|
|
Stranica: 2/7.
|
[ 160 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 14:54 |
|
|
Veća mi je zagonetka popularnost razvodnjene kave, koja nije jak stimulans.
Dio Europljana, uglavnom Skandinavci i njima bliske zemlje, se po američkom običaju nalivaju razvodnjenom kavom iz filter aparata. Kroz dan niti ne piju vodu, nego tu "kavu" piju u količinama od dvije litre dnevno.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 14:57 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75906 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Veća mi je zagonetka popularnost razvodnjene kave, koja nije jak stimulans.
Dio Europljana, uglavnom Skandinavci i njima bliske zemlje, se po američkom običaju nalivaju razvodnjenom kavom iz filter aparata. Kroz dan niti ne piju vodu, nego tu "kavu" piju u količinama od dvije litre dnevno. Očito se naviknu. A ta njihova kava još i hidrira. Ako si žedan napiješ se kave.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 14:57 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39022 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Robbie MO je napisao/la: daramo je napisao/la: Više nije tako ni jeftin, ode cijena i kave u nebesa. Preferiram espreso. Crna kava i espreso nisu ista stvar.
Koja je razlika Espreso je mala doza, koju su Talijani izmislili za piti s nogu, u gutljaj dva i ideš dalje. Oko 30ml tekućine, najbolje u omjeru 1:1 kava i voda. Crna kava je druga stvar koja je nastala pred kraj ww2 dolaskom američkih vojnika u Italiju, njima je ta kava bila prejaka pa su dodavali vruću vodu u nju da je razblaže, zato takvu kavu Talijani zovu americano. Crna kava je kad se espreso sipa u prokuhanu vodu, americano je obratno kad espreso razblažiš vodom.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:00 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39022 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Veća mi je zagonetka popularnost razvodnjene kave, koja nije jak stimulans.
Dio Europljana, uglavnom Skandinavci i njima bliske zemlje, se po američkom običaju nalivaju razvodnjenom kavom iz filter aparata. Kroz dan niti ne piju vodu, nego tu "kavu" piju u količinama od dvije litre dnevno. Američki utjecaj, dok je kod nas talijanski i turski. Zanimljivo da su kavu u Europu donijeli upravo Turci. Pod Bečom ostavili ogromne zalihe.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:02 |
|
|
daramo je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Koja je razlika
Espreso je mala doza, koju su Talijani izmislili za piti s nogu, u gutljaj dva i ideš dalje. Oko 30ml tekućine, najbolje u omjeru 1:1 kava i voda. Crna kava je druga stvar koja je nastala pred kraj ww2 dolaskom američkih vojnika u Italiju, njima je ta kava bila prejaka pa su dodavali vruću vodu u nju da je razblaže, zato takvu kavu Talijani zovu americano. Crna kava je kad se espreso sipa u prokuhanu vodu, americano je obratno kad espreso razblažiš vodom. Ti misliš na americano, to mi je iskreno voda s okusom kave ne bi to nazva crnom kavom. Obična crna kava mi je turska kava. Americano mi je odvratan. Uvik san se čudio ko dite kako u filmovima popiju kave na litre pa skužim da oni piju totalno razvodnjenu kavu (tako i popiju 20-30 piva koje su em male em za naše pojmove razvodnjene) koja je za naše pojmove slabašna. Espresso je najskoncentriraniji zato je kratak jer je udio vode minimalan. To je prejako da bi se pilo u velikim količinama.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75906 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
daramo je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Veća mi je zagonetka popularnost razvodnjene kave, koja nije jak stimulans.
Dio Europljana, uglavnom Skandinavci i njima bliske zemlje, se po američkom običaju nalivaju razvodnjenom kavom iz filter aparata. Kroz dan niti ne piju vodu, nego tu "kavu" piju u količinama od dvije litre dnevno. Američki utjecaj, dok je kod nas talijanski i turski. Zanimljivo da su kavu u Europu donijeli upravo Turci. Pod Bečom ostavili ogromne zalihe. Vjeroatno je kava i primirila odnose Turske i Europe, nakon prvih 100-200 godina osvajanja, zbog profitabilnosti trgovine. Vjeroatno je startala trgovinu između zaraćenih strana.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
|
|
Šta nitko ne pije tursku kavu? Postoji li uopće razlika u pripremi turske i bosanske kave?
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:03 |
|
|
daramo je napisao/la: Šta nitko ne pije tursku kavu? Postoji li uopće razlika u pripremi turske i bosanske kave? Mislim da nema, to je isto. Kod Srba na cjeniku je to "domaća kava".
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1035 of 2558 - 40.46%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:04 |
|
|
daramo je napisao/la: Šta nitko ne pije tursku kavu? Postoji li uopće razlika u pripremi turske i bosanske kave? Vjerojatno filozofiraju nešto s pjenom, da je kao razlika.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:05 |
|
|
Imota je napisao/la: daramo je napisao/la: Espreso je mala doza, koju su Talijani izmislili za piti s nogu, u gutljaj dva i ideš dalje. Oko 30ml tekućine, najbolje u omjeru 1:1 kava i voda.
Crna kava je druga stvar koja je nastala pred kraj ww2 dolaskom američkih vojnika u Italiju, njima je ta kava bila prejaka pa su dodavali vruću vodu u nju da je razblaže, zato takvu kavu Talijani zovu americano. Crna kava je kad se espreso sipa u prokuhanu vodu, americano je obratno kad espreso razblažiš vodom.
Ti misliš na americano, to mi je iskreno voda s okusom kave ne bi to nazva crnom kavom. Obična crna kava mi je turska kava. Americano mi je odvratan. Uvik san se čudio ko dite kako u filmovima popiju kave na litre pa skužim da oni piju totalno razvodnjenu kavu (tako i popiju 20-30 piva koje su em male em za naše pojmove razvodnjene) koja je za naše pojmove slabašna. Espresso je najskoncentriraniji zato je kratak jer je udio vode minimalan. To je prejako da bi se pilo u velikim količinama. Naveo sam ti razliku između americana i crne kave u pripremi, iako je u biti isto, espreso koji razblažiš vodom. Turska kava je druga stvar, drugi način pripreme i mljevenja. Turska kava se melje krupnije.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:05 |
|
|
Možete li hladnu kavu?
iced coffee
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:07 |
|
|
daramo je napisao/la: Imota je napisao/la: Ti misliš na americano, to mi je iskreno voda s okusom kave ne bi to nazva crnom kavom. Obična crna kava mi je turska kava. Americano mi je odvratan.
Uvik san se čudio ko dite kako u filmovima popiju kave na litre pa skužim da oni piju totalno razvodnjenu kavu (tako i popiju 20-30 piva koje su em male em za naše pojmove razvodnjene) koja je za naše pojmove slabašna.
Espresso je najskoncentriraniji zato je kratak jer je udio vode minimalan. To je prejako da bi se pilo u velikim količinama.
Naveo sam ti razliku između americana i crne kave u pripremi, iako je u biti isto, espreso koji razblažiš vodom. Turska kava je druga stvar, drugi način pripreme i mljevenja. Turska kava se melje krupnije. Zato se ne otopi sva. Zato ima talog koji se ne pije i baca se. Ustvari se gata iz njega.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:07 |
|
|
daramo je napisao/la: Šta nitko ne pije tursku kavu? Postoji li uopće razlika u pripremi turske i bosanske kave? Pije se pije, a to je sve isto, grci je zovu grčka kava A bosnomuslimani se uvik preseravaju sa svime, ne postoji posebna bosanska kava sve je to isti đava.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:09 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: daramo je napisao/la: Američki utjecaj, dok je kod nas talijanski i turski.
Zanimljivo da su kavu u Europu donijeli upravo Turci. Pod Bečom ostavili ogromne zalihe.
Vjeroatno je kava i primirila odnose Turske i Europe, nakon prvih 100-200 godina osvajanja, zbog profitabilnosti trgovine. Vjeroatno je startala trgovinu između zaraćenih strana. Nakon toga su krčme u Beču počele to prodavati pa se proširilo Europom. Naravno poslije je to ušlo u trgovačku razmjenu s Turskom.
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:12 |
|
|
daramo je napisao/la: Imota je napisao/la: Ti misliš na americano, to mi je iskreno voda s okusom kave ne bi to nazva crnom kavom. Obična crna kava mi je turska kava. Americano mi je odvratan.
Uvik san se čudio ko dite kako u filmovima popiju kave na litre pa skužim da oni piju totalno razvodnjenu kavu (tako i popiju 20-30 piva koje su em male em za naše pojmove razvodnjene) koja je za naše pojmove slabašna.
Espresso je najskoncentriraniji zato je kratak jer je udio vode minimalan. To je prejako da bi se pilo u velikim količinama.
Naveo sam ti razliku između americana i crne kave u pripremi, iako je u biti isto, espreso koji razblažiš vodom. Turska kava je druga stvar, drugi način pripreme i mljevenja. Turska kava se melje krupnije. Americano ne mogu ni smatrat kavom. To je prevodenasto. najgoru kavu sam u životu popio u Dublinu, naivno naručio black coffe, triba san ić na espresso. Dobio san po litra neke vode s okusom kave. Irci imaju odličan whiskey i ok pivu al o kavi pojma nemaju.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:12 |
|
|
Imota je napisao/la: daramo je napisao/la: Šta nitko ne pije tursku kavu? Postoji li uopće razlika u pripremi turske i bosanske kave? Pije se pije, a to je sve isto, grci je zovu grčka kava A bosnomuslimani se uvik preseravaju sa svime, ne postoji posebna bosanska kava sve je to isti đava. Mislio sam da postoji nekakva mala razlika u pripremi, kao tipa između crne kave i americano.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:13 |
|
|
daramo je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Vjeroatno je kava i primirila odnose Turske i Europe, nakon prvih 100-200 godina osvajanja, zbog profitabilnosti trgovine.
Vjeroatno je startala trgovinu između zaraćenih strana.
Nakon toga su krčme u Beču počele to prodavati pa se proširilo Europom. Naravno poslije je to ušlo u trgovačku razmjenu s Turskom. U biti ko ruski plin. Neprijatelji su ti ali ti treba njihov plin. Ili čak ratuješ s njima a plin i dalje ide.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:15 |
|
|
Imota je napisao/la: daramo je napisao/la: Naveo sam ti razliku između americana i crne kave u pripremi, iako je u biti isto, espreso koji razblažiš vodom.
Turska kava je druga stvar, drugi način pripreme i mljevenja. Turska kava se melje krupnije.
Americano ne mogu ni smatrat kavom. To je prevodenasto. najgoru kavu sam u životu popio u Dublinu, naivno naručio black coffe, triba san ić na espresso. Dobio san po litra neke vode s okusom kave. Irci imaju odličan whiskey i ok pivu al o kavi pojma nemaju. Meni to prije ide da su ti poslužili filter kavu.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:17 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: daramo je napisao/la: Nakon toga su krčme u Beču počele to prodavati pa se proširilo Europom. Naravno poslije je to ušlo u trgovačku razmjenu s Turskom.
U biti ko ruski plin. Neprijatelji su ti ali ti treba njihov plin. Ili čak ratuješ s njima a plin i dalje ide. The spice must flow.
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:18 |
|
|
Imota je napisao/la: daramo je napisao/la: Šta nitko ne pije tursku kavu? Postoji li uopće razlika u pripremi turske i bosanske kave? Pije se pije, a to je sve isto, grci je zovu grčka kava A bosnomuslimani se uvik preseravaju sa svime, ne postoji posebna bosanska kava sve je to isti đava. I srpska kafa. Pretpostavljam da postoji i pod nazivima bugarska, armenska itd.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:18 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4169 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Naša Kvačica je napisao/la: Razbudi me. Kava ujutro poboljša koncentraciju. Razbistri se ljudima pred očima. Bolje će te razbuditi čaša nezaslađene limunade Kava ujutro je nešto najgore što možeš sebi učiniti.
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:20 |
|
|
daramo je napisao/la: Imota je napisao/la: Americano ne mogu ni smatrat kavom. To je prevodenasto.
najgoru kavu sam u životu popio u Dublinu, naivno naručio black coffe, triba san ić na espresso. Dobio san po litra neke vode s okusom kave. Irci imaju odličan whiskey i ok pivu al o kavi pojma nemaju.
Meni to prije ide da su ti poslužili filter kavu. Može bit, al čim san vidio da dolazi u ogromnoj šalici u po litra odma san zna koja je pisma, popio san gutljaj samo da vidin koji k. I onda odem i naručim double espresso (jer sam mamuran a iman poslovnu konferenciju) a konobar za šankom me gleda zbunjeno. Kako double? Mora san liku objašnjavat šta je dupli. Umalo san oša tamo za aparat i sam ga napravio. Ima san profi aparat ko iz kafića na prvom poslu i naučio san radit s njim. Uglavnom irci (a čini mi se i cili anglosaksonski svit) ne znaju šta je kava. Tako na Malti muka nać kavu, britanski utjecaj. Al nađeš talijanski/sicilijanski kafić i spasio si se. Uz dupli espresso dobiješ i čašu vode bez da napomeneš (kako Bog zapovida). Odma vidiš da si među svojim ljudima.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:21 |
|
|
Moram priznati da sam se u zadnje vrijeme navukao na cortado ako je kasno za espreso.
Koju marku kave pijete, domaće ili uvozne?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:28 |
|
|
MiB je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Razbudi me. Kava ujutro poboljša koncentraciju. Razbistri se ljudima pred očima. Bolje će te razbuditi čaša nezaslađene limunade Kava ujutro je nešto najgore što možeš sebi učiniti. Kofein je otrov. Supstance koje sadrže kemikalije iz obitelji metilksantina (kofein, teobromin i teofilin), koje se javljaju u prirodi, prouzrokuju oštećenje tijela. To je općepoznato. E sad što mi si volimo sranja, jbg...
|
|
Vrh |
|
|
Imota
|
Naslov: Re: Popularnost kave? Postano: 22 stu 2024, 15:30 |
|
|
daramo je napisao/la: Moram priznati da sam se u zadnje vrijeme navukao na cortado ako je kasno za espreso.
Koju marku kave pijete, domaće ili uvozne? Uf opet mliko... A sve su uvozne Mislim znan šta oćeš reći al tehnički U zadnje vrime su počele i kod nas dolazit fine marke kave , odem u male pržionice i tamo uzmem ekstra jaku kavu iz kolumbije ili negdi iz srednje amerike.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|