|
|
Stranica: 5/7.
|
[ 156 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 00:22 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 3350 Lokacija: Dridska Župa
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Idu mi na živce ti Posavljaci, cvile za P. a u nijednom gradu nisu uspjeli biti ni relativna većina. U B. Brodu smo bili najbliže tome ali bez gradova nema inteligencije i uprave. O.K. znam da je komunizam preferirao one druge ali trebali su skoncentrirat se na jedan bar. Dobro smo mi i prošli. Pa tako je u BiH van hercegovine više manje svugdje bilo, a i u Hercegovini su Ljubuški Čapljina i naravno Stolac imali muslimansku vecinu (ovo prvo dvoje do 80ih ako se ne varam) i naravno Mostar. Van hercegovine smo imali Busovaču, Kiseljak i Vareš, i ajde kreševo no kreševo je selo realno. Ljudi nisu imali sreće, bili su na srbima podrucju od vitalne vaznosti, a hrvatskoj tercijarne. Edit: bio sam u krivu u Čapljini su Hrvati vec 61e bili vecina, prije toga ne znam.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
Vrh |
|
 |
dreamteam
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 03:29 |
|
|
Čapljina je izvorno katoličko močvarno selo, mislim da muslimana tu nije ni bilo do dolaska AU ili kraljevine te izgradnje kolodvora i željeznice.
I Počitelj i Gabela su starije varoši, čaršije od Čapljine.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
Vrh |
|
 |
Flamel
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 07:21 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 2232 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Žao mi je Posavljaka, ali od samog početka su bili robovi iluzije da se čitav taj prostor može obraniti. Da se u svibnju/lipnju 1992. HVO izvukao iz Dervente i Modriče i skoncentrirao na obranu Broda, Odžaka i Orašja, danas je sve moglo biti drukčije.
Stav "Ako moje selo neće biti pod našom kontrolom, neka ide sve u 3PM", je pokazao visoku cijenu baš u Posavini.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:12 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 6167 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Idu mi na živce ti Posavljaci, cvile za P. a u nijednom gradu nisu uspjeli biti ni relativna većina. U B. Brodu smo bili najbliže tome ali bez gradova nema inteligencije i uprave. O.K. znam da je komunizam preferirao one druge ali trebali su skoncentrirat se na jedan bar. Dobro smo mi i prošli. Nisu oni krivi zato što nisu ni u jednom gradu bili relativna većina. U Bosanskom Brodu su prestali biti relativna većina, jer je titoistička vlast preferirala Srbe umjesto Hrvata. Udio Hrvata u gradovima 1991.Bosanski Brod = 28.98% Derventa = 24.32% Orašje = 15.12% Odžak = 14.95% Bosanski Šamac = 13.25% Doboj = 9.86% Modriča = 8.70% Brčko = 6.99% Gradačac = 5.29% Točno, bez gradova nema ni inteligencije ni uprave ni organizacijskih kapaciteta. Ali, titoizam je u svim tim gradovima stvorio toksičnu atmosferu koja je erodirala hrvatstvo tamošnjih Hrvata. K tome je onemogućavao useljavanje dodatnih Hrvata, iz neposrredne okolice tih gradova. Uostalom, prema popisu 1991. ni u jednoj od tih općina Hrvati nisu bila apsolutna većina, osim u Odžaku i Orašju. To je značilo da ni nakon općinskih izbora 1990. te općine, osim Odžaka i Orašja, nisu imale apsolutnu hrvatsku vlast koja bi mogla pokrenuti ozbiljne obrambene pripreme. Vlast je bila dijeljena s SDA i SDS-om.
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:20 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Idu mi na živce ti Posavljaci, cvile za P. a u nijednom gradu nisu uspjeli biti ni relativna većina. U B. Brodu smo bili najbliže tome ali bez gradova nema inteligencije i uprave. O.K. znam da je komunizam preferirao one druge ali trebali su skoncentrirat se na jedan bar. Dobro smo mi i prošli. Šta tebi imaju ić Posavljaci na živce? Možda da si vidio kako su se ljudi hrabro borili manje bi ti išli na živce.
_________________ Amsterdamske kurve plaču
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:20 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 6167 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Flamel je napisao/la: Žao mi je Posavljaka, ali od samog početka su bili robovi iluzije da se čitav taj prostor može obraniti. Da se u svibnju/lipnju 1992. HVO izvukao iz Dervente i Modriče i skoncentrirao na obranu Broda, Odžaka i Orašja, danas je sve moglo biti drukčije.
Stav "Ako moje selo neće biti pod našom kontrolom, neka ide sve u 3PM", je pokazao visoku cijenu baš u Posavini. Posavske brigade su imale izrazito visoke gubitke i borile su se protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Zakazali su lokalni Muslimani, a Alijina vlast u Sarajevu je otvoreno ometala hrvatsku obranu Bosanske Posavine. Poginuli u HVO-uDerventa - 477 Bosanski Brod - 386 Orašje - 215 Bosanski Šamac - 151 Odžak - 148 Modriča - 105
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:25 |
|
|
Flamel je napisao/la: Žao mi je Posavljaka, ali od samog početka su bili robovi iluzije da se čitav taj prostor može obraniti. Da se u svibnju/lipnju 1992. HVO izvukao iz Dervente i Modriče i skoncentrirao na obranu Broda, Odžaka i Orašja, danas je sve moglo biti drukčije.
Stav "Ako moje selo neće biti pod našom kontrolom, neka ide sve u 3PM", je pokazao visoku cijenu baš u Posavini. Ovo su priče za malu djecu. Lako je sad popovat 30 godina nakon rata. Branilo se sve gdje su bili Hrvati. Otpor se pružao gdje god se moglo. Da se tako mislilo danas bi četnici oko Siska bili.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:28 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38694 Lokacija: Gl. grad regije
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Idu mi na živce ti Posavljaci, cvile za P. a u nijednom gradu nisu uspjeli biti ni relativna većina. U B. Brodu smo bili najbliže tome ali bez gradova nema inteligencije i uprave. O.K. znam da je komunizam preferirao one druge ali trebali su skoncentrirat se na jedan bar. Dobro smo mi i prošli. Šta tebi imaju ić Posavljaci na živce? Možda da si vidio kako su se ljudi hrabro borili manje bi ti išli na živce. Ma ne svi, imaš ih masu koji su nasjeli na sarajevsku propagandu kako ih je Franjo prodao, zamijenio. Znam ih ja masu u Zagrebu. No razlozi gubitka B. Posavine počinju u WWII kad nam je muška populacija devastirana, pa za vrijeme komunizma lagano iseljavana. Po meni smo dobro i prošli i bar pola B. Posavine je obranjeno, zato mi teze o prodaji istih onih koji šute za Sreberenicu ne stoje. Ali ovo da nisu uspjeli jedan gradski centar uspostavit ipak ide na dušu Hrvatima B. Posavine. I nije tako samo kod njih, i kod nas u SB je isti slučaj. I u Herecgovini ali su se uspjeli s Mostarom izvući u sudačkoj nadoknadi. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:29 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Flamel je napisao/la: Žao mi je Posavljaka, ali od samog početka su bili robovi iluzije da se čitav taj prostor može obraniti. Da se u svibnju/lipnju 1992. HVO izvukao iz Dervente i Modriče i skoncentrirao na obranu Broda, Odžaka i Orašja, danas je sve moglo biti drukčije.
Stav "Ako moje selo neće biti pod našom kontrolom, neka ide sve u 3PM", je pokazao visoku cijenu baš u Posavini. Posavske brigade su imale izrazito visoke gubitke i borile su se protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Zakazali su lokalni Muslimani, a Alijina vlast u Sarajevu je otvoreno ometala hrvatsku obranu Bosanske Posavine. Poginuli u HVO-uDerventa - 477 Bosanski Brod - 386 Orašje - 215 Bosanski Šamac - 151 Odžak - 148 Modriča - 105 Sad će doć onaj iz Istre pa pilat kako su se hrabro borili i imali popunjenost a imali dvojicu mrtvih u brigadi kroz čitav rat 
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:32 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39 Postovi: 6112 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Flamel je napisao/la: Žao mi je Posavljaka, ali od samog početka su bili robovi iluzije da se čitav taj prostor može obraniti. Da se u svibnju/lipnju 1992. HVO izvukao iz Dervente i Modriče i skoncentrirao na obranu Broda, Odžaka i Orašja, danas je sve moglo biti drukčije.
Stav "Ako moje selo neće biti pod našom kontrolom, neka ide sve u 3PM", je pokazao visoku cijenu baš u Posavini. Ovo su priče za malu djecu. Lako je sad popovat 30 godina nakon rata. Branilo se sve gdje su bili Hrvati. Otpor se pružao gdje god se moglo. Da se tako mislilo danas bi četnici oko Siska bili. Istina. Naravno, da je nekakav taktičar crtao linije možda bi dijelove Posavine koji se ne daju obraniti prepustio, a ljudima koji su se povukli da brane ostatak moglo se reći "Ovo je povlačenje dok nam ne dođe pomoć, dok međunarodni predstavnici nešto ne naprave i sl.". Jedino tako možeš motivirati ljude da ostanu braniti "tuđe". Iako nije bio nekakav veliki problem da se napravi razmještaj stanovništva, srbi iz mjesta koja su obranjena u mjesta gdje su srbi zauzeli, i obrnuto, pa i bilo je toga, mijenjanja kuće za kuću i sl. Naravno to se sve događalo spontano i neorganizirano. Lako je taktički reći što bi bilo bolje, ali nismo imali ni viziju svih događaja koji će uslijediti, ni dovoljnu hijerarhijsko-organizacijsku strukturu u to, još uvijek rano vrijeme rata za BiH.
_________________ Poštujmo različitosti, uvažavajmo posebnosti, slavimo kulturne i etničke raznolikosti BiH! To Europa voli čuti, u modi je "diversity".
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:35 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Šta tebi imaju ić Posavljaci na živce? Možda da si vidio kako su se ljudi hrabro borili manje bi ti išli na živce. Ma ne svi, imaš ih masu koji su nasjeli na sarajevsku propagandu kako ih je Franjo prodao, zamijenio. Znam ih ja masu u Zagrebu. No razlozi gubitka B. Posavine počinju u WWII kad nam je muška populacija devastirana, pa za vrijeme komunizma lagano iseljavana. Po meni smo dobro i prošli i bar pola B. Posavine je obranjeno, zato mi teze o prodaji istih onih koji šute za Sreberenicu ne stoje. Ali ovo da nisu uspjeli jedan gradski centar uspostavit ipak ide na dušu Hrvatima B. Posavine. I nije tako samo kod njih, i kod nas u SB je isti slučaj. I u Herecgovini ali su se uspjeli s Mostarom izvući u sudačkoj nadoknadi.  Nas su Srbi toliko rasturili u Posavini da smo se raspali. Odatle ta priča o izdaji. Borili smo se ludo i hrabro ali su Srbi bili jači. U nevjerici i takvom rasulu dolazi do svakakvih sranja i priča. Ja sam jedan od zadnjih koji je prešao Savu tad i to ne preko mosta jer je bio miniran.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:39 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39 Postovi: 6112 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ma ne svi, imaš ih masu koji su nasjeli na sarajevsku propagandu kako ih je Franjo prodao, zamijenio. Znam ih ja masu u Zagrebu. No razlozi gubitka B. Posavine počinju u WWII kad nam je muška populacija devastirana, pa za vrijeme komunizma lagano iseljavana. Po meni smo dobro i prošli i bar pola B. Posavine je obranjeno, zato mi teze o prodaji istih onih koji šute za Sreberenicu ne stoje. Ali ovo da nisu uspjeli jedan gradski centar uspostavit ipak ide na dušu Hrvatima B. Posavine. I nije tako samo kod njih, i kod nas u SB je isti slučaj. I u Herecgovini ali su se uspjeli s Mostarom izvući u sudačkoj nadoknadi.  Ne samo komunisti, pa ni u vrijeme turske vladavine nije se dalo formiranje gradova za hrvatskom većinom na tom prostoru. Austrougarska je bila odmah preko Save, naravno da su turci onda pazili da nemaju nekakvo katoličko uporište koje bi se okrenulo protiv njih. Komunisti su opet iz svojih razloga, ustaški krajevi, ovo, ono, ali uglavnom preferirali miješanje naroda na tom području. Govoriš kao da su hrvati tu imali nekakvu svoju matricu iz koje su se mogli organizirati i djelovati, pa onda i planski naseljavati neki grad, a toga nije bilo. Kada smo i imali većinu negdje u nekom gradu u BiH desilo se spontano, nikad planski. Imamo tu mogućnost tek sada, tog planskog organiziranja, zato nam se situacija u Mostaru popravlja konstantno. Sada slobodno možeš reći da ideš živjeti u Mostaru jer tu prevladavaju hrvati, a nekad bi bilo robija za takvu izjavu. Slažem se s tobom da su glasine o "prodaji" Posavine glupost.
_________________ Poštujmo različitosti, uvažavajmo posebnosti, slavimo kulturne i etničke raznolikosti BiH! To Europa voli čuti, u modi je "diversity".
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 08:41 |
|
|
I Vukovarci su govorili da su prodani. Nakon žestokih i ludih borbi, čovjek se teško pomiri i prizna da je izgubio. Nevjerica, kaos i rasulo.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 09:23 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ma ne svi, imaš ih masu koji su nasjeli na sarajevsku propagandu kako ih je Franjo prodao, zamijenio. Znam ih ja masu u Zagrebu. No razlozi gubitka B. Posavine počinju u WWII kad nam je muška populacija devastirana, pa za vrijeme komunizma lagano iseljavana. Po meni smo dobro i prošli i bar pola B. Posavine je obranjeno, zato mi teze o prodaji istih onih koji šute za Sreberenicu ne stoje. Ali ovo da nisu uspjeli jedan gradski centar uspostavit ipak ide na dušu Hrvatima B. Posavine. I nije tako samo kod njih, i kod nas u SB je isti slučaj. I u Herecgovini ali su se uspjeli s Mostarom izvući u sudačkoj nadoknadi.  Nas su Srbi toliko rasturili u Posavini da smo se raspali. Odatle ta priča o izdaji. Borili smo se ludo i hrabro ali su Srbi bili jači. U nevjerici i takvom rasulu dolazi do svakakvih sranja i priča. Ja sam jedan od zadnjih koji je prešao Savu tad i to ne preko mosta jer je bio miniran. Ali bilo je čudnih stvari. Povlačenje vojski na odmor ili ne ulaženje snaga, a pune baze. Dizanje mosta u zrak, a ti si onda vjerojatno bio s ovima što su za vrijeme dizanja mosta dogurali do Markovca(koji je dio Dervente). Bar sam tako čuo od nekih koji su isto ostali preko ili neko drugo mjesto, ali dizati most, a gro vojske preko. Dobro pa vas nisu sve pobili
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 10:25 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Nas su Srbi toliko rasturili u Posavini da smo se raspali. Odatle ta priča o izdaji. Borili smo se ludo i hrabro ali su Srbi bili jači. U nevjerici i takvom rasulu dolazi do svakakvih sranja i priča. Ja sam jedan od zadnjih koji je prešao Savu tad i to ne preko mosta jer je bio miniran. Ali bilo je čudnih stvari. Povlačenje vojski na odmor ili ne ulaženje snaga, a pune baze. Dizanje mosta u zrak, a ti si onda vjerojatno bio s ovima što su za vrijeme dizanja mosta dogurali do Markovca(koji je dio Dervente). Bar sam tako čuo od nekih koji su isto ostali preko ili neko drugo mjesto, ali dizati most, a gro vojske preko. Dobro pa vas nisu sve pobili Bio sam blizu Bijelog Brda kad je most dignut. Ma slušaj, bilo je nekih stvari ali nisam pobornik teorija zavjere i prodaje. Krvave su se bitke vodile, puno nas je ostalo tu ali da ti odmah kažem koliko je god nas zaleglo, mislim da je i četnika isti broj ako ne i više. Žao mi je što nas 1995 nisu pustili da svedemo račune kad smo i mi imali čime uzvratit i borit se.
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 11:34 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Flamel je napisao/la: Žao mi je Posavljaka, ali od samog početka su bili robovi iluzije da se čitav taj prostor može obraniti. Da se u svibnju/lipnju 1992. HVO izvukao iz Dervente i Modriče i skoncentrirao na obranu Broda, Odžaka i Orašja, danas je sve moglo biti drukčije.
Stav "Ako moje selo neće biti pod našom kontrolom, neka ide sve u 3PM", je pokazao visoku cijenu baš u Posavini. Ovo su priče za malu djecu. Lako je sad popovat 30 godina nakon rata. Branilo se sve gdje su bili Hrvati. Otpor se pružao gdje god se moglo. Da se tako mislilo danas bi četnici oko Siska bili. Treba imati i na umu kada je započeo ustroj HVO brigada u BP, koliko je bilo ljudstva tj. kadra s ratnim iskustvom i vojnim znanjem te čime i u kolikoj količini su bile naoružane te brigade. Sve su to bili golemi hendikepi. Ne moram ni spominjati nepostojanje pripremljene infrastrukture (vojarne, skladišta, poligoni). Hrvatski postroji u Bosanskoj Posavini 27.2.1992.Općina = naoružani (ukupno organizirani) Odžak = 788 (1800) B. Brod = 716 (2332) B. Šamac = 700 (1794) Derventa = 378 (2683) Gradačac = 344 (871) Modriča = 309 (1950) Orašje = 294 (938) Brčko = 259 (965) Nasuprot HVO-u Srbi su imali sve. Imali su 5. banjolučki korpus JNA (preimenovan u 1. KK) koji je iza sebe imao ratno iskustvo u Zapadnoj Slavoniji 1991., svu infrastrukturu, neusporedivo brojniji i iskusniji djelatni i pričuvni kadar. Također, imali su 17. tuzlanski korpus JNA (preimenovan u 3. IBK). O nadmoći u tehnici (zrakoplovstvo, oklop, topništvo) i streljivu ne trebam trošiti riječi. Stručno gledano, veća je zagonetka zašto je Srbima trebalo toliko dugo za djelomičnu pobjedu s obzirom na njihove goleme početne prednosti, nego li zašto su hrvatske snage trpjele poraze 1992.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 11:46 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Šta tebi imaju ić Posavljaci na živce? Možda da si vidio kako su se ljudi hrabro borili manje bi ti išli na živce. Ma ne svi, imaš ih masu koji su nasjeli na sarajevsku propagandu kako ih je Franjo prodao, zamijenio. Znam ih ja masu u Zagrebu. No razlozi gubitka B. Posavine počinju u WWII kad nam je muška populacija devastirana, pa za vrijeme komunizma lagano iseljavana. Po meni smo dobro i prošli i bar pola B. Posavine je obranjeno, zato mi teze o prodaji istih onih koji šute za Sreberenicu ne stoje. Ali ovo da nisu uspjeli jedan gradski centar uspostavit ipak ide na dušu Hrvatima B. Posavine. I nije tako samo kod njih, i kod nas u SB je isti slučaj. I u Herecgovini ali su se uspjeli s Mostarom izvući u sudačkoj nadoknadi.  I Srbima je tamo gro ljudi poginulo u WW2 nije se zbog rata u Posavini drastično promjenila etnička slika.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:04 |
|
|
Znam da u Odžaku i Modriči djeca uglavnom nisu imala oca poslije WWiI. Bilo puno djece pa možda se to u brojnosti i nije vidjelo. Komunisti su prekrajali općine kako Srbima paše a i poticali iseljavanje Hrvata.
Dovoljno da se izgubi većina do 1992.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:05 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Ovo su priče za malu djecu. Lako je sad popovat 30 godina nakon rata. Branilo se sve gdje su bili Hrvati. Otpor se pružao gdje god se moglo. Da se tako mislilo danas bi četnici oko Siska bili. Treba imati i na umu kada je započeo ustroj HVO brigada u BP, koliko je bilo ljudstva tj. kadra s ratnim iskustvom i vojnim znanjem te čime i u kolikoj količini su bile naoružane te brigade. Sve su to bili golemi hendikepi. Ne moram ni spominjati nepostojanje pripremljene infrastrukture (vojarne, skladišta, poligoni). Hrvatski postroji u Bosanskoj Posavini 27.2.1992.Općina = naoružani (ukupno organizirani) Odžak = 788 (1800) B. Brod = 716 (2332) B. Šamac = 700 (1794) Derventa = 378 (2683) Gradačac = 344 (871) Modriča = 309 (1950) Orašje = 294 (938) Brčko = 259 (965) Nasuprot HVO-u Srbi su imali sve. Imali su 5. banjolučki korpus JNA (preimenovan u 1. KK) koji je iza sebe imao ratno iskustvo u Zapadnoj Slavoniji 1991., svu infrastrukturu, neusporedivo brojniji i iskusniji djelatni i pričuvni kadar. Također, imali su 17. tuzlanski korpus JNA (preimenovan u 3. IBK). O nadmoći u tehnici (zrakoplovstvo, oklop, topništvo) i streljivu ne trebam trošiti riječi. Stručno gledano, veća je zagonetka zašto je Srbima trebalo toliko dugo za djelomičnu pobjedu s obzirom na njihove goleme početne prednosti, nego li zašto su hrvatske snage trpjele poraze 1992. Sve to stoji. Ja sam bio dva puta u BP. Prvi put došao u Martu 1992, drugi put u Septembru. U Martu je bio bolji ustroj i stanje što se tiče organiziranosti nego u Septembru. Nema crte, nemaš rova, nemaš zemunice, nemaš fortifikacije, nemaš streljiva, nemaš desnog boka, nemaš saniteta, nemaš hrane, ljudi iscrpljeni masovno ginu, nemaš potporu niotkud, naše topništvo nas poklapa kad proradi, na kraju nas ostavili miniranjem mosta… Totalno rasulo. Četnici brojniji, spremniji i jači. Ako ikog krivim, krivim Stipetića za ovakvo stanje.
|
|
Vrh |
|
 |
Izumitelj iz Livna
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:07 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Znam da u Odžaku i Modriči djeca uglavnom nisu imala oca poslije WWiI. Bilo puno djece pa možda se to u brojnosti i nije vidjelo. Komunisti su prekrajali općine kako Srbima paše a i poticali iseljavanje Hrvata.
Dovoljno da se izgubi većina do 1992. Hrvati su ako se ne varam bili većina u Posavini. Ispravi me ako griješim.
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:14 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Sve to stoji. Ja sam bio dva puta u BP. Prvi put došao u Martu 1992, drugi put u Septembru. U Martu je bio bolji ustroj i stanje što se tiče organiziranosti nego u Septembru. Nema crte, nemaš rova, nemaš zemunice, nemaš fortifikacije, nemaš streljiva, nemaš desnog boka, nemaš saniteta, nemaš hrane, ljudi iscrpljeni masovno ginu, nemaš potporu niotkud, naše topništvo nas poklapa kad proradi, na kraju nas ostavili miniranjem mosta… Totalno rasulo. Četnici brojniji, spremniji i jači. Ako ikog krivim, krivim Stipetića za ovakvo stanje. Također.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:15 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Znam da u Odžaku i Modriči djeca uglavnom nisu imala oca poslije WWiI. Bilo puno djece pa možda se to u brojnosti i nije vidjelo. Komunisti su prekrajali općine kako Srbima paše a i poticali iseljavanje Hrvata.
Dovoljno da se izgubi većina do 1992. Hrvati su ako se ne varam bili većina u Posavini. Ispravi me ako griješim. Ovisi u kojim granicama, ali u onome što je trebalo uci u Hrvatski entitet jesmo bili relativna vecina.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:19 |
|
|
Izumitelj iz Livna je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Znam da u Odžaku i Modriči djeca uglavnom nisu imala oca poslije WWiI. Bilo puno djece pa možda se to u brojnosti i nije vidjelo. Komunisti su prekrajali općine kako Srbima paše a i poticali iseljavanje Hrvata.
Dovoljno da se izgubi većina do 1992. Hrvati su ako se ne varam bili većina u Posavini. Ispravi me ako griješim. Jesmo ako se uzme idealna BP koja je nama pasala a u kojoj je proglašena HZ BP, 8 općina. A i to je upitno jer su ubrojeni na popisu oni koji su živjeli vani a bilo je muslimana koji su se izjašnjavali kao Hrvati. Sama HZ BP je podrazumijevala Muslimane na svojoj strani i većinu zajedno s njima. I to je bilo na klimavim nogama.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:19 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Znam da u Odžaku i Modriči djeca uglavnom nisu imala oca poslije WWiI. Bilo puno djece pa možda se to u brojnosti i nije vidjelo. Komunisti su prekrajali općine kako Srbima paše a i poticali iseljavanje Hrvata.
Dovoljno da se izgubi većina do 1992. Dobro, ali tamo je i puno srba izginulo, a popisi iz 1951 i 1931 nisu drastično različiti što se etnickog karaktera Posavine tiče. U modriči nismo nikad bili vecina, u Derventi smo bili vecina malo mi pa malo srbi naizmjence, u Šamcu smo uzeli vecinu, a prije nismo bili. Brod je imao našu većinu. U Brčkom smo 61e imali većinu, ali mislim da je to dijelom zbog popisivanja muslića pod Hrvate.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Bosanska Posavina - istraženost i kontroverze Postano: Danas, , 12:20 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Izumitelj iz Livna je napisao/la: Hrvati su ako se ne varam bili većina u Posavini. Ispravi me ako griješim. Jesmo ako se uzme idealna BP koja je nama pasala a u kojoj je proglašena HZ BP, 8 općina. A i to je upitno jer su ubrojeni na popisu oni koji su živjeli vani a bilo je muslimana koji su se izjašnjavali kao Hrvati. Sama HZ BP je podrazumijevala Muslimane na svojoj strani i većinu zajedno s njima. I to je bilo na klimavim nogama. Granice bi se mjenjale, uzeli bi samo sjever gradačca, istok brčkog, onih par sela oko Johovca i izbacili istok Dervente.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|