|
|
Stranica: 3/4.
|
[ 87 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 29 pro 2011, 14:26 |
|
|
|
btw znate li da su Sicijalnci prije bili Pravoslavci.. tek su dolaskom Normana postali katolici ;) heheh
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 29 pro 2011, 14:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Ibar već ti je rečeno, prestani pisat postove u "haiku stilu", nepregledno je, nepismeno i izgleda kao spam. Točka, zarez?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 29 pro 2011, 14:57 |
|
|
Ibar je napisao/la: imam prijatelja iz barcelone covjek doso u neko selo kod venecije bio sa talijanima i španjolcima koji nisu dobro razumjeli sta ovaj prica jel je prico neki svoj dijalekt a on iz barcelone razumio hahahah Tako nekako. Od Venecije do Valencije ti je ista grupa "dijalekata" Originalni mlečani imaju i ono th, što ne postoji u standardnom talijanskom. Ono, kad španjolac kaže Barcelona, kaže Barthelona Ibar je napisao/la: francuzi ne postoje kao narod to je mix mase naroda jezika i kultura talijani su za njih ˝super etnicki homogeni˝ xD Francuski narod ne postoji, ali postoji nacija. S time da se ni s postojanjem te nacije Bretonci, Korzikanci, Baski i Katalonci baš ne bi u potpunosti složili Ali s obzirom na imigrante, uskoro će se i većina od tih razlika zaboraviti... Ibar je napisao/la: btw znate li da su Sicijalnci prije bili Pravoslavci.. tek su dolaskom Normana postali katolici ;) heheh Bizantijci i njihova geopolitika 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 30 pro 2011, 09:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Ajmo sad pitanje koje ispituje odnos Talijana i Rimljana.
Koliko je Talijanski stvarno sličan Latinskom?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 30 pro 2011, 10:34 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ajmo sad pitanje koje ispituje odnos Talijana i Rimljana. Koliko je Talijanski stvarno sličan Latinskom? Isto koliko i drugi romanski jezici Iako mislim da portugalski vuče najveći postotak latinskog leksika. U principu su današnji Talijani potomci rimskih robova i kasnijih doseljenika, ali to je priča za sebe 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 30 pro 2011, 16:04 |
|
|
|
Ako uzmemo da je Hrvatski iz doba Nikole Šubića Zrinskog, Marka Marulića i ekipe malo sličan ovom danas.. Talijanski i LAtinski su dosta slični ;)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 30 pro 2011, 17:01 |
|
|
Ibar je napisao/la: Ako uzmemo da je Hrvatski iz doba Nikole Šubića Zrinskog, Marka Marulića i ekipe malo sličan ovom danas.. Talijanski i LAtinski su dosta slični ;) Pa sad.... Nemaju padeža Vremena su im malo drugačija. Razdoblje je dosta veliko. U primjeru s hrvatskim je 500 godina, a ovdje je 1000ak. Samo kažem, talijanski je sličan latinskom koliko i španjolski, portugalski, katalonski ili neki drugi romanski jezik.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 01 sij 2012, 20:52 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ibar je napisao/la: Ako uzmemo da je Hrvatski iz doba Nikole Šubića Zrinskog, Marka Marulića i ekipe malo sličan ovom danas.. Talijanski i LAtinski su dosta slični ;) Pa sad.... Nemaju padeža Vremena su im malo drugačija. Razdoblje je dosta veliko. U primjeru s hrvatskim je 500 godina, a ovdje je 1000ak. Samo kažem, talijanski je sličan latinskom koliko i španjolski, portugalski, katalonski ili neki drugi romanski jezik. veca razlika u godinama jos vise potvrduje njihovu slicnost  . DA Shakespeare danas dode i da ga sretnes makar super znao engleski nista ga razumio nebi hehe
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 01 sij 2012, 21:18 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ajmo sad pitanje koje ispituje odnos Talijana i Rimljana.
Koliko je Talijanski stvarno sličan Latinskom? Od svih romanskih jezika, rumunski je najbliži latinskom. Vijekovima odvojeni od ostalih romanskih naroda a time i promjena u njihovom jeziku u odnosu na latinski, rumunski je ostao najbliži latinskom. România este o republică semi-prezidențială 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 01 sij 2012, 21:35 |
|
|
Inače, podržavam napore slobodarske Padanije u cilju odvajanja od nametnute im Italije, tamnice slobodarskih naroda E viva il separatismo revoluzionario 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 01 sij 2012, 21:46 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Agathonikos je napisao/la: Inače, podržavam napore slobodarske Padanije u cilju odvajanja od nametnute im Italije, tamnice slobodarskih naroda E viva il separatismo revoluzionario  Iskreno i ja , ne zbog toga što Italiju smatram tamnicom kao vi uvaženi gospodine aga, nego zato što bi se time i južnjaci u Italiji počeli disciplinirati. Sjeverni Talijani, mentalitetom i radnom etikom više liče Nijemcima , nego južnim Talijanima. Dok naprotiv južni Talijani u svemu više liče Grcima nego svojoj sjevernoj braći . Kod Grka je pitanje je li moguće uvesti takvu disciplinu ukoliko ih se nastavi na ovaj način spašavati financijski. Najbolje bi bilo izdvojiti ih iz eurozone i ne dopuštati im da uđu ponovno unutra dok ne srede javne financije. Isto tako bi trebali i s Talijanima postupiti no ovdje bi ispaštali i oni koji za takvo stanje državnih financija nisu krivi.Tako da bi nam ovu moralnu dilemu vrlo brzo riješilo odcjepljenje sjevera  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 01 sij 2012, 21:50 |
|
|
|
Ne podrzavam raspad Italije nikako! A Rumunji nek uvedu Talijanski ko sta su planirali slobodno :)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 10:50 |
|
|
Ibar je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa sad.... Nemaju padeža Vremena su im malo drugačija. Razdoblje je dosta veliko. U primjeru s hrvatskim je 500 godina, a ovdje je 1000ak. Samo kažem, talijanski je sličan latinskom koliko i španjolski, portugalski, katalonski ili neki drugi romanski jezik. veca razlika u godinama jos vise potvrduje njihovu slicnost  . DA Shakespeare danas dode i da ga sretnes makar super znao engleski nista ga razumio nebi hehe Zapravo bi. Svi od nas bi, jedino bi nam malo trebalo  Ako još netko zna i njemački  U Shakespearevo doba se engleski još čitao kako se piše Agathonikos je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ajmo sad pitanje koje ispituje odnos Talijana i Rimljana. Koliko je Talijanski stvarno sličan Latinskom? Od svih romanskih jezika, rumunski je najbliži latinskom. Vijekovima odvojeni od ostalih romanskih naroda a time i promjena u njihovom jeziku u odnosu na latinski, rumunski je ostao najbliži latinskom. România este o republică semi-prezidențială  Zapravo ne, rumunjski je do 19.stoljeća i neovisnosti imao pola riječi iz okolnih slavenskih jezika (po nekima Rumunji i potječu iz današnje istočne Srbije, a po drugima iz Transilvanije) pa su ih onda zamjenili s galicizmima i talijanizmima. I izgovor je bio drugačiji. Ali, sličnosti postoje prilikom ulaska Rumunjske u EU, pola njihovih Roma se preselilo u Italiju i Francusku, jezik nije bio nikakav problem Zadar1993 je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: Inače, podržavam napore slobodarske Padanije u cilju odvajanja od nametnute im Italije, tamnice slobodarskih naroda E viva il separatismo revoluzionario  Iskreno i ja , ne zbog toga što Italiju smatram tamnicom kao vi uvaženi gospodine aga, nego zato što bi se time i južnjaci u Italiji počeli disciplinirati. Sjeverni Talijani, mentalitetom i radnom etikom više liče Nijemcima , nego južnim Talijanima. Dok naprotiv južni Talijani u svemu više liče Grcima nego svojoj sjevernoj braći . Kod Grka je pitanje je li moguće uvesti takvu disciplinu ukoliko ih se nastavi na ovaj način spašavati financijski. Najbolje bi bilo izdvojiti ih iz eurozone i ne dopuštati im da uđu ponovno unutra dok ne srede javne financije. Isto tako bi trebali i s Talijanima postupiti no ovdje bi ispaštali i oni koji za takvo stanje državnih financija nisu krivi.Tako da bi nam ovu moralnu dilemu vrlo brzo riješilo odcjepljenje sjevera  . Potpisujem 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 11:32 |
|
|
Ceha je napisao/la: Zapravo ne
Zapravo da Na stranu brojne slovenske, grčke, mađarske riječi ali ona romanska osnova je ostala najsličnija latinskom a svi ti neromanski uticaji su reformom jezika zamjenjeni izrazima iz drugih romanskih jezika, posebno francuskog i italijanskog 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 11:46 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Ceha je napisao/la: Zapravo ne
Zapravo da Na stranu brojne slovenske, grčke, mađarske riječi ali ona romanska osnova je ostala najsličnija latinskom a svi ti neromanski uticaji su reformom jezika zamjenjeni izrazima iz drugih romanskih jezika, posebno francuskog i italijanskog  Misliš na padeže ili? Izgovor im sigurno nije isti kao u latinskom 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 12:02 |
|
|
Ceha je napisao/la: Misliš na padeže ili? Izgovor im sigurno nije isti kao u latinskom  Nije isti niti može biti isti ali je jezik kao jezik, najbliži latinskom od svih romanskih jezika, bliži i od italijanskog kojem opet najviše liči od svih romanskih jezika.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 12:09 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64463 Lokacija: DAZP HQ
|
|
latinski je čist jezik, daleko ga jednostavnije danas čita i govori neki Hrvat, nego roman.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 12:32 |
|
|
dudu je napisao/la: latinski je čist jezik, daleko ga jednostavnije danas čita i govori neki Hrvat, nego roman. Naravno Agathonikos je napisao/la: Ceha je napisao/la: Misliš na padeže ili? Izgovor im sigurno nije isti kao u latinskom  Nije isti niti može biti isti ali je jezik kao jezik, najbliži latinskom od svih romanskih jezika, bliži i od italijanskog kojem opet najviše liči od svih romanskih jezika. Ok, po čemu? Sličnosti leksika, izgovoru? Ili je samo osobno mišljenje u igri 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 12:35 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ok, po čemu? Sličnosti leksika, izgovoru? Ili je samo osobno mišljenje u igri  Čitajte malo o tome, gospodine Ceha. Šta ja osobno imam misliti o tome, niti znam latinski niti rumunski niti sam radio na uporednoj gramatici i leksici ta dva jezika 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 12:52 |
|
|
|
Gledajući meni omiljenu špansku seriju, zaključujem da je upravo španski jezik najsličniji latinskom, čak bi se moglo reći da je ceo taj jezik svojevrsni esperanto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 14:42 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ok, po čemu? Sličnosti leksika, izgovoru? Ili je samo osobno mišljenje u igri  Čitajte malo o tome, gospodine Ceha. Šta ja osobno imam misliti o tome, niti znam latinski niti rumunski niti sam radio na uporednoj gramatici i leksici ta dva jezika  Gospodine Aga, da ne čitam ne bih vas ni pitao ovo. S obzirom na moje skromno znanje talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog i čitanja strane literature (dobro u zadnje vrijeme baš i ne stignem  ) na tim jezicima pitanje i ima smisla Neki link ili preporuku. Zadnje što sam pročitao je da portugalski (ili riječima njihovog velikog pjesnika Camoise-a zadnji cvijet latinskog) ima najveću leksičku sličnost s latinskim. Izgovor im s druge strane nije ni blizu Rumunjski je s druge strane istočni romanski i kao takav dijeli skupinu sa standardnim talijanskim i još nekim izumrlim (ili izumirućim) balkanskim i južnoapeninskim romanskim jezicima. To što je blizak modernom toskanskom ne govori ništa o bliskoski s klasičnim latinskim. teranova je napisao/la: Gledajući meni omiljenu špansku seriju, zaključujem da je upravo španski jezik najsličniji latinskom, čak bi se moglo reći da je ceo taj jezik svojevrsni esperanto. Meksičku ? Španjolski (kastilijanski) u Amerikama je malo drugačiji od onog u Španjolskoj... Pogotovo u th Jezik je inače jako dobar, pogotovo kad naučiš ispravan izgovor (npr. b u Cuba, više zvuči kao v, [Kuva]  ). Španjolski je neko vrijeme(16. i dio 17. stoljeća) po prestižu bio ekvivalent latinskog, odnosno globalni jezik. Kasnije ga nasljeđuje francuski pa engleski/ruski i na kraju samo engleski (s dolazećim kineskim  ).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 14:53 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
|
Ja sam 4. godine učio latinski jezik i moram priznati da nema prevelike veze niti s jednim današnjim romanskim jezikom . Ne ulazeči u gramatičke i leksičke razlike latinskog i današnjih romanskih jezika mogu reći da čisti tradiconalni latinski zvuči potpuno drugačije od primjerice talijanskog , a od ostalih romanskih jezika je miljama daleko. Istini za volju svi današnji romanski jezici su barbarizinrane verzije latinskog jezika, s tim da je u nekima to više očito u nekima manje. Mislim da se s gospodinom Agom ne bih složio u tome da je Rumunjski najbliži starom latinskom. Rumunjski je poprimio dosta utjecaja od Turaka , a u tom jeziku se nalaze slova koja nisu postojala u originalnoj latinici .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 14:55 |
|
|
Ceha je napisao/la: S obzirom na moje skromno znanje talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog i čitanja strane literature (dobro u zadnje vrijeme baš i ne stignem  ) na tim jezicima pitanje i ima smisla Baš zato što je skromno, nedobro je da svoje mišljenje prezentujete kao riječ znanosti glede sličnosti i nesličnosti rumunjskoga jezika latinskomu Ali dobro, pošto inzistirate na tomu neka bude da ste u pravu, uz želju da svoje skromno znanje i dalje usavršavate pa kad ga usavršite, možemo nastaviti raspru, ako se ukaže prilika za njom. Dotle, svako dobro štovani gospodine Ceha 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 14:55 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Zanimljivo da je Mel Gibson za uloge Rimljana u "Pasiji" uzeo sve Rumune.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr Postano: 02 sij 2012, 16:48 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Ja sam 4. godine učio latinski jezik i moram priznati da nema prevelike veze niti s jednim današnjim romanskim jezikom . Ne ulazeči u gramatičke i leksičke razlike latinskog i današnjih romanskih jezika mogu reći da čisti tradiconalni latinski zvuči potpuno drugačije od primjerice talijanskog , a od ostalih romanskih jezika je miljama daleko. Istini za volju svi današnji romanski jezici su barbarizinrane verzije latinskog jezika, s tim da je u nekima to više očito u nekima manje. Mislim da se s gospodinom Agom ne bih složio u tome da je Rumunjski najbliži starom latinskom. Rumunjski je poprimio dosta utjecaja od Turaka , a u tom jeziku se nalaze slova koja nisu postojala u originalnoj latinici . Da, izgovori su totalno drugačiji, međutim latinski je za romanske jezike ono što je staroslavenski za hrvatski I ovisno koji si izgovor latinskog učio. Npr. klasični uvijek c izgovara kao k, dok se u tradicionalnom izgovoru u istočnoj i srednjoj europi c ispred e i i izgovara kao c, u talijanskom i engleskom tradicionalnom kao č, dok tradicionalni francuski izgovor latinskog je s. I tako dalje Agathonikos je napisao/la: Ceha je napisao/la: S obzirom na moje skromno znanje talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog i čitanja strane literature (dobro u zadnje vrijeme baš i ne stignem  ) na tim jezicima pitanje i ima smisla Baš zato što je skromno, nedobro je da svoje mišljenje prezentujete kao riječ znanosti glede sličnosti i nesličnosti rumunjskoga jezika latinskomu Ali dobro, pošto inzistirate na tomu neka bude da ste u pravu, uz želju da svoje skromno znanje i dalje usavršavate pa kad ga usavršite, možemo nastaviti raspru, ako se ukaže prilika za njom. Dotle, svako dobro štovani gospodine Ceha  Nije mi struka, ali sam svaki od tih jezika (osim portugalskog, njega sam samo godinu) učio po 4 godine  i bio malčice u svakoj od tih zemalja. Dragi Aga, bojim se da ste pobrkali, rumunjski je najsličniji standardnom talijanskom, a ne latinskom. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Western_and_Eastern_Romania.PNGBBC je napisao/la: Zanimljivo da je Mel Gibson za uloge Rimljana u "Pasiji" uzeo sve Rumune. Jer su najjeftiniji? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|