HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 sij 2025, 18:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 15420 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 617  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u CG
PostPostano: 23 lis 2012, 13:16 

totem je napisao/la:
Al si zapeo sa tim sefom postaje...Interesantno je kada se jednom pomene. Ne po stotinu puta. Odgovorio sam ti, kada su Srbi pristali na odluku sultana, neka pristanu sada i na odluku Djukanovica. Budite dosledni.

:sega

Pa nije taj sultan kojeg pominjete otišao u MUP i registrovao novu crkvu već je priča o Ohridskoj arhiepiskopiji vijekovima starija i od njega a i od mnogo čega na ovom dunjaluku, gospodine Totem. Mislim, budimo ozbiljni :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:19 

Agathonikos je napisao/la:
totem je napisao/la:
Al si zapeo sa tim sefom postaje...Interesantno je kada se jednom pomene. Ne po stotinu puta. Odgovorio sam ti, kada su Srbi pristali na odluku sultana, neka pristanu sada i na odluku Djukanovica. Budite dosledni.

:sega

Pa nije taj sultan kojeg pominjete otišao u MUP i registrovao novu crkvu već je priča o Ohridskoj arhiepiskopiji vijekovima starija i od njega a i od mnogo čega na ovom dunjaluku, gospodine Totem. Mislim, budimo ozbiljni :D

Tocno. I on ju je ukinuo(o crkovnom legalitetu toga akta suvisno je i pricati). A vi dan danas postujete taj njegov ukaz. Budimo ozbiljni.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:23 

vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:

Termin šizmatik je vrlo star, puno stariji od ustaške ideologije. Srbi su po Bosni popisivani kao "vlasi šizmatici". Valjda znaš toliko... živiš tamo.

Ovo je već droga Portorož :D
A ko nas je to tako potpisivao ako nije tajna, gospodine Vrilo :D
Vjerovatno puleni RKC koja nas je vijekovima tako nazivala ali avaj, i pravoslavni su vjekovima tako nazivali katolike sve dok nije došlo do promjena u tim odnosima jednih prema drugima ali izgleda da te promjene nisu obuhvatile i vas, jer smo po vama, mi i dalje šizmatici a bili bismo to i za gospodina Budaka, da je kojim slučajem među nama, ali nije :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:32 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Pretpostavljam da je pojam sekularne države nepoznat... Ili nek' gospoda iz Podgorice kažu da imaju državnu crkvu i religiju, pa da vidimo kako će to da ide. Još kad bi uspeli da dovuku značajniji broj verniku na skupove svoje privatne sekte, što bi to bilo fino.

Ako misliš da je državna time što se zove "crnogorska", kako objašnjavaš sebi pojam "srpske" pravoslavne Crkve? Je li i ona državna? Nije. Ali jeste tradicionalna, uz RKC i islam, sve druge vjerske zajednice su stavljene u drugi plan. To se i ne krije.

Ne znam da li se praviš lud ili ne čitaš. Dakle, ako državna vlast po svom nahođenju uvodi i ukida crkve, gde je tu sekularna država? A ja mislio da smo odmakli od sultana i Henrija VIII.

"Crkva" koju nema značajan broj vernika, "crkva" koju ne priznaje ni jedna druga bratska crkva, "crkva" koja svoje postojanje duguje vladajućoj partiji i policijskoj pratnji gde god se njeni sveštenici pojave nije crkva, već sekta. Ne znam šta nije jasno i šta tačno želiš da neko uradi povodom toga. :neznam

I to uopšte nije problematično sa strane toga da tzv CPC postoji (kao i svako drugo udruženje građana)... ali ta CPC i vladajuća partija u CG pokušavaju da otmu organizaciju i imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopije budimljansko-nikšićke.

Ali OK, opet naglašavam da vidim da je ovde logika kojom se svi vode, da SPC i Srbi treba da kupe prnje i idu za Srbiju.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:36 

Termin šizmatik je vrlo star, puno stariji od ustaške ideologije. Srbi su po Bosni popisivani kao "vlasi šizmatici". Valjda znaš toliko... živiš tamo.

Ovo je već droga Portorož :D
A ko nas je to tako potpisivao ako nije tajna, gospodine Vrilo :D
Vjerovatno puleni RKC koja nas je vijekovima tako nazivala ali avaj, i pravoslavni su vjekovima tako nazivali katolike sve dok nije došlo do promjena u tim odnosima jednih prema drugima ali izgleda da te promjene nisu obuhvatile i vas, jer smo po vama, mi i dalje šizmatici a bili bismo to i za gospodina Budaka, da je kojim slučajem među nama, ali nije :D

Počinješ me ozbiljno živcirati, a to nije dobro.
Vidi, ni pravoslavlje nije najsretnije riješenje, jer implicira da su svi drugi kršćani "krive" vjere.
Ako te nazivam pravoslavcem, ja de fakto pristajem na takvo viđenje kao točno.
Što je za mene neprihvatljivo.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:41 

Vidi, ni pravoslavlje nije najsretnije riješenje, jer implicira da su svi drugi kršćani "krive" vjere.

Pa i mi tebe nazivamo katolikom, zar ne?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:43 

Ako misliš da je državna time što se zove "crnogorska", kako objašnjavaš sebi pojam "srpske" pravoslavne Crkve? Je li i ona državna? Nije. Ali jeste tradicionalna, uz RKC i islam, sve druge vjerske zajednice su stavljene u drugi plan. To se i ne krije.

Ne znam da li se praviš lud ili ne čitaš. Dakle, ako državna vlast po svom nahođenju uvodi i ukida crkve, gde je tu sekularna država? A ja mislio da smo odmakli od sultana i Henrija VIII.

"Crkva" koju nema značajan broj vernika, "crkva" koju ne priznaje ni jedna druga bratska crkva, "crkva" koja svoje postojanje duguje vladajućoj partiji i policijskoj pratnji gde god se njeni sveštenici pojave nije crkva, već sekta. Ne znam šta nije jasno i šta tačno želiš da neko uradi povodom toga. :neznam

I to uopšte nije problematično sa strane toga da tzv CPC postoji (kao i svako drugo udruženje građana)... ali ta CPC i vladajuća partija u CG pokušavaju da otmu organizaciju i imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopije budimljansko-nikšićke.

Ali OK, opet naglašavam da vidim da je ovde logika kojom se svi vode, da SPC i Srbi treba da kupe prnje i idu za Srbiju.

Što će oni raditi u CG, ne zavisi od mene.
Ni moj život u nekim segmentima ne zavisi od mene, svi smo uslovljeni do određene mjere.
Samo mislim da nema ništa loše ni pogrešno da u CG postoje dvije PC, i dva zvanična jezika. U Kanadi je i francuski zvaničan, pored engleskog.
Živciraju me srpski nacionalisti koji bi najradije satrli svaki pomen na hrvatski jezik, crnogorski jezik, bosanski jezik. Ljudi, zajednička država se raspala, narodi rade na svojim identitetima. A kad dođe do rastave, dijele se i trivijalne stvari od nekoć zajedničkog pokućstva.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:46 

Katholis (grčki) znači univerzalan. Svatko može postati katolik. Biti u SPC a ne biti Srbin je već podvig. I prava rijetkost.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:48 

Evo ne znam kako ću to preživiti :D
Gospodine Vrilo, poklopite se ušima i stvar prepustite ipak pravoslavnima jer ovo su stvari koje vas, osim zluradosti koju osjećate prema SPC i želji da se raspadne na sto komada, ipak ne bi trebale posebno zanimati ali eto, zluradost je jača od nezabadnja nosa u stvari koje vas lično ne bi trebale zanimati, jer niti ste pravoslavan, niti pripadate SPC niti tzv. CPC, niti blage veze imate o tome. Jel si :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:49 

Samo mislim da nema ništa loše ni pogrešno da u CG postoje dvije PC, i dva zvanična jezika. U Kanadi je i francuski zvaničan, pored engleskog.

Vidiš. Mi se zapravo slažemo. I to potpuno. Samo što usmeravaš svoje delovanje na pogrešnu stranu. Treba da se obratiš milogorskoj partiji i da im objasniš da ne moraju pokušavati da istrebe srpski jezik, ime i crkvu iz svoje, mlađane, demokratske države da bi bili 100% patriJoti.

Ako se neko oseća kao Crnogorac koji nema veze sa Srbima, govori crnogorski jezik i skuplja se po skupovima te CPC (gde se oni već održavaju, u nekim salama i sl), to je njegovo demokratsko pravo. Onog momenta kad započne sa pravnim i fizičkim nasiljem, to prestaje da bude njegovo pravo, a postaje problem drugih ljudi.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 13:53 

Katholis (grčki) znači univerzalan. Svatko može postati katolik. Biti u SPC a ne biti Srbin je već podvig. I prava rijetkost.

Ozbiljno? :zubati Valjda shvataš da je to i bila poenta mog upisa. Pravoslavni vernici ne smatraju organizaciju pod rimskim episkopom univerzalnom, pa ipak koriste ime koje ste izabrali.

Što se tiče postajanja katolikom... Kad neko pomene Srbina katolika, ovde se u roku od 10 min upisuje 50% foruma i govori da tako nešto nikada nije postojalo i ne postoji i da su to Hrvati. Što pokazuje da i vi katoličku crkvu na ovom prostoru smatrate nacionalnom u praksi (ne mogu reći da se sada ne slažem sa tim).

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 16:11 

Ne razumije uopće poantu srbovanja na ovakvom forumu, nazivanja neistomišljenika Budakom i Pavelićem... Ne kažem da svatko MORA biti Hrvat da bi imao nešto reći, ali u pojedinim umovima ratovanja za teritorije (na kojima ne mogu izgraditi ni poljski WC uz školu) očito još nije gotovo. Ja bih sad mogao reći da bi Aga rado komadao i Hrvatsku, kad bi se Srpska pripojila Srbiji. Imate vi i tamo srpske braće, zar ne?

Gdje ti tu vidiš srbovanje? Da mi je znat? Nema šanse da ćemo dopustiti da jedan Sv. Vasilije Ostroški ,njegov Ostrog budu dio udruženja građana "CPC".

Ja nisam pretjerano religiozan ,ali nisam ni toliko liberalan da ću drugim prepustit dio naše povijesti i vjere ,neka "CPC" radi svoje ,što se mene tiče sretno im bilo ali kad pređu u NAŠ prag ,hvala Bogu da ćemo im reć gdje im je mjesto.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 17:01 

ZlatkoZG je napisao/la:
Ne razumije uopće poantu srbovanja na ovakvom forumu, nazivanja neistomišljenika Budakom i Pavelićem... Ne kažem da svatko MORA biti Hrvat da bi imao nešto reći, ali u pojedinim umovima ratovanja za teritorije (na kojima ne mogu izgraditi ni poljski WC uz školu) očito još nije gotovo. Ja bih sad mogao reći da bi Aga rado komadao i Hrvatsku, kad bi se Srpska pripojila Srbiji. Imate vi i tamo srpske braće, zar ne?

Gdje ti tu vidiš srbovanje? Da mi je znat? Nema šanse da ćemo dopustiti da jedan Sv. Vasilije Ostroški ,njegov Ostrog budu dio udruženja građana "CPC".

Ja nisam pretjerano religiozan ,ali nisam ni toliko liberalan da ću drugim prepustit dio naše povijesti i vjere ,neka "CPC" radi svoje ,što se mene tiče sretno im bilo ali kad pređu u NAŠ prag ,hvala Bogu da ćemo im reć gdje im je mjesto.

Pa, sretno.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 17:08 

Pa, sretno.

Nije sretno ,nego ti ne želiš vidjet da su Srbi ovdje na defensive ,i to je to. Kako bi bilo , hipotetički ,da neki bunjevci osnuju bunjevačku katoličku crkvu i stalno napadaju Hrvate ,medijski ,politički pa i fizički da se Katolička Crkva izbaci iz svojih bogomolja na sjeveru Bačke, e to se radi u CG. Ako ti to nije jasno ili si zlonamjeran ili se praviš blentav.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 18:00 

Bilo kako bilo, katolicka crkva nije nacionalizirana, pa da i Bunjevci hoce osnovati bunjevacku katolicku crkvu, nije moguce. U pravoslavaca je crkva nacionalizirana, pa ako nastaje novi narod, u ovon slucaju Crnogorci, normalno da hoce nacionalizirati crkvu. Recimo, da ostanu pod skutima SPC, sto to onda znaci? Sto su oni onda?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 18:23 

puntar2.0 je napisao/la:
Bilo kako bilo, katolicka crkva nije nacionalizirana, pa da i Bunjevci hoce osnovati bunjevacku katolicku crkvu, nije moguce. U pravoslavaca je crkva nacionalizirana, pa ako nastaje novi narod, u ovon slucaju Crnogorci, normalno da hoce nacionalizirati crkvu. Recimo, da ostanu pod skutima SPC, sto to onda znaci? Sto su oni onda?

Pa većina takvih Crnogoraca ,onih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi su pripadnici SPC-a i tu ne vide problem.SPC je oduvijek imala i uvijek će imat vjernike koji nisu Srbi. PC nisu kao protestanske pa da svaka šuša radi,već postoji kanonsko pravo, mislim da Katolici općenito su veoma loše upoznati sa Pravoslavljem ,biti druge grupe ne daje automatsko pravo na Crkvu. Zato SPC nemože jednostavno priznati MPC (koja ima Crkvenost) nego se moraju poštivati kanonska pravila.

Npr. jedan primjer Rusija je priznala Abhaziju i Južnu Osetiju ali RPC i dalje priznaje da je to kanonski teritorij gruzijske patrijaršije ,iako je to samo nominalno, u takvim slučajevima crkvena vlast se ponaša drugačije od svjetovne.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 18:59 

puntar2.0 je napisao/la:

Gospodine Puntar, kanonske pravoslavne crkve su u međusobnom duhovnom jedinstvu i to je praktično jedna crkva samo što je administrativno podijeljena na način nesvojstven katoličkoj crkvi a te podjele uglavnom prate teritorijalnu i jezičku organizaciju naroda koji joj većinski pripada pa otud i njihovi nazivi, mada ni to nije pravilo jer postoje i patrijaršije koje u svom nazivu nemaju naacionalni predznak, kao što su Aleksandrijska, Jerusalimska, Antiohijska...
Doduše, koliko znam, i katolička crkva ima nešto slično pa imate nacionalne biskupske konferencije mada im je svima glava u Vatikanu, za razliku od pravoslavnih crkava koje su u administrativnim pitanjima, autokefalne, odnosno nezavisne jedna od drugih a tako je od samih početaka crkvene organizacije. U duhovnom smislu, svejedno vam je gdje ćete se Bogu pomoliti i ko ste i šta ste jer ako ste pravoslavan, onda je vaša i ruska i srpska crkva jer učenje je jedno i samo možete imati problem sa razumijevanjem jezika što uostalom imate i vi, kad odete u Njemačku ili bilo gdje drugo gdje vam je jezik službe nerazumljiv.
Što se novih nacija i njihovih crkava tiče, sve OK ali vi u slučaju novih nacija imate barem minimum razlikovanja jedne nacije od druge dok u titogorskom slučaju, te stvari ne postoje jer nikakve, ni najmanje razlike nema između nekog Petra Božovića koji je Srbin i Petra Božovića kojem je neko rekao da je od danas, titogorac a ne Srbin.

Dakle, sve isto, jezik, istorija, običaji, imena, prezimena i svaki i najmanji detalj im je isti i da sto godina pokušavate naći barem atom razlike među njima koji bi bio dovoljan da ih smatrate pripadnicima različitih nacija, nećete uspjeti jer ga nećete naći.
Drugo, ta novonastala nacija u nedostatku bilo kakve svoje posebnosti od srpske nacije u CG, ide na to da sve srpsko u CG dekretom proglašava titogorskim, bilo da je riječ o vladici Njegošu, sv. Petru Cetinjskom itd i sve što naiđe u spisima gdje se pominje riječ "crnogorski" proglašava nacionalno crnogorskim, kao kad biste sve iz spisa gdje se pominje riječ "hercegovački" dekretom proglasili nacionalno hercegovačkim itd.
Znači sprdnja od nacije koja ne može krađom par SPC - crkava oko Cetinja i dovođenjem par bivših pravoslavnih crkvenih probisvjeta na njeno čelo, tražiti od Srba, barem većine, da je ikad prihvati i kao posebnu naciju i kao posebnu PC.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:07 

To je oksimoron i praktički nemoguće :pepam

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:09 

ZlatkoZG je napisao/la:

Kad bi Srbi tu bili primjer bilo bi to lijepo.. Al sam Tadić svojata Gundulića, Andrića nam se stalno svojata itd.. Čitava plejada ne-Srba koji su kak ti veliki srpski uglednici..

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:12 

Ibar je napisao/la:

To je oksimoron i praktički nemoguće :pepam

A kako vi to znate, gospodine Ibar :D

Jeste li možda pokušali pa vam nisu dali ili onako, odoka procjenjujete pripadnost PC koja je jedna sveta i apostolska, bez obzira kakav naziv ima svaka od njenih autokefalnih kćerki :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:24 

Gdine Agat koliko vi vjernika SPC u Srpskoj poznajete a da nijesu Srbi? :D

Ne računamo neke iz miješanih brakova ili muževe odnosno žene nekih Srbeka?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:27 

Ibar je napisao/la:
Kad bi Srbi tu bili primjer bilo bi to lijepo.. Al sam Tadić svojata Gundulića, Andrića nam se stalno svojata itd.. Čitava plejada ne-Srba koji su kak ti veliki srpski uglednici..

Ivo Andrić je bio član SANU-a, prema tome Ivo Andrić je i srpski pisac bez obzira što je bio Hrvat.

Ne podržavam glumatanje oko Dubrovnika, mislim da niko ozbiljan ne doživljava Gundulića Srbinom.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:32 

Ovdje griješiš po pitanju par bitnih stvari... Nitko razuman ne tvrdi da su vojvođanski Srbi bolji od drugih. Ali srpska inteligencija AU monarhije jeste bila most suradnje sa Srbijom, kojoj je itekako trebao taj feedback, da tako nazovem njihov rad i ulogu u procesu emancipacije cijele nacije. Da ne navodim sad koliko je neponovljivih srpskih pjesnika 19. stoljeća rođeno upravo u Vojvodini... Ako je Kosovo kolijevka srpske nacije, Vojvodina je predstavljala prve korake u suvremeni svijet, onog vremena. Bojim se da Srbija danas ponovno kaska za ostatkom Evrope, a Vojvodina je svoj pokretački potencijal već potrošila.

Da, naravno da se taj dio srpskog naroda razvijao malo drugačije od drugih dijelova. Govorim o tome da se te posebnosti naglašavaju dotle da se izmišlja novi narod. Tako je bilo i sa Crnogorcima. Ne što su oni bili ili nisu bili posebni, već zato što su bili narod projekat.

O tome govori i recimo rasprostranjenost tog Crnogorstva - ima ga i van prave, stare Crne Gore, i po Vasojevićima i po staroj Hercegovini, zato što se tu prostire Republika Crna Gora. S druge strane, u istočnoj Hercegovini tog nekog "posebnog Crnogorstva" nema apsolutno nigdje, iako je stanovništvo veoma slično crnogorskom. Više Crnogoraca po naciji imaš u Vrbasu nego u Trebinju.

Citat:
Druga stvar, griješiš kad kažeš da među Vojvođanskim Hrvatima, Mađarima i drugima, nema razlike od njihovih sunarodnika u matičnim državama. Vidi se da nemaš živi i značajniji kontakt s drukčijim narodima, jer razlike itekako postoje. Mađarski jezik vojvođana je drukčiji od onih u matičnoj im državi, i po tome se mogu lako raspoznati u Budimpešti.
Isto važi i za Hrvate, koji većim dijelom govore štokavsku ikavicu, i po tome su unikatni u hrvatskom nacionalnom korpusu. Tu su i mentalitetske različitosti, čak i neki crkveni običaji, ali mislim da te odlike i razlike nisu toliko relevantne. Razlike postoje i nisu presedan koji postoji samo kod Srba.

Pa priznajem da nisam radio uporedna istraživanja, mada sam šokački slušao i po Sonti i po Subotici, a s Mađarima od Horgoša do Debeljače (kakve dvije sestre Mađarice drže dvije apoteke, u Crepaji i Debeljači... mljac... ).

Mislio sam na to da se od vojvođanskih Hrvata, Mađara ili Slovaka ne pravi nikakav novi narod.

Dosta je ružno bilo čiju kršćansku crkvu nazivati sektom, pogotovo ako si i sam šizmat.

Nadam se da ćete se kao šizmatik od takvih poteza uzdržavati.

Što se tiče "CPC", ona nije nikakva crkva, to je grupa građana. Ne može se okupiti deset ljudi i osnovati pravoslavnu pomesnu Crkvu kako im se ćefne.

Citat:
To što je danas vodi čovjek sumnjivog morala, ne znači da će tako biti i za pedeset godina. Ne znači ni da će ostati na stotinak ljudi. Pa CG nema ni milijun ljudi, velika svakako ne može biti.

Nije problem u tome što je vodi raspop i kriminalac, problem je što ona nije pravoslavna pomesna Crkva, već udruženje građana koje se lažno predstavlja.

Citat:
Crnogorci prolaze kroz period nacionalne emancipacije, u tom procesu su bitni jezik i Crkva, da bi se mogli zaokružiti kao autentičan narod. Srodan srpskom, ali svoj.

Možda Crkva njima treba kao dio identiteta (iako su uglavnom komunjare i antihristi), ali to ne znači da mi treba grupu građana da priznamo kao Crkvu.

Citat:
Vaš gotovo genetski urođeni hegemonizam i polaganje prava na sve što ste posjedovali prije par stoljeća ni danas ne jenjava. Ali to nije baš tema o kojoj imam volju raspravljati.

U civilizovanom svijetu se bilo kakvo pripisivanje negativnih osobina cijelom jednom narodu, posebno na osnovu genetike, odavno smatra svinjarijom najniže vrste.

Da, tzv. CPC je sekta

Sekta je nešto što se od nečega odvoji.

"CPC" se nije ni od čega odvojila, već se skupila grupa rakijaša da osnuje "crkvu", tako da se prije radi o kakvom kultu nego o sekti, mada je najpreciznija definicija - vjerska sekcija KPCG pod maskom DPSa.

totem je napisao/la:

Razlika je što je sultan tu odlučivao o ustrojstvu PC. Nije stvarao novu od šačice rakijaša i raspopova iz obližnjeg bircuza.

Inače, sultan je raspisao referendum pa su Srbi pristali?

Termin šizmatik je vrlo star, puno stariji od ustaške ideologije. Srbi su po Bosni popisivani kao "vlasi šizmatici".

U čuvenim popisima nad kraškim jamama?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:34 

Dobro Andrić je viko da je Jugoslaven a to je u osnovi vaš identitet naš nikako .. Tako da on svakako nije ˝čist˝ kao Gundulić slažem se.. Al Tadić je žešće kikso sa Gundulićem.. Odnosno pokušo pokupit kakve glasove prije izbora..

Al sam Vladika Grigorije je reko u NU2 da je Andrić čisti Hrvat i da tu nema spora tako da :D

Vrh

PostPostano: 23 lis 2012, 19:35 

Ibar je napisao/la:
Gdine Agat koliko vi vjernika SPC u Srpskoj poznajete a da nijesu Srbi? :D

Gospodine Ibar, ne postoje vjernici SPC u tom krutom nacionalnom značenju riječi na koji aludirate jer SPC je pravoslavna crkva i njen vjernik može biti svako ko je pravoslavne vjere. U blizini imam rusku porodicu koja u nedostatku hrama RPC, ide u hram SPC i tu sluša isto ono što bi slušala i u RPC i jednako kao i ja, osjećaju se njenim vjernicima baš kao što bih se i ja u Moskvi osjećao vjernikom RPC da kojim slučajem tamo živim. Znači, nijesu Srbi ali jesu pravoslavni i to je njima sasma dovoljno da pohode hramove SPC i u njima se Bogu mole :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 15420 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 617  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: