HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 svi 2025, 05:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Carinski prekršaj
PostPostano: 12 lis 2024, 01:17 

Treba otvoriti neki forumski kupi prodaj, tražim auto hr tabli molim zainteresirani iznesite svoje ponude

Vrh

PostPostano: 12 lis 2024, 18:52 

Planina je napisao/la:
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Znam da ti ovo ne pomaže, ali postoje samo dva sigurna rješenja:
- privremeno se odjaviti iz RH (možeš zadržati osobnu s adresom u RH), samo onda ne možeš npr. biti zaposlen u RH
https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokumenti-281563/prebivaliste-boraviste-329/prijava-privremenog-odlaska-izvan-republike-hrvatske-koji-ce-trajati-duze-od-godinu-dana/281793
- imati auto s HR tablicama, vjerojatno se ne isplati prebacivati ovaj, nego prodaj taj u BiH i kupi sličan u RH

Hm da, upravo se mislim dal da se odjavim iz HR ili kupim auto HR tabli

Nadao sam se da ima još neka caka, tipa napravim tu bosansku vozačku i dođem sa full bosanskim dokumentima na granicu i pravim se bosanac : laugh

Kupi bh. zastavu za retrovizor i tespih, veliki šal zmajeva u gepeku.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 12 lis 2024, 18:56 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Mozda lik ne kuzi da ne moze imati dva prebivalista. Ali moze imati boraviste i prebivaliste. Pa sam to tipala. Ako radi u HR onda moja opcija propada.
Zakonski naravno da ne može, ali praktično može zato što RH i BiH ne dijele informacije o tome.

Tko ovo dovede u pitanje gubi potporu bh. Hrvata.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 02:00 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Legalno je samo s bh. radnom vizom. Znači, puknu ti vizu u Hr putovnicu i možeš.

Ima državljanstvo i prebivalište obje zemlje, kako da traži radnu vizu :D

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 13:27 

potocnj je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:
Legalno je samo s bh. radnom vizom. Znači, puknu ti vizu u Hr putovnicu i možeš.

Ima državljanstvo i prebivalište obje zemlje, kako da traži radnu vizu :D

Pa i ja sam o tom razmišljao. Ne znam ali generalno u BiH prolaze i čudnije stvari.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2024, 02:09 

Neko reče da se mogu online odjaviti iz RH?

Nakon nekih razgovora mislim da je to najbolja opcija, mislim da to neće imati negativne posljedice po moju spetljanu situaciju oko imovine u RH itd.

Pokušavam naći kako to napraviti online Al ne ide me baš. :smajl049

Vrh

PostPostano: 15 lis 2024, 09:47 

Odjavi se privremeno.
Možeš samo boraviše u HR prijaviti/odjaviti.
Naravno, tek kad si aktivirao eOsobnu:
https://www.eid.hr/

Citat:
Odjava prebivališta ne znači gubitak hrvatskog državljanstva niti gubitak vlasništva nad nekretninom

Odjava prebivališta osobe s adrese nekretnine kojoj je vlasnik ne utječe na pitanje vlasništva nad tom nekretninom. Također, odjava prebivališta ne utječe na pitanje državljanstva. Osoba i dalje može imati hrvatsku putovnicu u koju će biti upisana adresa stanovanja u inozemstvu. / mup.gov.hr

Vrh

PostPostano: 15 lis 2024, 10:58 

Planina je napisao/la:

Nakon nekih razgovora mislim da je to najbolja opcija, mislim da to neće imati negativne posljedice po moju spetljanu situaciju oko imovine u RH itd.

Nema online, online možeš naći formular (jedna ili dvije stranice) koji isprintaš, ispuniš i doneseš na šalter u MUP, tamo malo popričaš s gospođom na šalteru, ona udari pečat i isprinta ti uvjerenje da si privremeno odjavljen.

Moraš nekako dokazati da si prijavljen u drugoj državi, imati neki dokument s adresom iz te države. Neće te odjaviti na časnu riječ.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 02:03 

Planina je napisao/la:

Nema online, online možeš naći formular (jedna ili dvije stranice) koji isprintaš, ispuniš i doneseš na šalter u MUP, tamo malo popričaš s gospođom na šalteru, ona udari pečat i isprinta ti uvjerenje da si privremeno odjavljen.

Moraš nekako dokazati da si prijavljen u drugoj državi, imati neki dokument s adresom iz te države. Neće te odjaviti na časnu riječ.

I tako dođoh ja do gospođe (nekakve vještice točnije) na šalteru u policiji u Solinu, sve fino pristojno rekoh ja bih da se privremeno odjavim iz RH na adresu u BiH i kao naivna budala dadoh joj i svoju BH osobnu da vidi na koju adresu idem i eto da vidi da imam neki dokument, na što se vještica zgrozila, napala me da ne smijem imati 2 osobne i 2 prebivališta, ja joj cinično odgovorih da sam imao i 3 prebivališta, na što se ona još više zgrozila i napala "nas" BH Hrvate kao da smo svi nekakvi kriminalci, počela baljezgati nekakve gluposti kako ja s tom BH osobnom ne mogu ništa, kako "mi svi" iskorištavamo RH, itd itd., mene oblio znoj svakakve crne misli mi pale na pamet, da vješticu udavim golim rukama ali mislim se nije vrijedna robije.., da skratim priču pristala je jedino da me zastalno odjavi iz RH, ja rekoh evo ajde može, kao da iskorištavam išta od raspale RH (a stvarno nisam), vještica taj odgovor nije očekivala pa se sjebala i počela nabrajati da ne može ni to sad odma, da joj treba 100 nekih dokumenta izvadaka potvrda potpisa, da mi mora onda poništiti osobnu itd. na što sam ja rekao da odustajem, pokupio svoje 2 osobne i izašao iz postaje jebajući majku i njoj i policiji i državi, na kraju mislim se bagro raspala imat ću sad i 5 osobnih i 5 državljanstava i 5 prebivališta ne možete mi ništa. Puuuuuu. Inače ovo je već ne znam ni ja koji put da od perecijanske službeničke bagre doživljavam napade na ime svih BH Hrvata. Pijezir i mržnja u meni kipe evo dok ih se sjetim. Puuuuuuu

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 02:18 

Baba sere, u smislu naravno da ne možeš dugoročno imati dva prebivališta zato se i dolaziš privremeno odjaviti.
Samo, ti se ne možeš odjaviti iz RH ako se već nisi prijavio u drugoj državi. Neće te odjaviti prije nego što si se već prijavio u inozemstvu.

Što se tiče dvije osobne, već dosta godina se može imati i hrvatska osobna s adresom u inozemstvu.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 02:50 

Pa da, kako ću se odjaviti ako se prije nisam prijavio u drugoj državi, po babinoj logici bi tako došao u drugu državu kao lik X bez osobne i prebivališta lol.

Ma hejt ljuti dok je vidila 2 osobne. Vještica.

Mislim da ću zadržati 2 osobne i 2 prebivališta, moglo bi poslužiti nečem drugom. Kad se već hoće igrati sa mnom.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 09:15 

Ma pusti babu, mozes sta hoces. Svabe sad dopustaju imati njemacko drzavljanstvo bez da se odrices ostalih drazavljanstava. Znaci mozes imati x osobnih

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 14:07 

Problem je i dalje što imam bijesna kola BH tabli koja će svaka policija u RH zaustavit i kopat po papirima. Ne želim da mi uzmu auto i ne želim plaćati kazne od 50.000 kn ili koliko već za carinske prekršaje. Nadao sam se da će me baba privremeno odjaviti ali izgleda ništa od toga.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 18:29 

Znam čoeka koji je ovo dobio na sudu.
Sutkinja je vidila da je u pravu, onda nije znala kako to obrazložiti, pa je slučaj stavila u zastaru.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 21:26 

Znam i ja starijeg lika koji se navodno na sudu izborio da može terati svoju staru mečku BH tabli po RH (prijavljen u Makarskoj na HR osobnoj i u TG na BH osobnoj). Ne znam detalje, morat ću ga uhvatit i ispitat.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 22:26 

Planina je napisao/la:
Znam i ja starijeg lika koji se navodno na sudu izborio da može terati svoju staru mečku BH tabli po RH (prijavljen u Makarskoj na HR osobnoj i u TG na BH osobnoj). Ne znam detalje, morat ću ga uhvatit i ispitat.

Mislim da ti to ima veze o rezidentnosti. Ukoliko možeš dokazati da si 183 dana u BiH i ako ti je centar života tamo, tipa obitelj, život itd. Mislim da je caka u tom.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 23:39 

Planina je napisao/la:
Pa da, kako ću se odjaviti ako se prije nisam prijavio u drugoj državi, po babinoj logici bi tako došao u drugu državu kao lik X bez osobne i prebivališta lol.

Mislim da ću zadržati 2 osobne i 2 prebivališta, moglo bi poslužiti nečem drugom. Kad se već hoće igrati sa mnom.
Jedno pitanje: plaćaš li porez u BiH (na plaću, na dobit, na prihod iz obrta)? Ako imaš radni odnos ili firmu ili obrt u BiH, a nemaš u Hrvatskoj, onda bi sve trebalo biti čisto. Ako imaš nešto od toga u Hrvatskoj, moglo bi biti komplicirano, ali ti imaš pravo raditi u RH i živjeti u BiH.

Ako nemaš nigdje ništa i živiš od nekakvog rada na crno plaćenog gotovinom, onda je jako jednostavno, prijavi nešto fiktivno u BiH.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2025, 01:49 

Noname01 je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Mislim da ti to ima veze o rezidentnosti. Ukoliko možeš dokazati da si 183 dana u BiH i ako ti je centar života tamo, tipa obitelj, život itd. Mislim da je caka u tom.

Boravim većinom u BiH, samo ne znam kako to dokazati? Plaćam račune svaki mjesec u BiH, možda bi to mogao biti dokaz, hrpa plaćenih računa struje i vode u TG od zadnjih nekoliko godina.

Planina je napisao/la:

Jedno pitanje: plaćaš li porez u BiH (na plaću, na dobit, na prihod iz obrta)? Ako imaš radni odnos ili firmu ili obrt u BiH, a nemaš u Hrvatskoj, onda bi sve trebalo biti čisto. Ako imaš nešto od toga u Hrvatskoj, moglo bi biti komplicirano, ali ti imaš pravo raditi u RH i živjeti u BiH.

Ako nemaš nigdje ništa i živiš od nekakvog rada na crno plaćenog gotovinom, onda je jako jednostavno, prijavi nešto fiktivno u BiH.

Trenutno radim po potrebi na crno sa obe strane granice, možda u nekoj budućnosti se i prijavim da sam u radnom odnosu u RH ako ovaj moj bude dole otvarao firmu, ali o tom po tom. Trenutno je tako, samo crne pare, nisam nigdje u sistemu, ne koristim nikakve benefite ni od kakve države, nemam nikakve zdravstvene iskaznice ako mi treba doktor idem privatnicima itd. Jebu me ko majmuna ali dobro, vratit ću im ja.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 68 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: