Naslov: Je li Vuk Karadžić najviše odgovoran za sukobe Hrvata i Srba kroz nedavnu povijest?
Postano: 18 sij 2013, 21:57
Odgovoriti sa da, ili ne.
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
Naslov: Re: Je li Vuk Karadžić najviše odgovoran za sukobe Hrvata i Srba kroz nedavnu povijest?
Postano: 18 sij 2013, 22:25
nisan se opra godinama a spava san sa stotinama nijednoj nije smeta vonj mog pazuha upitah zašto je tako tvoj je velik i tvrd to nema svatko
_________________ "Gospodo, ja sam Hrvat i hrvatski nacionalist; i ne samo da sam ja Hrvat i hrvatski nacionalist, nego su bosanski muslimani kao cjelina Hrvati, dio hrvatskog naroda."-Džaferbeg Kulenović
Naslov: Re: Je li Vuk Karadžić najviše odgovoran za sukobe Hrvata i Srba kroz nedavnu povijest?
Postano: 19 sij 2013, 11:59
Doprinjeo je. Psihologija kao nauka je tu cvrsto stala iza teze da sto manje razlike među narodima to je veca mrznja i nepovjerenje. Mala razlika velika jabuka razdora, stoga Hrvati i Srbi nikada ne mogu biti u dobrim odnosima, mogu donekle politicki ali u stvarnom zivotu nikako.
Postano: 19 sij 2013, 12:19
glupost, mnogi narodi, ako ne i svi su sastavljeni od "plemena" ili skupina međusobno malih razlika, problem je šta su Srbi potencirali, ili da kažem nametali da razlike nema, tj da smo mi kao "katolički Srbi", a razlika je zapravo velika.
To je naravno otpočelo od Karadžića.
Problem je Srpska čud ponajviše pak, evo naprimjer čitam ode teme, i gledam onu o Titu. I onaj Srbin sa svinjarom na avataru priča kao o lošim utjecajima Tite, pa onda navodi kao Tito je omogućija da nas Hrvate ne izbrišu sa lica Zemlje????
Postano: 19 sij 2013, 14:57
HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Odgovoriti sa da, ili ne.
Karadžić je osnivač-bar za širi kontekst- pansrpske ideologije, pa nije bez krivnje. S druge strane, njegova suradnja s Hrvatima- s kojima je bio skoro češće nego sa Srbima nakon 1830-ih- "braća Rimskog zakona" itd.
Kriva je zaluđena velikosrpska ideologija koju on nije izumio, ali se dijelova nje držao do smrti, ali ne na agresivan i negatorski način kao razni Sime Lukin Lazići, Dimitriji Rubarci, Laze Kostići (ne pjesnik), Voja Šešelj i slični. Dakle- ima krivnje, ali je kamilica za velik dio srpskih ideologa, uz vrlo male iznimke.
Npr. lingvist Pavle Ivić, najbolji srpski lingvist u doba SFRJ, se osramotio sa šovinizmom (možda sam dao link) da je to skoro neshvatljivo.
Postano: 19 sij 2013, 17:46
divljak je napisao/la:
glupost, mnogi narodi, ako ne i svi su sastavljeni od "plemena" ili skupina međusobno malih razlika, problem je šta su Srbi potencirali, ili da kažem nametali da razlike nema, tj da smo mi kao "katolički Srbi", a razlika je zapravo velika.
To je naravno otpočelo od Karadžića.
Problem je Srpska čud ponajviše pak, evo naprimjer čitam ode teme, i gledam onu o Titu. I onaj Srbin sa svinjarom na avataru priča kao o lošim utjecajima Tite, pa onda navodi kao Tito je omogućija da nas Hrvate ne izbrišu sa lica Zemlje????
Ma jasna je meni ta velikosrpska politika. Postoje moguce i jos veci animoziteti izmedzu Hrvata i Slovenaca. Manja razlika veci belaj. Vise se mrze Slovaci i Cesi nego Slovaci i Madzari
Postano: 19 sij 2013, 21:40
Ne vjerujem da bi bilo želje za srpskim ekspanzionizmom da nije Vuka, tu je naravno pomogla i velikosrpska opresija u Jugoslaviji.
Postano: 20 sij 2013, 02:12
Kum Bečo je napisao/la:
Ma jasna je meni ta velikosrpska politika. Postoje moguce i jos veci animoziteti izmedzu Hrvata i Slovenaca. Manja razlika veci belaj. Vise se mrze Slovaci i Cesi nego Slovaci i Madzari
nija istina, nema onih koje Slovaci više mrze od Madžara, zanimljivo je da se Slovaci i Česi uopće ne mrze. Razlog tome je što Madžari agresivno tvrde da su Slovaci odnarođeni Madžari.
Animozitet između pravih Slovenaca se svodi na lakša podbadanja, ili ga nema.
Postano: 20 sij 2013, 12:38
Česi i Slovaci su se razdvojili u miru bez ispaljenog metka, podijelili teritorij i zdravo.
Postano: 20 sij 2013, 12:55
Kao Hrvati i Slovenci jos u doba Iliraca sto su razdijelili zito i nisu nikada ni pokusali napraviti neku zajednicku drzavu a gle cuda Bosnjaci i Hrvati zivimo u federaciji i to u toleranciji.
Postano: 20 sij 2013, 17:25
Bošnjaci i Hrvati se nikad neće složit, Bošnjaci sve više naginju k Turskoj, a Hrvate preziru. Bošnjaci danas su jedna velika suprotnost njihovih djedova koji su ginuli za Hrvatsku.
Postano: 20 sij 2013, 18:15
To sam ja upravo tebi htio reći
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.