HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 sij 2025, 10:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 325 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Josip Broz Tito
PostPostano: 16 pro 2012, 17:13 

sa svojom plaćom u svojoj zemlji mogli kupiti više...

Mogli su kupiti???Sto?

I daj mi te podatke, zaista bi ih volio uporediti.

I nisam tebe nazvao ustasom...Bas mi nekako lijevo djelujes. :zubati

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 17:21 

totem je napisao/la:

Mogli su kupiti???Sto?

Pa tako je i danas, prosječna plaća u Češkoj i Slovačkoj je niža od hrvatske, ali su cijene duplo manje, pa je kupovna moć veća.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 17:27 

Divlja svinja5 je napisao/la:
totem je napisao/la:

Mogli su kupiti???Sto?

Pa tako je i danas, prosječna plaća u Češkoj i Slovačkoj je niža od hrvatske, ali su cijene duplo manje, pa je kupovna moć veća.

Zamolio bi nekog ako moze da nadje neki link sa gdp-em tih zemalja i SFRJ. Ja ne znam gdje da trazim.

Divlji, tamo sem hrane, i to u ogranicenoj ponudi nije ni bilo neceg drugog. To je zivotni standard?

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 17:41 

Pa ne znam baš da nije bilo ničeg drugog, pa bar je autoindustrija bila pozanata, pa tvornice strojeva, obuće itd.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 17:43 

totem je napisao/la:
Divlja svinja5 je napisao/la:

Sl

Zamolio bi nekog ako moze da nadje neki link sa gdp-em tih zemalja i SFRJ. Ja ne znam gdje da trazim.

Divlji, tamo sem hrane, i to u ogranicenoj ponudi nije ni bilo neceg drugog. To je zivotni standard?

Bila je tema na forum.hr, forumaš Sudrun je iznio te podatke, mađarska je bila na 110% jugoslavenske razine BDP-a , a čehoslovačka 130...
A što se ponude tiče, to i kažem, imo si Trst i Solun i time se stvarala iluzija bogatstva...

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 18:59 

totem je napisao/la:
A kojih izvora hoces? Da ti izvadim gdp za Cehoslovacku iz 1978 godine? Ja samo kazem da je bilo tako, na osnovu vidjenja golog oka. Nije bilo potrebno da sam u to vrijeme bio magistar ekonomskih nauka da bi zakljucio da su ljudi tih zemalja za Jugoslavene bili dripci.

Ako si bolje upucen u ekonomsku situaciju iz tog vrijemena pronadji izvjestaj po glavi stanovnika, pa uporedi. Jebate, uzimali po dvadeset maraka place, oblacili se kao idioti, video su vidjeli 15 godina kasnije od nas...A ja sam nosio adidas, puma...Slusao strane pjesme, gledao Rambo, Rocky..Dok su svi oni gledali filmove o Staljingradu u tisucu i trista pedeset sedmoj verziji. Ne znam jedino kada su probali prvi put koka-kolu. Ja sam je pio od kada znam za sebe. Moji vrsnjaci tamo...Tesko. A i ti si je pio.

Pogledaj šta je napisao Bobovac i shvatićeš da su ti "argumenti" glupi ko dva glupa Bugarina...

Jebote, on pio kokakolu!

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 19:14 

totem je napisao/la:
A kojih izvora hoces? Da ti izvadim gdp za Cehoslovacku iz 1978 godine? Ja samo kazem da je bilo tako, na osnovu vidjenja golog oka. Nije bilo potrebno da sam u to vrijeme bio magistar ekonomskih nauka da bi zakljucio da su ljudi tih zemalja za Jugoslavene bili dripci.

Ako si bolje upucen u ekonomsku situaciju iz tog vrijemena pronadji izvjestaj po glavi stanovnika, pa uporedi. Jebate, uzimali po dvadeset maraka place, oblacili se kao idioti, video su vidjeli 15 godina kasnije od nas...A ja sam nosio adidas, puma...Slusao strane pjesme, gledao Rambo, Rocky..Dok su svi oni gledali filmove o Staljingradu u tisucu i trista pedeset sedmoj verziji. Ne znam jedino kada su probali prvi put koka-kolu. Ja sam je pio od kada znam za sebe. Moji vrsnjaci tamo...Tesko. A i ti si je pio.

Kakav ti je to argument uopće?? Prvo, da razjasnimo, ti si vjerojatno pripadnik najviše klase SFRJ, stari ti je bio vojno lice, jel da??
Dakle , ne možeš po sebi gledati jer nisi prosjek...
Ti si nosio Adidas, još gomila ih je nosila Adidas, ali većina je ipak hodala u Startasicama i šangajkama...
Ali to je ono o čemu pričam, Tito je dao Trst i ti si dobio osjećaj da si bogat i da si iznad onih bijednika s Istoka, ali realni ekonomski pokazatelji pričaju drugu priču...
Činjenica je da je to jedan od najpametnijih titovih poteza na koje su se mase ložile, a neki se i danas lože :zubati

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 22:49 

totem je napisao/la:

Grcka...Uvijek razvijenija od Juge.

Nemoj me nasmijavati. Porediti jednu Grčku 1940 i jednu Jugoslaviju je smiješno. Možda se može porediti sa Makedonijom, ali ako gledaš Jugoslovenski prosjek sa sjeverozapadnim dijeloma Jugoslavije Grčka nema šanse. Uostalom to se vidjelo i po npr naoružanju vojski gdje su Jugoslaveni iako i sami ohebine bili daleko moderniziraniji od Grčke vojske.

Citat:
Sto se putovanja tice, i Rumuni nisu smjeli van. Istocni Njemci takodjer. Bugari isto. Jedino stanovnici Poljske i CSSR su mogli ici van, ali samo u zemljama pakta, Grcku te u SFRJ. Za dobijanje vize u nekoj zemlji EU nisu mogli niti sanjati.

Mogli su i Mađari, masovno su išli u šoping u Suboticu. Istočni nijemci su također mogli putovati po zemljama istočnog bloka, istina bilo je ograničenja, mnogi nisu mogli ići na zapad, ali ni mnogi zapadnjaci nisu mogli ići na istok - kako da je jedan amerikanac mogao lako u SSSR? Dakako, postoji spika da je samo istok bio zatvoren, ali to je samo dijelom točno jer i dan danas amerikacima je zabranjeno da putuju u npr Kubu.

Citat:
Od zemlje koja kao ratna sila je proizvodila smijeh kod drugih, Joza je napravio respektabilnu vojnu snagu.

Ja tvrdim da je gledajući europski prosjek Kraljevska Jugoslavenska vojska za svoje vrijeme bila modernija nego JNA 1991 godine. Slično je i sa ratnom industrijom, Kraljevina Jugoslavija je proizvodila čak i jedne od najmodernijih zrakoplova toga doba - Ikarus2, nešto o čemu je jedna Grčka, koja praktički nije imala zrakoplovstva, mogla samo sanjati. 1941 jedna pješačka divizija Kraljevske Jugoslavenske vojske je bila modernije i bolje opremljena od jedne prosječne talijanske divizije.

Citat:
To se vidilo i na sahrani. Tko god da hoce da omalovazi zagorca, unaprijed je osudjen na propast njegov pokusaj.

Sahrana je bila impresivna, ali sama brojnost je relativna. U odnosu na broj postojećih država 1934-e godine nije bio mnogo manji procent tadašnjih velikana na sahrani Jugoslavenskog kralja Aleksandra. Druga je stvar što je u međuvremenu po Aziji i Africi niklo još 100 novih država.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 23:02 

Bobovac je napisao/la:
totem je napisao/la:

Grcka...Uvijek razvijenija od Juge.

Nemoj me nasmijavati. Porediti jednu Grčku 1940 i jednu Jugoslaviju je smiješno. Možda se može porediti sa Makedonijom, ali ako gledaš Jugoslovenski prosjek sa sjeverozapadnim dijeloma Jugoslavije Grčka nema šanse. Uostalom to se vidjelo i po npr naoružanju vojski gdje su Jugoslaveni iako i sami ohebine bili daleko moderniziraniji od Grčke vojske.

Citat:
Sto se putovanja tice, i Rumuni nisu smjeli van. Istocni Njemci takodjer. Bugari isto. Jedino stanovnici Poljske i CSSR su mogli ici van, ali samo u zemljama pakta, Grcku te u SFRJ. Za dobijanje vize u nekoj zemlji EU nisu mogli niti sanjati.

Mogli su i Mađari, masovno su išli u šoping u Suboticu. Istočni nijemci su također mogli putovati po zemljama istočnog bloka, istina bilo je ograničenja, mnogi nisu mogli ići na zapad, ali ni mnogi zapadnjaci nisu mogli ići na istok - kako da je jedan amerikanac mogao lako u SSSR? Dakako, postoji spika da je samo istok bio zatvoren, ali to je samo dijelom točno jer i dan danas amerikacima je zabranjeno da putuju u npr Kubu.

Citat:
Od zemlje koja kao ratna sila je proizvodila smijeh kod drugih, Joza je napravio respektabilnu vojnu snagu.

Ja tvrdim da je gledajući europski prosjek Kraljevska Jugoslavenska vojska za svoje vrijeme bila modernija nego JNA 1991 godine. Slično je i sa ratnom industrijom, Kraljevina Jugoslavija je proizvodila čak i jedne od najmodernijih zrakoplova toga doba - Ikarus2, nešto o čemu je jedna Grčka, koja praktički nije imala zrakoplovstva, mogla samo sanjati. 1941 jedna pješačka divizija Kraljevske Jugoslavenske vojske je bila modernije i bolje opremljena od jedne prosječne talijanske divizije.

Citat:
To se vidilo i na sahrani. Tko god da hoce da omalovazi zagorca, unaprijed je osudjen na propast njegov pokusaj.

Sahrana je bila impresivna, ali sama brojnost je relativna. U odnosu na broj postojećih država 1934-e godine nije bio mnogo manji procent tadašnjih velikana na sahrani Jugoslavenskog kralja Aleksandra. Druga je stvar što je u međuvremenu po Aziji i Africi niklo još 100 novih država.

Bobovac, ne seri, ako nešto ne podnosim, to je veličanje kraljevine...
Tih Ikarusa je bilo smiješno malo, a i nisu bili u vrhu, dok je G4 supergaleb u svoje vrijeme bio jedan od dva najbolja školska aviona...

Ostatak je istina i tu se slažemo :palacgore1

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 23:07 

Hm, ne znam na koju stranu da se stavim... :zubati

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 23:12 

Evo ti mali eksperiment:
Uporedi razvoj bilo koje države u Evropi koja nije imala komunizam sa Jugoslavijom.

Glede Supergaleba, ne znam ima li Švajcarska svoj avion.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 23:28 

volvoks je napisao/la:
Bobovac, ne seri,

Ma tko te sere??

Citat:
ako nešto ne podnosim, to je veličanje kraljevine...

Živio Kralj, živjela vlada u Londonu!

Citat:
Tih Ikarusa je bilo smiješno malo, a i nisu bili u vrhu,

Bilo je malo, istina jbg. Jugoslaveni su trebali u Turskoj izgraditi jednu tvornicu tih zrakoplova gdje bi se isti proizvodili po licenci.
A da nisu bili u vrhu nije točno, u borbama sa njemačkim meseršmitima su se pokazali sasvim dobrima.

Citat:
dok je G4 supergaleb u svoje vrijeme bio jedan od dva najbolja školska aviona...

Školski zrakoplov i lovac su dvije različite stvari, proizvodnja lovaca je mnogo ozbiljnija stvar.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 23:42 

Kada je bilo bolje? Kako kome i kako gdje. Ako se uzme prostor BiH činjenica je da zaostajemo za čak i tim vremenom u nekim stvarima, u nekim smo napravili iskorak.
Istina, svijet se drastično promijenio, život je generalno kvalitetniji ali za većinu ljudi u BiH NE, barem je takav osjećaj kod ljudi. U Srbiji mislim da je slično stanje. Hrvatskoj je dosta bolje ali i tamo je daleko od dobrog.
Šta je važnije? Subjektivni osjećaj zadovoljstva kod većine ili kvalitetan život(kvalitetniji od toga nekog prije) kojega nismo svjesni?

Tito. U nečemu dobar, u nečemu nije bio. Zločinac? Možda, vjerovatno. Je li mi draži od toga da mi život kroje sljedbenici četnika ili ustaša(bez obzira ko je bio u tim jedinicama, mislim na same pokrete u onim negativnim stvarima). Da.

Je li mogao bolje-jeste.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2012, 23:44 

Bobovac je napisao/la:

:smajl007

slika

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 00:27 

Bobovac je napisao/la:
volvoks je napisao/la:
Bobovac, ne seri,

Ma tko te sere??

Citat:
ako nešto ne podnosim, to je veličanje kraljevine...

Citat:
Tih Ikarusa je bilo smiješno malo, a i nisu bili u vrhu,

Bilo je malo, istina jbg. Jugoslaveni su trebali u Turskoj izgraditi jednu tvornicu tih zrakoplova gdje bi se isti proizvodili po licenci.
A da nisu bili u vrhu nije točno, u borbama sa njemačkim meseršmitima su se pokazali sasvim dobrima.

Citat:
dok je G4 supergaleb u svoje vrijeme bio jedan od dva najbolja školska aviona...

Školski zrakoplov i lovac su dvije različite stvari, proizvodnja lovaca je mnogo ozbiljnija stvar.

Nije isto izgraditi avion tada i danas, tada su doslovno svi proizvodili svoje avione, čak i rumunjska, ali to je nebitno, bitno je da voliš karađorđeviće, to je neoprostivo :zubati
Nemoj podcjenjivati supergaleba, to je stvarno bio kvalitetni projekt, a i ne možeš poreći da se tehnološki zahtjevnija industrija javlja tek u Titovoj Jugoslaviji...

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 00:44 

Ne mogu svima odgovoriti.

Probacu ovako.

Nitko iz danasnjih drzava nije, niti izvozi vojnu opremu kao sto je tada SFRJ izvozila. Niti izvozila vojnih instruktora koji su operisali bliskim istokom te zemljama magreba. Sjetite se juginih tenkova.
Tek podatak da su Libija, Irak te donegdje Egipat bili izgradjeni u pogledu infrastrukture od strane juge.

Sto se garderobe tice, nemojmo biti smijesni. Nije se kaskalo za zapadom ni sukunde.

Ekonomija...Volio bi vidjeti te parametre koje pominjete. Imaju placu od 20 maraka, a dostigli veci gdp od Jugoslavije. Cak i da je kojim slucajem tako, to je vjestacki, jer te ekonomije nisu imale vlastiti ekonomski sustav, jer su bile 100% ovisne od SSSR.

Poliicka moc...Uhhh. Kralj Aca je u pizdu materinu bio mocan. :zubati Nije mogao niti sa Bugarima sklopiti neki sporazum koji bi docekao jutro, a da bi bio vazeci. Dok, copavi...Eehhh, na nekoliko kontinenata je gazio.

Netko pominje Trst...Kada je Trst bio u Sloveniji? Istra u Hrvatskoj? Joza je uspio da Istru, a i Dalmaciju dovede tamo gdje nikome prije nije uspjelo. Nije pustio pola Dalamcije da jede spagete. Istra nikada prije nije bila u sastavu Hrvatske. Rijeka takodje. Mozda nekada fiktivno, ali pod Jozem su bili Hrvatski.

Zlocini? Da. Bilo ih je. Ali, sjetite se kakav su tretman imali komunisti u kraljevini, NDH, te u Nedicevoj Srbiji. Sto su njihovi suparnici ocekivali? Jebiga, to je to.

Opet kazem, tema je super za zblizavanje ustasa i cetnika. Jos neka naprave neki spot gdje Ante i Draza piju skupa u kafani, i olajavaju nekog copavca koji ce im kasnije jebati mater. Bukvalno.

I jos mi nije jasno, jel Tito zagorac, ili Poljski Zidov? :smijeh

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 00:59 

Kakvih tenkova, Jugoslavija je licencno proizvodila T72, dok je današnja Hrvatska uspjela razviti vlastiti tenk, koji nažalost nije ušao u proizvodnju...
Niti jedna zemlja ne prodaje oružja kao tad, tada je bio Hladni rat, danas zemlje od 80 milijuna imaju 100000 vojnika...
To se zove GDP ppp, ali češka je imala i realan BDP veći...
I danas imaš takve slučajeve, možda najbolji primjer je Iran, koji ima realni Bdp od 5000 dolara, a BDP PPP 15000 dolara, odnosno, da ja odem u Iran bio bih bog, da on dođe meni, jedva bi kruh kupio, a u svojoj zemlji oboje imamo isto...
S time što takve razlike između juge i varšavskog pakta nije bilo, samo je postajala iluzija Yu luksuza..,
S ostatkom se slažem, pogotovo za Istru i mrtvog Acu :zivili

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:04 

volvoks je napisao/la:
Kakvih tenkova, Jugoslavija je licencno proizvodila T72, dok je današnja Hrvatska uspjela razviti vlastiti tenk, koji nažalost nije ušao u proizvodnju...

Uh, al' ga lupi. :zubati

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:06 

Da nije pobjedio Tito pobjedio bi Draža i to bi bio kraj Hrvatske tj. bila bi od Karlovca do Varaždina.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:06 

I koja korist od tog hrvatskog tenka, ako nije ušao u proizvodnju? Samo su džabe bačene pare na razvoj.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:08 

Citat:
Kakvih tenkova, Jugoslavija je licencno proizvodila T72,

Jesi ti čuo za M-84, trenutačno glavni tenk oružanih snaga hrvatske, srbije i slovenije?

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:10 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Kaj zna makedonac? :zubati
Ali činjenica je da je Degman dosta promijenjen u odnosu na M84, i da su riješeni neki važni problemi ugradnjom nove kupole

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:15 

Pa Irak je kupovao tenkova iz Jugoslavije. Ambasador u Iraku osamdesetih, Stojan Andov, je to posvjedocio. Gradnju vojnih baza, sustava PVO, vojni instruktori...Nije ovo izmisljanje tople vode.

Za gdp, objasnio sam ti. Nijedna zemlja istocnog pakta nije imala vlastitu ekonomiju. A zna se sto su imali i kako su zivjeli. Nisam ekonomski strucnjak, ali znam da su zivjeli kao klosari. Nisu imali nicega. Niti u pogledu prehrane, niti u tehnici, niti u modnom pogledu, niti u pogledu muzike, filmova...Gdje ti vidis prednost Cehoslovackog drustva u to vrijeme naspram Jugoslavenskog? A prije toga je Ceska bila kilometrima ispred bilo kog dijela Jugoslavije. U svakom pogledu. Ceska je prije 2 sv. rata imala jednu od najmodernijih armija, jednu od najvecih automobilskih industrija...

Komunizam njih jeste satro...Jugoslaviju vlastiti komunizam jeste ju podigao. I makar na tih 50 godina omogucio da narodi u njoj osjete nesto sto nisu mogli niti sanjati da je moguce. Da budes netko i nesto. Ne samo u ekonomiji. Netko i nesto. Da nisi samo banana drzava koju jebe tko i kako hoce. Toga nije bilo. Barem dok se copavi copavio po svijetu.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:16 

volvoks je napisao/la:
Jagnjeca brigada je napisao/la:

Kaj zna makedonac? :zubati
Ali činjenica je da je Degman dosta promijenjen u odnosu na M84, i da su riješeni neki važni problemi ugradnjom nove kupole

Jok, tvoja ujna zna.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2012, 01:19 

totem je napisao/la:
Ne mogu svima odgovoriti.

Probacu ovako.

Nitko iz danasnjih drzava nije, niti izvozi vojnu opremu kao sto je tada SFRJ izvozila. Niti izvozila vojnih instruktora koji su operisali bliskim istokom te zemljama magreba. Sjetite se juginih tenkova.
Tek podatak da su Libija, Irak te donegdje Egipat bili izgradjeni u pogledu infrastrukture od strane juge.

Sto se garderobe tice, nemojmo biti smijesni. Nije se kaskalo za zapadom ni sukunde.

Ekonomija...Volio bi vidjeti te parametre koje pominjete. Imaju placu od 20 maraka, a dostigli veci gdp od Jugoslavije. Cak i da je kojim slucajem tako, to je vjestacki, jer te ekonomije nisu imale vlastiti ekonomski sustav, jer su bile 100% ovisne od SSSR.

Poliicka moc...Uhhh. Kralj Aca je u pizdu materinu bio mocan. :zubati Nije mogao niti sa Bugarima sklopiti neki sporazum koji bi docekao jutro, a da bi bio vazeci. Dok, copavi...Eehhh, na nekoliko kontinenata je gazio.

Netko pominje Trst...Kada je Trst bio u Sloveniji? Istra u Hrvatskoj? Joza je uspio da Istru, a i Dalmaciju dovede tamo gdje nikome prije nije uspjelo. Nije pustio pola Dalamcije da jede spagete. Istra nikada prije nije bila u sastavu Hrvatske. Rijeka takodje. Mozda nekada fiktivno, ali pod Jozem su bili Hrvatski.

Zlocini? Da. Bilo ih je. Ali, sjetite se kakav su tretman imali komunisti u kraljevini, NDH, te u Nedicevoj Srbiji. Sto su njihovi suparnici ocekivali? Jebiga, to je to.

Opet kazem, tema je super za zblizavanje ustasa i cetnika. Jos neka naprave neki spot gdje Ante i Draza piju skupa u kafani, i olajavaju nekog copavca koji ce im kasnije jebati mater. Bukvalno.

I jos mi nije jasno, jel Tito zagorac, ili Poljski Zidov? :smijeh

Sto se tice vojne opreme, da, izvozili smo arapima, crncima, i raznim kurajberima iz zemalja treceg sveta... to nije bila prvoklasna roba, nego za siroku upotrebu, da se momacki kokaju medjusobno. Srbija i danas izvozi veliki kontigent vojne opreme sirom sveta...

Prosecna radnicka plata u Jugi je bila oko 200 dolara... to nije bio nikakav standard, osim malobrojnih, niko sveta nije video dalje od Trsta... jel ti znas da je u vreme razvoja Tito napravio dug od oko 25 milijardi dolara, sto je ekvivalentno danasnjem dugu od 130 milijardi dolara... iako smo imali neka uspesna izvozna preduzeca i gradjevinsku operativu, to ni u ludilu nismo mogli da vracamo...

Ako poredimo sa istocnim blokom, onda je to satro uspeh...da, bilo je bolje ziveti u Jugi 60-ih i 70-ih nego u Poljskoj... ali su oni znali pod cijom su cizmom, i sta raditi kad oteraju komuniste... mi smo ovde mislili da je to raj na zemlji, da ce taj kratkotrajni lagodan zivot od kredita potrajati.

1965 je sprovedena velika privredna reforma, totalni zaokret od dotadasnje ekonomske politike...a vec 1967 dolazi do inflacije i nezaposlenosti...jel treba da te podsetim koliko je ljudi u narednom periodu otisao u Nemacku trbuhom za kruhom... kad je presecena kreditna linija pocetkom 80-ih, odzvonilo je, projektovana stopa rasta od 0.6% u periodu 1981-1985... nema dalje, doslo je do zasicenja, sve ono sto se nasilno pumpalo da bude lepo i uspesno, nesvrstano...prdnulo je u cabar... i posle toga pojacava i politicka kriza, jer Jugoslavija je bila dobra samo dok je bilo pozajmljene love....

Mogu da ti i prezentujem detaljnije kako je isao razvoj jugoslovenske privrede, gde je dotakla pik, i kad je pocela da pada, sa sve grafikonima i tabelama, da vidis da je to sve bio tigar od papira, i da je upravo zbog tog laznog zivota posle sve krenulo naopako... osnov prosperiteta je trzisna ekonomija, tehnoloski razvoj, zdrava konkurencija... nista od toga nije bilo, vec upravo suprotno.... partijsko kadriranje, nepotizam, negativna selekcija, ogromni proizvodni kompleksi gde su dvojica popunjavala jedno radno mesto, niska produktivnost rada, zaostajanje u tehonologiji...komandna ekonomija sa samoupravljackih stihom.... recept za propast....

Kad uzmemo jos politicki uskraceno pravo na demokratsko uredjenje, slobodu govora i organizovanja van okvira i zelja partije...ja tebe pitam - sta je tu bilo dobro?!

Kolektivna odmaralista na jadranu, jagnjece brigade, kurcenje pred sirotim Rumunima, Jugo kao auto... svi reprezenti jugonostalgije su u sustini kulturni trash, koji ljudi vole danas jer se tako secaju na svoju mladost, ali to nije argument u ovoj diskusiji...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 325 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 51 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: