HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 pro 2024, 20:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Regije cijele Bosne i Hercegovine
PostPostano: 03 lis 2009, 13:25 

livno je u banjalučkoj biskupiji,po tom smo možda krajišnici :zubati
za mene su neka mikro regija livno,tomislav i kupres a u različitim su biskupijama,što potvrđuje da je uvik bilo problema oko ovoga a inače livno je pripadalo splitskoj biskupiji.
meni kao livnjaku smeta to olako trpanje livna u bosnu jer to po meni nema smisla.možda nisam objektivan jer stvarno obožavam hercegovinu

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 13:34 

jozoli je napisao/la:
za mene su neka mikro regija livno,tomislav i kupres a u različitim su biskupijama,što potvrđuje da je uvik bilo problema oko ovoga a inače livno je pripadalo splitskoj biskupiji.
meni kao livnjaku smeta to olako trpanje livna u bosnu jer to po meni nema smisla.možda nisam objektivan jer stvarno obožavam hercegovinu

:ucelo Da, u pravu si Livno pripada Banjalučkoj biskupiji, moja greška.
Nisam siguran da li Kupres pripada Završju, kolko ja znam Završje čine Glamočko, Livanjsko i Duvanjsko polje, a ja sam na karti dodao Kupres da budu cijelina.
Livno je, ja bih rekao, bliže Dalmaciji nego Bosni, a opet nije Dalmacija.
A zbog čeg obožavaš Hercegovinu?

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 13:41 

pjosip je napisao/la:
puntar je napisao/la:
I di su kale tisne
Di su klapske pisme
Ja znam,da sam s njom
Sa svetom zemljom Dalmacijom

Ne mozes nista zakljuciti na osnovu pjesme koju pjeva klapa, sto je u zadnje vrijeme popularno a pogotovu jer pjesma nije tradicionalna.

Uostlaom, najbolje ti je popricati sa pravim Dubrovcanima pa vidjeti sto kazu.

a koga ces ti ucit,oklen si ti?iz zagreba jelde.onda ne mudruj o cemu pojma nemas.

http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 13:46 

puntar je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Ne mozes nista zakljuciti na osnovu pjesme koju pjeva klapa, sto je u zadnje vrijeme popularno a pogotovu jer pjesma nije tradicionalna.

Uostlaom, najbolje ti je popricati sa pravim Dubrovcanima pa vidjeti sto kazu.

a koga ces ti ucit,oklen si ti?iz zagreba jelde.onda ne mudruj o cemu pojma nemas.

Ako je Hercegovac (iz hrvatskog dijela istočne Hercegovine) onda bi trebao znati. Tamo se inače često sreće prezime Raguž koje je naravno izvedenica od "Ragusa", tako da se može reći da su Stolac, Ravno, Gabela i Čapljina u kulturološkom smislu bliži Dubrovniku od ostatka Dalmacije.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 14:40 

Ministry of Sound je napisao/la:
puntar je napisao/la:

Ako je Hercegovac (iz hrvatskog dijela istočne Hercegovine) onda bi trebao znati. Tamo se inače često sreće prezime Raguž koje je naravno izvedenica od "Ragusa", tako da se može reći da su Stolac, Ravno, Gabela i Čapljina u kulturološkom smislu bliži Dubrovniku od ostatka Dalmacije.

ma nemoj.pa i sinj je kulturoloski kud i kamo blizi hercegovini nego na primjer zadru ili splitu,hocemo li sad izvuci sinj,imotski i cilo dalmatinsko zagorje iz dalmacije?

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 14:41 

da jos dodan nesta,onaj dubrovcanin koji za sebe kaze da je "dubrovcanin",a ne dalmatinac ima kao prvo sigurno dida koji se zove jovan ili hasan,a kao drugo sigurno ne gotivi hercegovinu.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 15:00 

nema tu neke filozofije poznam skoro svaki kamen od livna do mostara i neuma i prirasla mi srcu :001_smile
a tu je i ganga! završje čine livno tomislav i kupres a ne glamoč,glamoč se veže uz pojam tropolja ali to je neka druga priča.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 15:27 

Der_Stürmer je napisao/la:

Nisi pogriješio. Livno pripada i franjevačkoj provinciji Bosni srebrenoj.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 21:52 

Ministry of Sound je napisao/la:
puntar je napisao/la:

A i ne samo to. Jednostavno tradicija je različita. Kultura Dubrovnika a i katoličkog dijela istočne Hercegobvine je ples linđo i instrument lijerica. Toga nema kod Srba i Muslimana a nema niti u Dalmaciji.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 21:53 

puntar je napisao/la:

Da ti to nebi neku svadju zapoceo ?

Vrh

PostPostano: 03 lis 2009, 23:48 

jozoli je napisao/la:

Nisam siguran da li Kupres pripada Završju, kolko ja znam Završje čine Glamočko, Livanjsko i Duvanjsko polje, a ja sam na karti dodao Kupres da budu cijelina.
Livno je, ja bih rekao, bliže Dalmaciji nego Bosni, a opet nije Dalmacija.
A zbog čeg obožavaš Hercegovinu?

U principu, Kupres je do 1961 bio dio kotara Bugojno http://en.wikipedia.org/wiki/File:Religious_majority_in_Bosnian_kotars_in_1953.gif a kao takav je i ušao u Primorsku i kasnije banovinu Hrvatsku. Dakle središnja Bosna ili donje povrbasje (barem početkom 20st.a). Prije je bio dio župe Uskoplje.
A Završje ima samo 3 polja Livanjsko (općine Livno i Grahovo), Glamočko (općina Glamoć) i Duvanjsko (općina Tomislavgrad).
Neke stvari se mogu vidjeti i na ovoj karti http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bd/Bosna.jpg iako je ista krivotvorina u zadnjem djelu, Bosna u 15. st nije obuhvaćala Završje (to je bilo dio Hrvatske), niti je ista držala pola Poljica :kava .
Prava Bosna u principu obuhvaća samo središnju Bosnu, od Jajca do Žepča, a ako se zbrajaju i neke podregije tipa Posavina onda bi se ista proširila do Save.
Završje i Turska Hrvatska nisu bili dio Bosne, nego je to očito sređeno po načelu ako nije Hercegovina (Glamoč nije u Hercegovini) onda je Bosna...

Vrh

PostPostano: 04 lis 2009, 22:49 

markosplit je napisao/la:
Znaju li se TOCNE granice hercegbosne?

Ovisi kako misliš.
Ako misliš na granice '91 evo ti ih: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/HzB.GIF

Po kojem je kriteriju bojana ova karta?

Vrh

PostPostano: 05 lis 2009, 18:06 

Ovisi kako misliš.
Ako misliš na granice '91 evo ti ih: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/HzB.GIF

Imaš povelju o proglašenju Herceg-Bosne u kojoj ti se govori koje su sve općine dio iste. Karta obuhvaća većinu hrv sela u BiH (ne obuhvaća Ivanjsku, Ljubiju, Soli, kao i neka sela oko Zenice i Sarajeva). Inače je manje-više sve tu

Vrh

PostPostano: 06 lis 2009, 20:27 

Ceha je napisao/la:

Imaš povelju o proglašenju Herceg-Bosne u kojoj ti se govori koje su sve općine dio iste. Karta obuhvaća većinu hrv sela u BiH (ne obuhvaća Ivanjsku, Ljubiju, Soli, kao i neka sela oko Zenice i Sarajeva). Inače je manje-više sve tu

Zasto su onda obuhvacena mnogobrojna sela u kojima nema hrvata, a koja se nalaze na rubovima opcina?

Vrh

PostPostano: 06 lis 2009, 20:42 

Ceha je napisao/la:

Zasto su onda obuhvacena mnogobrojna sela u kojima nema hrvata, a koja se nalaze na rubovima opcina?

G'je samo reci, ja ću ti reć zašto su obuhvaćena.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2009, 21:21 

Ceha je napisao/la:

Misliš istočno od Dervente, sjeverno od Livna, južno od Ravna? više manje strateški važni teritoriji za kontroliranje čistih hrvatskih područja. A sve su slabo naseljena područja...

Vrh

PostPostano: 06 lis 2009, 23:31 

Ceha je napisao/la:

Odgovorio ti je MRSHO. Kod Ravnog je zaleđe Dubrovnika, a Livno i Derventa obuhvaćaju cijelu općinu (općina Derventa s hrvatskim selima u Dobojskoj općini koja su odvojena za 2.jugoslavije ima natpolovičnu Hrvatsku većinu).
Slabo naseljeno sveskupa.

Vrh

PostPostano: 06 lis 2009, 23:57 

Nije istina da Kupres nije dio Završja. Kupres se prije zvao "Vrhovine" i iz tog naziva je izvedeno "Završje", u to doba je pripadao Livanjskoj župi. Znači "Vrhovine" su označavale isključivo kupreški kraj, tek poslije dobiva ime Kupres, smatra se da mu Vlasi daju to ime, koji su ga pak pokupili od nekih albanskih plemena. Jedna od teorija kaže da je Kupres nastao od složenice iz albanskog jezika kup-duboka zdjela i rash(nisam siguran kako se piše) što znači ravan, visoravan.

Vrh

PostPostano: 07 lis 2009, 02:27 

DaniKU je napisao/la:
Nije istina da Kupres nije dio Završja. Kupres se prije zvao "Vrhovine" i iz tog naziva je izvedeno "Završje", u to doba je pripadao Livanjskoj župi. Znači "Vrhovine" su označavale isključivo kupreški kraj, tek poslije dobiva ime Kupres, smatra se da mu Vlasi daju to ime, koji su ga pak pokupili od nekih albanskih plemena. Jedna od teorija kaže da je Kupres nastao od složenice iz albanskog jezika kup-duboka zdjela i rash(nisam siguran kako se piše) što znači ravan, visoravan.

Imaš pravo, mea culpa http://www.kupresportal.com/?a=s&id=1227745254&m=O%20Kupresu

Vrh

PostPostano: 07 lis 2009, 10:39 

DaniKU je napisao/la:

Na albanskom je ravan, visoravan = rrafshi.

Primjer: Rrafshi i Dukagjinit (Visoravan vojvode Ivana), albanski naziv za područje koje Srbi zovu Metohija.

Vrh

PostPostano: 07 lis 2009, 17:28 

MRSHO je napisao/la:

Misliš istočno od Dervente, sjeverno od Livna, južno od Ravna? više manje strateški važni teritoriji za kontroliranje čistih hrvatskih područja. A sve su slabo naseljena područja...

Ajde budi posten pa reci neka podrucja nebi trebala biti u herceg-bosni, a ne tu o nekakvim strateskim podrucjima.
Kolika bi to trebala biti BiH kad bi svi uzeli ono sta zele.
Znaci sjeverna sela opcine livno, zapadni dio opcine derventa, u onom djelu opcine doboj koji je zahvacen u herceg-bosnu ima vise nehrvatskih sela od hrvatskih koja ne sprijecavaju povezanost sa posavinom, jug opcine jajce na granici sa donjim fakufom nema nijedno hrvatsko selo, sela na sjeveru opcine kupres, cijeli juzni dio opcine konjic nema nijedno hrvatsko selo, cijeli juzni dio opcine vareš nema nijedno hrvatsko selo, istocni dio opcine stolac....

To je samo rubni dio herceg-bosne u kojem nema hrvatskih sela, a da ne spominjem opcine u kojima su hrvati u manjini i to debeloj.

Samo zamisli kad bi ostala 2 naroda krojila svoje entitete po ovakvim pravilima kako bi to onda izgledalo?

Vrh

PostPostano: 07 lis 2009, 22:48 

MRSHO je napisao/la:

Ajde budi posten pa reci neka podrucja nebi trebala biti u herceg-bosni, a ne tu o nekakvim strateskim podrucjima.
Znaci sjeverna sela opcine livno, zapadni dio opcine derventa, u onom djelu opcine doboj koji je zahvacen u herceg-bosnu ima vise nehrvatskih sela od hrvatskih koja ne sprijecavaju povezanost sa posavinom, jug opcine jajce na granici sa donjim fakufom nema nijedno hrvatsko selo, sela na sjeveru opcine kupres, cijeli juzni dio opcine konjic nema nijedno hrvatsko selo, cijeli juzni dio opcine vareš nema nijedno hrvatsko selo, istocni dio opcine stolac....

To je samo rubni dio herceg-bosne u kojem nema hrvatskih sela, a da ne spominjem opcine u kojima su hrvati u manjini i to debeloj.

Samo zamisli kad bi ostala 2 naroda krojila svoje entitete po ovakvim pravilima kako bi to onda izgledalo?

Marko ti si defetist. U kojoj od ovih općina (daj nabroji jednu) su Hrvati manjina ? Poanta pripajanja okolnih sela i je da se isprave granice koje su crtali komunist u kojima su se kompaktni hrvatski prostori (kao Žepče, Mostar ili Jajce) djelili na više susjednih općina tako da Hrvata bude manje od 50 %
O čem ti pričaš?
U dijelu Doboja koji bi se priključio Herceg Bosni se nalazi 6 Hrvatskih sela i jedno muslimansko koja su prije bila dio općine Derventa (pogledaj raspravu na Derventi na ovom forumu pa ćeš vidjeti o čemu se radi). U ovom sjeverenom špicu ima i nešto Srba ali to je doslovce šuma.
Sjeverni Kupres, ovaj dio koji je ušao u RS je čista šuma i sveskupa ima 100 ljudi.
Na istoku općine Stolac je hrvastka župa sv. Stjepan Krst iz koje su za vrijeme rata prognani Hrvati. Mislim da se sada nešto vratilo, a nova općina se naziva Berkovići.
Na jugu Jajca prema Vakufu ima nešto muslimana. I što onda? Koliko Hrvata ostaje u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci (sela oko Ivanjske, Ljubija)?
Pa koji je tebi vrag?
Gdje ćeš vidjeti Srbina da daje i jedno srpsko selo? Ili muslimana? Likovi naša sela u kojima je bio jedan srbin/musliman proglašavaju "svojim vekovnim ognjištima".
Dal mi tu pregovaramo radi sebe ili radi Srba.
Ovo je naše. Čak ne obuhvaća ni cijelu Banovinu (oko Gradačca i Tuzle).
P.S. Muslimani svojataju cijelu BiH a Srbi (kojih je prije rata bilo 31%) drže 49%, a u ratu su držali 72. Daj dođi sebi.

Vrh

PostPostano: 07 lis 2009, 23:20 

MRSHO je napisao/la:

Do koga ja da budem pošten? Dosta mi je više tog hrvatskog "poštenja" tj. gluposti. Poslje Oluje u fenomenalnim pregovaračkim uslovima mi zbog poštenja vraćamo tisuće m2 osvojenih teritorija u kojima je bilo i hrvatskih područja. Za što? za naš Odžak! Za Sarajevo koje je trebao biti hrvatski grad u konfederaciji HR-BiH a danas je Teheran u kojem ne da nemamo pravo glasa, nego izgleda nemamo pravo na život. Sjebali su nas sa statutom Travnika koji bi trebale sačinjavati tri hrvatske i tri bošnjačke općine...
To naše "poštenje" nas je dovelo do toga da u pregovorima nismo vratili svetih mjesta sa tih rubnih područja kako ti kažeš, nismo vratili Stjepan Križa, hrvatske Dervente i Broda na Savi, nismo vratili Komušine...

Nema više predavanja ni metra teritorija dok se nama ne kompenzira sa hrvatskim područjima.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2009, 01:54 

Ceha je napisao/la:

Marko ti si defetist. U kojoj od ovih općina (daj nabroji jednu) su Hrvati manjina ? Poanta pripajanja okolnih sela i je da se isprave granice koje su crtali komunist u kojima su se kompaktni hrvatski prostori (kao Žepče, Mostar ili Jajce) djelili na više susjednih općina tako da Hrvata bude manje od 50 %
O čem ti pričaš?
U dijelu Doboja koji bi se priključio Herceg Bosni se nalazi 6 Hrvatskih sela i jedno muslimansko koja su prije bila dio općine Derventa (pogledaj raspravu na Derventi na ovom forumu pa ćeš vidjeti o čemu se radi). U ovom sjeverenom špicu ima i nešto Srba ali to je doslovce šuma.
Sjeverni Kupres, ovaj dio koji je ušao u RS je čista šuma i sveskupa ima 100 ljudi.
Na istoku općine Stolac je hrvastka župa sv. Stjepan Krst iz koje su za vrijeme rata prognani Hrvati. Mislim da se sada nešto vratilo, a nova općina se naziva Berkovići.
Na jugu Jajca prema Vakufu ima nešto muslimana. I što onda? Koliko Hrvata ostaje u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci (sela oko Ivanjske, Ljubija)?
Pa koji je tebi vrag?
Gdje ćeš vidjeti Srbina da daje i jedno srpsko selo? Ili muslimana? Likovi naša sela u kojima je bio jedan srbin/musliman proglašavaju "svojim vekovnim ognjištima".
Dal mi tu pregovaramo radi sebe ili radi Srba.
Ovo je naše. Čak ne obuhvaća ni cijelu Banovinu (oko Gradačca i Tuzle).
P.S. Muslimani svojataju cijelu BiH a Srbi (kojih je prije rata bilo 31%) drže 49%, a u ratu su držali 72. Daj dođi sebi.

Evo ove opcine su cjelokupno stavljene u herceg-bosnu u kojima hrvati ne cine ni relativnu vecinu:
Stolac, mostar, jablanica, konjic, uskoplje, bugojno, fojnica, jajce, travnik, derventa, modriča.

Opcine brčko i kotor varoš su gotovo cjelokupne stavljene u herceg-bosnu u kojima hrvati ne cine ni 30% stanovnistva

Ja nemam nista protiv pripajanja susjednih sela, samo neka su hrvatska.

Od dobojske opcine u tih 6 hrvatskih sela (prnjavor veliki, johovac, foča, vranduk, bukovac, komarica) je zivjelo 5100 hrvata, u muslimanskom selu kotorsko je zivjelo 3110 muslimana, te je u onom "rogu" bilo 7 srpskih sela (kožuhe, ritešić, majevac, trnjani, božinci donji, glogovica, podnovlje) gdje je zivjelo 5507 srba.

Na sjeveru opcine kupres bilo je 6 srpskih sela u kojima je zivjelo 1159 srba, a ne 100 kako ti kazes.

Ščepan krst je selo na sjeveru opcine stola sa 167 hrvata, dok na istoku opcine stolac nema nijedno hrvatsko selo.
Hrvatska sela su na zapadu i sjeveru opcine.

Sto se tice opcine jajce na jugu, istoku i zapadu su sve muslimanska/srpska sela, dok su hrvatska sela na sjeveru (sjeveroistoku, prema dobretićima) i oko grada jajca.

Hrvatska sela u opcini brčko se nalaze na zapadu opcine , te imaju jos 4-5 mala hrvatska sela na jugoistoku opcine.
E sad, sva sela u sredisnjem djelu opcine, te grad brcko imaju muslimansku vecinu, ali po vama opet to treba u herceg-bosnu. U citavoj opcini brčko hrvati cine 25% stanovnistva, zanemarimo li onaj istocni dio opcine koji ne spada u herceg bosnu tada hrvati modza cine 30% stanovnistva.

Vidim po karti da je i istocni dio opcine kneževo stavljen u herceg-bosnu, cemu to kad tu nema ni JEDNO hrvatsko selo.

Po karti je gotovo cijela opcina kotor varoš stavljena u herceg-bosnu u kojoj hrvati cine 29% stanovnistva.
Po kojem principu ce oni pripasti hrvatskoj strani kad su sva hrvatska sela na sjeveru opcine izolirana.

Jos ima dosta toga sutra cu rec, iden sada lec :001_smile

Vrh

PostPostano: 08 lis 2009, 20:25 

U juznoj polovici opcine konjic nema ni jedno hrvatsko sela, ali opet je cijela opcina stavljena u herceg-bosnu.

U opcini jablanica ima 18% hrvata, a hrvatska sela su na zapadu opcine (doljani, risovac, kosne luke) te jos imaju 2 sela koja su na zapadu gdje hrvati cine oko 1/3 (sovići i slatina). Na istoku opcine nema ni jedno hrvatsko selo zasto se onda taj dio opcine nalazi u herceg-bosni?

U travniku hrvati cine 36% stanovnistva, a cijela je opcina stavljena u herceg-bosnu.
Na zapadu opcine uz granicu sa jajcom i vakufom nema nijedno hrvatsko selo, kome to treba?

Vidim da su 2 hrvatska sela iz opcine olovo stavljena u herceg-bosnu dok cijeli jug opcine vareš nema ni jedno hrvatsko selo pa niste to onda izdvojili iz herceg-bosne, i onda kazete tako je pravedno. E pa nije.

Cijela opcina modriča je stavljena u herceg-bosnu iako u njoj zivi samo 27% hrvata.
Na zapadu opcine se nalazi 5 srpskih sela (dugo polje, botajica, koprivna, riječani gornji i vranjak) u kojima zivi 6778 srba, kome to trebaju ta sela u herceg-bosni?

Najveci apsurd je to sto u ovim granicama herceg-bosna ima sljedeći etnički sastav:
Hrvati - 543.193 ili 46.05 %
Bošnjaci - 368,340 ili 31.23 %
Srbi - 194,045 ili 16.45 %
Ostali - 73,816 ili 6.25 %
Znači vi zelite hrvatski entitet gdje hrvati nemaju ni apsolutnu većinu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: