HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2025, 16:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 316 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ishod muslimansko-hrvatskog sukoba
PostPostano: 03 svi 2012, 15:52 

BBC je napisao/la:
Da su se Hrvati i Srbi udružili u BiH vas danas tu ne bi ni bilo. Glupe teze i logika.

Eto udružite se danas sa Srbima. Alija i Filipović su to dva puta nudili Slobi i Karadžiću. Pa dobili nogu u guzicu.

Pojedini Bošnjaci gledaju na rat kao da smo se jedan dan odlučili igrati, pa birali parove tko će s kim. Pa tko koga više voli, simpatizira, tko koga ne voli itd. :zubati

Nisu Srbi napali Bošnjake tek tako, eto palo im slučajno na pamet. Ili još smješniji razlog, zato jer su mrzili muslimane. :ucelo

Srbi su prije rata imali demografske analize koje su govorile da Muslimani brzo idu ka dvotrećinskoj većini u BiH. Rat je bio način da se Srbi odvoje od Muslimana i da sačuvaju vlast. Ništa što bi Muslimani učinili nije ih moglo spasiti od srpske agresije. I da su napali Hrvatsku zajedno s JNA, opet bi sljedeće godine doživjeli klanje u Podrinju jer su Srbi sebi zacrtali taj prostor kao srpski.

Osim možda da su se pokrstili i izjasnili Srbima. Hajde recimo da je bila ta mogućnost.

1098 of 2558 - 42.92%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 15:59 

Kvačice, sada stvarno pričaš koješta.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 16:03 

Ispravi je Tera ;)

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 16:05 

Pa šta čovek da kaže na ove nebuloze? Ovo čak ni Inkvizitor ne bi potpisao.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 16:09 

Pa dobro od nekud moras pocet. Prepravi je nekako :D

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 16:10 

Zar je Kvačica žensko ?

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 16:11 

NIje Kvačica žensko, šta vam je.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 16:12 

Musko je al mene buni stalno to ime nikako se ispravit. Oprosti NK.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 16:13 

Ibar je napisao/la:
Pa dobro od nekud moras pocet. Prepravi je nekako :D

Zna on sve nego se pravi malo nevešt. Proba da vidi hoće li ko odreagovati.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 17:13 

teranova je napisao/la:

A što mi idu na živce ovakvi padobranski uleti.
Ako priča koješta onda hajde ti reci pravu istinu pa da znamo kako je bilo!! A ne tako u stilu: - Nije tako! -A kako? -Šta te briga!
Reci brate, oči nam otvori! Očito si ti sa beogradskog balkona bolje vidjela sve nego mi koji smo se u to vrijeme smucali po bosanskim gorama i šumama.
Neozbiljno i neodgovorno, čak i ako je od teranove. Ocjena 1, umjetnički dojam -1.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 17:34 

Naša Kvačica je napisao/la:
Pojedini Bošnjaci gledaju na rat kao da smo se jedan dan odlučili igrati, pa birali parove tko će s kim. Pa tko koga više voli, simpatizira, tko koga ne voli itd. :zubati

Nisu Srbi napali Bošnjake tek tako, eto palo im slučajno na pamet. Ili još smješniji razlog, zato jer su mrzili muslimane. :ucelo

Srbi su prije rata imali demografske analize koje su govorile da Muslimani brzo idu ka dvotrećinskoj većini u BiH. Rat je bio način da se Srbi odvoje od Muslimana i da sačuvaju vlast. Ništa što bi Muslimani učinili nije ih moglo spasiti od srpske agresije. I da su napali Hrvatsku zajedno s JNA, opet bi sljedeće godine doživjeli klanje u Podrinju jer su Srbi sebi zacrtali taj prostor kao srpski.

Osim možda da su se pokrstili i izjasnili Srbima. Hajde recimo da je bila ta mogućnost.

Mene baš zanima neki izvor koji bi potvrdio ovo.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 17:38 

Jagnjeca brigada je napisao/la:

zašto ne može biti osobno razmišljanje....

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 17:42 

Bobovac je napisao/la:
teranova je napisao/la:

A što mi idu na živce ovakvi padobranski uleti.
Ako priča koješta onda hajde ti reci pravu istinu pa da znamo kako je bilo!! A ne tako u stilu: - Nije tako! -A kako? -Šta te briga!
Reci brate, oči nam otvori! Očito si ti sa beogradskog balkona bolje vidjela sve nego mi koji smo se u to vrijeme smucali po bosanskim gorama i šumama.
Neozbiljno i neodgovorno, čak i ako je od teranove. Ocjena 1, umjetnički dojam -1.

E strogo me zabole i za tvoje živce i za umetnički dojam.
Ne moraš da budeš između dve vatre da bi znao šta jeste a šta nije uzrok rata, a ono što je Kvačica naveo nije uzrok rata svakako.
Ja sad da pišem nekome kao malom detetu (a sve je obrađeno već milion puta) neću i nemam nameru.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 17:52 

osa je napisao/la:

1992 sam na srpskom radio Ilijašu slušao snimku tribine sa Momčilom Krajišnikom u kojemu on potvrđuje tu tezu. Dakle, da je jedini cilj rata strogo razgraničenje sa muslimanima kako ovi ne bi postali većina.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 17:56 

Bobovac je napisao/la:
osa je napisao/la:

1992 sam na srpskom radio Ilijašu slušao snimku tribine sa Momčilom Krajišnikom u kojemu on potvrđuje tu tezu. Dakle, da je jedini cilj rata strogo razgraničenje sa muslimanima kako ovi ne bi postali većina.

Razgraničenje sa neprijateljem je svakako cilj rata ali ovde je bila reč o uzroku. :kava

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 18:00 

teranova je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Razgraničenje sa neprijateljem je svakako cilj rata ali ovde je bila reč o uzroku. :kava

uzrok je u onom "kako ne bi postali većina", bar ako je kolega doslovno citirao lika s najačom obrvom u ratovima na području bivše juge...

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 18:01 

@Osa

Pa može biti. Ali bi to podrazumevalo da zanemariš gomilu očiglednih i prihvatljivih razloga, a da ideš na to da se Srbi sedeli i gledali gde treba koliko i šta da pokolju da bi ispeglali demografske razlike. A ako je već tako, o kakvim onda izbeglicama i čudima pričamo. Mobilišeš 250 000 ljudi, uzmeš par stotina dobrovoljaca i plaćenika za prljav posao, pobiješ sve što se kreće, osim dece dovoljno male da ih možeš podiću kao "svoje".

Mnogi ljudi ovde posmatraju Srbe kao neki telepatski povezan vanzemaljski entitet koji planira po 10 godina unapred. U isti koš se trpaju najgori politički neprijatelji, komunisti, četnici, one koji su za očuvanje SFRJ, one koji su za Veliku Srbiju u onim granicama u kojima je vi ovde uglavnom zamišljate, one koji imaju viziju skraćene Jugoslavije, one koje zanima samo pljačka i zarada i one koji su se ni krivi ni dužni našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

I onda se stavljaju znaci jednakosti između nekog poremećenog dobrovoljca, nekog transformisanog komuniste, JNA oficira starog kova koji jebu kevu svima koji mrko pogledaju petokraku i nekog nesrećnog Mađara koji je dobio papir da se tog i tog datuma javi na vojnu vežbu samo da bi se 2 dana kasnije našao u kamionu za Vukovar.

OK, svako ima pravo da si pravi takve konstrukcije, ali to ne znači da one imaju veze sa istinom.

Rat zbog toga nije počeo. I vrlo se lako mogao sprečiti da Muslimani nisu išli na maksimalistički cilj. Kada je već krenuo, cilj srpske strane u BiH je bio sasvim jasan. Držati brojnijeg neprijatelja zauzetim na par tačaka, osigurati vezu sa Srbijom na Drini, povezati razvojene delove teritorije, sa posebnim fokusom na posavski koridor. Mislim da sam čitao negde da su hteli da ispregovaraju i neki mali izlaz na more sa Hrvatskom, ali od toga naravno ništa nije bilo. RSK u tom trenutku postaje samo neka vrsta potrošnog materijala.

Tako je i dočekan kraj rata. SRJ i RS su pustile niz vodu RSK, Hrvatska je pustila niz vodu HB, muslimani su ostvarili mnogo manje od onoga što su mogli prihvatiti na početku rata. Da su uradili šta su hteli, ne mislim da bi nam danas ovde kukali.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 18:11 

@Osa

Pa može biti. Ali bi to podrazumevalo da zanemariš gomilu očiglednih i prihvatljivih razloga, a da ideš na to da se Srbi sedeli i gledali gde treba koliko i šta da pokolju da bi ispeglali demografske razlike. A ako je već tako, o kakvim onda izbeglicama i čudima pričamo. Mobilišeš 250 000 ljudi, uzmeš par stotina dobrovoljaca i plaćenika za prljav posao, pobiješ sve što se kreće, osim dece dovoljno male da ih možeš podiću kao "svoje".

Mnogi ljudi ovde posmatraju Srbe kao neki telepatski povezan vanzemaljski entitet koji planira po 10 godina unapred. U isti koš se trpaju najgori politički neprijatelji, komunisti, četnici, one koji su za očuvanje SFRJ, one koji su za Veliku Srbiju u onim granicama u kojima je vi ovde uglavnom zamišljate, one koji imaju viziju skraćene Jugoslavije, one koje zanima samo pljačka i zarada i one koji su se ni krivi ni dužni našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

I onda se stavljaju znaci jednakosti između nekog poremećenog dobrovoljca, nekog transformisanog komuniste, JNA oficira starog kova koji jebu kevu svima koji mrko pogledaju petokraku i nekog nesrećnog Mađara koji je dobio papir da se tog i tog datuma javi na vojnu vežbu samo da bi se 2 dana kasnije našao u kamionu za Vukovar.

OK, svako ima pravo da si pravi takve konstrukcije, ali to ne znači da one imaju veze sa istinom.

Rat zbog toga nije počeo. I vrlo se lako mogao sprečiti da Muslimani nisu išli na maksimalistički cilj. Kada je već krenuo, cilj srpske strane u BiH je bio sasvim jasan. Držati brojnijeg neprijatelja zauzetim na par tačaka, osigurati vezu sa Srbijom na Drini, povezati razvojene delove teritorije, sa posebnim fokusom na posavski koridor. Mislim da sam čitao negde da su hteli da ispregovaraju i neki mali izlaz na more sa Hrvatskom, ali od toga naravno ništa nije bilo. RSK u tom trenutku postaje samo neka vrsta potrošnog materijala.

Tako je i dočekan kraj rata. SRJ i RS su pustile niz vodu RSK, Hrvatska je pustila niz vodu HB, muslimani su ostvarili mnogo manje od onoga što su mogli prihvatiti na početku rata. Da su uradili šta su hteli, ne mislim da bi nam danas ovde kukali.

vidiš ja prave uzroke rata ne tražim u nacionalizmima i nacionalnim ciljevima, kroz te stvari rat se odrađivao jer je na tom pitanju na balkanu najlakše kanalizirati negativnu energiju i usmjeriti je u pravcu u kojem hoćeš. glavni cilj rata je uvijek novac, bez obzira gledao ga kroz teritorij, resurse, društveno uređenje, promjenu titulara vlasništva i još štošta drugo.
komunistička vrhuška bivše juge, je bila svjesna da je socijalizam potrošen državni model, da propada, samim tim propada i komunistička partija, a s obzirom da je jedino ona bila kohezijski faktor postojanja juge, logički je da propada i juga.

od juge su živjele stotine tisuća ljudi, savezna administracija, jna, razne službe sigurnosti i njihove filijale, i naravno njihove porodice, često rodbina, prijatelji, kumovi i naravno suradnici. svi ti ljudi su svjesni ili barem većina njiih da ostaju bez egzistencije. e sad ispalo je da je većina od tih ljudi srpske nacionalnosti i naravno da su oni morali pokušati zbrinuti sebe i svoje. e tu dolazi način na koji to postići, kako rekoh, najbolji način za to na balkanu je nacionalizam, povratak u prošlost i buđenje starih mitova. po meni tu treba tražiti glavne uzroke rata, a ne u amerima, rusima i ostalim vanjskim neprijateljima.

kad je proces raspada krenuo, teško ga je bilo kontrolirati, i bi šta bi......

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 18:23 

Dobro, novac je svakako jedan od razloga. Ali čitava priča je tako kompleksna i ima toliko nivoa da je teško to staviti u post na forumu.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 18:26 

osa je napisao/la:
teranova je napisao/la:

uzrok je u onom "kako ne bi postali većina", bar ako je kolega doslovno citirao lika s najačom obrvom u ratovima na području bivše juge...

Iako je prošlo 20 godina sjećam se jasno njegovih riječi:

Osnovna dilema jeste kako razdijeliti bivšu BiH, da li na 2 ili na 3 dijela? Ako bi podijelili na 2 dijela onda bi nama pripala Tuzla a Hrvatima Zenica.
Međutim, to nama ne odgovara. Zašto? Zato jer u tom scenariju, mi Srbi na prostoru Ilijaša i Vogošće ćemo za 30 godina opet biti manjina. To nama ne odgovara. Mi se sa njima moramo razgraničit`! Jer u suprotnom džaba nama sva ova naša borba i žrtve.

Mislim da se iz ovoga mogu isčitati neke temeljne ideje koje su vodile srpske poltičare u prvoj polovici 1990-ih.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 18:26 

Dobro, novac je svakako jedan od razloga. Ali čitava priča je tako kompleksna i ima toliko nivoa da je teško to staviti u post na forumu.

u pravu si, ja samo napisah svoje mišljenje o "vrhu ledenog brijega"....

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 20:07 

Stjepan Tvrtko je napisao/la:
Sarajevac je napisao/la:

Da je 200 do 300 000 muslimana upalo sa JNA i Srbima u Hrvatsku 1991/92 - danas bi Hrvatska imala RSK na barem pola svoga teritorija sa glavnim gradom Splitom, 2 konstitutivna naroda, par milijuna prognanika i nekoliko stotina tisuća izmasakriranih civila o kojima se ne bi smjelo zucnuti. A našlo bi se barem toliko jugo-nostalgičara među muslimanima + miješani brakovi i sl. O tome šta bi se desilo BH Hrvatima da ne govorim - oni što bi preživjeli bi "pevali rodoljubne pesmice" i vikali neće krst na krst. Znamo se - nismo od jučer ... :kava

Da su muslimani vagali kao Hrvati da susjedu crkne krava, možda bi i nestali, možda i ne bi, ali Hrvati bi sigurno bili izbrisani kao značajan faktor na Balkanu. Vrlo je vjerojatno da bi završili kao regija u Srbiji sa manjinskim predstavnicima u Beogradu koje Srbi bez problema nadglasaju, i da njima vladaju kao što su 70 godina vladali (izuzev NDH). Nešto kao Sandžak, asimilacija, tihi pritisak, nezvanični progoni i iseljavanje u Tursku.

Slažem se za interes, ali ne treba zaboraviti da je hrvatska vlast i država visoko korumpirana kao i BiH, i da su se dilovi pravili i mimo državnih interesa za osobni. Ponavljam - većina vas nema pojma, jer je kod vas običan narod samo hlapci kojima se manipulira, kao i kod nas. Neki ljudi su uzeli novce i to velike... i kod nas i kod vas. Rat je zlatna koka...

Ne biraju zeleni komunisti Komšića primarno da zahebu Hrvate - mada je to za njih prijatan popratni efekat, već da trube o multietničkoj BiH, jugo-nostalgija, naš - a njihov priča i sl. Svaki narod ima ljude sa iluzijama, kod muslimana su to jugo-nostalgičari i vehabije.

Ne trebaju Hrvati voditi nikakav totalni rat da nadvladaju Bošnjake, jer su Bošnjaci prometno i gospodarski ovisni o Hrvatskoj. Što se muslimansko-hrvatskog sukoba tiče - to je bila specifična situacija, jer je Hrvatska imala za vratom Srbe, i međunarodni pritisak. U bilo kojem ratu, da su Hrvatskoj ruke slobodne, Bošnjaci bi izvukli deblji kraj.

Hrvati su na pojedinim točkama bili slabiji, ali na nekim i jači kao npr. Mostaru. Da je istina da su Bošnjaci bili tako nadmoćni - ne bi Herceg-Bosne na mapi bilo. Tu je negdje odnos snaga bio.

Ipak - obzirom da su Hrvati u BiH imali RH kao zaleđinu - i samim tim su bili globalno jači - veća im je i odgovornost.

Hrvati vagali??? pa vama se zbog vaganja desio zvornik, bratunac, vlasenica, rudo, čajniče, foča, rogatica, višegrad, gacko, prijedor, sanski most, ključ, dubica itd. gdje god nije bilo hrvata, padalo je. najbolji primjer je maglaj, koji su sda maglaj i sarajevske vlasti već halalili, hos je obranio, te je nakon toga kompletna obrana grada prepuštena hos-u i hvo maglaj. imamo tu listu jajce. kotor varoš, skender vakuf(dobretići), bugojno, maglaj, žepče....

Izvrstan primjer Stipane. Upravo su žepački HVO i HOS krvareći na liniji u Šeeru branili Maglaj uz manju pomoć muslimanskih dobrovoljaca. Naši bratski saveznici su nam uzvratili i zahvalili se tako što su nam poslali na tisuće vojnika iz Zenice, Kaknja i Zavidovića. Ali ne na ispomoć, već zna se.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 20:28 

Bobovac je napisao/la:
osa je napisao/la:

Osnovna dilema jeste kako razdijeliti bivšu BiH, da li na 2 ili na 3 dijela? Ako bi podijelili na 2 dijela onda bi nama pripala Tuzla a Hrvatima Zenica.
Međutim, to nama ne odgovara. Zašto? Zato jer u tom scenariju, mi Srbi na prostoru Ilijaša i Vogošće ćemo za 30 godina opet biti manjina. To nama ne odgovara. Mi se sa njima moramo razgraničit`! Jer u suprotnom džaba nama sva ova naša borba i žrtve.

Mislim da se iz ovoga mogu isčitati neke temeljne ideje koje su vodile srpske poltičare u prvoj polovici 1990-ih.

Temeljna ideja je da su se Srbi bojali bošnjačkih beba. :zubati

Da me se pogrešno ne shvati, samo je razgraničenje bilo neophodno. Rat i ubijanje nije bio cilj, nego sredstvo. Cilj je bio opstanak srpskog naroda, tj. preciznije očuvanje vlasti na određenom teritoriju. Teoretski, moglo se riješiti mirno, Srbi su predlagali "humana preseljenja", ali teško da bi na to itko pristao.

@Tera, tebi je teško shvatiti iz perspektive milijunskog Beograda. Pokušaj zamisliti prognozu da će npr. za 5 godina biti 65% Albanaca u Srbiji, da će biti većina u Beogradu i u vladi Srbije. Osjećaš li se nesigurno u toj hipotetskoj situaciji, gdje će ti drugi biti vlast? I još nemaju neku bogatu demokratsku tradiciju. :zubati

A onda zamisli na "svojoj" strani bivše komuniste na vlasti kakvi su bili 90tih, koji su cijelu karijeru učili riješavati stvari čvrstom rukom, i pojmovi kao ljudska prava i kompromis su im nepoznati. I onda zamisli da takvi imaju dobro naoružanu vojsku.

1098 of 2558 - 42.92%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 20:35 

Postavlja se pitanje koji *** su se ljudi miješali za vrijeme Juge. Sami pali, sami se ubili. Tko ih jebe sviju.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2012, 20:43 

Bobovac je napisao/la:

Temeljna ideja je da su se Srbi bojali bošnjačkih beba. :zubati

Da me se pogrešno ne shvati, samo je razgraničenje bilo neophodno. Rat i ubijanje nije bio cilj, nego sredstvo. Cilj je bio opstanak srpskog naroda, tj. preciznije očuvanje vlasti na određenom teritoriju. Teoretski, moglo se riješiti mirno, Srbi su predlagali "humana preseljenja", ali teško da bi na to itko pristao.

@Tera, tebi je teško shvatiti iz perspektive milijunskog Beograda. Pokušaj zamisliti prognozu da će npr. za 5 godina biti 65% Albanaca u Srbiji, da će biti većina u Beogradu i u vladi Srbije. Osjećaš li se nesigurno u toj hipotetskoj situaciji, gdje će ti drugi biti vlast? I još nemaju neku bogatu demokratsku tradiciju. :zubati

A onda zamisli na "svojoj" strani bivše komuniste na vlasti kakvi su bili 90tih, koji su cijelu karijeru učili riješavati stvari čvrstom rukom, i pojmovi kao ljudska prava i kompromis su im nepoznati. I onda zamisli da takvi imaju dobro naoružanu vojsku.

Srbi jednostavno nisu hteli da žive pod Turcima, kratko i jasno. Dok je Bosna bila u Jugoslaviji ajde de, ali ovako ostavljeni nasamo sa njima - to nikako.
Nema tu neke velike filozofije. A da bi postali većina, postali bi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 316 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: