|
|
Stranica: 75/151.
|
[ 3755 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dudu
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60779 Lokacija: DAZP HQ
|
volvoks je napisao/la: Patria sa gusjenicama, linije su iste... A i ovo nije tenk, rekao bi da je anders u klasi sa CV90 to je kao neki laki tenk s mogućnosšću transporta vojnika. a ovo je pravi laki tenk i vjerojatna budućnost cijele industrije što se tiče veličine. japanski Type-10.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:12 |
|
|
mario_cro je napisao/la: volvoks je napisao/la: Ne može RPG 7 ništa, evo slika poljskog rosomaka, direktni pogodak u kupolu... Kako onda uništit to čudo? Postoji li neki komad pješačkog naoružanja ,dovoljno "jeftin",moćan i pristupačan koji može to obuzdat u slučaju sukoba . RPG 29, i bilo koji teški protuoklopni sustav tipa Spike ili Fagot... Ali to zahtijeva pripremljeni položaj i dva obučena poslužitelja...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60779 Lokacija: DAZP HQ
|
ManInBlack je napisao/la: dudu je napisao/la: nema se što misliti, jednako kako ĐĐ ima koncesijski ugovor o proizvodnji Patrije, isto tako imaju i Poljaci, s tim da oni svoju Patriju nazivaju Rosomak. gdje si vidio vrata odozada na tenku? jedino Merkava IV ima, ali to su vratašca debljine pola metra. Merkava je teški tenk, dok je ovaj poljski laki tenk, između te dvije kategorije imaš srednji teški tenk, kao što je m84 i sl. Rekoh da su poljaci taj koncept uzeli od merkave i da je razvijanje istog krenulo prije nego što su kupili licencu od patrie za točkaše. Patria je bez oružja visočija od ovog tenka sa kuplom. zašto je onda izgled pljunut Patriji? naravno da je niži jer nema metarske točkove, a čini mi se da je i nagib konstrukcije pod manjim kutom, iako moguće da me samo slika zavarava.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:14 |
|
|
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:16 |
|
|
dudu je napisao/la: volvoks je napisao/la: Patria sa gusjenicama, linije su iste... A i ovo nije tenk, rekao bi da je anders u klasi sa CV90 to je kao neki laki tenk s mogućnosšću transporta vojnika. a ovo je pravi laki tenk i vjerojatna budućnost cijele industrije što se tiče veličine. japanski Type-10. Ovaj japanski je prava zvijer, odlično je da dolazi do downsizinga... Šteta da japanci ne smiju izvoziti, imaju par odličnih projekata Samo da nešto razjasnimo, teški tenkovi više ne postoje, zadnji je bio Staljin, moderna kategorija je MBT, i tu pripadaju i M84 i Abrams, bez obzira na 20 tona razlike u težini
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:19 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3926 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Maketa mogućeg ruskog tenka konstruiranog za urbane borbe, na šasiji "Armata" , MBT varijanta će se pojaviti 2014 ili možda čak 2013!
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:24 |
|
|
Gore je američko vozilo, evo francuza singapur švicarci nijemci
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 29 pro 2012, 21:31 |
|
|
Turska: Otokar Arma FNSS Pars (zanimljivo šta sve može) Nurol Ejder (mislim da je Gruzija kupila ovo pošto je popila batine od Rusa)
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 02:29 |
|
|
Zanimljivo, ovde vidimo deo "novog" BOV-a. Uz svu zajebanciju na račun SDPR (popularno ZDRP) izgleda da su uspeli da sklepaju sistem i da ga prodaju. Treća generacija Nora B52 155mm (to je ova na Kamazu sa oklopom), logistička vozila za istu (opet Kamaz), i prerađeni BOV u verzijama M10 i M11 sa dodatnim oklopom, spravama za osmatranje, novim naoružanjem. I sve to ide u dve-tri države. Pozitivno sam iznenađen. 1) 2) 3) I BOV M10 i M11 pre godinu-dve:
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 02:41 |
|
|
Hmm, ovaj bov i nije nešto nov, mi smo tako nešto izbacili 1996. Dobra je Nora, jeftina zamjena za bofors...
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 02:48 |
|
|
Odma' se javlja. Ako misliš na Archer, pa nije to valjda jedina samohodna haubica na svetu? A BOV... Prvo, napisao sam "nov". 99% su u pitanju vozila povučena iz VS. Drugo, taj vaš nema ovo što ima naš. Treće, BOV su dopuna Norama, za izviđanje, navođenje i druge qrce, ne razumem se previše u detalje. Dakle jeftin a efikasan dodatak paketu.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 02:53 |
|
|
Bov i je zamišljen kao izviđačko vozilo, što god to značilo u svijetu satelita i bespilotnih letjelica, u praksi je to malo bolje oklopljen hmmve... Normalno da ima nešto što naš nema, pa prošlo je 15 godina, ko od jastreba do Orla, ali pitam se što bi to bilo??
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 02:54 |
|
|
Ovo je ostalo od prvobitnog BOV-a A tu su bila i gospoda kupci...
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 02:59 |
|
|
Vidi ovu što se zagonetno smiješka Koja država je u pitanju?
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 12:12 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3926 Lokacija: Τριβαλλοί
|
volvoks je napisao/la: Vidi ovu što se zagonetno smiješka Koja država je u pitanju? Kenija, inače BOV M-10 i M-11 idu u kompletu sa NORA-ma , izviđačko i komandno vozilo. Tu se vidi i auto-punjač. Nora B-52K ima mogućnost lansiranja tri granate prema jednom cilju , razmak od 6 sec po granati ali sva tri pod različitim kutevima da se postigne maksimalni razorni efekat.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 12:35 |
|
|
Impresivno izgleda kolona na autoputu. Na ovom snimku se vidi i neka međufaza između običnog i potpuno oklopljenog kamaza. Sve u svemu, lepo i jednostavno su to zamislili. Sudeći po broju bovova i logističkih vozila u hali za sklapanje, biće izvezen solidan broj nora. Možda ispadne i najveći pojedinačni posao.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 12:41 |
|
|
Je li ko igrao ovu igru, kakav je repeat value?
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 12:44 |
|
|
Nekada sam čitao onaj vaš My city military, ali svaki put bi me iživcirao onaj Slovenac koji piše Hrvacka Dobro da ide u Keniju, znamo da će na muslimane @leb, ja najviše volim biti Abdićevac i uz pomoć pametnih taktičkih poteza istjerati Aliju iz Šeher Sarajeva
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 12:56 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Je li ko igrao ovu igru, kakav je repeat value? Znaš da ima "riziko" sa čitavom bivšom SFRJ?
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 31 pro 2012, 17:49 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: volvoks je napisao/la: Vidi ovu što se zagonetno smiješka Koja država je u pitanju? Kenija, inače BOV M-10 i M-11 idu u kompletu sa NORA-ma , izviđačko i komandno vozilo. Tu se vidi i auto-punjač. Nora B-52K ima mogućnost lansiranja tri granate prema jednom cilju , razmak od 6 sec po granati ali sva tri pod različitim kutevima da se postigne maksimalni razorni efekat. to ima svaka novija samohotka
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
AtomMunjeviti
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 05 sij 2013, 17:26 |
|
|
(anti)Evolucija hrvatskog ratnog Zrakoplovstva.. Bolje da smo zadržali i Mesažnike 109 iz WW2 nego da imamo ova sranja..
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 08 sij 2013, 00:19 |
|
|
Braćo Hrvati gotovi ste. Citat: „Kozara” najmoderniji rečni brod u regionu
Komandni brod Rečne flotile dobio nove motore, kompletnu elektriku, navigacijski sistem
Komandni brod Rečne flotile Vojske Srbije „Kozara”, kada tokom ove godine budu završeni generalni remont i modifikacija u brodogradilištu u Apatinu, biće najmoderniji rečni brod u Srbiji i regionu. Posle obimnih radova, koji su podrazumevali promenu motora, kompletne elektrike, ugradnju savremenog navigacionog sistema i bezbednosne opreme, životni vek broda biće produžen za trideset godina.
Osim kao komandni brod Rečne flotile, „Kozara” će se koristiti kao protokolarni brod za najviše državne i vojne zvaničnike, brod-baza za smeštaj pripadnika flotile, za prevoz vojnika na unutrašnjim plovnim putevima, obuku kadeta Vojne akademije, a u slučaju potrebe i kao brod-bolnica. Već su obavljene neke probne plovidbe, a završne ispitne vožnje obaviće se u junu u rejonu Đerdapa.
– Ovo je prvi površinski vojni brod sa ugrađenom dizel-električnom propulzijom ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Modifikacijom smo dobili povećanje operativnih i manevarskih sposobnosti broda – kaže kapetan Jovan Krivokapić, portparol u Ministarstvu odbrane.
Dizel-električna propulzija sastoji se od dva dizel-motora „Katerpilar” koji snabdevaju strujom sve brodske sisteme, uključujući i elektromotore „Končar” koji pokreću dva pogonska propelera. Za razliku od ranijeg perioda, potrošnja goriva je znatno smanjena, što brodu daje znatno veći taktički radijus nego do sada. Primera radi, pri maksimalnom opterećenju motora maksimalna potrošnja sada iznosi do 160, a ranije je bila čak 300 litara goriva na sat. Povrh svega, „Kozara” je modernizovana za svega 20 odsto cene novog broda takvih karakteristika.
– Unapređene su manevarske sposobnosti broda – brža je promena smera okretanja propelera, manji je radijus okreta i kraći je zaustavni put – ističe kapetan Krivokapić.
Na „Kozaru” je ugrađen „pramčani poprečni potisnik tunelskog tipa”, što je znatno unapredilo manevarske mogućnosti broda. Laički objašnjeno, to je propeler ugrađen u pramcu broda, u tunelu da ne bi stvarao otpor pri plovidbi, koji svojim okretanjem „zanosi” pramac broda levo ili desno. Ugrađen je i prenosni pult daljinskog upravljanja, koji se može izneti sa komandnog mosta kako bi starešina, koji džojstikom upravlja brodom, mogao da sa ivice palube osmotri prostor uz lučki dok ili obalu. Od naoružanja brod će imati trocevni protivavionski top kalibra 20 milimetara, koji se može koristiti i za gađanje ciljeva na vodi ili kopnu, a po potrebi moći će se dograditi i drugi oružani sistemi.
Brod će moći da plovi i u države EU jer će ispunjavati stroge ekološke standarde – potpuno je uređen sistem otpadnih voda, odnosno sprečavanje zagađenje reka naftom i smećem. Ugrađena je klimatizacija, a uređene su prostorije posade – saloni, kabine, društvene prostorije i one za pripremanje i čuvanje hrane.
Ovaj brod proizveden je 1940. godine u Lincu za potrebe nemačke mornarice, kao komandni brod za pomorske i rečne snage na sektoru Dunava, Crnog mora i Dnjepra. Pred kraj Drugog svetskog rata povučen je u Regensburg gde ga je 1945. godine, po kapitulaciji Nemačke, preuzela vojska SAD. Tri godine kasnije brod je predat „Bavarskom Lojdu” koji ga je adaptirao u brod hotel u Regensburgu, čemu je služio do 1954. godine. Ratna mornarica JNA kupila je ovaj brod 1961. godine i od tada je je u sastavu Rečne flotile. Inače, godina proizvodnje broda ne može se posmatrati kao, na primer, godište automobila – u Evropi postoje brodovi znatno stariji od „Kozare” kojima je modernizacijom produžen vek upotrebe.
----------------------------------------------
Motori tehnički raritet
Originalni motori sa „Kozare”, skinuti prilikom modernizacije broda, su tehnički raritet – to su jedina dva motora RV6-M-345 fabrike „Klokner Humbolt-Dojc” iz Kelna koji su sačuvani. Radili su 16.850 časova, funkcionalno su ispravni i danas, što dovoljno govori o kvalitetu proizvodnje, ali i pažljivom radu generacija inženjera i tehničara u Srbiji.
Evo jedna ranija Citat: Taktičko-tehničke karakteristike:
Namena: komandni brod Rečne flotile Vojske Srbije
Posada: 47 članova
Mogućnost prevoženja: 250 vojnika sa opremom
Brzina nizvodna: 25km/h
Brzina uzvodna: 15km/h
Autonomija: 15 dana
Deplasman
Standardni: 544,6 T
Puni: 601,5 T
Pogonska grupa
Dva dizel-motora snage 400 KS
Dimenzije
Dužina: 67 m
Širina: 9,55 m
Visina: 6,57 m
Gaz: 1,30 - 1,45 m
Naoružanje
3x20/3 mm M55
Dodatna karakteristika
može da ukrca i položi 70 sidrenih mina R-1, ili 20 nekontaktnih mina AIM-M82 ili 70 mina ROCKAN
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 08 sij 2013, 18:03 |
|
|
pagan je napisao/la: to ima svaka novija samohotka Ali nema svako noviju samohotku. . A pogotovo da je sam proizvodi. Ja se slažem da se Nora malo klima dok puca i da zbog toga ima samo 6 opaljenja u minutu, i to je slabije od Arčerovih 8 ili Pzh 2000 koji ima 10 (mada on nije automatski i treba mu uvežbana posada od 5 ljudi), ipak nije baš toliko slabije, i s' obzirom da ga mi pravimo, prilično sam ponosan na tu haubicu....
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 08 sij 2013, 18:30 |
|
|
AtomMunjeviti je napisao/la: (anti)Evolucija hrvatskog ratnog Zrakoplovstva.. Bolje da smo zadržali i Mesažnike 109 iz WW2 nego da imamo ova sranja.. Hrvati su takvi debili da je to strašno... Pozitive malo, učimo od Srba
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Vojne fotke Postano: 08 sij 2013, 19:53 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: pagan je napisao/la: to ima svaka novija samohotka Ali nema svako noviju samohotku. . A pogotovo da je sam proizvodi. Ja se slažem da se Nora malo klima dok puca i da zbog toga ima samo 6 opaljenja u minutu, i to je slabije od Arčerovih 8 ili Pzh 2000 koji ima 10 (mada on nije automatski i treba mu uvežbana posada od 5 ljudi), ipak nije baš toliko slabije, i s' obzirom da ga mi pravimo, prilično sam ponosan na tu haubicu.... mislim da sam negdje vidio njemacku samohotku, na istim principima. cinila mi se mnogo dobro, ali ne znam koliko je ispaljivala u minuti
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|