatstvo jer svoj jezik nije izrijekom nazvao hrvatskim, a neki su ga srpski filolozi čak otvoreno svojatali. Činjenica je da Kašić nije nigdje izričito nazivao svoj jezik hrvatskim, nego ga je zvao lingua illyrica ili jezik slovinski, bosanski, dalmatinski ili dubrovački (pretpostavlja se da se u to zapleo iako su Hrvati njegova doba jezik nazivali arvackim zato što se bojao mletačkih vlasti te zbog nekih drugih utjecaja).[5] No dovoljno je bilo pogledati njegovo gramatičarsko djelo Institutiones linguae Illyricae gdje među pridjevima kojima se označava nacionalnost stoji "Slovinski=Illyricus", a u njegovu rječniku stoji "Harvacchi=Sclavono, Harvatski=Sclavone, Harvat=Croato", čime se vidi da su to sve istoznačnice za Kašića.[6][7] Njegovo razlikovanje jezika se vidi i kod grupiranja prijevoda Biblije, gdje svoj prijevod stavlja u jednu skupinu i naziva ga slavonicis, dalmaticis seu illyricis, a drugu skupinu naziva serblianis seu ruthenicis.[7][8]

Indikativno je da je svom djelu Pjesni duhovne uvrstio pjesmu, posvetu svoga prijatelja, kotorskog vlastelina Mara Dragovića, koja je sadržavala stihove:[9]

Naši Dalmatini, i vas Rod Hrvacki
Držat će u cini pjevanja glas rajski

Srpske laži prolaze samo kod njh

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 19:49 

Ceha je napisao/la:
Jedna frendica mi je tam (ne u Innsbrucku, neg u Beču) bila gostujući predavač.

Veli užas, koje tuke.
Oni to sve pobacali u jedno, sto godina bilo potrebno da im se objasni da to nije tak, da nitko tako ne govori, da neće znati hrvatski ako nauče taj hibrid =))

Ovo što si dao gore je primjer jezičnog neobrazovanja, kolonijalizma i slično, a ne znanosti.

Sad ti je jasnije zašto austrijska škola nigdje nije priznata ?

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 19:53 

bezimeni12 je napisao/la:
Isto tako
Citat:

Citat:

sto u prevodu znaci
Citat:
Ilirski ili Srpski jezik

Čuj, ilirski je srpski? :laugh

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 20:47 

Jezicka filozofija otkriva jos jednu bitnu stvar: koliko je ko siguran u sopstvenu posebnost kad je rec o narodu.
A vidi se jedna samouverenost muslimana i nesigurnost Hrvata.

Muslimani se ne prlase da ce im poseban identitet biti poljuljan, ako kazu da im je jezik isti kao srpski, hrvatski i crngorski. Hrvati veoma strahuju za svoj identitet ako bi tako nesto konstatovali - i sto je interesantno, u pravu su. Moze biti da je to zbog objektivne tankoce hrvatskog identiteta, a moze biti da tvrdolinijasi ekskomuniciraju racionalne iz hrvatstva kad ovi poistovete jezik sa jezikom suseda.

Muslimani se na plase od gubitka posebnosti, ako priznaju srpsko poreklo. To sam video na forumu Islam-Bosna, a link sam nekada davno postavio ovde. Diskutovali su bili o tome sta su im preci bili pre vracanja islamu. Hrvati ne mogu tako nesto da prevale preko jezika (osim Josipa Pejakovica koji je konstatovao srpsko (crnogorsko) poreklo svoje familije; nego izmisljaju nekakvu pravoslavizaciju pod Osmanlijama.

Muslimani se ne plase da iskrenije govore o istoriji u strahu od gubitk posebnosti kao naroda. Kurtcehajic: Kralj Aleksandar ocuvao teritorijalnu celovitost BiH i Hrvatske. Jakovina je u Hrvatskoj napadan jer je to izgovorio, a nikome nije padalo da diskutuje o tome je li izgovorio nesto tacno ili netacno.

Muslimani ne misle da ulaze u Srpski Svet ako ovako promisljaju o stvarima, Hrvati misle da ipak ulaze.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2024, 21:10 

aleksije radicevic je napisao/la:
Jezicka filozofija otkriva jos jednu bitnu stvar: koliko je ko siguran u sopstvenu posebnost kad je rec o narodu.
A vidi se jedna samouverenost muslimana i nesigurnost Hrvata.

Muslimani se ne prlase da ce im poseban identitet biti poljuljan, ako kazu da im je jezik isti kao srpski, hrvatski i crngorski. Hrvati veoma strahuju za svoj identitet ako bi tako nesto konstatovali - i sto je interesantno, u pravu su. Moze biti da je to zbog objektivne tankoce hrvatskog identiteta, a moze biti da tvrdolinijasi ekskomuniciraju racionalne iz hrvatstva kad ovi poistovete jezik sa jezikom suseda.

Muslimani se na plase od gubitka posebnosti, ako priznaju srpsko poreklo. To sam video na forumu Islam-Bosna, a link sam nekada davno postavio ovde. Diskutovali su bili o tome sta su im preci bili pre vracanja islamu. Hrvati ne mogu tako nesto da prevale preko jezika (osim Josipa Pejakovica koji je konstatovao srpsko (crnogorsko) poreklo svoje familije; nego izmisljaju nekakvu pravoslavizaciju pod Osmanlijama.

Muslimani se ne plase da iskrenije govore o istoriji u strahu od gubitk posebnosti kao naroda. Kurtcehajic: Kralj Aleksandar ocuvao teritorijalnu celovitost BiH i Hrvatske. Jakovina je u Hrvatskoj napadan jer je to izgovorio, a nikome nije padalo da diskutuje o tome je li izgovorio nesto tacno ili netacno.

Muslimani ne misle da ulaze u Srpski Svet ako ovako promisljaju o stvarima, Hrvati misle da ipak ulaze.

Svi su srpskog porijekla,osim autohtonih. :)

'Ko te ne zna, a ne voli !

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: