HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 lip 2026, 09:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 241 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Jasmin Hasanović (Zlatni student UniSarajevo i FTV uposlenik): "Nema Hrvata u BiH!"
PostPostano: 30 ožu 2013, 01:23 

Ministry of Sound je napisao/la:
Samo se ne mogu usuglasiti - po njemu su i Sandžaklije zapravo "Bošnjaci" jer su živjeli u granicama (otomanske) "Bosne". Na komentarima ispod članka se javila neka njegova jaranica koja pak Sandže naziva Srbijancima. Ako ništa drugo, onda je barem konzistentna u uvjerenju da je državljanstvo ujedno i nacija iliti narod.

Da tu je interesantno i što su Muslimani, odvojeni od svoje etničke okoline po religijskoj osnovi, sada nekako postali nosioci nečega od čega su se navodno Srbi i Hrvati (koje se zapravo uklapaju sa svojom okolinom) navodno odvajali, po religijskoj osnovi. A to sa Srbijancima je tek posebna priča.

Sve u svemu, mešanje državljanstva, nacije, naroda, istoka, zapada, religije... Zato kažem da mi uopšte nije jasno šta pokušavaju da kažu.

Kao neko kombinovanje Evrope XIX veka, Amerike XX veka, fašističkog i komunističkog totalitarizma, sve začinjeno sa par modernih EU fraza ili u drugom slučaju dozom verskog fanatizma.

Vrh

Naslov: Re: Jasmin Hasanović (Zlatni student UniSarajevo i FTV uposlenik): "Nema Hrvata u BiH!"
PostPostano: 30 ožu 2013, 01:26 

ManInBlack je napisao/la:
odgovorio sam malo prije na komentarima:

- moje čukun djed je rođen za vrijeme turskog carstva, dakle turčin je
- moj pradjed rođen je za vrijeme AU, vjerojatno je austrijanac
- moja baba je rođena za vrijeme kraljevine shs, ona je neka kraljevna :D
- moj otac je rođen za vrijeme ndh, on je ustaša
- ja sam rođen u sfrj, ja sam jugoslaven :D

Vidiš, sad polako dolazimo do nečega...

slika

:zubati

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 01:28 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Nikako mi nije jasna ova škola mišljenja... Da li to znači da su neki Ištvan iz Subotice i Agim iz Prištine Srbi?

Zavisi

Ili oni zapravo veruju da su Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci itd... jedan narod. Pa pošto je to isto, dele samo po političkim granicama. Rodiš se u Hrvatskoj, Hrvat si. Rodiš se u Bosni, Bošnjak. U Srbiji, Srbin.

Ako je zakon politička granica onda naravno.

I šta ako se neko preseli, npr iz Hrvatske u BiH. Onda postaje Bošnjak? Ili ako on ostaje Hrvat, a njegovo dete se rodi u BiH... Onda je otac Bošnjak, a sin Hrvat? Ili nije.
Sad sam potpuno zbunjen. :zubati

Ako se netko preseli iz Hrvatske u BiH (a Hrvat je u oba slučaja) onda je Hrvat samo što dobija nacionalitet Bosanca a ne Bošnjaka, može se zvatim Bosancem i Hrvatom samo što kad se naziva Hrvatom onda govori o porijeklu a ne mjestu gdje živi jer to je već uvreda.
Njegovo dijete se rodi u BiH, dobija državljanstvo kao i njegov otac. On kasnije odlučuje o svom porijeklu ako je očito po ocu da je Hrvat onda je Hrvat, ako je iz Mješovitog braka onda još bolje, jer neće odrastati u mržnji kao 90% balkana :palacgore2

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 01:33 

HrasnoSinj je napisao/la:
...

Zašto mešanje etničke pripadnosti i državljanstva?

I drugo, zar na ovom prostoru postoji doživljaj nacije kao što je to slučaj u SAD?

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 01:40 

...

Zašto mešanje etničke pripadnosti i državljanstva?

I drugo, zar na ovom prostoru postoji doživljaj nacije kao što je to slučaj u SAD?

Šta si me tačno citirao pošto ne vidim tekst ?

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 01:41 

Ako se netko preseli iz Hrvatske u BiH (a Hrvat je u oba slučaja) onda je Hrvat samo što dobija nacionalitet Bosanca a ne Bošnjaka, može se zvatim Bosancem i Hrvatom samo što kad se naziva Hrvatom onda govori o porijeklu a ne mjestu gdje živi jer to je već uvreda.
Njegovo dijete se rodi u BiH, dobija državljanstvo kao i njegov otac. On kasnije odlučuje o svom porijeklu ako je očito po ocu da je Hrvat onda je Hrvat, ako je iz Mješovitog braka onda još bolje, jer neće odrastati u mržnji kao 90% balkana :palacgore2

Izvan Hrvatske u Rumunjskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Italiji stoljećima kao nacionalne manjine žive Hrvati, neki su porijeklom iz Bosne, neki iz Hercegovine (izbjegli od Turaka) njih danas niti u jednoj od tih država ne zovu Rumunjima, Slovacima, Italijanima, nego se oni nazivaju Hrvatima, i ravnopravni su državljani države u kojoj su rođeni čak i njihovi čukun djedovi! Sve je to normalno u tim eu državama, osim u Bosni i Hercgovini, gdje se jednom konstutivnom narodu pokušava konstantno oduzeti pravo na nacionalno izjašnjavanje i isto se negira. Iako taj hrvatski narod ima ako ništa drugo religijski kontinuitet sa srednjovjekovnom bosnom za razliku od onog koji je mješavina podanika otomanskih okupatora , vlaha i otetih katolika.....

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 01:53 

Izvan Hrvatske u Rumunjskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Italiji stoljećima kao nacionalne manjine žive Hrvati, neki su porijeklom iz Bosne, neki iz Hercegovine (izbjegli od Turaka) njih danas niti u jednoj od tih država ne zovu Rumunjima, Slovacima, Italijanima, nego se oni nazivaju Hrvatima, i ravnopravni su državljani države u kojoj su rođeni čak i njihovi čukun djedovi! Sve je to normalno u tim eu državama, osim u Bosni i Hercgovini, gdje se jednom konstutivnom narodu pokušava konstantno oduzeti pravo na nacionalno izjašnjavanje i isto se negira. Iako taj hrvatski narod ima ako ništa drugo religijski kontinuitet sa srednjovjekovnom bosnom za razliku od onog koji je mješavina podanika otomanskih okupatora , vlaha i otetih katolika.....

Izvan Hrvatske su druge države i drugačiji ustavi i zakoni. Nije bitno kako njih tamo zovu, mogu i mene zvati betmenom pa opet samo u narodu. Oni moraju imati njihovo državljanstvo, i nacionalnost u tamo nekim zemljama se može predstaviti kao neki pravni odnos osobe i države. Ja stvarno ne znam u detalj funkcionisanje izjašnjavanja u drugim zemljama, ali svi Hrvati u kojoj god zemlji živili (osim u Hrvatskoj) će predstavljati etničku manjinu, pa eto i nacionalnu ali valjda moraju imati neke Hrvatske papire pobogu ? Kažu meni u Njemackoj su svi Njemci po nacionalnosti pa makar tamo ima preko milion turaka svima je to isto, tako da su svi ravnopravni, a ustvari imaš nacionalne manjine (pogledaj recimo nacionalnu manjinu Turaka, i pogledaj ukupan broj Turaka, vecina su Njemci jer ih nacionalnost nije briga, ako znaju da su Turci onda je to samo njih briga, sve dok su ravnopravni dobro im je.
Gdje se to u Bosni pokušava oduzeti pravo na izjašnjavanje ? Da si ti sa tom rečenicom u pravu onda bi ovo bila RBiH a ne Pederacija i Šumska :zubati

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 02:02 

Nimalo se ne čudim ovakvim stavovima. Jasmin nije iz Sarajeva jer bi me čudilo. Čovjek je iz Foče, a meni su takvi vrlo dobro poznati jer ih imam par u razredu, i nekako su svi nabrijani seljoberi. Vjerovatno je emotivno nestabilan, možda neka vrsta autizma. Čitajuci neke njegove tekstove odmah pomislim na Evropski period romantizma i pojma "svjetske boli" ...

On se ne razlikuje od bilo kojih drugih nacionalista u BiH bilo da su to oni iz Hercegovine ili RS-a (ne spominjem narode, očito je). Da li je ovakva mržnja proizašla od njegovog odgoja, društva koje je imao ili politike (rat), ne može se znati, ali što je sigurno je da je on takav kakav je, može on biti i akademik, nobelovac sa priznanjima u svojoj struci, svoje mišljenje će zadržati do kraja života (nešto kao Šešelj).

Muka mi je ovakvih likova ali vi niste ništa bolji, zašto ? Tema je otvorena (neka je), očekivao sam da se predstavnici "Bošnjaka" na ovoj stranici izjasne i okrive ovaj čin, ali tema je kao i uvijek pretvorena u omaložavanju cijele nacije kroz teze rata, politike, i svega ostalog samo da se skrene sa teme i počne prepucavanje ...

zaboravio si rec ZNA SE

janjicaru koji li si po redu na ovom forumu

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 02:07 

Izvan Hrvatske su druge države i drugačiji ustavi i zakoni. Nije bitno kako njih tamo zovu, mogu i mene zvati betmenom pa opet samo u narodu. Oni moraju imati njihovo državljanstvo, i nacionalnost u tamo nekim zemljama se može predstaviti kao neki pravni odnos osobe i države. Ja stvarno ne znam u detalj funkcionisanje izjašnjavanja u drugim zemljama, ali svi Hrvati u kojoj god zemlji živili (osim u Hrvatskoj) će predstavljati etničku manjinu, pa eto i nacionalnu ali valjda moraju imati neke Hrvatske papire pobogu ? Kažu meni u Njemackoj su svi Njemci po nacionalnosti pa makar tamo ima preko milion turaka svima je to isto, tako da su svi ravnopravni, a ustvari imaš nacionalne manjine (pogledaj recimo nacionalnu manjinu Turaka, i pogledaj ukupan broj Turaka, vecina su Njemci jer ih nacionalnost nije briga, ako znaju da su Turci onda je to samo njih briga, sve dok su ravnopravni dobro im je.
Gdje se to u Bosni pokušava oduzeti pravo na izjašnjavanje ? Da si ti sa tom rečenicom u pravu onda bi ovo bila RBiH a ne Pederacija i Šumska :zubati

balavac dobro si se i ti svijeta nagledao

ne hranite trola

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 02:11 

pagan je napisao/la:

balavac dobro si se i ti svijeta nagledao

ne hranite trola

A jesam li, očito nisi bio u Berlinu :yawn

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 08:43 

Tema. :placipicka

Mislim da mnogi od ovih negatora nisu sposobni izjasniti se na pravi način. Kad kaže Hrvat on ne misli na pripadnost narodu nego određenoj državi, kao što npr. kažu Srbijanac da bi razlikovali to od Srba.

Kod vas nema razvijenog osjećaja za pripadnost državi, štoviše serete po njoj a ovim patriotama je to krivo. Ipak je to skoro pa jedinstven slučaj(vjerujem da niste fenomeni). I on će za sebe reći da je Bosanac i Hercegovac ali će vjerovatno reći i da je Bošnjak. Vi to za sebe nikad nećete reći, da ste Hrvat ali i Bosanac i Hercegovac, što bi vjerujem bilo normalno.(stvarno ne mogu shvatiti zašto bi to bilo nenormalno, trudim se svom silom)

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 09:50 

Lebowski je napisao/la:

Mislim da mnogi od ovih negatora nisu sposobni izjasniti se na pravi način. Kad kaže Hrvat on ne misli na pripadnost narodu nego određenoj državi, kao što npr. kažu Srbijanac da bi razlikovali to od Srba.

Ovi izgleda imaju potrebu izjasniti se kao Bošnjaci da bi se razlikovali od Turaka pa misle da se i drugi trebaju "nekako" izjasniti da bi ti "ostali" na taj način razvili osjaećaj prema državi. blesavo, isto kao i konstatacija da se Hrvati ne izjašnjavaju ili se nikad nisu izjasnili kao Hercegovci ili Bosanci.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 09:51 

@Lebowski Bosanac ili Hercegovac kao regionalna odrednica pripadnosti je duboko ukorijenjena u nama, isto kao i dalmatinacu, slavonacu, zagorcu njegova ;)

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 09:58 

Oni moraju imati njihovo državljanstvo, i nacionalnost u tamo nekim zemljama se može predstaviti kao neki pravni odnos osobe i države. Ja stvarno ne znam u detalj funkcionisanje izjašnjavanja u drugim zemljama, ali svi Hrvati u kojoj god zemlji živili (osim u Hrvatskoj) će predstavljati etničku manjinu, pa eto i nacionalnu ali valjda moraju imati neke Hrvatske papire pobogu ?

Papiri ne određuju nacionalnu pripadnost nego jezik, kultura, običaji, narodna imena. Točno oni su uglavnom tamo nacionalna manjina, jer ih u najboljem slučaju ima 20.000 na širem području ili čitavoj državi. Točno je i da su državljani tih država, ali je netočno da ih se smatra Madžarima, Rumunjima, Slovacima,... samo zato što žive u tim državama.

Pitanje za tebe jesu li Cigani u BiH isto Bošnjaci ?

U Bosni i Hercegovini Hrvati nisu nacionalna manjina, nego su starina (starosjedioci) i dijelom preci današnji Bošnjaka.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:02 

@Lebowski Bosanac ili Hercegovac kao regionalna odrednica pripadnosti je duboko ukorijenjena u nama, isto kao i dalmatinacu, slavonacu, zagorcu njegova ;)

Pričamo o državi a ne regiji, nadam se da razumiješ razliku.
Svaki čovjek na planeti je dio neke države kao organizirane zajednice ljudi. Vi se ne možete odlučiti što ste, kome pripadate. Ili možete, da pripadate nekoj nepostojećoj a ne priznajete postojeću. U svakom slučaju poremećaj. Je li vam matica Hrvatska a ovdje ste kao dijaspora ili vam je matica ovdje a Hrvatsku vidite kao neku gratis državu. Razumijem da vam se može ne sviđati sadašnja BiH zbog mnogo stvari ali mrziti iz dna duše, biti opterećen time nije normalno.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:04 

WTF? LoL.

:smajl007

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:23 

Lebowski je napisao/la:

Kod vas nema razvijenog osjećaja za pripadnost državi, štoviše serete po njoj a ovim patriotama je to krivo. Ipak je to skoro pa jedinstven slučaj(vjerujem da niste fenomeni). I on će za sebe reći da je Bosanac i Hercegovac ali će vjerovatno reći i da je Bošnjak. Vi to za sebe nikad nećete reći, da ste Hrvat ali i Bosanac i Hercegovac, što bi vjerujem bilo normalno.(stvarno ne mogu shvatiti zašto bi to bilo nenormalno, trudim se svom silom)

Potpuno pogrešno, barem po mojim iskustvima. Samo nasjedaš na velikobošnjačku propagandu, koja traži izgovor za svoja nedjela.

Ja osobno ću uvijek za sebe reći da sam Hrvat ali i Hercegovac. To je tako normalno. Zapravo ne znam ni jednog jedinog Hrvata u Hercegovini koji će reći da je Hrvat ali nije Hercegovac. A znam ih dosta.

Markan i ostali iz Bosne će vjerojatno (ne znam, ali mogao bih se kladiti) za sebe reći da su Hrvati, ali i Bosanci.

U svakom slučaju, da ne pričaš više "vi to za sebe nikad nećete reći", evo sad ja kažem: Ja sam Hercegovac, dapače ponosni Hercegovac. Pa da ne bude da nikad nismo rekli. :zubati

Politički položaj u BiH je ono što ne volimo.

Citat:
Pričamo o državi a ne regiji, nadam se da razumiješ razliku.
Svaki čovjek na planeti je dio neke države kao organizirane zajednice ljudi. Vi se ne možete odlučiti što ste, kome pripadate. Ili možete, da pripadate nekoj nepostojećoj a ne priznajete postojeću. U svakom slučaju poremećaj. Je li vam matica Hrvatska a ovdje ste kao dijaspora ili vam je matica ovdje a Hrvatsku vidite kao neku gratis državu. Razumijem da vam se može ne sviđati sadašnja BiH zbog mnogo stvari ali mrziti iz dna duše, biti opterećen time nije normalno.

Hrvati imaju gadan običaj da ruše državu u kojoj su neravnopravni. I općenito su nekakvi naopaki, tako bar kažu razni citati kroz povijest o nama. :neznam Glede matice, neka genetska istraživanja rekoše da su Hrvati u BiH i Dalmatinci sa najviše starosjedilačkog ilirskog gena. Tu smo praktično od ledenog doba. :zubati Pa ako nas ne otjeraše Rimljani, Turci, Austrijanci i Srbi, to nešto znači.

Jedemo imperije za doručak. Jedini spas za ovaj jad od hegemonije je da nas ne zajebaje. :biceovodobro

1591 of 2558 - 62.2%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:28 

Citat:
Potpuno pogrešno, barem po mojim iskustvima. Samo nasjedaš na velikobošnjačku propagandu, koja traži izgovor za svoja nedjela.

Ja osobno ću uvijek za sebe reći da sam Hrvat ali i Hercegovac. To je tako normalno. Zapravo ne znam ni jednog jedinog Hrvata u Hercegovini koji će reći da je Hrvat ali nije Hercegovac. A znam ih dosta.

Markan i ostali iz Bosne će vjerojatno (ne znam, ali mogao bih se kladiti) za sebe reći da su Hrvati, ali i Bosanci.

Što je sad sa onim terminom " Bošnjak " koji čuvate u pričuvi kao regionalnu odrednicu ?

Ne mislite to upotrebljavati ?:D

No sporno je da i mi koristimo, jer postajemo ( koristeći je ) ekskluzivni " vlasnici " povijesti ovih prostora ? :)

Citat:
Glede matice, neka genetska istraživanja rekoše da su Hrvati u BiH i Dalmatinci sa najviše starosjedilačkog ilirskog gena. Tu smo praktično od ledenog doba. Pa ako nas ne otjeraše Rimljani, Turci, Austrijanci i Srbi, to nešto znači.

Gospodine Kvačice, čestitam !Prevazišli ste sve upise " ove vrste " do sad ! :klanjam

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:31 

Lebowski je napisao/la:

Pa ako razlikuju Srbe i Srbijance kako onda razlikuju Hrvate od "Hrvatistanaca", mislim zašto oni zaslužuju 2 naziva a mi jedan jedinstven? :D

Citat:
Kod vas nema razvijenog osjećaja za pripadnost državi, štoviše serete po njoj a ovim patriotama je to krivo. Ipak je to skoro pa jedinstven slučaj(vjerujem da niste fenomeni).

Ma ono jest da pomalo seruckamo po njoj ali cijeli svijet je pun takvih primjera. Gdje god jedan narod jeste u faktičkoj manjini i smatra da su mu zakinuta prava on serucka protiv države u kojoj je, napose ako graniči sa susjednom državom u kojoj je njegov narod u većini.
Samo mali primjer, još za vrijeme Tita, kada bi na Kosovu bila neka utakmica u kojoj bi gostovala ekipa Albanije, onda su tribine bile prepune albanskih navijača i zastava koji su vrijeđali ekipu Jugoslavije, a riječ je bilo dakako o domaćim Albancima, Kosovarima. Negdje 1960-ih je to na jednoj utakmici ženskih rukometnih reprezentacija u Prištini poprimilo i ozbiljne razmjere.

Dakle, ti si u pravu, nama je nacija sve a država manje bitna, pa čak ni Hrvatska jer npr mnogi Hrvati svoju repku ne doživljavaju kao repku RH već nacionalnu izabranu vrstu tj reprezentaciju nacije.

Citat:
I on će za sebe reći da je Bosanac i Hercegovac ali će vjerovatno reći i da je Bošnjak. Vi to za sebe nikad nećete reći, da ste Hrvat ali i Bosanac i Hercegovac, što bi vjerujem bilo normalno.(stvarno ne mogu shvatiti zašto bi to bilo nenormalno, trudim se svom silom)

Ma daj pričaš gluposti. Tko se to od nas ne želi regionalno izjasniti?! Zapadni Hercegovci će npr sa ponosom reći da su Hercegovci, Bosanci se svoje Bosne ne stide, ja sam na ovome forumu godinama imao potpis ispod postova - Proud to be a Bosanac!
Ali ne mogu ja biti Bosanac i Hercegovac jer Hercegovac nisam! Ja sam samo Bosanac pobogu! Nemam ja sa Hercegovinom ništa! Isto kao što Mate iz Gruda za sebe ne može reći da je Bosanac i Hercegovac jer sa Bosnom nema ništa!
Kako bi bilo glupo da je nekoć državljanin kraljevine SHS za sebe govorio da je Srbin, Hrvat i Slovenac??! Pa to je apsurd! Ili do prije 10 godina kada je bila državna zajednica Srbije i Crne Gore jbt?! I kretenizam je onda spominjati kako to nije isto jer je BiH država sa tisućljećnom tradicijom a svih drugih 500 primjera i država su kao bile ili još jesu nešto drugo, kao neke vještačke tvorevine za razliku od BiH, jer ako samo malo svjetski vjetrovi dunu ode i BiH, i Srbija i Hrvatska u pm.
Mi smo državljani BiH, pored ostalih imamo i taj citizenship i to je naša poveznica, dakle putem CIPS osobne iskaznice i to je to.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:35 

Nije li ono genetika rekla da smo mi u BiH veći rvati nego oni u Hrvatskoj.

No, da se vratim na ovo "Bosanac i Hercegovac". Ti ćeš za sebe reći da si Hercegovac i to je normalno. Ja ću reći da sam Bosanac i to je normalno. Naziv države nam je komplikovan da bi se zvali Bosancem i Hercegovcem no da je naziv države neki drugi npr Idiotija(sastavljena od dvije regije Moronije i Debilije) zvao bih se idiotom ili kako već a regionalno i Moronom ili Debilom. I stvarno ne vidim šta je tu nenormalno.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:36 

I da, pitao sam nekoga jučer kako je nastao termin bošnjački jezik.(poznavajući pravila hrvatskog i objašnjenja koja ste dali za značenje pojma Bošnjak)

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:38 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Citat:

Što je sad sa onim terminom " Bošnjak " koji čuvate u pričuvi kao regionalnu odrednicu ?

Ne mislite to upotrebljavati ?:D

No sporno je da i mi koristimo, jer postajemo ( koristeći je ) ekskluzivni " vlasnici " povijesti ovih prostora ? :)

Sarajka, Bosanac i Bošnjak su sinonimi. Postali su različite riječi tek kad ste vi počeli manipulirati njima.

Jedini motiv zašto bi Bošnjaci za svoje ime uzeli Bošnjaci je da pokažu kako je Bosna više njihova nego hrvatska ili srpska. Zato je i naziv jezika "bosanski". U Bosni su Bošnjaci, pričaju bosanski, svi ostali su gosti.

Zato i ove optužbe ne doživljavate BiH kao svoju, gledate prema Zagrebu, vi zapravo to želite da je ne doživljavamo kao svoju i da idemo, jer je hoćete samo za sebe.

Sve je to uzaludno, Hrvati i Srbi itekako doživljavaju BiH kao svoju i ne pada im na pamet da svoje dionice poklanjaju Bošnjacima samo zato jer oni hoće 100% sebi i pojedini kažu s vremena na vrijeme da "oni jedini nemaju državu".

Ako hoćete vlastitu državu, onda se to može dogovoriti ali ne na 100% današnje BiH.
U stvari je cijela ova priča o ljubavi prema Bosni borba za teritorij.

1591 of 2558 - 62.2%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:40 

Lebowski je napisao/la:
No, da se vratim na ovo "Bosanac i Hercegovac". Ti ćeš za sebe reći da si Hercegovac i to je normalno. Ja ću reći da sam Bosanac i to je normalno. Naziv države nam je komplikovan da bi se zvali Bosancem i Hercegovcem no da je naziv države neki drugi npr Idiotija(sastavljena od dvije regije Moronije i Debilije) zvao bih se idiotom ili kako već a regionalno i Moronom ili Debilom. I stvarno ne vidim šta je tu nenormalno.

Potpuno se slažem.

1591 of 2558 - 62.2%

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:46 

@ Naša Kvačice

I da je naziv jezika " Bošnjački " sporili bi ga takodje.A naziv jezika je " Bosanski " da bi ga ravnopravno mogli koristiti i Hrvati i Srbi Bosanci a i Hercegovci :D

Jer smo u zajedničkoj drzavi tri konstitutivna naroda ipak.A ne u nacionalnoj drzavi Bošnjaka.Dakle ravnopravnost neka mora postojati.Zar ne ?

Sad što VI svoj jezik vidite isključivo kao hrvatski druga je strana medalje.Uglavnom izbor vam je ostavljen.

Ja ne bi voljela da VI idete bilo gdje.Pogotovo ne u HR.I ne optuzujem vas.Mozete pričati mandarinski, uvijek ćete biti dragi susjedi.
Sigurno više imam zajedničkog što se tiče mentaliteta sa Bobom, nego sa nekim Hašimom iz Jasenice :D

Dakle za ostanak sam i povratak !

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2013, 10:46 

Lebowski je napisao/la:
I da, pitao sam nekoga jučer kako je nastao termin bošnjački jezik.(poznavajući pravila hrvatskog i objašnjenja koja ste dali za značenje pojma Bošnjak)

Posvojni pridjev od imenice za pripadnika naroda.

Englez - engleski
Rus - ruski
Španjolac - španjolski
Mađar - mađarski
Japanac - japanski
Kinez - kineski
Hrvat - hrvatski
Bošnjak - bošnjački

1591 of 2558 - 62.2%

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 241 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: iprodano, Tomba17 i 54 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: