HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 sij 2025, 22:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 64  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti
PostPostano: 09 stu 2012, 01:10 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:
Novi Sad je jednostavno premali grad da bi bio glavni grad...

Ma nemoj? :zubati

Gari, mojne se vredjas :wink

Nama fali jedan grad od oko 500 stoja, ili vise, blizu milion, koji bi mogao da parira gravitaciji Beograda...

Ima primera gde glavni gradovi su manji... Kambera, Bern, Astana, Otava... pa ako hoces i Wasington...ali bitno drugacije predigre su u pitanju.

Prvi cu podrzati svaku ideju koja podrzava razvoj drugih delova Srbije, ali ovo je malo bombasticna izjava, bez ulazka u dubinu stvari...

Ako cemo vec tako, onda mislim da je vaznije uloziti u Nish nego u Novi Sad...pa nek se autonomashi pushe zbog ovoga...

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:13 

Da me ne razumeš pogrešno, apsolutno je besmisleno menjati gl.grad. A kad bi ga menjali, besmisleno je premeštati u NS. Slažem se da je bolji put razmeštanje institucija, fakulteta itd.

Ali uopšte se ne slažem da nam treba još jedan grad od milion. Tako bi ispalo da nam pola zemlje živi u tri grada. Beograd je velika glava na nejakom telu. Konstantinopolj Vizantije na izdisaju, Beč razbijene carske Austrije. Stanje neodrživo.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:15 

Alex je napisao/la:
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:

Gostujuća prijestonica?
E to je doista zanimljiv gospodarski koncept, moram priznati.

=putujući cirkus. Bacanje para, trošenje vremena i energije.

Mislim da to ni zakoni fizike ne dozvoljavaju.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:20 

Da me ne razumeš pogrešno, apsolutno je besmisleno menjati gl.grad. A kad bi ga menjali, besmisleno je premeštati u NS. Slažem se da je bolji put razmeštanje institucija, fakulteta itd.

Ali uopšte se ne slažem da nam treba još jedan grad od milion. Tako bi ispalo da nam pola zemlje živi u tri grada. Beograd je velika glava na nejakom telu. Konstantinopolj Vizantije na izdisaju, Beč razbijene carske Austrije. Stanje neodrživo.

Pa i London učestvuje u populaciji UK u otprilike istom odnosu kao Beograd u Srbiji (10mil/65mil, 1,5mil/7.2mil) pa Englezi ne vide problem u tome. Ipak još nismo dostigli nivo Atine u kojoj živi bukvalno pola Grčke.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:23 

Carmello Šešelj je napisao/la:

Pa i London učestvuje u populaciji UK u otprilike istom odnosu kao Beograd u Srbiji (10mil/65mil, 1,5mil/7.2mil) pa Englezi ne vide problem u tome. Ipak još nismo dostigli nivo Atine u kojoj živi bukvalno pola Grčke.

Give it time, Carmello. Give it time...

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:24 

@Jagnje

Od 24 grada u Srbiji Novi sad je drugi po broju stanovnika računajući okolinu, a ti znaš koja je to cifra. Pet NS = jedan BG, takođe sa okolinom.

Ne bih ja tu ništa dirala.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:25 

Nisam ni ja dobro rekao...ne u ovim okolnostima od postojecih ljudi nasaditi neki novi grad od jedne milje...nego da je uspeo hipoteticki da se razvije neki grad u proslosti koji je dalje od beograda nekoliko stotina kilometara, i da tu imamo oslonac...

Holandjani su tu sjajan promer, zemlja velicine oko pola Srbije, 15 miliona ljudi, a nema ni jednog bas velikog grada... to je po meni pravi model, al te stvari se jako tesko i dugo menjaju....

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:29 

Ma znam ja da ide ka tome, zato i kažem da JOŠ nismo dostigli nivo Atina/Grčka.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:31 

Nema odakle više BGD da raste. Ovo je plafon. Sledi stagnacija i opadanje.

DzoniBG je napisao/la:
Nisam ni ja dobro rekao...ne u ovim okolnostima od postojecih ljudi nasaditi neki novi grad od jedne milje...nego da je uspeo hipoteticki da se razvije neki grad u proslosti koji je dalje od beograda nekoliko stotina kilometara, i da tu imamo oslonac...

Holandjani su tu sjajan promer, zemlja velicine oko pola Srbije, 15 miliona ljudi, a nema ni jednog bas velikog grada... to je po meni pravi model, al te stvari se jako tesko i dugo menjaju....

Pa zato je potrebno stvoriti regione i nove centre. Imamo gradova sa potencijalom.

A BGD bi ja skratio za par opština. :zubati

Inače, svi kukaju na odumiranje sela. To uopšte nije toliko loše. Uopšte nije neophodno da imamo 2 000 000 sela po vukojebinama. Prosto je nemoguće tu obezbediti moderan, privlačan život i uslove za privređivanje. Ali jeste potrebno imati oslonac u svakom delu zemlje i odgovarajući broj zdravih seoskih naselja, na čemu bi vlada isto trebalo da radi.

Uopšte, bila bi potrebna neka demografska strategija i strategija ruralnog razvoja.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:36 

Nema odakle više BGD da raste. Ovo je plafon. Sledi stagnacija i opadanje.

DzoniBG je napisao/la:

Pa zato je potrebno stvoriti regione i nove centre. Imamo gradova sa potencijalom.

Inače, svi kukaju na odumiranje sela. To uopšte nije toliko loše. Uopšte nije neophodno da imamo 2 000 000 sela po vukojebinama. Prosto je nemoguće tu obezbediti moderan, privlačan život i uslove za privređivanje. Ali jeste potrebno imati oslonac u svakom delu zemlje i odgovarajući broj zdravih seoskih naselja, na čemu bi vlada isto trebalo da radi.

Uopšte, bila bi potrebna neka demografska strategija i strategija ruralnog razvoja.

Ne žele svi moderan privlačan život. Netko voli svoje koze, oronulu tarabu, i bijesnog Šarplaninca... Veća disperzija pučanstva - manje Velikog brata. Mada, mnogi se vole slikati.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:41 

Mislio sam na moderan privlačan život u seoskim uslovima. Kako izgleda i šta ima selo npr u Nemačkoj, a kako izgleda selo u južnoj Srbiji... Kakav je motiv nekoj curi koja završi faks da se vrati u selo koje nema signal TV, nema pristojan put, nema internet, nema doktora, nema ni pristojnu kafanu, nema društva njenih godina, nema izbor momaka za udaju, nema imanja odgovarajuće veličine, nema moderne proizvodnje koja će obezbediti dobar život? Nema motiva. I naravno da ona ide u grad.

Ta generacija sa sela nestaje. Postojeća radna snaga stari. Nema interesa za unapređenje proizvodnje i života, jer posle smrti postojeće generacije, dom, ulica, selo postaju pustoši. I tako se jedno po jedno gasi. A u gradu se gomilaju ljudi za koje očigledno nema posla ili nema posla koji može obezbediti pristojan život.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:45 

Bas to...

Decentralizacija i regionalizacija koja ne bi imala u sebi kancer etnickih stremljenja ka nacionalnim enklavama... i onda tu gurati univerzitete, delove drzavne uprave, jednu funkcionalnu celinu koja ce imati autonomnost odlucivanja o svakodnevnim lokalnim pitanjima, a ne da svaki mastiljar kad god mu se smuci zivot u podne zove nekog u BG da mu sredi nesto....

Meni veliki Beograd ne treba, preveliki je i sada... aj da vidimo sta je sa drugim krajevima...

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 01:45 

Mislio sam na moderan privlačan život u seoskim uslovima. Kako izgleda i šta ima selo npr u Nemačkoj, a kako izgleda selo u južnoj Srbiji... Kakav je motiv nekoj curi koja završi faks da se vrati u selo koje nema signal TV, nema pristojan put, nema internet, nema doktora, nema ni pristojnu kafanu, nema društva njenih godina, nema izbor momaka za udaju, nema imanja odgovarajuće veličine, nema moderne proizvodnje koja će obezbediti dobar život? Nema motiva. I naravno da ona ide u grad.

Ta generacija sa sela nestaje. Postojeća radna snaga stari. Nema interesa za unapređenje proizvodnje i života, jer posle smrti postojeće generacije, dom, ulica, selo postaju pustoši. I tako se jedno po jedno gasi. A u gradu se gomilaju ljudi za koje očigledno nema posla ili nema posla koji može obezbediti pristojan život.

Nema motiva, umjesto vimena ovce neka se hvata za... a mlijeko ima i u trgovini. Oca i majku može vidjeti i na facebooku. Neka idu, ne treba nikoga moliti da ostane na selu, kao što nikoga ne treba moliti da ostane u državi. Pravićete vi zaseoke bez TV signala od blata...

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 02:29 

Neverovatna je činjenica koliko ljudi se pati u gradovma dok im kuće i imanja stoje napušteni. Pretužna slika. Ljudi bez mašte koji rađe na hleb mažu otrovni margarin uz obavezni antidepresiv, umesto da jedu svoj kajmak.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 02:44 

Ksenija je napisao/la:
Neverovatna je činjenica koliko ljudi se pati u gradovma dok im kuće i imanja stoje napušteni. Pretužna slika. Ljudi bez mašte koji rađe na hleb mažu otrovni margarin uz obavezni antidepresiv, umesto da jedu svoj kajmak.

Pa opet svi hrle u grad. Jeste otrovan margarin i zagađen vazduh, ali opet oni u tome vide napredak. Ipak je lakši život u gradu, mnogo se manje rmbači i ne moraš npr. neasfaltiranim putem sa 15 na sat tri dana da putuješ kod doktora ako se ne daj Bože razboliš.

Ja bih živeo na selu, ali da imam para da ne moram ništa da radim nego samo da udišem svež vazduh i jedem zdravu hranu. I da imam kvalitetan terenac kojim bi mogao da se probijem. Ali to baš i nije realno.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 03:24 

Sve je i realno i izvodljivo: Rekoh, samo je potrebna mašta i odlučnost. Čovek ima urođenu potrebu i mehanizme stvorene za rad. Ništa ne pada s neba, bajka je to kako ti zamišljaš.

Da li je lakši život u npr. Bg, (za druge ne znam ali pretpostavljam), kako je lakši i zašto? Samo par stvari je dovoljno kao dokaz da je teži. Ako govorimo o dobro uređenim gradovima, stav je već drugačiji. Nećemo mi još zadugo dostići nivo kada nam elementarne stvari ne budu predstavljale problem, oduzeto dragoceno vreme i da ne nabrajam. Međutim, ni taj nivo nije najsrećniji, a možda čak ni srećan.

Neću spominjati one koji imaju iznadprosečna mesečna primanja i mogu podneti grad, a i grad njih. Govorim o onima koji su napustili svoja mesta, tavore u gradu, zabijaju se u svoje stanove. S lepim vremenom uzimaju klupice i kao nekada, ispred svoje kuće, ćakulaju onako građanski. Ostali bez posla ili primaju minimalac, uživaju u jevtinoj zabavi zvanoj TV, cipele po navici ostavljaju ispred vrata. Zemlja čeka, to blago koje se ne proizvodi. Prilično sumorna gradska idila.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 03:36 

Ksenija je napisao/la:
Sve je i realno i izvodljivo: Rekoh, samo je potrebna mašta i odlučnost. Čovek ima urođenu potrebu i mehanizme stvorene za rad. Ništa ne pada s neba, bajka je to kako ti zamišljaš.

Da li je lakši život u npr. Bg, (za druge ne znam ali pretpostavljam), kako je lakši i zašto? Samo par stvari je dovoljno kao dokaz da je teži. Ako govorimo o dobro uređenim gradovima, stav je već drugačiji. Nećemo mi još zadugo dostići nivo kada nam elementarne stvari ne budu predstavljale problem, oduzeto dragoceno vreme i da ne nabrajam. Međutim, ni taj nivo nije najsrećniji, a možda čak ni srećan.

Neću spominjati one koji imaju iznadprosečna mesečna primanja i mogu podneti grad, a i grad njih. Govorim o onima koji su napustili svoja mesta, tavore u gradu, zabijaju se u svoje stanove. S lepim vremenom uzimaju klupice i kao nekada, ispred svoje kuće, ćakulaju onako građanski. Ostali bez posla ili primaju minimalac, uživaju u jevtinoj zabavi zvanoj TV, cipele po navici ostavljaju ispred vrata. Zemlja čeka, to blago koje se ne proizvodi. Prilično sumorna gradska idila.

Ma sve je to tačno što ti kažeš, ali ja (a i većina ljudi kako se ispostavlja) ipak ne bi mogao da ustajem svako jutro u 5 da namirim stoku i živinu, a onda da lomim kičmu na njivi ostatak dana i stvarno se divim seljacima kako to uspevaju. Lakše je u gradu, manje se radi ali se i kraće živi zbog nezdravog života. Sve ima svoje prednosti i mane.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 04:09 

Nisi me razumeo ali ni ja nisam bila precizna. Nije meni cilj da orem njive, već da živim u kući, gajim moj povrtnjak samo za sebe, platim drugome da mi osuši neku svinju, (šta ću kad volim šunku, pečenicu, čvarke itd. itd.). Par kokošaka je mala rekreacija i jedna lepa bela koza. U kućici moje carstvo sa kaminom koga bih ložila i u avgustu ako mi je hladno, u kome mogu peći hleb kad mi se peče, krompir šta god. Kupila bih grožđe a onda platila da mi neko napravi vino i malo rakije a u nju stavim travu da bude travarica. Hoću da sedim napolju i da pijem kafu, i da gledam zelenu travu i živu ogradu, i po koji žbun kupina, malina. Hoću da nikoga ne čujem, i da mene niko ne čuje kada odvrnem John Lee Hookera, Mocarta... Hoću ovako nešto :D

slika

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 10:12 

Da imam sredstva za pokretanje posla, ozbiljno bih razmislio da pobegnem na Taru. Volim grad i sve pogodnosti koje pruža, ali ono je potpuno drugi svet. Vazduh, hrana, voda, klima, ljudi...

Ksenija je napisao/la:
šta ću kad volim šunku, pečenicu, čvarke itd. itd.

Kako to deluje na tvoju liniju? :zubati

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 10:27 

Da imam sredstva za pokretanje posla, ozbiljno bih razmislio da pobegnem na Taru. Volim grad i sve pogodnosti koje pruža, ali ono je potpuno drugi svet. Vazduh, hrana, voda, klima, ljudi...

Ksenija je napisao/la:
šta ću kad volim šunku, pečenicu, čvarke itd. itd.

Kako to deluje na tvoju liniju? :zubati

Seoski život je prirodna droga.U grad po potrebi,ali baza na selu,prirodi.Pšenica je posijana,voćnjak treba pođubriti,drva složena i to je to :zubati

Zanimljivo da Kseniju privlači "seoski" život,većina žena hrli u grad?

Raditi se mora,selo ili grad,nema govora,ne spada sa nebesa ništa.Ali ako već radim,ljepše mi je u prirodi.Druga stvar,koju mnogi zanemaruju,a često sam spominjao,jeste zavisnost od sistema.Velika većina forumaša zna što znači kad se sistem uruši,kao npr.90tih.
Tko nije spreman,nagrabusio je,pogotovo u gradu.

Danas svjedočimo uništavanju agrara i u RH i u Srbiji.Zemlja koja je ovisna o uvozu hrane,nije suverena.Kao i pojedinac.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 11:22 

Ksenija je napisao/la:

Pa opet svi hrle u grad. Jeste otrovan margarin i zagađen vazduh, ali opet oni u tome vide napredak. Ipak je lakši život u gradu, mnogo se manje rmbači i ne moraš npr. neasfaltiranim putem sa 15 na sat tri dana da putuješ kod doktora ako se ne daj Bože razboliš.

Ja bih živeo na selu, ali da imam para da ne moram ništa da radim nego samo da udišem svež vazduh i jedem zdravu hranu. I da imam kvalitetan terenac kojim bi mogao da se probijem. Ali to baš i nije realno.

Mašala, blago majci.

http://www.youtube.com/watch?v=vv5lcimBXyE

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 11:38 

Ovo što je Mar-kan rekao. Selo bi se revitaliziralo kada bi ljudi mogli pristojno živjeti od svog rada. Ali uvoznički lobi je uništio malog seljaka, kao i država s njenom lošom politikom poticaja i slabim prilikama za okrupnjavanje zemljišta. Kako će jedan seljak bit konkurentan u proizvodnji proizvoda male marže i velike količine ako ne može sniziti troškove ekonomijom obujma za što je pak potrebno veliko ulaganje u tehnologiju i zemljište?

Sad sam se razvezao ali upali me to kad vidim ove naše njive i ravnice za koje bi neki ubili a u nas ljudi životare. Uzmimo Japan kao primjer - na ono malo obradive površine uzgajaju rižu, ali su je zato zaštitili carinom od 400 posto. Nema kod njih zajebancije.

Valjda će jednog dana bit bolje, vidjet ćemo.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 11:43 

Mar-kan je napisao/la:
Raditi se mora,selo ili grad,nema govora,ne spada sa nebesa ništa.Ali ako već radim,ljepše mi je u prirodi.Druga stvar,koju mnogi zanemaruju,a često sam spominjao,jeste zavisnost od sistema.Velika većina forumaša zna što znači kad se sistem uruši,kao npr.90tih.

Ko radi, na selu neće ostati gladan. A ne da se smrzavaš u stanu i čekaš u redu za hranu.

Mar-kan je napisao/la:
Danas svjedočimo uništavanju agrara i u RH i u Srbiji.Zemlja koja je ovisna o uvozu hrane,nije suverena.Kao i pojedinac.

Kažu da će tražiti od Srbije da skine zabrane na uvoz i proizvodnju GMO hrane za prijem u WTO. Ionako to smeće cirkuliše u zemlji.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 11:52 

Mar-kan je napisao/la:

Ko radi, na selu neće ostati gladan. A ne da se smrzavaš u stanu i čekaš u redu za hranu.

Mar-kan je napisao/la:

Kažu da će tražiti od Srbije da skine zabrane na uvoz i proizvodnju GMO hrane za prijem u WTO. Ionako to smeće cirkuliše u zemlji.

To su i ključne stvari, ako sve što jedem bude patentirano i GMO, ostaje mi da potražim šljivu sa jakom granom... Selo je the last frontier. Ili ili. Dalje nemaš kud.
A suština odlaska na selo i jeste zdraviji život, a ne obrtanje velikih para. Uskoro će na snagu stupiti zakon da stranci pod istim uvjetima mogu kupiti zemljište u Srbiji, kao i državljani ove zemlje. A na neobrađene parcele će se plaćati porez, i time će država pritiskati male zemljoposjednike da prodaju zemlju. Najvjerojatnije istim tim strancima. Zato je sada i popis u toku... tko ima što na selu. Doživjeću izgleda vrijeme o kojem mi je pokojni djed pričao. Odnesu ti pola džaka kukuruza, a ostave ti poziv na sud i gladnu djecu.
Državni socijalizam i korporativni kapitalizam vs the people.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2012, 12:00 

Mar-kan je napisao/la:

Mar-kan je napisao/la:

Tražiti je blag izraz.Oni (MZ.tko već stoji iza tih lobija) uvjetuju državama pomoć (jer skoro svi su dužni MMF-u),sa GMO sranjem.Tako da je država nemoćna,to prolazi samo je pitanje vremena.Pogledaj KiM samo.Čista sila,hoće neće Srbija se sageti,ako uostalom i HR oko ZERP-a i sl.Nema tu više samostalnog odlučivanja.Ne treba se zanositi i maštati,nego pripremati odstupnicu na selu,brusiti vještine.

E,sad da ja kao pojedinac ne bih nahebao od tog GMO,odupiraću se tako što ću sijati makar za svoje potrebe,dok se može.Zemlje ima neobrađene na sve strane.Mislim da će ubrzo doći vrijeme da će ljudi sve više bježati na selo,oni pametni,jer što kažu kod nas nužda zakon mijenja.
Nije više problem hrana kao hrana,svi je mogu kupiti,ali što kupujemo?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 64  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: