HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 31 sij 2025, 00:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1344 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 54  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bošnjačka nacija kao promašaj
PostPostano: 13 ruj 2024, 16:32 

Nije ni bitno. Dvije su razlike između naroda na s-h području: religija i pod kojim su carstvom bili.

I jedno i drugo lagano gubi važnost i uvjeren sam da će samo jedna nacija opstat od 4, i usisat ostale, sad koja, ja bih se kladio na Hrvate.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 16:32 

idudani je napisao/la:
horus je napisao/la:

Povijesni zapisi ne bilježe nikakve bošnjane/bosance pri seobi naroda. Tvoji se fantomski bošnjani javljaju skoro 600 godina kasnije.

Prestani se sramotiti.

Naravno da ih ne bilježe, kad su Bošnjani nastali na hrvatskoj i srpskoj etničkoj podlozi.

Ali ja sam to napisao MILIJUN puta, a ti po milijunti put pričaš sa Strawmanom, imaš priviđaje jugosa posvuda, svađaš se s onim što sugovornik nije rekao i manijakalno se pjeniš.

Prvo se ohladi, shvati da povijest nije nastavk bitke za Vitez iz 1993., nego proučavanje prošlosti, i da ti, posebno o ovoj davnoj, ne ovisi ništa danas. Onda ćeš moć objektivno govoriti o nečemu.

Dok god ste zapjenjeni jer umišljate da je "bolja prošlost" nešto o čemu ovisi nacionalna sudbina sadašnjosti, ne možete objektivno proučavati prošlost

Dok god nemas spomen bosnjanskog naroda vec dobro bosnjani imas plemstvo a ne narod.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 16:33 

idudani je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Srbi su megalomani.
Ali zar bi mi radi toga trebali biti minimalisti?

ne bi, ali ne bi trebali biti ni megalomani sa svoje strane. A ti bogme jesi.

Drugo, tvoj problem je što u raspravi obilato iznosiš stvari koje nisu relevantne za naš predmet sporenja.

Naš predmet sporenja je oko SAMOIDENTIFIKACIJE, a ne oko dijalekata ni dinastija. Ti o tome ne donosiš ništa, nego sve nešto okolo naokolo, a srž izbjegavaš

To je provala. Samoidentifikacija naroda bez popisa stanovnistva je provala.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 16:37 

Naručitelj je napisao/la:
Meni se čini da drugi narodi bez ikakvih kompleksa smatraju svojima one povijesne tvorevine čiji su se baštinici inkorporirali u njihove nacije za vrijeme formiranja modernih nacija. I nemaju veliku potrebu dokazivati da se je svaka šuša samoidentificirala s njihovim narodnim imenom u srednjem vijeku. Jedino je za Hrvate to neki uvjet.

Sama činjenica da je u vrijeme formiranja nacionalnih identiteta neki kolektiv uključen u određenu modernu naciju govori nešto i o prethodnoj nacionalnoj pripadnosti tog kolektiva, jer to nije plod slučajnosti ili nekakvih zavjera, već logičan slijed događaja.

Ako su jedini baštinici kulture tih srednjovjekovnih Bošnjana, s to su bosanskohercegovački katolici, postali pripadnici hrvatskog naroda kad je to bilo bitno, zašto se sad propitkuje pripadnost njihovih predaka? Zar nisu postojali neki razlozi zašto je probuđena baš hrvatska svijest kod njih? Isto važi i za Dubrovnik i bilo koji drugi hrvatski kraj. Što da u Dubrovniku nije bilo spomena hrvatskog imena do 19. stoljeća već samo slovinskoga, a Dubrovnik svejedno inkorporiran u hrvatstvo svojim vlastitim izborom? Ne bi smatrali dubrovačku povijest i pisce hrvatskima?

Je li drugi narodi tako propitkuju svijest svojih prethodnika iz srednjeg vijeka? Ne bih rekao. Niti mi se to čini normalnim.

Nepropitkuje se.
Pitanje je jesul ti hrvati bili samosvjesni u tom trenutku ili je regionalizam preoteo primat od narodnosti.

Samo to.
Imas dvi struje. Jedna kaze da su se pobosancili vec za kotromanica a druga da je to politicki identitet plemstva kao sto je yugoslaven politicki identitet plemstva u yugi pa bio hrvat ili ne ako si marsal onda se yugislavenom zoves.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:02 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Nije ni bitno. Dvije su razlike između naroda na s-h području: religija i pod kojim su carstvom bili.

I jedno i drugo lagano gubi važnost i uvjeren sam da će samo jedna nacija opstat od 4, i usisat ostale, sad koja, ja bih se kladio na Hrvate.

Hočeš reći, da će Srbi prihvatiti hrvatski identitet? =))
Što smo duže razdvojeni, to znači da će se i jezici različito razvijati.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:06 

Hroboatos je napisao/la:
To su fikcije.
U praksi su se ljudi svakako izjašnjavali, no postoji crvena nit. Npr. nikad se Francuzi nisu nazivali Englezima, ni u kojoj fazi, ni sličnim imenima (Saksonci itd.).

Hrobi, nemoj se ljutiti, ali povijest ti nije jača strana?

Pa Englesku su pokorili (i tamo izvršili genocid) Normani, a oni su... Francuzi.
Francuska je inače nastala iz Zapadnofranačke države, a nju je vodilo germansko pleme.
Hroboatos je napisao/la:
Dante je jezik zvao i toskanskim i talijanskim, pučkim, a ne francuskim ili nekim drugim.

I?
Sjevernotalijanski su srodniji s francuskima nego talijanskim standardom.
Savoja i Nica su danas dio Francuske, ne Italije.
Da je Francuska učvrstila svoju moć u Sjevernoj Italiji, Cisalpinskoj Galiji, tu bi danas bila Francuska.

Da ne spominjemo da je sama Toskana bila dio Francuske za Napoleona.
Hroboatos je napisao/la:
Kod nas je ime za Hrvate i jezik zabillježeno u Dalmaciji i širilo se na sjever, no nema spomena toga imena na području između rijeka Vrbas i Bosna, te istočno od toga (u srednjem vijeku). Hrvati su se često zvali i Slaveni i Dalmatinci, a drugi su Srbe zvali česti Slaveni u srednjovjekovnom periodu.

Ovo je isto netočno...
Između Vrbasa i Bosne se nalazila na sjeveru župa Vrbas, a južnije dobar dio Donjih Kraja (župe Luka, Lašva, Brod...).

Ti se gubiš?
Malo prije si pričao o Hrvatima na SZ, što je Liburnija, a ne Dalmacija.
Malo prije si pričao da je između Vrbasa i Bosne nešto Hrvata, a da su većina Bošnjani (ne znam samo od kuda bi se stvorili).

Imaš Hrvatsko ime istočno od rijeke Bosne, a kamoli ne zapadno.
Hroboatos je napisao/la:
Dubrovčani su jezik na latinskom zvali slavenski, iako ima neka tri srpska pisara iz kancelarije za Srbiju u Bosnu oko trgovine u 14. st.. Stranci zovu Dubrovnik gradom u Hrvatskoj ili Dalmaciji.

Glede same stare Bosne, ona traje od oko 1100. do 1463. Nijedanput se vlastela i ostalo iz te zemlje nije zvala Hrvatima, niti jezik hrvatski, u tom periodu- osim u razdobljima kad se u titule stavlja hrvatsko i dalmatinsko ime, jer su se širili i na zapadne, hrvatske krajeve.. Na latinskom se zove slavenski, a na slavenskom u 5 navrata- srpski, a hrvatski nijedanput. Tih je povelja 200-300, možda više. Krajem vlasti jedanput je zabilježeno u stranim vrelima da je bosanski, no turska invazija napravi usjek. Onda se jezik kod katolika, od 16. st., zove slovinski/ilirski i bosanski, a hrvatski u onih uz Dalmaciju, nikad srpski.

Ovo je sve krivo.

Prvo, kakva Bosna oko 1100. Dukljanska?
Ajd pogledaj malo kronologiju.
Oko 1137. se događa rekonkvista Bosne, Arpadovići je vraćaju u Hrvatsku.
Hroboatos je napisao/la:
Katolički Bošnjani ne zovu sebe Hrvatima, ali se ne zovu ni Slavonci, kasnije, jer iz Slavonije nema skoro ništa do 18. st. Postojano se hrvatsko ime bilježi u Istri, Dalmaciji, sadašnjoj Hrvatskoj užoj (Banovina, Bihać, sve do slovenske granice, te ide na sjever do Međimurja).

Područje između Kapele (Govzda) i Drave\Mure je srednjovjekovna Slavonija, ona kajkavska, oko Zagreba.
Ona varira u Podunavlju, tamo gubi župe na ugarski račun, ali ih nekada i vraća (plaća se isti porez).

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:08 

Hroboatos je napisao/la:
VBA2024 je napisao/la:

Ovo neki woke?

Imam se pravo i Eskimom doživljavat, ali ne mora okolina to prihvatit, već me lijepo proglase ludim.

I Mlečane se trpa u Talijane, a kao da i danas nema onih što se doživljavaju drugačije, o prošlosti da i ne pričamo.

Mlečani su oduvijek bili i Talijani u širem smislu, dok Bošnjani, u doba samostalnosti- nisu. Nisu se tako nazivali, nego im je sve bilo bosansko, a i širilo se-ime- imeđu Hrvatima u Dubrovniku kao naziv za jezik u filološkim djelima (Kašić, Mikalja, Palmotić) i ostalo je unatoč prosvjećivanju praktički do 20. st., a kod daidža i dalje.

Na tom su pali i Dubravko Lovrenović, te franjevačka bogoslovija u Sarajevu.

Mlečani su više Bizantinci nego Talijani.
Oni jesu bili Latini, ali je njihov jezik bliži španjolskom i francuskom nego standardnom talijanskom.

A sama država im je išla od Milana do Turske i Cipra.
Poprilično etnički raznolika.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:09 

alh84001 je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:
Mlečani su oduvijek bili i Talijani u širem smislu, dok Bošnjani, u doba samostalnosti- nisu.

:sega :sega :sega

Imam feeling da čovjek u životu u Veneciji nije bio.

Nek kaže nekom mletku da je Talijan =))

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:10 

Eminencija je napisao/la:
Dok god nemas spomen bosnjanskog naroda vec dobro bosnjani imas plemstvo a ne narod.

Kasnije imaš i spominjanja naroda, u istom rangu i istom kontekstu s Hrvatima i Srbima.
Blesavo je već ponavljati, imaš kod Kotormanića, Kuripešića, Marulića, Ćelebije itd....

Ja vam kažem, a vi nećete slušati, Kotormanići su vam bili onodobni IDS i pravili onodobne Zbunjevce od Hrvata i Srba.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:11 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Nedavno sam bio u Napulju. Ti se ljudi i dan-danas ne osjećaju Talijanima.

Puno je veća razlika njih i Mlečana nego Hrvata i Bošnjaka. Prije bi bilo kao Slovenci i mi.

Nismo mi baš tako unikatni kako mislimo.

Italija je imala 20ak kraljevstava.
Jezične razlike su tu ogromne, u Italiji imamo zapadnoromanske, istočnoromanske i južnoromanske.
To je kao kada bi postojao neki narod, kojem dio zemlje priča češkim, dio bjeloruskim, a dio makedonskim...

Mi smo još poprilično homogeni.

A Kraljevstvo dvaju Sicilija je maltene ne istočna Španjolska :D

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:12 

Rika sv Vida je napisao/la:
Druge narode ujedinjuje s drugim narodima u velike nacije, a mali hrvatski narod dijeli po regionalnim nazivima.

To je ona priča o "slučajnoj" državi.

Smiješno, baš smiješno.

Opći manjak znanja.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:13 

Ceha je napisao/la:

https://www.euratlas.net/history/europe/1100/index.html

Ceha je napisao/la:
.

Ne vraćaju, Bosna im je podređena kao zasebna banovina, izdvojena iz Hrvatske. Tek je Šubić vratio Bosnu Hvratskoj, kratko.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:14 

Nije provala, jer postoje drugi izvori o tome.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:15 

Naša Kvačica je napisao/la:
Ja bi zamolio ove probosance da nacrtaju na karti granicu između etničkih Hrvata i etničkih Bošnjana. Baš me zanima.

Evo, neka im ovo bude podloga;

slika

Što od ovog su Bošnjani, a što Hrvati?

Ovdje su napisane i godine, koliko je što bilo dio Bosne;
slika
Pa nek objasne i to.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:16 

Naručitelj je napisao/la:
Meni se čini da drugi narodi bez ikakvih kompleksa smatraju svojima one povijesne tvorevine čiji su se baštinici inkorporirali u njihove nacije za vrijeme formiranja modernih nacija. I nemaju veliku potrebu dokazivati da se je svaka šuša samoidentificirala s njihovim narodnim imenom u srednjem vijeku. Jedino je za Hrvate to neki uvjet.

Sama činjenica da je u vrijeme formiranja nacionalnih identiteta neki kolektiv uključen u određenu modernu naciju govori nešto i o prethodnoj nacionalnoj pripadnosti tog kolektiva, jer to nije plod slučajnosti ili nekakvih zavjera, već logičan slijed događaja.

Ako su jedini baštinici kulture tih srednjovjekovnih Bošnjana, s to su bosanskohercegovački katolici, postali pripadnici hrvatskog naroda kad je to bilo bitno, zašto se sad propitkuje pripadnost njihovih predaka? Zar nisu postojali neki razlozi zašto je probuđena baš hrvatska svijest kod njih? Isto važi i za Dubrovnik i bilo koji drugi hrvatski kraj. Što da u Dubrovniku nije bilo spomena hrvatskog imena do 19. stoljeća već samo slovinskoga, a Dubrovnik svejedno inkorporiran u hrvatstvo svojim vlastitim izborom? Ne bi smatrali dubrovačku povijest i pisce hrvatskima?

Je li drugi narodi tako propitkuju svijest svojih prethodnika iz srednjeg vijeka? Ne bih rekao. Niti mi se to čini normalnim.

Da, to su žešći kompleksi.
Mi moramo paziti da ne uvrijedimo Srbe i Muslimane, zato i takav narativ.
Istina vrijeđa.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:20 

idudani je napisao/la:

Kasnije imaš i spominjanja naroda, u istom rangu i istom kontekstu s Hrvatima i Srbima.
Blesavo je već ponavljati, imaš kod Kotormanića, Kuripešića, Marulića, Ćelebije itd....

Ja vam kažem, a vi nećete slušati, Kotormanići su vam bili onodobni IDS i pravili onodobne Zbunjevce od Hrvata i Srba.

I prošli kao IDS?
ZDS? :D

Ovako, tu su ti godine koliko su Kotromanići (i Kulenovići i MN) vladali u Bosni i okolnim zemljama;
slika
Ako su ti Kulenovići i Matej Ninoslav viška, odbij još 50 godina.

Uzmi i da su se manje-više cijelu povijest kraljevstva, od smrti Tvrtka 1390, do pada 1463. bile neke pobune, građanski ratovi, a da je većina vlastele bila samostalna.
Kad su Kotromanići napravili Bošnjane?

Pa kad je umro Stjepan II, a Tvrtko dolazio na vlast, banovina se raspala, svako područje je otišlo na svoju stranu.
Neko vrijeme je njegova mama Jelena Šubić pokušavala držati konce, ali onda...

Tvrtka je na vlast onda vratio Ljudevit Veliki, samo mu je uzeo Završje i Hum.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:23 

idudani je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ako je dukljanska vlast (a je), onda nije samostalna.
Kako onda možeš računati Bosnu od 1100?
idudani je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
.

Ne vraćaju, Bosna im je podređena kao zasebna banovina, izdvojena iz Hrvatske. Tek je Šubić vratio Bosnu Hvratskoj, kratko.

Opet netočno.
Kako u Hrvatskoj (odnosno Herceštvu Cijele Slavonije) postoji Primorska (kasnije Hrvatska) i Slavonska banovina?
Što je s Humom?
Je li on hrvatsko vojvodstvo?

Tko vlada u Vrhbosni 1240?

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:33 

idudani je napisao/la:

Kasnije imas svega ali je pitanje sta je narod a sta propaganda.
Sto kasnije to propagandnije.

Kotromanici nisu stvarali nikoga,oni su sebe nazivali po zemlji kojom vladaju a to je prakticno.Ti da zivis u hercegovini i sutra se odvojite sebe bi nazivao hercegovcem u politickom smislu.Dubrovcani su tako napravili,poljicani vjerojatno isto,crnogorci jesu al ne do kraja ni dan danas.
E sad posto je narod odvojen i nema veze sa politikom jako je upitno dali je on slijedio kotromanice.

Obicno u europi neslijede. Burgundijci vladari su sebe zvali burgiundijcima ali narod sebe zove francuzi.Belgijancima sebe nenazivaju ni flamanci ni valonci ali belgijski kralj naziva. Moja poznanica iz kine sa nadimkom hana neda za sebe reci da je kinez nego je Han ali njen precjednik xi zi ping kaze da je kinez.

Nista od toga navedenog nije u rangu sa srbima i hrvatima.Belgijanci,kinezi,jugosloveni,bosnjani su jedan rang a mi i srbi smo sa flamancima,hanima,valoncima...

Hrvati i srbi su antikni narodiu jedni od najstarijih jos postojecih u europi samo ljudi to nepercepciraju.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:40 

idudani je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ceha je napisao/la:
.

Ti nemas blage veze o srednjem vijeku.
Nije subic nista vratio hrvatskoj kako nema hrvatske kojoj moze nesta vratit.
Subic je bosnu uzeo sebi a druge dijelove hrvatske je vec drzao u djepu.Nije tvrtko uzeo srbiju i pripojio je bosni nego je postao vladar u srbiji i u bosni u isto vrijeme.
Nije ni arpad uzeo hrvatsku za madjarsku nego je postao kralj hrvata.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:41 

idudani je napisao/la:

NE

Stvar je u tome sto za narod u bosni nema pisani izvor kako on sebe zove.
Nisi niti malo na nivou.Horbatos i ja se neslazemo ali on zna sta je srednji vijek i o cemu se prica a ti nemas pojma.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:42 

idudani je napisao/la:

Kasnije imas svega ali je pitanje sta je narod a sta propaganda.
Sto kasnije to propagandnije.

Kotromanici nisu stvarali nikoga,oni su sebe nazivali po zemlji kojom vladaju a to je prakticno.Ti da zivis u hercegovini i sutra se odvojite sebe bi nazivao hercegovcem u politickom smislu.Dubrovcani su tako napravili,poljicani vjerojatno isto,crnogorci jesu al ne do kraja ni dan danas.
E sad posto je narod odvojen i nema veze sa politikom jako je upitno dali je on slijedio kotromanice.

Obicno u europi neslijede. Burgundijci vladari su sebe zvali burgiundijcima ali narod sebe zove francuzi.Belgijancima sebe nenazivaju ni flamanci ni valonci ali belgijski kralj naziva. Moja poznanica iz kine sa nadimkom hana neda za sebe reci da je kinez nego je Han ali njen precjednik xi zi ping kaze da je kinez.

Ali na koji način bi i stvarali Bošnjane?
Valjda bi ostalo nešto od njih?
Što o tome kaže biskup u Đakovu? :D

Što se Burgundije tiče, tamo je bilo Nijemaca, Nizozemaca i Francuza.
Postoji jedan romanski/francuski dijalekt koji se zove Burgundski (originalni Burgundi su germansko, skandinavsko pleme);

slika

To su kneštva koja su nastala iz Srednjofranačke;
slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 17:44 

idudani je napisao/la:

NE

Nisi niti malo na nivou.Horbatos i ja se neslazemo ali on zna sta je srednji vijek i o cemu se prica a ti nemas pojma.

Hrobatos je bar načitan, nažalost oko nekih stvari mu fali kritičkog promišljanja i ne razumije se baš u dijalektologiju, ali barem neke pojmove razumije.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 18:20 

Ceha je napisao/la:
NE

Hrobatos je bar načitan, nažalost oko nekih stvari mu fali kritičkog promišljanja i ne razumije se baš u dijalektologiju, ali barem neke pojmove razumije.

Slazem se samo je puno teoretican.Fali mu imaginacije da zamisli sta svi ti koncepti znace u praksi.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 18:27 

Ceha je napisao/la:

Slazem se samo je puno teoretican.Fali mu imaginacije da zamisli sta svi ti koncepti znace u praksi.

Čini mi se da je prenaivan.

Pročitao je negdje nešto i uzeo to zdravo za gotovo.
A povijest ne funkcionira tako.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2024, 18:40 

da bukvalno shvacanje bez dublje ideje kako to izgleda.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1344 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 54  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: