HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 ožu 2025, 00:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 369 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Istočno Sarajevo i Zemun
PostPostano: 11 sij 2025, 18:46 

Sokolić je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:
i blizina srpskih varvara. Koji su svoj primitivizam pokazali devedesetih. Ni Prag, ni Budimpešta nisu pretrpjeli opsadu i cetnicka orgijanja devedesetih s ćuka. Cetnici su grad tukli danonoćno.

Ne postoji u svijetu narod kao sto su Srbi.

I tvrdnje da su oni kao nešto doprinosili civilizaciji i bili faktor u Sarajevu. Kako može tako primitivan oblik života doprijeniti bilo čemu?
Treba biti sretan da grad vise ne naseljavaju.

Znaš di san ono napisa da poduzetnički sloj je bia razina iznad onih ukruvića u državnoj službi?

Tko vodi svoju butigu, a nije da mu je država po rodbinskoj vezi dala posal, taj mira bit kreativan, mora stvarat. Takvi je stvoria niku imovinu svojin radon i mukotrpno gradia ugled.

Nasuprot njima su oni mentalnog sklopa "ne umemo da radimo ali umemo da se bijemo" i oni "siđimo u gradove da bijemo gadove".
Takvih je bilo koji su već više generacija živili u gradu, ali gudura iz njih nikad ni izašla. Niti selo, nego gudura.

Slažem se. Sjehali su “divlji da otjeraju pitome”.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 12 sij 2025, 07:40 

Citat:
Selo moje, ljepše od Pariza

slika

PS Prag

slika

Vrh

PostPostano: 12 sij 2025, 11:43 

Upozorenja: 1
Karabaja je napisao/la:
Jedina mana Sarajeva koje mogu da se sjetim je taj sto ona katedrala srca isusova nije poravnata ili pretvorena u džamiju.
Bio je red kad smo preuzeli grad da se rijesi taj objekat koji je izgrađen kao simbol dominacije nad muslimanima

Dečko, da to nikad nisi pomislio, a kamoli izrekao više. Nisam ni ja zadovoljan sa dosta toga što dolazi iz RKC, osobito njegovanje provincijalizma i seljakluka kod naših katolika, i ona sranja oko krsnih listova i domovnice, ali vjerske objekte koji su izgrađeni treba promatrati kao kulturno bogatstvo i živi dokaz da ipak postoji neka tolerancija u Sarajevu, i da možeš biti svoj i drugačiji. Ujedno se ušuti i svaka kritika da je Sarajevo ekskluzivno muslimansko (mada nažalost danas jest).

Ako hoćeš da ti stoje džamije po Hrvatskoj i privatnoj HDZ prćiji po Bosni, onda moraš gledat i Katedralu. S te strane je meni svejedno, jer se radi o džamijama, ali tebi izgleda nije.

Katedrala je kopija katedrale u Dijonu u Francuskoj, ima i neke umjetničke elemente koji su vrijedni, a i više mi se sviđa nego janjičarska vojarna koja je bila na njenom mjestu koja je otprilike izgledala kao ogromni karavan saraj, ali to je bilo nešto nisko, od ćerpića (gline), i dosada bi se već raspalo.

Kad više nikad u Sarajevu ne bi bila izgrađena džamija, opet ih ne bi nedostajalo, jer ih ima previše, prazne su i poluprazne, i u suštini ne doprinose ničemu sem talibanizaciji grada i dizanju dreke.

Vrh

PostPostano: 12 sij 2025, 11:46 

Upozorenja: 1
daramo je napisao/la:
Razlog što su Srbi takvi nisu Rimljani nego muslimani s kojima su živjeli, s kim si takav si.

Takvi su oni bili i prije, samo krajnja diktatura ih je držala zajedno, i čim centralna vlast oslabi, raspadnu se ne banditske privatne državice - u srednjem vijeku govorim.

Turska okupacija ih je napravila još i puino gorim, jer su naišli na divljake slične sebi, pa su se lijepo nadopunjavali.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2025, 00:33 

Vrh

PostPostano: 13 sij 2025, 10:48 

VBA2024 je napisao/la:
Citat:

slika

PS Prag

slika

Imotski, kraj 19. st

slika

slika

Koja civilizacijska razlika, zapad vs istok.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2025, 20:03 

Karabaja je napisao/la:
Jedina mana Sarajeva koje mogu da se sjetim je taj sto ona katedrala srca isusova nije poravnata ili pretvorena u džamiju.
Bio je red kad smo preuzeli grad da se rijesi taj objekat koji je izgrađen kao simbol dominacije nad muslimanima

K tome gradidu još jednu džamiju u Hrvatskoj.

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/hrvatska-kamen-temeljac-za-islamski-centar-u-maljevcu-1-maja/2795089#

Citat:
23.01.2023.

Kamen temeljac za islamski centar u Maljevcu, u Karlovačkoj županiji, odnosno, u neposrednoj blizini bh. granice i Velike Kladuše, bit će položen 1. maja ove godine

Islamski centar će se prostirati na 450 kvadrata, munara će biti visoka 22,5 metra, a kupola visine 11,5 metara s tri male kupole

https://www.dnevnik.ba/vijesti/gradi-se-islamski-centar-na-granici-hrvatske-s-bih-podrska-bh-dijaspori-na-putu-kuci-2662503/

Citat:
Džemat Maljevac nalazi se na samoj granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom i pripada Medžlisu islamske zajednice Karlovac. S druge strane je Bosanska krajina koja ima brojnu dijasporu širom Europske unije, a ovo je jedna od najprometnijih ruta koja bh. dijasporu vodi kući.

Džemat Maljevac - samoj granici Hrvatske s BiH

Imajući sve to u vidu, džematlije i imam džemata Admir ef. Muhić došli su na ideju da započnu projekta izgradnje Islamskog centra, koji bi služio ne samo lokalnom stanovništvu, već i dijaspori koja bi dok čeka u dugim redovima i kolonama na granici mogla da se okrijepi i odmori,

I Pulj.... evo tko su "Istrijani"

https://web.archive.org/web/20231211070314/https://www.istra24.hr/politika-i-drustvo/dzamija-ce-samo-obogatiti-pulu-nemojmo-se-bojati-nasih-ljudi

Citat:
OSVRT ZORANA ANGELESKOG
Džamija će samo obogatiti Pulu, nemojmo se bojati naših ljudi!

od 5.000 muslimana, koliko ih živi na području nekadašnje pulske općine, dakle itko od 5.000 naših sugrađana koji već pola stoljeća desetljeća prakticiraju svoju vjeru (u svom gradu, u svom domu)

Ne treba u cijeloj ovoj priči mimoići činjenicu da ogromnu većinu pulsko-istarskih muslimana čine Bošnjaci, Albanci i Makedonci islamske vjeroispovijesti koji su sa svim ostalim Puljanima dijelili iskustvo zajedničkog života u Jugoslaviji, a mnogi od njih, posebno brojni građevinari Bosanci, izgradili modernu Pulu. Njihova djeca, unuci i praunuci su Puležani koji vole svoj grad.

Šuška se da bidu ukrcali i u Slavonskom Brodu, ali lokalci ne bidu pristali niti na onu bez minareta, 64% protiv
https://plusportal.hr/zivot/u-emisiji-gostovao-glavni-imam-iz-islamofobnog-grada-48634

Citat:
U anketi u kojoj su sudjelovala 1.132 čitatelja PlusPortala, njih 64 posto reklo je „Ne!“ izgradnji džamije u Slavonskom Brodu - i to one bez minareta. Nisu, dakle, pristali niti na kompromisno rješenje

https://www.035portal.hr/vijest/gordona-srusena-kako-bi-se-izgradila-dzamija/clanak-33046
Citat:
15.10.2024

Petak, 12. srpnja, označio je kraj jedne ere za Slavonski Brod. Na mjestu gdje su se nekada prolaznici zaustavljali ispod kipa svetog Florijana, a iznad ulaza u lokal "Leonila" stajao natpis, danas stoji potpuno drugačija slika. Nekadašnja zgrada, smještena na križanju Trga Josipa Godlara i Ulice svetog Florijana, poznata po popularnom caffe baru 'Gordona', više ne postoji, a samo zemljište očišćeno je od građevinskog materijala.

Građevinska inspekcija je upozorila na opasnost, zbog čega su gradske vlasti bile primorane ukloniti zgradu radi sigurnosti.

Iako se još ne zna što će se nalaziti na tom prostoru, nedavne glasine o izgradnji džamije u Slavonskom Brodu, upravo na ovoj lokaciji, potaknule su brojna pitanja i spekulacije. Nakon što su nas čitatelji upozorili na tu mogućnost, odlučili smo istražiti ove navode i pokušati doći do konkretnih odgovora.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2025, 23:33 

Imota je napisao/la:

Točno.

Pustiš ih u Pariz i naprave ti Bašćaršiju u gradu:

slika

slika

Vrh

PostPostano: 13 sij 2025, 23:49 

VBA2024 je napisao/la:
Imota je napisao/la:

Točno.

slika

slika

Čudno, a sve što arhitektonski valja u Mostaru je upravo napravljeno dok je bukvalno Mujaga bio načelnik :zubati

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 00:19 

Sokolić je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:

K tome gradidu još jednu džamiju u Hrvatskoj.

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/hrvatska-kamen-temeljac-za-islamski-centar-u-maljevcu-1-maja/2795089#

Citat:
23.01.2023.

Kamen temeljac za islamski centar u Maljevcu, u Karlovačkoj županiji, odnosno, u neposrednoj blizini bh. granice i Velike Kladuše, bit će položen 1. maja ove godine

Islamski centar će se prostirati na 450 kvadrata, munara će biti visoka 22,5 metra, a kupola visine 11,5 metara s tri male kupole

https://www.dnevnik.ba/vijesti/gradi-se-islamski-centar-na-granici-hrvatske-s-bih-podrska-bh-dijaspori-na-putu-kuci-2662503/

Citat:
Džemat Maljevac nalazi se na samoj granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom i pripada Medžlisu islamske zajednice Karlovac. S druge strane je Bosanska krajina koja ima brojnu dijasporu širom Europske unije, a ovo je jedna od najprometnijih ruta koja bh. dijasporu vodi kući.

Džemat Maljevac - samoj granici Hrvatske s BiH

Imajući sve to u vidu, džematlije i imam džemata Admir ef. Muhić došli su na ideju da započnu projekta izgradnje Islamskog centra, koji bi služio ne samo lokalnom stanovništvu, već i dijaspori koja bi dok čeka u dugim redovima i kolonama na granici mogla da se okrijepi i odmori,

I Pulj.... evo tko su "Istrijani"

https://web.archive.org/web/20231211070314/https://www.istra24.hr/politika-i-drustvo/dzamija-ce-samo-obogatiti-pulu-nemojmo-se-bojati-nasih-ljudi

Citat:
OSVRT ZORANA ANGELESKOG
Džamija će samo obogatiti Pulu, nemojmo se bojati naših ljudi!

od 5.000 muslimana, koliko ih živi na području nekadašnje pulske općine, dakle itko od 5.000 naših sugrađana koji već pola stoljeća desetljeća prakticiraju svoju vjeru (u svom gradu, u svom domu)

Ne treba u cijeloj ovoj priči mimoići činjenicu da ogromnu većinu pulsko-istarskih muslimana čine Bošnjaci, Albanci i Makedonci islamske vjeroispovijesti koji su sa svim ostalim Puljanima dijelili iskustvo zajedničkog života u Jugoslaviji, a mnogi od njih, posebno brojni građevinari Bosanci, izgradili modernu Pulu. Njihova djeca, unuci i praunuci su Puležani koji vole svoj grad.

Šuška se da bidu ukrcali i u Slavonskom Brodu, ali lokalci ne bidu pristali niti na onu bez minareta, 64% protiv
https://plusportal.hr/zivot/u-emisiji-gostovao-glavni-imam-iz-islamofobnog-grada-48634

Citat:
U anketi u kojoj su sudjelovala 1.132 čitatelja PlusPortala, njih 64 posto reklo je „Ne!“ izgradnji džamije u Slavonskom Brodu - i to one bez minareta. Nisu, dakle, pristali niti na kompromisno rješenje

https://www.035portal.hr/vijest/gordona-srusena-kako-bi-se-izgradila-dzamija/clanak-33046
Citat:
15.10.2024

Petak, 12. srpnja, označio je kraj jedne ere za Slavonski Brod. Na mjestu gdje su se nekada prolaznici zaustavljali ispod kipa svetog Florijana, a iznad ulaza u lokal "Leonila" stajao natpis, danas stoji potpuno drugačija slika. Nekadašnja zgrada, smještena na križanju Trga Josipa Godlara i Ulice svetog Florijana, poznata po popularnom caffe baru 'Gordona', više ne postoji, a samo zemljište očišćeno je od građevinskog materijala.

Građevinska inspekcija je upozorila na opasnost, zbog čega su gradske vlasti bile primorane ukloniti zgradu radi sigurnosti.

Iako se još ne zna što će se nalaziti na tom prostoru, nedavne glasine o izgradnji džamije u Slavonskom Brodu, upravo na ovoj lokaciji, potaknule su brojna pitanja i spekulacije. Nakon što su nas čitatelji upozorili na tu mogućnost, odlučili smo istražiti ove navode i pokušati doći do konkretnih odgovora.

Ma provociraju namjerno s tim džamijama. Nema drugog objašnjenja nego konstantno ubadanje prstom u okom.
Imaju svoj mali prostor koji je dovoljan s obzirom na brojku, ali bi oni namjerno natakirili arhitektonsko ruglo u 99% kršćanskim sredinama ili gradili jednostavno na području Pule ili bilo gdje na obali gdje ne pripada i ne uklapa se.
Što se tiče Slav. Broda. Ima džamija odma preko Save i još jedna udaljena 5 minuta vožnje od mosta, a vjerojatno ni tamo ne idu, ali bitno da zapišaju i malo isprovociraju, a znaju da im brojka iz godine u godine pada.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 00:20 

Pejtonac sa juga je napisao/la:
VBA2024 je napisao/la:

Točno.

slika

slika

Čudno, a sve što arhitektonski valja u Mostaru je upravo napravljeno dok je bukvalno Mujaga bio načelnik :zubati

Čekamo da se bacite u džihad mod, pa budemo preuredili i Mostar do kraja. :HVO

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 00:50 

Noname01 je napisao/la:

E moj jadniče, nisi ni razumio šta sam napisao. Samo si se ovim osramotio, ne mora baš sav narod znati da su tvoji ili ti šljegli u Mostar. Ako ne, preporuka da se informiraš prije nego što pišeš :zubati

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 00:53 

Noname01 je napisao/la:

E moj jadniče, nisi ni razumio šta sam napisao. Samo si se ovim osramotio, ne mora baš sav narod znati da su tvoji ili ti šljegli u Mostar :zubati

Znam ja na šta si ti mislio kad si spomenuo načelnika.
No morao sam ubaciti ovaj dio o preuređivanju neosmanske ostavštine.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 00:54 

VBA2024 je napisao/la:
Citat:

slika

PS Prag

slika

Vjerovatno bi i Sarajevo u vrijeme ove donje slike izgledao slično :zubati

No, uglavnom, treba znati da su u Pragu većinu vremena elitu činili Nijemci i jevreji, Česi su većinom bili samo OFR po fabrikama, proletarijat.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 00:57 

Noname01 je napisao/la:

E moj jadniče, nisi ni razumio šta sam napisao. Samo si se ovim osramotio, ne mora baš sav narod znati da su tvoji ili ti šljegli u Mostar :zubati

Znam ja na šta si ti mislio kad si spomenuo načelnika.
No morao sam ubaciti ovaj dio o preuređivanju neosmanske ostavštine.

Nisam znao da Hrvati toliko mrze arhitekturu zapadneih kvartova Mostara, ali ok.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 02:27 

Pejtonac si slavi novu godinu svojih Jugovića loze. Izvan sebe je noćas.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 02:30 

VBA2024 je napisao/la:

Nisam vam ja kriv što niste upoznati sa historijom ili povijesti stolnog grada Hrvata BiH.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 10:37 

VBA2024 je napisao/la:

Nisam vam ja kriv što niste upoznati sa historijom ili povijesti stolnog grada Hrvata BiH.

Misliš činjenicu da je današnje Sarajevo osnovao islamizirani Hercegovac?
Kako mu je ono ime?

Vrh

PostPostano: 14 sij 2025, 10:41 

Nije Mujaga nikakve kvartove pravio, to su većinom građevine rezidencijalnog tipa, prostor oko Rondoa, tu je AU planirala i katedralu ali je WW1 sve zaustavio.
Prvi kvartovi u Mostaru su rudarske kolonije sa kraja 40tih i početka 50ih.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 369 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: