|
|
Stranica: 25/31.
|
[ 759 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Croato
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 16 kol 2024, 11:38 |
|
|
Da, ali se isto pišu, i kipar i Kipar, osim velikog početnog slova. Kao u hrvatskom vilica na tijelu i vilica za jelo.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 16 kol 2024, 11:40 |
|
|
Croato je napisao/la: Da, ali se isto pišu, i kipar i Kipar, osim velikog početnog slova. Kao u hrvatskom vilica na tijelu i vilica za jelo. Da, objasni upravo (iako kipar i Kipar mozda i nisu najbolji primjeri posto se jedna rijec pise velikim a druga malim pocetnim slovom).
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 17 kol 2024, 03:01 |
|
|
Proteklih dana razgledavam Madrid, glavni grad Španjolske. Imao sam smještaj u hostelu na vrhunskoj lokaciji, Gran Via, za samo 18 eura za jednu noć. O Barceloni, u kojoj nisam nikad bio, čuo sam priče kako je krcata lopovima i džeparošima. Madrid je savršeno siguran i noću i danju, šećem sam u svako doba bez ikakve bojazni.
Bio sam u Meksiku i Peruu, dva nekadašnja dragulja španjolske krune, prije nego u samoj Španjolskoj. Meksiko je godinama bio poznat kao Nova Španjolska, prije sam posjetio novu nego staru. Uočavam sličnosti u arhitekturi, osobito sakralnoj. Ružičasti pločnik me podsjeća na Limu.
Prekrasan grad, ne znam zašto nije razvikan kao Pariz, Rim i London, a monumentalnošću uopće ne zaostaje za njima. 20 dana u Madridu ne bi bilo dosadno. Želim otići i u obližnji Toledo, gdje je kovano oružje kojim je Hernán Cortés klao Asteke. Ne znam bih li uzeo jednodnevnu organiziranu turu za 30 eura do Toleda i natrag, ili pošao u Toledo javnim prijevozom i zadržao se više dana u njemu? Je li jedan dan dosta za Toledo? Postoje izleti za Toledo, Segoviju i Ávilu.
Jako je vruće, temperatura doseže 37, 38 pa i 40. Madrid je grad tipa Knina ili Sarajeva, ljeti toplije nego na obali. To su gradovi u unutrašnjosti u kojima je ljeti užasno vruće, a zimi užasno hladno.
Sad imam beskrajno puno opcija. Mogu poći u Valenciju, za koju uvaženi vlogger Robert Dacešin kaže da je po njemu najbolji grad za život na svijetu. Mogu na Baleare, mogu u Sevillu, Granadu. Mogu u Portugal, mogu na Azore. Mogu u Gibraltar, mogu na Kanare. Mogu u Maroko, čime bih dodao još jednu državu i još jedan kontinent, Afriku. Posjetom Portugalu i Maroku dodao bih još dvije države, te novi kontinent.
Punjač za mobitel koji sam bio kupio u Cardiffu je bio za britanske utičnice, koje su drukčije od ovih u EU. Kupio sam adapter za 8 eura. U nas su utičnice F, u UK-u i Irskoj G, u Amerikama A i B, na Novom Zelandu I. Navodno postoji 15 različitih tipova utičnica na svijetu. Adapteri su isto dio putnih troškova svjetskog putnika.
U blizini hostela je Calle Montera, ulica poznata po prostitutkama, najčešće iz Rumunjske i Venezuele. Može se 20 min lizati stopala za 40 eura, puno jeftinije nego u spa salonu u Puerto Vallarti.
Planiram posjetiti grobnicu od zlata, na groblju San Isidro. Već sam bio na Mirogoju na Tuđmanovom grobu i u Kući cvijeća u Beogradu na Titovom, za Dražin se ne zna, pa u Madridu mogu zaključiti posjete grobovima najpoznatijih aktera iz 20. stoljeća u našim krajevima.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 17 kol 2024, 08:53 |
|
|
Preporučam ti da odeš u Bilbao i San Sebastian kad si već u Španjolskoj.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 17 kol 2024, 16:22 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7377 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Ateist je napisao/la: Proteklih dana razgledavam Madrid, glavni grad Španjolske...
Planiram posjetiti grobnicu od zlata, na groblju San Isidro. Već sam bio na Mirogoju na Tuđmanovom grobu i u Kući cvijeća u Beogradu na Titovom, za Dražin se ne zna, pa u Madridu mogu zaključiti posjete grobovima najpoznatijih aktera iz 20. stoljeća u našim krajevima. "U Madridu grobnica od zlata Tu gostuje vođa svih Hrvata!!"
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 17 kol 2024, 19:36 |
|
|
Odavno mi je želja proputovati čitavom transsibirskom željeznicom. Za sada odgođeno.
_________________ ...and my ties are severed clean...
The less I have the more I gain Off the beaten path I reign
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 17 kol 2024, 20:14 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17475 Lokacija: יום טוב
|
Ateist, kad si već blizu, posjeti El escorial, blizu je Madrida. u kompleksu imaš kriptu s grobnicama španjolskih vladara. nedaleko od Madrida je i Segovia i slavni dvorac Alcazar u kojem su Los reyes catolicos dočekali Columba nakon otkrića Amerike. također u Segoviji imaš sačuvan i funkcionalan akvedukt iz rimskog doba. i katedralu koja je fantastična.
ne znam koliko te zanima umjetnost, Museo Prado je jedan od najboljih u svijetu. Moderna galerija blizu kolodvora Atocha čuva originalnu Guernicu Pabla Picassa.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
horus
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 17 kol 2024, 20:39 |
|
|
Salivator je napisao/la: Odavno mi je želja proputovati čitavom transsibirskom željeznicom. Za sada odgođeno. 95% vremena gledati ćeš šumetine. Bolje ti je spustiti se brodom po Donu ili Volgi.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 17 kol 2024, 23:46 |
|
|
horus je napisao/la: Salivator je napisao/la: Odavno mi je želja proputovati čitavom transsibirskom željeznicom. Za sada odgođeno. 95% vremena gledati ćeš šumetine. Bolje ti je spustiti se brodom po Donu ili Volgi. Ma više zbog vlaka, još sam i dvoumio zima ili ljeto. Ali brod je također odličan za putovati. Ova transsibirska karta se može kupiti po dionicama, pa se mogu posjetiti veći gradovi i praviti pauze po dan dva.
_________________ ...and my ties are severed clean...
The less I have the more I gain Off the beaten path I reign
|
|
Vrh |
|
|
Croato
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 18 kol 2024, 00:54 |
|
|
Kako se svi lipo slažu u ovoj temi.
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 18 kol 2024, 00:55 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7377 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Ti bi prije crko, nego izostavio taj smajlić.
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
Croato
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 18 kol 2024, 01:08 |
|
|
Što te toliko smeta?
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 20 kol 2024, 13:05 |
|
|
Organizirana jednodnevna tura za Toledo i Segoviju, s povratkom u Madrid, dođe 64 eura. Odlučio sam se ipak na javni prijevoz i barem jedno noćenje u Toledu. Na kolodvoru Atocha čekam vlak, vožnja u jednom smjeru 17 eura. Posjetit ću i Toledo i Segoviju bez ture, a onda najvjerojatnije u Valenciju. Moje omiljeno energetsko piće Burn ovdje ima u limenkama od pola litre, a u Hrvatskoj su samo male limenke. Uselio sam se Burna jer ga nisam viđao po prodavaonicama u UK-u I Irskoj. Tamo sam pio Monster. Posjetio sam grobnicu od zlata, na groblju s kojeg puca divan pogled na Palacio Real i katedralu Almudenu, nije bilo nikoga. Uspio sam nekako samog sebe fotografirati na grobu Ante Pavelića. https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Fi ... C4%87a.jpghttps://commons.m.wikimedia.org/wiki/Fi ... u_2024.jpgPosjetio sam niz velebnih crkvi u centru Madrida, jedna od najstarijih je Iglesia de San Ginés, nisam našao hrvatski prijevod imena tog sveca. U Edinburghu je bio St. Giles, valjda je ispravan prijevod sveti Egidije. Ima puno katoličkih svetaca za koje Hrvati uopće ne mare niti imaju prevedeno na hrvatski ime, a u drugim gradovima i državama su značajni. Park Retiro je čarobno mjesto za rekreaciju po vrućini, lijepe fontane, hladovina. Muzej Prado sam vidio izvana, nisam posjećivao. U centru Madrida je izložen kostur titanosaura. Titanosaur, najveći sauropod. Primjerak otkrio Aurelio Hernández u mjestu Rancho La Flecha, Chubut, Patagonija, Argentina. 150 kostiju, procjenjuje se da je ovaj težio preko 70 tona. Nadimak patagotitan. Starost oko 101 milijun godina, širina 38.2 m, visina 12 m, opisao José L. Carballido 2017. https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Fi ... nosaur.jpg
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 20 kol 2024, 13:19 |
|
|
Ateist, hoćeš li se spuštati do Gibraltara?
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 20 kol 2024, 13:27 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Ateist, hoćeš li se spuštati do Gibraltara? Lako moguće. Logično bi bilo dodati Portugal i Maroko, tj. dvije nove države i jedan novi kontinent.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 20 kol 2024, 13:32 |
|
|
aha, nemaš neki određeni plan, nego odlučiš na licu mjesta? cool.
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 20 kol 2024, 21:15 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: aha, nemaš neki određeni plan, nego odlučiš na licu mjesta? cool. Bit pustolovine je da se ništa ne zna unaprijed. Uvijek uzimam smještaj na licu mjesta, na recepciji. Nikad ne rezerviram unaprijed. Kad je god moguće, istražujem sam, bez ture i vodiča. Kao da bih ja popamtio informacije i podatke iz njegove priče, a ako bi me u nekom trenutku i zanimalo, sve o svakom mjestu i svemu na svijetu ima na internetu. Kad god je moguće javni prijevoz, organizirana tura samo ako do mjesta ne postoji redovit, brz, jednostavan, primjeren javni prijevoz. Veliki je hendikep što ne vozim, 2015. sam položio vozački, ali nisam uvježbao vožnju. Da vozim, iznajmio bih auto i bilo bi neusporedivo lakše istraživati i više vidjeti. Veliki otok tipa Sardinije ili Korzike bilo bi nemoguće podrobno istražiti ako ne voziš, ja sam istražio samo površno.
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 21 kol 2024, 23:42 |
|
|
Nisam uzeo priority, pa sam pri boardingu pred ulaz u avion morao platiti 60 eura, inače bih bio bacio cijeli backpack pun odjeće. Važu torbe pri boardingu, nisam nikako mogao prokrijumčariti. Dimenzije torbe ne smiju prevazilaziti 25 cm x 40 cm x 20 cm, a ja nosim na leđima veliki Forclazov backpack od 50 l. To je sve što nosim, backpack na leđima i torbicu oko vrata.
Morao sam kupiti kartu na šalteru jer na novom mobitelu nemam aplikaciju digitalnog bankarstva, koja je na starom ugašena kad je u Rimu bio ukraden. Upišem podatke kartice, ali transakcija ne prođe jer tu ide dvostruka provjera. Ne mogu kupiti avionsku kartu online bez mobilnog internetskog bankarstva.
Dobro je da nisam uzeo organiziranu turu nego pošao u Toledo javnim prijevozom. Prekrasan grad. Vlak iz Madrida 17 eura, dva noćenja po 15. Samo što je ubitačno vruće, 37-40 temperatura. Za skoro sve crkve se plaća ulaznica.
Krcato arhitektonskih pojedinosti, vrijedi ostati par dana. Po noći neusporedivo mirnije nego u Madridu.
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 23 kol 2024, 11:54 |
|
|
Sutra mi je 29. rođendan, ulazim u tridesetu godinu života. Dvadeset i deveta je bila izvrsna, iznad svih očekivanja, daleko bolja od svih prethodnih. Sutra je prvi put u životu da za rođendan nisam u selendretini. U 29. godini sam dodao na popis posjećenih zemalja Novi Zeland, Peru, Poljsku, Slovačku, Vatikan, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i Španjolsku. Boravio sam i u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Češkoj i Italiji, te naravno u Hrvatskoj. Dodao sam nove otoke Sjeverni otok, Južni otok, otok majmuna, La Taquile, Sardiniju, Korziku, Veliku Britaniju i Irsku. Dodao sam mnoštvo novih gradova i znamenitih mjesta, među kojima udarna imena Rim, Pariz, London, Veneciju, Madrid, Limu, Auckland, Wellington, Dunedin, Arequipu, Cusco, Cagliari, Krakov, Marseille, Toledo, Napulj itd. Prirodna čudesa kao što su Milford Sound, Capo Caccia, Cliffs of Moher, litice Bonifacija na Korzici, jezero Titicaca, vulkani, plaže Provanse. Nebrojeno seksualnih iskustava. Nebrojeni nezaboravni trenuci, život punim plućima. Dodao sam jedan novi kontinent, Južnu Ameriku. Bio sam u najdaljoj zemlji od Hrvatske, na Novom Zelandu. Peru i Kambodža su dvije međusobno najudaljenije zemlje na svijetu, tako da sam bio na dva mjesta koja su najdalje jedno od drugoga. Sad smo na 26 država, a cilj je 150. Nedostaju kontinenti Afrika, Australija i Antarktika. Nedostaju velike želje Tanzanija, Indonezija i Madagaskar. Bitno je samo posjetiti 150 država, nebitno kojim redoslijedom i tempom. Putovanja su smisao ljudskog postojanja. Živjeti jednako putovati. Sve nekretnine su bačen novac. Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju cijelo vrijeme čitaju samo jednu stranicu. Putovanja su jedino gdje trošiš, a čini te bogatijim. Nije bitno koliko je godina u životu, nego koliko je života u godinama. Svaki čovjek jednom umre, ali nije svaki čovjek istinski živio. Putovanje vrijedi para, makar ost'o bez dinara. Bolje jedan dan putovati nego sto godina stanovati.
|
|
Vrh |
|
|
Croato
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 23 kol 2024, 12:07 |
|
|
Dubrovnik je selendretina? Wow. Svuda je lipo na svoj način i svako živi život na svoj način. Lipota je u različitosti. Ti uživaš na svoj način, neko drugi na svoj. Sritan rođendan i sve najbolje!
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 23 kol 2024, 17:14 |
|
|
Ateist je napisao/la: Sutra mi je 29. rođendan, ulazim u tridesetu godinu života. Dvadeset i deveta je bila izvrsna, iznad svih očekivanja, daleko bolja od svih prethodnih. Sutra je prvi put u životu da za rođendan nisam u selendretini. U 29. godini sam dodao na popis posjećenih zemalja Novi Zeland, Peru, Poljsku, Slovačku, Vatikan, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i Španjolsku. Boravio sam i u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Češkoj i Italiji, te naravno u Hrvatskoj. Dodao sam nove otoke Sjeverni otok, Južni otok, otok majmuna, La Taquile, Sardiniju, Korziku, Veliku Britaniju i Irsku. Dodao sam mnoštvo novih gradova i znamenitih mjesta, među kojima udarna imena Rim, Pariz, London, Veneciju, Madrid, Limu, Auckland, Wellington, Dunedin, Arequipu, Cusco, Cagliari, Krakov, Marseille, Toledo, Napulj itd. Prirodna čudesa kao što su Milford Sound, Capo Caccia, Cliffs of Moher, litice Bonifacija na Korzici, jezero Titicaca, vulkani, plaže Provanse. Nebrojeno seksualnih iskustava. Nebrojeni nezaboravni trenuci, život punim plućima. Dodao sam jedan novi kontinent, Južnu Ameriku. Bio sam u najdaljoj zemlji od Hrvatske, na Novom Zelandu. Peru i Kambodža su dvije međusobno najudaljenije zemlje na svijetu, tako da sam bio na dva mjesta koja su najdalje jedno od drugoga. Sad smo na 26 država, a cilj je 150. Nedostaju kontinenti Afrika, Australija i Antarktika. Nedostaju velike želje Tanzanija, Indonezija i Madagaskar. Bitno je samo posjetiti 150 država, nebitno kojim redoslijedom i tempom. Putovanja su smisao ljudskog postojanja. Živjeti jednako putovati. Sve nekretnine su bačen novac. Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju cijelo vrijeme čitaju samo jednu stranicu. Putovanja su jedino gdje trošiš, a čini te bogatijim. Nije bitno koliko je godina u životu, nego koliko je života u godinama. Svaki čovjek jednom umre, ali nije svaki čovjek istinski živio. Putovanje vrijedi para, makar ost'o bez dinara. Bolje jedan dan putovati nego sto godina stanovati. Drago mi je kad netko nađe sebe i uživa u nekim radnjama koje ne nanose ništa loše drugima- no malo mi djeluje kao entuzijazam Jehovinih svjedoka. Tako je čuvena izreka Sokrata iz Apologije: Neistraženi život nije vrijedan življenja. No to je mišljenje mislioca, čovjeka od uma, dok bi neki ekstroverti koji nemaju pojma o istraživanju života (što god to značilo), samo odmahnuli rukom. To je jednodimenzionano, svatko ima svoj logos, vokaciju, dharmu, tao.... i što je za jednog raj, za drugog je pakao (ili dosada). U svakom slučaju, čestitam i drago mi je.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 24 kol 2024, 23:23 |
|
|
Croato je napisao/la: Dubrovnik je selendretina? Wow. pa je, makni more i zidine i ostane ti selo. nego, Ateist, kako već 29. rođendan? pa neki dan si imao 20. Feliz cumpleanos.
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 26 kol 2024, 01:37 |
|
|
Hvala na čestitkama. Na 29. rođendan stigao sam autobusom iz Madrida u Lisabon, glavni grad Portugala, države broj 27. Autobus od Toleda do Madrida 6.93 eura, puno jeftiniji od vlaka koji je 17.5 eura. Flixbus od Madrida do Lisabona 40 eura, kreće u 23:55 i stiže u 6:45 u Lisabon, tako da spavajući u autobusu izbjegavam plaćanje noćenja. Treba imati na umu da je u Portugalu sat manje nego u Španjolskoj, tako da mi je ovaj rođendan trajao 25 sati. Isprva sam planirao ići u Valenciju pa onda na zapad, međutim kako planiram Portugal i Maroko možda je logičnije ići na zapad pa na jug, nego na istok pa na jug pa na sjever pa na zapad. Autobus do Lisabona bio je jeftiniji od autobusa za Valenciju, Sevillu, Granadu itd. Nema nikakvog graničnog nadzora između Španjolske i Portugala, u šengenskoj zoni sam. Stigao sam do najzapadnije europske države, do najzapadnije točke ima par desetaka kilometara. Planiram posjetiti Sintru, najzapadniju točku Europe Cabo da Roca i kupati se na plažama u Cascaisu, nisam se kupao u moru cijelo ljeto. Kupao sam se u svibnju na Sardiniji, na Korzici i u Marseilleu. U UK-u i Irskoj je bilo prohladno za kupanje, a temperatura Atlantika u blizini Lisabona je ovih dana 20-21, to je prihvatljivo. I Sintra i Cabo da Roca i Cascais su par desetaka km daleko, bilo bi neusporedivo lakše da vozim. Ovako moram pokušati vlakovima. Sam grad Lisabon je, kao što znate, predivan. Ugodan za život. Uz Atenu i Rim jedan od najstarijih glavnih gradova u Europi. Tu je rođen sveti Ante, crkva u kojoj je navodno rođen je u neposrednoj blizini katedrale. Da je u njoj rođen piše i na hrvatskom. https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Fi ... sabonu.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 26 kol 2024, 03:31 |
|
|
Ne bi ti bilo lakše da voziš, taj krug, do Cabo da Roca i natrag je super pokriven javnim prijevozom, to ti je jednodnevni izlet. A Lisabon je inače super grad, da Imaš tvrđavu iznad grada, pa Alfamu gdje je rođen fado, pa donji grad, pa...
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Idemo u svijet! Koje bi zemlje / gradove voljeli posjetiti? Postano: 31 kol 2024, 03:58 |
|
|
Napravio sam puno fotografija u Lisabonu, grad je krcat arhitektonskim pojedinostima. Posjetio sam Castelo de São Jorge, za koji je ulaznica 15 eura, te katedralu za koju je ulaznica 5 eura. Razgledao sam puno gradskih crkvi, sve ljepša od ljepše, najnevjerojatnije izgleda Igreja de São Roque.
Zbog prenatrpanosti turistima, sada u špici sezone, uopće nije jeftino. Jedva sam našao hostel u centru Lisabona za 48 eura. Hostel, ne hotel. Možda je to što ja ništa ne rezerviram unaprijed nego samo na licu mjesta, na recepciji. Ima članaka da je jeftin grad, a uopće nije jeftino. Naišao sam na članak da je 2023. Lisabon bio skuplji od Rima i Bruxellesa, a Porto od Londona. Mnoge nekad jeftine zemlje su kroz razvoj turizma i zbog velikog broja Amerikanaca vremenom poskupile. Tajska, Mjanmar, Brazil, Poljska. Smještaj i restorani u Lisabonu uopće nisu jeftini, za puno mjesta se plaća ne previše jeftina ulaznica.
Vlakom sam se odvezao za 2.6 eura od Lisabona, Rossio, do Sintre, pa autobusom za 2.6 eura do najzapadnije točke Europe. Cabo da Roca. More je danas bilo uzburkano, veoma posjećeno mjesto, krasan pogled na otvoreni Atlantik. Na internetu piše da se za vedrih dana može vidjeti Amerika, što sam siguran da je nemoguće. Pa enormna razdaljina je u pitanju da bi se mogla vidjeti zemlja na zapadu, jedva se za najvedrijih dana s vrhova u Hrvatskoj vidi Italija. Do 1492. su Europljani mislili da je Cabo da Roca kraj svijeta.
Onda sam za 2.6 eura autobusom stigao u Cascais, gdje ću se idućih par dana odmarati i kupati, budući da se još nisam kupao u moru cijelo ljeto. Temperatura oceana 18, inače ljeti varira između 17 i 23. Ne prevruće, ali prihvatljivo.
Iz Cascaisa ću se vratiti u Sintru razgledati njene znamenitosti, te onda mislim da sam Lisabon i okolinu dobro razgledao.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|