|
|
Stranica: 6/16.
|
[ 382 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
lirik je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Odlučite se je li problem u rejting agencijama, ili u investitorima koji ipak najviše cijene US Treasuries u kriznim vremenima.
Sve je to povezano.Postoji i tkzv. "psihologija trzista" sto znaci ako napravis dobru promidzbu i par poreznih olaksica za investitore,moze se desiti da pohrle u tvoju zemlju sa investicijama a to ti moze donijeti i bolji rejting.Jasno da tu ima puno spekulacije i da se stosta da lazno prikazati i manipulirati! Nemoj miješati investitore u državne obveznice sa "investicijama" kako i većina ljudi doživljava (kapitalni projekti, firme i sl).
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
SDB
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:51 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 12:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Ministry of Sound je napisao/la: SDB je napisao/la: Nema parcijalno. US Treasuries imaju zaleđe dolara i njegove uloge u svjetskoj ekonomiji (uzmimo primjer Kine), a i vojno zaleđe, ako baš hoćeš. S druge strane, ostale zemlje nemaju taj luksuz pa si agencije, radi očuvanja kakvog-takvog legitimiteta (što je nakon Lehman Brothersa oksimoron, ali ajde) mogu priuštiti i takve poteze.
Pa taj status rezervne valute se polako gubi jer sve više država uspostavljaju currency swaps i trguju u vlastitim valutama. No, USD će još dugo imati primat, ali i bez toga, stvarno ne postoji država sa tom razinom sigurnosti, i sa tržištem obveznica tolike dubine i likvidnosti...samo u UST možeš brzo parkirati ili likvidirati stotine milijardi dolara uz minimalni gubitak i proviziju. Ti si stručnjak za svjetska tržišta vrijednosnih papira. U svakom slučaju, kao što si sam rekao, stvari evoluiraju. http://www.aljazeera.com/news/asia-paci ... 64236.htmlChina and Japan begin direct currency trading
Two countries can now trade currencies without using US dollar as intermediary, as Beijing pushes global use of yuan.
The two countries are important trading partners, but about 60 per cent of their mutual trade is denominated in US dollars. They agreed on Friday that Japan will add yuan to its foreign-exchange reserves.
Last December, the two countries agreed to a series of deals to promote the use of the yuan in trade and investment in order to reduce the use of US dollar in Asia, the world's fastest growing region.
The market participants can now exchange Japanese yen for Chinese yuan without having to use the US dollar as an intermediary currency, making foreign trade settlement more convenient and cutting transaction costs.
Chinese state media have reported that the foreign exchange launch will save the country about $3bn in annual costs tied to using the dollar in trade transactions.
On the first day of trading under the new practice, dealers said the yuan weakened against the yen due to the Japanese currency's overnight gains against the dollar.
'Future reforms'
Rates in the Chinese and Japanese markets could be different at the outset but are likely to converge very quickly, traders in Tokyo said.
"Yuan-yen direct trading is just a small step toward making the yuan a reserve currency, but what's foremost is whether China can carry out future reforms," said Zhang Zhiwei, chief China economist of Nomura Securities.
China, the world's second-largest economy just ahead of Japan since 2010, gradually moves to make the yuan freely convertible that would rival the dollar, a policy that has fostered trade tensions with the United States.
China's tightly controlled foreign exchange regime is a long-running source of friction with the US, which accuses Beijing of artificially undervaluing the yuan to boost exports.
Since the 2008 global financial crisis, China has signed currency swap agreements worth more than $238bn with dozens of countries, including the Republic of Korea and Malaysia.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43757 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
BBC je napisao/la: lirik je napisao/la: Sve je to povezano.Postoji i tkzv. "psihologija trzista" sto znaci ako napravis dobru promidzbu i par poreznih olaksica za investitore,moze se desiti da pohrle u tvoju zemlju sa investicijama a to ti moze donijeti i bolji rejting.Jasno da tu ima puno spekulacije i da se stosta da lazno prikazati i manipulirati!
Nije mi jasno zašto to ne funkcionira u praksi. Eto Irska i Češka su se bile odlučile na te poteze, i privukli masu stranih tvornica i investitora. Pravi ekonomski boom doživjeli, skoro da nisi mogao 90-ih kupiti PC Hard Disk a da na njemu ne piše "Made in Ireland". A danas totalna kriza u tim državama. Ne znam što ne štima. U Irskoj je došlo do abnormalnog rasta građevinskog sektora i vrtoglavog rasta u cijenama nekretnina. Na kraju su banke krahirale, a država je preuzela njihove dugove i obaveze.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
SDB
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:53 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: BBC je napisao/la: Nije mi jasno zašto to ne funkcionira u praksi. Eto Irska i Češka su se bile odlučile na te poteze, i privukli masu stranih tvornica i investitora. Pravi ekonomski boom doživjeli, skoro da nisi mogao 90-ih kupiti PC Hard Disk a da na njemu ne piše "Made in Ireland".
A danas totalna kriza u tim državama. Ne znam što ne štima.
U Irskoj je došlo do abnormalnog rasta građevinskog sektora i vrtoglavog rasta u cijenama nekretnina. Na kraju su banke krahirale, a država je preuzela njihove dugove i obaveze.A postoji i jedna država koja to nije napravila. 
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:54 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ne možeš Amere zajebati. Hijene su to, zato i dominiraju svijetom. Ako ih svijet gurne preko granice oni imaju rezervni plan sa dvije $$ valute. Jednu za internu US uporabu i drugu sa kojom će se svijet igrati i zajebavati.
Previše je osoba iz vrha "izletilo" sa takvom idejom. Svjesni su oni situacije.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:57 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: BBC je napisao/la: Nije mi jasno zašto to ne funkcionira u praksi. Eto Irska i Češka su se bile odlučile na te poteze, i privukli masu stranih tvornica i investitora. Pravi ekonomski boom doživjeli, skoro da nisi mogao 90-ih kupiti PC Hard Disk a da na njemu ne piše "Made in Ireland".
A danas totalna kriza u tim državama. Ne znam što ne štima.
U Irskoj je došlo do abnormalnog rasta građevinskog sektora i vrtoglavog rasta u cijenama nekretnina. Na kraju su banke krahirale, a država je preuzela njihove dugove i obaveze. Nije samo to. Strani investitori i silne tvornice su bile konkretne stvari, ne virtualne i izmišljenje. I proizvodili su vrlo konkretne produkte. Ali kao i uvijek, mala kriza i pokaže se da su čitavom svijetu Kinezi i Indijci najveći neprijatelji. Sve tvornice presele kod idiota koji rade za šaku riže dnevno.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:57 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Ministry of Sound je napisao/la: U Irskoj je došlo do abnormalnog rasta građevinskog sektora i vrtoglavog rasta u cijenama nekretnina. Na kraju su banke krahirale, a država je preuzela njihove dugove i obaveze. Irci su klasične žrtve Eura, da su imali svoju valutu to im se nebi dogodilo.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 14:58 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
SDB je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: U Irskoj je došlo do abnormalnog rasta građevinskog sektora i vrtoglavog rasta u cijenama nekretnina. Na kraju su banke krahirale, a država je preuzela njihove dugove i obaveze.
A postoji i jedna država koja to nije napravila.  Koliko znam Rohatinski je dugo vremena držao kamate na kredite relativno visokima zbog čega nismo doživjeli ekspanziju u građevinskom sektoru koliku smo mogli. Na kraju se ispostavilo da je imao pravo.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
SDB
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:01 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: SDB je napisao/la: A postoji i jedna država koja to nije napravila.  Koliko znam Rohatinski je dugo vremena držao kamate na kredite relativno visokima zbog čega nismo doživjeli ekspanziju u građevinskom sektoru koliku smo mogli. Na kraju se ispostavilo da je imao pravo. Nisam na to mislio, nego na nepreuzimanje dugova banaka. Riječ je o Islandu.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:02 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: U Irskoj je došlo do abnormalnog rasta građevinskog sektora i vrtoglavog rasta u cijenama nekretnina. Na kraju su banke krahirale, a država je preuzela njihove dugove i obaveze. Irci su klasične žrtve Eura, da su imali svoju valutu to im se nebi dogodilo. Classic property bubble, to često nema veze sa valutom nego kriterijima bankarskog sektora, kao i uopće udjelu bankarskog sektora u BDP-u.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:03 |
|
|
SDB je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Koliko znam Rohatinski je dugo vremena držao kamate na kredite relativno visokima zbog čega nismo doživjeli ekspanziju u građevinskom sektoru koliku smo mogli. Na kraju se ispostavilo da je imao pravo.
Nisam na to mislio, nego na nepreuzimanje dugova banaka. Riječ je o Islandu. Aha, dobro ono su proglasili bankrot ionako. Englezi su tu puno pomogli .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
SDB
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:07 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: SDB je napisao/la: Nisam na to mislio, nego na nepreuzimanje dugova banaka. Riječ je o Islandu.
Aha, dobro ono su proglasili bankrot ionako. Englezi su tu puno pomogli . A da su bili članica eurozone, scenarij bi bio ponešto drugačiji, zbog puno većih uloga u vidu opstanka eura. Jebiga, pitanje je što je važnije na kraju: Poštovati načelo pacta sunt servanda i spriječiti stvaranje trenda neplaćanja koji bi urušio kompletni svjetski kreditni sustav, ili spasiti gospodarstvo od desetogodišnje stagnacije.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:07 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Ministry of Sound je napisao/la: Classic property bubble, to često nema veze sa valutom nego kriterijima bankarskog sektora, kao i uopće udjelu bankarskog sektora u BDP-u. Ali ovog puta ima , Irci su se ponapijali jeftinim €urom , ECB je držao referentnu kamatnu stopu od 2% što je odgovaralo zemljama poput Njemačke ili Francuske ali je u Irskoj izazvalo property bubble.
|
|
Vrh |
|
 |
SDB
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:09 |
|
|
Europska kriza bi se mogla sažeti u ovo: Vidjela žaba da konja potkivaju pa i sama digla nogu. 
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:12 |
|
|
SDB je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Aha, dobro ono su proglasili bankrot ionako. Englezi su tu puno pomogli .
A da su bili članica eurozone, scenarij bi bio ponešto drugačiji, zbog puno većih uloga u vidu opstanka eura. Jebiga, pitanje je što je važnije na kraju: Poštovati načelo pacta sunt servanda i spriječiti stvaranje trenda neplaćanja koji bi urušio kompletni svjetski kreditni sustav, ili spasiti gospodarstvo od desetogodišnje stagnacije. Točno, ipak mislim da je bitnije poštovati načelo, bolja je i desetogodišnja stagnacija od urušavanja cjelokupnog sustava 
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:14 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: SDB je napisao/la: A da su bili članica eurozone, scenarij bi bio ponešto drugačiji, zbog puno većih uloga u vidu opstanka eura.
Jebiga, pitanje je što je važnije na kraju: Poštovati načelo pacta sunt servanda i spriječiti stvaranje trenda neplaćanja koji bi urušio kompletni svjetski kreditni sustav, ili spasiti gospodarstvo od desetogodišnje stagnacije.
Točno, ipak mislim da je bitnije poštovati načelo, bolja je i desetogodišnja stagnacija od urušavanja cjelokupnog sustava  Obitelj Rotschild preko svoje burze zlata u Londonu puno zadnjih godina kupuje sebi sve više zlata. Bar su to primjetili ovi koji to prate. Što je dobar pokazatelj da će uskoro sve valute ponovo biti vezane uz zlato, ili bar jednim dijelom. Sa jednom svjetskom valutom, ili više njih nebitno.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:16 |
|
|
BBC je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Točno, ipak mislim da je bitnije poštovati načelo, bolja je i desetogodišnja stagnacija od urušavanja cjelokupnog sustava  Obitelj Rotschild preko svoje burze zlata u Londonu puno zadnjih godina kupuje sebi sve više zlata. Bar su to primjetili ovi koji to prate. Što je dobar pokazatelj da će uskoro sve valute ponovo biti vezane uz zlato, ili bar jednim dijelom. Sa jednom svjetskom valutom, ili više njih nebitno. Sumnjam da će Ameri pristati na kakvu promjenu dolarskog standarda, ovo stanje ima paše ko budali šamar  .
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 23 lip 2012, 15:18 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: BBC je napisao/la:
Obitelj Rotschild preko svoje burze zlata u Londonu puno zadnjih godina kupuje sebi sve više zlata. Bar su to primjetili ovi koji to prate.
Što je dobar pokazatelj da će uskoro sve valute ponovo biti vezane uz zlato, ili bar jednim dijelom. Sa jednom svjetskom valutom, ili više njih nebitno.
Sumnjam da će Ameri pristati na kakvu promjenu dolarskog standarda, ovo stanje ima paše ko budali šamar  . Oni bi prvi na to pristali, da skinu pritisak na sebe. Zato su i bili srčano za što veću i jaču EU zajednicu i €€€. Problem je što su i oni svjesni da Kina može svaki dan u nekoj narodnoj revoluciji završiti. A velike zalihe US $$ imaju.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 28 lip 2012, 17:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24376 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
 Najjači je ovaj odnos zaposlenih u realnom sektoru na jednoj strani i javnom i državnom sektoru na drugoj strani. Citat: Izvoz BiH za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen je za 7,2 posto. U istom razdoblju uvoz je povećan za 1,2 posto, a deficit za 13,2 posto.
Također, pad je zabilježen i u pokrivenosti uvoza izvozom za 9 posto, a najveći izvoz novca iz BiH na uvoz roba ostvarili su veliki trogovački lanci. Najveći vanjskotrgovinski partneri BiH bile su zemlje EU, CEFTA-e i EFTA-e. Najveći deficit BiH je ostvarila s Rusijom, Kinom i SAD-om, a pokrivenost uvoza izvozom s ta tri partnera iznosi 1,61 posto.
U gospodarstvu FBiH zaključno s mjesecom travnjem radila je 301 128 osoba i u tim djelatnostima prosječna neto plaća iznosila je 623,42 maraka. U negospodarskim djelatnostima (školstvo, zdravstvo, javna uprava), radila je 438 147 osoba s prosječnom plaćom 878,52 marke. Lasić smatra kako je bh. tržište "usko", što znači da vanjska politika i vanjske trgovina trebaju raditi na proširenju tržišta za robu iz BiH, te još jednom ponovio da BiH treba raditi na rasterećenju plaća i uvođenju više stopa PDV-a
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 27 srp 2012, 10:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24376 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Jučer sam čitao negdje, da je u prvih pola godine u BiH bilo samo 4 milijuna Eura izravnih stranih investicija. Ne mogu vjerovati, ovo moram provjeriti. Ako je istina - to je tragikomično. 
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 27 srp 2012, 14:43 |
|
|
BiH sa 31.12.2011.
BDP: 13,02465 mlrd Eura Broj stanovnika: 3,117 milijuna (procjena) BDP per capita: 4.178,00 Eura Realni rast: 1,26% Anketna stopa nezaposlenosti: 27,6%. Inflacija (CPI): 3,7% Izvoz: 4,20389 mlrd Eura Izvoz per capita: 1.348,7 Eura Pokrivenost uvoza izvozom: 53% Izravne strane investicije (FDI): 298,75 milijuna Eura
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 27 srp 2012, 18:41 |
|
|
lider30 je napisao/la: Jučer sam čitao negdje, da je u prvih pola godine u BiH bilo samo 4 milijuna Eura izravnih stranih investicija. Ne mogu vjerovati, ovo moram provjeriti. Ako je istina - to je tragikomično.  Nisam siguran, ali mislim da sam grad Split više stranih investicija privuče.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 27 srp 2012, 18:54 |
|
|
lider30 je napisao/la: Jučer sam čitao negdje, da je u prvih pola godine u BiH bilo samo 4 milijuna Eura izravnih stranih investicija. Ne mogu vjerovati, ovo moram provjeriti. Ako je istina - to je tragikomično.  I tih 4 miliona eura stranih investicija nisu zapravo investicije u smislu investicije u otvaranja novih fabrika, vec je rijec o novcu ulozenom na berzi i to uglavnom od strane dijaspore.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 27 srp 2012, 18:57 |
|
|
Treba te strane investitore razumjeti. Nije njima do strahovanja hoće li se Lagumdžiji dignuti kita i "sad mi se ova koalicija ne sviđa", "sad mi se ovaj zakon ne sviđa", pa odluči to mijenjati.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Bosna i Hercegovina - makroekonomski pokazatelji Postano: 27 srp 2012, 20:05 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: lider30 je napisao/la: Jučer sam čitao negdje, da je u prvih pola godine u BiH bilo samo 4 milijuna Eura izravnih stranih investicija. Ne mogu vjerovati, ovo moram provjeriti. Ako je istina - to je tragikomično.  I tih 4 miliona eura stranih investicija nisu zapravo investicije u smislu investicije u otvaranja novih fabrika, vec je rijec o novcu ulozenom na berzi i to uglavnom od strane dijaspore. Naravno da ovaj podatak ne može biti tačan, otvoreno je fabrika sa mnogostruko većim ulaganjima. Opet, ne znam šta se računa u direktne strane investicije.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|