|
|
Stranica: 1/10.
|
[ 245 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Sa obzirom da imam nešto iskustva i perspektive, s obzirom da forumašim od 1997, a evo nadgledao sam i ovaj forum već 2.5 godina - fascinantno je koliko se vrtimo ukrug. Čak i unutar ovog foruma, a sa prilivom novih članova se otvaraju teme koje su apsolvirane i 2009 i 2010. Teško je nekako razglabati o temama po jubilarni 100-ti put, pa mene sve manje ima, ali je fascinantno vidjeti koje se najčešće ponavljaju.
A evo od mene nekih klasika, zbrda-zdola, slobodno nadopunite
1. Broj žrtava u Jasenovcu 2. Srpska konstitutivnost iliti "konstitutivnost" u RH 3. Legitimnost i kontinuitet termina "Bošnjaci" 4. Broj žrtava u Srebrenici
...
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:09 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Sa obzirom da imam nešto iskustva i perspektive, s obzirom da forumašim od 1997, a evo nadgledao sam i ovaj forum već 2.5 godina - fascinantno je koliko se vrtimo ukrug. Čak i unutar ovog foruma, a sa prilivom novih članova se otvaraju teme koje su apsolvirane i 2009 i 2010. Teško je nekako razglabati o temama po jubilarni 100-ti put, pa mene sve manje ima, ali je fascinantno vidjeti koje se najčešće ponavljaju.
A evo od mene nekih klasika, zbrda-zdola, slobodno nadopunite
1. Broj žrtava u Jasenovcu 2. Srpska konstitutivnost iliti "konstitutivnost" u RH 3. Legitimnost i kontinuitet termina "Bošnjaci" 4. Broj žrtava u Srebrenici
... Mislim da će se 2041. raspravljati i o tome kad će BiH ući u Europsku uniju.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:18 |
|
|
Bogati necu da se zamaram time, tada cu biti valjda na pragu 70te :) i piti eliksir mladosti :)
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Šalu na stranu - nikako ne napredujemo, svjedok sam barem procesa i toka diskusija u zadnjih 15-ak godina što se tiče internetske komunikacije (sve je ostalo depresivno isto), a ona je svakako odraz izjava političara, povjesničara, medija.
Iako svi zaziremo od regionalnog pristupa povijesti, zamislite kada bi se uspostavile doista neovisne komisije koje bi dale odgovore na mnoge teme gore, i koje bi onda bile prihvaćene u školskim programima svih zemalja regije. Naravno, takvo što doista mora biti neovisno, a ne ideološki inspirirano, na tragu REKOM-a i sl
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:34 |
|
|
Ja mislim da ce se onda diskutirat o tome kako je propala BiH, i jel bilo moguce odrzat tu drzavu...
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:48 |
|
|
Problem je u tome da se oko takvih stvari necemo sloziti nikada,te da ce jedna strana uvik biti nezadovoljna rezultatima.takvo nadnacionalno gledanje stvari je izprobano u jugoslaviji,do cega je dovelo?ima tema poput partizani-ustase koji su tribali biti rijeseni unutar hrvatskog naroda,nije uspilo,kako tek sa ostalima medjunacionalne teme?
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:55 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
puntar2.0 je napisao/la: Problem je u tome da se oko takvih stvari necemo sloziti nikada,te da ce jedna strana uvik biti nezadovoljna rezultatima.takvo nadnacionalno gledanje stvari je izprobano u jugoslaviji,do cega je dovelo?ima tema poput partizani-ustase koji su tribali biti rijeseni unutar hrvatskog naroda,nije uspilo,kako tek sa ostalima medjunacionalne teme? Ne bih se složio sa ovim. Hrvati su godinama pristajali relativno mirno na sve izmjene "visokih predstavnika". I imali filozofiju, hajde da probamo, možda bude nešto od toga. Ali muslimani jednostavno ne znaju stati i ne znaju granicu. Najsretniji bi bili kad bi oni birali sve "podobne Hrvate" mimo biračke volje hrvatskog naroda. Tako da, za to kočenje države i krizu krivi muslimane, ne Hrvate. Nisu svi "isto krivi" za ovu situaciju.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:57 |
|
|
BBC je napisao/la: puntar2.0 je napisao/la: Problem je u tome da se oko takvih stvari necemo sloziti nikada,te da ce jedna strana uvik biti nezadovoljna rezultatima.takvo nadnacionalno gledanje stvari je izprobano u jugoslaviji,do cega je dovelo?ima tema poput partizani-ustase koji su tribali biti rijeseni unutar hrvatskog naroda,nije uspilo,kako tek sa ostalima medjunacionalne teme? Ne bih se složio sa ovim. Hrvati su godinama pristajali relativno mirno na sve izmjene "visokih predstavnika". I imali filozofiju, hajde da probamo, možda bude nešto od toga. Ali muslimani jednostavno ne znaju stati i ne znaju granicu. Najsretniji bi bili kad bi oni birali sve "podobne Hrvate" mimo biračke volje hrvatskog naroda. Tako da, za to kočenje države i krizu krivi muslimane, ne Hrvate. Nisu svi "isto krivi" za ovu situaciju. Gdje ti zivis???
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 16:58 |
|
|
Ne dajem raporte muslimanima.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 17:01 |
|
|
2041.godine se uopste necemo ni raspravljati o politici jer ce sve otici u picku materinu...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 23:28 |
|
|
U to doba ili nas nece biti, ili ce nas pokositi nuklearni rat koji ce nas vratiti nekoliko stotina godina unazad... ili ce zivot kakav danas znamo biti kao kad uporedimo danasnje vreme sa kamenim dobom... Brzina procesora se duplira svakih 18 meseci, prognozira se da ce 2029. godine AI, vestacka inteligencija prestici ljudsku, nesto kasnije cemo biti bio-roboti sa raznim implantima za prakticno beskonacnu memoriju, mix biomaterijala i metalnih i silicijumskih dodataka... razgovor kakav danas vodimo preko glasnih zica i uha ce biti nepotreban, svako ce imati neku vrstu USB-a, ili bezicnog prijemnika preko koga ce se voditi razmena podataka, mozak ce biti umrezen i sa pojacivacima brzine procesovanja... ...a to je sve prelazni stadijum dok nas potpuni roboti ne zamene, ljudska vrsta i biomaterijal ce pasti na ispitu izdrzljivosti u interplanetarnim i intergalaksionim putovanjima, slabo trpi svemirsko zracenje, dugotrajna vremenska putovanja... kad AI u mnogome nadmasi ljude, postacemo prevazidjeni, i boga da molimo da robotici budu milostivi da nas potpuno ne uniste. Evolucija coveka pred izazovima prirode i samih njegovih zelja je jako spora, na vremenskoj skali razvoja imaces jednocelijske organizme, ribe, gmizavce, ptice...majmune, covekolike majmune, coveka...i onda dolazi metalni podmazani baja...koji kao da je tu zalutao, ali to neminovno, secace se oni svojih dalekih predaka ljudi kao egzoticnih smekera koji su u ludoj potrazi za novim tehnologijama stvori Metalce... E sad pogledati u takvom razvoju gde su ove nabrojene teme 2041... u junkyard-u hidden foldera u tripizdini globalnog computera koga mrzi da ovaj trash stavi u recycle bin
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Bosnensis
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 27 pro 2011, 23:45 |
|
|
2041 - Ivo Miro Jovic: Do bozica kanal na hrvatskom jeziku
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:13 |
|
|
Bosnensis je napisao/la: 2041 - Ivo Miro Jovic: Do bozica kanal na hrvatskom jeziku
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60223 Lokacija: DAZP HQ
|
DzoniBG je napisao/la: U to doba ili nas nece biti, ili ce nas pokositi nuklearni rat koji ce nas vratiti nekoliko stotina godina unazad... ili ce zivot kakav danas znamo biti kao kad uporedimo danasnje vreme sa kamenim dobom... Brzina procesora se duplira svakih 18 meseci, prognozira se da ce 2029. godine AI, vestacka inteligencija prestici ljudsku, nesto kasnije cemo biti bio-roboti sa raznim implantima za prakticno beskonacnu memoriju, mix biomaterijala i metalnih i silicijumskih dodataka... razgovor kakav danas vodimo preko glasnih zica i uha ce biti nepotreban, svako ce imati neku vrstu USB-a, ili bezicnog prijemnika preko koga ce se voditi razmena podataka, mozak ce biti umrezen i sa pojacivacima brzine procesovanja... ...a to je sve prelazni stadijum dok nas potpuni roboti ne zamene, ljudska vrsta i biomaterijal ce pasti na ispitu izdrzljivosti u interplanetarnim i intergalaksionim putovanjima, slabo trpi svemirsko zracenje, dugotrajna vremenska putovanja... kad AI u mnogome nadmasi ljude, postacemo prevazidjeni, i boga da molimo da robotici budu milostivi da nas potpuno ne uniste. Evolucija coveka pred izazovima prirode i samih njegovih zelja je jako spora, na vremenskoj skali razvoja imaces jednocelijske organizme, ribe, gmizavce, ptice...majmune, covekolike majmune, coveka...i onda dolazi metalni podmazani baja...koji kao da je tu zalutao, ali to neminovno, secace se oni svojih dalekih predaka ljudi kao egzoticnih smekera koji su u ludoj potrazi za novim tehnologijama stvori Metalce... E sad pogledati u takvom razvoju gde su ove nabrojene teme 2041... u junkyard-u hidden foldera u tripizdini globalnog computera koga mrzi da ovaj trash stavi u recycle bin misliš? meni se ne čini da tehnologija napreduje koracima kojima sam se nadao prije 10-tak godina. jedino što se zaista unaprijedilo su mobilni uređaji, a da nije bilo iPhone-a, ne bi se ni to značajno promjenilo. po meni je najveće postignuće za ovo desetljeće brzopojasni internet za široke mase, iako na kraju nije donio nikakvu konkretnu pomoć čovječanstvu. što se kompjutora tiče, tu gotovo nikakvog pomaka nije bilo, izuzev što su smislili višejezgrene procesore, pa tako donekle riješili problem zastoja u razvoju koji se pojavio prije 5 godina. općenito, današnja računala mi se ne čine toliko naprednija nego ona prije 10 godina, doduše njihov je problem taj što softver uvijek kaska za hardverom, pa kad imaš neke cutting edge peformanse, nemaš ništa s čim bi testirao snagu. općenito, sve je to debelo precjenjeno i mislim da se ni za idućih 10-20 neće nešto bitno promjeniti, osim što stvari postaju dostupnije i jednostavnije s vremenom. isto tako, kad zamišljamo aute u budućnosti, to su uvijek nekakva čudesa, nešto bijelo, svijetlo, niti znaš šta je volan, niti sjedalo, nekakvi aluminiji itd., a automobili postaju samo luksuzniji, sve više kvalitetne kože, drveta, skupocjene plastike itd.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:23 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
dudu je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: U to doba ili nas nece biti, ili ce nas pokositi nuklearni rat koji ce nas vratiti nekoliko stotina godina unazad... ili ce zivot kakav danas znamo biti kao kad uporedimo danasnje vreme sa kamenim dobom... Brzina procesora se duplira svakih 18 meseci, prognozira se da ce 2029. godine AI, vestacka inteligencija prestici ljudsku, nesto kasnije cemo biti bio-roboti sa raznim implantima za prakticno beskonacnu memoriju, mix biomaterijala i metalnih i silicijumskih dodataka... razgovor kakav danas vodimo preko glasnih zica i uha ce biti nepotreban, svako ce imati neku vrstu USB-a, ili bezicnog prijemnika preko koga ce se voditi razmena podataka, mozak ce biti umrezen i sa pojacivacima brzine procesovanja... ...a to je sve prelazni stadijum dok nas potpuni roboti ne zamene, ljudska vrsta i biomaterijal ce pasti na ispitu izdrzljivosti u interplanetarnim i intergalaksionim putovanjima, slabo trpi svemirsko zracenje, dugotrajna vremenska putovanja... kad AI u mnogome nadmasi ljude, postacemo prevazidjeni, i boga da molimo da robotici budu milostivi da nas potpuno ne uniste. Evolucija coveka pred izazovima prirode i samih njegovih zelja je jako spora, na vremenskoj skali razvoja imaces jednocelijske organizme, ribe, gmizavce, ptice...majmune, covekolike majmune, coveka...i onda dolazi metalni podmazani baja...koji kao da je tu zalutao, ali to neminovno, secace se oni svojih dalekih predaka ljudi kao egzoticnih smekera koji su u ludoj potrazi za novim tehnologijama stvori Metalce... E sad pogledati u takvom razvoju gde su ove nabrojene teme 2041... u junkyard-u hidden foldera u tripizdini globalnog computera koga mrzi da ovaj trash stavi u recycle bin misliš? meni se ne čini da tehnologija napreduje koracima kojima sam se nadao prije 10-tak godina. jedino što se zaista unaprijedilo su mobilni uređaji, a da nije bilo iPhone-a, ne bi se ni to značajno promjenilo. po meni je najveće postignuće za ovo desetljeće brzopojasni internet za široke mase, iako na kraju nije donio nikakvu konkretnu pomoć čovječanstvu. što se kompjutora tiče, tu gotovo nikakvog pomaka nije bilo, izuzev što su smislili višejezgrene procesore, pa tako donekle riješili problem zastoja u razvoju koji se pojavio prije 5 godina. općenito, današnja računala mi se ne čine toliko naprednija nego ona prije 10 godina, doduše njihov je problem taj što softver uvijek kaska za hardverom, pa kad imaš neke cutting edge peformanse, nemaš ništa s čim bi testirao snagu. općenito, sve je to debelo precjenjeno i mislim da se ni za idućih 10-20 neće nešto bitno promjeniti, osim što stvari postaju dostupnije i jednostavnije s vremenom. isto tako, kad zamišljamo aute u budućnosti, to su uvijek nekakva čudesa, nešto bijelo, svijetlo, niti znaš šta je volan, niti sjedalo, nekakvi aluminiji itd., a automobili postaju samo luksuzniji, sve više kvalitetne kože, drveta, skupocjene plastike itd. U vezi kompjutora sada testiraju umjetne dijamante koji bi trebali u budućnosti zamijeniti silicij kao glavnu komponentu , zamisli kompjutor koji možeš zagrijati do 1000 i više stupnjeva Celzijevih a da ti ne krepa . O uštedi električne energije i boljoj vodljivosti dijamanata bi se dalo pričati i do pola sata. Sada se ponavlja dobro postavljeno pitanje koje je dudu tu iznio. Na čemu sve to testirati? Moj kompjutor koji je dobar , spada u višu klasu može pokretati sve što trenutno od igrica postoji na high def (ultra gdje ima tu mogućnost) ,a postoje kompjutori desetak puta jači od mog .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:25 |
|
|
Brzine nikad dosta.
A ne brini, brzo će oni to usporiti. Nero Burning ti dođe na kompletnom DVD-u.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:32 |
|
|
dudu je napisao/la: misliš? meni se ne čini da tehnologija napreduje koracima kojima sam se nadao prije 10-tak godina. jedino što se zaista unaprijedilo su mobilni uređaji, a da nije bilo iPhone-a, ne bi se ni to značajno promjenilo. po meni je najveće postignuće za ovo desetljeće brzopojasni internet za široke mase, iako na kraju nije donio nikakvu konkretnu pomoć čovječanstvu. što se kompjutora tiče, tu gotovo nikakvog pomaka nije bilo, izuzev što su smislili višejezgrene procesore, pa tako donekle riješili problem zastoja u razvoju koji se pojavio prije 5 godina. općenito, današnja računala mi se ne čine toliko naprednija nego ona prije 10 godina, doduše njihov je problem taj što softver uvijek kaska za hardverom, pa kad imaš neke cutting edge peformanse, nemaš ništa s čim bi testirao snagu. općenito, sve je to debelo precjenjeno i mislim da se ni za idućih 10-20 neće nešto bitno promjeniti, osim što stvari postaju dostupnije i jednostavnije s vremenom. isto tako, kad zamišljamo aute u budućnosti, to su uvijek nekakva čudesa, nešto bijelo, svijetlo, niti znaš šta je volan, niti sjedalo, nekakvi aluminiji itd., a automobili postaju samo luksuzniji, sve više kvalitetne kože, drveta, skupocjene plastike itd.
Dao sam jednu globalnu sliku kako ce se stvari razvijati ako ne pobedi samodestrukcija kojoj smo jako skloni... Pravi razliku izmedju onoga sto je dostupno sirokim masama, i onoga sto se ostvaruje u laboratorijama... a to jedno sa drugim male veze ima... daju ti na kasicicu, sve pomalo bolje, da bi se maksimizirao profit... zamisli koji je interes velikim kompanijama da ti daju nesto sto je u skladu sa najnovijim izumima... imao bi skokovit napredak, a zarada na tome bi uveliko bila izgubljena jer su propustene sve one medjufaze u kojima si trosio pare... Znas koliko bi mi mogli da napredujemo npr u energetici samo da dozvole razne izume koji proizvode energiju prakticno besplatno... nezamsilivo, ali se gubi kontrola, nema "meraca", nikom ne bi placao... pa mi trosimo naftu nemilice, ona nam npr treba za proizvodnju plastike, ali ne moramo da je trosimo u automobilima, avionima, brodovima... arcimo sve oskudnije resurse samo da bi naftni magnati kontrolisali trziste. Imas i lekove protiv raznih sranja koje danas ubijaju ljude... ali kome je u interesu to, evo skorasnji primer sa pticijim gripom, puste buvu, milijarde se potrose na vakcine...i na kraju - patka, farmaceuti namlatili pare, narod se preplasio, a ovi trljaju ruke. Ne trebaju im zdravi dugovecni ljudi, prvo ih razboljevaju, a posle lece... Sad ispadne da furam teorije zavere...ne, ovo je toliko logicno, i greota je gledati u mnogim poljima toliko napredno covecanstvo koje se gusi u ratovima i krizama, imamo tehnologije da gledamo pozadinsko zracenje i pocetak svemira, a ovde jedemo *** sa civilizacijskim dnom, toliko se ljudi drze pod kontrolom i u neznanju... To moze samo donekle da uspori ovu pricu odozgo, ali nece moci zauvek, ni jedna ideologija i poredak nisu uspeli na dugi rok da drze ljude u mraku...
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:35 |
|
|
problem sa svim tehnologijama je ta što su one u pravilu u startu ograničene. uzmimo za primjer televizore. najprije se kao čudo pojavila plazma, danas je to mrtva tehnologija jer se došlo na 95-100% mogućeg razvoja, pa se pojavio LCD, a i on je već na gotovo 80% mogućeg razvoja, pa smo dobili OLED, međutim i s njim smo već došli na 30%. zasad nečeg četvrtog nema u najavi, ali bude se pojavilo, opet naravno s ograničenjima. na kraju krajeva, opet smo na istom, koliko god da je dobra slika, nakon nekog vremena nam postane sasvim normalna. tek kad vidimo nešto staro 10-15 godina doživimo šok zbog promjene jer je nama u glavi potpuno ista "kvaliteta" slike, sjetimo li se npr. svjetskog prvenstva u nogometu iz 98. ili 2010.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Pa sad... Nije da nama postane normalno, nego marketing i jednostavno potrosacko drustvo cini svoje... Sto se televizora tice, svako ko sta zna o tom ce vam reci da ni najskuplji LCD po kvaliteti slike i vjernosti prikaza jos uvijek dobrano kaska za starim CRT (katodna) televizorima. To sto ovi njih napumpaju kontrastom da to sve svjetli, i njihov slim dizajn je druga stvar. Prednost LCD-a je upravo u tom sto su omogucili vece dijagonale, CRT od 107 cm bi tezio valjda 500 kg.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77167 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
DzoniBG je napisao/la: U to doba ili nas nece biti, ili ce nas pokositi nuklearni rat koji ce nas vratiti nekoliko stotina godina unazad... ili ce zivot kakav danas znamo biti kao kad uporedimo danasnje vreme sa kamenim dobom... Brzina procesora se duplira svakih 18 meseci, prognozira se da ce 2029. godine AI, vestacka inteligencija prestici ljudsku, nesto kasnije cemo biti bio-roboti sa raznim implantima za prakticno beskonacnu memoriju, mix biomaterijala i metalnih i silicijumskih dodataka... razgovor kakav danas vodimo preko glasnih zica i uha ce biti nepotreban, svako ce imati neku vrstu USB-a, ili bezicnog prijemnika preko koga ce se voditi razmena podataka, mozak ce biti umrezen i sa pojacivacima brzine procesovanja... ...a to je sve prelazni stadijum dok nas potpuni roboti ne zamene, ljudska vrsta i biomaterijal ce pasti na ispitu izdrzljivosti u interplanetarnim i intergalaksionim putovanjima, slabo trpi svemirsko zracenje, dugotrajna vremenska putovanja... kad AI u mnogome nadmasi ljude, postacemo prevazidjeni, i boga da molimo da robotici budu milostivi da nas potpuno ne uniste. Evolucija coveka pred izazovima prirode i samih njegovih zelja je jako spora, na vremenskoj skali razvoja imaces jednocelijske organizme, ribe, gmizavce, ptice...majmune, covekolike majmune, coveka...i onda dolazi metalni podmazani baja...koji kao da je tu zalutao, ali to neminovno, secace se oni svojih dalekih predaka ljudi kao egzoticnih smekera koji su u ludoj potrazi za novim tehnologijama stvori Metalce... E sad pogledati u takvom razvoju gde su ove nabrojene teme 2041... u junkyard-u hidden foldera u tripizdini globalnog computera koga mrzi da ovaj trash stavi u recycle bin http://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_lawZbog fundamentalnih ograničenja (pojednostavljeno rečeno- nijedna komponenta čipa ne može biti manja od atoma), Mooreov "zakon" smanjivanja veličine mikroelektroničke memorije (a s tim povezano i brzine procesora) neće biti još dugo održiv. No trenutno se razvijaju potpuno nove tehnologije da se odbaci mikroelektronika - svjetlost, tj. svjetlosni signali i atomska optika bi trebale zamijeniti električne signale i komponente.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:46 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: dudu je napisao/la: misliš? meni se ne čini da tehnologija napreduje koracima kojima sam se nadao prije 10-tak godina. jedino što se zaista unaprijedilo su mobilni uređaji, a da nije bilo iPhone-a, ne bi se ni to značajno promjenilo. po meni je najveće postignuće za ovo desetljeće brzopojasni internet za široke mase, iako na kraju nije donio nikakvu konkretnu pomoć čovječanstvu. što se kompjutora tiče, tu gotovo nikakvog pomaka nije bilo, izuzev što su smislili višejezgrene procesore, pa tako donekle riješili problem zastoja u razvoju koji se pojavio prije 5 godina. općenito, današnja računala mi se ne čine toliko naprednija nego ona prije 10 godina, doduše njihov je problem taj što softver uvijek kaska za hardverom, pa kad imaš neke cutting edge peformanse, nemaš ništa s čim bi testirao snagu. općenito, sve je to debelo precjenjeno i mislim da se ni za idućih 10-20 neće nešto bitno promjeniti, osim što stvari postaju dostupnije i jednostavnije s vremenom. isto tako, kad zamišljamo aute u budućnosti, to su uvijek nekakva čudesa, nešto bijelo, svijetlo, niti znaš šta je volan, niti sjedalo, nekakvi aluminiji itd., a automobili postaju samo luksuzniji, sve više kvalitetne kože, drveta, skupocjene plastike itd.
Dao sam jednu globalnu sliku kako ce se stvari razvijati ako ne pobedi samodestrukcija kojoj smo jako skloni... Pravi razliku izmedju onoga sto je dostupno sirokim masama, i onoga sto se ostvaruje u laboratorijama... a to jedno sa drugim male veze ima... daju ti na kasicicu, sve pomalo bolje, da bi se maksimizirao profit... zamisli koji je interes velikim kompanijama da ti daju nesto sto je u skladu sa najnovijim izumima... imao bi skokovit napredak, a zarada na tome bi uveliko bila izgubljena jer su propustene sve one medjufaze u kojima si trosio pare... Znas koliko bi mi mogli da napredujemo npr u energetici samo da dozvole razne izume koji proizvode energiju prakticno besplatno... nezamsilivo, ali se gubi kontrola, nema "meraca", nikom ne bi placao... pa mi trosimo naftu nemilice, ona nam npr treba za proizvodnju plastike, ali ne moramo da je trosimo u automobilima, avionima, brodovima... arcimo sve oskudnije resurse samo da bi naftni magnati kontrolisali trziste. Imas i lekove protiv raznih sranja koje danas ubijaju ljude... ali kome je u interesu to, evo skorasnji primer sa pticijim gripom, puste buvu, milijarde se potrose na vakcine...i na kraju - patka, farmaceuti namlatili pare, narod se preplasio, a ovi trljaju ruke. Ne trebaju im zdravi dugovecni ljudi, prvo ih razboljevaju, a posle lece... Sad ispadne da furam teorije zavere...ne, ovo je toliko logicno, i greota je gledati u mnogim poljima toliko napredno covecanstvo koje se gusi u ratovima i krizama, imamo tehnologije da gledamo pozadinsko zracenje i pocetak svemira, a ovde jedemo *** sa civilizacijskim dnom, toliko se ljudi drze pod kontrolom i u neznanju... To moze samo donekle da uspori ovu pricu odozgo, ali nece moci zauvek, ni jedna ideologija i poredak nisu uspeli na dugi rok da drze ljude u mraku... to stoji, pričao sam nedavno na tu temu s Robbijem, svijet nema onaj impuls koji je imao nakon druge industrijske revolucije, zatim nakon informacijske revolucije, što samo znači da znanost nema svijetu ponuditi nešto što bi napravilo prokret. uvelike je to povezano i s gospodarskom krizom u svijetu i ne bi ona bila tako duga i tako duboka da se ima neka pripremljena gotova tehnologija. fuzija je potencijal, ali to je vrlo nestabilna reakcija i daleko od široke primjene, baterije na električnu struju su smješno malog kapaciteta, iako tu ima potencijala, a oper ne dobijamo pritom ni jeftinu, ni čistu energiju (s obzirom da se električna energija proizvodi od raznih onečiščivača). realno u banani smo i to žešćoj, iako se čini da napredujemo velikim koracima. svijetu treba osvajanje Marsa, mislim da bi to dovelo do pomaka ili neka bijesna trka u naoružanju. jedan Robbijev štos vezan za tvoj odgovor? znaš li tko drži u sefu najveći broj patenata vezanih za razvoj elektirčnog automobila? nabrojio sam nekoliko mogućih, s četvrtim sam pogodio.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:47 |
|
|
Aztec je napisao/la: Pa sad... Nije da nama postane normalno, nego marketing i jednostavno potrosacko drustvo cini svoje... Sto se televizora tice, svako ko sta zna o tom ce vam reci da ni najskuplji LCD po kvaliteti slike i vjernosti prikaza jos uvijek dobrano kaska za starim CRT (katodna) televizorima. To sto ovi njih napumpaju kontrastom da to sve svjetli, i njihov slim dizajn je druga stvar. i to što kažeš, ni najbolji televizori nemaju tu toplinu i prirodnost CRT televizora.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:50 |
|
|
dudu je napisao/la: Aztec je napisao/la: Pa sad... Nije da nama postane normalno, nego marketing i jednostavno potrosacko drustvo cini svoje... Sto se televizora tice, svako ko sta zna o tom ce vam reci da ni najskuplji LCD po kvaliteti slike i vjernosti prikaza jos uvijek dobrano kaska za starim CRT (katodna) televizorima. To sto ovi njih napumpaju kontrastom da to sve svjetli, i njihov slim dizajn je druga stvar. i to što kažeš, ni najbolji televizori nemaju tu toplinu i prirodnost CRT televizora. Nemaju, a do nedavno znam da su oni sto su zahtjevali zbog profesionalnog rada sto preciznije boje itd. ljubomorno se drzali svojih crt monitora. Kao sto rekoh, najveca mana im je bila ogranicenost sto se tice dimenzija, sto su s lcd panelima moguce.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:55 |
|
|
dudu je napisao/la: problem sa svim tehnologijama je ta što su one u pravilu u startu ograničene. uzmimo za primjer televizore. najprije se kao čudo pojavila plazma, danas je to mrtva tehnologija jer se došlo na 95-100% mogućeg razvoja, pa se pojavio LCD, a i on je već na gotovo 80% mogućeg razvoja, pa smo dobili OLED, međutim i s njim smo već došli na 30%. zasad nečeg četvrtog nema u najavi, ali bude se pojavilo, opet naravno s ograničenjima. na kraju krajeva, opet smo na istom, koliko god da je dobra slika, nakon nekog vremena nam postane sasvim normalna. tek kad vidimo nešto staro 10-15 godina doživimo šok zbog promjene jer je nama u glavi potpuno ista "kvaliteta" slike, sjetimo li se npr. svjetskog prvenstva u nogometu iz 98. ili 2010. Ajde da pogledamo u nazad...kad je internet izmisljen, jos 60-ih u americkoj vojsci. I ako uzmemo cinjenicu da nije to tad moglo da se implementira kao danas, opet ostaje ogromna rupa u vremenu i veliko pitanje zasto je toliko vremena bilo potrebno... nema softvera, i to stoji, ali ni to nije ubedljivo. Uzmi samo zivot pre 20 godina i danas, imao si raspali fiksni telefon na koji si nokat lomio da pozoves nekog, igrice sa ljudima kao crticama, a danas nekad i ne primetis razliku dal si u virtuali ili RL, 2-3 kanala na tv, a danas mozes jednim klikom da gledas prenos mongolskog folklornog ansambla u Ulanbatoru. Iako postoji velika kontrola kako i kad se pusta plebsu, zivot danas je na glavacke okrenut u odnosu na nekad. Uvodni moj post izgleda kao SF, ali nemoj da se zacudis ako stvarno tako bude, prisustvujemo eksponencijalnom razvoju covecanstva, radili smo na fakultetu teoretska ispitivanja nano-robota, i njihova primena u medicini... znas koje su tu mogucnosti u perpektivi...kakvi lekovi i praskovi, uleti ti majstor u organizam i zavrce srafove. Ne umemo jos da ih proizvedemo, ali u buducnosti cemo sigurno moci. Ostaje veliko pitanje koliko smo mi kao vrsta spremni za taj izazov, dal imamo svest potrebnu za takvu integraciju znanja... to niti znam, niti iko zna, pokazujemo jako negativne primere u zadnje vreme, i nema mesta prevelikom optimizmu... dal cemo postojati za 30 godina... to ja kao da bacas kockicu par-nepar.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Teme oko kojih ćemo se nervirati i diskutirati u 2041 Postano: 28 pro 2011, 00:57 |
|
|
Zamisli da s danasnjim mobom odes negdje u osamdesete. tehnologija napreduje, samo vjerujem ima tu jos mnogo tog sto nije za nas obicne smrtnike, i mnogo ceg sto mi i ne znamo da postoji, ili da se moze.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|