HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 sij 2025, 11:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ] 

Znate li glagoljicu
I pisanu i tiskanu 17%  17%  [ 9 ]
Samo tiskanu 9%  9%  [ 5 ]
Pomalo neka slova 37%  37%  [ 20 ]
Ne znam ništa 37%  37%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 54
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ovo je za mene pravi i čistokrvni Hrvat
PostPostano: 26 ruj 2010, 20:20 

Ovaj čovjek je s ovime postao veći Hrvat od barem 60% svih danas živučih čistokrvnih arijevskih Hrvata.
DAO BOG ČIM VIŠE OVAKVIH HRVATA I HRVATSKA NAM NE ĆE PROPAST !
I samo neka netko ovome pokuša osopravat hrvatsko državljanstvo, a nadam se da ga ima, a ako ga ne ima onda ga je ovime zaslužio.
Živio Jimmy Ligetty broj 2 !

:herceg_bosna :bihzastava

Vrh

Naslov: Re: Moji uradci na glagoljici
PostPostano: 11 lis 2010, 14:30 

u uputama prof. žubrinića stoji kako se glas "j" piaso đervom, što je značilo da je grafem bio dvoznačan jer je označavao glasove "đ" i "j". tako navodi kako je za potrebe pisanja suvremenim jezikom stručno vijeće dpg donijelo odluku da se rabe dva oblika đerva, jedan za "j" drugi za "đ". nu pitam se je li to bilo potrebno, jer ako se definiralo nekoliko razina ili načina pisanja glagoljicom, nije li bilo moguće načiniti za prvu razinu pisanja, koja bi se pretpostavljam najšire koristila, jednostavniji način bilježenja od predloženog, obzirom da je dvoznačnost bila u tradicionalnom kontekstu. sumnjam da će većina ići čitati starohrvatske i staroslavenske tekstove, mnogi neće ni pokušavati pisati drugim načinima, kada prvim mogu pisati kao i latiničnim pismom kojim sada pišu. isto tako ne vjerujem da će svatko htjeti pisati etimološki pored ovih pravila, niti se to i danas prakticira, osim eventualno na studiju kroatistike. to pak znači da su neki grafemi udaljeni od čestog korištenja i ostaju za usku uporabu, kao jat, jus itd. palo mi je stoga na pamet da bi se "j" mogao bilježiti, na razini 1, ili 1:1, grafemom za "jer" (poluglas), tj štapićem. time bi se dobilo na prostoru, većem razlikovanju i razgovjetnosti između samih riječi. isto bi glas imao svoj broj, umjesto da sa "đ" dijeli broj 30.

odnosno:
http://oi52.tinypic.com/11sgze9.jpg

primjer teksta pisanog na taj način

Privitak/ci:
ps 12 - 23.pdf [26.64 KiB]
Preuzeto 194 put/a.
Vrh

PostPostano: 18 svi 2011, 18:11 

Preneseno s foruma.hr, upute o postavljanju glagoljičnog fonta.

Dragi prijatelji,

Samo da obavijestim sve ljubitelje glagoljice, da smo pronašli mogućnost pisanja glagoljicom na Internetu, dakle, putem maila, na forumima, chatovima pa i na Facebooku.
S obzirom da u Unicode (UFT-8) postoje predviđena mjesta za glagoljička slova, a kako glagoljička slova još nisu uvrštena u Windows standard (Arial), naš kolega Nenad Hančić je nedavno napravio poseban true type font "Glagolica Missal DPG" koji koristi jedinstvena kodna mjesta za glagoljicu.
Da biste mogli vidjeti već napisane tekstove na glagoljici molimo skinite i instalirajte ovaj font: http://www.nenad.bplaced.net/doku.php/en:glagolmissal
Koristite opciju start/control panel/Fonts/File/Install new fonts. Tako ćete biti sigurni da je font uspješno instaliran. Nakon toga ćete moći vidjeti ovaj tekst:

Ⱄⰵⱃⰱⱆⱄ ⰴⱃⰰⰳⰻ Ⰸⰰⰳⱃⰵⱞ ⱞⱁⱟ, ⰽⰰⱟ ⱄⰵ ⱄⰽⱃⰻⰲⰵⱎ ⰲ ⱞⰵⰳⰾⰻ ⱅⱁⱟ, ⰽⰰⱟ ⰴⰰ ⰱⰻ ⱄⰵ ⱀⰵⰽⰰⱟ ⱄⱃⰰⱞⰻⰾ ⱅⰻ ⱄⰵ ⱀⰵⱞⰰⱎ ⱄⱃⰰⱞⰻⱅ ⰽⰰⱟ.
Ⰴⰰⰾⱞⰰⱅⰻⱀⰰⱌ ⱄⰰⱞ ⱅⱆ ⱄⰰⱞ ⱃⱁⰼⰵⱀ ⱟⰰ ⱂⰾⰰⰲⱁ ⱞⱁⱃⰵ ⰸⱀⰰ ⰴⰰ ⱟⰵ ⰲⱁⰾⰻⱞ ⱟⰰ, ⰲⰻⰾⱆ ⱄ Ⱟⰰⰴⱃⰰⱀⰰ!

Moram naglasiti da je za sada tekst na glagoljici vidljiv samo na Firefox pregledniku, neovisno o platformi (radi na Win7, WinXP, Vista i Linux Ubuntu,), nažalost Google Chrome (osim na Linuxu) i Internet Explorer ne prikazuju glagoljička slova, tako da molim, za glagoljicu koristite samo Firefox.

Ako želite imati mogućnost pisanja glagoljice na webu, to zahtjeva malo složeniji postupak, koji će se, nadam se, uskoro vrlo pojednostaviti. Takodjer, to je za sada moguće samo uz Firefox preglednik.

Kao prvo treba instalirati dodatak za Firefox koji se zove "Transliterator" (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/transliterator/). Ovaj je dodatak korisna podrška za pisanje ne-latinickih slova, prvotno namjenjen za ćirilicu. Autor je Alex Benenson i obećao je da će u slijedećem upgradeu dodati mogućnost pisanja glagoljice dodatkom glagoljičkog "layouta". No zasada glagoljički "layout" morate sami dodati po slijedećoj proceduri:

Nakon što se instalirali dodatak "Transliterator" otvorite novi "tab" i u polje za adresu unesite "about:config". Firefox vas upozorava da ulazite u osjetljivo područje, a vi obećavate da ćete biti oprezni i stišćete "I'll be careful, I promise!" Ono što potom ugledate jest tabela raznih naziva konfiguracijskih opcija i pripadajućih vrijednosti (values). Radi preglednosti u gornje polje pod nazivom "Filter" upišite "trans" što će vam omogućiti da ugledate razna strana slova - jasan znak da je Transliterator uspješno instaliran.

Sada bilo gdje na toj tablici kliknite desnim gumbom miša i prikazat će vam se opcija "New", odaberite "New" a potom opciju "string" - otvara vam se mali prozorčić sa zahtjevom "Enter the preference name".
Upišite "extensions.transliterator.layouts.croatianglagoli tic".
Potom vas traži ("Enter string value") da unesete neku vrijednost.
Kopirajte i prilijepite (paste) slijedeći tekst:

[["a", "ⰰ"], ["b", "ⰱ"], ["v", "ⰲ"],["g", "ⰳ"], ["d", "ⰴ"], ["đ", "ⰼ"], ["e", "ⰵ"], ["ž", "ⰶ"], ["z", "ⰸ"], ["i", "ⰻ"], ["j", "ⱟ"], ["k", "ⰽ"], ["l", "ⰾ"], ["lj", "ⰾⱜ"], ["m", "ⱞ"], ["n", "ⱀ"], ["nj", "ⱀⱜ"], ["o", "ⱁ"], ["p", "ⱂ"], ["r", "ⱃ"], ["s", "ⱄ"], ["t", "ⱅ"], ["ć", "ⱋ"], ["u", "ⱆ"], ["f", "ⱇ"], ["h", "ⱈ"], ["c", "ⱌ"], ["č", "ⱍ"], ["dž", "ⰷ"], ["š", "ⱎ"], ["x", "ⱑ"], ["y", "ⱓ"], ["q", "ⱜ"], ["ju", "ⱓ"], ["A", "Ⰰ"], ["B", "Ⰱ"], ["V", "Ⰲ"], ["G", "Ⰳ"], ["D", "Ⰴ"], ["Đ", "Ⰼ"], ["E", "Ⰵ"], ["Ž", "Ⰶ"], ["Z", "Ⰸ"], ["I", "Ⰻ"], ["J", "Ⱟ"], ["K", "Ⰽ"], ["L", "Ⰾ"], ["Lj", "Ⰾⱜ"], ["M", "Ⱞ"], ["N", "Ⱀ"], ["Nj", "Ⱀⱜ"], ["O", "Ⱁ"], ["P", "Ⱂ"], ["R", "Ⱃ"], ["S", "Ⱄ"], ["T", "Ⱅ"], ["Ć", "Ⱋ"], ["U", "Ⱆ"], ["F", "Ⱇ"], ["H", "Ⱈ"], ["C", "Ⱌ"], ["Č", "Ⱍ"], ["Dž", "Ⰷ"], ["Š", "Ⱎ"], ["X", "Ⱑ"], ["Y", "Ⱓ"], ["Ju", "Ⱓ"]]

i kliknite OK.

Sad ponovno kliknite desnim gumbom miša i opet unesite novi string ovaj put je preferirano ime:

extensions.transliterator.layouts.croatianglagolit ic.description

i kao vrijednost stavite:

Hrvatska glagoljica

na kraju, opet kliknite desnim gumbom miša, idite na "new" ali ovaj put odaberite "Boolean". Kao ime stavite

extensions.transliterator.layouts.croatianglagolit ic.case_sensitive

i kao vrijednost odaberite "True".

i to je to.

da biste vidjeli sve postavke koje ste unijeli u polje "Filter" unesite sada "glago" i prikazat će vam se opcije koje ste unijeli.

Sada ugasite tab "about.config".

Odite na Menu bar Firefoxa i odaberite opcije: Tools/Transliterator options (ukoliko imate Firefox 4 onda morate uključiti vidljivost "Menu bara").
Pod layout odaberite "Hrvatska glagoljica" i stisnite "Apply".

Sada možete isprobati pisati glagoljicu - stisnite F2 tipku da aktivirate layout i probajte pisati. Ako se želite vratiti na latinicu opet stisnite F2. I tako možete skakati iz latinice u glagoljicu po potrebi.

I to je to!

Pozdrav!

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2012, 15:07 

Braniteljski portal je napravio svoju oznaku rabeći glagoljicu. Jako lijepo.

slika

http://www.braniteljski-forum.info/content/1-braniteljski-portal

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2012, 16:27 

Znaš glagoljicu mirv ? Ja sam malo zahrđao ali kada krenem pisati sve mi se pomalo vrača. Nemam više toliko vremena za nju . :palacgore2

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2012, 19:00 

Zadar1993 je napisao/la:
Znaš glagoljicu mirv ? Ja sam malo zahrđao ali kada krenem pisati sve mi se pomalo vrača. Nemam više toliko vremena za nju . :palacgore2

Znam, jedino ne znam pisati pisanu glagoljicu. Jednom ću si valjda dati malo truda i naučiti i to, za sada sam prelijen. A ako si ti već malo zahrđao evo par tablica da te podsjetim.

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 02:41 

mirv je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Znam, jedino ne znam pisati pisanu glagoljicu. Jednom ću si valjda dati malo truda i naučiti i to, za sada sam prelijen. A ako si ti već malo zahrđao evo par tablica da te podsjetim.

slika

slika

slika

slika

Hvala puno :palacgore2 .
Sad čim sredim sve kolokvije ću se malo s ovim opuštati.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 12:15 

Prvu pravu ljubavnu porukicu dobila sam u školi na glagoljici,(potrudio se poslat glagoljicu s oznakama abecede, tako da mogu prevest)....sve sam dešifrirala :wub

Glagoljica :palacgore2

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 16:42 

Ja imam tetovažu na glagoljici ...

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 17:12 

mario_cro je napisao/la:

Bojim se pitati gdje pa neću =)) .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 17:13 

Zadar1993 je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:

Bojim se pitati gdje pa neću =)) .

Iznad dupeta. :zubati
Šalim se bolan ,na podlaktici...

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 17:27 

svi su stavili na podlakticu

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 17:28 

pagan je napisao/la:

Znam ,to je bilo popularno jedno vrijeme. Ne viđam baš da to stavljaju u zadnje vrijeme,izašlo iz mode .Ali za mene glagoljica ima dublje značenje ,briga me za modu.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 17:34 

Što si napisao ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 17:35 

Zadar1993 je napisao/la:
Što si napisao ?

To neka ostane tajna.. :zubati

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 17:42 

mario_cro je napisao/la:
pagan je napisao/la:

Znam ,to je bilo popularno jedno vrijeme. Ne viđam baš da to stavljaju u zadnje vrijeme,izašlo iz mode .Ali za mene glagoljica ima dublje značenje ,briga me za modu.

samo kratki rukav nosis :zubati

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 18:41 

mirv je napisao/la:

slika

Cekaj, jel mozda imam dioptriju ili ovde nekoliko slova neopisivo lice na *** :sneaky2 :laugh

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 19:04 

DzoniBG je napisao/la:
mirv je napisao/la:

slika

Cekaj, jel mozda imam dioptriju ili ovde nekoliko slova neopisivo lice na *** :sneaky2 :laugh

Ne, to je samo podsvjesni odraz tvoje potisnute homoseksualnosti.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 19:07 

mirv je napisao/la:
Ne, to je samo podsvjesni odraz tvoje potisnute homoseksualnosti.

:palacgore1

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2012, 22:30 

slika

Hrvatsko knjižničarsko društvo

slika

slika

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 12:32 

:zubati

Pravilnik o prometnim znakovima u BiH stupio je na snagu 01.01.2007. godine. Temeljem toga Pravilnika, a za kojega su glasovali i zastupnici iz hrvatskog naroda u parlamentu BiH, natpisi na svim prometnim znakovima biti će ispisani ćirilicom i latinicom. Međutim, u stvarnosti stvari su drugačije. Niti na jednom prometnom znaku na području livanjske općine ne možete pronaći ćirilicu, a dugo vremena na ulazu u Livno iz smjera Kupresa možete vidjeti tablu ispisanu glagoljicom. Isti je slučaj i kada izlazite iz Livna u smjeru Kupresa.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 13:02 

mirv je napisao/la:

Sajuuče kakve ti imaš veze sa glagoljicom?! , to je istočnjačka škrabotina nastala kod pravoslavnih.

Ti imaš ovo kulturno latinično pismo , a ne neke krivulje koje su grčki pravoslavni popovi smislili za Slovene.
Papa i Vatikan je davno zabranio to pismo kao zvanično i za vas Hrvate postavio jedino pravo , a to je latinica.
Svako glagoljašenje u Hrvatskoj je izdaja svete katoličke vere i evropskih vrednosti , a da ne govorim da se time približava šizmatičkom viđenju sveta.

Ovaj primer iz Hercegovine što se tiče dvojezičnih tabli upravo govori o neznanju i glupavoj mržnji.
Pre svega ćirilica je tradicionalno vezana za taj kraj a ne glagoljica , nadam se da toliko znaš , ali vidim da ne znaš jer u suprotnom se ne bi smejao i uživao u gluposti nekih svojih sunarodnika koji preškarabavaju ćirilicu a stavljaju glagoljicu.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 13:13 

Glagoljica je nastala prije crkvenog raskola, dakle nije nikakvo "pravoslavno" pismo (kako uostalom pismo može pripadati nekoj vjeri?). Po običaju lupaš gluposti. :kava

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 13:28 

uglata glagoljica je isključivo hrvatsko pismo i nije zabilježeno da je itko drugi s njome pisao.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2012, 13:32 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Glagoljica je nastala prije crkvenog raskola, dakle nije nikakvo "pravoslavno" pismo (kako uostalom pismo može pripadati nekoj vjeri?). Po običaju lupaš gluposti. :kava

Ja se zezam sa Sajuukom tj.Mirvom jer njegov mozak po tom principu funkcioniše , pa onda se ovde kezi i uživa kako neko prepravlja table sa glagoljicom tamo gde je ćirilica.

A ti se bolje obrati onima koji preziru ćirilicu jer misle da je srpska , a to upravo Mirv radi jer budala ne zna da se ćirilica koristila baš u kraju koji pominje , znači Hercegovina i dobar deo Dalmacije.

Ćirilica baš pripada veri tj.smislili su je hrišćani zarad propovedanja hrišćanstva i svetog pisma Slovenima , i ćirilica i glagoljica su baš stvorene iz tih razloga.

Znači ti lupetaš gluposti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 86 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: