HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 kol 2026, 09:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr
PostPostano: 29 pro 2011, 14:26 

btw znate li da su Sicijalnci prije bili Pravoslavci..
tek su dolaskom Normana postali katolici ;) heheh

Vrh

Naslov: Re: Nastanak (etnogeneza) Talijana kao edukativni primjer za balk. "etnoteoretičare" (i jalove raspr
PostPostano: 29 pro 2011, 14:52 

Ibar već ti je rečeno, prestani pisat postove u "haiku stilu", nepregledno je, nepismeno i izgleda kao spam.
Točka, zarez?

Vrh

PostPostano: 29 pro 2011, 14:57 

Ibar je napisao/la:
imam prijatelja iz barcelone covjek doso u neko selo kod venecije bio sa talijanima i španjolcima koji nisu dobro razumjeli sta ovaj prica jel je prico neki svoj dijalekt
a on iz barcelone razumio hahahah

Tako nekako. Od Venecije do Valencije ti je ista grupa "dijalekata" :zubati
Originalni mlečani imaju i ono th, što ne postoji u standardnom talijanskom. Ono, kad španjolac kaže Barcelona, kaže Barthelona :zubati
Ibar je napisao/la:
francuzi ne postoje kao narod
to je mix mase naroda jezika i kultura
talijani su za njih ˝super etnicki homogeni˝ xD

Francuski narod ne postoji, ali postoji nacija.
S time da se ni s postojanjem te nacije Bretonci, Korzikanci, Baski i Katalonci baš ne bi u potpunosti složili :zubati
Ali s obzirom na imigrante, uskoro će se i većina od tih razlika zaboraviti...
Ibar je napisao/la:
btw znate li da su Sicijalnci prije bili Pravoslavci..
tek su dolaskom Normana postali katolici ;) heheh

Bizantijci i njihova geopolitika :zubati

Vrh

PostPostano: 30 pro 2011, 09:54 

Ajmo sad pitanje koje ispituje odnos Talijana i Rimljana.

Koliko je Talijanski stvarno sličan Latinskom?

Vrh

PostPostano: 30 pro 2011, 10:34 

Robbie MO je napisao/la:

Isto koliko i drugi romanski jezici :zubati
Iako mislim da portugalski vuče najveći postotak latinskog leksika.
U principu su današnji Talijani potomci rimskih robova i kasnijih doseljenika, ali to je priča za sebe :pepam

Vrh

PostPostano: 30 pro 2011, 16:04 

Ako uzmemo da je Hrvatski iz doba Nikole Šubića Zrinskog, Marka Marulića i ekipe malo sličan ovom danas.. Talijanski i LAtinski su dosta slični ;)

Vrh

PostPostano: 30 pro 2011, 17:01 

Ibar je napisao/la:
Ako uzmemo da je Hrvatski iz doba Nikole Šubića Zrinskog, Marka Marulića i ekipe malo sličan ovom danas.. Talijanski i LAtinski su dosta slični ;)

Pa sad....
Nemaju padeža :zubati
Vremena su im malo drugačija.
Razdoblje je dosta veliko. U primjeru s hrvatskim je 500 godina, a ovdje je 1000ak.
Samo kažem, talijanski je sličan latinskom koliko i španjolski, portugalski, katalonski ili neki drugi romanski jezik.

Vrh

PostPostano: 01 sij 2012, 20:52 

Ceha je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Pa sad....
Razdoblje je dosta veliko. U primjeru s hrvatskim je 500 godina, a ovdje je 1000ak.
Samo kažem, talijanski je sličan latinskom koliko i španjolski, portugalski, katalonski ili neki drugi romanski jezik.

veca razlika u godinama jos vise potvrduje njihovu slicnost :dinamo . DA Shakespeare danas dode i da ga sretnes makar super znao engleski nista ga razumio nebi hehe

Vrh

PostPostano: 01 sij 2012, 21:18 

Robbie MO je napisao/la:

Od svih romanskih jezika, rumunski je najbliži latinskom. Vijekovima odvojeni od ostalih romanskih naroda a time i promjena u njihovom jeziku u odnosu na latinski, rumunski je ostao najbliži latinskom.

România este o republică semi-prezidențială
:D

Vrh

PostPostano: 01 sij 2012, 21:35 

Inače, podržavam napore slobodarske Padanije u cilju odvajanja od nametnute im Italije, tamnice slobodarskih naroda :D

E viva il separatismo revoluzionario :D

Vrh

PostPostano: 01 sij 2012, 21:46 

Agathonikos je napisao/la:
Inače, podržavam napore slobodarske Padanije u cilju odvajanja od nametnute im Italije, tamnice slobodarskih naroda :D

Iskreno i ja , ne zbog toga što Italiju smatram tamnicom kao vi uvaženi gospodine aga, nego zato što bi se time i južnjaci u Italiji počeli disciplinirati.

Sjeverni Talijani, mentalitetom i radnom etikom više liče Nijemcima , nego južnim Talijanima.
Dok naprotiv južni Talijani u svemu više liče Grcima nego svojoj sjevernoj braći .

Kod Grka je pitanje je li moguće uvesti takvu disciplinu ukoliko ih se nastavi na ovaj način spašavati financijski. Najbolje bi bilo izdvojiti ih iz eurozone i ne dopuštati im da uđu ponovno unutra dok ne srede javne financije.

Isto tako bi trebali i s Talijanima postupiti no ovdje bi ispaštali i oni koji za takvo stanje državnih financija nisu krivi.Tako da bi nam ovu moralnu dilemu vrlo brzo riješilo odcjepljenje sjevera :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 01 sij 2012, 21:50 

Ne podrzavam raspad Italije nikako! A Rumunji nek uvedu Talijanski ko sta su planirali slobodno :)

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 10:50 

Ibar je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Pa sad....

veca razlika u godinama jos vise potvrduje njihovu slicnost :dinamo . DA Shakespeare danas dode i da ga sretnes makar super znao engleski nista ga razumio nebi hehe

Zapravo bi. Svi od nas bi, jedino bi nam malo trebalo :zubati Ako još netko zna i njemački :zubati :zubati U Shakespearevo doba se engleski još čitao kako se piše :zubati
Robbie MO je napisao/la:

Od svih romanskih jezika, rumunski je najbliži latinskom. Vijekovima odvojeni od ostalih romanskih naroda a time i promjena u njihovom jeziku u odnosu na latinski, rumunski je ostao najbliži latinskom.

România este o republică semi-prezidențială

Zapravo ne, rumunjski je do 19.stoljeća i neovisnosti imao pola riječi iz okolnih slavenskih jezika (po nekima Rumunji i potječu iz današnje istočne Srbije, a po drugima iz Transilvanije) pa su ih onda zamjenili s galicizmima i talijanizmima. I izgovor je bio drugačiji.
Ali, sličnosti postoje prilikom ulaska Rumunjske u EU, pola njihovih Roma se preselilo u Italiju i Francusku, jezik nije bio nikakav problem :zubati
Zadar1993 je napisao/la:

Iskreno i ja , ne zbog toga što Italiju smatram tamnicom kao vi uvaženi gospodine aga, nego zato što bi se time i južnjaci u Italiji počeli disciplinirati.
Sjeverni Talijani, mentalitetom i radnom etikom više liče Nijemcima , nego južnim Talijanima.
Dok naprotiv južni Talijani u svemu više liče Grcima nego svojoj sjevernoj braći .
Kod Grka je pitanje je li moguće uvesti takvu disciplinu ukoliko ih se nastavi na ovaj način spašavati financijski. Najbolje bi bilo izdvojiti ih iz eurozone i ne dopuštati im da uđu ponovno unutra dok ne srede javne financije.
Isto tako bi trebali i s Talijanima postupiti no ovdje bi ispaštali i oni koji za takvo stanje državnih financija nisu krivi.Tako da bi nam ovu moralnu dilemu vrlo brzo riješilo odcjepljenje sjevera :D .

Potpisujem :zubati

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 11:32 

Ceha je napisao/la:

Zapravo ne

Zapravo da :D
Na stranu brojne slovenske, grčke, mađarske riječi ali ona romanska osnova je ostala najsličnija latinskom a svi ti neromanski uticaji su reformom jezika zamjenjeni izrazima iz drugih romanskih jezika, posebno francuskog i italijanskog :D

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 11:46 

Ceha je napisao/la:

Zapravo ne

Zapravo da :D
Na stranu brojne slovenske, grčke, mađarske riječi ali ona romanska osnova je ostala najsličnija latinskom a svi ti neromanski uticaji su reformom jezika zamjenjeni izrazima iz drugih romanskih jezika, posebno francuskog i italijanskog :D

Misliš na padeže ili?
Izgovor im sigurno nije isti kao u latinskom :zubati

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 12:02 

Ceha je napisao/la:

Misliš na padeže ili?

Nije isti niti može biti isti ali je jezik kao jezik, najbliži latinskom od svih romanskih jezika, bliži i od italijanskog kojem opet najviše liči od svih romanskih jezika.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 12:09 

latinski je čist jezik, daleko ga jednostavnije danas čita i govori neki Hrvat, nego roman.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 12:32 

dudu je napisao/la:
latinski je čist jezik, daleko ga jednostavnije danas čita i govori neki Hrvat, nego roman.

Naravno :herceg_bosna
Ceha je napisao/la:

Misliš na padeže ili?

Nije isti niti može biti isti ali je jezik kao jezik, najbliži latinskom od svih romanskih jezika, bliži i od italijanskog kojem opet najviše liči od svih romanskih jezika.

Ok, po čemu?
Sličnosti leksika, izgovoru? Ili je samo osobno mišljenje u igri :zubati

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 12:35 

Ceha je napisao/la:

Ok, po čemu?

Čitajte malo o tome, gospodine Ceha. Šta ja osobno imam misliti o tome, niti znam latinski niti rumunski niti sam radio na uporednoj gramatici i leksici ta dva jezika :D

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 12:52 

Gledajući meni omiljenu špansku seriju, zaključujem da je upravo španski jezik najsličniji latinskom, čak bi se moglo reći da je ceo taj jezik svojevrsni esperanto.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 14:42 

Ceha je napisao/la:

Ok, po čemu?

Čitajte malo o tome, gospodine Ceha. Šta ja osobno imam misliti o tome, niti znam latinski niti rumunski niti sam radio na uporednoj gramatici i leksici ta dva jezika :D

Gospodine Aga, da ne čitam ne bih vas ni pitao ovo.
S obzirom na moje skromno znanje talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog i čitanja strane literature (dobro u zadnje vrijeme baš i ne stignem :zubati ) na tim jezicima pitanje i ima smisla :aleale
Neki link ili preporuku. Zadnje što sam pročitao je da portugalski (ili riječima njihovog velikog pjesnika Camoise-a zadnji cvijet latinskog) ima najveću leksičku sličnost s latinskim. Izgovor im s druge strane nije ni blizu :zubati
Rumunjski je s druge strane istočni romanski i kao takav dijeli skupinu sa standardnim talijanskim i još nekim izumrlim (ili izumirućim) balkanskim i južnoapeninskim romanskim jezicima.
To što je blizak modernom toskanskom ne govori ništa o bliskoski s klasičnim latinskim. :zivili
teranova je napisao/la:
Gledajući meni omiljenu špansku seriju, zaključujem da je upravo španski jezik najsličniji latinskom, čak bi se moglo reći da je ceo taj jezik svojevrsni esperanto.

Meksičku ? :zubati
Španjolski (kastilijanski) u Amerikama je malo drugačiji od onog u Španjolskoj...
Pogotovo u th :zubati
Jezik je inače jako dobar, pogotovo kad naučiš ispravan izgovor (npr. b u Cuba, više zvuči kao v, [Kuva] :zubati ).
Španjolski je neko vrijeme(16. i dio 17. stoljeća) po prestižu bio ekvivalent latinskog, odnosno globalni jezik. Kasnije ga nasljeđuje francuski pa engleski/ruski i na kraju samo engleski (s dolazećim kineskim :zubati ).

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 14:53 

Ja sam 4. godine učio latinski jezik i moram priznati da nema prevelike veze niti s jednim današnjim romanskim jezikom . Ne ulazeči u gramatičke i leksičke razlike latinskog i današnjih romanskih jezika mogu reći da čisti tradiconalni latinski zvuči potpuno drugačije od primjerice talijanskog , a od ostalih romanskih jezika je miljama daleko.
Istini za volju svi današnji romanski jezici su barbarizinrane verzije latinskog jezika, s tim da je u nekima to više očito u nekima manje.
Mislim da se s gospodinom Agom ne bih složio u tome da je Rumunjski najbliži starom latinskom. Rumunjski je poprimio dosta utjecaja od Turaka , a u tom jeziku se nalaze slova koja nisu postojala u originalnoj latinici .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 14:55 

Ceha je napisao/la:

S obzirom na moje skromno znanje talijanskog, francuskog, španjolskog i portugalskog i čitanja strane literature (dobro u zadnje vrijeme baš i ne stignem :zubati ) na tim jezicima pitanje i ima smisla :aleale

Baš zato što je skromno, nedobro je da svoje mišljenje prezentujete kao riječ znanosti glede sličnosti i nesličnosti rumunjskoga jezika latinskomu :D
Ali dobro, pošto inzistirate na tomu neka bude da ste u pravu, uz želju da svoje skromno znanje i dalje usavršavate pa kad ga usavršite, možemo nastaviti raspru, ako se ukaže prilika za njom. Dotle, svako dobro štovani gospodine Ceha :D

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 14:55 

Zanimljivo da je Mel Gibson za uloge Rimljana u "Pasiji" uzeo sve Rumune.

Vrh

PostPostano: 02 sij 2012, 16:48 

Zadar1993 je napisao/la:
Ja sam 4. godine učio latinski jezik i moram priznati da nema prevelike veze niti s jednim današnjim romanskim jezikom . Ne ulazeči u gramatičke i leksičke razlike latinskog i današnjih romanskih jezika mogu reći da čisti tradiconalni latinski zvuči potpuno drugačije od primjerice talijanskog , a od ostalih romanskih jezika je miljama daleko.
Istini za volju svi današnji romanski jezici su barbarizinrane verzije latinskog jezika, s tim da je u nekima to više očito u nekima manje.
Mislim da se s gospodinom Agom ne bih složio u tome da je Rumunjski najbliži starom latinskom. Rumunjski je poprimio dosta utjecaja od Turaka , a u tom jeziku se nalaze slova koja nisu postojala u originalnoj latinici .

Da, izgovori su totalno drugačiji, međutim latinski je za romanske jezike ono što je staroslavenski za hrvatski :zubati
I ovisno koji si izgovor latinskog učio. Npr. klasični uvijek c izgovara kao k, dok se u tradicionalnom izgovoru u istočnoj i srednjoj europi c ispred e i i izgovara kao c, u talijanskom i engleskom tradicionalnom kao č, dok tradicionalni francuski izgovor latinskog je s. I tako dalje :zubati
Ceha je napisao/la:

Baš zato što je skromno, nedobro je da svoje mišljenje prezentujete kao riječ znanosti glede sličnosti i nesličnosti rumunjskoga jezika latinskomu :D
Ali dobro, pošto inzistirate na tomu neka bude da ste u pravu, uz želju da svoje skromno znanje i dalje usavršavate pa kad ga usavršite, možemo nastaviti raspru, ako se ukaže prilika za njom. Dotle, svako dobro štovani gospodine Ceha :D

Nije mi struka, ali sam svaki od tih jezika (osim portugalskog, njega sam samo godinu) učio po 4 godine :zivili i bio malčice u svakoj od tih zemalja.
Dragi Aga, bojim se da ste pobrkali, rumunjski je najsličniji standardnom talijanskom, a ne latinskom. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Western_and_Eastern_Romania.PNG
BBC je napisao/la:
Zanimljivo da je Mel Gibson za uloge Rimljana u "Pasiji" uzeo sve Rumune.

Jer su najjeftiniji? :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Brigadir, Majestic-12 [Bot], nikolasmo, Perun_Velež, sejdo.komsoglu i 129 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: