|
|
Stranica: 10/28.
|
[ 694 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:05 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Metemma je napisao/la: S vrijeđanjem si prvi počeo time što si iz neke pripizdine koja veze sa Sarajevom nema počeo da vrijeđaš ljude koji su branili svoje domove.
Udruženi zločinački bla bla bla... da, sjećamo se, gledali smo muslimansku televiziju 93, javi se kad to prerasteš da pričamo.
Šta nije istina? JNA i Srbija su pokrenuli i održavali ratove u Hrvatskoj i BiH. Držali ste Sarajevo u opsadi, sam si to rekao, da ne bi izašli vani i poremetili stanje na nekim drugim frontovima. Na stranu to šta su radili domaći Srbi, negdje su zaista samo branili svoje domove, negdje i mnogo više od toga. Rat je pokrenuo ludi Izetbegović koji je odlučio da žrtvuje mir za suverenitet, vjerovatno po nagovoru onih kojima nije odgovaralo da u Bosni bude mir. Nemoj ti meni ništa na stranu, pljuvanje po ljudima koji su ratovali bukvalno na svojim pragovima je neprihvatljivo.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:16 |
|
|
Metemma je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Šta nije istina? JNA i Srbija su pokrenuli i održavali ratove u Hrvatskoj i BiH. Držali ste Sarajevo u opsadi, sam si to rekao, da ne bi izašli vani i poremetili stanje na nekim drugim frontovima. Na stranu to šta su radili domaći Srbi, negdje su zaista samo branili svoje domove, negdje i mnogo više od toga.
Rat je pokrenuo ludi Izetbegović koji je odlučio da žrtvuje mir za suverenitet, vjerovatno po nagovoru onih kojima nije odgovaralo da u Bosni bude mir. Nemoj ti meni ništa na stranu, pljuvanje po ljudima koji su ratovali bukvalno na svojim pragovima je neprihvatljivo. Kakav suverenitet, o čemu ti pričaš??
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:20 |
|
|
Idi guglaj.
|
|
Vrh |
|
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:29 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
A kako komentiraš događanja u istočnoj bosni 92 godine?? ovo za sarajevo donekle i drži vodu, jer dosta ljudi nema blage veze da su u sarajevu živjeli i srbi te da se front protezao uglavnom po etnickim linijama, vec je uvriježeno mišljenje da su srbi došli sa strane, okruzili sarajevo i mlatili po njemu 3 godine, iako po mom mišljenju vi ste prvi započeli sukobe u BIH
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:33 |
|
|
Metemma, samo se opusti i piši. Pogledah temu, dosta prepucavanja. Mislim da nas jako malo zna priču srpske strane, a jedno od temeljnih pravila prava jest Audiatur et altera pars. Neka se čuje i druga strana. Istina je obično negdje u sredini. Osobno moram priznati da se u meni razvija neka naklonost prema sarajevskim Srbekima. Za ozbač. Za to je zaslužan ovaj forum, ali ponaprije onaj tko je na drugoj strani. Naracija i u Hrvatskoj jest, zli Srbi tukli jadne Sarajlije ali očito je da je to samo jednostrana "istina". Mislim da zaista nema više potrebe da mi Hrvati budemo dojmom propagande i da bi se trebala napisati neka objaktivna istina. Činjenica jest da je sve poteklo od Srba i da jesu započeli agresiju ali isto tako mi se čini realna Metemmina priča o zapravo dvije strane koje su se sukobile. To i zdrav razum nalaže. Srbi su tu imali više oružja, muslimani ljudstva. Po prirodi stvari i ratnoj nuždi će tu biti dosta civilnih žrtava. Apriori oslikavanje Srba zločincima je bezveze. Naravno da je bilo zločina, to nitko ne spori ali propaganda o jadnim Saralijama i zlim Srbima je već izlizana. Ja sam totalno neupućen u zbivanja u Sarajevu pa lijepo molim Metemmu ili neke naše ljude koji su upućeniji da se malo raspišu pa da se dobije nekakva objektivnija, realnija i nepristranija slika.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:36 |
|
|
doc je napisao/la: Metemma, samo se opusti i piši. Pogledah temu, dosta prepucavanja. Mislim da nas jako malo zna priču srpske strane, a jedno od temeljnih pravila prava jest Audiatur et altera pars. Neka se čuje i druga strana. Istina je obično negdje u sredini. Osobno moram priznati da se u meni razvija neka naklonost prema sarajevskim Srbekima. Za ozbač.
Za to je zaslužan ovaj forum, ali ponaprije onaj tko je na drugoj strani.Naracija i u Hrvatskoj jest, zli Srbi tukli jadne Sarajlije ali očito je da je to samo jednostrana "istina". Mislim da zaista nema više potrebe da mi Hrvati budemo dojmom propagande i da bi se trebala napisati neka objaktivna istina. Činjenica jest da je sve poteklo od Srba i da jesu započeli agresiju ali isto tako mi se čini realna Metemmina priča o zapravo dvije strane koje su se sukobile. To i zdrav razum nalaže. Srbi su tu imali više oružja, muslimani ljudstva. Po prirodi stvari i ratnoj nuždi će tu biti dosta civilnih žrtava. Apriori oslikavanje Srba zločincima je bezveze. Naravno da je bilo zločina, to nitko ne spori ali propaganda o jadnim Saralijama i zlim Srbima je već izlizana. Ja sam totalno neupućen u zbivanja u Sarajevu pa lijepo molim Metemmu ili neke naše ljude koji su upućeniji da se malo raspišu pa da se dobije nekakva objektivnija, realnija i nepristranija slika. Kako onda možeš biti objektivan? Možemo li čuti i srpsku priču o Vukovaru i ratu u Hrvatskoj ako ima koga ovdje.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:38 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: A kako komentiraš događanja u istočnoj bosni 92 godine?? ovo za sarajevo donekle i drži vodu, jer dosta ljudi nema blage veze da su u sarajevu živjeli i srbi te da se front protezao uglavnom po etnickim linijama, vec je uvriježeno mišljenje da su srbi došli sa strane, okruzili sarajevo i mlatili po njemu 3 godine, iako po mom mišljenju vi ste prvi započeli sukobe u BIH Pa slično je bilo u cijeloj Bosni, samo što su u istočnoj Bosni muslimani na nekim mjestima bili dosta brojniji, pa je veliku ulogu igrala pomoć iz Srbije, Arkan, Crvene beretke, Šešeljevci, Užički korpus... i ako se ne varam dosta zločina je propratilo sve to. I po istočnoj Bosni si imao SDA i njihove organizacije, naoružane formacije, samo što su bile preslabe kad je došla pomoć iz Srbije. Prvi započeli sukobe u BiH... pa ne znam, kao prelomni trenuci se uzimaju ubistvo u Sarajevu, Sijekovac i Kupres... ako je Sarajevski atentat 1914. započeo Prvi svjetski, zašto 1992. ne bi mogao da započne bosanski rat.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:40 |
|
|
Koliko vidjeh, već imate na ovom forumu temu o Grbavici na podforumu o ratu, nije loša čini mi se.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:42 |
|
|
Neda mi se prepucavati. Neka Srbi iznesu svoje viđenje stvari, a ti iznesi svoje. Što se tiče druge strane mislim na to kad vidim kako se Bošnjaci ponašaju u BiH da mi je jasnije što su se Srbi htjeli odijeliti. I Bošnjaci današnim ponašanjem najbolje legitimiziraju RS. Met, daj link. Do vraga. Htio sam 3000 post posvetiti Herceg Bosni. Kako me ovaj Bošnjak navukao na tanak led. Ništa sad moram do 4000. Mir i dobro.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:46 |
|
|
doc je napisao/la: Neda mi se prepucavati. Neka Srbi iznesu svoje viđenje stvari, a ti iznesi svoje.
Što se tiče druge strane mislim na to kad vidim kako se Bošnjaci ponašaju u BiH da mi je jasnije što su se Srbi htjeli odijeliti. I Bošnjaci današnim ponašanjem najbolje legitimiziraju RS.
Met, daj link.
rat-bih-hrvatskoj/grbavica-t322.html
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:46 |
|
|
doc je napisao/la: Neda mi se prepucavati. Neka Srbi iznesu svoje viđenje stvari, a ti iznesi svoje. Što se tiče druge strane mislim na to kad vidim kako se Bošnjaci ponašaju u BiH da mi je jasnije što su se Srbi htjeli odijeliti. I Bošnjaci današnim ponašanjem najbolje legitimiziraju RS. Met, daj link. Do vraga. Htio sam 3000 post posvetiti Herceg Bosni. Kako me ovaj Bošnjak navukao na tanak led. Ništa sad moram do 4000. Mir i dobro. Što li su se htjeli od vas odvojiti, šta im vi uradiste?
|
|
Vrh |
|
|
Popisnova
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:49 |
|
|
Metemma je napisao/la: Rat je pokrenuo ludi Izetbegović koji je odlučio da žrtvuje mir za suverenitet, vjerovatno po nagovoru onih kojima nije odgovaralo da u Bosni bude mir.
Nemoj ti meni ništa na stranu, pljuvanje po ljudima koji su ratovali bukvalno na svojim pragovima je neprihvatljivo.
Ma da, dok ga je Karadžić samo dobronamjerno zasipao upozorenjima o nestanku jednog naroda ukoliko ne odabere mir sa kokardom na čelu. Kako god, mislim da je velikosrpska vrhuška jednostavno zanemarila protivnike (one koji nisu Srbi ) u bivšoj Jugoslaviji, te samouvjerena zbog činjenice da u rukama ima JNA nije previše marila za pregovore, kompromise, rješenja. Drugi narodi su pobjegli iz Jugoslavije, jer to više nije bila nekakva zajednička država nego poligon testiranja velikosrpke hegemonije. U Sarajevu je tih dana vladalo potpuno nerazumijevanje stvari. Ljudi su željeli proći bez rata, ali kada su počele organizirane blokade barikadama u pojedinim dijelovima grada, ekspresno uspostavljena opsada (rovovi su se kopali mjesecima ranije ), te kada su tenkovi krenuli zauzimati centar grada i Predsjedništvo, počeo je sukob. Unutar obruča ljudi su se borili da opstanu, jer su bili svjesni neskrivenih težnji paljanske politike da etnički očisti prostor i uspostavi eksluzivnu državu. S druge strane, ne sumnjam da su ljudi u Vojkovićima (Srbi) branili svoj prag, no poanta je da je potreba za obranom produkt megalomanskih ideja tadašnje srspke politike. Malo mi je neuvjerljiva tvrdnja da su slabije naoružani i ranjiviji započeli sukob u kojem su svjesno pristali da budu pod opsadom godinama bez struje, vode i na stalnom nišanu.
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 14:53 |
|
|
Metemma je napisao/la: Ja recimo vrlo malo znam o početku sukoba u Sarajevu. Pogledaš neke srpske emisije, pogledaš muslimanske, potpuno različita priča. Npr ona frka oko policijske škole na Vracama. Pa ono "zauzimanje" centra grada od strane JNA, dok iz JNA tvrde da su samo poslali par vozila da spašavaju dom JNA.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 15:02 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Što li su se htjeli od vas odvojiti, šta im vi uradiste?
Zaista mi se neda više o ovom pa je to moj zadnji odgovor. Jasno mi je da si i emocionalno involviran pa razumijem reakciju. Ali RH i BiH nisu isto. Napiši ti svoje viđenje. Možeš i na drugoj temi i o RH ako te baš jako žulja. Zaista me ne interesira ovakva prepiska nego bi htio doznati šta se zapravo događalo. Meni emocionalno Sarajevo baš ništa ne znači samo sam znatiželjan.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 15:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Metemma je napisao/la: Ja recimo vrlo malo znam o početku sukoba u Sarajevu. Pogledaš neke srpske emisije, pogledaš muslimanske, potpuno različita priča. Npr ona frka oko policijske škole na Vracama. Pa ono "zauzimanje" centra grada od strane JNA, dok iz JNA tvrde da su samo poslali par vozila da spašavaju dom JNA. Ona spika da su pokušali presjeći Sarajevo na dva dijela je mit. Oni što su izginuli prema Skenderiji nisu bili brojčano dostatni za bilo kakva presjecanja grada na dva dijela, niti su bili nešto posebno pripremljeni. Najvjerojatnije su išli u ispomoć onim u kasarni (koji su BTW izvučeni sljedećeg dana, kada je nastao i famozni slučaj "Dobrovoljačka" gdje Srbi manipuliraju jer zbrajaju žrtve napada na kolonu koja se izvlačila tog dana, kao i one koji su otišli u ispomoć prethodnog dana).
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 15:23 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ona spika da su pokušali presjeći Sarajevo na dva dijela je mit. Oni što su izginuli prema Skenderiji nisu bili brojčano dostatni za bilo kakva presjecanja grada na dva dijela, niti su bili nešto posebno pripremljeni. Da, pa zato me to zanima. Ja sam gledao neke snimke i malo mi neobično da se zauzima i preseca grad i pinz-ovima. Ali rekoh, možda to nije sve. Teško mi je pohvatati sve. Ministry of Sound je napisao/la: Najvjerojatnije su išli u ispomoć onim u kasarni (koji su BTW izvučeni sljedećeg dana, kada je nastao i famozni slučaj "Dobrovoljačka" gdje Srbi manipuliraju jer zbrajaju žrtve napada na kolonu koja se izvlačila tog dana, kao i one koji su otišli u ispomoć prethodnog dana). Hm, da. Tu nastaje famozna razlika u broju mrtvih. Mada se negde korektno navede šta se računa, a na drugim mestima što iz neznanja, a što zbog manipulacije, sve trpa u isti koš.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 17:01 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Metemma je napisao/la: Ja recimo vrlo malo znam o početku sukoba u Sarajevu. Pogledaš neke srpske emisije, pogledaš muslimanske, potpuno različita priča. Npr ona frka oko policijske škole na Vracama. Pa ono "zauzimanje" centra grada od strane JNA, dok iz JNA tvrde da su samo poslali par vozila da spašavaju dom JNA. Već sam rekao, pogrešno je vezivati sve to za neke određene događaje. Nisu postojale dvije vojske koje su se "prvi put" sukobile na nekom određenom mjestu (tipa Njemačka napala Poljsku tu i tu), već je svaka ulica bila malo ratište. Moja ulica je recimo bila 99% srpska, druga polovina naselja muslimanska, treća muslimanska, četvrto srpsko, peto srpsko... i naoružani stanovnici tih naselja su postavili straže i položaje. Kad su recimo muslimani iz sela Gornji Kotorac napali na Mladice i Kasindo, sutradan je došla vojska iz Lukavice i pomogla da se selo zauzme. Srpski policajci iz stanice na Kuli su recimo pazili da ne bude pljačke, i ne znam da je nekom dlaka s glave falila, iako su stanovnici poslati za Sarajevo. Prošli su mirno kroz srpske položaje, ko je imao auto, autom, ko nije, pješice, niko ih nije ružno pogledao. Čak su recimo majke tjerale djecu da ne gledaju kako ljudi idu, tipa šta ima da gledaš pizda ti materina. To što tako nije bilo drugdje u Bosni nije do nas, mi smo fin svijet. Kad se lomilo kome će da pripadne Ilidža, pomogla je vojska iz kasarne u Butilama. Kad su se lomili Hadžići, opet je pomogla vojska. Kad su zauzeli Pofaliće, pobili su na desetine ljudi i popalili sve kuće. Specijalna jedinica MUPa BiH se podijelila mirno bez ispaljenog metka - otišli su svaki na svoju stranu, i imali su neki dogovor da baza Srbima bude ta škola na Vracama. Međutim, kad su ovi došli gore, dočekali su ih naoružani muslimani, i to ne Vikićevi specijalci! Zamisli, srpski dio specijalne "napada" tu školu, a muslimanski dio je ne brani...
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 17:11 |
|
|
Popisnova je napisao/la: Ma da, dok ga je Karadžić samo dobronamjerno zasipao upozorenjima o nestanku jednog naroda ukoliko ne odabere mir sa kokardom na čelu. Kako god, mislim da je velikosrpska vrhuška jednostavno zanemarila protivnike (one koji nisu Srbi ) u bivšoj Jugoslaviji, te samouvjerena zbog činjenice da u rukama ima JNA nije previše marila za pregovore, kompromise, rješenja. Drugi narodi su pobjegli iz Jugoslavije, jer to više nije bila nekakva zajednička država nego poligon testiranja velikosrpke hegemonije. Tako je, to je plan koji korijene ima u slici vuka u srpskoj mitologiji, a ide preko Ilije Garašanina, Vuka Karadžića, preko kralja Aleksandra, Draže Mihailovića i Aleksandra Rankovića, do memoranduma SANU i plana RAM... A kad ne bismo srali - sve kompromise i dogovore su Srbi prihvatili. Dovoljno je da pogledaš recimo onaj serijal sjećanja rahmetli Adil bega Zulfikarpašića. Lisabonski sporazum su opet Srbi prihvatili. S druge strane, SDA i HDZ su išli na nametanje, odbijanje kompromisa i nametanje. Srbi iz BiH su samo krivi jer ta sranja nisu prihvatili. Citat: U Sarajevu je tih dana vladalo potpuno nerazumijevanje stvari. Ljudi su željeli proći bez rata, ali kada su počele organizirane blokade barikadama u pojedinim dijelovima grada, ekspresno uspostavljena opsada (rovovi su se kopali mjesecima ranije ), te kada su tenkovi krenuli zauzimati centar grada i Predsjedništvo, počeo je sukob. Glupost je reći da je vladalo nerazumijevanje kod onih koji su maltene godinu dana ranije formirali svoje paravojne formacije, stavili dio MUPa pod svoju kontrolu. Barikade su bile 1. marta, rat je počeo 4. aprila. Priča o kopanju rovova mjesecima ranije je teška budalaština. Pa u ratu su linije bile recimo između Ilidže i Stupa, Ilidže i Hrasnice, valjda bi neko primjetio da neko usred grada mjesecima kopa rovove??? Kad su to tenkovi krenuli u centar grada? Mi jadni naivni, četnici se spremali tisuću godina... Citat: Unutar obruča ljudi su se borili da opstanu, jer su bili svjesni neskrivenih težnji paljanske politike da etnički očisti prostor i uspostavi eksluzivnu državu. S druge strane, ne sumnjam da su ljudi u Vojkovićima (Srbi) branili svoj prag, no poanta je da je potreba za obranom produkt megalomanskih ideja tadašnje srspke politike. Ništa više Srba nije opstalo na muslimanskim teritorijama da bi se pričalo kako su se jedni borili za opstanak, a drugi eto tako, jer su im vođe počele rat. Citat: Malo mi je neuvjerljiva tvrdnja da su slabije naoružani i ranjiviji započeli sukob u kojem su svjesno pristali da budu pod opsadom godinama bez struje, vode i na stalnom nišanu. Toliko su slabiji i nespremni bili da su blokirali sedam kasarni i skladišta JNA oko Sarajeva iz kojih je jedva vojska izvučena. Rotkve strugane.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 18:21 |
|
|
Metemma je napisao/la: Popisnova je napisao/la: Ma da, dok ga je Karadžić samo dobronamjerno zasipao upozorenjima o nestanku jednog naroda ukoliko ne odabere mir sa kokardom na čelu. Kako god, mislim da je velikosrpska vrhuška jednostavno zanemarila protivnike (one koji nisu Srbi ) u bivšoj Jugoslaviji, te samouvjerena zbog činjenice da u rukama ima JNA nije previše marila za pregovore, kompromise, rješenja. Drugi narodi su pobjegli iz Jugoslavije, jer to više nije bila nekakva zajednička država nego poligon testiranja velikosrpke hegemonije. Tako je, to je plan koji korijene ima u slici vuka u srpskoj mitologiji, a ide preko Ilije Garašanina, Vuka Karadžića, preko kralja Aleksandra, Draže Mihailovića i Aleksandra Rankovića, do memoranduma SANU i plana RAM... A kad ne bismo srali - sve kompromise i dogovore su Srbi prihvatili. Dovoljno je da pogledaš recimo onaj serijal sjećanja rahmetli Adil bega Zulfikarpašića. Lisabonski sporazum su opet Srbi prihvatili. S druge strane, SDA i HDZ su išli na nametanje, odbijanje kompromisa i nametanje. Srbi iz BiH su samo krivi jer ta sranja nisu prihvatili. Citat: U Sarajevu je tih dana vladalo potpuno nerazumijevanje stvari. Ljudi su željeli proći bez rata, ali kada su počele organizirane blokade barikadama u pojedinim dijelovima grada, ekspresno uspostavljena opsada (rovovi su se kopali mjesecima ranije ), te kada su tenkovi krenuli zauzimati centar grada i Predsjedništvo, počeo je sukob. Glupost je reći da je vladalo nerazumijevanje kod onih koji su maltene godinu dana ranije formirali svoje paravojne formacije, stavili dio MUPa pod svoju kontrolu. Barikade su bile 1. marta, rat je počeo 4. aprila. Priča o kopanju rovova mjesecima ranije je teška budalaština. Pa u ratu su linije bile recimo između Ilidže i Stupa, Ilidže i Hrasnice, valjda bi neko primjetio da neko usred grada mjesecima kopa rovove??? Kad su to tenkovi krenuli u centar grada? Mi jadni naivni, četnici se spremali tisuću godina... Citat: Unutar obruča ljudi su se borili da opstanu, jer su bili svjesni neskrivenih težnji paljanske politike da etnički očisti prostor i uspostavi eksluzivnu državu. S druge strane, ne sumnjam da su ljudi u Vojkovićima (Srbi) branili svoj prag, no poanta je da je potreba za obranom produkt megalomanskih ideja tadašnje srspke politike. Ništa više Srba nije opstalo na muslimanskim teritorijama da bi se pričalo kako su se jedni borili za opstanak, a drugi eto tako, jer su im vođe počele rat. Citat: Malo mi je neuvjerljiva tvrdnja da su slabije naoružani i ranjiviji započeli sukob u kojem su svjesno pristali da budu pod opsadom godinama bez struje, vode i na stalnom nišanu. Toliko su slabiji i nespremni bili da su blokirali sedam kasarni i skladišta JNA oko Sarajeva iz kojih je jedva vojska izvučena. Rotkve strugane. a) Sve planove? Nije baš istina. Odbili ste Wance-Ovena. Hrvati su pristali na sve planove. b) Što je HDZ išao nametati? c) Ok, u tvom dijelu je bilo ok, ali čuj; po čemu je JNA trebala braniti samo srbe i po čemu je njima trebala djeliti oružje. Nadalje, sam si rekao da je bila potrebna "pomoć" iz Srbije jer je Srba u nekim djelovima bilo premalo. Neka sela od onih koja ste zauzeli skoro da i nisu imali Srba. Inače, ovo za kontre je samo opravdanje. Dakle, netko tebe krivo pogleda, ti ćeš njega i njegovu familiju prebit na mrtvo ime?
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 18:24 |
|
|
Činjenica jest da je danas federalno Sarajevo jedno od etnički najčišćih gradova prema tome argument da su Bošnjaci bili nešto drugo od Srba se može mačku o rep okačiti.
Kao i trokut uostalom. Da ne spominjemo Konjic i kako 55% muslimana ide na 97%.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 18:34 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Znači u centru multikulturalnosti od 180 000 glasova, 3000 za stranke sa hrvatskim i srpskim predznakom... Jel netko ima detaljne podatke sa lokalnih izbora u Sarajevu?
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 18:43 |
|
|
doc je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Znači u centru multikulturalnosti od 180 000 glasova, 3000 za stranke sa hrvatskim i srpskim predznakom... Jel netko ima detaljne podatke sa lokalnih izbora u Sarajevu? Pa imaš na www.izbori.baCeha je napisao/la: a) Sve planove? Nije baš istina. Odbili ste Wance-Ovena. Hrvati su pristali na sve planove.
Moja nepreciznost, mislio sam na dogovore prije rata. Citat: b) Što je HDZ išao nametati? Odlučivanje bez Srba u BiH, HDZ i SDA su zajedno odlučivali. Govorim o predratnom periodu. Citat: c) Ok, u tvom dijelu je bilo ok, ali čuj; po čemu je JNA trebala braniti samo srbe i po čemu je njima trebala djeliti oružje. Nadalje, sam si rekao da je bila potrebna "pomoć" iz Srbije jer je Srba u nekim djelovima bilo premalo. Neka sela od onih koja ste zauzeli skoro da i nisu imali Srba. Inače, ovo za kontre je samo opravdanje. Dakle, netko tebe krivo pogleda, ti ćeš njega i njegovu familiju prebit na mrtvo ime? Ne znam šta da ti odgovorim na ovo zašto bi JNA branila samo Srbe. Meni je drago da jeste, bilo bi bolje da je recimo spriječila neutralno sve sukobe, ali kad već nije, drago mi je da je bila na našoj strani. Glede istočne Bosne, valjda o tome pričamo, istina je, ne sporim. Nije opravdanje za način na koji je to rađeno, ali objašnjenje je da kad rat počne onda ne ideš po pravednoj podjeli već vrijede neka druga, strateška pravila. Ovo za kontre, ne znam o čemu pričaš. Nigdje ne sporim da je bilo zločina sa srpske strane, te da su zauzimanja nekih gradova podrazumijevala i protjerivanje i zločine, koji su, pored toga što su za svaku osudu, bili potpuno nepotrebni.
|
|
Vrh |
|
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 18:52 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1708 Lokacija: ...................
|
Citat: Odlučivanje bez Srba u BiH, HDZ i SDA su zajedno odlučivali. Govorim o predratnom periodu A šta ste vi srbi predlagali? koje je bilo vaše političko riješenje za razrješenje bosanskog pitanja, osim rata naravno
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 18:58 |
|
|
doc je napisao/la: Činjenica jest da je danas federalno Sarajevo jedno od etnički najčišćih gradova prema tome argument da su Bošnjaci bili nešto drugo od Srba se može mačku o rep okačiti. Kao i trokut uostalom. Da ne spominjemo Konjic i kako 55% muslimana ide na 97%. Nisu muslimani anđeli. Ovdje samo ide da su prednost na početku (i to popriličnu) imali Srbi. Za Konjic smo mi krivi jer smo bili budale. Ubuduće odnos prema muslimanima, srpski princip. Iako DAZP možda preferira albanski
|
|
Vrh |
|
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zapadno i istočno Sarajevo Postano: 07 sij 2013, 19:02 |
|
|
Metemma je napisao/la: Ne znam šta da ti odgovorim na ovo zašto bi JNA branila samo Srbe. Meni je drago da jeste, bilo bi bolje da je recimo spriječila neutralno sve sukobe, ali kad već nije, drago mi je da je bila na našoj strani. Ovo sa JNA i naoružanjem je blesavo. Zamisli, Jugo-armija kako je zovu, pa treba da deli naoružanje tipovima koji blokiraju kasarne, ubijaju JNA regrute, drže porodice i penzionere... Ili ono da je JNA postala srpsko-crnogorska... Wow, neviđeno čudo kad su svi ostali prebegli, pobegli ili odbili da se odazovu u jedinice. Čak i da je sve prošlo bez sukoba, nikakve podele pre utvrđivanja stanja, pregovora i podele imovine nije smelo biti. Citat: A šta ste vi srbi predlagali? koje je bilo vaše političko riješenje za razrješenje bosanskog pitanja, osim rata naravno 1) Ostajanje BiH kao republike u federaciji sa posebnim pravima 2) Odlazak Muslimana i Hrvata iz Jugoslavije, ostanak Srba 3) Odlazak svih iz federacije, ali tako da je BiH uređena kao federacija tri etničke republike. I sve redom je odbijeno u korist unitarne, soon to be muslimanske, Bosne. I dok razumem poziciju Hrvata u relaciji sa sukobom u Hrvatskoj, nije mi jasno čemu li se naivno-nevino-nenaoružani muslimanski narod i posebno njegov vrh nadao.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|