HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 pro 2024, 04:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 66 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Press : "Hrvati prisvajaju ćirilicu!!". Još jedan skandal preko Drine?
PostPostano: 29 stu 2012, 17:48 

Vujadin je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Ukoliko bi Srbi uzeli 50-60% BiH, Muslimani ne bi dobili ništa.
Zašto?
Zato što bi u tih 50-60% bili Tuzla i Sarajevo, a ne BL.
Ne mogu se i jedni i drugi namirivat na naš račun.
Iako, današnja RS je 48%, DB je 1%, TK je 5%, SK je 2 i nešto, a BPK je 1%.
Dakle, ovo sve skupa je oko 58%.
Zenica je oko 7.
Dakle, linija bi se povukla bez bosanske krajine, i vjerojatno nešto istočnije od Vrbasa.
Ili oko rijeke Bosne, ali tad biste imali 40-50%
Ova druga linija bi bila realnija.
Hrvati bi riješili problem svojih islamista, oni svojih i mirna Bosna.

A ne ne. Konture granica bi manje-više išle poput Dejtonskih (+ Goražde, Ilidža, Sanski Most, Ključ, Petrovac, Drvar). Dakle bez Tuzle, ali sa Banjalukom i Krajinom.

Vujo, ne budi naivac.
Zar ti zbilja misliš da bi Srbima 1918 bila na pameti linija koja zauzima svu okolicu grada, a ne i sam grad?
Ili da uzmu cijelu Posavinu osim Orašja i Odžaka?
Što se tiče samog stanovništva, Drvar ti je u to doba (dakle a-u Bosna) bio poluhrvatski gradić. Okolina je bila srpska, ali je sam grad imao dosta Hrvata.
Isto, misliš da bi Srbi ostavili Ozren muslimanima ili Hrvatima?
Ne budi naivan. Ova granica je posljedica ovog rata, a djelom i demografskih kretanja prije toga.

Vrh

Naslov: Re: Press : "Hrvati prisvajaju ćirilicu!!". Još jedan skandal preko Drine?
PostPostano: 29 stu 2012, 17:51 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:
A ne ne. Konture granica bi manje-više išle poput Dejtonskih (+ Goražde, Ilidža, Sanski Most, Ključ, Petrovac, Drvar). Dakle bez Tuzle, ali sa Banjalukom i Krajinom.

Tada su u Banja Luci i Mostaru bili većina Muslimani, a u Zenici i Travniku Hrvati. Znači Hrvatima Posavina, Srednja Bosna gdje su većina (puno više nego danas) i Hercegovina isto tako (možda bez Mostara). O ostalom bi ste se morali dogovoriti s Bošnjacima.

Svinjac, nije da bi se baš previše gledala demografija. Srbi bi vjerojatno uzeli Sarajevo i Tuzlu, Posavina i barem banovinska srednja Bosna bi otišli nama, a linija bi se izvukla negdje oko Bosne. I to bi bilo to. Srbi iz zapadne bosne bi se sjatili u Sarajevo i Tuzlu, a muslimani bi se ili posrbili ili bili protjerani u pravcu Istambula.
Većina hrvatskih prostora bi ušla u RH. :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 29 stu 2012, 19:28 

Ceha je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Vujo, ne budi naivac.
Zar ti zbilja misliš da bi Srbima 1918 bila na pameti linija koja zauzima svu okolicu grada, a ne i sam grad?
Što se tiče samog stanovništva, Drvar ti je u to doba (dakle a-u Bosna) bio poluhrvatski gradić. Okolina je bila srpska, ali je sam grad imao dosta Hrvata.
Ne budi naivan. Ova granica je posljedica ovog rata, a djelom i demografskih kretanja prije toga.

Problem granice u neposrednoj blizini nekog grada demantuje te slučaj Subotice, Zadra i Rijeke upravo iz razgraničenja 1918-1920.

Zašto misliš da bi Srbi ostavili Kozaru sa Moštanicom? Nema teorijske šanse, a to je i dokazano u zadnjem ratu. Granica na Uni je viševjekovna istorijska granica i prirodna granica Srba i Hrvata. Amin.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2012, 19:35 

Vujadin je napisao/la:
Granica na Uni je viševjekovna istorijska granica i prirodna granica Srba i Hrvata. Amin.

prirodna granica je brčko- soli- žepče- vareš- kreševo- konjic- stolac- ravno- jadran. amen.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2012, 19:36 

Ćirilica je naša,srpska.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 01:21 

Vujadin je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Vujo, ne budi naivac.

Problem granice u neposrednoj blizini nekog grada demantuje te slučaj Subotice, Zadra i Rijeke upravo iz razgraničenja 1918-1920.
Zašto misliš da bi Srbi ostavili Kozaru sa Moštanicom? Nema teorijske šanse, a to je i dokazano u zadnjem ratu. Granica na Uni je viševjekovna istorijska granica i prirodna granica Srba i Hrvata. Amin.

Da, ali primjeri Subotice, Zadra i Rijeke su riješeni po volji (ili nezainteresiranosti u slučaju Zadra i Rijeke) pobjedničke strane u ww1.
Srbi su Zadar bezuspješno mijenjali za Skadar, a Rijeka je u starim granicama podijeljena.
Po čemu bi bosanski muslimani bili različiti od kosovskih albanaca?
Granica na Uni je bila granica turskog carstva, nikad Srbije.
S Kozarom i samostanom tamo ti je ista usporedba kao i s Krkom. Ne možeš imati sve.
A uostalom, što je s Ozrenom i sličnim stvarima?
Sam si pričao o seobama stanovništva.
Bosanska krajina/kraj oko Vrbasa je dio turske Hrvatske i meki trbuh hrvatske. Hrvatski interes bi u svakom slučaju bio uzeti to, a dati vam istok Bosne.
Sarajevo je tada imalo više Srba i sama ideja o enklavi okruženoj u ratu je pomalo naivna. Zar misliš da bi se Talijani zadovoljili s Rijekom i Zadrom da nisu morali?
Linija na (odnosno oko rijeke) Bosne je realna.
Nestaje meki trbuh Hrvatske, a Srbija dobija najnaseljeniji dio Bosne. Sada je situacija drugačija, ali s obzirom na ovu raspravu, zašto misliš da bi se onda dogovorili?
S time da je Tuzla u to doba bila hrvatska općina, a u Sarajevu su trećinu stanovništva činili Hrvati. Srbi su u BLu bili manjina.
To ti je seoba stanovništva. Sarajevo i Tuzla za BL.
Održiva granica. A ne raznorazne serpentine.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 01:23 

Pantagana je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:
Granica na Uni je viševjekovna istorijska granica i prirodna granica Srba i Hrvata. Amin.

prirodna granica je brčko- soli- žepče- vareš- kreševo- konjic- stolac- ravno- jadran. amen.

Je, ali naša pozicija u 1918 vjerojatno ne bi uključivala Soli. Vareš Možda, ali malo vjerojatno.
Ostatak potpisujem.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 01:53 

Ceha je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Da, ali primjeri Subotice, Zadra i Rijeke su riješeni po volji (ili nezainteresiranosti u slučaju Zadra i Rijeke) pobjedničke strane u ww1.
Srbi su Zadar bezuspješno mijenjali za Skadar, a Rijeka je u starim granicama podijeljena.
S Kozarom i samostanom tamo ti je ista usporedba kao i s Krkom. Ne možeš imati sve.
Bosanska krajina/kraj oko Vrbasa je dio turske Hrvatske i meki trbuh hrvatske. Hrvatski interes bi u svakom slučaju bio uzeti to, a dati vam istok Bosne.
Sarajevo je tada imalo više Srba i sama ideja o enklavi okruženoj u ratu je pomalo naivna. Zar misliš da bi se Talijani zadovoljili s Rijekom i Zadrom da nisu morali?
Nestaje meki trbuh Hrvatske, a Srbija dobija najnaseljeniji dio Bosne. Sada je situacija drugačija, ali s obzirom na ovu raspravu, zašto misliš da bi se onda dogovorili?
S time da je Tuzla u to doba bila hrvatska općina, a u Sarajevu su trećinu stanovništva činili Hrvati. Srbi su u BLu bili manjina.

Govorio sam o obostranim seobama manjinskog stanovništva, a ne o drastičnim promjenama etničkog sastava kao što ti zagovaraš u Krajini, a to nikako nije prihvatljivo.
Turska Hrvatska je vaš kraljevski grad Bihać i onaj prostor sjeverozapadno od Une - Kladuša, Bužim Cazin. To bi vam solidno popunilo "trbuh". I Jajce sa južne strane.
A o Banjaluci i okolini jednostavno nema razgovora, ni tada, a još manje danas.
Tuzla, osim par okolnih sela nije srpski etnički prostor, to je muslimansko bilo i ostalo.

I upravo primjer Krke koji si spomenuo pokazuje da je hrvatski etnički prostor bio par nepovezanih enklava, koji je nasilnim etničkim promjenama ipak postaje jedinstven (oblika kifle, pa šta), ali izgleda i to ti je malo pa bi od Srba trebalo još otkinuti. Teško Ceha, vrlo teško.
A Una je duboka i brza rijeka. :001_smile

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 02:14 

Vujadin je napisao/la:
volvoks je napisao/la:
Ako itko prisvaja ćirilicu, onda su to Srbi, prema njoj se odnose kao da ju je sam Bog poslao sv.Savi, to je naše , to je srpsko...
ćirilica je nastala u Bugarskoj uslijed pojednostavljivanja glagoljice, i to je sveslavensko pismo...

Ako je ćirilica sveslovensko pismo, gdje je onda Poljacima, Česima, Slovacima, Slovencima, i vama?

Ćirilica je, kao što sam juče rekao, jedno od osnovnih obilježja pravoslavnog i istočnoevropskog kulturno-civilizacijskog kruga. Vi tu ne pripadate i potpuno ste kontradiktorni prema sebi samima - hoćete u mitteleuropu, a grabite "šizmatičko-orijentalno-balkanske hijeroglife".

Inače, raduje me što turkijski narodi srednje Azije polako napuštaju ćirilicu, i prilagođavaju se turskoj latinici. Ćirilica je samo za изабране народе. :kava

Vujo a Rumunji i Grci :zubati

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 02:17 

Vujadin je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Govorio sam o obostranim seobama manjinskog stanovništva, a ne o drastičnim promjenama etničkog sastava kao što ti zagovaraš u Krajini, a to nikako nije prihvatljivo.
Turska Hrvatska je vaš kraljevski grad Bihać i onaj prostor sjeverozapadno od Une - Kladuša, Bužim Cazin. To bi vam solidno popunilo "trbuh". I Jajce sa južne strane.
A o Banjaluci i okolini jednostavno nema razgovora, ni tada, a još manje danas.
Tuzla, osim par okolnih sela nije srpski etnički prostor, to je muslimansko bilo i ostalo.
I upravo primjer Krke koji si spomenuo pokazuje da je hrvatski etnički prostor bio par nepovezanih enklava, koji je nasilnim etničkim promjenama ipak postaje jedinstven (oblika kifle, pa šta), ali izgleda i to ti je malo pa bi od Srba trebalo još otkinuti. Teško Ceha, vrlo teško.
A Una je duboka i brza rijeka. :001_smile

Obostrane seobe samo manjinskog stanovništva bi od BL napravile enklavu.
Okolica Tuzle je hrvatska. Sam gradić je danas muslimanski dobrim djelom radi muslimanskog doseljavanja iz okolice.
Hrvatski etnički prostor je bio povezan tamo, nisu srbi izlazili na more kod Biograda ili na mađarsku granicu kod Virovitice. Taj samostan nisu ni Karađorđevići tražili, pa...
1918 je bilo i više Hrvata u Posavini, da je tada bilo nekog rata, koridor bi vam vjerojatno išao južnije, možda čak i preko Lukavca i Banovića.
Projeciraš sadašnju situaciju na to doba, a jbg. nije isto.
Npr DGG tad nije bio tolika selendra kolika je sad :D
Ove granice o kojima pričaš nisu 50-60% BiH, već malo više, oko 70ak nešto blizu onome što su Srbi držali u ratu. Čak i malo više, jer bi vjerojatno koridor (u slučaju da se uspio ostvariti) obuhvaćao cjelo Brčko i Gradačac.
Sve u svemu nerealno u to doba.
Ali onako, po čemu se razlikuje Sarajevo od jednog Goražda ili Žepe? Zašto misliš da ga Srbi ne bi uzeli da su mogli tada?
S druge strane granica se dobrim djelom gleda i ekonomski. Tuzla i Sarajevo su bliže Srbiji nego BL.
Hercegovina se djeli etnički (slično kao sada, vjerojatno bi bile razlike u ponekom selu), a bosanska krajina se mijenja za istok Bosne. Populacijski jednako.
Populacijski transferi su malo veći, ali jbg. bar su države sređenije.
Ovako imaš liniju S u bosni s time da više izgleda |_/ / odnosno, gornja i donja linija su puno bliže današnjim granicama BiH.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 02:18 

@Vujo nekužim zašt ne bi tad Banja Luku trampali za Sarajevo i Zenicu :D

Nama je zapravo čitava Bosna jezgro naše države(u geografskom smislu ako već nepriznaješ ostalo) izim možda krajnjeg istočnog dijela..

Dakle treba nam Vrbaska Banovina i spoj na relaciji Hercegovina-Posavina da kolko tolko zaokružimo cjelinu

slika

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 02:36 

Ibar je napisao/la:
@Vujo nekužim zašt ne bi tad Banja Luku trampali za Sarajevo i Zenicu :D
Nama je zapravo čitava Bosna jezgro naše države(u geografskom smislu ako već nepriznaješ ostalo) izim možda krajnjeg istočnog dijela..
Dakle treba nam Vrbaska Banovina i spoj na relaciji Hercegovina-Posavina da kolko tolko zaokružimo cjelinu
slika

To sam mu i ja rekao.
S iznimkom što bi granicu kod Maglaja spustio južno da uđe i Žepče, a kod Dubrovnika bi se obuhvatilo Ravno i zaleđe Dubrovnika.
Baranja gore je hrvatska i to je to...
A i što će Srbima koridor od 10ak km za povezivanje s BL u kojoj nisu većina?
Gledaj stanje 1910:
slika
Što bi Srbi spajali i gdje bi prelazili planine?
Dobiju južno Podrinje, Sarajevo, Trebinje i to je to.
Ak im je Ozren bitan, uzmu i njega, a progutaju Tuzlu (iako je ona hrvatska tada).
Granica na Bosni (plus ove modifikacije u Posavini) i to je to...
Gdje će uz Savu crtat zmije sve do Une?

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 11:07 

O kojoj ćirilici riječ, srednjovjekovnoj ili vukovoj?

priča se po srpskim akademskim krugovima da je klinasto pismo izvorno srpsko, također da je krapinski čovjek ustvari srbin na izletu :nanana

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 19:36 

Vujo, zaboravljaš da je zapadni tip ćirilice korišten samo u katoličkim u muslimanskim krugovima, zašto taj tip ćirilice vi niste koristili?
To što vi imate knjige na latinici znači da ste vi Hrvati? Jedina razlika između toga što vi danas koristite latinicu, a mi ćirilicu prije par stotina godina je to što je vašu i našu varijantu latinice osmislio Ljudevit Gaj sastavljajući ju po uzoru na Češku, a mi smo koristili ćirilicu koju vi niste koristili, već imali svoj tip. Koristili ste i glagoljicu, pa to ne znači da ste ju preuzeli od nas, Ćiril i Metod su osmislili glagoljicu, pa to ne znači da je dizajnirana samo za pravoslavce. Latinicu danas koriste Turci, ali nisu katolici, zamisli!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 20:11 

Живјела хрватска ћирилица! И данас Срби често свој хрватски језик пишу ћирилицом. Српски језик не постоји, као ни босански ни црногорски. Наш језик може бити само хрватски. Уз то, Хрвати су чешће од ове сувремене ћирилице користили свој посебан облик ћирилице који се назива босанчицом.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 20:51 

Ateist je napisao/la:
Живјела хрватска ћирилица!

:neznam

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 20:56 

@Ceha

O ovim 60% sam govorio. DGG za Posavinu, kao i danas. To je trebalo osloboditi, a vama i muslimanima od volje šta bi sa svojim dijelom.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 21:05 

HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Vujo, zaboravljaš da je zapadni tip ćirilice korišten samo u katoličkim u muslimanskim krugovima, zašto taj tip ćirilice vi niste koristili?
To što vi imate knjige na latinici znači da ste vi Hrvati? Jedina razlika između toga što vi danas koristite latinicu, a mi ćirilicu prije par stotina godina je to što je vašu i našu varijantu latinice osmislio Ljudevit Gaj sastavljajući ju po uzoru na Češku, a mi smo koristili ćirilicu koju vi niste koristili, već imali svoj tip. Koristili ste i glagoljicu, pa to ne znači da ste ju preuzeli od nas, Ćiril i Metod su osmislili glagoljicu, pa to ne znači da je dizajnirana samo za pravoslavce. Latinicu danas koriste Turci, ali nisu katolici, zamisli!

A zašto ste se bosančice odrekli? Pa zbog uticaja RKC. Zato ostanite uzorni i čestiti katolici i poštujte odluke svoje Crkve.

Gajevu latinicu vežite potpuno za sebe i ne dozvoljavajte da je ovi naši idioti svojataju.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 21:09 

"U vreme Šestojanuarske diktature kralj Aleksandar I Karađorđević je predvideo i ukidanje ćirilice u interesu jugoslovenstva, ali ga je u tome sprečio profesor Aleksandar Belić."

Koji odvratni degenerik, j*bo mater svoju bolesnu. :rigam

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 21:11 

Opet nisi pobio moj argument. Niti je latinica naša, niti je ćirilica vaša. Postoji jednostavno objašnjenje zašto su Hrvati koristili potpuno drukčiju varijantu ćirilice.
Ćirilica u NDH je bila zabranjena iz prosto drugih razloga, a to je želja za udaljavanje od "bratstva i jedinstva" i diktature koju su Srbi vršili nad Hrvatima u Jugoslaviji.
Nitko ne može svojatat ćirilicu i latinicu, naprosto nitko. Nadam se da shvaćaš što Press želi napraviti anti-hrvatskom politikom, nitko nije rekao da ste vi primili ćirilicu, već je bila manifestacija i izložba Hrvatske ćirilice i sve je izvučeno iz konteksta, čak da je netko rekao nešto takvo, to ne znači da se itko normalan slaže sa njime.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 23:22 

Vujadin je napisao/la:
"U vreme Šestojanuarske diktature kralj Aleksandar I Karađorđević je predvideo i ukidanje ćirilice u interesu jugoslovenstva, ali ga je u tome sprečio profesor Aleksandar Belić."

Ovo ima i svoj kontekst.
Kako piše prof. Samardžija, to je bilo vrijeme neposredno pred ulazak i nakon ulaska u prvu Jugu.
Vrijeme Skerlićeve ankete, po kojoj su se zbog jedinstva Hrvati trebali odreći ijekavice (jezika) i prihvatiti ekavicu, a Srbi pisma (ćirilice).
No isti autor naglašava kako u to vrijeme takva promjena srpskoj javnosti ne bi teško pala jer su isto namjeravali učiniti i Rusi i još neki pravoslavni narodi kako bi se približili Zapadu.
Vremenski okvir ovoga o čemu govorim počinje oko 1914., a nastavlja se i poslije.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 00:47 

Vujadin je napisao/la:

Eto i ti si za da onom ciganu zabrane da drži taj avatar :zubati

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 00:48 

Vujadin je napisao/la:
@Ceha

O ovim 60% sam govorio. DGG za Posavinu, kao i danas. To je trebalo osloboditi, a vama i muslimanima od volje šta bi sa svojim dijelom.

Vujo kakva ti je ovo kompaktna cjelina? Ovo je krezubo nešto.. Još dodaj Srbiju tu našto bi to lič´lo.. Maltane Bihać unutra a Tuzla ne ??!! Bezeze

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 02:33 

Učiti i samo učiti:

http://www.hercegbosna.org/STARO/ostalo/rasclane1.html

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bosan%C4%8Dica

http://www.hercegbosna.org/STARO/ostalo/srp_bosan.html

Vrh

PostPostano: 01 pro 2012, 02:58 

[quote="Hroboatos"]Učiti i samo učiti:

Sve je jasno ko crkveno zvono. Činjenica je da varijanta zapadne totalno nepoznata u Srbiji, nema temelja za negiranje takve činjenice.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 66 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: