HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 sij 2025, 22:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33851 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 1355  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Srbiji!
PostPostano: 03 stu 2012, 20:30 

Rea je napisao/la:
totem je napisao/la:
Mozda naizgled neosnovana mrznja ove lepojke prema Srbima lezi u jednoj prici...

Naime, zivjela je u Beogradu, kako sam cuo. U djevojackim godinama se zaljubila u jednog Micu...Micu Orlovica. Otkantao ju je. I ne krivim covjeka. Ustvari krivim ga. Kako se uopce spetljao...Ako je ova prica istinita. :zubati

Mislim da nije tacna prica. Rodjena je 1937. a njeni su se odmah posle rata preselili u SAD.

Moguce, pisalo je negdje, ne sjecam se u kojem listu. Bice da je najobicnija patka novinara. Nisam nikada citao njenu biografiju, samo znam da je zivjela u Beogradu neko vrijeme. Pa me ta prica zato i nije previse zacudila.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2012, 17:57 

Prelijepo, himna Srbije u sarajvu bez zvižduka :zubati

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 04 stu 2012, 22:47 

Jel to stvarno ili zezas, nisam gledala tekmu? :zubati

Ne znam koji je to fazon sa zvizdanjem himni, mi smo valjda u Bg-u i estonsku izvizdali. :ucelo

Vrh

PostPostano: 04 stu 2012, 22:50 

I jermensku... niđe veze.
Ima 4-5 himni kojima treba zviždati, sve ostalo je nekulturno.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2012, 23:25 

Ma totalna glupost...

Vrh

PostPostano: 04 stu 2012, 23:28 

Izgubila BiH od Srbije, baš sam jako tužan, a pritom mi je i jako drago. :D

Vrh

PostPostano: 05 stu 2012, 00:18 

Citat:
Nikolić imao incident na autoputu

Kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića potvrdio je večeras da se u petak ujutru na autoputu dogodio incident i saopštio da je Nikolić izrazio uverenje da će svi aspekti tog događaja biti ispitani.

"Predsednik Nikolić je izrazio svoje puno poverenje u pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji se brinu o njegovoj ličnoj bezbednosti", dodaje se u saopštenju iz Nikolićevog kabineta, bez navođenja bilo kakvih detalja o incidentu.

Nikolić je povodom incidenta izrazio je svoje puno poverenje u pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koji se brinu o njegovoj ličnoj bezbednosti, saopštila je večeras Pres služba predsednika Republike.

Predsednik je takođe izrazio uverenje da će svi aspekti incidenta biti ispitani do kraja, navedeno je u saopštenju.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, u pitanju je službeno policijsko vozilo koje se zaista neuobičajeno približilo koloni vozila pod pratnjom u kojoj je bio predsednik Nikolić.

Hm, zvuči poznato. Kako ono ide? "Ako neko vidi... narednih dana, recite mu da je i Tito imao problema sa nogom pre..."

Nikako da odlučim da li fabrikuju ove sukobe i afere ili su se stvarno zakačili sa ozbiljnim tipovima... Udbaško-tajkunsko-mafijaška hobotnica.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2012, 00:22 

Kad god pomislim da mi je simpatican kao predsednik i da nije toliko los kao sto sam mislila setim se te recenice i simpatije nestanu :zubati

Vrh

PostPostano: 05 stu 2012, 01:01 

Metemma je napisao/la:
Ратко Дмитровић: Стари Београд и нове љубави према Хрватској
Датум: November 03, 2012 Категорија: Култура |

После краћег прекида, за време и после рата, опет у Србији региструјемо већ патолошку снисходљивост и љубав према Хрватској, налазећи је у политици, култури, новинарству, док истовремено Загреб према Београду показује све веће гађење.

То код мене прераста у параноју; са све већим страхом узимам даљински у намери да изађем на РТС, јер ми се по правилу догађа да тамо затекнем неког хрватског певача. Не могу да оманем, сумњам у деловање сопствене подсвести која ме, проф. Јеротић би то савршено објаснио, приморава да пребацујем на РТС баш кад је тамо, шта ја знам, „Парни ваљак“, Нина Бадрић, „Нови фосили“, Масимо Савић, „Ладно пиво“, Борис Новковић…

Ништа немам против дотичне чељади и баш ме брига што су Хрвати, ако су добри певачи (узгред, Нина Бадрић је моја земљакиња, Српкиња са Баније), али ми смета готово необјашњива снисходљивост Београда према свему што долази из Хрватске, та потреба да се подилази некоме ко је према теби, да простите на изразу, свиња. Мислим на подилажење држави Хрватској. Горе споменути јесу појединачни случајеви, јесте да их у Београд не шаље држава, али они су пре свега хрватски певачи и њих у ову причу уводим као доказ једне све мучније и одвратније инфериорности.

ПОНОВО БЕОГРАД У ЗАГРЕБУ ВИДИ ЕВРОПУ
То траје деценијама, мало се примирило за време и после рата, али је настављено са још већим жаром. Поново Београд у Загребу види Европу, види развијени и модерни Запад, светлост париских булевара, касну ренесансу и рани барок, чује бечке валцере чији тактови долазе са сликама балова у огромним дворанама двораца подигнутих на мукама поданика једне некада моћне и силне Империје.

Опет Београд баца под ноге своја велика имена, гура их у мрачне подруме запуштених националних библиотека и музеја, годинама закатанчених, и клања се пред нечим што никакве вредности нема или је има у назнакама, али је „европско“.

Свака смрдљива сплачина која из Загреба у Београд дође у форми романа, казалишне представе, телевизијске серије, бива у српским медијима оцењена као прворазредни догађај. Крлежа – за којим у Загребу речи хвале више не потежу ни оцвале фрајле из некада високог загребачког друштва, које на ноћним ормарићима већ држе последњу карту за „Максимир“ – у Београду је величина, појам. У Београду државна фирма, „Службени гласник“, штампа његове „Маргиналије“.

Оне одвратне, расистичке, Крлежине квалификације о Србима, изговорене по окончању Првог светског рата, са којим може да се мери само згађеност писца Боре Ћосића (добитника националне пензије државе Србије) над српским народом, у Београду се тумаче као интелектуална слобода.

Исти ови који величају Крлежу сматрају да је „Философија паланке“ Радомира Константиновића, највреднија књига двадесетог века, објављена на овим просторима. Њима су Крлежини ставови, изнети по окончању Првог светског рата:„Беч гладује, Аустрије нема, руља завладала свјетом, рат су добили ови балкански цигани, какова ли срамота (…)

А тко је нас побједио? Ови ушљиви балкански цигани, који читаве дане жваћу лук и пљуцкају по апсанама, ова неписмена багра за вјешала, тој данас Европа вјерује и дала јој је у руке некакве барјаке“ … сјајан наговештај „Философије паланке“. Једину разлику код Крлеже и Константиновића у вредносним судовима о српским писцима налазимо у случајевима Боре Станковића и Војислава Илића. Крлежа, је држао да су они неоправдано запостављени у српској култури, да је Бора велики писац, а Илић врхунски песник, док Константиновић за ову двојицу у „Философији паланке“ не даје жуту банку.

Њему је све то паланачка уметност, а та и таква уметност – учи нас Константиновић, а то учење као јеванђеља разносе београдски заљубљеници у Крлежу и Константиновића – рађа национализам, мржњу, геноциде. Чему су Срби, закључак је јасан, склони.

НЕ ШТАМПАЈУ ОНИ НИ ИВУ АНДРИЋА
Спомињу ли у Хрватској српске писце, штампају ли њихова дела? Црњанског, на пример.

Ма какви. Не штампају они ни Иву Андрића, иако тврде да је Хрват, а српске писце спомињу тек да би ојачали контекст идеје „велике Србије“. Ту никада не изоставе Добрицу Ћосића који у хрватској перцепцији, ево већ три деценије, има позицију сотоне, монструма који напаја све што српски дише и српски се осећа.

Немам рекох већ, ништа против да у „Јутарњем програму“ и „Београдској хроници“ РТС-а гостују хрватски певачи, глумци и писци, али само ако истовремено у „Јутарњем програму“ и „Загребачкој кроници“ „Хрватске телевизије“ гостују певачи, глумци и писци из Србије. А не гостују, нема их, никада.

Подразумева се, ваљда, да они који воде српску државну телевизију имају додатне сензоре у односу на уредничку чељад која мути одвратне и отровне коктеле по осталим телевизијама са националном фреквенцијом. Једно је кад „Парни ваљак“ гостује на „Пинку“, а сасвим друго кад добије десет минута на „Радио-телевизији Србије“. То не може, није, и никада неће бити исто.

Посебна је прича однос новинара београдских телевизија, на челу са РТС-ом, према гостима из Хрватске. Ту се пуже по поду, љубе се и руке и ноге, топи од милине. Могу ови да причају шта хоће, београдски новинар их не слуша, он дрхти од задовољства што је уопште добио таквог госта. А да га случајно приупита нешто што би се у најслободнијој алузији могло оценити као неугодно… то је искључено. То се не догађа.

Најмање десет година је прошло како нисам одгледао ниједну тзв. дебатну политичку емисију на београдским телевизијама. Ниједну. Не трошим на то више од три, четири минута. Ништа не губим, јер знам, као и ви, коме је дозвољено да гостује, шта ће да га питају, шта ће овај да одговори, како при том држи руке, како се кревељи, све је унапред познато и чему губити време.

Тим пре што су све те приче хиљаду пута испричане, што су празне, демагошке, понижавајуће за здрав разум. Уместо тога читам Гогоља, Чехова или Јарослава Хашека. Сваке године бар два пута изнова читам „Доживљаје доброг војника Швејка“, издање у преводу Станислава Винавера, тако се браним од, између осталог, бешчашћа, простаклука, примитивизма и све чешће лудила које се слива са екрана српских телевизијских канала. Узгред, одавно немам дилему да је „Швејк“ најдуховитије дело написано људском руком.

СРЕЋНА ШТО ЈЕ УГОСТИЛА ХРВАТА
Како, рекох, не гледам ону врсту програма, што знају моји пријатељи, изненадио сам се кад ме је један од њих назвао да пита јесам ли гледао „Утисак недеље“, на ТВ Б92, каналу са националном фреквенцијом. То води Оља Бећковић, кћерка Матијина.

Нисам, кажем. А требало је, вели овај, много си пропустио. Шта сам пропустио, питам га. Ћутање Оље Бећковић када је неки хрватски писац, гост у емисији, председника Србије назвао фашистом. Не верујем да је ћутала, покушам да му опонирам, заиста не верујући да се то може оћутати.

Погледај сутра на њиховом порталу, то је сам крај емисије, рече овај. Погледам и заиста је човек, писац из Сплита, Анте Томић, председника Србије назвао фашистом. И лоповом. И заиста је Оља Бећковић ћутала, са блаженим изразом лица, срећна што је угостила једног Хрвата, Далматинца. Шта би се догодило да је неки српски писац, гостујући на „Хрватској телевизији“, председника Хрватске назвао фашистом? Емисија би тог часа била прекинута, а од госта из Београда тражило би се јавно извињење.

Наравно, све ово је незамисливо, јер на „Хрватској телевизији“ или неком од малобројних ТВ канала у Загребу, не гостују или се појављују, врло, врло ретко, јавне личности из Београда. Такви се још у ходнику извињавају „због српске агресије“, а на свако спомињање Срба и српства колутају очима, згражавајући се над самим питањем. Подсећам да је прошле година на ХРТ-у сат времена гостовао српски писац из Београда (тако су га најавили) Владимир Арсенијевић. Овај је, не буди лењ, у емисији одбацио свако припадање српском народу, рекавши да он нема то осећање. Ја нисам Србин, ја сам писац, казао је.

У ствари, ниједан Београђанин, да не кажем Србин, који је последњих година добио прилику за наступ на „Хрватској телевизији“, није испољио нормално и очекивано поштовање према народу и држави из које долази, али је испољио ону снисходљивост према свом домаћину какву показују београдски новинари према својим гостима из Хрватске.

Има ту још нешто; нећете дочекати да неки хрватски „јавни дјелатник“, из сфере политике или културе, у Београду каже једну ружну реч о својој држави, политичком систему, да уопште коментарише догађања у земљи из које долази. Код Срба је обрнуто, Срби користе сваку прилику да баш у гостима, у туђој авлији, за туђом трпезом, нарочито у Хрватској, опањкају своју државу, да коментаришу унутрашња питања о којима се, из пристојности, не говори „ван куће“. То је питање доброг одгоја, питање части.

Хајде да не трошимо папир на Соњу Бисерко, Жарка Кораћа, Наташу Кандић, разне елдепеовце из другосрбијанских медија и културних институција, ту је све јасно, али не могу, а да не споменем Зорана Живковића, председника Владе Србије после Ђинђићевог убиства, својевремено заменика председника ДС-а, сада кандидата за шефа те странке. Он је, има томе највише недељу дана, прихватио да се из родног Ниша укључи у програм „Хрватске телевизије“ и коментарише политичке односе и у ДС-у и у Србији. Није вам тешко да претпоставите шта је причао.

Мали је ово простор да се упознамо са свим или већином оваквих и сличних понашања политичке, културне и медијске елите у Београду. Љубав према хрватству у Београду добија нове замахе.

(Печат)

:yawn

Prvo, Pecat...glasilo ciji je glavni baja Vucelic, isti onaj koji je zario i palio na celu RTS-a u ratnim godinama...

Sto ne volim ove kompleksaske clanke... upravo ono na cemu bazira kritiku je deo njega samog... on pandurski pretura po tv-u da bi pronasao nekog Hrvata...i onda ga pomnozi sa x10, i cini mu se da samo gleda Hrvate na srpskim televizijama...

...sto pre svega nije tacno... ja gledam te iste televizije, ne toliko opsednuto kao doticni, ali bi primetio anomaliju da je u takvom obimu... tu i tamo izreklamiraju neki koncert, tu vec ima uhodani sled gostovanja u popularnim brbljaonicama, najava koncerta, malo sala i posalica, anegdota iz proslosti...da bi se ljudi smilovali da kupe koju kartu vise, jer im je ta TV medijski partner i promoter...

"Љубав према хрватству у Београду добија нове замахе." :zubati i jos cirilicom...

Ono sto jeste istina je da bilo ko od gostiju, dal iz sveta politike, muzike, knjizevnosti je dobro docekan, nigde agresivni novinari da mu se najebu ustaskog sunasca... neka opustena afirmativna zvaka...pre svega u smislu domacinstva, da ti se gost ne oseca kao da je bacen u kavez sa lavovima...

Ovaj daje kontra-primere, kako kidisu na Srbe na HRT-u, ili dovedu neke bednike da klimaju glavom... sorry Dmitre, meni takva nacionalna televizija ne treba...bolje mi je i preterano domacinski, nego kao kurjaci...

Hrvatstvo u Beogradu... :zubati Kakvih se vesla moras nasisati da izvalis da to dobija neki zamah... :w00t A ovde su se kuvale zelezne kashe da im bace na kiflu u nekoliko navrata, gro beogradske elite je u najmanju ruku na distanci prema njima, da ne kazem koliko ima onih koji ih preziru...

Obican narod ne jebe mnogo to pitanje...ovi stariji su voleli neke hrvatske pevace i pevacice, klinci se loze na Seve... svako je mogao ovde da odrzi koncert, cak i ona slina Dino Merlin i da se provede dobro...i to mi je jako drago, jer sve ono sto su srali kako ovde zive divljaci je tu obesmisljeno...

Beograd je bio i ostao metropola... a svi oni koji na ovakav nacin kenjaju...savetujem im da zaobidju ovaj grad... :neznam

Vrh

PostPostano: 05 stu 2012, 18:15 

Džoni, taj blago ponizni odnos zaista postoji. (na stranu paničari iz Pečata)

Nego, šta se ovo dešava sa Čedicom i partijom? Lečić, Srbljanovićka, veštica Pešić, Maraš, Samardžić, Maraš, Prokić, Ranđelović i niški odbor... U Beogradu pukli, u Vojvodini isto nepostojeći posebno ako Vrebalov promeni dres.

Iskreno, Srbiji bi lepo legla jedna "gradžanska" partija, da joj nisu na čelu Čedica i 40 razbojnika. Ko zna, možda Rasim profitira od silnih prelazaka.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2012, 19:13 

Hrvatstvo u Beogradu :D

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 11:31 

PCM je napisao/la:
Hrvatstvo u Beogradu :D

Sad si me sjetio RTBa iz kolovoza 95-e :
"Zvona katoličkih crkava u Subotici i Zemunu su danas zvonila veći dio dana kako bi slavila pad Krajine" =))

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 11:37 

I ja se toga sjećam :zubati
Čak je novinar oštro udario na milošovića, izdajnik prečana i slični epiteti

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 11:43 

volvoks je napisao/la:
I ja se toga sjećam :zubati
Čak je novinar oštro udario na milošovića, izdajnik prečana i slični epiteti

Da.
Čista smijurija.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 14:56 

Juce naletim slucajno na ovo... :klanjam

Odavno se zna za Caneta je je unikat, ali ovde je u svom stilu objasnio sve... :kava

Novinar zalutao, Cane je odrzao cas... doktor nauka...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 15:11 

Kad mu čujem glas, dobijem želju da ga gađam flašom.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2012, 21:55 

:smijeh

Vrh

PostPostano: 07 stu 2012, 01:15 

METROPOLA U KOJOJ SU SVI SU OPUŠTENI, VESELI...Hrvatice u Beograd odlaze na vikend-seks?FOTO: ARHIVA
Hrvatice vikendom masovno dolaze u Beograd zbog seksa, piše "Webcafe.hr".

"Begeš je metropola, svi su opušteni, veseli i stalno u muvingu, konobari su uljudni, sve radi od 0 do 24, još kad skuže da si iz Hrvatske odmah kreću runde", prepričava utiske iz Beograda svoje prijateljice, kolumnista sajta "Webcafe.hr", Domagoj Jakopović Ribafish.

U tekstu pod naslovom "Masovni odlazak Hrvatica na seks u Srbiju...", on se bavi fenomenom "mini seksualnog egzodusa" hrvatskih žena u Srbiju.

"Snježana ne prestaje mljeti, sva leprša od uzbuđenja, a ja se isključujem i mrštim obrve. Jer, neću pretjerivati, ali deseti put sam u svega nekoliko mjeseci čuo istu priču. Jel' oni kloniraju tog Nemanju!? Dobro, u svakoj priči dotični ima drugo ime i zanimanje, ali stvar sad postaje ozbiljna. Dakle, prijatelji moji, znani i neznani, ako do sada niste shvatili - Hrvatice su u posljednje vrijeme masovno krenule u Beograd na seks turizam. Kao, idu na đuskanje, malo vidjeti splav i noćni život, probati pravu leskovačku vješalicu i strgati se šljivom. Moš mislit. Odoše nam snaše na tuđe salaše, krenule žene na utovar preko grane".

Kolumnista navodi nekoliko razloga koji objašnjavaju ovaj fenomen. Mnogo je djevojaka koje žive u Hrvatskoj, a iz mješovitih brakova su zbog čega im je drag odlazak u Srbiju i Beograd. Zatim, "kriva" je i muzika, ali i to što se u Srbiji prave bolji filmovi.

"Najslušanija subkultura u Lijepoj našoj su - cajke, pa tu populaciju nevjerovatno privlači odlazak na rodno mjesto tog žanra".

Osim toga, u Beograd odlaze i oni koji "vole sve što je tuđe".

Međutim, nisu krive samo žene.

"Beograđani su se od pamtivjeka palili na naše cure", tvrdi Domagoj Jakopović Ribafish i citira svoju prijateljicu koja se u Beogradu super provodi sa izvjesnim Nemanjom.

"I sluša te, kužiš, i pazi što si rekla, i sudjeluje u spiki, i uvijek ima neku pričicu koja se nastavlja na tvoju, i ponaša se kao da mu je stalo to toga ko sam... A i ne pilji mi cijelo vrijeme u dekolte. A, kak' su tek zgodniii...", ispričala mu je Snježana.

Na kraju kolumne, autor pretpostavlja kako će fenomen seks turizma u Srbiji uskoro ipak da utihne:

"Benzin je sve skuplji, a tu se pojavio i novi izazov - seks s Turcima".

Vrh

PostPostano: 07 stu 2012, 11:01 

Metemma je napisao/la:
Mnogo je djevojaka koje žive u Hrvatskoj, a iz mješovitih brakova su zbog čega im je drag odlazak u Srbiju i Beograd.

Blah.....blah....deca JNA oficira i Kozaraca čije su dede ukrali stanove u Zagrebu 1945-e.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2012, 15:20 

Splicanke ne odu za Beograd, :zubati ima se materijala kuci.

Purgerice...http://youtu.be/4P4G1uBN_E4

Vrh

PostPostano: 07 stu 2012, 16:35 

Metemma je napisao/la:
METROPOLA U KOJOJ SU SVI SU OPUŠTENI, VESELI...Hrvatice u Beograd odlaze na vikend-seks?FOTO: ARHIVA
Hrvatice vikendom masovno dolaze u Beograd zbog seksa, piše "Webcafe.hr".

"Begeš je metropola, svi su opušteni, veseli i stalno u muvingu, konobari su uljudni, sve radi od 0 do 24, još kad skuže da si iz Hrvatske odmah kreću runde", prepričava utiske iz Beograda svoje prijateljice, kolumnista sajta "Webcafe.hr", Domagoj Jakopović Ribafish.

U tekstu pod naslovom "Masovni odlazak Hrvatica na seks u Srbiju...", on se bavi fenomenom "mini seksualnog egzodusa" hrvatskih žena u Srbiju.

"Snježana ne prestaje mljeti, sva leprša od uzbuđenja, a ja se isključujem i mrštim obrve. Jer, neću pretjerivati, ali deseti put sam u svega nekoliko mjeseci čuo istu priču. Jel' oni kloneiraju tog Nmanju!? Dobro, u svakoj priči dotični ima drugo ime i zanimanje, ali stvar sad postaje ozbiljna. Dakle, prijatelji moji, znani i neznani, ako do sada niste shvatili - Hrvatice su u posljednje vrijeme masovno krenule u Beograd na seks turizam. Kao, idu na đuskanje, malo vidjeti splav i noćni život, probati pravu leskovačku vješalicu i strgati se šljivom. Moš mislit. Odoše nam snaše na tuđe salaše, krenule žene na utovar preko grane".

Kolumnista navodi nekoliko razloga koji objašnjavaju ovaj fenomen. Mnogo je djevojaka koje žive u Hrvatskoj, a iz mješovitih brakova su zbog čega im je drag odlazak u Srbiju i Beograd. Zatim, "kriva" je i muzika, ali i to što se u Srbiji prave bolji filmovi.

"Najslušanija subkultura u Lijepoj našoj su - cajke, pa tu populaciju nevjerovatno privlači odlazak na rodno mjesto tog žanra".

Osim toga, u Beograd odlaze i oni koji "vole sve što je tuđe".

Međutim, nisu krive samo žene.

"Beograđani su se od pamtivjeka palili na naše cure", tvrdi Domagoj Jakopović Ribafish i citira svoju prijateljicu koja se u Beogradu super provodi sa izvjesnim Nemanjom.

"I sluša te, kužiš, i pazi što si rekla, i sudjeluje u spiki, i uvijek ima neku pričicu koja se nastavlja na tvoju, i ponaša se kao da mu je stalo to toga ko sam... A i ne pilji mi cijelo vrijeme u dekolte. A, kak' su tek zgodniii...", ispričala mu je Snježana.

Na kraju kolumne, autor pretpostavlja kako će fenomen seks turizma u Srbiji uskoro ipak da utihne:

"Benzin je sve skuplji, a tu se pojavio i novi izazov - seks s Turcima".

Na kafu, pa zatim na ono što dolazi poslije kafe, a što isto počinje sa ka. :zubati

Vrh

PostPostano: 07 stu 2012, 16:51 

BBC je napisao/la:
Metemma je napisao/la:
Mnogo je djevojaka koje žive u Hrvatskoj, a iz mješovitih brakova su zbog čega im je drag odlazak u Srbiju i Beograd.

Blah.....blah....deca JNA oficira i Kozaraca čije su dede ukrali stanove u Zagrebu 1945-e.

Zar ti taj članak uzimaš za ozbiljno? Pa tip je običan zajebant, kod mene u Osijeku nitko ne prigovara nikome zbog krvnih zrnaca a pogotovo neće u Zagrebu, kakve gluposti.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2012, 18:17 

Citat:
Milijarde od sunca

Na proleće u Srbiji počinje gradnja najvećeg solarnog parka u Evropi. Investicija vredna milijardu i 755 miliona evra. Solarni park biće u jugoistočnoj Srbiji.

Nerazvijenom jugoistoku Srbije stižu investicije u vrednosti od milijardu i 755 miliona evra. Na proleće bi trebalo da počne izgradnja najvećeg solarnog parka u Evropi. To obećava investitor, kompanija "Sekjurum ekviti partners internešenel", koja je sa Vladom krajem oktobra potpisala Ugovor. Prema najavama, Srbija će uz solarni park dobiti i tri nove fabrike.

U Srbiji se može dobro zaraditi i od sunca, jer je ovde zračenje čak 40 odsto veće od centralnoevropskog proseka. To je uz kvalifikovanu radnu snagu i ažurnost državnih institucija, investitoru bio, kako kaže, glavni motiv da u našoj zemlji gradi solarni park snage 1.000 megavata. Otud i simbolični naziv projekta – Jedan giga.

"Mi smo sa Vladom Srbije potpisali krovni sporazum, pravno obavezujući među stranama koji definiše detalje i rokove u vezi sa realizacijom projekta. Planiramo da do aprila sledeće godine dobijemo sve neophodne dozvole za izgradnju i krenemo u fizičku realizaciju", kaže direktor "Sekjurum ekviti partners internešenel" Ivan Matejak.

Investitor se obavezao da će projekat završiti do 2015. godine. Solarni park prostiraće se na 3.000 hektara. I Vlada i investitor tvrde da će se koristiti isključivo nepoljoprivredno, zapušteno zemljište.

Solarni park biće u jugoistočnoj Srbiji, ali još nije utvrđeno mesto, ali ono što se zna jeste da neće biti na jednoj nego na nekoliko lokacija. Pominje se područje Vranja, Dimitrovgrada i Pirota.

Od te investicije godišnje se očekuje 28 miliona evra prihoda, samo od poreza. Ministarka energetike Zorana Mihajlović ističe višestuki ekonomski značaj tog projekta.

"Nije u pitanju samo solarni park nego su u pitanju i kompanije koje će biti napravljene za proizvodnju kako solarnih panela tako i kompanije koje će se, zapravo, baviti proizvodnjom električne energije i solarne elektrane. Tri kompanije koje će biti napravljene zaposliće negde oko 700, 800 ljudi", rekla je Mihajlovićeva.

Podsticajne tarife za solarnu energiju su 23 evrocenta za kilovat-čas, ali država neće imati te troškove.

Direktor Ivan Matejak kaže da od Srbije za realizaciju te investicije ne traže nijedan vid posticajnih mera, što je danas tendencija u obnovljivim izvorima energije.

Firma "Sekjurum ekviti parters internešenel" registrovana je na Malti, a sedište je u Americi. Izvođač radova je "MX group", koja radi po tehnologiji trećeg proizvođača solarnih panela u Evropi.

Izvor: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1206392/Milijarde+od+sunca.html

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 00:17 

Ima li zaprašivanja iznad Srbije?

Beograd -- U Skupštini Srbije ubrzo će biti otvoreno i pitanje hemijskog zaprašivanja iz aviona čije su posledice po zdravlje ljudi još nepoznate, pišu Novosti.

Posle genetski modifikovane hrane, i ova tema biće otvorena u skupštini, saznaju Novosti u Odboru za zaštitu životne sredine.

Reč je o aktivnostima neobeleženih aviona u stratosferi širom planete, pa i iznad Balkana, koje se nazivaju geoinženjering, a koje SAD i multinacionalne kompanije opravdavaju borbom protiv globalnog zagrevanja.

Prema rečima Džona Holdrena, savetnika predsednika Obame, preko bele paučine atmosfere raspršuje se aluminijum-dioksid, barijumove soli i druga jedinjenja, i tako kontrolišu vremenske prilike na određenom području.

"Ekološki pokreti u regionu uveliko pričaju o ovom fenomenu, a Grci su, čak, pitali svoju vladu da li se takva zaprašivanja vrše i nad njihovom zemljom i koliko su štetna," kaže Milica Vojić Marković, predsednik Odbora za ekologiju.

Odgovor su i dobili, a u njemu uvijenu potvrdu da se zaprašivanja vrše, ali da nema podataka da li su štetna. Slične odgovore i domaći poslanici tražiće od naše vlade.

Po rečima poslanika Ivana Karića iz Zelenih Srbije (na listi DS), i domaći ekolozi su primetili beličaste tragove na nebu, koji ne nestaju tako brzo kao kad proleti mlaznjak.

"Detaljnije informacije imaćemo sledeće nedelje, posle kongresa Evropske zelene partije, u Stokholmu, i susreta sa Pernilom Hagberg, vođom Stranke zelenih, koja je prva pokrenula tu priču," kaže Karić.

Inače, hemijske tragove aviona, tzv. ”kemtrejls”, karakterišu specifične bele guste pruge koje satima ostaju na nebu. Novosadski ekolozi tvrde da su uočeni, recimo, iznad administrativne granice sa KiM, ali ne samo tamo. Iza aviona, koji lete obično u grupama od tri do pet, ostaju vrtlozi i statični tragovi, koji se u roku od nekoliko sati šire i pretvaraju u sivo-belu koprenu koja blokira prolaz sunčevih zraka, posle čega se primećuje ”uljasta” izmaglica. Ovo kasnije pada na zemlju kao bela paučina.

U hemijskim tragovima pronađeni su aluminijum i barijum oksid, mangan, gvožđe, stroncijum, bakterije, gljivice, pesticidi, mikoplazma, kao i oblici veštačkog života (nanovlakna).

U našem Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine objašnjavaju fenomen sasvim drugačije:

"Kontrolori letenja moraju da imaju apsolutni uvid svih letilica koje se nalaze iznad teritorije Srbije i mala je verovatnoća da neka letilica uđe na teritoriju, a da je ne otkrije kontrola letenja. Što se tiče tragova iz aviona, oni su posledica kondenzovane vodene pare, a dužina trajanja trake zavisi od okolne atmosfere. Ne može se govoriti o zaprašivanju."

Što se tiče globalnog zagrevanja, u Ministarstvu smatraju da ga nije moguće sprečiti nikakvim kontramerama kao što je zaprašivanje. Jedini princip je smanjenje emisije gasova staklene bašte. Agencija za zaštitu životne sredine, inače, vrši monitoring kvaliteta vazduha preko 40 automatskih mernih stanica, koje daju podatke o hemijskim i praškastim materijama. Za sada nisu uočili koncentracije hemijskih elemenata, zaključuju u Ministarstvu.
--
Posledice po ljudsko zdravlje i dalje su nepoznate, ali se zna da aluminijum na duže staze izaziva oštećenja mozga i Alchajmerovu bolest, barijum disajne tegobe, povišen krvni pritisak, mišićnu slabost, oštećenje jetre, bubrega, srca i slezine, kancer. Hronično trovanje manganom može da dovede do hendikepiranosti, a simptomi trovanja su: slabost, pospanost, emocionalni poremećaji, paraliza, sterilitet, glavobolje.

Nepoznate? Pa sad ste ih naveli... :confused1

Naučnici zaprašivanje nanovlaknima povezuju sa sve većim brojem obolelih od opasne kožne Morgelonsove bolesti.

Izvor: Večernje novosti

Vrh

PostPostano: 08 stu 2012, 13:02 

Oj braco Srbi i sestre Srpkinje...

Danas je Cika Dimitrije, hajducki rastanak... koga nanese put nek svrati na prasence, jagu, domacu rakiju, sarme, podvarak i ostale djakonije...

do veceri vec ce biti :smajl010 mada i sad nije bas potpuno trezna situacija :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33851 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 1355  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: