|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 60 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Sokolić
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 01 stu 2024, 20:25 |
|
|
znatizeljan431 je napisao/la: Udar na Banske dvore 7. listopada1991. Bomba od 250 kg imala je blizinski upaljač. Nema kratera, nema udarne točke. Gomila eksploziva grunula je nekoliko (desetaka) metara iznad i udarni je val rasturio krovove, prozore, ali nije bilo žrtava. U prvom javljanju na HTV-u to je netko i izrekao, to za blizinski. To je rečeno tada i samo tada. Sve nakon toga o tome detalju ide pod tepih.
Ispaljeno je i (tek toliko) nekoliko raketa od 57 mm, od kojih je smrtno stradao jedan šetač na Dubravkinom putu. To je bio jedini stradali, dakle ne od bombe nego od rakete. Ove rakete su nedjelotvorne na ciljeve u zaklonu (zgradi).
Blizinski se upaljači koristi za kazetne bombe i slično. Kada se gađa zgrada i nastoje pobiti ljudi u zgradi najbolje je postaviti vremenski upaljač ili barem trenutni. 1. Neznanje 2. Greška 3. Namjerno
1. i 2. isključujem, jer to je bila akcija najviše razine planiranja. Dakle 3. Zašto? Inozemni diplomatski pridstavnici i njihove obiteji dobile su naputak od svojih vlada napustiti Zagreb, tako da ne budu ondi na dan napada na Banske dvore.
|
|
Vrh |
|
|
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 01 stu 2024, 20:39 |
|
|
Može biti, ali nebitno za pitanje na koje nemam jasan odgovor. Dakle zašto.
U međuvrmeenu sam pogledao wiki. Hrvatska po tom pitanju je smeće, kao gađalo zgradu raketama, gluposti. Ni slova o bombama i blizinskom upaljaču. Na engleskoj postoji podatak o dvije, ne jednoj bombi od 230 kg (moja greška, nebitno), o blizinskom upaljaču, kao i o nešto raketa - koje su bile za dekor jer ništa bitnog ne rješavaju. Na obije bombe bio je blizinski. Zašto. Zašto je bio cilj bombama ne ubiti, već napraviti veliku dramu, puno slomljenog, isprepadati, a nula mrtvih/ranjenih.
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 02 stu 2024, 01:36 |
|
|
znatizeljan431 je napisao/la: Može biti, ali nebitno za pitanje na koje nemam jasan odgovor. Dakle zašto.
U međuvrmeenu sam pogledao wiki. Hrvatska po tom pitanju je smeće, kao gađalo zgradu raketama, gluposti. Ni slova o bombama i blizinskom upaljaču. Na engleskoj postoji podatak o dvije, ne jednoj bombi od 230 kg (moja greška, nebitno), o blizinskom upaljaču, kao i o nešto raketa - koje su bile za dekor jer ništa bitnog ne rješavaju. Na obije bombe bio je blizinski. Zašto. Zašto je bio cilj bombama ne ubiti, već napraviti veliku dramu, puno slomljenog, isprepadati, a nula mrtvih/ranjenih. Ne znam detalje! 1. Banski dvori su masivan kompleks građen za ban-ove s masivnim zidovima. 2. Direktan pogodak bombom bez navođenja je jako težak, ako fulaš vrlo lako svi će preživjet. 3. Predupaljač da bomba detonacijom ubije sve ako su negdje u međuprostoru stubištu i sl. Također da se može prepoznat mrtve, jer ako nemaš mrtvog kako ćeš znat da je mrtav, možeš nać dvojnika i sl. Misliš da bi netko tu preživio...
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 02 stu 2024, 09:21 |
|
|
Brane je napisao/la: 1. Banski dvori su masivan kompleks građen za ban-ove s masivnim zidovima. Bombe "krmače" prolaze kroz više slojeva armiranobetnoskih ploča, a kud ne kroz nešto crijepa, dasaka i šute, kako su građene stare zgrade. I da ide pod kutom kroz zidove, nikakav problem. U Vukovaru je krmača došla do podruma, kroz pet armiranobetnoskih ploča, pala doslovno čovjeku među noge. Srećom nije eksplodirala. Brane je napisao/la: 2. Direktan pogodak bombom bez navođenja je jako težak, ako fulaš vrlo lako svi će preživjet. Ili je bio izravan pogodak ili nije. Da nije, taj pogodak bi bio razorniji u nekom susjednom objektu koji bi bio prikazan kao razoren. Kao i kod gađanja tornja na Sljemenu, to su vjerojatno bile laserski navođene bombe ili je pak bio odličan pilot. Brane je napisao/la: 3. Predupaljač da bomba detonacijom ubije sve ako su negdje u međuprostoru stubištu i sl. Velika količina eksploziva najbolje ubija kada eksplodira unutar volumena kojeg rasturi i isti kolapsira, te pobije sve unutra (vremenski upaljač). Bitno slabiji učinak je kod eksplozije u trenutku udara (trenutni). Evo ubilo vođu Hamasa granatom od 120 mm koja je pogodila zid sobe u kojoj je boravio, a ista sadrži samo 3-4 kg eksploziva. Kada eksploziv grune na nekoj visini iznad (blizinski), energija ide u svim smjerovima i pada s kubom udaljenosti. Stoga se blizinski koriste za aktivaciju kazetnih bombi, da se rasprše. Brane je napisao/la: Također da se može prepoznat mrtve, jer ako nemaš mrtvog kako ćeš znat da je mrtav, možeš nać dvojnika i sl. Misliš da bi netko tu preživio... Naravno da bi prepoznali. Nije to požar, ali i tada se prepozna. Ubijaju projektili s velikom kinetičkom energijom, geleri ili sekundarni objekti. Od velikog tlaka se u pravilu ne gine. Bilo je slučajeva da granata eksplodira i tlak čak odbaci čovjeka, geleri ga promaše i prođe bez ozljeda.
|
|
Vrh |
|
|
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 02 stu 2024, 09:28 |
|
|
+ bitan podatak, da se čovjek zamisli: zašto je podatak o blizinskom upaljaču bio u eteru samo jednom. Guglao sam i ništa, nikakva traga. To je bitan podatak, koji je nestao iz javnosti (hr), a eto ga na eng wiki.
|
|
Vrh |
|
|
znatizeljan431
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 10 stu 2024, 18:15 |
|
|
Studeni 1991., dogovorilo neko primirje u Dubrovniku. Valjda je u paketu išlo i da se dopusti da novinari RTB naprave reportažu iz Dubrovnika. Šetaju tako kroz Grad i naišli na Đelu Jusića. Novinarka sva sretna, krenula s pitanjima, kao eto lijep dan, mir, šetnja... Pa onda na Dubrovačke ljetne igre, kako je nekada sve bilo super. Đelo: Da, bilo je tu puno stranih umjetnika u gostima, bila je Njemačka filharmonija, bila Ruska, bila Talijanska, sve su bile i sve su pošle. Ili nije shvatila ili je zaključila da njezina publika neće shvatiti, pa nije bitno. Uglavnom pustilo to u eter.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 19 stu 2024, 08:21 |
|
|
Ovin članak je bogat takvim podatciman https://hrvatska-danas.com/2017/01/15/tudman-cijelo-vodstvo-tada-krece-izginuti-na-najblizu-bojisnicu-hrvati-nece-imati-hrvatsku-ali-imat-ce-nove-zrinske/Citat: Andrija Hebrang: Mjesec dana prije priznanja vratio sam se iz Osijeka u Zagreb na Tuđmanov poziv.
Glavni štab JNA bio je namjerno smješten u tadašnjoj vojnoj bolnici u Dubravi jer su znali da nas nitko neće priznati ako protivnička vojska ima štab u srcu Hrvatske.
Zato mi je Tuđman rekao: završi pregovore što prije, ima da ih najuriš kako god znaš. To je uvjet za priznanje.
Otišao sam u bolnicu koja je bila pod opsadom niških specijalaca, a s druge strane pregovore je vodio general Andrija Rašeta.
Pristao sam na sve samo da što prije odu: potpisao sam zdravstveno osiguranje za 20 tisuća članova obitelji oficira koji su napustili teritorij RH, dozvolio im da odnesu sve televizore iz bolnice.
Samo da odu, u pitanju je bila Hrvatska. A onda na kraju Rašeta mi kaže: nije gotovo, morate platiti ono što ste ukrali.
Što, pitam ga. Zlato, kaže on, sedam kilograma zubnog zlata koje je bio u bolničkom sefu. A onda mi još kaže da je cijena 120 tisuća maraka i da imamo do kraja dana da skupimo taj novac, i damo mu ga na ruke, nikakve uplate na račun. Uspjeli smo, rastrčali smo se, nabavili novac i završili pregovore.
Tek godinama kasnije saznao sam iz jednog intervjua Josipa Perkovića da je zlato ukrala tajna služba kako bi JNA naštetila iznutra.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 19 stu 2024, 11:15 |
|
|
|
Vrh |
|
|
horus
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 19 stu 2024, 14:24 |
|
|
Ceha je napisao/la: Koji cigani... tursko-ciganski okot.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neobične i čudnovate epizode iz rata 1990. - 1996. Postano: 19 stu 2024, 15:04 |
|
|
horus je napisao/la: Ceha je napisao/la: Koji cigani... tursko-ciganski okot. Upravo tako, dno dna...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|