|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 34 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2022, 18:09 |
|
|
Harezm je napisao/la: Da, ti popisani po RS su ionako fiktivni. Kuće zjape prazne. Imam istu kartu s Hrvatima pa ako ti se daa, da napraviš razdiobu dijalekata. Privitak: BH100 (4. kopija).png Evo;  Tu je i sa prijelazom u Žepču;  A ovo bi bio potpun prikaz s poddijalektima; 
|
|
Vrh |
|
 |
Harezm
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2022, 18:50 |
|
|
Ceha je napisao/la: Harezm je napisao/la: Da, ti popisani po RS su ionako fiktivni. Kuće zjape prazne. Imam istu kartu s Hrvatima pa ako ti se daa, da napraviš razdiobu dijalekata. Privitak: BH100 (4. kopija).png Evo;  Tu je i sa prijelazom u Žepču;  A ovo bi bio potpun prikaz s poddijalektima;  Veliko hvala. 
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2022, 19:26 |
|
|
Ma nema problema 
|
|
Vrh |
|
 |
novem
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2025, 10:52 |
|
|
Citat: „Oj Užice, mali Carigrade, dok bijaše, dobro li bijaše.“
1862. godine, zbio se egzodus Bošnjaka iz prekodrinskih nahija. Sjećanja na ta dramatična vremena, sačuvana su u porodičnim tradicijama i kazivanjima, u kojima se sa sjetom govori o gradovima i mjestima koja su Bošnjaci morali napustiti. ...
I odosmo. Oni što nas, koliko juče, braćom svojom nazivahu, ispratiše nas halakanjem i pogrdama nečuvenim. A za ciglo nekolko mjeseci dođoše do nas crni glasi. Ti isti srušiše i sravniše sve što još ostade, svaku gredu, svaki ubogi zid. Nestadoše, kao rukom džehenemskom izbrisane, i džamije, i mektebi i hamami, i hanovi, sve kuće naše zauzeše i razvališe, sva turbeta u zemlju ućeraše, sva mezarja zaoraše, ne ostade ni traga najmanjega, ni kamena na kamenu, ni glasa jednoga, ni travke što naša bijaše. Ničega, ko da ničega nikad ni bilo nije. Ubiše nas žive, i ubiše sve naše mrtve, ni trunke od našijeh stotina godina ne ostade, moj hafize. Ništa. Kao da našeg nikad ne bijaše. ...
I pogodi, vallahi billahi! I pogodi, dragoga mi Allaha! Kako nas viđe, tako i pogodi! Svi smo taki, od prvoga do zadnjega. Al’ mi sebe poznavali nismo, makar smo sami sa sobom živjeli od kako je svijeta i vijeka. I vazda treba da nas planina u lice udari, pa da vidimo jasno one oko sebe. I sad se polahko, ko oni sa dna kace, ko prava hezela, ko da smo fukara u mozak il hrsuzi najobičniji, sad se, rekoh, mi proćerani, u pamet vrnusmo. I sve nam jasno postade. I bi nam lakše na srcu našemu, ko da progledasmo.
Al’ kasno, moj hafize. Sad nam pamet i ne treba, sad sve to slobodno moremo u jaliju baciti.
Mi znamo sad ko smo mi i ko su oni. I šta nam iza leđa spremaše, dok smo skupa, za jednom sofrom bili. A znate li vi, dobri moj hafize?“
(Pismo Husein ef. Užičanina upućeno iz Turske 1887. godine hafizu Ibrahimu u Bijeljini)/ dialogos.ba
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
 |
MiB
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2025, 10:59 |
|
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 16:26 Postovi: 17911 Lokacija: Drina je na granici!
|
Što se tiče TK tvoja karta nije ispravna.
_________________ Onu istu našu košulju pripremi, Na tavan je stavi, za mene je spremi, Bit će ona opet i sinu po mjeri Kao što je bila mom djedu i meni.
|
|
Vrh |
|
 |
horus
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2025, 11:15 |
|
|
novem je napisao/la: Citat: „Oj Užice, mali Carigrade, dok bijaše, dobro li bijaše.“
1862. godine, zbio se egzodus Bošnjaka iz prekodrinskih nahija. Sjećanja na ta dramatična vremena, sačuvana su u porodičnim tradicijama i kazivanjima, u kojima se sa sjetom govori o gradovima i mjestima koja su Bošnjaci morali napustiti. ...
I odosmo. Oni što nas, koliko juče, braćom svojom nazivahu, ispratiše nas halakanjem i pogrdama nečuvenim. A za ciglo nekolko mjeseci dođoše do nas crni glasi. Ti isti srušiše i sravniše sve što još ostade, svaku gredu, svaki ubogi zid. Nestadoše, kao rukom džehenemskom izbrisane, i džamije, i mektebi i hamami, i hanovi, sve kuće naše zauzeše i razvališe, sva turbeta u zemlju ućeraše, sva mezarja zaoraše, ne ostade ni traga najmanjega, ni kamena na kamenu, ni glasa jednoga, ni travke što naša bijaše. Ničega, ko da ničega nikad ni bilo nije. Ubiše nas žive, i ubiše sve naše mrtve, ni trunke od našijeh stotina godina ne ostade, moj hafize. Ništa. Kao da našeg nikad ne bijaše. ...
I pogodi, vallahi billahi! I pogodi, dragoga mi Allaha! Kako nas viđe, tako i pogodi! Svi smo taki, od prvoga do zadnjega. Al’ mi sebe poznavali nismo, makar smo sami sa sobom živjeli od kako je svijeta i vijeka. I vazda treba da nas planina u lice udari, pa da vidimo jasno one oko sebe. I sad se polahko, ko oni sa dna kace, ko prava hezela, ko da smo fukara u mozak il hrsuzi najobičniji, sad se, rekoh, mi proćerani, u pamet vrnusmo. I sve nam jasno postade. I bi nam lakše na srcu našemu, ko da progledasmo.
Al’ kasno, moj hafize. Sad nam pamet i ne treba, sad sve to slobodno moremo u jaliju baciti.
Mi znamo sad ko smo mi i ko su oni. I šta nam iza leđa spremaše, dok smo skupa, za jednom sofrom bili. A znate li vi, dobri moj hafize?“
(Pismo Husein ef. Užičanina upućeno iz Turske 1887. godine hafizu Ibrahimu u Bijeljini)/ dialogos.ba Čuj ti lažove "Bošnjaci iz Užica". 
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2025, 16:08 |
|
|
 Nima Hrvata iz onega trbuhića kod Bišća.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 22 sij 2025, 18:35 |
|
|
Tamo ima malo stanovnika... http://www.statistika.ba/?show=12&id=10049To su četri sela uz granicu, peto je već pusto, a svako od ovih ima manje od 100 stanovnika. Mislim da mi je to bio kriterij, crtao sam samo naselja s preko 100 stanovnika te nacije, a da su većina tu...
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Konferencija u Kanlidži: Osmanlije 1862. službeno dogovorile odlazak srpskih muslimana u BiH Postano: 27 ožu 2025, 08:37 |
|
|
[x-twitter]https://x.com/spehar_robert/status/1905140231088615455?t=KPwNfyIxQ4nfcc9Nl4-GQg&s=19[/x-twitter]
Prodavanje Muslimana Turskoj 1938. i posli 1953. godišća.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|