|
|
Stranica: 15/22.
|
[ 544 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Oganj
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:12 |
|
|
Bošnjak..007 je napisao/la: Vidite vi ovih srba. Sutra da dobiju nezavisnost odma bi apetiti porasli. Malo bi se oblizivalo i gledalo na vekovna ognjišta odakle nas Hrvati proteraše. Da se i tu nešto otkine. Kakva bagra. Sta je tacno problem u tome? Pa svako na balkanu zeli da se siri, za neke je to realnije, za neke nije realno. Ubedjen sam da ce biti jos ratova na Balkanu, mozda vrlo skoro. Generalno, nakon kraja rata u Ukrajini ocekuje se nova Jalta, pa samim tim resice se dosta pitanja. Kada je propala prethodna Jalta, pao je Berlinski zid, raspao se SSSR i onda krvavi raspad Jugoslavije. Dejtonska BiH jeste tvorevina poretka nakon pada Berlinskog zida, a sada u Ukrajini se desava novi slican proces. Zeleti prigrabiti sto vise za sebe jeste normalna stvar, nema ljutis, treba izbaciti licno iz toga. Jednostavno tako se to radi.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Graničar18
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:26 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: MiB je napisao/la: Lako je tebi drkati Srbima iz chikaškog chetničkog brloga, što ba ne dođeš kad na svoju majevicu? Pa Granicarko i ja dolazimo da se pod stare penzionerske dane nastanimo u okolini Plitvica, da podebljamo srpsko prisutstvo tu. Prvo smo hteli u Martin Brod koji je lep kao i Plitvice, ali on kaze: Nemoj tu, ja sam ipak granicar, a Martin Brod je duboko unutar Srpskog Sveta, ajmo malo zapadnije. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Eh,a kad je trebalo 90-ih onda si se skrivo po Požarevcu izbEgavajući mobilizaciju.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
PCM
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:28 |
|
|
Oganj je napisao/la: Bošnjak..007 je napisao/la: Vidite vi ovih srba. Sutra da dobiju nezavisnost odma bi apetiti porasli. Malo bi se oblizivalo i gledalo na vekovna ognjišta odakle nas Hrvati proteraše. Da se i tu nešto otkine. Kakva bagra. Sta je tacno problem u tome? Pa svako na balkanu zeli da se siri, za neke je to realnije, za neke nije realno. Ubedjen sam da ce biti jos ratova na Balkanu, mozda vrlo skoro. Generalno, nakon kraja rata u Ukrajini ocekuje se nova Jalta, pa samim tim resice se dosta pitanja. Kada je propala prethodna Jalta, pao je Berlinski zid, raspao se SSSR i onda krvavi raspad Jugoslavije. Dejtonska BiH jeste tvorevina poretka nakon pada Berlinskog zida, a sada u Ukrajini se desava novi slican proces. Zeleti prigrabiti sto vise za sebe jeste normalna stvar, nema ljutis, treba izbaciti licno iz toga. Jednostavno tako se to radi. Ubedjen sam da imaš max 20 godina i da si rat gledao na dokumentarcima.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Oganj
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:30 |
|
|
PCM je napisao/la: Oganj je napisao/la: Sta je tacno problem u tome? Pa svako na balkanu zeli da se siri, za neke je to realnije, za neke nije realno.
Ubedjen sam da ce biti jos ratova na Balkanu, mozda vrlo skoro. Generalno, nakon kraja rata u Ukrajini ocekuje se nova Jalta, pa samim tim resice se dosta pitanja. Kada je propala prethodna Jalta, pao je Berlinski zid, raspao se SSSR i onda krvavi raspad Jugoslavije. Dejtonska BiH jeste tvorevina poretka nakon pada Berlinskog zida, a sada u Ukrajini se desava novi slican proces. Zeleti prigrabiti sto vise za sebe jeste normalna stvar, nema ljutis, treba izbaciti licno iz toga. Jednostavno tako se to radi.
Ubedjen sam da imaš max 20 godina i da si rat gledao na dokumentarcima. ko je mogao pretpostaviti da ce se desiti ovo u Ukrajini? da svi u Evropi pricaju o ratu itd... Da ne govorimo da ima dosta neresenih pitanja na Balkanu. Ocekivati rat u Bosni je kao ocekivati sneg zimi.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
MiB
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:32 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4512 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Na Balkanu su neriješeni ostali samo Srbi, kako su krenuli i to će se riješiti.
_________________ Malo nas je, al nas ima. Nije važno, srušiti ćemo snove svima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
MiB
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:33 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4512 Lokacija: Granica je na Drini!
|
PCM je napisao/la: Oganj je napisao/la: Sta je tacno problem u tome? Pa svako na balkanu zeli da se siri, za neke je to realnije, za neke nije realno.
Ubedjen sam da ce biti jos ratova na Balkanu, mozda vrlo skoro. Generalno, nakon kraja rata u Ukrajini ocekuje se nova Jalta, pa samim tim resice se dosta pitanja. Kada je propala prethodna Jalta, pao je Berlinski zid, raspao se SSSR i onda krvavi raspad Jugoslavije. Dejtonska BiH jeste tvorevina poretka nakon pada Berlinskog zida, a sada u Ukrajini se desava novi slican proces. Zeleti prigrabiti sto vise za sebe jeste normalna stvar, nema ljutis, treba izbaciti licno iz toga. Jednostavno tako se to radi.
Ubedjen sam da imaš max 20 godina i da si rat gledao na dokumentarcima. To je naš stari poznanik, nakba. Ignorirajte njegove postove. Tijekom dana će biti baniran. Čudi me ko ga od moderatora pusti na forum.
_________________ Malo nas je, al nas ima. Nije važno, srušiti ćemo snove svima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Oganj
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:36 |
|
|
MiB je napisao/la: Na Balkanu su neriješeni ostali samo Srbi, kako su krenuli i to će se riješiti. Nije bitno, moze svasta da se desi, ali problem je ocekivan, oseca se u vazduhu. A epilog problema ne znamo ni ti, ni ja.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:37 |
|
|
dudu je napisao/la: Od rata se zna da je zapadna RS u raljama i klještima, s nožem iznad vrata, vile su ih pronosale da ih Oluja ne odnese i taj dio nikud ne može, Distrikt Brčko je samo glavni ulaz gdje stoje atomska vrata.
Najbolja ponuda koju im mogu dati su 3 županije u RH, Prijedorsko-kozarska, Banjalučko-krajiška, Dobojsko-posavska. Lokalna autonomija. A Trebinje ide Dubrovniku.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Graničar18
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:41 |
|
|
Ceha je napisao/la: dudu je napisao/la: Od rata se zna da je zapadna RS u raljama i klještima, s nožem iznad vrata, vile su ih pronosale da ih Oluja ne odnese i taj dio nikud ne može, Distrikt Brčko je samo glavni ulaz gdje stoje atomska vrata.
Najbolja ponuda koju im mogu dati su 3 županije u RH, Prijedorsko-kozarska, Banjalučko-krajiška, Dobojsko-posavska. Lokalna autonomija. A Trebinje ide Dubrovniku. Ne ide Trebinje nikud.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77579 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ceha je napisao/la: dudu je napisao/la: Od rata se zna da je zapadna RS u raljama i klještima, s nožem iznad vrata, vile su ih pronosale da ih Oluja ne odnese i taj dio nikud ne može, Distrikt Brčko je samo glavni ulaz gdje stoje atomska vrata.
Najbolja ponuda koju im mogu dati su 3 županije u RH, Prijedorsko-kozarska, Banjalučko-krajiška, Dobojsko-posavska. Lokalna autonomija. A Trebinje ide Dubrovniku. Za razliku od Istočne, Zapadna RS je američki amanet. Doslovce su ju zaštitili. Tim više Amerikanci imaju pravo glasa reći što bi bilo s Brčkim.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 16:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77579 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
aleksije radicevic je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Nema ni legalnog odcjepljenja RS. Niti legalnog načina da RS spriječi nekoga da ide od Gradačca do Odžaka, preko Modriče, ili od Donjeg Vakufa do Sanskog Mosta, preko Mrkonjića. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) Pa nisi li ti, Roberte, zapoceo temu sa pretpostavkom da je RS otcepljena, a onda nam izlozio statut Brckoga i nacine donosenja odluka u njemu. I sve vreme si insistirao da je status Brckog resen u Dejtonu. Pa tako si navodio da otcepljena RS nema pravo da intervenise u Brckom da menja njegov status. Dakle, inistirao si na postsecesionistickom legalizmu kad je rec o Brckom. Ja ti samo dodatno osvetljavam da u tom legalizmu Brcko ne moze blokirati komunikaciju istoka i zapada RS. A sto se tice slobodnog protika ljudi izmedju Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta, Gradacca i Odzaka, kao i Bijeljine i Banjaluke - to je situacija koja nama odgovara. Mozemo s tim ziveti. Mada ima mala razlika. Mi npr. mozemo da pretpostavimo, sta znam, da musimani iz Sanskog svercuju ilegalno svinje muslimanima u Vakuf i da odlucimo da postavimo policijke punktove na komunikacijama, eda bise taj eventualni kriminal sprecio. Dok Brcko, ne moze odluciti da pod bilo kojim izgovorom postavi policijske punktove na koridoru. Ima još jedan dio kojeg nisam spomenuo. Brčko ima lokalni OHR koji može sve odluke donijeti sam. Iznad Vlade Brčkog je američki Supervizor. Vrlo interesantno je da Amerikanci ne daju tu poziciju nikome drugome, zadnjih 7 Supervizora su Amerikanci, a zadnjih 7 Visokih Predstavnika Europljani.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 18:28 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Pa nisi li ti, Roberte, zapoceo temu sa pretpostavkom da je RS otcepljena, a onda nam izlozio statut Brckoga i nacine donosenja odluka u njemu. I sve vreme si insistirao da je status Brckog resen u Dejtonu. Pa tako si navodio da otcepljena RS nema pravo da intervenise u Brckom da menja njegov status. Dakle, inistirao si na postsecesionistickom legalizmu kad je rec o Brckom. Ja ti samo dodatno osvetljavam da u tom legalizmu Brcko ne moze blokirati komunikaciju istoka i zapada RS.
A sto se tice slobodnog protika ljudi izmedju Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta, Gradacca i Odzaka, kao i Bijeljine i Banjaluke - to je situacija koja nama odgovara. Mozemo s tim ziveti. Mada ima mala razlika. Mi npr. mozemo da pretpostavimo, sta znam, da musimani iz Sanskog svercuju ilegalno svinje muslimanima u Vakuf i da odlucimo da postavimo policijke punktove na komunikacijama, eda bise taj eventualni kriminal sprecio. Dok Brcko, ne moze odluciti da pod bilo kojim izgovorom postavi policijske punktove na koridoru.
Ima još jedan dio kojeg nisam spomenuo. Brčko ima lokalni OHR koji može sve odluke donijeti sam. Iznad Vlade Brčkog je američki Supervizor. Vrlo interesantno je da Amerikanci ne daju tu poziciju nikome drugome, zadnjih 7 Supervizora su Amerikanci, a zadnjih 7 Visokih Predstavnika Europljani. Mislim da malo preterujes kad izjednacavas ovlascenja OHR i brcackog supervizora.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 18:32 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5940 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Nautički klub Brčko je muslimanski, a Nautički klub Moja lađa iz Brčkog srpski. Citat: Članovi Nautičkog kluba Brčko pod motom „Sava sve nas spaja“ isplovili su jučer iz luke u Brčkom i krenuli na put rijekom Savom do Beograda.
Posadu čine Mustafa Hadžić, Edin Hodžić, Samir Pezerović, Azur Hadžić, Amir Softić, a predvodi ih kapetan Midhat Islamović. Tokom putovanja posjetit će nekoliko mjesta koja se nalaze uz obalu Save. Plovidba do Beograda trajat će dva dana, dok će prilikom povratka put uzvodno trajati četiri dana. https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... radu/14905
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 18:35 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Pa Granicarko i ja dolazimo da se pod stare penzionerske dane nastanimo u okolini Plitvica, da podebljamo srpsko prisutstvo tu. Prvo smo hteli u Martin Brod koji je lep kao i Plitvice, ali on kaze: Nemoj tu, ja sam ipak granicar, a Martin Brod je duboko unutar Srpskog Sveta, ajmo malo zapadnije. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Lijepo od vas da ćete popunjavati hrvatski proračun i nove eskadrile Rafala. ![palacgore1 :palacgore1](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040.gif) Hrvatski biskup: Živela srpska Hrvatska! https://www.rts.rs/lat/vesti/region/286 ... atska.htmlLepo je od vas sto popunjavate proracun nase drzave koja nam svasta finansira. Nase popunjavanje je prirodno, ali vase, to je vrhunac ljubaznosti... ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 18:38 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Pa Granicarko i ja dolazimo da se pod stare penzionerske dane nastanimo u okolini Plitvica, da podebljamo srpsko prisutstvo tu. Prvo smo hteli u Martin Brod koji je lep kao i Plitvice, ali on kaze: Nemoj tu, ja sam ipak granicar, a Martin Brod je duboko unutar Srpskog Sveta, ajmo malo zapadnije. ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Eh,a kad je trebalo 90-ih onda si se skrivo po Požarevcu izbEgavajući mobilizaciju. Sto bre opet zvocas, kao neka dzaftara... Evo, obecavam, kad postanemo komsije u Plitvicama, svaki dan cu dolaziti da te oducavam od komunjarizma, i da te ucim onom lepsem... ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 18:40 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60329 Lokacija: DAZP HQ
|
Kako se možemo okoristiti o Brčko? Koliko km2 teritorija dobijamo zauzvrat da ne tučemo preko Save haubicama po življu?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Graničar18
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 18:43 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Eh,a kad je trebalo 90-ih onda si se skrivo po Požarevcu izbEgavajući mobilizaciju. Sto bre opet zvocas, kao neka dzaftara... Evo, obecavam, kad postanemo komsije u Plitvicama, svaki dan cu dolaziti da te oducavam od komunjarizma, i da te ucim onom lepsem... ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Ti jedino možeš bit s crncima u Čikagu komšija,pa ih uči onom lEpšem. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Oganj
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 18:57 |
|
|
dudu je napisao/la: Kako se možemo okoristiti o Brčko? Koliko km2 teritorija dobijamo zauzvrat da ne tučemo preko Save haubicama po življu? Crna Gora? Tamo vojnih efektiva praktično nema. Ono vojske što imaju po vatrenoj sili na razini je žandarmerije. Ali, u manje od 48 sati, vlakovima do Bara i Trebinja, prebace se dva tenkovska bataljuna i divizijun samohodnih haubica iz Niša. To što je Crna Gora formalno u NATO-u nije razlog za spavanje. Tamo su ionako već neko vrijeme u diskretnoj karanteni, udaljeni od klasificiranih informacija. Republika Hrvatska spada u red malih zemalja koje ne posjeduju stratešku dubinu kopnenog teritorija, a što implicira niz pitanja po pitanju nacionalne sigurnosti i rješavanje djela tih pitanja izvan njezinih granica. https://www.maxportal.hr/premium-sadrza ... -prevlaku/
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
trokut
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 19:05 |
|
|
Oganj je napisao/la: dudu je napisao/la: Kako se možemo okoristiti o Brčko? Koliko km2 teritorija dobijamo zauzvrat da ne tučemo preko Save haubicama po življu? Crna Gora? Tamo vojnih efektiva praktično nema. Ono vojske što imaju po vatrenoj sili na razini je žandarmerije. Ali, u manje od 48 sati, vlakovima do Bara i Trebinja, prebace se dva tenkovska bataljuna i divizijun samohodnih haubica iz Niša. To što je Crna Gora formalno u NATO-u nije razlog za spavanje. Tamo su ionako već neko vrijeme u diskretnoj karanteni, udaljeni od klasificiranih informacija. Republika Hrvatska spada u red malih zemalja koje ne posjeduju stratešku dubinu kopnenog teritorija, a što implicira niz pitanja po pitanju nacionalne sigurnosti i rješavanje djela tih pitanja izvan njezinih granica. https://www.maxportal.hr/premium-sadrza ... -prevlaku/Hrvatska dubina su Jadran i Hercegbosna.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 20:27 |
|
|
EU prije 3 mjeseca poklonila grant 3 milijuna eura Luci Brčko.
Jedan od najvećih grantova od EU.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
fravitaizkotora
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 21:12 |
|
|
Bošnjak..007 je napisao/la: Vidite vi ovih srba. Sutra da dobiju nezavisnost odma bi apetiti porasli. Malo bi se oblizivalo i gledalo na vekovna ognjišta odakle nas Hrvati proteraše. Da se i tu nešto otkine. Kakva bagra. Srbima ne treba nezavisnost, imaju drzavu u drzavi i tu drzavu treba da jacaju i cuvaju sto i nije neka teska nauka s obzirom da tu drzavu cini 90% Srba i sto je priznata od ostala dva naroda. Mada, ne znam sta bi onda muslimani Bosne radili kada bi Srbi javno rekli da ne zele van Bosne, mozda bi vremenom muslimani zeleli nezavisnost od Republike Srpske. Mozda je to i vrhovni strah kod muslimana, strah od nedostatka srpske zelje za nezavisnoscu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 21:31 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7175 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
fravitaizkotora je napisao/la: Bošnjak..007 je napisao/la: Vidite vi ovih srba. Sutra da dobiju nezavisnost odma bi apetiti porasli. Malo bi se oblizivalo i gledalo na vekovna ognjišta odakle nas Hrvati proteraše. Da se i tu nešto otkine. Kakva bagra. Srbima ne treba nezavisnost, imaju drzavu u drzavi i tu drzavu treba da jacaju i cuvaju sto i nije neka teska nauka s obzirom da tu drzavu cini 90% Srba i sto je priznata od ostala dva naroda. Mada, ne znam sta bi onda muslimani Bosne radili kada bi Srbi javno rekli da ne zele van Bosne, mozda bi vremenom muslimani zeleli nezavisnost od Republike Srpske. Mozda je to i vrhovni strah kod muslimana, strah od nedostatka srpske zelje za nezavisnoscu. Sve što želi čestiti muslimanski narod jeste da se može nesmetano iseljavati izbosne u Njemačku i dr.Njemačka je mnogo bolja Bosma od Bosne.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 21:37 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7175 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Ceha je napisao/la: Srpsčanin je napisao/la: Istupanjem iz sastava Bejha bilo kojeg od dva etniteta,Bejha prestaje da postoji.Sasvim je svejedno da li je tom istupanju prethodio sporazum entiteta ili ne. Nastanak novih država izdvajanjem iz postojećih je politička a ne pravna stvar.Stav MSP o deklaqraciji o nezavisnosti koju je donosio parlament kosovoskometohijjskih Albanaca to jasno potvrđuje.Secesija nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Nije ako postoji dogovor. Ako je secesija jednostrana, onda je obično i protuustavna. Pogledaj Kataloniju. Obično je bitna podrška velesila, a pravo se i naknadno rješava. Uostalom, pogledaj secesiju Kosova i što je tu bilo. Sasvim je svejedno da li je secesija suprotna ustavu to jeste pravnom poretku države od koje se nova država otcjepljuje ili iz čijeg sastava istupa ili ne ako uspije.Ni SFRJ nije se raspala u skladu sa svojim pravnm poretkom.Ni Sovjetski Savez ni Austrougarska.Nastanak novih država je političko a ne pravno pitanje.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS Postano: 09 lip 2024, 21:47 |
|
|
Ceha je napisao/la: Srpsčanin je napisao/la: Ja takav izvor ne posjedujem ali sigurno ne bi bilo teško pribaviti dokumente Koktakt gupe koja je još 1994 formulisala uslove za pregovore koji su dostavljeni zainteresovanim stranama Pregovori su i otpočeli tek kad sve strane prihvatile uslove Konktat grupe. Ne znam da li je Milošević nudio 5 % za Brčko ali ne vidim značaj toga i da jeste.Smisao tog predugovora po kojem efbiju pripada 51 % a RS 49 % jeste da strane u pregovirima ne nastupaju sa drastično razlićitim prijedlozima međusobnog razgraničenja kako bi pregovori imali izglede na uspjeh.Svaka strana je mogla da izlazi sa prijedlozima kojima za sebe traži manji procenat teritorije nego što je propisano uslovima Kontakt grupe ali ako bi prijedlog razgraničenja sadžavao veći procenat teritorije za svoju stranu,medijatori su bili dužni da tu stranu upozore da time krši prihvaćene uslove za pregovore. Drugim riječima nuđenje u pregovirima 5 % u zamjenu za Brčko nije neka pravno relevatna okolnost pa ni t što je srpska strana pristala na manje od 49 % ali dogovoreni odnos 51 % - 49% jeste bila pravno relevantna činjenica i za prvu arbitražu a biće i za drugu arbitražu ako do iste dođe. Ali neće. Pogledaj si malo literaturu po tom pitanju, od Balkanske Odiseje Lorda Owena, do knjiga Višnje Starešine (Haaška formula i Vježbe u laboratoriju Balkan, https://www.scribd.com/doc/131001640/44 ... rij-Balkan ), Tuđmanovih transkripata... A pogledaj i malo mirovne planove. Do postotaka se došlo pregovorima. U Carrington-Cutillerovom planu Srbi imaju 44% (većina po općinama). U Vance-Owenovom 42% (kombinacija raznih faktora). Na početku Oven-Stoltenberga su startali s 53, da bi kasniji ustupci muslimanima otišli na 49% (s time da se dosta od tih ustupaka prelomilo preko Hrvata, Srbi su rekli tipa mi ćemo se povući oko Grahova i Glamoča, ako muslimani dobe nešto po Srednjoj Bosni/Sjevernoj Hercegovini).... Postotak je izračunat kao broj naselja gdje su Srbi bili većina, to je načelo čije su ovce, njegova je i planina, odnosno da je jednakopravna površina selendre poput Petrovca i Sarajeva. On je bio usmeno dogovoren, kao načelo, ali se isto tako mogao i promijeniti. Za vrijeme Daytonskog sporazuma su Srbi držali manji postotak teritorija, kojih 46%... Nije samo usmeno dogovoren.Lako bi bilo naći u arhivima svih strana dokumente kojim se pismeno potvrđuje prihvatanje tog načela. Kako je došlo do toga da Kontakt grupa formuliše uslov za početak pregovora prihvatanje teritorijalne podjele u odnosu 51 % - 49 % nema više nikakav značaj ali u slučaju raspada BiH,ta ugovorna obaveza se automatski aktivira u pogledu sporne teritorije u području Brčkog.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|