|
|
Stranica: 6/24.
|
[ 586 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 13:40 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2011, 18:04 Postovi: 705 Lokacija: Hercegovina
|
zrikavac je napisao/la: orleanski je napisao/la: Kakve veze ima Ivan Krstitelj s križem?
nikakve, zato pitam otkud u samom činu krštenja danas onda znak križa jer u samom činu krštenja IVan nije koristio križ niti je dočekao vidjet ga? zašto je križ ušao u sve pore simbolike isusove vjere? pa i sam čin krštenja koji u bibliji nema veze s križem. Pa Ivanovo krštenje nema veze s "našim" krštenjem.
_________________ It iz aj.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 13:41 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20940 Lokacija: među zvijezdama
|
Ovo je dio foruma gdje Orleanski DOBROVOLJNO odgovara na pitanja.
Te se dragi firumasi ponasajte u skladu s tim.Nije covjek na optuzenickoj klupi, a niti ste vi drzavni tuzioci.Plus zastupa svoj stav, a ne crkvu.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 13:43 |
|
|
orleanski je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Stari paganski simbol koji je nastavio živjeti kroz kršćanstvo. Kakav stari poganski znak? Križ je bio sredstvo za mučenje. Manje zeitgeista, više povijesti. prave povijesti. Kakav Zeitgeist, križ(u raznim oblicima) je jedan od najstarijih simbola koji se vukao kroz mnoge civilizacije i podneblja.
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 13:44 |
|
|
Lebowski je napisao/la: orleanski je napisao/la: Kakav stari poganski znak? Križ je bio sredstvo za mučenje. Manje zeitgeista, više povijesti. prave povijesti.
Kakav Zeitgeist, križ(u raznim oblicima) je jedan od najstarijih simbola koji se vukao kroz mnoge civilizacije i podneblja. Ja govorim o onoj spravi koju su Rimljani koristili za mučenje i, na koncu, ubijanje svojih osuđenika.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 13:51 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
zrikavac je napisao/la: BIlo bi dobro i da pročitaš ŠTrosmajerov govor na jednom od vatikanskih koncila kad su ga izbacili ko ćuku van zasjedanja jer se pobunio protiv dogme o nepogrješivosti Pape upravo zbog ovih gore razloga.
odličan mu je govor.uvršten je u onu knjigu najboljih govora. To je govor s Prvog vatikanskog koncila, a na njemu je i ustanovljena dogma o nepogrješivosti pape. Koliko znam, prije takve dogme nije bilo, pa time automatski pada u vodu ovo sve što govorite oko nepogrješivosti u pogledu odluke o osnivanju Inkvizicije.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 13:52 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Ovo je dio foruma gdje Orleanski DOBROVOLJNO odgovara na pitanja.
Te se dragi firumasi ponasajte u skladu s tim.Nije covjek na optuzenickoj klupi, a niti ste vi drzavni tuzioci.Plus zastupa svoj stav, a ne crkvu.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 14:13 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: orleanski je napisao/la: Jesi li upoznat što o ovome kažu relevantni bibličari? Što kažu? Da se vratimo na početak...što kažu?
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 14:19 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Što kažu?
Da se vratimo na početak...što kažu? Pitaj Harringtona i Browna. Nešto mi se čini da moje pisanje po ovom pitanju neće imati previše smisla. Pa radije pročitaj njihove misli i reci "pff..", nego moje. :)
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 14:21 |
|
|
Sta mislis o Davincijevom kodu kad vec spomenu autora ?
Tuzbu je dobio, no da li djelo ima kakvu naucnu i istinitu podlogu ili je cista izmisljotina ?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 14:32 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Sta mislis o Davincijevom kodu kad vec spomenu autora ?
Tuzbu je dobio, no da li djelo ima kakvu naucnu i istinitu podlogu ili je cista izmisljotina ? Ne radi se o tom Brownu, već pretpostavljam o ovome: http://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_E._Brown
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 14:44 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Sta mislis o Davincijevom kodu kad vec spomenu autora ?
Tuzbu je dobio, no da li djelo ima kakvu naucnu i istinitu podlogu ili je cista izmisljotina ? Zanimljiva priča. Čak sam uživao čitajući ono, ali ono je obična fikcija. I da. Dobro je rekao PD: ja sam mislio na R. Browna, a ne na ovog D.-a. :)
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 14:47 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Da se vratimo na početak...što kažu?
Pitaj Harringtona i Browna. Nešto mi se čini da moje pisanje po ovom pitanju neće imati previše smisla. Pa radije pročitaj njihove misli i reci "pff..", nego moje. :) Ne znam zašto mi Poncije Pilat pade na um,pranje ruku što li već.. jasno mi je da se pozivaš na W.H. (Opći uvod u Sveto Pismo),zanima me da li je to i tvoje osobno mišljenje?
|
|
Vrh |
|
|
Jopa
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 01 kol 2012, 18:25 |
|
|
Evo i jedno moje pitanje, za razliku od ovih koji previse citaju netocnosti i o znaku kriza i o zivotu Isusa..
Dvije osobe su mi fascinantne Prorok Job (Niniva) i Sv Pavao..
Job odbija da poslusa Boga, a ovaj drugi ubija Krscane a na kraju postaje jedan od velikih svetaca...
Koji su za Vas ljudi ostavili veliki pecat u Krscanstvu, osim Isusa Krista...
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 22:41 |
|
|
jopa_od je napisao/la: Evo i jedno moje pitanje, za razliku od ovih koji previse citaju netocnosti i o znaku kriza i o zivotu Isusa..
Dvije osobe su mi fascinantne Prorok Job (Niniva) i Sv Pavao..
Job odbija da poslusa Boga, a ovaj drugi ubija Krscane a na kraju postaje jedan od velikih svetaca...
Koji su za Vas ljudi ostavili veliki pecat u Krscanstvu, osim Isusa Krista... Ti vjerojatno misliš na proroka Jonu... Je. Jedan od jačih likova u povijesti. U isti koš bi se vjerojatno mogao strpati i prorok Jeremija koji je jedan od zanimljivijih likova Starog zavjeta. Bio je svjestan sebe i upravo se zbog toga smatrao nedostojnim biti prorok i dosta je puta prigovorio Bogu zbog toga: "Pa što baš mene?!" Ali je svaki put "odradio" svoj dio posla. Na mene su određeni dojam ostavili Origen (manjim dijelom) i Franjo Asiški (većim dijelom).
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 23:01 |
|
|
orleanski je napisao/la: Na mene su određeni dojam ostavili Origen (manjim dijelom) i Franjo Asiški (većim dijelom).
Čime je Origen zaslužio tu čast?
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 23:12 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: orleanski je napisao/la: Na mene su određeni dojam ostavili Origen (manjim dijelom) i Franjo Asiški (većim dijelom).
Čime je Origen zaslužio tu čast? Imao je hrabrosti misliti.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 23:15 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Čime je Origen zaslužio tu čast? Imao je hrabrosti misliti. Konkretno?
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 23:24 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: orleanski je napisao/la: Imao je hrabrosti misliti.
Konkretno? Nema konkretnosti. Nije bio povodljiv. Nije se bojao svoje stavove artikulirati i obrazložiti nevjernicima. U ono je vrijeme trebalo biti hrabar i misliti svojom glavom. I ima jedan test (Which Church Father Are You?) i upravo sam ga napravio i ispalo mi je: You’re Origen!
You do nothing by half-measures. If you’re going to read the Bible, you want to read it in the original languages. If you’re going to teach, you’re going to reach as many souls as possible, through a proliferation of lectures and books. If you’re a guy and you’re going to fight for purity … well, you’d better hide the kitchen shears.
|
|
Vrh |
|
|
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 23:40 |
|
|
pozdrav urkelu, pitanje glasi: mogu li roditelji koji nisu crkveno vjenčani dobiti krštenje za dijete? ako može par rečenica, zera opširnije ako ti se da napisat hvala
_________________ Ja sam rođen đe Ostalih nema Benjaminu mrzim odmalena
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 23:54 |
|
|
Vrbosna HR je napisao/la: pozdrav urkelu, pitanje glasi: mogu li roditelji koji nisu crkveno vjenčani dobiti krštenje za dijete? ako može par rečenica, zera opširnije ako ti se da napisat hvala Mogu. Dijete koje je rođeno od roditelja koji su samo civilno vjenčani može se krstiti u Katoličkoj crkvi. Krštenjem se dijete "ne nagrađuje“ zato što su mu roditelji možda dobri vjernici, niti ga se odbijanjem krštenja smije kažnjavati zato što mu roditelji nisu takvi. Ako bi došlo do odbijanja krštenja, to ne znači da je to odbijanje kazna djetetu ili roditeljima koji su ga izvan braka - u ovom slučaju izvan crkvenoga braka - doveli na svijet, već bi morali postojati neki drugi razlozi. Kum na krštenju dužan je učiniti sve da krštenik provodi kršćanski život u skladu sa sakramentom krsta i da vjerno vrši s njim povezane obveze. Da bi se kumu dopustilo preuzeti tu službu, potrebno je "da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu; da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba da se dopusti iznimka; da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom; da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom kaznom ili proglašenom kanonskom kaznom; da nije otac ili majka krštenika" (Zakonik kanonskog prava, kan. 874). Potrebna dokumentacija: 1. Fotokopija Izvoda iz Matične knjige rođenih od djeteta 2. Potvrda od kuma ili kume da može kumovati tj. potvrda o autentičnom sakramentalnom životu. 3. Ako roditelji ne stanuju na području župe u kojoj žele krstiti dijete, potrebno je iz župe u kojoj stanuju donijeti pismenu suglasnost za krštenje djeteta izvan župe stanovanja.
|
|
Vrh |
|
|
Vrbosna HR
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 05 kol 2012, 23:58 |
|
|
hvala puno i sa zakašnjenjem čestitke za primanje reda prezbiterata
_________________ Ja sam rođen đe Ostalih nema Benjaminu mrzim odmalena
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 06 kol 2012, 01:27 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mogu.
Dijete koje je rođeno od roditelja koji su samo civilno vjenčani može se krstiti u Katoličkoj crkvi. Krštenjem se dijete "ne nagrađuje“ zato što su mu roditelji možda dobri vjernici, niti ga se odbijanjem krštenja smije kažnjavati zato što mu roditelji nisu takvi. Ako bi došlo do odbijanja krštenja, to ne znači da je to odbijanje kazna djetetu ili roditeljima koji su ga izvan braka - u ovom slučaju izvan crkvenoga braka - doveli na svijet, već bi morali postojati neki drugi razlozi.
Kum na krštenju dužan je učiniti sve da krštenik provodi kršćanski život u skladu sa sakramentom krsta i da vjerno vrši s njim povezane obveze. Da bi se kumu dopustilo preuzeti tu službu, potrebno je "da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu; da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba da se dopusti iznimka; da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom; da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom kaznom ili proglašenom kanonskom kaznom; da nije otac ili majka krštenika" (Zakonik kanonskog prava, kan. 874).
Potrebna dokumentacija:
1. Fotokopija Izvoda iz Matične knjige rođenih od djeteta 2. Potvrda od kuma ili kume da može kumovati tj. potvrda o autentičnom sakramentalnom životu. 3. Ako roditelji ne stanuju na području župe u kojoj žele krstiti dijete, potrebno je iz župe u kojoj stanuju donijeti pismenu suglasnost za krštenje djeteta izvan župe stanovanja. Znači da djeca rođena u izvanbračnoj zajednici ne mogu biti krštena?
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 06 kol 2012, 07:22 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: orleanski je napisao/la: Mogu.
Dijete koje je rođeno od roditelja koji su samo civilno vjenčani može se krstiti u Katoličkoj crkvi. Krštenjem se dijete "ne nagrađuje“ zato što su mu roditelji možda dobri vjernici, niti ga se odbijanjem krštenja smije kažnjavati zato što mu roditelji nisu takvi. Ako bi došlo do odbijanja krštenja, to ne znači da je to odbijanje kazna djetetu ili roditeljima koji su ga izvan braka - u ovom slučaju izvan crkvenoga braka - doveli na svijet, već bi morali postojati neki drugi razlozi.
Kum na krštenju dužan je učiniti sve da krštenik provodi kršćanski život u skladu sa sakramentom krsta i da vjerno vrši s njim povezane obveze. Da bi se kumu dopustilo preuzeti tu službu, potrebno je "da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu; da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba da se dopusti iznimka; da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom; da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom kaznom ili proglašenom kanonskom kaznom; da nije otac ili majka krštenika" (Zakonik kanonskog prava, kan. 874).
Potrebna dokumentacija:
1. Fotokopija Izvoda iz Matične knjige rođenih od djeteta 2. Potvrda od kuma ili kume da može kumovati tj. potvrda o autentičnom sakramentalnom životu. 3. Ako roditelji ne stanuju na području župe u kojoj žele krstiti dijete, potrebno je iz župe u kojoj stanuju donijeti pismenu suglasnost za krštenje djeteta izvan župe stanovanja. Znači da djeca rođena u izvanbračnoj zajednici ne mogu biti krštena? Kako si ti to uspio iščitati iz svega ovoga? Mogu, ali opet mora postojati nekakva garancija da će dijete biti odgajano kršćanskom duhu.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 06 kol 2012, 10:23 |
|
|
Šta je najvise uticalo na odabir tvog zivotnog poziva ?
Kad i kako si poceo da pišeš ?Pogadjaju li te kritike tvojih tekstova.Koje tekstove smatras najboljim napisanim do sada ?A koja je najruznija kritika koja ti je ostala u sjecanju ?
Šta ću kad sam radoznala :)
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog.. Postano: 06 kol 2012, 10:25 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Šta je najvise uticalo na odabir tvog zivotnog poziva ?
Kad i kako si poceo da pišeš ?Pogadjaju li te kritike tvojih tekstova.Koje smatras najboljim napisanim do sada ?
Šta ću kad sam radoznala :) Poskok. Ne bi čovjek vjerovao, ali sve komentare, ako imam vremena, pročitam. Dobronamjerne kritike rado prihvatim, a ove zlonamjerne jednostavno ignoriram. Na Poskoku se zlato prokušalo.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|