HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 pro 2024, 20:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Rak i ostala maligna oboljenja u Hercegovini i dolini Neretve
PostPostano: 27 srp 2011, 14:59 

Interesira me što forumaši misle o učestalosti malignih oboljenja kod stanovnika Hercegovine i doline Neretve zadnjih godina...
Znam da je tema jako ozbiljna,teška i opširna,sa masom informacija,poluinformacija i proturječja,pretpostavljam,ali mislim da to nije razlog da ju se ne dira...Dapače...
Naime,ja sam iz Brotnja,kraja poznatog po zdravim jakim i dugovječnim ljudima,a koji nažalost zadnjih godina,poznat upravo po raku i ostalim zloćudnim bolestima...
Čudno mi je to da mediji inače,ovome pridaju jako malo pažnje,iako primjećujem da se o ovoj temi puno priča i diskutira...Od sprovoda,"zvanja",kafana pa sve do svatova...

Što su stvarni uzroci ovakvog stanja vjerovatno ovdje nećemo ni saznati,ali to nas ne bi trebalo priječiti da se o tome progovori nešto glasnije i postave neka pitanja...

Vrh

Naslov: Re: Rak i ostala maligna oboljenja u Hercegovini i dolini Neretve
PostPostano: 27 srp 2011, 15:03 

caruga je napisao/la:

Što su stvarni uzroci ovakvog stanja vjerovatno ovdje nećemo ni saznati,ali to nas ne bi trebalo priječiti da se o tome progovori nešto glasnije i postave neka pitanja...
[/i]

Od jednog profesora sam čuo da su razlog umjetna gnojiva koje poljoprivrednici koriste. Koriste se razna od kojih su neka u EU već davno zabranjena. I sve se to vremenom miješa sa rezervoarima vode.

To su njegove riječi, teško provjeriti.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 15:14 

BBC je napisao/la:
caruga je napisao/la:

[/i]

Od jednog profesora sam čuo da su razlog umjetna gnojiva koje poljoprivrednici koriste. Koriste se razna od kojih su neka u EU već davno zabranjena. I sve se to vremenom miješa sa rezervoarima vode.

Lako moguće.

Mnogi ne znaju da je dolina Neretve u bivšoj Jugoslaviji po učestalosti oboljenja od raka bila "vodeća" regija .

Među kancerogenim žarištima treba istaknuti bivšu tvornicu bojnih otrova, "jezero" crvenog mulja (ostatak od procesa dobijanja aluminija) iznad mostarskog polja i već spomenuto nekontrolirano korištenje zaštitnih poljoprivrednih sredstava.

Da nešto nije u redu sa zaštitnim sredstvima u poljoprivredi nek svjedoči i da je, pored doline Neretve, u vrhu po malignim oboljenjima u pokojnoj Jugoslaviji bilo područje otoka Korčule i to posebno Blato na Korčuli, također poznato poljoprivredno područje.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 15:27 

BBC je napisao/la:
caruga je napisao/la:

[/i]

Na ovo temu sam razgovarao puno puta sa zbilja različiti ljudima,od vrha do dna što bi se reklo,i svi imaju neki mišljenje da se dešava nešto zajebano...
Ovo za tvog profesora,umjetna gnjojiva i poljoprivredu,mislim da stoji,jasno ne samo ovdje,ali je ovdje stanje znatno teže obzirom na geologiju ovog područja i ostale prirodne uvjete...Konkretno u Brotnju je najveće i najpoznatije vinogorje u državi,što je samo po sebi odlično :zubati,ali sa sobom nosi i velike probleme zagađenja životne sredine raznim otrovima,pesticidima,sistemicima itd...
No čini se da kad god se o ovome priča i dođe do izvjesnih zaključaka po ovom pitanju,neminovno se dođe do ekonomije i financija...a to već tada preraste u malenu tabu temu :confused1 ...Pitam se samo zašto?
Svi mi znamo i odgovor na ovo zašto,ali zar da se o tome više ne priča...
Pa cjeli jebeni svjet muči istu muku i ima iste ili slične probleme po ovom pitanju...ali ipak postoje i nekakve inicijative,planovi i programi,pokušavaju se uvest nekakvi standardi...Otud valjda i cjela priča o jebenom
"održivom razvoju"u svijetu...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 15:32 

Mislim da ti kad gledaš na ovaj problem gledaš samo rijeke, pritoke, jezera i slično.
Puno je tu vode pod zemljom koja se ne vidi, i za koju se ne zna kako i gdje ide, za koju se i danas vrlo malo zna.

Neretva i njene pritoke su irelevatne u tom problemu. Osim činjenice da dosta vode završi tamo na kraju. Još uvijek ne znaš otkud ta sva voda dolazi. Još bitnije ne znaš otkud dolazi voda koja je najzagađenija. Ako je čisto teoretski to već razlog.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 15:35 

U biti nije ni bitno. Bitnije je znati precizno sve štetne elemente u pitkoj vodi.

Mislim da se to sve zna odavno, nije neka nuklearna fizika, samo ljude ne zanima puno. A ni medije.

Za ovakav problem je potrebna dobra metodologija statistike i klasificiranja. Statistike iz bolnica, koja sela su više pogođena, koji gradovi. I tako ti pokazatelji. Inače ne znaš ni izvor, niti posljedice precizno. Osim tih uopćenih koliko ljudi umre od tumora. To samo po sebi ne govori puno.

Pa u gradovima koja naselja se više ističu. Ali to ne postoji u BiH na državnoj razini, pa je skoro nemoguće.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 15:38 

pjosip je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Lako moguće.

Mnogi ne znaju da je dolina Neretve u bivšoj Jugoslaviji po učestalosti oboljenja od raka bila "vodeća" regija .

Među kancerogenim žarištima treba istaknuti bivšu tvornicu bojnih otrova, "jezero" crvenog mulja (ostatak od procesa dobijanja aluminija) iznad mostarskog polja i već spomenuto nekontrolirano korištenje zaštitnih poljoprivrednih sredstava.

Da nešto nije u redu sa zaštitnim sredstvima u poljoprivredi nek svjedoči i da je, pored doline Neretve, u vrhu po malignim oboljenjima u pokojnoj Jugoslaviji bilo područje otoka Korčule i to posebno Blato na Korčuli, također poznato poljoprivredno područje.

Zanimljivo ovo za Blato na Korčuli...
Za crveni mulj na Dobrom Selu zna čini mi se više i svaka vrana...i niko ništa...
Ne mogu baš reći da se nije pokušavalo...od mještana do načelnika Jerkića...ali sve je to očigledno nedovoljno...
Ovi su izgleda,MZ Dobro Selo,dobili nekakvih desetak tisuća maraka od Aluminijskog Kombinata,mjesečno,što je za jednu MZ stvarno golema para,ali opet s druge strane ne mogu da vjerujem da misle kako će im to nadomjestiti danas sutra zdravlje...njima ili njihovoj djeci...Nevjerovatno...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 15:40 

To treba još provjeriti, jer sam bio svjhedokom da su neke informacije
za druga područja bile- lažne. A objavljivane su u Vjesniku i drugdje.

Ako je istina, onda ozbiljno prionuti uz alarmiranje javnosti.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 15:59 

BBC je napisao/la:
Mislim da ti kad gledaš na ovaj problem gledaš samo rijeke, pritoke, jezera i slično.
Puno je tu vode pod zemljom koja se ne vidi, i za koju se ne zna kako i gdje ide, za koju se i danas vrlo malo zna.

Neretva i njene pritoke su irelevatne u tom problemu. Osim činjenice da dosta vode završi tamo na kraju. Još uvijek ne znaš otkud ta sva voda dolazi. Još bitnije ne znaš otkud dolazi voda koja je najzagađenija. Ako je čisto teoretski to već razlog.

Pretpostavljam da voda vodu nađe...mislim pod zemljom...Pa sam se tisuću puta upitao kako to da nitko od nadležnih,barem javno,nije postavio pitanje otpadnih voda iz Međugorja...obzirom da još nisu priključeni na čitlučki kolektor...
Kuda idu ove vode?
Još za vrijeme Jugoslavije se znalo da je voda na izvoru Studenčice,bila zagađena...pa se potapalo...Ova se opet ulijeva u Junuzov* Trebižat,a ovaj u Neretvu...
Ukratko Međugorje je trenutno ekološka bomba,ali ne na način na koji oni to pokušavaju predstaviti plašeći nas smradom i raznim izvorima zaraze,što nije mala stvar....ali mislim da će posljedice ovakvog ponašanja i gospodarenja biti kud i kamo teže u budućnosti...a što će uvjetno rečeno,opet biti nedokazivo...
Dakle,ne bih ja ovdje o dokazivanju nedokazivog,već ajmo početi polako iznositi i pričati o ovim problemima...Mislim da je bilo dosta šutnje...dok nam nije kasno...Svima...I svugdje...

*Hoće Junuz na Trebižat...Kanuing i to...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 16:03 

Sve je to priča...nedokazano i nepouzdano.

Industriju možeš isključiti , jer skoro da je i nema. Zrak je relativno čist. Ostaje ti voda. Što bi je moglo zagaditi ne znam.
Ili neka posebna vrsta cigareta, hrana, nešto drugo ?
Što bi bilo specifično i više korišteno baš u tom više pogođenom kraju.

Lijanovićevi mesni proizvodi se dolje dobro prodaju. Treba to provjeriti. :)

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 16:25 

BBC je napisao/la:

Industriju možeš isključiti , jer skoro da je i nema. Zrak je relativno čist. Ostaje ti voda. Što bi je moglo zagaditi ne znam.

Industriju ne možemo isključiti dok god radi Aluminijski kombinat,a on će raditi sigurno još puuno vremena...Neka radi i teba da radi...Tu rade naši ljudi i on je okosnica ind.proizvodnje u Hercegovini koja za sobom vuče i ostatak danas većih tvrtki iz ove grane poput Feala,Presala itd...Uostalom danas u tom Aluminijskom i nema proizvodnje glinice,čiji je nus proizvod taj crveni mulj skladišten na Dobrom Selu...Međutim,mislim da bi trebalo ustrajati i inzistirati na tome da se ovaj opasan otpad ukloni,bez obzira ko je sada ili ko će biti vlasnik Aluminiskog...Ovdje prije svega mislim na Vladu RH kojoj je nastavak rada,bar trenutno,strateški interes...
Hm... :zubati ...Što se Lijanovića tiče pa i ne znam da mu proizvodi ludo piče u Brotnju...
Već sam jednom pisao na ovu temu...ne bih više...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 16:29 

Lokacija: Majoriziram po kućama, dolazak na kućnu adresu, radim i za blagdane
BBC je napisao/la:

Znaci opet krivi platformasi. :zubati
Onda ovoj temi doista jeste mjesto na ovom podforumu.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 16:46 

Laszlo je napisao/la:
BBC je napisao/la:

E,ova ti na mjestu...
Ova za temu i mjesto na ovom podforumu...
Ako moderatori mogu šta da naprave pa je prebace na neko bolje mjesto...Nemam ništa protiv...Ministre ako čitaš...eto ufamo ti se...

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 17:18 

Laszlo je napisao/la:

Ne, kriv je glupi Mujo koji ne vidi smiley na kraju rečenice.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 17:20 

caruga je napisao/la:
Industriju ne možemo isključiti dok god radi Aluminijski kombinat,a on će raditi sigurno još puuno vremena...Neka radi i teba da radi...Tu rade naši ljudi i on je okosnica ind.proizvodnje u Hercegovini koja za sobom vuče i ostatak danas većih tvrtki iz ove grane poput Feala,Presala itd...Uostalom danas u tom Aluminijskom i nema proizvodnje glinice,čiji je nus proizvod taj crveni mulj skladišten na Dobrom Selu...Međutim,mislim da bi trebalo ustrajati i inzistirati na tome da se ovaj opasan otpad ukloni,bez obzira ko je sada ili ko će biti vlasnik Aluminiskog...Ovdje prije svega mislim na Vladu RH kojoj je nastavak rada,bar trenutno,strateški interes...
Hm... :zubati ...Što se Lijanovića tiče pa i ne znam da mu proizvodi ludo piče u Brotnju...
Već sam jednom pisao na ovu temu...ne bih više...[/i]

Nema "Aluminij" velikog utjecaja van Mostara. Pogotovo ne lijevo-desno od Mostara. Nizvodno Neretvom i nekako.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 17:28 

Lokacija: Majoriziram po kućama, dolazak na kućnu adresu, radim i za blagdane
BBC je napisao/la:
Laszlo je napisao/la:

Ne, kriv je glupi Mujo koji ne vidi smiley na kraju rečenice.

Ime mi nije Mujo, mada razumijem da je taj tvoj kolektivni naziv za Bosnjake samo jos jedan potez u tvome nastojanju da se ovdasnjoj raji pokazes kao "kul" spuschanjem ovakvih epiteta.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 17:29 

Mujo opet ne kuži.

Vrh

PostPostano: 27 srp 2011, 19:23 

Po mom nekom skromnom mišljenju, a govoreći općenito (dakle ne samo za dolinu Neretve), jedan od velikih uzroka povećanja oboljelih od raka jeste napredak medicine.
E sad, o čemu se radi. Svi mi bismo (ili bar velika većina nas) umrli od raka, da se u međuvremenu ne desi nešto drugo od čega umremo ( infarkt, moždani udar itd). S obzirom da je medicina u stalnom progresu u raznim poljima činjenica je da se životni vijek produljuje, da se vrše uperacije sa više uspjeha nego prije, razne terapije... tako da moderna medicina sve uspješnije otklanja prepreku između čovjeka i raka, a te prepreke su razne druge bolesti od koje bi inače umrli prije i ne bismo ni dobili rak.
E sad, kažu da ima nekih napredaka i u borbi protiv raka, ali meni to nije vidljivo...

Vrh

PostPostano: 28 srp 2011, 12:43 

Za vrijeme rata kod nas u općinu su pristizale ogromne količine lijekova preko humanitarne pomoći...Već na samom početku je bilo jasno da da netko tamo čisti svoju avliju,obzirom na rokove istaknute na pakiranjima...Tako da nam je netko iz prijateljske Europe slao kamion makarona vrijedan recimo 5000 nečega,i paletu starih lijekova ili lijekova pred istekom roka trajanja,čije bi propisno uništavanje odnosno zbrinjavanje na odgovarući načim koštalo 15-20000 nečega...Bilo je previše takvih kamiona...
Tako se to godinama skupljalo i držalo u bačvama u jednom skladištu u krugu Duhanske stanice...Nedavno mi rekoše neki bolje upućeni da su lijekovi nestali odnosno da su spaljeni na gradskom deponiju...Ova informacija još se provjerava...
Jasno mi je da narod od nečega mora i "mrit" ali da mene ili moje djete baš netko truje,nakon svega...Neće ići...Boga mi...

Vrh

PostPostano: 28 srp 2011, 16:45 

Zna li netko rezultate analize ulja koje je ispusteno iz hidroelektrane Jablanica? Bili kancerogeno ili ne?

Vrh

PostPostano: 28 srp 2011, 19:17 

ero je napisao/la:
Zna li netko rezultate analize ulja koje je ispusteno iz hidroelektrane Jablanica? Bili kancerogeno ili ne?

Opa Ero...Ajmo...
Pitanje na mjestu...Svaka čast... :palacgore2

Vrh

PostPostano: 28 srp 2011, 22:20 

caruga je napisao/la:
Interesira me što forumaši misle o učestalosti malignih oboljenja kod stanovnika Hercegovine i doline Neretve zadnjih godina...
Znam da je tema jako ozbiljna,teška i opširna,sa masom informacija,poluinformacija i proturječja,pretpostavljam,ali mislim da to nije razlog da ju se ne dira...Dapače...

Prirodom posla relativno sam dobro upućen u pojavnost i učestalost malignih bolesti na području županija koje statistički i epidemiološki pokrivaju tri Zavoda za javno zdravstvo (HNŽ, ZHŽ i HBŽ) i KB Mostar.
Naime, relativno povećana incidenca malignih bolesti se može donekle opravdati i nekim sasvim praktičnim razlozima:
1. Određen napredak u boljem i kvalitetnijem prijavljivanju malignih bolesti, kroz novousvojeni način prijavljivanja (obrazac o prijavljivanju malignih bolesti), što dugo godina nije bio slučaj. Tako da se sada statistički obuhvati mnogo veći broj novih slučajeva bolesti.

2. Sve bolja i suvremenija dijagnostička oprema (KB Mostar), koja ostavjla sve manje prostora za tkzv. nejasne slučajeve (npr. ona stara: umrla mi tetka od ''sjene'' na plućima)

3. Uvođenje skrininga (ranog probira) u mnogim populacijskim skupinama (npr. mamografija, papanicolay, skrinig markera u starije populacije i sl.) u načelu, poglavito u prvim godinama nakon uvođenja, dovodi do naglog pseudoporasta incidencije novih slučajeva, koji bi svakako bili otkriveni, ali u svojoj kasnoj termalnoj fazi i što je bitno - vjerojatno poslije nekoliko godina (ovisno o tipu i lokalizaciji raka)

4. Sve manji broj ljudi se upućuje na liječenje u RHrvatsku. Veliki dio tih ljudi je obično upućivan upravo zbog tog teškog oblika bolesti, i bili su statistički izgubljeni za našu evidenciju, čime je stvarni broj slučajeva oboljevanja na taj način bio umanjivan.

5. Ipak, unatoč ovog svega gore navedenog, slažem se da je broj novoregistriranih slučajeva raka u ovom području u blagom porastu. Radi se o tri-četiri vrste raka, koji imaju doista zabrinjavajući porast incidence.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2011, 22:45 

Dr Lecter je napisao/la:
caruga je napisao/la:

Prirodom posla relativno sam dobro upućen u pojavnost i učestalost malignih bolesti na području županija koje statistički i epidemiološki pokrivaju tri Zavoda za javno zdravstvo (HNŽ, ZHŽ i HBŽ) i KB Mostar.
Naime, relativno povećana incidenca malignih bolesti se može donekle opravdati i nekim sasvim praktičnim razlozima:
1. Određen napredak u boljem i kvalitetnijem prijavljivanju malignih bolesti, kroz novousvojeni način prijavljivanja (obrazac o prijavljivanju malignih bolesti), što dugo godina nije bio slučaj. Tako da se sada statistički obuhvati mnogo veći broj novih slučajeva bolesti.

2. Sve bolja i suvremenija dijagnostička oprema (KB Mostar), koja ostavjla sve manje prostora za tkzv. nejasne slučajeve (npr. ona stara: umrla mi tetka od ''sjene'' na plućima)

3. Uvođenje skrininga (ranog probira) u mnogim populacijskim skupinama (npr. mamografija, papanicolay, skrinig markera u starije populacije i sl.) u načelu, poglavito u prvim godinama nakon uvođenja, dovodi do naglog pseudoporasta incidencije novih slučajeva, koji bi svakako bili otkriveni, ali u svojoj kasnoj termalnoj fazi i što je bitno - vjerojatno poslije nekoliko godina (ovisno o tipu i lokalizaciji raka)

4. Sve manji broj ljudi se upućuje na liječenje u RHrvatsku. Veliki dio tih ljudi je obično upućivan upravo zbog tog teškog oblika bolesti, i bili su statistički izgubljeni za našu evidenciju, čime je stvarni broj slučajeva oboljevanja na taj način bio umanjivan.

5. Ipak, unatoč ovog svega gore navedenog, slažem se da je broj novoregistriranih slučajeva raka u ovom području u blagom porastu. Radi se o tri-četiri vrste raka, koji imaju doista zabrinjavajući porast incidence.

Hvala dr.Lecter na više nego jasnom pojašnjenju kroz prve četiri točke vašeg posta...
U točki 5. kažete:
Radi se o tri-četiri vrste raka, koji imaju doista zabrinjavajući porast incidence.

Koje su to vrste?
Pitam jer primjetih da je u Brotnju najviše oboljelih od raka na limfnim čvorovima,želucu i plućima kod muškaraca,dok kod žena prednjači rak dojke,a česta su i pluća pa čak i jetra...

Vrh

PostPostano: 28 srp 2011, 23:44 

Dr Lecter je napisao/la:
caruga je napisao/la:

Odlično objašnjenje doktore.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 29 srp 2011, 02:43 

ero je napisao/la:

Na ovo sam naletio na jednom blogu.

Citat:
Nakon nekoliko dana pauze zbog zamora materijala, ''odmaranja'' i bavljenja drugim zanimljivim stvarima, odsurvah maloprije do komšiluka ne bih li provjerio što ima novoga glede izlijevanja 18000 litara ulja iz hidrocentrale Jablanica u rječicu Dobrnju, pritoku Neretve. I imam što pročitati.

Analize su pokazale da izliveno ulje sadrži kancerogeni PCB, a da policija za ovu ekološku katastrofu nad katastrofama sumnjiči trojicu lokalnih švercera. Kao što sam pisao u postu od 02.03.06. transformatorsko ulje (sadrži kancerogene poliklorirane bifenile) može se koristiti kao pogonsko gorivo za dizel automobile. Javna je tajna, piše sarajevski Dan od 10.03.06., da se Jablančani već duže vremena voze na transformatorsko ulje, koje su im već duže vremena prodavali maloprije spomenuti šverceri. Što hoće reći da Jablančani i komšije već duže vremena udišu kancerogeni PCB iz svojih automobila! Ne znam s čime bih ovo usporedio u ovom trenutku, na pamet mi jedino pada dobrovoljni pristanak na ciklonizaciju b uz izgovor kako je ipak jeftinije biti mrtav.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Originals, Tomba17 i 21 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: