|
|
Stranica: 15/39.
|
[ 960 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
puntar
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 11:10 |
|
|
neoptereceni je napisao/la: zaboravih, englezi su jos dodali i englesku crkvu suprotstavljenu katolicanstvu i vatikanu, pa se ne vise ne kolju i zive pod jednim krovom. ah da,zato su onda poceli klati katolicke irce.
_________________ "Imamo svoju Hrvatsku!"Franjo Tudjman
http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 11:52 |
|
|
neoptereceni je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Ne šljive se, u najbolju ruku. Npr. u neredima u Albaniji pred nekoliko godina dio naseljen pravoslavnim Albancima je radio dar-mar i ganjao muslimane, a potaknut i naoružan iz (pravoslavne) Grčke.
Na ovom sam forumu naveo i osobni razgovor s poznanicom, visokoobrazovanom Albankom (muslimankom) kad sam ju pitao, glede mlade riđake koja ide na studij pa postoji "nezgodna" mogućnost da se zateleba u nekog stranoga, što je bolje:
*da se uda/ima vezu s BH muslimanom *ili s Albancem-katolikom
(isključio sam lošu opciju (Hrvat,..) i optimalnu (Albanac-musliman)). Inzistirala je da je bolje s BH Muslimanon, a na moje teze da je nacija važnija od religije da bi joj Albanac-katoli trebao biti bliži od nekog muslimanskog ne-Albanca: tvrdo je zadržala svoj stav.
Notorna glupost. Ni sa BH muslimanom, ni sa albanskim katolikom joj se bas ne bi pisalo dobro, s tim da je to sve vise vezano za nekakve plemenske odnose nego vjerske. U Albaniji je najvaznije malo modernije shvatanje plemena i nekakav lokal patriotizam, pa nacija, pa prazno mjesto pa religija. Ateista ima ponajvise, a ni oni se ne odricu ovog prvog i drugog. A ovo za religiju kao razlog nedavnih sukoba ne bi popusio ni najblentaviji tinejdzer, mada Grci odavno barkaju koliko im se dozvoli. Tekst je nepodkrijepljen, osim poznatom maglom da su Albanci tobože trokonfesionalna nacija. A ta "nacija" to jednostavno- nije. Kao ni npr. Libanonci, kod kojih razne konfesionalne skupine sklapaju često savezništva protiv "trećih" ako ovi ojačaju (npr. sad je na snazi savez maronita-katolika i sunita protiv šijita). Albanci jednostavno nisu nacija u modernom smislu, i njihovo tobožnje "držanje skupa" u sučeljavanju sa susjedima obična je bajka. I u doba službenoga ateizma Envera Hoxhe, vladao je neformalni savez između muslimana i pravoslavaca protiv katolika (koji s eu međuvremenu raspao). Ta "nacija" nije ni endogamna (kakav je to narod u kojemu u praksi nema brakova i potomstva među raznim konfesijama, kao pravilo ?), nema ni zajedničku kulturni tradiciju ni interpretaciju prošlosti (za muslimane su Turci blagoslov, za Albance-kršćane prokletstvo). I tu se, na mikro-razini, pokazuje da Albanci nisu prava nacija. Kao ni Sindhi, Bengalci itd. Oni jesu kolektivni entitet više od Švicaraca ili Belgijanaca, ali nisu nacija kao Danci ili Talijani.
|
|
Vrh |
|
|
neoptereceni
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 11:52 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: neoptereceni je napisao/la: Bosnjak sam, neopterecen ali ponosan, i sve da mi Dane kaze na sred Bascarsije da sam u stvari Hrvat, u neku ruku i na jednom nivou, ne samo da ga ne bih napao, vec bih se slozio sa njim. Bošnjak si, ali si i Hrvat, Cerić reče ali i Turčin, svako malo netko kaže i Bosanci, Iliri, štatijaznam. Mijenjate nacije kao čarape. A razlog svega je jer je muslimanima nacija nebitna. Sutra bi se Bošnjaci izjasnili kao Hrvati, ne sumnjam u to, kad bi im odgovaralo. Stvar je u tome što nama ne odgovara imati nekog tko je s tobom prije podne, a poslije podne misli drugačije. Ide popis stanovništva, pa da vidimo što je tko. Samo to se računa, kao i rezultati izbora (a Hrvati muslimani u BiH redovito biraju "hrvatske stranke" SDA, SBiH, SDP ). I onda musliman izabere SDA, na popisu se slobodno izjasni kao Bošnjak, a na forumu će Dane reći ma oni su mislili napisati Hrvat i birati HSP nego udba im nije dala. Ocito nisi shvatio smisao posla, vec ga uzeo bukvalno. Po tome evo na naucnoj bazi zakljucujem da se mozes izjasnjavati i kao australski aboridzin, ali si ipak u dusi Bosanac Teza o religiji prije nacije (jos samo da dodam da sam ateista, pa ti to uvredljivo podmetanje u startu pada u vodu), nije ekskluzivitet u islamu. Evo i ovdje je nekoliko ljudi reklo da su prvo katolici pa onda Hrvati, i to je njihov izbor. Ne bi se Bosnjaci izjasnjavali kao Hrvati, sve i da udju u konfederaciju sa RH, sem da se takvoj zemlji primjene metode iz Orwellove 1984. Poenta je da ne bi zbog toga nijekali prirodnu bliskost sa Hrvatima. Da ispravim i nekoga ko ovdje napisa da je HOS postojao samo u mjestima gdje su Bosnjaci bili u manjini, istine radi. Jednostavno nije tacno, postojao je organizovano i u sred Sarajeva, i uopceno misljenje o njima je bilo mnogo bolje nego o recimo lokalnom HVO-u, prevashodno jer ih nije trebalo tjerati u borbu.
|
|
Vrh |
|
|
neoptereceni
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 11:59 |
|
|
puntar je napisao/la: neoptereceni je napisao/la: zaboravih, englezi su jos dodali i englesku crkvu suprotstavljenu katolicanstvu i vatikanu, pa se ne vise ne kolju i zive pod jednim krovom. ah da,zato su onda poceli klati katolicke irce. Klali su ih sto su Irci (bar u ovo novije doba), a ne Irci. Teza je da isti narod suprotstavljenih religija ne moze zajedno, na to repliciram.
|
|
Vrh |
|
|
neoptereceni
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 12:08 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: neoptereceni je napisao/la: Notorna glupost. Ni sa BH muslimanom, ni sa albanskim katolikom joj se bas ne bi pisalo dobro, s tim da je to sve vise vezano za nekakve plemenske odnose nego vjerske. U Albaniji je najvaznije malo modernije shvatanje plemena i nekakav lokal patriotizam, pa nacija, pa prazno mjesto pa religija. Ateista ima ponajvise, a ni oni se ne odricu ovog prvog i drugog.
A ovo za religiju kao razlog nedavnih sukoba ne bi popusio ni najblentaviji tinejdzer, mada Grci odavno barkaju koliko im se dozvoli.
Tekst je nepodkrijepljen, osim poznatom maglom da su Albanci tobože trokonfesionalna nacija. A ta "nacija" to jednostavno- nije. Kao ni npr. Libanonci, kod kojih razne konfesionalne skupine sklapaju često savezništva protiv "trećih" ako ovi ojačaju (npr. sad je na snazi savez maronita-katolika i sunita protiv šijita). Albanci jednostavno nisu nacija u modernom smislu, i njihovo tobožnje "držanje skupa" u sučeljavanju sa susjedima obična je bajka. I u doba službenoga ateizma Envera Hoxhe, vladao je neformalni savez između muslimana i pravoslavaca protiv katolika (koji s eu međuvremenu raspao). Ta "nacija" nije ni endogamna (kakav je to narod u kojemu u praksi nema brakova i potomstva među raznim konfesijama, kao pravilo ?), nema ni zajedničku kulturni tradiciju ni interpretaciju prošlosti (za muslimane su Turci blagoslov, za Albance-kršćane prokletstvo). I tu se, na mikro-razini, pokazuje da Albanci nisu prava nacija. Kao ni Sindhi, Bengalci itd. Oni jesu kolektivni entitet više od Švicaraca ili Belgijanaca, ali nisu nacija kao Danci ili Talijani. Albanci nisu "toboze" trokonfesionalna nacija, vec po faktima (dodajmo i ateiste). Glupo mi je argumentirati opste poznato, ali evo: http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_AlbaniaKako "Albanci nisu prava nacija", ne zelim sa tobom uopste diskutovati oko toga. Ti imas neki egzotican, ali vec izgradjen stav, a ja te nemam interesa uvjeravati. U svakom slucaju bih rekao da je ovo sto govorim sigurno bolje potkrijepljeno nego "Imao sam poznanicu Albanku muslimanku, i ona..."... Zaista smijesno, to je otprilike kao da ja kazem "moj kum Hrvat voli tulumbe, sto znaci da Hrvati...". Logika iz predskolskog. Budi mi zdravo.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 13:35 |
|
|
neoptereceni je napisao/la: Ocito nisi shvatio smisao posla, vec ga uzeo bukvalno. Po tome evo na naucnoj bazi zakljucujem da se mozes izjasnjavati i kao australski aboridzin, ali si ipak u dusi Bosanac Veliko Hvala Austro-Ugarskoj jer je afirmirala naziv Bosna i Hercegovina pa se ja danas ne moram osjećati kao Bosanac. Pa zamisli. neoptereceni je napisao/la: jos samo da dodam da sam ateista, pa ti to uvredljivo podmetanje u startu pada u vodu Ne podmećem ja tebi osobno ništa. Govorim o Bošnjacima kao naciji. Islam ne poznaje nacije, jer je Islam osim vjere ujedno i politička ideologija. Može se čak nategnuto reći da je Islam nacija. Tako ti osobno možeš iskreno biti nacionalno Bošnjak/Bosanac/ŠtaLiVeć samo ako nisi musliman koji puno drži do vjere. Kršćanstvo s druge strane je samo vjera, i kršćanstvo nacije ne zanimaju. Caru carevo, Bogu Božje - razdvojenost vjere i politike. Naravno, govorim samo načelno, ako se uključe zlouporabe svaka vjera pa i kršćanstvo je ista.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1099 of 2558 - 42.96%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
neoptereceni
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 13:53 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: neoptereceni je napisao/la: Ocito nisi shvatio smisao posla, vec ga uzeo bukvalno. Po tome evo na naucnoj bazi zakljucujem da se mozes izjasnjavati i kao australski aboridzin, ali si ipak u dusi Bosanac Veliko Hvala Austro-Ugarskoj jer je afirmirala naziv Bosna i Hercegovina pa se ja danas ne moram osjećati kao Bosanac. Pa zamisli. neoptereceni je napisao/la: jos samo da dodam da sam ateista, pa ti to uvredljivo podmetanje u startu pada u vodu Ne podmećem ja tebi osobno ništa. Govorim o Bošnjacima kao naciji. Islam ne poznaje nacije, jer je Islam osim vjere ujedno i politička ideologija. Može se čak nategnuto reći da je Islam nacija. Tako ti osobno možeš iskreno biti nacionalno Bošnjak/Bosanac/ŠtaLiVeć samo ako nisi musliman koji puno drži do vjere. Kršćanstvo s druge strane je samo vjera, i kršćanstvo nacije ne zanimaju. Caru carevo, Bogu Božje - razdvojenost vjere i politike. Naravno, govorim samo načelno, ako se uključe zlouporabe svaka vjera pa i kršćanstvo je ista. To je u islamu mozda malo izrazenije nego u katolicanstvu, a i jedno i drugo pocinju i zavrsavaju na tim istim premisama. Sto se tice bosanskih muslimana, rekao bih da je puuuuuuuuuuuuunooooooo vazniji faktor to sto im je vjerska odrednica 100 godina nabijana kao prva od strane (posebno) Srba, a u novije doba i jednog dijela Hrvata, dok je u tursko doba nacionalna opredjeljenost sistematski ubijana, iz razloga koji nemaju nikakve veze sa islamom kao takvim. Medjutim, i to ze brzo mijenja, vec od kraja 2. sv. rata pa naovamo. Ustavom (tacnije amandmanima) iz 74 je nacija Musliman ispao nekakav los kompromis, jer prevashodno Srbi jednostavno nisu mogli progutati naziv Bosnjak, a i tada je to bila jedna od opcija. Sto se tice shvatanja islama kod Bosnjaka, puno je "mekse" nego kod mnogih drugih muslimana, ali siguran sam da ce neko sada iskopati dovoljno slika vehabija da "dokaze" suprotno. Pored toga, novokomponovani tokovi su, po meni, bas kao o kod novokompovanih katolika, prije svega nekakavo nadri-shvatanje islama, koje se moze lako zamijeniti nekom drugom nadri-odrednicom, onako kako je i doslo. Sve u svemu, ubijedjen sam da od te "islam all over the world" dogme nema prakticno nista u konacnici.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 14:52 |
|
|
O kakvoj privlačnosti govorite, stvarno niste normalni!
Kad čitam komentare na SarajevoX ili Avazu, mozak me zaboli koliko nas mrze.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 15:00 |
|
|
neoptereceni je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Tekst je nepodkrijepljen, osim poznatom maglom da su Albanci tobože trokonfesionalna nacija. A ta "nacija" to jednostavno- nije. Kao ni npr. Libanonci, kod kojih razne konfesionalne skupine sklapaju često savezništva protiv "trećih" ako ovi ojačaju (npr. sad je na snazi savez maronita-katolika i sunita protiv šijita).
Albanci jednostavno nisu nacija u modernom smislu, i njihovo tobožnje "držanje skupa" u sučeljavanju sa susjedima obična je bajka. I u doba službenoga ateizma Envera Hoxhe, vladao je neformalni savez između muslimana i pravoslavaca protiv katolika (koji s eu međuvremenu raspao). Ta "nacija" nije ni endogamna (kakav je to narod u kojemu u praksi nema brakova i potomstva među raznim konfesijama, kao pravilo ?), nema ni zajedničku kulturni tradiciju ni interpretaciju prošlosti (za muslimane su Turci blagoslov, za Albance-kršćane prokletstvo).
I tu se, na mikro-razini, pokazuje da Albanci nisu prava nacija. Kao ni Sindhi, Bengalci itd. Oni jesu kolektivni entitet više od Švicaraca ili Belgijanaca, ali nisu nacija kao Danci ili Talijani.
Albanci nisu "toboze" trokonfesionalna nacija, vec po faktima (dodajmo i ateiste). Glupo mi je argumentirati opste poznato, ali evo: http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_AlbaniaKako "Albanci nisu prava nacija", ne zelim sa tobom uopste diskutovati oko toga. Ti imas neki egzotican, ali vec izgradjen stav, a ja te nemam interesa uvjeravati. U svakom slucaju bih rekao da je ovo sto govorim sigurno bolje potkrijepljeno nego "Imao sam poznanicu Albanku muslimanku, i ona..."... Zaista smijesno, to je otprilike kao da ja kazem "moj kum Hrvat voli tulumbe, sto znaci da Hrvati...". Logika iz predskolskog. Budi mi zdravo. Odlika je nevježa da samo fraziraju kad ostanu bez teksta. No, kad je neko ozbiljnije pitanje, red je da se raščisti magla. Među dominirajućim teorijama nacije i nacionalizma vjerojatno najcjelovitija je ona Anthonyja Smitha, artikulirana u knjizi prevedenoj i na hrvatski i na srpski jezik. Bilo koji etnos bi morao imati uglavnom sljedećih šest značajki (navedeno prema Anthony Smith: Nacionalni identitet, Beograd, 1998 (prijevod djela National identity, London, 1991): *kolektivno vlastito ime *mit o zajedničkim predcima *zajednička povijesna sjećanja *jedan ili više razlikovnih elemenata zajedničke kulture *povezanost s određenom «domovinom» *osjećaj solidarnosti kod značajnih dijelova populacije Albancima kao naciji nedostaju točke 3., 4., pa i 6. Kod te plemenske etnije nema niti konsenzusa o zajedničkoj prošlosti, niti povijesnih sjećanja koja bi bila interpretirana na relativno uniformni način, ni zajedničke kulture koja je zbog konfesionalne obilježenosti (islam, kršćanstvo) realno nepostojeća u odnosu na cijelu prošlost do 20. stoljeća. Glede solidarnosti, ona je uglavnom plemenskoga tipa. Albanci tu spadaju s vjersko-civilizacijski raskoljenim bliskim skupinama (spomenuti Bengalci, Guđarati, ...Libanonci, Sirijci, sadašnji Egipćani s Koptima..) u etničke mješavine koje jednostavno nisu nacije u iole suvislom modernom smislu riječi.
|
|
Vrh |
|
|
neoptereceni
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 16:06 |
|
|
Ne slazem se da nemaju 3., 4. i 6., niti se konfesija uopce i spominje u kriterijima koje si sam odredio i postavio. Mada, kada vidim da za njih govoris da nisu nacija, pribojavam se priupitati za Indijce ili nedajboze Amerikance ili, jos gore, Kanadjane... Slutim odgovor, pa im samo jos otidji objaviti da oni jednostavno ne postoje.
Sada fakat necu dalje sa ovim OT.
|
|
Vrh |
|
|
KameniSpavač
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 22:21 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: neoptereceni je napisao/la: Albanci nisu "toboze" trokonfesionalna nacija, vec po faktima (dodajmo i ateiste). Glupo mi je argumentirati opste poznato, ali evo: http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_AlbaniaKako "Albanci nisu prava nacija", ne zelim sa tobom uopste diskutovati oko toga. Ti imas neki egzotican, ali vec izgradjen stav, a ja te nemam interesa uvjeravati. U svakom slucaju bih rekao da je ovo sto govorim sigurno bolje potkrijepljeno nego "Imao sam poznanicu Albanku muslimanku, i ona..."... Zaista smijesno, to je otprilike kao da ja kazem "moj kum Hrvat voli tulumbe, sto znaci da Hrvati...". Logika iz predskolskog. Budi mi zdravo. Odlika je nevježa da samo fraziraju kad ostanu bez teksta. No, kad je neko ozbiljnije pitanje, red je da se raščisti magla. Među dominirajućim teorijama nacije i nacionalizma vjerojatno najcjelovitija je ona Anthonyja Smitha, artikulirana u knjizi prevedenoj i na hrvatski i na srpski jezik. Bilo koji etnos bi morao imati uglavnom sljedećih šest značajki (navedeno prema Anthony Smith: Nacionalni identitet, Beograd, 1998 (prijevod djela National identity, London, 1991): *kolektivno vlastito ime *mit o zajedničkim predcima *zajednička povijesna sjećanja *jedan ili više razlikovnih elemenata zajedničke kulture *povezanost s određenom «domovinom» *osjećaj solidarnosti kod značajnih dijelova populacije Albancima kao naciji nedostaju točke 3., 4., pa i 6. Kod te plemenske etnije nema niti konsenzusa o zajedničkoj prošlosti, niti povijesnih sjećanja koja bi bila interpretirana na relativno uniformni način, ni zajedničke kulture koja je zbog konfesionalne obilježenosti (islam, kršćanstvo) realno nepostojeća u odnosu na cijelu prošlost do 20. stoljeća. Glede solidarnosti, ona je uglavnom plemenskoga tipa. Albanci tu spadaju s vjersko-civilizacijski raskoljenim bliskim skupinama (spomenuti Bengalci, Guđarati, ...Libanonci, Sirijci, sadašnji Egipćani s Koptima..) u etničke mješavine koje jednostavno nisu nacije u iole suvislom modernom smislu riječi. Bit će mi drago ako vam pri definiranju nacije budem od pomoći.1. POJAM NACIJE Sama riječ nacija potječe od latinske riječi 'nasci', što znači 'biti rođen'. U početku, ta je riječ označavala one koji su rođeni u istom mjestu. Kasnije je ona postala oznaka za čitav narod jedne zemlje. Postoji više definicija nacije. Tako je u Jugoslavenskoj enciklopediji iz 1961. godine navedeno kako je nacija narodna zajednica nastala na osnovi društvene podjele rada u epohi kapitalizma na određenom teritoriju i u okviru zajedničkog jezika i bliske etničke i kulturne srodnosti. Supek kaže da se nacije javljaju tek s građanskim revolucijama i napominje da se taj pojam ne poklapa s pojmom naroda (Supek, 1992:91). Kako bilo, zajedničko svim nacijama je kontinuitet teritorija, prirodne granice, jezična zajednica, ekonomsko jedinstvo, povijesno jedinstvo i 'nacionalna mitologija'. Zvonarević je te karakteristike podijelio na objektivne (teritorij, ekonomija i sl.) i subjektivne (državno-pravno, kulturno i jezično zajedništvo…)(Zvonarević, 1985:606). Modernije definicije nacije Ernest Gellner dijeli na kulturne i voluntarističke(Gellner, 1998:26). Kulturna definicija kaže da dva čovjeka pripadaju istoj naciji samo ako dijele istu kulturu. Pojam kultura u ovom slučaju označava sustav ideja, znakova, načina ponašanja i komunikacije. Prema voluntarističkoj definiciji dva čovjeka pripadaju istoj naciji samo ako jedan drugog priznaju kao pripadnike iste nacije. Hobsbwam smatra da nacija danas sve više gubi značajan dio svojih starih funkcija. Posebno se osvrće na teritorijalno ograničenu 'nacionalnu ekonomiju'(Hobsbwam, 1993:200). ..
|
|
Vrh |
|
|
KameniSpavač
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 22:24 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 23:22 |
|
|
neoptereceni je napisao/la: Ne slazem se da nemaju 3., 4. i 6., niti se konfesija uopce i spominje u kriterijima koje si sam odredio i postavio. Mada, kada vidim da za njih govoris da nisu nacija, pribojavam se priupitati za Indijce ili nedajboze Amerikance ili, jos gore, Kanadjane... Slutim odgovor, pa im samo jos otidji objaviti da oni jednostavno ne postoje.
Sada fakat necu dalje sa ovim OT. Pa naravno da neće, to je trol, vidio sam nakon nekih drugih upisa
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 23:27 |
|
|
KameniSpavač je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Odlika je nevježa da samo fraziraju kad ostanu bez teksta. No, kad je neko ozbiljnije pitanje, red je da se raščisti magla. Među dominirajućim teorijama nacije i nacionalizma vjerojatno najcjelovitija je ona Anthonyja Smitha, artikulirana u knjizi prevedenoj i na hrvatski i na srpski jezik. Bilo koji etnos bi morao imati uglavnom sljedećih šest značajki (navedeno prema Anthony Smith: Nacionalni identitet, Beograd, 1998 (prijevod djela National identity, London, 1991):
*kolektivno vlastito ime *mit o zajedničkim predcima *zajednička povijesna sjećanja *jedan ili više razlikovnih elemenata zajedničke kulture *povezanost s određenom «domovinom» *osjećaj solidarnosti kod značajnih dijelova populacije
Albancima kao naciji nedostaju točke 3., 4., pa i 6. Kod te plemenske etnije nema niti konsenzusa o zajedničkoj prošlosti, niti povijesnih sjećanja koja bi bila interpretirana na relativno uniformni način, ni zajedničke kulture koja je zbog konfesionalne obilježenosti (islam, kršćanstvo) realno nepostojeća u odnosu na cijelu prošlost do 20. stoljeća. Glede solidarnosti, ona je uglavnom plemenskoga tipa.
Albanci tu spadaju s vjersko-civilizacijski raskoljenim bliskim skupinama (spomenuti Bengalci, Guđarati, ...Libanonci, Sirijci, sadašnji Egipćani s Koptima..) u etničke mješavine koje jednostavno nisu nacije u iole suvislom modernom smislu riječi. Bit će mi drago ako vam pri definiranju nacije budem od pomoći.1. POJAM NACIJE Sama riječ nacija potječe od latinske riječi 'nasci', što znači 'biti rođen'. U početku, ta je riječ označavala one koji su rođeni u istom mjestu. Kasnije je ona postala oznaka za čitav narod jedne zemlje. Postoji više definicija nacije. Tako je u Jugoslavenskoj enciklopediji iz 1961. godine navedeno kako je nacija narodna zajednica nastala na osnovi društvene podjele rada u epohi kapitalizma na određenom teritoriju i u okviru zajedničkog jezika i bliske etničke i kulturne srodnosti. Supek kaže da se nacije javljaju tek s građanskim revolucijama i napominje da se taj pojam ne poklapa s pojmom naroda (Supek, 1992:91). Kako bilo, zajedničko svim nacijama je kontinuitet teritorija, prirodne granice, jezična zajednica, ekonomsko jedinstvo, povijesno jedinstvo i 'nacionalna mitologija'. Zvonarević je te karakteristike podijelio na objektivne (teritorij, ekonomija i sl.) i subjektivne (državno-pravno, kulturno i jezično zajedništvo…)(Zvonarević, 1985:606). Modernije definicije nacije Ernest Gellner dijeli na kulturne i voluntarističke(Gellner, 1998:26). Kulturna definicija kaže da dva čovjeka pripadaju istoj naciji samo ako dijele istu kulturu. Pojam kultura u ovom slučaju označava sustav ideja, znakova, načina ponašanja i komunikacije. Prema voluntarističkoj definiciji dva čovjeka pripadaju istoj naciji samo ako jedan drugog priznaju kao pripadnike iste nacije. Hobsbwam smatra da nacija danas sve više gubi značajan dio svojih starih funkcija. Posebno se osvrće na teritorijalno ograničenu 'nacionalnu ekonomiju'(Hobsbwam, 1993:200). .. To su neloši, no zastarjeli autori. Za sada su dominirajuće teze Benedicta Andersona s jedne, te Anthonyja Smitha s druge strane. Iako je Smith bliži realnosti od Andersona, promašio je kao i on u elementarijama: samo blenton može dovoditi u pitanje da su Grci 400 pr.n.e. bili nacija. Hobsbawm je ljevičarski verglec koji se napromašivao n puta, o ostalima (Zvonarević it.) da i ne govorimo- marksistički skolastici.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 09 lis 2009, 23:46 |
|
|
neoptereceni je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Pa naravno da neće, to je trol, vidio sam nakon nekih drugih upisa
Ti se jos uvijek samodopisujes? OK, ako sam ti vec tako povrijedio tastinu, obecavam da necu nikada vise, ukoliko ne dodjemo u kontakt. Vazi? Budi mi zdravo.
|
|
Vrh |
|
|
KameniSpavač
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 lis 2009, 08:51 |
|
|
"Hroboatos"
"To su neloši, no zastarjeli autori. Za sada su dominirajuće teze Benedicta Andersona s jedne, te Anthonyja Smitha s druge strane. Iako je Smith bliži realnosti od Andersona, promašio je kao i on u elementarijama: samo blenton može dovoditi u pitanje da su Grci 400 pr.n.e. bili nacija.
Hobsbawm je ljevičarski verglec koji se napromašivao n puta, o ostalima (Zvonarević it.) da i ne govorimo- marksistički skolastici." .....................................................................................................
Veliki je broj znanstvenika i "paraznanstvenika" koji su se bavili definiranjem pojma nacije. U bivšoj državi, jedno vrjeme je u uporabi bila Staljinova definicija pojma nacje, a zatim jedna slična, ali nešto modificirana - Kardeljeva, ( Edvard Kardelj ) Skoro sve nacije imaju i neke svoje specifikume koji su vezani za njihov nastanak. Stoga i postoji vrlo šarolik pristup njihovom definiranju. No, postoje i stalna, opća i nužna svojstva jedne nacije i ona su uključena u sve definicije:
- kompaktan teritorij - zajednički jezik - kulturne srodnosti...
Odaljili smo se od teme... ksenofobičarske i udbaško-kosovske, kvazinacionalističke. Budale bi rekle i domoljubne ! ( O tempora, o mores ! )
|
|
Vrh |
|
|
Hadeka
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 08 pro 2009, 00:07 |
|
Pridružen/a: 06 pro 2009, 23:19 Postovi: 1059 Lokacija: Rekoše nam "u banani"! Do kad, vidit ćemo!
|
Ministry of Sound je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Evo nekih primjera gdje su Bošnjaci zadržali tekovine hrvatske uljudbe. I dan danas koriste bosanski ljiljan kano svoj grb, a mnogi Hrvati katolici su ga se na pr. odrekli. Zatim, Bošnjaci veličaju hrvatske književnike Musu Ćazima Ćatića, Maka Dizdara, Aliju Nametka, Mulabdića..., a mi Hrvati katolici smo ih se odrekli premda su dotični za svoga života izražavali žestoko hrvatsko domoljublje. Ima još takvih primjera.
Za tvoju informaciju, davno nam se javio nećak ili rođak Maka Dizdara, iz fondacije Mak Dizdar sa zahtjevom da se tekst na http://www.hercegbosna.org/ostalo/dizdar.html u potpunosti skine sa stranice. Dotični gospodin je žestoko negirao hrvatstvo (izjašnjavanje kao Hrvat) Maka Dizdara. Toliko o tome Evo im ga na. Valjda mu je zasmetalo u napridovanju karijere to što mu je rod Mak Dizdar bio Hrvat. Svašta bi oni sada izokrenuli ... ali se pisana povist ne može samo tako izbrisati. Ne triba im dat za pravo nikako, neka pišu oni bošnjačku povist, ali od 1993. P.S. Hebeš naciju od koje sam ja duplo stariji.
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 08 pro 2009, 15:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60246 Lokacija: DAZP HQ
|
sličnost? možeš ih oboje genocidisat, a da se ne uznemiravaju oko toga previše jesmo mi imali Vukovar, ali smo im vratili za to...a da smo imali Srebrenicu, ne bi srpske glave ostalo u BIH ili RH garant. tu negdje uočavam razliku. jednako tako i Srbi u Srbiji su poprilično bezbrižni i nezainteresirani za stradanja Srba s ove strane Drine.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
FOCAK
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 pro 2009, 15:39 |
|
|
PCM je napisao/la: Meni je od svega najnevjerovatnije to kako su oni olako prešli preko svega što su im u praktički najbližoj povijesti Srbi "napravili" ... Uistinu nevjerovatno .
Odvalili ih iz kompletne Istočne Bosne , opsada Sarajeva , napravili najveći pokolj u Europi nakon WW2 u Srebrenici, a i u Zapadnoj Bosni su se bez problema poznatim "metodama" obračunavali kako s njima tako i s nama ...
I opet nije prošlo ni 15ak godina i ćaobao ... Izuzev nekakve patetične kuknjave tu i tamo, te tu i tamo dnevno-politikantskih zahtjeva za nekakvim ukidanjem RS i sličnih gluposti , nema praktički apsolutno ništa . Nekakva mržnja, osjećaj nepravde , bijes tralala prema Srbima praktički ne postoji ni izbliza u onom intetnzitetu u kojem bi se očekivala po logici stvari da postoji. Potpuno nevjerovatno ...
Kao dijete koje dobije šamarčinu od roditelja i uzmu mu najdražu igračku. Malo kmečanja nakon kojeg se shvati realnost . samo ovdje su "igračke" ljudske glave ...
Meni je iskreno to pregadljivo. Siguran sam da im mi ne oprostili ni jednu mrtvu glavu a kamoli tolike tisuće . Ja osobnno bar ne bi 100%. Cekamo svojih 5 minuta,a onda su Srbi najebali i imace jednak broj zrtava kao i mi u ovom ratu.Kakav god rat da izbije sljedeci put Srbi su donji.Eto sta ces vise?
|
|
Vrh |
|
|
FOCAK
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 pro 2009, 15:40 |
|
|
dudu je napisao/la: sličnost? možeš ih oboje genocidisat, a da se ne uznemiravaju oko toga previše jesmo mi imali Vukovar, ali smo im vratili za to...a da smo imali Srebrenicu, ne bi srpske glave ostalo u BIH ili RH garant. tu negdje uočavam razliku. jednako tako i Srbi u Srbiji su poprilično bezbrižni i nezainteresirani za stradanja Srba s ove strane Drine. Lako je tuci kad si jaci,samo vraticemo im ako budemo mogli?Nemoj zaboraviti da smo mi ratovali 2 protiv 12 miliona njih 10 puta vise!
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 pro 2009, 15:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ne volim prijeteće i ratnohuškačke poruke usmjerene protiv bilo koga. Obuzdaj se malo jarane.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Zepce Jugend
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 pro 2009, 15:42 |
|
|
FOCAK je napisao/la: dudu je napisao/la: sličnost? možeš ih oboje genocidisat, a da se ne uznemiravaju oko toga previše jesmo mi imali Vukovar, ali smo im vratili za to...a da smo imali Srebrenicu, ne bi srpske glave ostalo u BIH ili RH garant. tu negdje uočavam razliku. jednako tako i Srbi u Srbiji su poprilično bezbrižni i nezainteresirani za stradanja Srba s ove strane Drine. Lako je tuci kad si jaci,samo vraticemo im ako budemo mogli?Nemoj zaboraviti da smo mi ratovali 2 protiv 12 miliona njih 10 puta vise! De ne seri molim te
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 pro 2009, 15:43 |
|
|
FOCAK je napisao/la: PCM je napisao/la: Meni je od svega najnevjerovatnije to kako su oni olako prešli preko svega što su im u praktički najbližoj povijesti Srbi "napravili" ... Uistinu nevjerovatno .
Odvalili ih iz kompletne Istočne Bosne , opsada Sarajeva , napravili najveći pokolj u Europi nakon WW2 u Srebrenici, a i u Zapadnoj Bosni su se bez problema poznatim "metodama" obračunavali kako s njima tako i s nama ...
I opet nije prošlo ni 15ak godina i ćaobao ... Izuzev nekakve patetične kuknjave tu i tamo, te tu i tamo dnevno-politikantskih zahtjeva za nekakvim ukidanjem RS i sličnih gluposti , nema praktički apsolutno ništa . Nekakva mržnja, osjećaj nepravde , bijes tralala prema Srbima praktički ne postoji ni izbliza u onom intetnzitetu u kojem bi se očekivala po logici stvari da postoji. Potpuno nevjerovatno ...
Kao dijete koje dobije šamarčinu od roditelja i uzmu mu najdražu igračku. Malo kmečanja nakon kojeg se shvati realnost . samo ovdje su "igračke" ljudske glave ...
Meni je iskreno to pregadljivo. Siguran sam da im mi ne oprostili ni jednu mrtvu glavu a kamoli tolike tisuće . Ja osobnno bar ne bi 100%. Cekamo svojih 5 minuta,a onda su Srbi najebali i imace jednak broj zrtava kao i mi u ovom ratu.Kakav god rat da izbije sljedeci put Srbi su donji.Eto sta ces vise? ovo mi se čini vrlo izgledno. slično mi je odgovorio ženin rođak na primjedbu kako to da u gradu brčkom u kojemu je podjednako i srba i muslimana na prvi pogled sve mirno. nitko se ne druži ali ni svađa. ženin rođak je naravno hrvat, malo smo u selu čavrljali pošto me je zanimalo stanje stvari u distriktu.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
FOCAK
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 pro 2009, 15:45 |
|
|
Ja govorim ako ispadne prilika nije ovo sa pjenom na ustima.SIGURNO c im se osvetiti,svak bi nema veze dali su to Hrvati,Turci ili Grci?Znaju to i Srbi,al nevidim sta vi Hrvati imate stim?
|
|
Vrh |
|
|
atan
|
Naslov: Re: Muslimani i Srbi- kobna privlačnost Postano: 10 pro 2009, 15:46 |
|
|
dudu je napisao/la: sličnost? možeš ih oboje genocidisat, a da se ne uznemiravaju oko toga previše jesmo mi imali Vukovar, ali smo im vratili za to...a da smo imali Srebrenicu, ne bi srpske glave ostalo u BIH ili RH garant. tu negdje uočavam razliku. jednako tako i Srbi u Srbiji su poprilično bezbrižni i nezainteresirani za stradanja Srba s ove strane Drine. Genocid nije tema za zezanciju i ismijavanje,a što se tiče Vukovara prodan je za istu cijenu kao i Srebrenica.Toliko o Hrvatskoj sili nebeskoj i tvom qurčenju.
_________________ R.I.P. Sic
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 60 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|