HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 sij 2026, 07:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 570 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nacionalni mitovi i obrazovanje u Ex-Yu
PostPostano: 14 ruj 2009, 11:33 

Otomani su bili sve samo ne budale, ne bi izgradili onoliko carstvo da su bili blesavi.
Recimo ako ste dejstvovali po pdf povijest na forum.hr uočili ste Magora, Mađara iz mađarske koji studira hrvatski i njime barata bolje od nekih Hrvata. :sega
Lik jako dobro poznaje povijest Mađara i Mađarske.
On kaže kako su u vrijeme protestantizma Osmanlije, na području Mađarske koje su tada držali, forsirali protestantizam među svojom kršćanskom rajom, a na štetu katolika.
Razlog je bio da se smanji utjecaj katolika i šejtana iz Vatikana, jerbo su pape bili glavni mamoyebci muslimanima, još tamo otkada su organizirali križarske derneke po Bliskom Istoku protiv osmanlijskih prethodnika, Turaka Seldžuka.
Slično je bilo i na Balkanu, osim toga većina potčinjene raje bili su pravoslavci, njihov poglavar bio je pod njihovom vlašću za razliku od Vatikana, i tako...

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 11:33 

Upozorenja: 2
caporegime je napisao/la:

ako se božja služba služi srpskim obredom ne znači da su vjernici srbi.
dapače, srbi su nastali u modernom današnjem smislu posrbljivanjem svih pravoslavnih elemenata koji su se našli pod njezinom kapom.
mnogi katolici u bosni su uslijed nedostatka klera, za vjerske potrebe koristili pravoslavne popove. krštenja, sprovodi, vjenčanja....i malo pomalo postadoše srbi.
katolici su uvijek bili sumnjiv element, povezan sa zapadnim katoličkim monarhijama koje su bile neprijatelj turcima.
pravoslavci s druge strane su bili vjerni sluge sultana i njegovih beglerbegova, srbi s činili pomoćne čete a i srpkinje su na neki način činile pomoćne odrede turske vojske iako su najviše djelovale prije ili poslije bitke.
a kad propade turska, za novovjeke političko-nacionalne potrebe, ubaci priču o junačkom otporu i vijekovnoj borbi, nadodaj raznorazne guslarije o čojstvu i junaštvu i dobiješ na kraju štakora koji je umislio da je lav, zaratio sa svima i dobio batine.
i poslije svega oni opet isto po svome.

pa Srbi su europska verzija Amerikanaca. Kao što su amerikanci nastali od 100 naroda tako su i Srbi miks svega i svačega.

a sve zahvaljujući SPC koja je pod otomanskom vlašću uspjela ono što je naizgled urnebesno tragikomično.

od malog porobljenog naroda koji je obitavao na uskom teritoriju oko Kosova do Šumadije napravila je, najveći narod na Balkanu i raširila mu pet puta teritorij obitavanja.

a sve pod okupacijom.

to je čista povijesna burleska.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 11:36 

Inkvizitor je napisao/la:
Urbana je napisao/la:
Sad se ti iznerviro...tztzztzt...
Ja sam Srpkinja vucem korene cak i iz Crne Gore(gde su moji preci uzivali u srpstvu)..
Inace po tvojim kriterijumima sam izgleda Vlajna.. :zubati
Pa koliko je Inkvi takvih slucajeva bilo?Jel bilo toliko da mozes da opravdas sve ostalo sto si rekao?

ti se možeš izjašnjavati kako hoćeš pa i marsovkom al ako vučeš korijene iz Crne Gore, ti srpkinja nisi.

to je ko da netko kaže, ja sam Španjolka, vučem korijene iz Njemačke, prava sam Španjolka.

Ajd dobro..al nisi upravu..
I to je samo jedan krak..srpstva iz CG..
Stvarno bih te zamolila da mi napises,ako imas tacne podatke o tim crkvama..koje se?Kako su nosile naziv..a kako su se kasnije nazvale?
Ne trazim puno..

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 11:41 

Cort0 Maltese je napisao/la:
Stefan Vojislav je bio katolički vladar Crne Gore, ali opet arhont Srba i Travunjanin Srbin, kako su ga zapamtili povijesni izvori. A to je bilo prije Nemanje. :kava

I ignoriraš bit teksta koji sam stavio glede katoličkih misionara.

Upravo se iz tih spisa vidi da se "srpsko" prvenstveno odnosi na vjeru. Osim toga, u jednome piše kako je u CG sve puno RAŠANA tj.Srba. Ček malo, Rašana? Koliko znam ti ljudi nisu bili Rašani dok Nemanja nije proširio Rašku na to područje. A to je bilo nekih 400 godina prije ovog navedenog dokumenta.

Što se tiče bizantskih izvora, koliko mi je poznato Duklja u DAI nije navedena kao srpska zemlja, a ima i primjera gdje bizantski kroničari ni ne razlikuju Hrvate od Srba.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 11:44 

Lucky..sad moram napustiti forum..
Pa vi umesto da nam ruku pruzite zato jer smo se junacki borili i trsili velikog dela Turcina..vi sve neka pitanja ne bili nam naskodili..
A sve to iz razloga jer smo mi bili prvi i nacionalno osvescen i svakako drugacije najjaci narod..
Sad niko nikoga ne tera, nit posrbljuje..a vera kod Srba i u SPC u svim krajevima sveta nikad jaca nije bila.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 11:46 

Urbana je napisao/la:
Pa vi umesto da nam ruku pruzite zato jer smo se junacki borili .

junački borili al na turskoj strani.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 11:50 

bonislav je napisao/la:
Stefan Vojislav je bio katolički vladar Crne Gore, ali opet arhont Srba i Travunjanin Srbin, kako su ga zapamtili povijesni izvori. A to je bilo prije Nemanje. :kava

I ignoriraš bit teksta koji sam stavio glede katoličkih misionara.

Upravo se iz tih spisa vidi da se "srpsko" prvenstveno odnosi na vjeru. Osim toga, u jednome piše kako je u CG sve puno RAŠANA tj.Srba. Ček malo, Rašana? Koliko znam ti ljudi nisu bili Rašani dok Nemanja nije proširio Rašku na to područje. A to je bilo nekih 400 godina prije ovog navedenog dokumenta.

Što se tiče bizantskih izvora, koliko mi je poznato Duklja u DAI nije navedena kao srpska zemlja, a ima i primjera gdje bizantski kroničari ni ne razlikuju Hrvate od Srba.

Nije Duklja eksplicitno navedena kao srpska zemlja u DAI, ali jest kod drugih bizantskih, i ne samo njihovih izvora(već sam neke naveo prije 3 stranice, čini mi se). U DAI su neka druga područja navedena kao srpske zemlje, eksplicitno. :kava

Kako se može "srpsko" odnositi isključivo na vjeru ako kaže

Citat:
U Crnoj Gori zive SRBI sizmatici i jeretici.

Ne može i Srbi biti vjerska odrednica skupa sa "šizmatici i heretici". :neznam

I ovo se odnosi na XVI i XVII stoljeće, što je nekoliko stotina godina nakon osnutka Raške.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 11:54 

Urbana je napisao/la:
Pa vi umesto da nam ruku pruzite zato jer smo se junacki borili i trsili velikog dela Turcina..vi sve neka pitanja ne bili nam naskodili..
A sve to iz razloga jer smo mi bili prvi i nacionalno osvescen i svakako drugacije najjaci narod..
Sad niko nikoga ne tera, nit posrbljuje..a vera kod Srba i u SPC u svim krajevima sveta nikad jaca nije bila.

Jel ti to imas utisak da je ne pruzamo dovoljno... :zubati

A to o srpskim "junacima" smo prije rascistili na jednoj drugoj temi... :biceovodobro

p.s. a sad moram i ja napustiti forum... :zivili

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 12:00 

Urbana je napisao/la:

Junacki ja kako..?Negde prefrigano,lukavo,negde na svoju stetu...ali opet junacki smo se izborili.
A vi pogotovo trebate da nam zahvalite cega i koga smo vas sve spasli stvaranjem "smrdoslavije"..

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 12:02 

Urbana je napisao/la:

Junacki ja kako..?Negde prefrigano,lukavo,negde na svoju stetu...ali opet junacki smo se izborili.
..

junački se borili na strani okupatora, to je jedno, još nepoznato junaštvo..

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 12:09 

Urbana je napisao/la:

..

junački se borili na strani okupatora, to je jedno, još nepoznato junaštvo..

Ni ja to nisam opravdavala..Ali nekad si primoran da ucinis i takve korake za neko vece dobro...
I pustis ideale..Za ideale ginu budale..
I cetnici i ustase su saradjivali sa neprijateljem...al cetnike i ustase je suludo podvoditi pod isto.
Pa sta se desavalo u zadnjem ratu u BiH?Ne znam da l`bi se covek smejao ili plakao?

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 12:13 

Nije Duklja eksplicitno navedena kao srpska zemlja u DAI, ali jest kod drugih bizantskih, i ne samo njihovih izvora(već sam neke naveo prije 3 stranice, čini mi se). U DAI su neka druga područja navedena kao srpske zemlje, eksplicitno. :kava

Pa koliko znam kod bizanstkih izvora nalazimo u Duklji i Hrvate, i to ne jedanput.
Osim toga, ako kod sebe imaš DAI, pogledaj o pohodu na Bari. Tamo su u nabrajanju navedeni odvojeno Srbi i odvojeno Zahumljani, ako se ne varam. Isti taj autor kaže da su Zahumljani - Srbi. Malo neobično kaj ne.
Ili ono, tumačenje kako je po DAI etnička granica Srba i Hrvata na Cetini, a bizantski kroničari dugo nakon toga i ne u jednom primjeru ne znaju razlikovati Srbe od Hrvata. :ucelo

Citat:
U Crnoj Gori zive SRBI sizmatici i jeretici
Ne može i Srbi biti vjerska odrednica skupa sa "šizmatici i heretici". :neznam

A kao može biti napisano da su u neka sela se naselili Raci katolici, da bi nakon par godina bio proveden popis stanovništva koje se naselilo u ta sela, i koji kaže da tamo žive Dalmatinci i Hrvati, a Racima ni glasa.
Uostalom, i ovdje se vidi da su ti Srbi šizmatici i jeretici, tj.nisu katolici nego su - srpske vjere, koja se toliko spominje.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 12:15 

Urbana je napisao/la:

Ni ja to nisam opravdavala..Ali nekad si primoran da ucinis i takve korake za neko vece dobro...

Pa o tome ja i pričam. Boriti se "protiv" Turaka tako da se boriš za Turke i širiš svoje područje na uštrb onih naroda koji stvarno ratuju protiv Turaka.

Tu nema ništa časno.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 12:22 

capo II je napisao/la:
a ti kvačice to što zoveš ludilom to je onaj stav kojega ti s tugom gledaš kao nešto što nikad nisi imao niti ćeš imati.

He he he, ovo mi je bilo promaklo, i šta kažeš "navijač", što radiš u životu evo navijač, što si po zanimanju "navijač" :sega

Sustav misli ukazuje da imam posla sa mlađom osobom (ako imaš preko 21-22 onda je prestrašno).

Što da ti kažem. Kad porasteš, uz malo sreće kazat će ti se samo. Imam ja takvih nećaka koliko hoćeš. To bi sutra 3. svj. izazvalo :zubati No dobro, shvatam to su te godine, višak hormona, nesigurnost, neizgrađena osobnost itd., ali ipak nemojte zaboraviti školu i sve bude u redu za koju godinu. :palacgore1

Glede priče o stavovima, moj stav je ljubav prema bližnjem i razumijevanje. :zivili

Naravno, ako bližnji nije zainteresiran za taj stav, postoji i drugi. Što ti misliš da bi ti danas imao što imaš da ti ja nisam skakao po brdima kad je trebalo? Nezahvalna mladež. :smajl006 :wheelchair :zubati

1435 of 2558 - 56.1%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:27 

Urbana je napisao/la:

NE mogu da VERUJEM, ovo jedan svestan, bar tako mislim, a silno grešim, Hrvat napiše!!!! A Gde ste se vi borili i to u XX veku???? Na Ceru Kolubari, Beogradu, istočnom frontu,....... za čije interese? Čije zahteve? Ciljeve? Pokoren narod se bori za svog gospodara, to ti je jasno, i bar u tome imate više ISKUSTVA od nas!!!

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:37 

Urbana je napisao/la:

Pa o tome ja i pričam. Boriti se "protiv" Turaka tako da se boriš za Turke i širiš svoje područje na uštrb onih naroda koji stvarno ratuju protiv Turaka.

Tu nema ništa časno.
Kojih???? Nisu mi poznate te istorijske činjenice. Ko se to borio protiv Turaka? Austrija i Ugarska, ko još? A gde se Srbija proširila? A gde Hrvatska??? Konavle nikad , ali nikad nisu bili Hrvatski, pa ni Dubrovnik, a i Istra je veliki znak pitanja :wink Neprirodna država sda najneprirodnijim granicama, pogledaj kartu Hrvatske, ali imali ste Tita i Vatikan, ma nije za odmet pljuvati po SPC- zlu ne trebalo :zubati

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:37 

Naša Kvačica je napisao/la:
capo II je napisao/la:
a ti kvačice to što zoveš ludilom to je onaj stav kojega ti s tugom gledaš kao nešto što nikad nisi imao niti ćeš imati.

He he he, ovo mi je bilo promaklo, i šta kažeš "navijač", što radiš u životu evo navijač, što si po zanimanju "navijač" :sega

Sustav misli ukazuje da imam posla sa mlađom osobom (ako imaš preko 21-22 onda je prestrašno).

Što da ti kažem. Kad porasteš, uz malo sreće kazat će ti se samo. Imam ja takvih nećaka koliko hoćeš. To bi sutra 3. svj. izazvalo :zubati No dobro, shvatam to su te godine, višak hormona, nesigurnost, neizgrađena osobnost itd., ali ipak nemojte zaboraviti školu i sve bude u redu za koju godinu. :palacgore1

Glede priče o stavovima, moj stav je ljubav prema bližnjem i razumijevanje. :zivili

Naravno, ako bližnji nije zainteresiran za taj stav, postoji i drugi. Što ti misliš da bi ti danas imao što imaš da ti ja nisam skakao po brdima kad je trebalo? Nezahvalna mladež. :smajl006 :wheelchair :zubati

nikada se s takvim sustavom misli nemoj baciti u klađenje jer ćeš prokockat sve što imaš.
imam desetljeće više godina, još uvijek sam navijač, :aleale još uvijek rušim prvom šljucom, :smajl004 imam više škole od tebe, natprosječnih primanja, a kako je rat bio kad sam ja bio 2. srednje tri puta su me odjebali i to kad bi pobjegao od kuće i došao gdje treba, ali jebiga.....
prema tome tu priču o nezahvalnoj mladeži i skakanju o brdima prodaji nekom drugom, meni nemoj.

p.s. :nanana imam i djecu.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:43 

MISO62 I je napisao/la:

Tu nema ništa časno.
Kojih???? Nisu mi poznate te istorijske činjenice. Ko se to borio protiv Turaka? Austrija i Ugarska, ko još? A gde se Srbija proširila? A gde Hrvatska??? Konavle nikad , ali nikad nisu bili Hrvatski, pa ni Dubrovnik, a i Istra je veliki znak pitanja :wink Neprirodna država sda najneprirodnijim granicama, pogledaj kartu Hrvatske, ali imali ste Tita i Vatikan, ma nije za odmet pljuvati po SPC- zlu ne trebalo :zubati

Citat:
Radi boljeg razumijevanje teme (to najčešće teško ide) ispričat ću crticu iz dubrovačke povijesti, koja lijepo ilustrira upravo ono što sam ovdje mislio reći. U službenim povjesnicama je teško ovaj detalj naći ali ga je Ivan Supek naveo u svojoj monografiji o Ruđeru Boškovići (i to izdanje u JAZU iz 1989 godine).

U Dubrovniku pod južnim zidom na vrhu brežuljka postoji crkvica "Mrtvo zvono", a taj prostor staroga grada se i danas zove "Mrtvo zvono". Svaku večer u neko vrijeme bi ozdvonilo zvono te crkvice što je bio znak zatvaranja gradskih vrata. To je bio znak da svi inovjerci (pravoslavci, i muslimani, osim Židova) i kapetan gradske straže moraju izići iz grada i prenoćiti vani do jutra. Zašto inovjerci u ono grubo srednjevjekovno vrijeme je razumljivo, ali zašto kapetan gradske straže - on je bio stranac, Talijan, jer je papinsko pravo bilo, a svaki Papa ga je koristio, da imenuje gradskog kapetana, kojemu naravno s razlogom Dubrovčani nisu vjerovali.

Srpski Dubrovnik....smijem se, grohotom se smijem, pa mislim da su i psići imali bolji tretman od pravoslavaca :palacgore2

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:48 

MISO62 I je napisao/la:

Tu nema ništa časno.

i to govori smrljo čiji je glavni grad u sastavu države tek od 1814. čija država polovicu teritorija ima na području koje je uvijek bila mađarska, čije je stanovništvo 400 godina u većem broju išlo u džamije pa su ih genocidisali ko musliće u podrinju 42. i 92.
turski sluge koji su za pare postali au sluge.
njemački sluge u WW2 a koji su krišom oštrili nož da ga istim tim nijemcima zabodu u leđa iskrcaju li se englezi.

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:49 

MISO62 I je napisao/la:

Tu nema ništa časno.

Dobio si upozorenje i za ovu mitologiju dostojnu Serbiancafea, sad si na 2 a 3 upozorenje je i automatski ban :ban

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:53 

MISO62 I je napisao/la:

NE mogu da VERUJEM, ovo jedan svestan, bar tako mislim, a silno grešim, Hrvat napiše!!!! A Gde ste se vi borili i to u XX veku???? Na Ceru Kolubari, Beogradu, istočnom frontu,....... za čije interese? Čije zahteve? Ciljeve? Pokoren narod se bori za svog gospodara, to ti je jasno, i bar u tome imate više ISKUSTVA od nas!!!

Tupsone, riječ je bila o srpskom širenju srpstva za vrijeme Otomana.

onda poslije možemo o svemu ostalom.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:57 

MISO62 I je napisao/la:

Tu nema ništa časno.

protiv Turaka su se borili , Austrijanci, Ugri, Hrvati, pa čak i Talijani tj Mlečani dakle sve redom katolici dok su pravoslavne junačine držali siniju paši na leđima.

I lako za to, nego su pod njegovim skutima otimali od tih istih katolika zemlju. A kao Turci neprijatelji. A ispadoše Srbima najveći dobročinitelji.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 13:58 

Opet mi trolate i uništavate temu.

Moram da vidim ko je počeo. :kava

slika

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 14:03 

A nitko da iskomentariše ponašanje starih Dubrovčana, "velikih Srba" prema pravoslavcima :ujko

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 14 ruj 2009, 14:08 

RajvoSa je napisao/la:
A nitko da iskomentariše ponašanje starih Dubrovčana, "velikih Srba" prema pravoslavcima :ujko

A šta treba komentarisati na te gluposti?

Mada se ni ti nisi proslavio sa komentarom o psićima. :001_rolleyes

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 570 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: