HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 vel 2025, 08:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1018 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: KULINU ZAČEPLJENA USTA Lažiranje vlastite povijesti na primjeru iz Tuzle
PostPostano: 18 ruj 2012, 20:43 

osa je napisao/la:
pa i arpadovići su bili kraljevi hrvata pa nisu bili hrvati, bih i hrvatska su kao prst i nokat, samo pogledaj zemljopisnu kartu...

Ja nikako da pohvatam o kom tačno periodu govorimo...

Vrh

Naslov: Re: KULINU ZAČEPLJENA USTA Lažiranje vlastite povijesti na primjeru iz Tuzle
PostPostano: 18 ruj 2012, 20:44 

osa je napisao/la:
da nije onda i dmitar zvonomir-srbin. jednom sam pred rat, još sam radio u ini, razgovarao s jednim radnim kolegom, srbinom prezimena puljić(porijeklom negdje od teslića), čovjek je bio uvjeren da prezime puljić može nositi samo netko tko je 100% srbin. ja ga podsjetih na dubrovačkog biskupa želimira puljića, on reče "ma to je sigurno greška, tip je vjerojatno puljiz, takvih ima u dalmaciji", ja ga onda upoznah da sarajevski nadbiskup također ima prezima puljić. zabezeknuo se kad sam mu rekao"e moj puljko, katiločki biskup je netko tko je u 6 koljenu katolik, a ti prouči kad su tvoji vjeru promijenili". malo se i naljutio.
nedugo nakon toha došao je na posao s idejom, da kad smo ravnopravni u hrvatskoj, zašto ne bi jedan dan spisak za gablec bio na latinici a drugi na ćirilici. na to je jedan danas pokojni kolega živković, kome je otac bio srbijanac, napisao na ćirilici pisanim slovima riječ šištati, i gurnuo ovom intelektualcu pod nos, jedino što je uspio reći je bilo, "kakve su to kuke", na to ga je žika stjerao u 3 p.m.
toliko o srbima i hrvatima i milutinu srbinu....
uzgred stefan prvovenčani je vjerojatno bio talijan....

Sve je to u redu ,daj mi reci koliko si Radovana ,Radoja , Milutina sreo u Hrvata? Neka imena jednostavno su isčezla iz naroda ,@osa moj nekad je Antiša, Matiša i Duja u Srba bilo ko u priči danas ih gotovo nema. Šta sam htio i ovime i onim prethodnim postom reć da se nemože olako kao danas ljude dijeliti na Srbe i Hrvate , jedan od poznatijih Nemanjića je bio katolik koji je vladao i velikim dijelovima današnje Bosne ,pa to logikom daje zapravo da ga tuzlanski Hrvati (jer i vladao župom Soli) smatraju za Hrvata i kao osnovatelja Bosne Srebrne ,međutim nešto se ne trgaju,meni to recimo nikad nije bilo jasno,čak i većina pojma nema o njemu a osnovao je red koji je sačuvao katoličanstvo u Bosni?

Povijest se treba gledati što manje nacionalno ostrašćeno ,druge nema ,to je moj stav.

Vrh

ZlatkoZG je napisao/la:
U ime oca i sina i duha svetoga , ja Kulin ban najveći Hrvat itd. Jel tako ide Povelja,ako ide prvi ću se složit s tobom? Ja ni po čemu ne vidim da je jezgro srednjovijekovne Bosne hrvatsko ili srpsko u to vrijeme , evo recimo ja ću uvijek priznati da su današnji Hrvati srednje Bosne najveći nositelji tog vremena ,zbog onih samostana , zbog Kotromanića,zbog držanja tradicije. Ali i Tvrtko je bio Kralj Srbljem (Srba) , hoćeš reći da bi Srbe trebalo biti briga zbog toga, misliš da ćemo mi odbaciti Hercega od Svetog Save Stjepana Kosaču po čemu je Hercegovina dobila ime?

Ja ne tvrdim da je Bosna "srpska" ,ali da je oduvijek imala i srpski element ,nekad manji ,nekad veći i to nam daje zapravo da nju smatramo i dijelom naše povijesti kao što ju smatraju i Hrvati ,ja tu ne vidim pretjerani problem osim u glavama ljudi.

Apsolutno si u pravu što se tiče ovoga, jedino još valja dodati kako je dobar dio teritorija današnje BIH (tzv. Turska Hrvatska, odnosno Cazinska i Bosanska krajina, te Završje i dobar dio zapadne Hercegovine) praktički kroz čitavo srednjovjekovno razdoblje bilo integralnim dijelom srednjovjekovne hrvatske države. :wink

Vrh

DzoniBG je napisao/la:
ZlatkoZG je napisao/la:

Pa generalno Srbi nemaju pojma o srednjovijekovnoj Bosni , nemaju pojma o ničem izuzev o nemanjićkoj Srbiji zbog kulta Nemanjića do kojih je držala pravoslavna Crkva pa sve ostalo je manje važno , e sad u takvim okolnostima krstjanski stećak iz Foče koji je pripadao čovjeku po imenu Milutin mora bit srpski jer Muhamedanci sigurno ne daju to ime a bome ni Latini , ajde ti objasni nekom iz Kragujevca da taj Milutin iz Foče nije Srbin, jer kako može iko a da nije Srbin imat ime Milutin? Kako ćeš to objasnit, s kojim argumentima? Hoćeš li tvrditi da je krstjan Milutin iz Foče Hrvat?

Srednjovijekovna Bosna nije bila "hrvatska" ili "srpska" nego samo Bosna ali je kasnije širenjem granice u sebi uvukla i hrvatski i srpski element ,ona je uništena 1463. i nikad se nije digla iz pepela za razliku od Srbije ,nije prva ni zadnja takva država koja je nestala sa svijetskih mapa.

Mozemo i da izokrenemo ugao gledanja, pa da kazemo da Hrvati cim je neko bio katolik tada, da to automatski znaci da je bio Hrvat... sto isto nije tacno. Problem je uziveti se u to vreme, i shvatiti da pojam nacionalnosti u danasnjem smislu tad ne postoji...

Srbima je stub srednjevekovne drzavnosti Nemanjicka loza... uz nju su stekli drzavu, kraljevstvo, carstvo...

Nemanjicka loza se protegla na Hercegovinu preko Svetog Save, i na Bosnu preko Tvrtka, koji ne samo da je uzeo tu krunu koja je imala ugled u to vreme, nego je bio i krvni srodnik te loze... i to nije nevazno...

Dal je citirani Milutin bio Srbin, Bosnjanin, Hrvat... to u krajnjem slucaju nije ni vazno.... bitan je karakter drzave, njenih vladara... a oni imaju veze i sa Srbima i Hrvatima....

Bogami tvrtko ima i krvi šubića...
Ta kruna i nema neki ugled u to vrijeme, država je već podijeljena izmedju feudalaca pa i tvrtko uzima dio, a uz to je i rodbinski vezan s nemanjićima...
Ali ne treba zaboraviti da sve to ovisi i o vanjskom faktoru, pavao šubić sto godina ranije bio gospodar bosne, a onda je to prestalo odgovarat nekom na ugarskom dvoru
Srbi stvaraju carstvo na razvalinama bizanta i koriste turke, a ni stoljece kasnije turci će ih koštat glave

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:45 

DzoniBG je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Koliko je Tvrtko posjedovao srpskog teritorija.. Koliko je znacio Srbima u boju na Kosovu?? Vise no Lazar?
Znas li ko je Tvrtkova majka? Isuvise olako prihvacate sve Tvrtkovo, opcenito ono od Kotromanica..
Uzeti cu tvoj sistem razlucivanja stvari.. Da li znaci, ako je neko pravoslavan, da je automatski Srbin (govorim takodjer o srednjovjekovnoj Bosni i Humu)

Posedovao je deo Podrinja i danasnjeg Sandzaka... ostalo su drzali drugi srpski velikasi u to vreme...

Ali su mu priznali krunu kralja Srba, svi su dosli na krunisanje u manastir Mileseva 1377. godine kod danasnjeg Prijepolja, gde je tada bio grob Svetoga Save... Srbija posle smrti Urosa nije imala kralja, Tvrtko je zadnji srpski krunisani kralj u srednjem veku...

Uzeo je teritorijalno mali deo srednjevekovne srpske drzave, ali mu je titula srpskog kralja bila izuzetno vazna, jer u suprotnom ne bi ni posegao za njom... on je legitimni naslednik, poslednji veliki krvni srodnik te loze koja se gasila.

džoni, pa to je bila jedina kruna koju je mogao dobiti, onu hrvatsku nije, jer bila je kod jačih igrača, arpadovića, išao čovjek sasvim ljudski, bolje vrabac u ruci nego golub na grani...

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:45 

DzoniBG je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Koliko je Tvrtko posjedovao srpskog teritorija.. Koliko je znacio Srbima u boju na Kosovu?? Vise no Lazar?
Znas li ko je Tvrtkova majka? Isuvise olako prihvacate sve Tvrtkovo, opcenito ono od Kotromanica..
Uzeti cu tvoj sistem razlucivanja stvari.. Da li znaci, ako je neko pravoslavan, da je automatski Srbin (govorim takodjer o srednjovjekovnoj Bosni i Humu)

Posedovao je deo Podrinja i danasnjeg Sandzaka... ostalo su drzali drugi srpski velikasi u to vreme...

Ali su mu priznali krunu kralja Srba, svi su dosli na krunisanje u manastir Mileseva 1377. godine kod danasnjeg Prijepolja, gde je tada bio grob Svetoga Save... Srbija posle smrti Urosa nije imala kralja, Tvrtko je zadnji srpski krunisani kralj u srednjem veku...

Uzeo je teritorijalno mali deo srednjevekovne srpske drzave, ali mu je titula srpskog kralja bila izuzetno vazna, jer u suprotnom ne bi ni posegao za njom... on je legitimni naslednik, poslednji veliki krvni srodnik te loze koja se gasila.

I da je istinito, To ne znaci da je Srbin .. Vidis postoje svi pokazatelji da je krunjen u Milama kod Visokog.. Znas li gdje je sahranjen.. U to vrijeme su velikasi prihvatali sve i uzimali sve sto su mogli.. Da li je Dusan bio Grk

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:46 

Tulkas je napisao/la:
Prouci malo povijest podrucja koje si naselio moj Aga.. Pogle sta se desavalo prije bana Milosavljevica

A šta se to kao dešavalo?
Došli Vlasi na repovima turskije dorata, rašćerali drevne Hrvate, posrbili se i do dana današnjeg vladaju tom povijesnom hrvatskom grudom, jel to gospodine Tulkas :D

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:47 

Ko i vas Albanci jel gosn Aga??
BBC ne kenjaj otvorio si trista tema pa se tamo razbaskari

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:49 

Tulkas je napisao/la:
Najhrvatskiji dio Bosne je onaj okupirani od Turaka pa od Srba a to je danasnja Bos. Krajina.. Tu bi mogli ubaciti i podrucja sve do Livna itd... Kulin je nasljednik Borica, bana bosanskog podrijetlom iz danasnje Slavonije kojeg su postavili Ugri..

Pa zasto vidis problem u meni a ne recimo u postovima onih koje sam postavio, tvojih sunarodnjaka

Pa Bosanska Krajina u to vrijeme nije Bosna , nego sastavni dio srednjovijekovne Hrvatske, mi Srbi nikad nismo tajili da smo došli na te prostore i odakle smo došli ,ne znam šta ti sad tu smeta?

Ali opet niko ovdje ne tvrdi da je Kulin Ban Srbin , niti smo toliko neobrazovani niti bahati ,ipak moraš priznat da diskutirano sa argumentima. Ovdje se radi o tome da Srbi po tebi nemaju ama baš nikakva prav na Bosnu ,i da samo Hrvati i mi na to nemožemo pristat, zašto bi smo se mi odricali dijela naše povijesti?

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:49 

ZlatkoZG je napisao/la:
osa je napisao/la:
da nije onda i dmitar zvonomir-srbin. jednom sam pred rat, još sam radio u ini, razgovarao s jednim radnim kolegom, srbinom prezimena puljić(porijeklom negdje od teslića), čovjek je bio uvjeren da prezime puljić može nositi samo netko tko je 100% srbin. ja ga podsjetih na dubrovačkog biskupa želimira puljića, on reče "ma to je sigurno greška, tip je vjerojatno puljiz, takvih ima u dalmaciji", ja ga onda upoznah da sarajevski nadbiskup također ima prezima puljić. zabezeknuo se kad sam mu rekao"e moj puljko, katiločki biskup je netko tko je u 6 koljenu katolik, a ti prouči kad su tvoji vjeru promijenili". malo se i naljutio.
nedugo nakon toha došao je na posao s idejom, da kad smo ravnopravni u hrvatskoj, zašto ne bi jedan dan spisak za gablec bio na latinici a drugi na ćirilici. na to je jedan danas pokojni kolega živković, kome je otac bio srbijanac, napisao na ćirilici pisanim slovima riječ šištati, i gurnuo ovom intelektualcu pod nos, jedino što je uspio reći je bilo, "kakve su to kuke", na to ga je žika stjerao u 3 p.m.

Sve je to u redu ,daj mi reci koliko si Radovana ,Radoja , Milutina sreo u Hrvata? Neka imena jednostavno su isčezla iz naroda ,@osa moj nekad je Antiša, Matiša i Duja u Srba bilo ko u priči danas ih gotovo nema. Šta sam htio i ovime i onim prethodnim postom reć da se nemože olako kao danas ljude dijeliti na Srbe i Hrvate , jedan od poznatijih Nemanjića je bio katolik koji je vladao i velikim dijelovima današnje Bosne ,pa to logikom daje zapravo da ga tuzlanski Hrvati (jer i vladao župom Soli) smatraju za Hrvata i kao osnovatelja Bosne Srebrne ,međutim nešto se ne trgaju,meni to recimo nikad nije bilo jasno,čak i većina pojma nema o njemu a osnovao je red koji je sačuvao katoličanstvo u Bosni?

Povijest se treba gledati što manje nacionalno ostrašćeno ,druge nema ,to je moj stav.

Tu si u pravu, glede logike i povrsnog pogleda na sve.. Kao za Hercega Stjepana koji se nesto uskurcio oko Sv. Save pa odmah Srbin..

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:52 

Kako je sve ovo bitno?

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:53 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
osa je napisao/la:
pa i arpadovići su bili kraljevi hrvata pa nisu bili hrvati, bih i hrvatska su kao prst i nokat, samo pogledaj zemljopisnu kartu...

od stoljeća 7. do danas, narod na tim prostorima je uglavnom isti, samo profiliralo se više nacija, da ne idem u genezu tih formiranja...

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:53 

Tulkas je napisao/la:

Gospodine Tulkas, šiftari su došli s Turcima na KiM a Srbeki su ovde još od gospodina Kulina pa preko gospode Tvrtka i Kosače a vi ako imate problem s tim, a šta vam ja mogu, gospodine Tulkas :D

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:54 

Pa nije bitno ali je interesantno..

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:55 

ZlatkoZG je napisao/la:
osa je napisao/la:

pa što napisa onda da milutin iz tog doba nije mogao biti hrvat, i nema srba katolika, jedino kraljevi su to formalno bili zbog krune iz vatikana, dakle opet s figom u džepu....

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:55 

osa je napisao/la:
Jagnjeca brigada je napisao/la:

od stoljeća 7. do danas, narod na tim prostorima je uglavnom isti, samo profiliralo se više nacija, da ne idem u genezu tih formiranja...

Hebeš ga, i Njemci i Albanci su nekad bili u istom narodu. Glupo tako gledati.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:56 

Agathonikos je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Gospodine Tulkas, šiftari su došli s Turcima na KiM a Srbeki su ovde još od gospodina Kulina pa preko gospode Tvrtka i Kosače a vi ako imate problem s tim, a šta vam ja mogu, gospodine Tulkas :D

Jeste kako da ne.. Sve je vrvilo pravoslavcima al za repovima turskih konja

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 20:57 

volvoks je napisao/la:
Ta kruna i nema neki ugled u to vrijeme, država je već podijeljena izmedju feudalaca pa i tvrtko uzima dio, a uz to je i rodbinski vezan s nemanjićima...
Ali ne treba zaboraviti da sve to ovisi i o vanjskom faktoru, pavao šubić sto godina ranije bio gospodar bosne, a onda je to prestalo odgovarat nekom na ugarskom dvoru
Srbi stvaraju carstvo na razvalinama bizanta i koriste turke, a ni stoljece kasnije turci će ih koštat glave

Ja nigde ne sporim hrvatski element u srednjevekovnoj Bosni... ne kazem da je Bosna iskljucivo srpska zemlja u to vreme... to nije tacno... da je tacno, Bosna bi bila deo integralnog srpskog kraljevstva koje se sirilo pretezno prema juznim zemljama...

Al Bosna je bila bratska drzava, hriscanska, deo istog kulturno-istorijskog kruga... bilo je tu sukoba medju nekim vladarima, ali bilo je vremena i kad su zajedno ratovali... istakao sam vezu preko Tvrtka u Bosni i Svetog Save u Hercegovini, i to se ne moze negirati...

Isto tako Hrvati mogu istaci katolicke vladare, porodicne veze... to isto stoji, i zato mislim da je najpravilnije zakljuciti da je srednjevekovna bosanska drzava svojevrsni mix srpskog i hrvatskog uticaja, sa odredjenim posebnostima.

Vrh

Naslov: Re: Lažiranje vlastite povijesti na primjeru iz Tuzle
PostPostano: 18 ruj 2012, 21:00 

Tulkas je napisao/la:
pagan je napisao/la:

evo sad i bugara...

Sta sve ovuda neces procitat.. :zubati Mislio je djecak na tzv bogumile (koji jesu izvorno iz Bugarske) samo ih zamjeni krstjanima crkve bosanske i jos ih nazva Bugarima...
Zagrepcanec ortodoxni.. Pisano je bosancicom tj, "arvaticom" i ne pokusavaj da sve povezujes sa srbadijom jer nema niti smisla niti argumenata

purgerčić veliš..more bit

iznenadi se čovjek svako malo, ne manjka specijalaca

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 21:00 

Veza preko Tvrtka moze biti samo djelimicna...Ako ce mo racunat babu..

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 21:01 

DzoniBG je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Ja nigde ne sporim hrvatski element u srednjevekovnoj Bosni... ne kazem da je Bosna iskljucivo srpska zemlja u to vreme... to nije tacno... da je tacno, Bosna bi bila deo integralnog srpskog kraljevstva koje se sirilo pretezno prema juznim zemljama...

Al Bosna je bila bratska drzava, hriscanska, deo istog kulturno-istorijskog kruga... bilo je tu sukoba medju nekim vladarima, ali bilo je vremena i kad su zajedno ratovali... istakao sam vezu preko Tvrtka u Bosni i Svetog Save u Hercegovini, i to se ne moze negirati...

Isto tako Hrvati mogu istaci katolicke vladare, porodicne veze... to isto stoji, i zato mislim da je najpravilnije zakljuciti da je srednjevekovna bosanska drzava svojevrsni mix srpskog i hrvatskog uticaja, sa odredjenim posebnostima.

ne samo vladare nego i veliku većinu tadašnjih stanovnika, pa majka mu stara, šta kažu povjesni izvori, koga bijaše više u bosni tada, katolika ili pravoslavnih, ima li više katoličkih starih crkvi ili pravoslavnih, šta kaže povjest, srušiše li turci više katoličkih ili pravoslavnih crkvi i nemoj samo o srbima katolicima....

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 21:03 

Tulkas je napisao/la:

I da je istinito, To ne znaci da je Srbin .. Vidis postoje svi pokazatelji da je krunjen u Milama kod Visokog.. Znas li gdje je sahranjen.. U to vrijeme su velikasi prihvatali sve i uzimali sve sto su mogli.. Da li je Dusan bio Grk

On je bio bosanski vladar, tada nezavisne srednjevekovne zemlje... al to ne znaci da je bio Madjar ili Finac...

On u svojim poveljama ne istice bosanski narod, istice Srbe... i tu krunu uzima... Srbi su tad bili narod, nesto sto je imalo odredjenu fizionomiju, ne u danasnjem smislu, ali moze se napraviti neka gradacija znacaja.

Kapiram da sa tobom kao sa Mirvom, sta god da iznesem kao argument, ti ces furati svoje...jbg...

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 21:04 

Tulkas je napisao/la:
Tu si u pravu, glede logike i povrsnog pogleda na sve.. Kao za Hercega Stjepana koji se nesto uskurcio oko Sv. Save pa odmah Srbin..

Ali šta je tu čudno , Sveti Savo je bio srpski patrijarh ,svetac ,učitelj naroda itd. Pola Hercegovine je danas u Crnoj Gori ,pa čak i u Srbiji (Prijepolje) , Srbi govore dijalektom koji nastao na toj zemlji ,Hercegovina je za Srbe u identitetskom smislu i važnija nego za Hrvate , Stjepan Kosača je kod Srba Stefan Kosača (o tome ti Jagnjeći može više reć) davno prije nego je Vuk Karadžić bio u planu. I sad ti meni reci po čemu bi se mi trebali odricati važnih elemenata našeg identiteta? Ta rasprava uopće nema smisla nego je riječ o čisto srpsko-hrvatskom prekurčivanju pa se stoga nema što čuditi da su Kulin Ban i Tvrtko postali "muslimani" i "Bošnjaci" u zadnje vrijeme.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 21:04 

Tulkas je napisao/la:

Jeste kako da ne.. Sve je vrvilo pravoslavcima al za repovima turskih konja

Ma tako je, vrsni poznavatelju povijesnih zbiljnosti :D

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2012, 21:07 

DzoniBG je napisao/la:
volvoks je napisao/la:
Istina :palacgore1
Al usporedi ova dva clanka, razlika nebo i zemlja

To je interpretacija iz razlicitih uglova...

Istina je da se o samoj biti te crkve bosanske jako malo zna, nacinu obreda, organizacije... Bosna je bila na raskrscu istoka i zapada, i hriscanskih crkvi sledstveno tome... vladari su tad prihvatali katolicanstvo, ili pravoslavlje, u skladu i sa politickim interesima... to je bilo mnogo drugacije nego perspektiva iz koje mi to danas posmatramo.

Prvi srpski kralj je trazio krunu od Pape... nije to uopste bilo neko verski zadojeno drustvo, nego se gledalo kako naci saveznike i opstati kao drzava i kraljevstvo... u skladu sa time treba i gledati ovu "crkvu bosansku", to je verovatno bila neka "domaca radinost" koja nije ni pravoslavna ni katolicka, vec negde izmedju balansira, dajuci neku posebnost toj drzavi...

Iznad svega, Bosna je bila hriscanska drzava... manje vise kao i ostale u tom vremenu... ovo sa bogumilima je jedan nevest pokusaj da se uz isticanje bliskosti toga sa islamom objasni odakle je izvorste danasnjih bosanskih muslimana...

Islam je miljama udaljen od bilo koje hriscanske sekte, pa i ove bogumilske, koja u Bosni uopste nije ni postojala, sto dovodi do totalnog apsurda cele konstrukcije.

bosanski vladari su bili katolici,neki gorljivi,neki ne.franjevci u bosni su na neki način čin odanosti bosanskih vladara papi.
da ne stavljamo dokumente,izaslanike... vjeruj nema potrebe

također do dolaska turaka, konkretno u bosni pravoslavna crkva,objekti i uticaj skoro da i ne postoje

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1018 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, Robbie MO i 34 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: