|
|
Stranica: 98/107.
|
[ 2659 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 12:06 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Naša Kvačica je napisao/la: Bosanac+ je napisao/la: i označeni su kao hrvatska sela (crveno) ali su bili pod kontrolom ARBH Iako je kolega baniran, da razjasnim za ostale. Dobrošin je bio pod kontrolom ABiH otprilike pola dana. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) I ja gledam o čemu tip priča. Selo povezano sa ostalim hrvatskim krajevima. U Dobrošinu (njihovo selo preko puta) su sniperom sa džamije tukli stalno. Pa se čudili kad tenk razvali raketu.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 18:08 |
|
|
Recimo da ova slika ![slika](http://i43.tinypic.com/24pxufq.png) govori nešto o pozicijama hrvatskim (ili pustih) naselja. Inače, da se gledaju samo naselja koja nisu muslimanska, stanje bi bilo još bolje (tipa poveznica Vareš-Žepče, više naselja po srednjoj bosni itd). Mostar je 4.grad u BiH. Ako muslimani žele njegovu polovicu (iako je to selendra, nema veze), trebaju nam dati više od par seoskih naselja po BiH (u kojima smo sada ionako većina).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 18:38 |
|
|
Ceha je napisao/la: HB Logistika je napisao/la: Koji je problem s Jajcem, jesam li po tebi premalo oduzeo od sadašnje općine? Da čujem detaljno. Jesi. Što će nam muslimanske kasabe na jugu općine? Tu ti je link, pa malo pogledaj http://hercegbosna.org/forum/politika/etni-ke-mape-bosne-i-hercegovine-t823-2450.htmlIli imaš i stranicu ovdje o Jajcu. Inače, od označenog teritorija kojeg si dao muslimanima otprilike 1/3 je držao HVO. Prigovaraš li mi što sam: A) premalo dao Bošnjacima ("Jesi. Što će nam muslimanske kasabe na jugu općine?")? B) previše dao Bošnjacima ("Inače, od označenog teritorija kojeg si dao muslimanima otprilike 1/3 je držao HVO.")? ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jajce10
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 18:52 |
|
|
Ceha je napisao/la: Recimo da ova slika ![slika](http://i43.tinypic.com/24pxufq.png) govori nešto o pozicijama hrvatskim (ili pustih) naselja. Inače, da se gledaju samo naselja koja nisu muslimanska, stanje bi bilo još bolje (tipa poveznica Vareš-Žepče, više naselja po srednjoj bosni itd). Mostar je 4.grad u BiH. Ako muslimani žele njegovu polovicu (iako je to selendra, nema veze), trebaju nam dati više od par seoskih naselja po BiH (u kojima smo sada ionako većina). Ovako ćemo dobit ovo sve. Uozbilji se, kao što je netko već rekao, ne može se ići za svakim selom. Štoviše, teško je izvedivo bilo kakvo prekrajanje općina, a ti šaraš tuda nekakve karte.
Privitak/ci: |
![srednji_prst.png srednji_prst.png](./download/file.php?id=2988&sid=30fe5c0bff361607ee7c462995bccad6)
srednji_prst.png [ 5.18 KiB | Pogledano 6416 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 19:06 |
|
|
Ceha je napisao/la: HB Logistika je napisao/la: Prijedlog je išao za tim da bude REALAN. A vidim da su primjedbe već krenule u smjeru zašto nije uključeno baš svako hrvatsko selo. Ljudi previše razmišljaju srcem. I ja bih volio da je Vareš hrvatski, ali zašto bi i kad bi Bošnjaci pristali na to, ako Hrvati dobivaju recimo i cijeli Stolac? Isto tako, kako ćemo dobiti pola Travnika, ako zadržavamo gotovo cijele Busovaču, Novi Travnik i Vitez? @Ceha: I ja bih Konjic, ali hoćeš li ti osigurati kompletnu brigadu, da se to ostvari? Ja ne mogu. Busovača (gradić) je izrazito hrvatski. Kontroliramo većinu općine (odnosno većinu općine pokrivaju hrvatska naselja), njih je jedino dosta u Kaćunima (a to je rub općine prema Kaknju). Tako da i tu nema problema. Eventualni njihov ustupak je micanje s prometnice prema Kiseljaku. U Novom Travniku smo trenutno možda i većina. Kad nema popisa. Naše je malo prostora, ali skoro cijeli grad (osim jedne ulice) je naš, kao i većina sjevera i juga (Sebešić) općine. Njih ima u sredini općine. Na zapadu travničke općine vjerojatno ima više Hrvata nego muslimana u Novom travniku. Ovi prijedlozi nisu realni. Nudiš im naše iz Travnika za njihove iz Novog Travnika, malo modificiraš crtu kod Viteza, daješ im općinu na jugu Žepča (ne pripajaš naše na zapadu Maglaja), izbacuješ neka njihova sela iz Jajca, stvaraš našu općinu u Fojnici/Bakovićima (granice su krive, al nema veze) i Uskoplju (isto su granice krive) te nam osiguravaš spojnicu Busovača-Kiseljak. Dakle što smo mi dobili za pola Mostara? Par brdskih puteva i zaseoka? Kakva je to pogodba? Ako se žele izdvojiti iz Mostara, onda nešto moraju i dati. Ovo sve skupa je ništa. N.Travnik, Busovača i Jajce su možda pola-pola, ali načelno se zna čije je čije. Kod Fojnice i Uskoplja vrijedi slična situacija, iako je omjer 1:2. Kod Travnika postoje naša sela na zapadu (i nešto na istoku, al o tom potom). Pogledaj malo kvadraturu i broj prijeratnog stanovništva. To su načela na koja se trebamo pozivati. S time da povrh toga svega treba zadržati samu gradsku jezgru. Inače nema smisla. BTW: što misliš bi li muslimani dali za pola četvrtog grada u BiH? Brdske gradiće Uskoplje i Fojnicu, ulicu u Novom Travniku i 2 ceste u srednjoj Bosni (Uskoplje-NTravnik i Busovača-Kiseljak) ili malo više? A za Konjic, on ti trenutno isto postaje nacionalni park. Zašto misliš da je za njegovo sređivanje potrebna brigada? Do kraja prošlog rata je postojala jedna hrvatska enklava(Zabrđe) koja je obuhvaćala planinske vrhove oko grada i neka prigradska naselja. Na mojim kartama su obično obuhvaćena neka rubna naselja koja su trenutno pusta. Ali poznavajući muslimane i njihove ideje (znaš onu sve južno od Prozora) Konjic ih ni najmanje ne zanima. Stavi se u poziciju Bošnjaka. 1.) Dobili su općinu Busovača na izborima. 2.) Dobili su općinu Novi Travnik na izborima. 3.) Dobili su općinu Jajce na izborima. Zaključak: većina su. Što im je bio glavni ratni cilj 1993./1994. - osvojiti Srednju Bosnu! Kako oni mogu prodati svojim biračima "ustupanje" tih triju gradova u okvir većinskih hrvatskih općina? Teško. Mogu, ako kažu da su izdvajanjem Nove Bile iz Travnika i njenim uključenjem u Novi Travnik SPASILI "vezirski grad" i "glavni grad KSB" Travnik od mostarskog Statuta, a da su dobili i zapadni dio općine Travnik. Mogu, ako kažu da je Gornji Vakuf i dalje bošnjački, a da su oni dobili i hrvatska sela i nasamarili Hrvate. Tvoja modifikacija moje mape bi odsjekla cijelo Bugojno i Donji Vakuf od Trokutistana, tko će ti to od Bošnjaka potpisati? Znaš li koja je razlika između: 1.) ENKLAVE ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/thumb/4/42/Enclave-sl.png/250px-Enclave-sl.png) 2.) EKSKLAVE ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Exclave-sl.png/250px-Exclave-sl.png) Ti bi Bošnjake Gornjeg Vakufa stjerao u enklavu, a moj prijedlog im daje široki koridor (bar na karti) do Konjica, premda će u stvarnosti, autom oni i dalje ići kroz Prozor do Konjica (to je jedina asfaltirana cesta), jer ovo je samo reorganizacija općina, a ne osvajački rat i stvaranje država s graničnim prijelazima. I Hrvati Konjica omogućuju hrvatsku većinu u Mostaru, ako ih vratiš u Zabrđe osipa ti se glavni urbani centar u cijeloj BiH, a ako ne Bošnjaci su ti većina u Zabrđu. BUDI PRAKTIČAN. Mojim rješenjem potez Lašva-Lepenica je osiguran za nas, a Hrvati preko NT i Uskoplja imaju koridor do Rame koji im daje PSIHOLOŠKU sigurnost da nisu potpuna enklava u bošnjačkom moru. Jedino pametno je da treba držati gradove, to je pokazao zadnji rat, jer tko nema gradove stanovništvo sa sela mu se odlijeva. U Varešu si uzeo i dio bošnjačkih sela na jugu. Zašto bi ti oni dali 4/5 općine Vareš, kad su većina u cijeloj općini. A ako uzimamo Vareš, onda im moramo dati Stolac. Ne hvala. Mojim rješenjem nemamo niti jedne enklave, samo par eksklava (Žepče i Usora), a tvojim su i Vareš i Soli i Zabrđe čiste enklave izložene bošnjačkim ucjenama.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jajce10
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 19:14 |
|
|
HB Logistika je napisao/la: Stavi se u poziciju Bošnjaka. 1.) Dobili su općinu Busovača na izborima. 2.) Dobili su općinu Novi Travnik na izborima. 3.) Dobili su općinu Jajce na izborima. Zaključak: većina su. Što im je bio glavni ratni cilj 1993./1994. - osvojiti Srednju Bosnu! Kako oni mogu prodati svojim biračima "ustupanje" tih triju gradova u okvir većinskih hrvatskih općina? Teško. Mogu, ako kažu da su izdvajanjem Nove Bile iz Travnika i njenim uključenjem u Novi Travnik SPASILI "vezirski grad" i "glavni grad KSB" Travnik od mostarskog Statuta, a da su dobili i zapadni dio općine Travnik. Mogu, ako kažu da je Gornji Vakuf i dalje bošnjački, a da su oni dobili i hrvatska sela i nasamarili Hrvate. Tvoja modifikacija moje mape bi odsjekla cijelo Bugojno i Donji Vakuf od Trokutistana, tko će ti to od Bošnjaka potpisati? Znaš li koja je razlika između: 1.) ENKLAVE ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/thumb/4/42/Enclave-sl.png/250px-Enclave-sl.png) 2.) EKSKLAVE ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Exclave-sl.png/250px-Exclave-sl.png) Ti bi Bošnjake Gornjeg Vakufa stjerao u enklavu, a moj prijedlog im daje široki koridor (bar na karti) do Konjica, premda će u stvarnosti, autom oni i dalje ići kroz Prozor do Konjica (to je jedina asfaltirana cesta), jer ovo je samo reorganizacija općina, a ne osvajački rat i stvaranje država s graničnim prijelazima. I Hrvati Konjica omogućuju hrvatsku većinu u Mostaru, ako ih vratiš u Zabrđe osipa ti se glavni urbani centar u cijeloj BiH, a ako ne Bošnjaci su ti većina u Zabrđu. BUDI PRAKTIČAN. Mojim rješenjem potez Lašva-Lepenica je osiguran za nas, a Hrvati preko NT i Uskoplja imaju koridor do Rame koji im daje PSIHOLOŠKU sigurnost da nisu potpuna enklava u bošnjačkom moru. Jedino pametno je da treba držati gradove, to je pokazao zadnji rat, jer tko nema gradove stanovništvo sa sela mu se odlijeva. U Varešu si uzeo i dio bošnjačkih sela na jugu. Zašto bi ti oni dali 4/5 općine Vareš, kad su većina u cijeloj općini. A ako uzimamo Vareš, onda im moramo dati Stolac. Ne hvala. Mojim rješenjem nemamo niti jedne enklave, samo par eksklava (Žepče i Usora), a tvojim su i Vareš i Soli i Zabrđe čiste enklave izložene bošnjačkim ucjenama. Pusti ga bolan. Jedva može proći i tvoj prijedlog, a o njemu sada možemo pričati zato što se bošnjačka politika prvi put našla u situaciji da oni hoće nešto dijeliti. Treba ići realno, a ne pričati o nekim selima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mirko_foodor
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 19:25 |
|
|
teško je bilo što crtati kad ne znaš trenutno stanje na terenu, ovo je sve možda nas ima tu i sl.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 19:27 |
|
|
Ceha je napisao/la: Recimo da ova slika ![slika](http://i43.tinypic.com/24pxufq.png) govori nešto o pozicijama hrvatskim (ili pustih) naselja. Inače, da se gledaju samo naselja koja nisu muslimanska, stanje bi bilo još bolje (tipa poveznica Vareš-Žepče, više naselja po srednjoj bosni itd). Mostar je 4.grad u BiH. Ako muslimani žele njegovu polovicu (iako je to selendra, nema veze), trebaju nam dati više od par seoskih naselja po BiH (u kojima smo sada ionako većina). Nekoliko pitanja: 1.) Kad bi i ostvario svoju kartu kojim novcem misliš uzdržavati Zapadne Maglaje, Sjeverne Vareše i Južne Konjice? 2.) Zašto od cijelog Bugojna tražiš samo srpski zaselak Mračaj? 3.) Zašto od cijelog Donjeg Vakufa tražiš baš Ajvatovicu? Nije valjda da želiš da HB ima monopol na sav vjerski turizam u BiH (Međugorje i Ajvatovica)? INGENIOZNO. Ajvatovica: Ajvatovica je najveća tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija Bošnjaka. Danas se početak Dana Ajvatovice obilježava organizovanjem različitih naučnih i kulturno-sportskih sadržaja. Tradicionalni ceremonijalni dio Ajvatovice počinje paradom konjanika i pješadije. Obično travnički muftija biva u vrhu kolone zajedno sa okićenim jahačima. Bajraci, konji, tekbiri, ilahije su sastavni dio duha Ajvatovice. Povorka se približava šehidskim mezarjima iz doba sultana Fatiha i uči fatihu. Na Čardak-han povorka izbija u vrijeme sabah-namaza. Nakon klanjanja sabaha uči se i Ja'sin prusačkim šehidima i svim šehidima Bosne i Hercegovine. http://www.ajvatovica.org.ba/ajvatovica/![slika](http://static.panoramio.com/photos/original/6407170.jpg) ![slika](http://www.prozor.net/components/com_ponygallery/img_pictures/ajvatovica_2009_38_20090702_1672265344.jpg) ![slika](http://www.prozor.net/components/com_ponygallery/img_pictures/ajvatovica_2009_13_20090702_1726267041.jpg)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 20:08 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Mislim da je Cehinn razlog maksimalizam, za trženje. No, ovaj metodološki pristup otklanja "srčane probleme" kod crtanja karata, kad dođemo do vlastitih mjesta.
Samo nastavite, realno, bez maksimalizma za trgovanje.
Izbacite i ove srpske koje su teret proračunu, bilo kojem.
Nacrtajte realnu kartu, jerbo ako se bude crtalo, crtat će se kantoni, a ne entiteti, dakle, nije ni ono što bude izvan kantona, na pr. Zenica ili Vareš, bošnjačko, dokle god smo u Federaciji.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 20:22 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Šta iznapadaste Cehu ? Čovjek se trudi . Osim toga valjda znate da se uvijek u pregovaranju kreće s maksimalističkim zahtjevima, a znate da pregovaramo ionako sa kurvama, a tada se uvijek uzima sve što možeš . Čova bi lijepo trebao tražiti cijelu SBŽ izuzev Donjeg Vakufa , cijelu HNŽ osim istočne Jablanice , sve enklave sa svim selima + HBŽ , ZHŽ i PŽ ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) . Više ćemo dobiti tako nego da odmah damo neke "realne prijedloge". ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 20:45 |
|
|
Da i na taj nacin stvaramo protivnike u Bosnjacima koje smo obuhvatili stvaranjajednog ili dva kantona koji cine izbornu jedinicu Hrvata.
Najpostenije je zaokruzit po karti ono sto mora bit u tom kantonu, a ponudit da tamo gdje se cijepaju sadasnje opcine, gradjani u ostatku na pr. Kacunima ili Vincu, odluce zele li u tkanton s hr. Vecinom. Male su sanse, ali, nikad se ne zna.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 21:18 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Da i na taj nacin stvaramo protivnike u Bosnjacima koje smo obuhvatili stvaranjajednog ili dva kantona koji cine izbornu jedinicu Hrvata.
Najpostenije je zaokruzit po karti ono sto mora bit u tom kantonu, a ponudit da tamo gdje se cijepaju sadasnje opcine, gradjani u ostatku na pr. Kacunima ili Vincu, odluce zele li u tkanton s hr. Vecinom. Male su sanse, ali, nikad se ne zna. Ja ne dvojim da svakom mjestu treba dati mogućnost da odluči gdje će se nalaziti u kojem kantonu/entitetu , kako god , ali nemoj se praviti da ne znaš kako kreću pregovori , osim toga pogledajmo samo na trenutak prijedlog SDA o kantonalizaciji BiH iz ranih 90-ih godina : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/The_first_Muslim_proposal_on_cantonisation_of_Bosnia_and_Herzegovina.png![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/The_first_Muslim_proposal_on_cantonisation_of_Bosnia_and_Herzegovina.png)
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 21:27 |
|
|
Jeste, takve igre počinju ratove i strasti uzavru.
Potrebno je metodološki obrazložit ono što si nacrtao, kriterij mora bit uniforman, kako bi ono što ispadne bilo ozbiljno a ne crtanje s bojicama.
Bitno je da Bošnjaci vide da Hrvati neće njihovo nego svoje, i bitno je da se osigura da se na izborima biraju Hrvati i bitno je naglasit da se sa ta dva kantona (ja bih radije dva nego jedan) neće nikud ni iz Federacije a kamoli iz BiH.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 21:53 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Jeste, takve igre počinju ratove i strasti uzavru.
Potrebno je metodološki obrazložit ono što si nacrtao, kriterij mora bit uniforman, kako bi ono što ispadne bilo ozbiljno a ne crtanje s bojicama.
Bitno je da Bošnjaci vide da Hrvati neće njihovo nego svoje, i bitno je da se osigura da se na izborima biraju Hrvati i bitno je naglasit da se sa ta dva kantona (ja bih radije dva nego jedan) neće nikud ni iz Federacije a kamoli iz BiH. Točno, imperativ je da kriterij bude uniforman , kao što kažeš , ergo, dijeli se Mostar, dijele se sve općine koje su upitne .
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mirko_foodor
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 22:02 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Jeste, takve igre počinju ratove i strasti uzavru.
Bitno je da Bošnjaci vide da Hrvati neće njihovo nego svoje, i bitno je da se osigura da se na izborima biraju Hrvati i bitno je naglasit da se sa ta dva kantona (ja bih radije dva nego jedan) neće nikud ni iz Federacije a kamoli iz BiH. Točno, imperativ je da kriterij bude uniforman , kao što kažeš , ergo, dijeli se Mostar, dijele se sve općine koje su upitne . ha, gledaj upitni su po njima i Stolac i Čapljina, možda Žepče i Rama, i šta sve ne ![001_rolleyes :001_rolleyes](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/001_rolleyes.gif) ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 12 ožu 2012, 22:05 |
|
|
mirko_foodor je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Točno, imperativ je da kriterij bude uniforman , kao što kažeš , ergo, dijeli se Mostar, dijele se sve općine koje su upitne .
ha, gledaj upitni su po njima i Stolac i Čapljina, možda Žepče i Rama, i šta sve ne ![001_rolleyes :001_rolleyes](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/001_rolleyes.gif) ... Stvarno ne razumijem , ako Bošnjaci iz ovog džungusa što su sada napravili ,od nelegalne federalne vlade pa do blokade vijeća ministara i sada otvorenog poziva na dijeljenje općina i bacanja one "multietnićke" maske koje su do sada imali , izvuku i Istočni Mostar , dobro po njih .
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 10:13 |
|
|
HB Logistika je napisao/la: Ceha je napisao/la: Jesi. Što će nam muslimanske kasabe na jugu općine? Tu ti je link, pa malo pogledaj http://hercegbosna.org/forum/politika/etni-ke-mape-bosne-i-hercegovine-t823-2450.htmlIli imaš i stranicu ovdje o Jajcu. Inače, od označenog teritorija kojeg si dao muslimanima otprilike 1/3 je držao HVO. Prigovaraš li mi što sam: A) premalo dao Bošnjacima ("Jesi. Što će nam muslimanske kasabe na jugu općine?")? B) previše dao Bošnjacima ("Inače, od označenog teritorija kojeg si dao muslimanima otprilike 1/3 je držao HVO.")? ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif) Njima njihovo, nama naše. U čemu je problem?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 10:16 |
|
|
Jajce10 je napisao/la: Ceha je napisao/la: Recimo da ova slika ![slika](http://i43.tinypic.com/24pxufq.png) govori nešto o pozicijama hrvatskim (ili pustih) naselja. Inače, da se gledaju samo naselja koja nisu muslimanska, stanje bi bilo još bolje (tipa poveznica Vareš-Žepče, više naselja po srednjoj bosni itd). Mostar je 4.grad u BiH. Ako muslimani žele njegovu polovicu (iako je to selendra, nema veze), trebaju nam dati više od par seoskih naselja po BiH (u kojima smo sada ionako većina). Ovako ćemo dobit ovo sve. Uozbilji se, kao što je netko već rekao, ne može se ići za svakim selom. Štoviše, teško je izvedivo bilo kakvo prekrajanje općina, a ti šaraš tuda nekakve karte. Ovaj prst lagano pokaži svojima u Mostaru. Općine su dobrim djelom ostavština stare juge koja je gledala da bude što manje Hrvata po općinama. Primjeri Žepča, Jajca, Ravnog, Ljubije, Ivanjske, Mostara su tu jako poučni. Gdje je moguće treba mijenjati granice općina. U tome nema nikakvih problema. Demokracija na djelu ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 11:11 |
|
|
HB Logistika je napisao/la: Ceha je napisao/la: Busovača (gradić) je izrazito hrvatski. Kontroliramo većinu općine (odnosno većinu općine pokrivaju hrvatska naselja), njih je jedino dosta u Kaćunima (a to je rub općine prema Kaknju). Tako da i tu nema problema. Eventualni njihov ustupak je micanje s prometnice prema Kiseljaku. U Novom Travniku smo trenutno možda i većina. Kad nema popisa. Naše je malo prostora, ali skoro cijeli grad (osim jedne ulice) je naš, kao i većina sjevera i juga (Sebešić) općine. Njih ima u sredini općine. Na zapadu travničke općine vjerojatno ima više Hrvata nego muslimana u Novom travniku. Ovi prijedlozi nisu realni. Nudiš im naše iz Travnika za njihove iz Novog Travnika, malo modificiraš crtu kod Viteza, daješ im općinu na jugu Žepča (ne pripajaš naše na zapadu Maglaja), izbacuješ neka njihova sela iz Jajca, stvaraš našu općinu u Fojnici/Bakovićima (granice su krive, al nema veze) i Uskoplju (isto su granice krive) te nam osiguravaš spojnicu Busovača-Kiseljak. Dakle što smo mi dobili za pola Mostara? Par brdskih puteva i zaseoka? Kakva je to pogodba? Ako se žele izdvojiti iz Mostara, onda nešto moraju i dati. Ovo sve skupa je ništa. N.Travnik, Busovača i Jajce su možda pola-pola, ali načelno se zna čije je čije. Kod Fojnice i Uskoplja vrijedi slična situacija, iako je omjer 1:2. Kod Travnika postoje naša sela na zapadu (i nešto na istoku, al o tom potom). Pogledaj malo kvadraturu i broj prijeratnog stanovništva. To su načela na koja se trebamo pozivati. S time da povrh toga svega treba zadržati samu gradsku jezgru. Inače nema smisla. BTW: što misliš bi li muslimani dali za pola četvrtog grada u BiH? Brdske gradiće Uskoplje i Fojnicu, ulicu u Novom Travniku i 2 ceste u srednjoj Bosni (Uskoplje-NTravnik i Busovača-Kiseljak) ili malo više? A za Konjic, on ti trenutno isto postaje nacionalni park. Zašto misliš da je za njegovo sređivanje potrebna brigada? Do kraja prošlog rata je postojala jedna hrvatska enklava(Zabrđe) koja je obuhvaćala planinske vrhove oko grada i neka prigradska naselja. Na mojim kartama su obično obuhvaćena neka rubna naselja koja su trenutno pusta. Ali poznavajući muslimane i njihove ideje (znaš onu sve južno od Prozora) Konjic ih ni najmanje ne zanima. Stavi se u poziciju Bošnjaka. 1.) Dobili su općinu Busovača na izborima. 2.) Dobili su općinu Novi Travnik na izborima. 3.) Dobili su općinu Jajce na izborima. Zaključak: većina su. Što im je bio glavni ratni cilj 1993./1994. - osvojiti Srednju Bosnu! Kako oni mogu prodati svojim biračima "ustupanje" tih triju gradova u okvir većinskih hrvatskih općina? Teško. Mogu, ako kažu da su izdvajanjem Nove Bile iz Travnika i njenim uključenjem u Novi Travnik SPASILI "vezirski grad" i "glavni grad KSB" Travnik od mostarskog Statuta, a da su dobili i zapadni dio općine Travnik. Mogu, ako kažu da je Gornji Vakuf i dalje bošnjački, a da su oni dobili i hrvatska sela i nasamarili Hrvate. Tvoja modifikacija moje mape bi odsjekla cijelo Bugojno i Donji Vakuf od Trokutistana, tko će ti to od Bošnjaka potpisati? Znaš li koja je razlika između: 1.) ENKLAVE ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/thumb/4/42/Enclave-sl.png/250px-Enclave-sl.png) 2.) EKSKLAVE ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Exclave-sl.png/250px-Exclave-sl.png) Ti bi Bošnjake Gornjeg Vakufa stjerao u enklavu, a moj prijedlog im daje široki koridor (bar na karti) do Konjica, premda će u stvarnosti, autom oni i dalje ići kroz Prozor do Konjica (to je jedina asfaltirana cesta), jer ovo je samo reorganizacija općina, a ne osvajački rat i stvaranje država s graničnim prijelazima. I Hrvati Konjica omogućuju hrvatsku većinu u Mostaru, ako ih vratiš u Zabrđe osipa ti se glavni urbani centar u cijeloj BiH, a ako ne Bošnjaci su ti većina u Zabrđu. BUDI PRAKTIČAN. Mojim rješenjem potez Lašva-Lepenica je osiguran za nas, a Hrvati preko NT i Uskoplja imaju koridor do Rame koji im daje PSIHOLOŠKU sigurnost da nisu potpuna enklava u bošnjačkom moru. Jedino pametno je da treba držati gradove, to je pokazao zadnji rat, jer tko nema gradove stanovništvo sa sela mu se odlijeva. U Varešu si uzeo i dio bošnjačkih sela na jugu. Zašto bi ti oni dali 4/5 općine Vareš, kad su većina u cijeloj općini. A ako uzimamo Vareš, onda im moramo dati Stolac. Ne hvala. Mojim rješenjem nemamo niti jedne enklave, samo par eksklava (Žepče i Usora), a tvojim su i Vareš i Soli i Zabrđe čiste enklave izložene bošnjačkim ucjenama. Ajmo jedan po jedan: 1) Ok, stoji. No stanovništvo nije mješano. Njih ima više u par njihovih naselja na istoku općine nas je više u ostatku. 70% općine je naše. Ovdje je primjena mostarskog principa (odnosno diobe). Gradić Busovača je hrvatski. 2) Ovdje to do kraja ne stoji. Bilo je previše hrvatskih kandidata i na taj način su izgubljeni izbori. Općina je podijeljena jasnim crtama na naš i njihov dio. Na sljedećim izborima/popisu smo možda većina. 3) Da. No u Jajcu imamo jači natalitet. Na sljedećim izborima/popisu smo možda većina. ----------------- Oni ne drže niti jedan od tih gradova već seoca na rubovima (ili u NTravniku središtu) općina. Razmjena zapadnog Travnika za većinu njihovih naselja na jugu Jajca, Novog Travnika, prometnica na potezu Kiseljak-Busovača i NTravnik-Uskoplje je ok pogodba (za nas). Međutim to onda nema veze s Mostarom. Ovo za Uskoplje ti ne stoji. Krivo si shvatio kartu. Loš je format pa se ne vidi. Ja bi uzeo cijelo Uskoplje, ne bi im davao nikakve enklave. Pola brdskog gradića i par sela za pola Mostara. Ako je potrebno može biti i neka enklavica, ionako nama njihova kasaba zapravo ne treba. Poanta je da oni daju nešto. Za ekslavu Bugojno-Donji Vakuf imaš pravo. Međutim, zašto bi to bilo bitno? Ne dijeli se država, ovo je samo nova općinska (a vjerojatno i entitetska) podjela. To im je jamstvo opstanka Varte, u koju se tako kunu. Zabrđe je kolekcija od 3 i pol polupusta hrvatska sela. Mi smo tamo većina sada. Ne pričam o nikakvim "humanim" preseljenima. To je bilo naše u ratu. I sada je još uvijek. Da li je ekonomski održiva enklava? Vjerojatno ne. Ali kad već pričamo, ajmo izvući sve karte na stol. Ako se dijeli Mostar, vaga više ne postoji, zar ne? Koridori i "psihološke" sigurnosti su zgodni, ali u konačnici nisu potrebni. Alija je Neum tražio "psihološkim" razlozima, pa pogledaj gdje je dospio. Ovo nisu karte raspada države/protektorata, već lokalne promjene na djelu (da hoću zajbavat zelembaće, rekao bi primjena demokracije ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ). Treba držat gradove, ali i u tome treba biti pametan. Pogledaj muslimane. Realno govoreći, što će im (a bome i nama) njihova istočna kasaba? Nama jedino koristi da raščistimo račune i da dobijemo naše u srednjoj bosni. Skupina ruševina i socijale. Ameri bi rekli (bez rasističkih naznaka ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ) crnački kvart. A i svi su njihovi "gradići" takvi. Samo pitanje je, da li im je draža istočnoneretvanska kasaba, il novostvorene fojničke, travničke i polugornjovakufske. U Varešu ih ima nešto malo više od pola. U gradiću mislim da smo još uvijek većina (al debelo tanka). Teritoriji koje sam označio obuhvaćaju hrvatska naselja koja su možda sada pusta, ali su još uvijek naša. Stolac nije jednak niti Varešu niti Bugojnu. U Stolcu su muslimani živjeli u samom gradiću, a okolica općine je bila hrvatska. U Varešu je 80% općine skupa s gradićem bila hrvatska, muslimani su bili većina u par sela na jugu. U Bugojnu je gradić bio mješan, bilo je podjednako Hrvata i muslimana, mi smo dominirali u prigratskim naseljima (prstenu). I tako dalje. Nije isto. Muslimani u Stocu se ekonomski mogu usporediti s našim Zabrđem. S time da ćemo mi kroz neko vrijeme u gradiću Stocu postati većina, a Zabrđe će vjerojatno postati samo pustije. Što se ucjena tiče, ako će oni naše i mi ćemo njihove. A bolje neki oblik samouprave, nego nikakav.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Melcher
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 11:12 |
|
Pridružen/a: 16 vel 2012, 15:37 Postovi: 952 Lokacija: AID Headquarters
|
I sta je bilo kada si se probudio?
_________________ Bismillah ir rahmani rahim, rabbi yessir, velatuassir, rabbi temim, bil hajr - Amin!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 11:14 |
|
|
Jajce10 je napisao/la: Pusti ga bolan. Jedva može proći i tvoj prijedlog, a o njemu sada možemo pričati zato što se bošnjačka politika prvi put našla u situaciji da oni hoće nešto dijeliti. Treba ići realno, a ne pričati o nekim selima.
Zaboravi. Što vi nama nudite za pola 4.grada u zemlji? Mogućnost izdvajanja naših naselja iz vašeg tamnog vilajeta? I to samo onih koji se vama svide? Ajd, pukni ponudu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 11:25 |
|
|
HB Logistika je napisao/la: Ceha je napisao/la: Nekoliko pitanja: 1.) Kad bi i ostvario svoju kartu kojim novcem misliš uzdržavati Zapadne Maglaje, Sjeverne Vareše i Južne Konjice? 2.) Zašto od cijelog Bugojna tražiš samo srpski zaselak Mračaj? 3.) Zašto od cijelog Donjeg Vakufa tražiš baš Ajvatovicu? Nije valjda da želiš da HB ima monopol na sav vjerski turizam u BiH (Međugorje i Ajvatovica)? INGENIOZNO. Ajvatovica: Ajvatovica je najveća tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija Bošnjaka. Danas se početak Dana Ajvatovice obilježava organizovanjem različitih naučnih i kulturno-sportskih sadržaja. Tradicionalni ceremonijalni dio Ajvatovice počinje paradom konjanika i pješadije. Obično travnički muftija biva u vrhu kolone zajedno sa okićenim jahačima. Bajraci, konji, tekbiri, ilahije su sastavni dio duha Ajvatovice. Povorka se približava šehidskim mezarjima iz doba sultana Fatiha i uči fatihu. Na Čardak-han povorka izbija u vrijeme sabah-namaza. Nakon klanjanja sabaha uči se i Ja'sin prusačkim šehidima i svim šehidima Bosne i Hercegovine.
1. Od ta tri prostora, HVO je do kraja rata dva držao pod svojom kontrolom. Zapadni Maglaj odnosno Novi Šeer je mješano područje koje se naslanja na Žepče. Sjeverni Vareš je prirodna cjelina. Nema neke velike razlike sa sadašnjom općinom (osim u nacionalnom sastavu). Dio konjičkih sela koja su uz sjeverni rub općine se lagano integriraju u ramski prostor. Zabrđe je izdržalo u ratu. Ekonomski je jedini od ta tri prostora koji je neodrživ, no tu smo da se dogovorimo, zar ne ![slika](http://upload.slike.com/slike/YfOZn.png) Koliko vidim, taj prostor baš i nije muslimanski, odnosno srpski. Inače, Prusac je bio hrvatski grad ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) Ali da Ajatovica bi trebala ostati izvan granica hrvatskih općina.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 11:27 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Mislim da je Cehinn razlog maksimalizam, za trženje. No, ovaj metodološki pristup otklanja "srčane probleme" kod crtanja karata, kad dođemo do vlastitih mjesta. Samo nastavite, realno, bez maksimalizma za trgovanje. Izbacite i ove srpske koje su teret proračunu, bilo kojem. Nacrtajte realnu kartu, jerbo ako se bude crtalo, crtat će se kantoni, a ne entiteti, dakle, nije ni ono što bude izvan kantona, na pr. Zenica ili Vareš, bošnjačko, dokle god smo u Federaciji. Čovječe, nije maksimalizam, al ako ćemo tražit samo Vitez, nećemo ni njega dobit. Postavi pitanje muslićima, što nam namjeravaju dat za pola 4.grada u BiH. I to je sve. A ne ovako, rihtat ćemo karte da vas sjebemo. To ne funkcionira tako.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 11:28 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Šta iznapadaste Cehu ? Čovjek se trudi . Osim toga valjda znate da se uvijek u pregovaranju kreće s maksimalističkim zahtjevima, a znate da pregovaramo ionako sa kurvama, a tada se uvijek uzima sve što možeš . Čova bi lijepo trebao tražiti cijelu SBŽ izuzev Donjeg Vakufa , cijelu HNŽ osim istočne Jablanice , sve enklave sa svim selima + HBŽ , ZHŽ i PŽ ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) . Više ćemo dobiti tako nego da odmah damo neke "realne prijedloge". ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Potpisujem Dobro, no bez šale, ako uđemo s minimalističkim zahtjevima, svaki kompromis će se raditi na našu štetu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 13 ožu 2012, 11:31 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Da i na taj nacin stvaramo protivnike u Bosnjacima koje smo obuhvatili stvaranjajednog ili dva kantona koji cine izbornu jedinicu Hrvata. Najpostenije je zaokruzit po karti ono sto mora bit u tom kantonu, a ponudit da tamo gdje se cijepaju sadasnje opcine, gradjani u ostatku na pr. Kacunima ili Vincu, odluce zele li u tkanton s hr. Vecinom. Male su sanse, ali, nikad se ne zna. Junuze, ovi će te utopiti u žlici vode. Treba realno pitati, što mi s tim dobijamo. I točka. Pazi, ovo su samo promjene općinskih granica, ne i kantonalne/županijske. Jer mi smo se nadavali ustupaka. Hrvatske općine tipa Žepče i Usora su u strogo muslimanskim kantonima. Koja njihova općina je u hrvatskoj županiji?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 80 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|