HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 09:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 653 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vareš
PostPostano: 19 ožu 2024, 21:00 

Kuzim da muje vole takiju kako su "nabili Hrvate iz SBZ" ali nisu, Hrvati su i dalje tamo, zato i tolika histerija. Nije uspjelo stvaranje male islamske kompaktne cjeline na racun Hrvata, ni u ratu ni nakon rata, a umorili se od rahat patnje i cekanja da Hrvati nestanu.

Da, protjerali su Hrvate iz Bugojna, Varesa, Kaknja, nrapravili od tih mjesta siromasne kasabetine polupismenih ljudi, to je istina.

Vares se vjerojatno mogao braniti, ali nije bilo volje ni kod Varesana ni kod kakanjaca ni u Grudama ni u Kiseljaku, ako se Zepce moglo braniti onda je mogao i Vares koji ima puno povoljniju poziciju za obranu. Brda i planine. Ne mogu oni uci u grad koji ima jedan cestovni ulaz, a preko planine je puno teze.
Varesani i Kakanjci su meni isti, previse povjerenja u muslimane susjede, premalo hrvatstva u odnosu na tradiciju tih krajeva, jako puno zavisti i ljubomore medju tim pukom. Mater mi je vareska, uvijek je govorila o zavidnim ljudima, cast izuzecima. Veli uvijek su se vareske drzale kao da su dame iz Pariza, i medjusobna nepodnosljivost zbog pokondirenosti. I svi oni imaju neko porijeklo od neke Katarine kraljice, od nekih njemackih rudara, od nekih drevnih varesana iz rimskog doba. Mislim, tako kazu.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 21:06 

Haram je napisao/la:
Meni su ljudi koji su citavo vrijeme bili tamo pricali da nije bilo Oluje tesko da bi se odrzali.

Ti se salis ili si ozbiljan?

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 21:19 

Bobovac je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

Imao bi istu situaciju kao i u Jajcu,Vitezu,NovomTravniku,Žepču,Odžaku.
Možda još i gore jer bi bilo odsječeno i utopilo se u muslimansku masu i sivilo.
Jedino što se naslanja na Hrvatsku I gdje je kompaktan teritorij ima šanse.
Ovo sve ostalo realno gledajući je osuđeno na polagano izumiranje i nastajanje.
Ne možeš pokraj muje i hanume opstati koji nisu mogli van svog sela,koji nemaju škole nego su samo za fizikaliju,a hanumica pristane raditi za 100-200km manje.

Ali da je opstalo još nekoliko hrvatskih općina iliti enklava onda bi bilo pitanje koliko bi taj prostor bio razbijen a koliko kompaktan. Da su se održali npr samo Fojnica i Bugojno Hrvati bi u SB imali kompaktan prostor. Drugim riječima imali bi Treći entitet. E onda hanumice ne bi mogle rako lako biti konkurencija.

Znači, više malih enklava =kompaktnost. Zato je svaka od njih bila važna i značajna.

Fojnica se mogla vratiti kad se radila kontra i kad se vratila 1/3.Kad već nije
trebalo je prekrajati granice i to izvući i priključiti Hrvatskoj opcini.
Bugojno se realno nije moglo obraniti.
Pad Kupresa,Jajca,Kotor Varoša,DVakufa.
Sve te muslimanske izbjeglice i brigade su se slile u Bugojno,Travnik,Zenicu i uz sve to Krajiške jedinice,mudžahedini,izbjeglice iz istočne Bosne.
Doslovno se omjer u kratkom roku promijenio i to značajno,a još uz sve to centri tipa Zenica,Sarajevo,Kakanj,Konjic odmah uz samu županiju.
Jedino da se nije stalno pregovaralo i kad smo riješili ili trebali do kraja riješiti Uskoplje prije početka službenog sukoba.Tada vjerojatno Bugojno i NT ne bi bili ugroženi.
S tim konstantnim primirjima smo došli glave recimo Fojnici.

Vrh

PostPostano: 19 ožu 2024, 23:03 

crni_bombarder je napisao/la:
Vares se vjerojatno mogao braniti, ali nije bilo volje ni kod Varesana ni kod kakanjaca ni u Grudama ni u Kiseljaku, ako se Zepce moglo braniti onda je mogao i Vares koji ima puno povoljniju poziciju za obranu. Brda i planine. Ne mogu oni uci u grad koji ima jedan cestovni ulaz, a preko planine je puno teze.

Ne znam da je Vareš bilo lakše braniti od Žepča.

Prvo, jer je Vareš sa jedne strane imao Srbe a Žepče sa čak dvije, tako da je sa tih strana bio miran.
Drugo, Žepče nije sa sjevera imalo Tuzlanski korpus koji je imao najznačajniju ulogu u zauzimanju Vareša.
Treće, Žepče su skoro isključivo napadali samo sa juga, dok su na Vareš udarili sa tri strane.
Četvrto, Žepče je imalo pomoć Srba. Pomoć koju je Vareš tvrdoglavo odbijao.

Citat:
Varesani i Kakanjci su meni isti, previse povjerenja u muslimane susjede, premalo hrvatstva u odnosu na tradiciju tih krajeva, jako puno zavisti i ljubomore medju tim pukom.

Ne znam za Varešake, ali teško bi se za Kakanjce reklo da su imali povjerenja u muslimane. Po mom iskustvu Kakanjci su spadali u sam vrh, u onaj špic nepovjerenja i mržnje prema muslimanima. Po mom sudu čak i previše, bez ikakvog razmišljanja kako ih to može odvesti. Nešto slično kao krajiški Srbi pred Oluju.

A o običaju običaj da za bajram farbaju svinje u zeleno i puštaju u muslimanska sela i džamije da i ne govorim.

Kao ilustraciju, naletio sam negdje na anegdotu iz 1944. (!!?), gdje okružni komitet KPJ izvještava da se u Kaknju vode borbe između hrvatskh i muslimanskih milicija, i da je poklano 70 muslimana.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 00:28 

Ostali zastupnici izabrani su u drugom krugu glasanja 2. prosinca 1990. godine. U jednom od brojeva iz tog vremena Oslobođenje piše o izboru još 24 zastupnika, prenoseći njihova imena.

11. Vareš
– Petar Ravlija – SKBiH SDP
21. Kakanj
– Kenan Brodlija – SDA

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 07:52 

Noname01 je napisao/la:
Fojnica se mogla vratiti kad se radila kontra i kad se vratila 1/3.Kad već nije
trebalo je prekrajati granice i to izvući i priključiti Hrvatskoj opcini.

Opet je dio gradića, jug sa samostanom, na kraju ispao naš.
Mogle su se neke stvari promijeniti, od pustih sela na sjeveroistoku općine poput Paljika koja su mogla preko Sebešića u Novi Travnik, ili Uskoplje, pa na dalje.

Ali ako muslimani isele, uzet ćemo sve.
Noname01 je napisao/la:
Bugojno se realno nije moglo obraniti.
Pad Kupresa,Jajca,Kotor Varoša,DVakufa.
Sve te muslimanske izbjeglice i brigade su se slile u Bugojno,Travnik,Zenicu i uz sve to Krajiške jedinice,mudžahedini,izbjeglice iz istočne Bosne.
Doslovno se omjer u kratkom roku promijenio i to značajno,a još uz sve to centri tipa Zenica,Sarajevo,Kakanj,Konjic odmah uz samu županiju.
Jedino da se nije stalno pregovaralo i kad smo riješili ili trebali do kraja riješiti Uskoplje prije početka službenog sukoba.Tada vjerojatno Bugojno i NT ne bi bili ugroženi.
S tim konstantnim primirjima smo došli glave recimo Fojnici.

Uskoplje je manje-više riješeno u siječnju, jedino naši nisu kapitalizirali tu pobjedu.
Ista stvar se mogla ponoviti i u studenom, a pad Bugojna u srpnju se isto mogao izbjeći.

Pred kraj rata su muslimani bili za ništa, trebali jesmo zauzeti sve do Zenice, ali sankcije, Srbi...
Uobičajen red isprika.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 12:29 

Haram je napisao/la:
nesorta je napisao/la:
Tuđman i svita oko njega su zaista neozbiljno i potcjenivački shvatali muslimane.Mi koji smo odrasli sa njima znamo kakve su to neboloze priče o Hrvatima islamske vjere. Oni se nikad nisu smatrali takvima niti su to ikada bili. Što više obični neobrazovani svijet nije kužio razliku između Hrvata i Srba, znali su samo da su to sve kafiri.

Potcijenili su u tipicno rasistickom fazonu, ko veli, sta ce oni nama... a na kraju ih nabise iz SB u roku nekoliko mjeseci. A u Mostaru takodjer kapak, ni tamo ni vamo.

Siguran sam da se ozbiljna politika nije vodila tako. Pustimo kafanske pijane priče i dernjavu.

Mislim da se previše očekivalo od Bošnjaka, a to je ako ništa bilo jasno nakon rečenice "ovo nije naš rat".

Pravo neprijateljstvo je očitovano nakon rata. Po meni.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 12:35 

Kuzim da muje vole takiju kako su "nabili Hrvate iz SBZ" ali nisu, Hrvati su i dalje tamo, zato i tolika histerija. Nije uspjelo stvaranje male islamske kompaktne cjeline na racun Hrvata, ni u ratu ni nakon rata, a umorili se od rahat patnje i cekanja da Hrvati nestanu.

Da, protjerali su Hrvate iz Bugojna, Varesa, Kaknja, nrapravili od tih mjesta siromasne kasabetine polupismenih ljudi, to je istina.

Varesani i Kakanjci su meni isti, previse povjerenja u muslimane susjede, premalo hrvatstva u odnosu na tradiciju tih krajeva, jako puno zavisti i ljubomore medju tim pukom. Mater mi je vareska, uvijek je govorila o zavidnim ljudima, cast izuzecima. Veli uvijek su se vareske drzale kao da su dame iz Pariza, i medjusobna nepodnosljivost zbog pokondirenosti. I svi oni imaju neko porijeklo od neke Katarine kraljice, od nekih njemackih rudara, od nekih drevnih varesana iz rimskog doba. Mislim, tako kazu.

A najviše svijeta došlo za vrijeme Austrougarske. Ajde da je riječ o Kraljevoj Sutjesci, ali Vareš teško da ima baš tu izravnu krvnu liniju.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 14:49 

Bobovac je napisao/la:
nesorta je napisao/la:
Ja da se pitam izbacio bi muslimane sa ove teme.

Muslimanima jednostavno ne ide u glavu istina da su taj sukob Hrvati-Muslimani započeli oni. Barem u većini mjesta. U stilu: - Eto, kao da je nama taj sukob odgovarao, jedva smo izdržavali sa Srbima pa da otvorimo i novi front prem HVO...???!
Ipak, vrijeme je pokazalo da im je taj sukob odgovarao.
Evo i sami primjer Vareša, gdje jasno priznaju da us Vareš morali uzeti jer je bio na putu između Zenice i Tuzle. Tako su govorili i za Žepče, da se mora uzeti jer je na putu između Zenice i ove gore enklave- Doboj, Tešanj,Maglaj... HVO Zenice su napali jer eto, mora se osigurati Zenica kao prijestolnica njihova teritorija. Kakanj jer je eto, u središtu njihova teritorija... Lepeničku enklavu jer je uz Sarajevo... itd itd...

Vidi, zaista - a mislim da sam dokazao vise puta, nisam od onih kojima je samo do nabijanja vlastitih nacionalnih matrica i mantri.

Pokusavam, koliko je u mojim mogucnostima, sagledati taj rat 30 godina unazad koliko toliko objektivno. Uzmite to sebi kao test, ako sa mnom ne mozete, onda ne morate uopste ni pokusavati "izaci na zelenu granu" s drugim Bosnjacima.

Neutralan naravno ne mogu biti, pogotovo ne kad se radi o ratu sa Srbima (s Hrvatima moji nisu ratovali nit bivani ubijani od Hrvata - daidza je iznimka jer mu je familija prognana pa se u Visokom prikljucio "nanovo" ArBiH nakon odlaska sa istoka, ali i to je bila kratka epizoda u SB), ali barem traziti ili pokusati traziti objektivnu istinu.

I kako god pogledam, to s Hrvatima NIKAKO ne moze da je moglo biti u interesu RBiH. To se mozda vama lokalcima, Hrvatima, koji su takoreci izgubili taj rat protiv ARBiH, ne cini tako, ali strateski gledano zapocinjanje rata sa Hrvatima bi bilo ravno samoubistvu. Jedva na kraj izlazis sa jednim neprijateljem, a ti napadas drugog preko cije ti teritorije stize sva opsrba. Meni je to jednostavno nelogicno i blesavo. Na kraju je Washingtonski sporazum "spasio" to, ali to se 1993. zasigurno nije moglo znati u Sarajevu...!

S druge strane, hrvatskoj nacionalistickoj politici u BiH je savez sa Srbima itekako bio logican, kao sto je to i sad kad se produzetak rata vodi politickim sredstvima.

Ali ono sto je cinjenica, i nadam se da cemo se u tome sloziti, je to da je taj rat i za Hrvate i Bosnjake bio iskljucivo stetan.

Konkretno u vezi ovog:
Citat:
Evo i sami primjer Vareša, gdje jasno priznaju da us Vareš morali uzeti jer je bio na putu između Zenice i Tuzle. Tako su govorili i za Žepče, da se mora uzeti jer je na putu između Zenice i ove gore enklave- Doboj, Tešanj,Maglaj... HVO Zenice su napali jer eto, mora se osigurati Zenica kao prijestolnica njihova teritorija. Kakanj jer je eto, u središtu njihova teritorija... Lepeničku enklavu jer je uz Sarajevo... itd itd...

Uzeti kad se vec odavno ratovalo. Logicno je da se u sred rata s HVO taj teritorij pod kontrolom HVO vise nije mogao smatrati prijateljskim i da se morao "uzeti".

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 14:53 

Graničar Jozo je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Potcijenili su u tipicno rasistickom fazonu, ko veli, sta ce oni nama... a na kraju ih nabise iz SB u roku nekoliko mjeseci. A u Mostaru takodjer kapak, ni tamo ni vamo.

Siguran sam da se ozbiljna politika nije vodila tako. Pustimo kafanske pijane priče i dernjavu.

Mislim da se previše očekivalo od Bošnjaka, a to je ako ništa bilo jasno nakon rečenice "ovo nije naš rat".

Ako je "ovo nije nas rat" dovoljno za neprijateljstvo, onda zaista ne znam sta da ti kazem..

Alija je u to vrijeme imao krcatu BiH oruzjem i srpskom vojskom. A nikakve strukture, nista. Pa prvo se moralo barem malo naoruzati prije nego se krene u nezavisnost tj. rat. Jer nezavnisnost je znacila rat - i to se znalo.

A da ne govorimo o simpatijama medju obicnim narodom koji je u ogromnom dijelu bio na strani Hrvata.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 15:58 

Haram je napisao/la:

Ako je "ovo nije nas rat" dovoljno za neprijateljstvo, onda zaista ne znam sta da ti kazem..

Alija je u to vrijeme imao krcatu BiH oruzjem i srpskom vojskom. A nikakve strukture, nista. Pa prvo se moralo barem malo naoruzati prije nego se krene u nezavisnost tj. rat. Jer nezavnisnost je znacila rat - i to se znalo.

A da ne govorimo o simpatijama medju obicnim narodom koji je u ogromnom dijelu bio na strani Hrvata.

Ne, ne govorim o neprijateljstvu, nego o očekivajima prije i nakon rečenice "ovo nije naš rat". Naveo si staje u kakvom je bila BiH, a onda se osnivanje HVO-a smatra činom agresije. To je suludo.

Neprijateljstvo se razvijalo kako je rat omicao, a po mom sudu više nakon rata, nego za vrijeme rata.

Što se tiče simpatija među narodom, mislim da je dovoljno pogledati onaj dokumentarac o prolazu JNA tenkova kroz Polog da bi se vidila sklonost "zadrtih ustaša iz herecegovačkog kamenjara" Aliji.

Prelako se bošnjačka javnost odnosi prema toj izjavi "ovo nije naš rat". Uostalom, vidjelo se kako nije.

Nego samo bih zaključio o tom nekakvom rasističkom fazonu, ako je igdje taj rezon bio dominantan, onda je bio u glava progresivne ljevice. tvrdolinijaška ekipa je znala odakle dolazi opasnost, a i ispostavilo se tako. Ako hoćeš, mislim da se iz bošnjačke neodlučnosti razvilo nepovjerenje, a kasnije i otvoreni sukob.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 16:21 

A najviše svijeta došlo za vrijeme Austrougarske. Ajde da je riječ o Kraljevoj Sutjesci, ali Vareš teško da ima baš tu izravnu krvnu liniju.

Borovica i Kopijari spadaju vamo po mentalitetu, običajima. Dugo si i pripadali župi K. Sutjeska. Ono u čaršiji i blizini zaista pokondireni šaneri, sitne duše. Imao sam posla sa istima prije rata pa do danas. Stojim iza svojih riječi.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 16:59 

Borovicani su imali jako puno zute boje, plavokosih, oni su u dobrom % potomci saskih njemackih rudara. To je cak i poznato u etnologiji.
Saskih ruadara je bilo na jos par lokacija u BiH, rudnik Sase kod Srebrenice pa Ljubija kod Prijedora, i tako dalje.

U Varesu je jedan mali broj ljudi zgrnuo veliko bogatstvo u ratu, mama je poznavala nekoliko tih HVO funkcionera od Pickare do predsjednika HDZ pred rat, vecina njih su milijune odnijeli sa sobom.
Svercalo se sa Srbima, inace su Srbi sa crne rijeke i Srednjeg svercali sa muslimanima i sa Hrvatima, cak sam gledao i YT emisije gdje su gostovali ljudi sa tih prostora, do `93 sverc je bio masovan. Srbi su prodavali Hrvatima Varesa i muslimanima na Zubetama i Ravnama, iako je rat na Olovu bjesnio. A Hrvati dalje muslimanima u Brezu, Visoko, Kakanj. Obrtali se milijuni, a onda je netko to sve zaustavio.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 17:09 

Haram je napisao/la:
I kako god pogledam, to s Hrvatima NIKAKO ne moze da je moglo biti u interesu RBiH. To se mozda vama lokalcima, Hrvatima, koji su takoreci izgubili taj rat protiv ARBiH, ne cini tako, ali strateski gledano zapocinjanje rata sa Hrvatima bi bilo ravno samoubistvu. Jedva na kraj izlazis sa jednim neprijateljem, a ti napadas drugog preko cije ti teritorije stize sva opsrba. Meni je to jednostavno nelogicno i blesavo. Na kraju je Washingtonski sporazum "spasio" to, ali to se 1993. zasigurno nije moglo znati u Sarajevu...!

Stvar je u tome da su Muslimani imali megalomansko politicko vodstvo.
Alija Izetbegovic je jos 1991. prijetio "ili gradjanska drzava ili gradjanski rat", pisac Islamske deklaracije u kojoj je napisao da nema koegzistencije izmedju islamske vjere i neislamskih institucija... Ni Tudjman ni Mate Boban nisu prijetili ratom ako ne dodje do "podjele Bosne".
Takodjer Muslimani su se do pocetka rata sa Hrvatima vec koliko-toliko opskrbili a i imali su izrazitu brojcanu nadmoc nad HVO na spornim podrucjima.
Istocnu Bosnu su jednostavno pustili Srbima, ocigledno zbog procjene da su Hrvati slabiji protivnik:
https://www.google.com/amp/s/www.vecern ... ci-1386512

Haram je napisao/la:
S druge strane, hrvatskoj nacionalistickoj politici

A muslimanska politika kao nije bila nacionalisticka?

Haram je napisao/la:
u BiH je savez sa Srbima itekako bio logican, kao sto je to i sad kad se produzetak rata vodi politickim sredstvima.

No nije logicno dozvoliti protok oruzja, zbrinuti izbjeglice i dozvoliti Muslimanima da koriste Hrvatsku kao logisticki centar ako ih planiras napasti. Pa 17. krajiska brigada ABiH koja je protjerala HVO iz Travnika je formirana u Hrvatskoj...
Ako je postojao savez sa Srbima zasto su u Mostaru Srbi pomagali ABiH?

Ustvari vlastiti dokumenti Armije BiH dokazuju tko je izazvao sukobe:
https://i0.wp.com/crodex.net/wp-content/uploads/2023/05/image-25.png?w=788&ssl=1

Tu je i gomila drugih dokumenata:
https://crodex.net/dokumenti-koji-rasvj ... u-konjicu/

Kako je pocelo u Mostaru:
https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2017/06/IMG-1-4-page-0011.jpg
https://kamenjar.com/vazno-vjestacenje- ... m-rak-625/

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 18:58 

Haram je napisao/la:

Ne, ne govorim o neprijateljstvu, nego o očekivajima prije i nakon rečenice "ovo nije naš rat". Naveo si staje u kakvom je bila BiH, a onda se osnivanje HVO-a smatra činom agresije. To je suludo.

Neprijateljstvo se razvijalo kako je rat omicao, a po mom sudu više nakon rata, nego za vrijeme rata.

Što se tiče simpatija među narodom, mislim da je dovoljno pogledati onaj dokumentarac o prolazu JNA tenkova kroz Polog da bi se vidila sklonost "zadrtih ustaša iz herecegovačkog kamenjara" Aliji.

Prelako se bošnjačka javnost odnosi prema toj izjavi "ovo nije naš rat". Uostalom, vidjelo se kako nije.

Nego samo bih zaključio o tom nekakvom rasističkom fazonu, ako je igdje taj rezon bio dominantan, onda je bio u glava progresivne ljevice. tvrdolinijaška ekipa je znala odakle dolazi opasnost, a i ispostavilo se tako. Ako hoćeš, mislim da se iz bošnjačke neodlučnosti razvilo nepovjerenje, a kasnije i otvoreni sukob.

Ovo je dobronamjeran post koji nije za baciti iako ne oslikava sve bitne stavke u vezi tog rata. Da bogdo svi mogu o tom ratu pricati na ovakav nacin. Taj rat je toliko zamrsen da meni iskreno jos nije uspjelo odmotati to klupko tako da mogu reci EH BAS JE TAKO BILO, sto u medjuvremenu u vezi drugih ratova na nasim podrucjima mogu. Zbog toga bi svako ko iole tezi razmisljanju morao po defaultu da se kloni crno-bijelo-rezona.

Ja mogu pak reci kakva je situacija bila u mom kraju, kako su razmisljali Bosnjaci vecinski, pa na kraju krajeva i hrpa rodbine. Bilo ih je neutralnijih, u smislu STA JA ZNAM, ali je mnogo vise bilo onih koji su podrzavali pravo RH na odbranu od agresije i pobune podrzane od struktura "krnje JNA" i tadasnjeg Beograda. (iako i za hrvatske Srbe imam odredjenu dozu razumjevanja, za njihove strepnje i slicno)

Kad kazes u vezi kolone JNA. Bila je i epizoda u Visegradu kad su zaustavljane kolone koje su isle na Dubrovnik. Na kraju tu "radikalnost" platise Bosnjaci Visegrada s oko 2000 civilnih zrtava na teritoriji cijele opstine.

To oko "tvrdolinijaske ekipe" i "progresivne ljevice" nisam skuzio. Mislis li na bosnjacke ili hrvatske?

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 19:33 

A gle, najlakše nam je psovat i siktat jedni na druge. Ja neću nikada odvaditi na stavu, ali mogu uvijek odvagati riječi.

Što se tiče tvrdolinijaša, mislim na Hrvate, jer je o tom pogledu bila riječ. Hrvatska ljevica, a valjda je svugdje tako i ne samo u Hrvata, na Bošnjake gleda kao na male bezopasne Mujice nesposobne za život. Dakle, paternalizam koji proizlazi iz nesposobnosti. To se srećom promijenilo.

Kod tzv. tvrdolinijaša to nije bio slučaj. Posebno nas iz BiH. Mi se u BiH predobro znamo da bi se gledali s visoka. Bar ne bi trebali. Ipak, jedna doza realnosti u bošnjačkoj javnosti ne bi bila na odmet.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 19:36 

Bobovac je napisao/la:
nesorta je napisao/la:
Ja da se pitam izbacio bi muslimane sa ove teme.

Muslimanima jednostavno ne ide u glavu istina da su taj sukob Hrvati-Muslimani započeli oni. Barem u većini mjesta. U stilu: - Eto, kao da je nama taj sukob odgovarao, jedva smo izdržavali sa Srbima pa da otvorimo i novi front prem HVO...???!
Ipak, vrijeme je pokazalo da im je taj sukob odgovarao.

Ma vlastiti dokumenti ih demantiraju, koliko god oni drvili suprotno.

https://crodex.net/dokumenti-koji-rasvj ... u-konjicu/

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2024, 19:50 

A gle, najlakše nam je psovat i siktat jedni na druge. Ja neću nikada odvaditi na stavu, ali mogu uvijek odvagati riječi.

Što se tiče tvrdolinijaša, mislim na Hrvate, jer je o tom pogledu bila riječ. Hrvatska ljevica, a valjda je svugdje tako i ne samo u Hrvata, na Bošnjake gleda kao na male bezopasne Mujice nesposobne za život. Dakle, paternalizam koji proizlazi iz nesposobnosti. To se srećom promijenilo.

Kod tzv. tvrdolinijaša to nije bio slučaj. Posebno nas iz BiH. Mi se u BiH predobro znamo da bi se gledali s visoka. Bar ne bi trebali. Ipak, jedna doza realnosti u bošnjačkoj javnosti ne bi bila na odmet.

Citat:
Mi se u BiH predobro znamo da bi se gledali s visoka. Bar ne bi trebali. Ipak, jedna doza realnosti u bošnjačkoj javnosti ne bi bila na odmet.

Nemam sta za dodati.

:zivili

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2024, 10:42 

http://www.prometej.ba/clanak/povijest/ ... -dolu-1064

'Pravi problemi u Varešu počinju 13.6.1993. kada se na našu općinu sručuje rijeka od 13 tisuća prognanika iz Kaknja. Prije njih kroz Vareš je prošlo oko 35 tisuća muslimana i 20 tisuća Srba. Svi su oni prošli nesmetano u željenim pravcima. Svi su svoju imovinu nesmetano pronijeli a da nikome ništa nije oduzeto. Egzodus kakanjskih Hrvata po Vareš će imati katastrofalne posljedice. Prvo da napomenem da je na prostoru općine Kakanj živjelo 17 tisuća Hrvata. To je 31 % od ukupnog broja stanovnika Kaknja. Hrvati su bili organizirani u HVO koji osim vojske koja je bila samostalna, nije imao nikakvog udjela u općinskoj vlasti Kaknja. Vojska nije imala dovoljnu logističku potporu GS HVO kao ni mi. Osim toga, imali su za obranu samo 700 cijevi, znači raspolagali su samo s onim što su dobili od logistike HVO iz Hercegovine, a nisu iznalazili druga rješenja u donaoružavanju. Nije mi cilj da dajem svoj sud o radu čelnih ljudi HVO Kaknja, ali upoznat sam recimo sa tim da su pripadnici HVO za Bajram nafarbali prase u zeleno i utjerali ga u džamiju, dok smo mi u Varešu u to vrijeme svečanost Bajrama prenosili građanima putem naše lokalne televizije, duboko uvažavajući i poštujući entitet muslimana na našim prostorima. To nabusito ponašanje pripadnika HVO Kakanj na neki način je i isprovociralo sukobe. Kasnije su zapalili par sirotinjskih muslimanskih kuća, zaklali desetak muslimana u Poljanima, što je rezultiralo početkom muslimanske ofenzive na hrvatske prostore Kaknja. Uglavnom, za dva dana svi su se našli u Varešu. Ozlojeđeni, nas su optuživali što im nismo pomogli. Vojska je odmah po dolasku bacala oružje i unifome. Civili su također negodovali, zagovarali u Varešu rušenje džamije i protjerivanje muslimana. HVO Vareša učinio je sve da u gradu sačuva red i mir, adekvatno zbrine prognanike i zaštiti muslimane i njihovu imovinu.

(...) Sve u svemu, proživjeli smo četiri teška mjeseca s Kakanjcima. (...)

Negdje u to vrijeme održava se ona druga po redu Ženevska konferencija, gdje opet hrvatski predstavnici svrstavaju povijesne hrvatske prostore Vareša i Kaknja u koncept muslimanske države. HVO Vareša nakon toga sprema otvoreno pismo g. Franji Tuđmanu i g. Mati Bobanu upozoravajući ih na povijesne činjenice prostora kojim se tako lako kockaju i pitajući ih ako je tako, da nam kažu koje su to nove prostore namijenili nama Hrvatima iz Vareša. Upozorili smo ih također da državu ne čine stvari već živi ljudi i da nema te politike koja bi smjela ugroziti vitalne interese ljudi koji stoljećima tu žive. Kod g. Bobana ovo pismo je imalo jako loš prijem. Kada sam u devetom mjesecu bio sa Zvonkom Dužnovićem kod njega, bio je vidno uzbuđen zbog tog pisma. Glavni mu je problem, međutim, bila bosanska zastava s ljiljanima koja je u to vrijeme još visila pored hrvatske na zgradi SO Vareš. Čak mi ranije i poručivao da će me dati zamotati u tu zastavu i ubiti, a to je saopćio i kakanjskom vodstvu koje ga je posjetilo prije nas. Cijelo vrijeme pokušavao sam da mu objasnim da je ta zastava na općini prije svega zbog muslimanskog naroda koji tu skupa s nama žive i čak učestvuju u vlasti HVO i da je to potez koji je u interesu svih nas. Uopće me nije želio shvatiti, već mi je naredio da čim se vratim zastava mora biti skinuta.

(...) Obiđite samo Široki Brijeg i vidjećete da je svaka kuća ujedno i veletrgovina, a da ne govorim o širokobriješkom voznom parku. Opće je poznata stvar da kad je šverc i profiterstvo u pitanju, tu su nenadmašni majstori. A ipak, svi sebi dozvoljavaju da druge optužuju za to. Tako recimo, izvjesni g. Ignjac iz logistike GS u Grudama nakon pada Vareša izjavljuje: „Oni nikada nisu ni tražili oružje, već samo naftu, da mogu švercati sa muslimanima.“ ... Odgovorno tvrdim, a to se može i provjeriti, da u svim našim radnjama nije bilo nikakvog šverca i profiterstva, da se sve odvijalo preko određenih institucija u sistemu vlasti i da su korist od takve naše politike imali svi građani Vareša. HVO Vareša isplaćuje iz općinskog proračuna sve osobne dohotke za vojsku, policiju, zdravstvo, školstvo, a zadnjih mjeseci i mirovine, po 30 DM za oko 3.000 umirovljenika, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Dolaskom iz Gruda u Vareš počeli smo pripreme za evakuaciju posljednjih 5 tisuća prognanika iz Kaknja (ostali su već ranije bili pomalo izmještani), pošto smo uspjeli u ministarstvu obrane Republike Srpske na Palama isposlovati dozvolu za njihov prolaz preko srpskog teritorija. Međutim, na vareškim crtama obrane situacije se svakodnevno komplicira. Bojovnici iz Kaknja koji su bili uključeni u naše postrojbe, permanentno su činili diverzije na prostorima općine Kakanj koja su bila pod kontrolom Armije BiH. Najveću diverziju su napravili na Teševskom brdu, kada su uništili muslimansku artiljerijsku bateriju i tom prilikom ubili 36 ljudi. Sve su to radili samoinicijativno, bez konzultacija sa zapovjedništvom naše brigade ili političkim vodstvom grada. Rezultati toga bili su napadi na vareške crte obrane koje su bile utvrđene prema Kaknju. Na sam dan polaska kakanjskih prognanika iz Vareša, muslimani su žestoko napali naše selo Kopjare, kog su ubrzo i zauzeli. Najveći broj vojno sposobnih Kakanjaca napušta crte obrane i trpa se u kamione sa civilima. Upravo tada u Vareš sa svojom pratnjom stiže Ivica Rajić, odvaja 1000 vojno sposobnih, trpa u kamione i odvozi u Kiseljak. Brigadi 'Bobovac' ostavlja zapovijed da ostale vojno sposobne skine s kamiona i spriječi njihov izlaz iz Vareša. Zapovjedništvo brigade pritisnuto problemima na crtama obrane nije moglo ništa učiniti po tom pitanju. Kakvog li apsurda da nakon svega general Petković u Kiseljaku izjavljuje da je za odlazak vojno sposobnih Kakanjaca iz Vareša kriva civilna vlast. Gdje su bili gospoda Petković i Rajić kada smo mi četiri mjeseca slali molbe i upozorenja da sami ne može izaći na kraj s tom bagrom.

Nakon njihovog odlaska situacija se na crtama obrane i dalje zaoštrava. Muslimani napadaju Liješnicu, koju također uspijevaju zauzeti. Zapovjedništvo brigade 'Bobovac' upućuje zahtjev nadređenom zapovjedništvu u Kiseljaku za pomoć. 21.10.1993.g. stiže desetak kamiona iz Kiseljaka sa 180 pripadnika specijalne jedinice 'Maturice' sastavljene od bojovnika iz Kiseljaka, Kaknja i Travnika, a pod direktnom komandom Ivice Rajića. 23.10.1993.g. Ivica Rajić bez ikakve konsultacije sa političkim rukovodstvom HVO Vareš započinje svoju akciju ''pomoći'' Varešu. Oko 100 njegovih bojovnika iz tri pravca napadaju muslimansko selo Stupni Do. U tom selu postojala je naoružana formacija muslimanske vojske koja je pružila otpor.

Ivica-Rajic0704

[Ivica Rajić je 2005. priznao krivnju pred Haaškim sudom i osuđen je na 12 godina zatvora]

Preostali dio od 80 bojovnika odmah ujutro počeo je pretresom muslimanskih kuća i stanova po Varešu i sa privođenjem svih muškaraca. Naravno, usput su sve redom pljačkali. Nikada neću zaboraviti scene koje su se odigrale pred zgradom SO Vareš, gdje su dovozili muslimane u kamionima, postrojavali i odmah s ruku skidali prstenove, satove, lančiće, oduzimali novčanike i sl. Neke su izbacivali kao vreće iz kamiona, nisu pokazivali znake života. Ja sam osobno uspio da desetak tih ljudi za koje sam znao da su apsolutno lojalni vlasti HVO uvedem u zgradu SO i spasim ih od terora. Među njima je bio i Rusmir Berberović, član vijeća i zapovjednik civilne zaštite Vareša. Njih smo kasnije proveli kroz druga općinska vrata i sklonili na sigurno.

Ubrzo su počele i granate padati po Varešu. One su upućivane sa muslimanskih sela. Palo ih je oko desetak. Od jedne je pred svojom kućom teže ranjen Zdravko Pejčinović, a njegov sin Ivan je bio lakše ozlijeđen. Situacija u gradu postaje kaotična. U općinu mi stalno stižu vijestio o neviđenom teroru nad muslimanima u gradu, neki su u međuvremenu bili i ubijeni. Na Rajčevcu su stradala dvojica Albanaca s Kosova pod prezimenom Bitiči. Jedan od njih je imao sedmero djece, a bio je oženjen Hrvaticom rodom iz Vijake. Obojica su bili fizički radnici i puka sirotinja.

Ja cijelo to vrijeme zovem stožer i tražim kontakt s Ivicom Rajićem. Zahtijevam od zapovjednika brigade Emila Haraka da poduzme nešto da se smjesta prekine sa zvjerstvima po gradu. On mi odgovara da Rajić sa suprotnog brda sa Borom Malbašićem prati akciju na Stupnom Dolu. Negdje oko 15 sati bio sam na platou ispred općine kada je naišao džip koji je vozio Rajića. Ja ga zaustavljam i pitam je li Ivica u njemu. Rekoše mi da nije. Naprijed pored vozača sjedio je Boro Malbašić a iza njega jedan od Rajićevih časnika, izvjesni Šunjić. Primjećujem da su kod Šunjića ruke krvave i da u jednoj drži nož. Pitam ga je li se to ozlijedio i ne razumih šta mi je promrmljao. Kažem mu da tražim da se smjesta prekine što se događa u gradu i da to prenese Rajiću. On je odmah počeo da psuje i onda mi reče: „Sad sam evo izgubio dvojicu bojovnika na Stupnom Dolu, a ti se zauzimaš za muslimane. Hoćeš da te koljem ovim nožem ili da te ubijem iz pištolja?“ Uto izlazi iz vozila i vadi pištolj iz futrole. Ja se izmičem dva koraka natrag, skamenjen. On razmišlja par sekundi, zatim sjeda u auto i odlazi prema stožeru. To su sve pred općinom posmatrale Sena Karamehić i Behija Kevešević koje su došle da pitaju šta je s njihovim muževima. Ja se vraćam u ured, gore sjedi Zvonko Dužnović, Ivica Gavran i Pavao Vidović. Ubrzo zatim dolazio Emil Harak, zapovjednik brigade, vidno uzbuđen i kaže mi: „Sada me je sreo Šunjić i rekao mi: Idite gore na Stupni Do i ono zatrpajte, sve smo pobili.“ Emil se hvata za glavu i sjeda u fotelju, vidljivo je da je u jednoj vrsti šoka. Nekako otpočesmo razgovor. Zvonko i Ivica predlažu da pokušamo sakupiti naše momke iz civilne i vojne policije koji su na crtama oko Vareša pa da se suprostavimo Kiseljačanima. Taj naš razgovor prekida telefon. Iz stožera nas pozivaju na sastanak. Odmah sjedamo u auto i odlazimo na Ponikvu u stožer. Rajića zatičemo u Emilovom uredu, nešto razgovara preko telefona. On izvede Emila u drugu prostoriju na razgovor. Nakon sat vremena ulazi Rajićev pratilac, vojni policajac iz Kiseljaka, i traži da mu predamo osobno naoružanje i kaže da pođemo s njim u sobu na spratu, gore će biti sastanak. Polazimo za njim i ulazimo u sobu: ja, Zvonko Dužnović, Ivica Gavran i Pavao Vidović i čujemo da se za nama zaključaše vrata. Tu smo zatočeni. U ponedjeljak ujutro dođoše po Zvonku i Ivicu, kasnije smo saznali da su ih odveli u Kiseljak. Po mene dođoše u ponedjeljak navečer i odvedoše me do Rajića. Bio je sam u sobi. Pitam ga što nas je uhapsio, a njegov je odgovor bio da nam je on ustvari time život spasio jer smo se suprostavili njegovim bojovnicima pri izvođenju akcije. (...)

Vlast u gradu je faktički našim hapšenjem uzurpirana od strane njegovog eksponenta Kreše Božića. Njihov cilj da nas eliminiraju je ostvaren. Gradom haraju Rajićevi specijalci te nastavljaju s pljačkom muslimanskih a vrlo često i hrvatskih stanova. Svi su prestrašeni i uznemireni. U fiskulturnoj sali gimnazije je zatvoreno oko 280 muslimana. To saznajem od naših vojnih policajaca u njihovoj stanici. Pitam ih ko sada čuva muslimane, a oni mi rekoše da su sada naši momci. Molim ih da odu u salu i izvedu Ramiza Trklju i odvezu autom kući. To je čovjek koji je teško bolestan, ima rak grla i na vratu otvoren dren, vidio sam da su i njega zatvorili. Momci su me poslušali pitajući me šta će ako za to sazna Rajić. Oko jedanaest sati ponovno se vraćam u zapovjedništvo i tražim Rajića i od njega dobivam dozvolu da mogu noćiti kod kuće a da se ujutro trebam pojaviti na poslu u općini. Tako je i bilo.

Ujutro me u općini dočekuju zabrinuta lica službenika. U gradu samo po koji prolaznik i patrole Rajićevih specijalaca. Situacija je jako mučna i napeta. Odmah ujutro najavljuju mi se fratri iz župnog ureda na čelu sa župnikom fra Mijom Mrljićem. Tu su još njegovi pomoćnici fra Ilija Piplica i fra Mato Topić. Oni mi rekoše da su me već dva dana tražili i čuli da sam bio uhićen na Ponikvi. Došli su da se informiraju o svemu i da se zajedno dogovorimo šta dalje. Traže od mene da pomognem kod tretmana i puštanja zatočenih muslimana. Obećavam da ću učiniti sve što budem mogao da civilne strukture HVO Vareš oštro osuđuju postupke HVO Kiseljak i da ćemo sve učiniti da situaciju u gradu koliko toliko normaliziramo.'

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2024, 12:04 

Ovo je ja mislim petnaesti copy/paste svjedočenje vareškog čelnika Ante Pejčinoviča Pičkare na ovom topicu.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2024, 15:30 

ma da. Recikliraju se vijesti.

U biti, jedva čekam da izađu memoari koje je još poneko napisao, pa valjda čeka bolja vremena da ih objavi. Ne sumnjam da ima još dnevnika iz rata, kao i sjećanja.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2024, 15:35 

Onda se izvinjavam, prvi put vidim ovo.

Meni je interesantno čuti šta o Varešu kaže prvi čovjek Vareša tada, valjda je on kompetentan da priča o tome.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2024, 21:04 

mirusvijetu je napisao/la:
Onda se izvinjavam, prvi put vidim ovo.

Meni je interesantno čuti šta o Varešu kaže prvi čovjek Vareša tada, valjda je on kompetentan da priča o tome.

A zašto bi on bio nepristran? Kako mu vjerovati?
Ili da budemo pošteniji, kako znaš gdje istinu piše a gdje mulja i pogotovu - što prešućuje?

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2024, 22:36 

Kako to znati za bilo koga?

Vrh

PostPostano: 22 ožu 2024, 09:13 

mirusvijetu je napisao/la:
Vjerovatno bi bio napad i bez Stupnog Dola.

Da neka paravojna formacija, u srcu Bosne paradira sa obilježjima druge države i jedan bosanski grad zapišava kao nekakav ''ekskluzivno hrvatski'' i uz to koketira sa četnicima dok ti ratuješ s njima, pa trebaš baš biti idiot pa to dopustiti.

E, pazi.
Bh.Muslimani nisu ništa bosansko-hercegovačkiji od bh.Srba i bh.Hrvata.

Vojna formacija bh.Hrvata osnovana je u sklopu nikeg entiteta (HZHB), nije nika nasumična milicija.
Entitet se u osnivačkin dokumentiman izričito definira dilon BiH, i stajalo je to u zaglavju svakeg službeneg dokumenta.
Hrvati u BiH nisu sa statusom nacionalne manjine.
HVO je bila prva bh. vojna formacija koja se je stavila u službu obrane BiH, najorganiziranija, najfunkcionalnija. Bia je nositejen obrane BiH. Tako da atribut paravojne otpada.
Možemo govoriti da nije bila odana vladi u Sarajevu, ali čijoj? Ta vlada u SA je pridstavjala samo jedan narod. I vrlo loše vodila državu, hazarderskon i smušenjačkon politikon je na koncu upropastila mogućnost vraćanja većeg dila BiH izvan dohvata nesecesionista.

Bh.Muslimani su uzurpirali cili bh.državni vrh i tako cileg rata; naime, pridstavnici su se tribali rotirat po etničken kjuču. Sad ić prigovorit općini zato što se identificira ka' hrvatska, a ovi cilu državu uzeli sebi....

Vareš je zadnji doša na red. Grubo je govorit o koketiranju s četniciman, a Muslimani izvukli cili sarajevski korpus pa ga poslali na HRHB. Bez znanja Srba to ne bi se moglo, ka' i granatiranje zap.Mostara iz ist.Hercegovine po paktu sa Srbima.

Ovi iz Vareša jesu švercali sa Srbiman potrošačke artikle, to nije za kriviti ih. Odsičeni nima izbora.

Grozno mi je pročitat kako su se navodno Kakanjci osvećivali Muslimaniman, ono o u zeleno opituranen prascu i džamiji.
Ostaje sad zašto su Muslimani krenuli na ono malo hrvatskih sela kod Kaknja, oni su bili odsičeni.

Općenito muslimanski napad na Vareš diluje mi jadno, gubitnički, ka srpski na Srebrenicu i Žepu.
Neuspihe na vanjskom i unutarnjem planu, štaviše poraze, neispunjena nerealna očekivanja, pa razočaranja i mogući bis vlastite javnosti išli su nadoknadit osvajanjen nemoćnih enklavica.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 653 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: