|
|
Stranica: 29/75.
|
[ 1852 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 15:03 |
|
|
Citat: Prigovor 1. "Isus nikada nije rekao da je Bog"Netočno. Prema Svetom Pismu, Isus nikada nije rekao da nije Bog. A s druge strane, Isus je rekao da je Bog i to doslovno Tomi u razgovoru: Ivan 20, 28 Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" Da je Isus Gospodin i Bog, otkriva i Otkrivenje, u kojem je Bogom prozvan sam Jaganjac: Otkrivenje 21, 22 Hrama u gradu ne vidjeh. Ta Gospod, Bog, Svevladar, hram je njegov - i Jaganjac! Biblija otkriva da je Sin Bog: Poslanica Hebrejima 1, 8 ali za Sina: Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova, i pravedno žezlo - žezlo je tvog kraljevstva. Izaija govori u Starom zavjetu o Bogu koji će se roditi, "Bogu Silnome": Izaija 9, 5 Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. Isus je utjelovljena Riječ (a to je Bog Iv 1,1) i ta riječ se utjelovljuje, tj. "tijelom postade" u Iv 1,14. U Isusu "tjelesno prebiva sva punina božanstva" (Kološanima 2, 9). Uz sve ovo, potrebno je obratiti pažnju na sljedeće: Isusa su Židovi optuživali da se pravi Bogom na što ih on nije negirao nego im je potvrdio da to stoji u Pismu da je moguće: Evanđelje po Ivanu 10,33 Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš." Isus s druge strane, namjerno nije otkrivao sve, nego je otkrivao taktički i kada bi došlo vrijeme objave. Trebalo je najprije djelima i ljubavlju upoznati učenike tko On zbilja je da bi uopće mogli pojmiti da je Bog, prije nego ih bi sablažnjivao riječima bez pokrića "pozdrav momci, imam vam nešto za reći, ja sam Bog". Djelima je bilo potrebno pokazati da bi riječi mogle imati pokriće, i da bi drugi mogli svjedočiti tome. Bog se je upravo ljudima htio približiti na taj način. Za Isusa su također i drugi morali imati temelje za njegovo božanstvo. Jer prema Bibliji, svjedočanstvo jednoga je nevažeće (Ivan 8,17), a za božanstvo Isusovo su tek nakon svih djela i riječi svjedočili apostoli, i Toma i Pavao su jako dobri primjeri za to. Bog je i Mojsiju u Starom zavjetu svjedočio da dolazi u oblaku da narod čuje kad bude s njim govorio, baš zato da to narodu bude svjedočanstvo drugoga a ne samo puke riječi proroka koji sam za sebe svjedoči (Knjiga Izlaska 19,9). Tek nakon svih događaja, rečenica koju je izrekao nakon uskrsnuća i tada nevjernom Tomi, kada je ustvrdio da je "Gospodin i Bog", je dobila svoj smisao. Ako vidimo kako je Isus postupao, on se je pazio da ga ne prokazuju zli duhovi (Matej 12,16, Marko 3,12). Upravo dakle jer je znao da nije došlo vrijeme da ljudi nešto prime kako treba, se nije objavljivao. Isus je sve objavljivao mudro i taktički da se ispune Pisma. I kada je već 3 godine djelovao, još uvijek je imao vjerskih Istina za koje nije došao čas da ih učenici mogu primiti: Ivan 16,12 Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. Niti istinu o blagovanju Njegova tijela i krvi učenici nisu mogli primiti, i mnoge je to sablaznilo. Isus sve zna. On ne mora reći Samarijanki "ja sam vidovit" kada joj otkriva stvari iz života. On ne mora reći "ja sam liječnik", već liječi. Ali potvrđuje Pisma. On želi da ga ljudi spoznaju, da ga upoznaju kroz Njegovu ljubav, nauk i milosrđe. Postupno se Isus objavljivao: "tko je vidio mene, vidio je i Oca" (Ivan 14,9), da bi tek nakon smrti prošavši kroz zatvorena vrata nakon uskrsnuća i ovim malovjernima dao konačan finalni dokaz uz sva čuda dotada, i svoju Riječ: Ivan 20, 28 Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" Isus dapače objavljuje i da je Bog i da se božanska osoba Oca obraća božanskoj Osobi Sina riječima Davida "Reče Gospod Gospodinu" te tako otkriva božanske osobe: Matej 22, 44 Reče Gospod Gospodinu mojemu: 'Sjedi mi zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim?' 45 Ako ga dakle David naziva Gospodinom, kako mu je sin?" 46 I nitko mu nije mogao odgovoriti ni riječi, niti se od toga dana tko usudio upitati ga bilo što. Psalmi 110, 1 (Psalam. Davidov.) Riječ Jahvina Gospodinu mojemu: "Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama! Na takvim primjerima Isus, prije nego je ustvrdio da je Gospodin i Bog, dovodi učenike do Istine i postupno im se objavljuje. Isus je u Bibliji označen i kao onaj koji ima lice Božje "tko je vidio mene, vidio je i oca" (Ivan 14, 9). U proročanstvu Zaharije otkriveno je upravo to što Isus govori: da će ljudi moliti lice Jahvino, a to je lice Isusovo i da će mnogi povjerovati da Bog hoda među ljudima da ga se može dakle gledati u lice: Zaharija 8, 21 Stanovnici jednoga grada ići će u drugi govoreći: 'Hajde da idemo moliti lice Jahvino i tražiti Jahvu nad Vojskama!' Ići ću i ja! 22 I doći će mnogi puk i moćni će narodi tražiti Jahvu nad Vojskama u Jeruzalemu i moliti lice Jahvino. 23 Ovako govori Jahve nad Vojskama! U one će dane deset ljudi od naroda svih jezika hvatati jednog Židova za skut govoreći: 'Idemo s vama, jer čusmo da je s vama Bog.'" Da znamo da je upravo lice Isusovo to lice Jahvino, savršeno to proročanstvo 9 redaka dalje ispunjavaju sljedeće riječi koje oslikavaju i njegov ulazak u Jeruzalem na magaretu: Zaharija 9, 9 Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu. Isus sebe još najsavršenije označava Gospodinom i Bogom Abrahama, Izaka i Jakova, uzimajući za sebe termin Ja jesam, a to je ime koje je Bog objavio za sebe u Starom zavjetu (koristio je taj termin i u evanđeljima Marko 14,62, Ivan 8,28, Ivan 13,19): Knjiga Izlaska 3,14 "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama." Evanđelje po Ivanu 8,24 Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim." Evanđelje po Ivanu 8,58 Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" Prigovor 2. "Isus je rekao Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu pa zato on nije Bog" Točno, Isus je to rekao, (Iv 20,17) no to ne znači da Jedan te Isti Bog nije Osobom utjelovljen i u Isusu. Naime, citat koji govori da Isus uzlazi Bogu svom i Bogu našem je zapisan u Ivanu 20,17. A samo desetak redaka dalje, islamski apologeti namjerno propuštaju vidjeti gdje Isus u razgovoru sa Tomom otvoreno za sebe tvrdi da je "Gospodin i Bog" u Ivanu 20,28-29. dakle ne možemo se napraviti licemjernima, pa nešto proglasiti Božjom riječju, a samo deset redaka dalje, u tom istom kontekstu, od tog istog evanđelja i autora, namjerno zažmiriti za napisano. Slična se stvar dešava sa čitanjem termina "Sin Čovječji", ili "Sin Božji" - islam namjerno apostrofira samo prvi termin, dok drugi gdje se spominje Sin Božji preskače ili pokušava negirati; a oba termina itekako doslovno stoje za Isusa u Svetom Pismu: on je tako Sin Čovječji odnosno Sin Božji u isto vrijeme. Treba vidjeti i da se u tom citatu također Bog naziva Ocem, čak sam taj navod tog prigovora u sebi nosi teologiju koja ne odgovara islamu, gdje niti Isus ne može biti Sin, niti itko dijete Božje. U tome se očitava sva selektivnost pri čitanju Pisma sa strane islamskih učenjaka. Prigovor 3. "Isus nije Bog, jer se molio samom sebi onda na križu" Isus se ne moli samom sebi na križu, nego Ocu. To je odnos. Božanska Osoba Sina je uvijek u odnosu i obraća se božanskoj Osobi Oca. Ljubav (a ona je razlivena po Duhu Svetom (Rimljanima 5,5)) se ne može iskazati bez odnosa, a upravo na svom Sinu Bog je mogao pokazati najsavršeniji odnos i ljubav. Isus se također mnogo puta prije obraća Ocu, primjer je molitva Ocu, koja je poznata kao molitva Očenaša. Također je prema Novom zavjetu navedeno da se je Isus zapravo mnogo puta molio, upravo nikome drugome nego nebeskom Ocu (Marko 14,35, Luka 3,21, Luka 9,18, Luka 11,1, Luka 22,32). To je dakle nauk koji nikakav problem ne predstavlja za kršćane, već je dio kršćanskog nauka. Da je Bog istodobno na nebu i na zemlji također je vrlo lako shvatljivo, jer prema Iv 1,1 i Iv 1,14 Isus je upravo utjelovljeni Bog. No islam ne interesira utjelovljenje, te stoga niti ne traže tu odgovore, kao i u tome da je zemaljska utjelovljena Sin slika Oca nevidljivoga kako sam Isus kaže: "Tko je vidio mene, vidio je i Oca" (Ivan 14, 9). Prigovor 4. "Bog je jedan, a trojstvo govori o 3 božanske osobe, a to su 3 boga a ne jedan." Ovo nije točno. Trojstvo je skraćeni termin za "Svetu trojicu", a to su Osobe u kojima se objavio Jedan te Isti Bog. Muhamed očito nikada nije mogao shvatiti ni prihvatiti nauk o utjelovljenju, te je ovo učestala poštapalica u islamskim apologetskim krugovima. U Kur'anu je trojstvo definirano kao Bog koji je "jedan od trojice" (što se smatra herezom), no prema kršćanstvu on nije jedan od trojice, nego Jedan po trojici. Jedan te isti po trojici, točnije rečeno, jer nauk iz katekizma katoličke Crkve uči da je Jedan jedini Bog objavljen u trima osobama. Trojstvo stoga ima termin "Jedno", dok Bog ima termin "Jedan". Upravo zbog toga, Kur'an često komentira kako se ne smije Bogu pridavati sudruga (na Isusa se misli), no stvar je da u kršćanskoj filozofiji Bogu niti ne pripisuje srudrug, već je Jedan Jedini, a Isus je upravo utjelovljeni Jedini po naravi (osim što je po naravi bio uz to i čovjek) i samim time slika Oca sa visina (Poslanica Kološanima 1,15). Glavne kršćanske vjerske istine definirane su u antici na prvim ekumenskim koncilima i uglavnom ih prihvaćaju sve kršćanske vjeroispovijesti. U kršćanstvu je pet glavnih istina od kojih je ovo prva: Monoteizam (postojanje jednoga transcendentnoga Boga, različitoga od svijeta, čija je objava sadržana u Svetom pismu) i Trojstvo (u Bogu su tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti). Iz dogme Svetog trojstva nauka katoličke Crkve: 253 Trojstvo je jedno. Ne ispovijedamo tri boga, nego jednoga jedinog Boga u trima osobama: "istobitno Trojstvo". Božanske osobe ne dijele među sobom jedino božanstvo, nego je svaka od njih potpun Bog: "Otac je isto što i Sin, Sin je isto što i Otac, Otac i Sin su isto ono što i Duh Sveti, to znači po naravi jedan Bog". "Svaka je od triju osoba ta zbilja, tj. božanska suština, bit ili narav". Neki islamski apologeti pokušavaju prikazati da usprkos ovome, katolici i dalje vjeruju u tri Boga; iako je terminologija i opis Božjeg savršen objašnjen u katekizmu. No teorija još više pada u vodu kada se uzme u obzir nauk najveće denominacije Mormona, koji ispovijedaju vjeru u 3 Boga a može ih se prozvati i kršćanskom denominacijom. Islam ne prihvaća takav teološki pogled na Boga ne zato jer on ne stoji u Svetom Pismu, nego zato jer mu to zadaje kur'anski nauk; koji je zapravo antibiblijski nauk. Rezime nijekanja trojstva bi se dao svesti na riječi jednog protestantskog teologa u sukobu sa onima koji su negirali trojstveni opis Jednoga Boga: "Nitko naime neće od srca priznati Krista kao Boga, ako različite božanske osobe ne shvaća u jedinstvu bivstvovanja". Prigovor 5. "Biblija ima više verzija, Kur'an je jedan i nije nikada mijenjan" Ovo je netočno, budući da je Kur'an kompajliran te postoje odstupanja od izvorne verzije i sadašnjih verzija. Jednu od njih otkriva i ovaj video gdje se prikazuje kako je u prvoj verziji postojao tekst na kojeg je napisan drugi: http://www.youtube.com/watch?v=z8RJaJbKog4 Biblija je jedina kao Knjiga pod terminom Biblija poznata od sastavljena od katoličke Crkve u 73 knjige Staroga (židovska Tora) i Novoga zavjeta. Gnostički spisi sadržavali su neka učenja koja su pokušala potkopati kršćanstvo, a poznato je danas i da su naručivani iz Egipta. No ti gnostički tekstovi bili su vrlo banalni tako da ih je bilo lako raskrinkati. Ti tekstovi su zapravo bili lažni nauk, no zapravo nikada nisu naštetili kršćanstvu, te prepoznati kao gonostički spisi su kao takvi i odbačeni. Također, nijedna verzija iz doba Isusa ne odgovara kur'anskoj teologiji (osim Barnabinog evanđelja koje je pisano negdje u 17. stoljeću i odiše islamskim obrambenim mehanizmom što bi bilo u najmanju ruku čudno za neku knjigu da je prije 2000 godina nastala kao Istinu koja mora nešto osporavati; te uz to, poznato je i drugo Barnabino evanđelje (iz 4-5. stoljeća), ono nastalo prije "muslimanskog", koje dapače ne hvali Allaha niti zna za njega. U svakom slučaju i jedno i drugo za kršćane su to lažna evanđelja nastala stoljećima iza Krista). Isus je u Mateju 16,18 prorokovao da vrata paklena neće Crkvu nikada nadvladati, i da će Duh Sveti biti Branitelj i dozivati "svu Istinu" (Ivan 16,13). No za njega Bog nije rekao da će ga poslati za 600 godina, te a ako bi Crkva bila u lažnoj istini od početka, Isus bi sam sebe negirao u Ivanu 16,13. Upravo odmah nakon uskrsnuća na Pedesetnicu, je Duh Sveti sišao nad Crkvu i bdije nad njom. Prema tome, upravo Duh Sveti je uputio učenike i apostole da po duhu znaju što je Božja Riječ, u suprotnom bi značilo da je Isus sam lagao. I Duh Sveti i danas vrijedno i marno bdije kao susvjedok djece Božje, one o kojima govori Božja Riječ da su djeca a ne robovi. Da ono što se smatra Kur'anom ima više verzija i je mijenjano, govore i ovakvi primjeri: Prijevod Mustafe Mlivo (identičan prijevodima Kur'ana nekih engleskih prijevoda): Sura 5, 69 Uistinu, oni koji vjeruju, i oni koji su jevreji i Sabijci i kršćani ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i čini dobro pa neće biti straha nad njima i neće oni žaliti. Dok prijevod Besima Korkuta zvuči drugačije i govori u prošlom vremenu, znači oni koji su vjerovali prije Muhameda: Sura 5, 69 Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili Jevreji, i Sabijci, i kršćani – oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili, - ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati. Još jedan primjer više verzija Kur'ana naspram jednog obećanog (obećane su i sedam verzija Kur'ana ali u arapskim narječjima, no to nije ovdje slučaj): Korkut: Sura 52, 24 a služiće ih posluga njihova nalik na biser skriveni, Mlivo: Sura 52, 24 I obilaziće oko njih mladići njihovi, kao da su oni biser skriveni. Mlivo prevodi "mladiće" kao i Engleski prevoditelji, umjesto "posluge" kao što prevodi Besim Korkut. Ovi primjeri govore da je uzaludno navoditi kontradikcije kada su ih svjesni i sami prevoditelji Kur'ana. Prigovor 6. "Kur'an nema kontradikcija, pa je on Božja Riječ, a Biblija ima pa nije" Tvrdi li Sveto Pismo u svojoj poruci nepogrešivost? Nepogrešivost je bila tvrdnja mnogih koji su nastojali obraniti ili oblatiti vjerodostojnost Biblije, ali u Bibliji se ne nalaze takve tvrdnje za nju. Međutim, Biblija kao Sveto Pismo objavljeno od Boga tvrdi da je Istina. "Srž je riječi tvoje istina, vječan je sud pravde tvoje.'" (Psalam 119,160) Važno je zamijetiti da Istina ne znači nepogrešiva. Upravo je preko proroka po nadahnuću Duha Svetoga objavljivana Biblija, kako se svjedoči u njoj. Nekom piscu se mogla potkrasti za vrijeme pisanja i nehotična pisana greška nekog zareza ili slova. Čini li ju to manje Božjom Riječi? Ono što dakle Bog Biblije objavljuje u svojoj reči je odmaknuti se od matematičkog fundamentalnog shvaćanja objave od točke do točke (sa kojima se lako može manipulirati), i ustvrđuje da je "srž Njegove riječi Istina". Bog je tako omogućio da mu Istina upravo bude sačuavana na način da je čovjek ne može zamijeniti zarezom i na način da čovjek ne bude gospodar svakog njenog zareza, kao što je to ispao slučaj sa Kur'anom - muslimani moraju naime vjerovati da je sve od zareza do zareza, doslovna diktirana Božja Riječ (a o nedavno otkrivenoj verziji Kur'ana koja se razlikuje od prve objave je već bilo riječi u ovom tekstu, koja nikako ne ide u prilog takvom shvaćanju objave). Upravo ta, nepogrešiva, sa hrpom zagrada (gdje je navodni anđeo Gabrijel očito govorio Muhamedu da ih zapisuje, sve te silne zagrade u Kur'anu) ispada takva objava da su ju čak lingvisti proglasili nesavršenom tekstualno. A radi se o Božjoj Riječi. Neki muslimani idu čak tako daleko da jedino priznaju arapsku verziju Kur'ana kao jedine Božje riječi. Biblija, kao i osobnost njezinog autora Duha Svetoga (Boga) rezultat je tajanstvene kombinacije božanskog i ljudskog. Čovjek piše, ali Bog je autor po Duhu Svetome. Kao što ljudski um nije u stanju potpuno objasniti Isusovo utjelovljenje, tako ne može potpuno objasniti ni Bibliju. Jedino što može ju usmeno reći ili zapisati. U pisanju različitih biblijskih knjiga vidljive su osobnosti pojedinih pisaca i njihov stil i rječnik odrazuju se u tekstovima. Pa ipak, Sveto pismo je "od Boga nadahnuto" (2. Timoteju 3,16-17). "Dok su govorili, ljudi su to činili pokretani Svetim Duhom" (2. Petrova 1,21). Zbog toga je Biblija u posebnom smislu Božja Riječ. Kur'an ima kontradikcija. Jedna od njih da postoje dobri kršćani, i da ti kršćani kao ni sabejci, neće biti ožalošćeni (za nebo) (Sura 5, 69). Obratiti pažnju da se na ovom dijelu Kur'ana ne spominje ništa u kontekstu Sina Božjega. Na drugom mjestu u Kur'anu se pak tvrdi da svatko tko vjeruje u Sina Božjega je nevjernik (Sura 9,30 - to se otkriva riječima kada se govori za one koji proklamiraju Sina Božjega "Oni ponavljaju ono što su nevjernici govorili prije njih" u tom stihu, kao i ovdje: Sura 19,35-37, Sura 3,22-24). Na novom opet mjestu se tvrdi da svaki nevjernik ide u pakao (Sura 4-56). Ispada dakle, da svaki kršćanin koji vjeruje u Sina Božjega, tj. da je Bog imao Sina, ide u pakao. Međutim ne postoji kršćanska denominacija u svijetu, koja ne vjeruje barem u Isusa kao Sina Božjega (sa ili bez vjere u božansku kompomentu tog termina). Prema tome, nijedna jedina denominacija tu ne spada, uključujući čak kršćanske sekte, poput Jehovinih svjedoka ili Mormona. Ne postoji takva kršćanska denominacija u svijetu. To je jedna velika kontradiktornost Kur'ana, takvi kršćani dakle ne postoje. Islam je tako matematička religija, koja svoju vjerodostojnost i ispravnost pokušava prikazati na navodnoj savršenosti i točnosti; što je za kršćanski pojam prikaza istine pogrešan temelj za pristup Istini. S druge strane, otkrivene su i lingvističke greške u Kur'anu kako su neki rani povjesničari iz islamskih zemalja tvrdili. Ispada da je Bog ipak dopustio da nesavršenosti uđu u Kur'an, i da postoje prijevodi; koji se i drugačije prevode. Tako imamo prijevd npr. Besima Korkuta koji je drugačiji u nekim citatima od prijevoda drugih prevodilaca islama sa ex-yu prostora. Kur'an je pisan mnogo godina, za razliku od mnogih biblijskih knjiga. Tako je vidljivo je u hadisima, spisima o životu Muhameda, vidljivo da se Muhamed itekako brinuo za točnost Kur'ana. Nije čudo dakle da je pokušao naštimati da svaki navod pokuša sličiti drugom navodu - učili su se ti tekstovi i napamet od strane hafiza, prenosioca i "čuvara" Kur'ana koji su bili prvi deklarirani muslimani. No ako je argument nepogrešivosti nekog teksta argument za uzeti da je nešto Božja Objava, loš je to argument. Primjer: Pjesnik A.G. Matoš recimo može napisati pjesmu, bez kontradikcija. Čini li to njegovu riječ Božjom objavom i Istinom? Ne. Knjige banalnih romana su zapisane, koje ne moraju imati niti jednu jedinu kontradikciju u sebi, pa ih to ne čini Božjom riječi. Uz to, Sotona zna i Bibliju i Kur'an napamet, a može navesti i poznavatelja i nepoznavatelja Biblije na krivi put. Učenje nekog vjerskog djela na pamet ne garantira njegovo razumijevanje pa pravi način, a dobar primjer za to su Jehovini svjedoci i njihovo nebiblijsko vjerovanje da raj i pakao niti ne postoje. Prigovor 7. "Mnogi muslimani se mole 5 puta dnevno u namazu i klanjaju se, pa su ispravni" Da se netko moli i stotinu ili tisuću puta dnevno, ne znači da je ispravan. I Baalovci su se klanjali Baalu. I Dagonu njegovi sljedbenici. I kumirima su se klanjali drugi pogani, te vjera u jednoga Sveto Pismo pokazuje, ne znači ispravnost, jer su to bili lažni bogovi. Nisu bili ispravni, premda su u Baalu jednog Boga vidjeli. Brojnost, niti srčanost kod molitve ne mora značiti ispravnost. Biti vojnik velike vojske, ne garantira da ta možda velika vojska služi za Istinu i pravdu, a vojnici to ne moraju niti spoznavati. Isus i Samarijanki objašnjava novu pobožnost, da se nije dovoljno klanjati, nego da se treba klanjati "u duhu i istini" (Ivan 4,24). Uzalud dakle fizičko klanjanje, ako se osoba ne klanja duhovno i to prema istinitoj slici boga. Nisu poganski bogovi bili lažni bogovi po smislu brojnosti ako su Jednog predstavljali, nego slike Boga koju nose, a upravo je iskrivljena slika Boga ona koja uvodi u krivoboštvo. Isus je Gospodin i Bog i "Istina". Potpuna transcedetalna Istina u punini (Iv 14, 6). Prigovor 8. "Mojsije je navijestio Muhameda kad je spominjao proroka kojeg će podići" Islamski apologeti za ovaj prigovor vole navoditi riječi iz Starog zavjeta koje je izrekao Bog Mojsiju: Ponovljeni zakon 18, 18 Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovjedim. Od citata koji se nadovezuje na ovo voli se iznijeti Božja Riječ iz Ponovljenog zakon 33, 2 gdje se spominje gora Paran sa koje "zasja Jahve", no povijesničari su identificirali Paran kao područje uz Kadeš Barniu, odmah uz izraelsko-arapski zaljev. Cilj islamskih apologeta je ukazati na Jišmaelce (i navodni Božji blagoslov Jišmaelaca iako je striktno navedno da je Savez vječni sklopljen samo sa Izakom) jer je Jišmael nakon što ga je Abraham potjerao sa svojom sluškinjom otišao u Paran. No Paran je bio samo jedno od mnogih mjesta u Bibliji gdje se spominje da prebiva Jahve. Potrebno je zamijetiti da se odmah u tom istom odijeljku Ponovljenog zakona nabrajaju i blagoslivljaju imena Izraelovih plemena. Niti najmanje pohvale nema za pleme Jišmaeleca, koje se itekako spominje u Bibliji, koje je proizašlo iz Jišmaela, te je potrebno ponoviti, Savez vječni pripada jedino Izaku i njegovu potomstvu prema tim istim tekstovima koje komentiraju islamski apologeti. Ponovljeni zakon 18, 18 s druge strane ističe svu jednostranost i selektivnost muslimanskog pogleda: jer prorok između hebrejske braće je ono o čemu govori Sveto Pismo, između odabranog naroda. To je dakle mogao biti Ilija, Isus, ili neki drugi prorok. Posebno je znamenito da se u tom kontekstu govori o lažnim prorocima koji će govoriti u ime lažnih bogova i da se oni pogube ako se njihova riječ ne ispuni, i upravo je Ilija koji je kasnije došao dao pogubiti Baalove svećenike nakon što se njihova riječ nije ispunila za njihovo pogansko božanstvo. Biblija govori o nekom od braće odabranog naroda, koji je dobio obećanje po Izaku, tj. da je samo sa njime sklopljen Savez vječni (a ne sa Jišmaelom): Knjiga Postanka 17, 19 A Bog reče: "Ipak će ti tvoja žena Sara roditi sina; nadjeni mu ime Izak. Savez svoj s njime ću sklopiti, Savez vječni s njime i s njegovim potomstvom poslije njega. 20 I za Jišmaela uslišah te. Evo ga blagoslivljam: rodnim ću ga učiniti i silno ga razmnožiti; dvanaest će knezova od njega postati i u velik će narod izrasti. 21 Ali ću držati svoj Savez s Izakom, koga će ti roditi Sara dogodine u ovo doba." Koliko je još veća selektivnog islamskih apologeta pod utjecajem islama, jasno razotkriva ovaj citat iz Biblije izrečen samo par redaka prije, koji doslovno pokazuje da se to ne radi o nikakvom čovjeku koji je 1000 km dalje rođen (poput Muhameda, koji nije niti potekao iz tog naroda) te niti nije iz hebrejske braće koji su otkupljeni iz Egipta budući da su tamo bili robovi: Ponovljeni Zakon 18, 15 Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Jahve, Bog tvoj: njega slušajte! Radi se dakle o proroku koji je ne samo od braće obećanja (koja je jedino po Izaku), nego i iz sredine od kuda je Mojsije (u suprotnom se sredina nebi pisala odvojeno od termina braće, da se baš ne želi dokazati da je to sa hebrejskog područja). Da su tog proroka Židovi prepoznali kao Isusa, otkriva Novi zavjet: Evanđelje po Luki 7,16 Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: "Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!"
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 15:03 |
|
|
Citat: Prigovor 9. "Isus je navijestio Muhameda kada je spominjao Branitelja kojeg će poslati"
Islam tumači da je Isus obećao Branitelja, i da je to Muhamed, no prema Svetom Pismu sasvim jasno je da se iz izvornika govori nedvojbeno o duhu parakletu. Isus je poslao učenicima Duha Svetoga (Ivan 20,22), za kojeg se zna da je duh jer su ga učenici već tada primili (dakle nije Muhamed) (Ivan 14,26, Djela apostolska 2,1-4) i poznavali još za vrijeme Isusa jer se radi o Duhu (Ivan 14,17).
Budući da je ovo dio koje muslimani često vole isticati, prikažimo detaljnije što doista stoji u Svetom Pismu:
Isus je najavio da će poslan biti kako piše: "Branitelj - Duh Sveti" (Ivan 14,26) u srca ljudi, kojega su učenici već tada primali. U Starom zavjetu je naviješteno da će Bog izliti/poslati Duha Svetoga:
Joel 3,1 "Poslije ovoga izlit ću Duha svoga na svako tijelo, i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja.
Zaharija 12,10 A na dom Davidov i na Jeruzalemce izlit ću duh milosni i molitveni. I gledat će na onoga koga su proboli; naricat će nad njim kao nad jedincem, gorko ga oplakivati kao prvenca.
Da je taj izliveni Duh upravo Duh Sveti/Duh Branitelj/Tješitelj kojeg je i Isus poslao, svjedoči opet Biblija; najprije sam Isus:
Trenutak slanja Branitelja - Duha Svetoga u srca prvih apostola:
Ivan 20,22 To rekavši, dahne u njih i kaže im: "Primite Duha Svetoga. 23 Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im."
Trenutak obećanja primanja snage Duha Svetoga/krštenja u Duhu Svetom:
Djela apostolska 1, 4 I dok je jednom s njima blagovao, zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalema, nego neka čekaju Obećanje Očevo "koje čuste od mene: 5 Ivan je krstio vodom, a vi ćete naskoro nakon ovih dana biti kršteni Duhom Svetim."
Djela apostolska 1,8 Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.
Trenutak primanja snage Duha Svetoga (učenici su čekali dolazak koji im je Isus naredio u Djelima 1, 4, te je ispalo da je to dan židovskog blagdana Pedesetnice - koji se slavio 50 dana nakon Pashe i kojim se slavilo sklapanje Starog Saveza na brdu Sinaj - Otac je odredio da upravo taj dan učenici prime Duha Svetoga što oni nisu znali da će se desiti iako su revno čekali):
Djela apostolska 2, 1 Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. 2 I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. 3 I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. 4 Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.
Dakle Djela 2,1-4 jasno otkrivaju kada je došao Duh Sveti da ga učenici prime u snazi. Otkriveno je u Djelima 2, 41-44 da je oko tri tisuće ljudi tada primilo Duha Svetoga i postali su jednodušni sa apostolima. Duh Sveti djeluje i danas i potvrđuje Bibliju u mnogim primjerima: govori u jezicima koji se na nekom drugom jeziku potpuno točno mogu razumjeti, mnoga izliječenja, darovi čudesa, ozdravljenja u ime Isusovo i reakcije zloduha na ime Isusovo što svjedoče mnoge karizmatske zajednice diljem svijeta (kao autor ovog teksta mogu svjedočiti da sam na instantno spominjanje imena Isusova vidio reakcije opsjednutih osoba koje takvu reakciju jednostavno ne mogu odglumiti, niti takve krikove). Sve to čini Isus; Gospodin i Bog u Duhu Svetome i danas, baš kao i prije 2000 godina. Poslije Isusa, Božja Riječ potvrđuje da je Duh Sveti upravo taj obećani, citirajući starozavjetno ispunjeno proročanstvo:
Djela apostolska 2,16 nego to je ono što je rečeno po proroku Joelu: 17 U posljednje dane, govori Bog: Izlit ću Duha svoga na svako tijelo i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će mladići gledati viđenja, a starci vaši sne sanjati.
Potvrda primitka Duha Svetoga opisivana je nakon toga i dalje po Novom zavjetu:
Poslanica Rimljanima 5,5 Nada pak ne postiđuje. Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!
Poslanica Galaćanima 4,6 A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: "Abba! Oče!"
Djela apostolska 2,33 Desnicom dakle Božjom uzvišen, primio je od Oca Obećanje, Duha Svetoga, i izlio ga kako i sami gledate i slušate.
Djela apostolska 2,38 Petar će im: "Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga.
Slanje drugima Duha Svetoga nakon primitka i svjedočanstva primitka, te rast Crkve Božje:
Djela apostolska 8,15 Oni siđoše i pomoliše se za njih da bi primili Duha Svetoga.
Djela apostolska 8,17 Tada polagahu ruke na njih i oni primahu Duha Svetoga.
Djela apostolska 8,19 govoreći: "Dajte i meni tu moć da svatko na koga položim ruke primi Duha Svetoga."
Djela apostolska 9,17 Ananija ode, uđe u kuću, položi na nj ruke i reče: "Savle, brate! Gospodin, Isus koji ti se ukaza na putu kojim si išao, posla me da progledaš i napuniš se Duha Svetoga."
Djela apostolska 10,47 "Može li tko uskratiti vodu da se ne krste ovi koji su primili Duha Svetoga kao i mi?"
Djela apostolska 15,8 I Bog, Poznavatelj srdaca, posvjedoči za njih: dade im Duha Svetoga kao i nama.
Djela apostolska 19,2 pa ih upita: "Jeste li primili Duha Svetoga kad ste povjerovali?" Oni će mu: "Ta ni čuli nismo da ima Duh Sveti."
Poslanica Rimljanima 15,13 A Bog nade napunio vas svakom radošću i mirom u vjeri da izobilujete u nadi snagom Duha Svetoga.
Poslanica Efežanima 4,30 I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!
Prva poslanica Solunjanima 4,8 Prema tome, tko to odbacuje, ne odbacuje čovjeka nego Boga koji svoga Duha Svetoga udahnjuje u vas.
Poslanica Hebrejima 2,4 a suposvjedočio Bog znamenjima i čudesima, najrazličitijim silnim djelima i darivanjima Duha Svetoga po svojoj volji.
Prigovor 10. "Pavlu se objavio đavao a ne Isus"
Ovo je jedna velika kontradikcija koju islam mora propagirati da bi obranio kur'anski nauk. Pavao kao obraćenik svjedoči za Krista Boga, te je to kao teološki trn u oku povod islamu da obezvrijedi Pavlovo poslanje kao Božje. Međutim, takva logika je tu neupitno labava: Pavao svjedoči da je bio bijesni progonitelj kršćana (Djela apostolska 26,11), tamničio te čak ubijao (Djela apostolska 22,4) te je uz to bio farizjer (Djela apostolska 23,6), dakle vrlo dobar poznavatelj Svetog Pisma. To otkriva i svojim citatima Starog zavjeta na kojeg se često osvrtao. On, koji je kako svjedoči progonio, mučio i ubijao kršćane, nakon objave Isusa tri dana nije vidio niti jeo, te je doživio iskustvo Živoga Boga, te se potpuno obratio, i posvetio svoj život Gospodinu, živeći u celibatu, liječeći bolesne i naviješćujući im Riječ Božju kroz svoja brojna misijska putovanja gdje je bio kamenovan i u životnoj opasnosti kroz svoj život; da bi prema povijesnoj predaji i umro kao mučenik kojem je odrubljena glava. Da se Sotona nije objavio Pavlu svjedoči i sam Isus riječima "ako Sotona Sotonu izgoni, kako će opstati kraljevstvo nebesko". A Pavao svjedoči da mu je Isus objavio kada ga je obasjala svjetlost za njegovo poslanje: "da im otvoriš oči pa se obrate od tame k svjetlosti, od vlasti Sotonine k Bogu te po vjeri u mene prime oproštenje grijeha i baštinu među posvećenima" (Djela apostolska 26, 18). Islam tu ostaje bez temelja u filozofiji Božjeg djelovanja - Pavao je nedvojbeno postao obraćenik. I Bog koji voli dobro i čini dobro je u činjenju dobra, a ne zla. Isus je tako navijestio da će mnogi misliti da služe Bogu tako što će ubijati, a ubojstva je naređivao u ime Jednoga Boga i Muhamed, misleći da mu služi (Isus se tu prije svega obraćao na kršćane):
Štoviše, dolazi čas kad će svaki koji vas ubije misliti da služi Bogu (Evanđelje po Ivanu 16,2)
Potrebno je povući paralelu između Pavla i Muhameda da bi se uvidio besmisao islamskog prigovora na Pavla: Pavao, koji se zvao Savao; se obratio od svojih zlodjela i posvetio život u čistoći i ljubavi prema bližnjemu bez da je išao na ikakve pohode ili naređivao ikakva ubojstva. Pavao koji je postao obraćenik, i Muhamed koji je bio ali i ostalo veliki grešnik.
Muhamed je prema hadisima Buharija (islamska literatura koju priznaju islamski učenjaci) naređivao neka ubojstva (Sahih Al-Bukhari zbirka 5, knjiga 59, stih 369), naređivao mučenja i da se nekim grešnicima određu šake i stopala i osakate oči (Sahih Al-Bukhari zbirka 1, stih 234), proklinjao nekada kršćane i židove (Sahih Al-Bukhari zbirka 7, knjiga 72, stih 706), te je imao više žena (Sahih al-Bukhari, zbirka 7, knjiga 62, broj 142), da je oženio žensko dijete i doveo u svoju kuću i konzumirao odnos već sa 9 godina (Sahih Bukhari zbirka 7, knjiga 62, broj 64), tukao u određenim situacijama tu ženu (Sahih Muslim knjiga 4, stih 2127) te dopuštao seksualno ropstvo (Sahih Bukhari zbirka 7, knjiga 62, stih 137). Ovo su samo neki od mnogobrojnih hadisa od Buharija, čiju vjerodostojnost sami islamski učenjaci drže kao najbolji prikaz Muhamedova života. To su tekstovi koje islam službeno priznaje za jedini vjerodostojni dokaz Muhamedova djelovanja. On je svakako veliki grešnik i neobraćenik, i tim djelima nikako nije služio Bogu, nego zapravo zlome (islamska teologija to ne vidi jer ne prima Duha Istine, tj. Duha Svetoga kojeg je Isus objećao u srca vjernika istine). Upravo nas Isus uči da se lažni proroci mogu prepoznati prema zlim i dobrim plodovima. Pavao je imao dobre plodove, koji su rađali za dobro, a Muhamed je itekako iskazivao svoja zla djela. Pitanje koje se postavlja muslimanima je, zbog čega istu analogiju ne upotrijebiti na Muhameda. Ako netko iskreno proučava Pismo isto pitanje može bez problema postaviti za Muhameda (potrebno je jedino imati otvoreno srce za to). Islamski apologeti ovdje ističu pogled na svetog Pavla uzrokovan islamskim spisima koji negiraju Krista kao Sina Božjega, i samim time propuštaju vidjeti Božje djelo i Božji put u obraćenju.
Prigovor 11. "U Pjesmi nad pjesmama se spominje u izvorniku riječ muhammed-in, pa to znači da je naviješten Muhamed"
Ovo je tvrdnja izvučena potpuno izvan konteksta, i to pogrešno. Hebrejska riječ מחמדים (čita se kao maħǎmaddim) niti nije nikakvo osobno ime, te se prevodi "sav je od ljupkosti", može označavati poželjno ili ljupko. Riječ u Bibliji je pridjev, a ne osobno ime. Uz to, niti jedna jedina crtica ne oslikava apsolutno ništa iz objave Kur'ana. Za ovakve prigovore nema se više što dodati koliko su izvučeni izvan konteksta, jer je i sama Pjesma nad pjesmama često teološki shvaćana kao prije svega intimna ljubavna pjesma između dvoje supružnika, kao i paralela ljubavi Boga i čovjeka.
Prigovor 12. "I Isus i Muhamed su došli obnoviti vjeru u jednoga Boga i proglasiti da nema Boga osim jednoga"
Isus nije morao doći da ikakvu vjeru obnavlja, jer su prema evanđeljima postojali pismoznanci; školski sustavi u to vrijeme koji su učili Božju Objavu. To i ostali citati iz Svetog Pisma jasno daju do znanja da je vjera u jednoga jedinoga Boga itekako bila uvriježeno mišljenje. Postojala su kamenovanja i oštre kazne zbog prijestupa koje je Bog odredio i pismoznanci i farizeji zbog čijeg nauka je Isus došao, su se itekako držali tih nauka (čak i robotski, u tome i je "caka" zbog čega im je Isus naušrtb liječio bolesne subotom, izgonio đavle subotom, jeo neopranih ruku sa učenicima, pustio učenike da trgaju klasje subotom - i itekako je to činio da ukaže farizejima i pismoznancima na njihov pogrešan odnos prema Zakonu). Strogi monoteizam je zapisivan u Bibliji i u Starom i Novom zavjetu, te su zapisivane mnoge opomene o klanjanju lažnim bogovima i kumirima. Klanjanje Jednom Bogu nije bio problem tih farizeja i pismoznanaca. Dapače, prva Božja zapovijed dekaloga govori o ne imanju drugih bogova. Da je Istina o nepobitnosti jednoga Boga bio razvijeni standardni vrijednosni vjerski sustav svakog Židova, govori i razgovor Isusa i osobe pismoznanca koja je poznavala Stari zavjet:
Luka 10, 26 A on mu reče: "U Zakonu što piše? Kako čitaš?" 27 Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!"
Isus nije morao obnavljati nikakvu vjeru (u jednoga Boga, kako islam apostrofira, što je već bilo prisutno prema Pismima). Svjedoči se u Novom zavjetu o židovskom svećenstvu, njihovom velikom svećeniku i o religijskom sustavu. Postojali su Hramovi, i dapače Hram u Isusovo doba je bio impozantno velik (velik kao 24 nogometna igrališta) i bio je to Hram u čast Jahve. Upravo to sve počiva na Levitskom Zakoniku koji je itekako jasan što se tiče vjere u Jednoga Boga. Stari i Novi zavjet su su jasni.
Ono zbog čega je Isus došao je da razori djela đavolska (Prva Ivanova poslanica 3,8) (a to su bila djela prije svega vjernika u jednoga Boga također - licemjera koji su propuštali činiti djela ljubavi nego su i zlo činili zakonom), objavi svoju božansku narav (Židovi su ga optuživali da se pravi bogom, i on ih jasno nije negirao, te je objavio najprije djelima, pa riječima da je Bog, i slika Oca sa nebesa), objavi lice Božje koje želi ljudima objaviti svoju ljubav, te otkupi grijehe svjedočanstva svojom smrću na križu kako je i naviješteno po proroku Izaiji (nijedan prorok sam po sebi nije mogao ponijeti grijehe cijeloga svijeta, to je mogao samo Bog).
Zaključak
Prema Bibliji, Muhamed je lažni prorok budući da je imao zle plodove i ne ispunjava test o prorocima koji je Isus stavio pred one koji će se nazivati/ smatrati prorocima u budućnosti. Također je Pavao navijestio o tome da kada bi neki anđeo naviješćivao neku drugu nauku u vezi evanđelja mimo onoga koje smo primili, da bismo znali da je to prokleti anđeo. Intrigantno shodno tome, 600 godina iza kršćanstva pojavio se islam kojem se je navodno objavio anđeo, i to sa drugim evanđeoskim naukom i za kršćane je to jasno ispunjeno Pismo. Za nekoliko stoljeća, pojavio se još jedan anđeo koji objavljuje opet drugu nauku, taj puta Mormonima.
Sve ovo su prigovori koji muslimani često stavljaju pred kršćane. I više je nego očita manipulacija prikazom Svetog Pisma, te lažni nebiblijski nauci. Pozivamo braću muslimane da preispitaju svoju savijest i iskren pogled prema Svetom Pismu, te se krste u Duhu Svetome da bi primili puninu Istine, i primili čudesne darove Duha. Te pozivamo kršćane da mole za braću muslimane da dožive iskustvo Živoga Boga, koji je Put, Istina i Život; što samo novorođenici u Kristu mogu iskusiti.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 15:13 |
|
|
II vatikanski koncil...piše mr. sc. Tomislav Kovač, asistent pri katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Citat: U obje izjave Koncila, Crkva je prvenstveno željela naglasiti što je zajedničko kršćanima i muslimanima: vjera u jednoga Boga, Stvoritelja i Suca, Abrahamova vjera kao primjer, štovanje Isusa i njegove majke Marije, premda na različit način; istaknula je i zajedničke moralne i druge vrijednosti te kršćane i muslimane pozvala da zaborave tešku prošlost i da surađuju za budućnost. Cilj Koncila nije bio ući u dublje teološke rasprave s islamom, nego otvoriti novu stranicu u kršćansko-muslimanskoj povijesti.
U današnjem vremenu globalizacije i pluralizma, neupitno je da druge religije predstavljaju izazov za Crkvu i kršćane. Islam čini poseban izazov zbog nekoliko razloga: on je jedina velika religija koja je nastala nakon kršćanstva i »punine objave« ostvarene u Isusu Kristu; štoviše, islam sebe razumije kao nastavak i dovršenje judeo-kršćanske objave, dok istodobno niječe temeljne istine kršćanske vjere: Božje Trojstvo, Isusovo bogosinovstvo i njegovu otkupiteljsku žrtvu. Zbog ovih doktrinarnih razloga, kao i zbog arapskih osvajanja, kršćanski je srednji vijek na islam gledao kao na lažnu objavu, predznak Antikrista i glavnog neprijatelja… Danas smo pozvani objektivnije promatrati ono što čini bît svake religije, vodeći računa o kontekstu u kojem je dotična religija nastala.
Isto tako, islam nas neizravno poziva da iznova promislimo kršćanski govor o objavi, uzimajući u obzir trajno Božje djelovanje u ljudskoj povijesti. Ako dosljedno slijedimo otačku teologiju »sjemenki Božjih riječi« (semina Verbi ili Logos spermatikos), koja prepoznaje prisutnost božanskog Logosa u svim kulturama, filozofijama i religijama, a tu teologiju je reaktualizirao Drugi vatikanski koncil, onda možemo i u islamu priznati ono što Koncil naziva »klicama Riječi«, »elementima istine i milosti«, »dobrim i dragocjenim stvarima«, »zrakom one Istine što prosvjetljuje sve ljude«… U tom smislu, kako izazovno primjećuje francuski fundamentalni teolog Claude Geffré, kršćanin može i u Kuranu, barem u onome što sadržava »istinitoga i svetoga«, tj. transcendentnoga, čime hrani vjeru stotina milijuna ljudi danas kao i u prošlosti, prepoznati svojevrstan »Božji govor«, »jednu« Božju riječ koja je formalno »drukčija« od one objavljene u Kristu Isusu, ali koja ga propitkuje i vraća novom razumijevanju vlastite objave. Ova spoznaja nipošto ne znači relativiziranje konačnosti Božje objave u Kristu Isusu, već nalaže da se na širi i manje isključiv način prepoznaje čudesno Božje djelovanje u ljudskoj povijesti, djelovanje koje kršćanin nikad ne razdvaja od Božjeg Logosa utjelovljenog u punini u Isusu iz Nazareta i koji ostaje temeljna norma njegove egzistencije.
Zanimljivo je kako se nakon Koncila i retorika crkvenog učiteljstva prema islamu uvelike promijenila. Na primjer, Ivan Pavao II. u svom glasovitom govoru mladim muslimanima u Casablanci 1985. godine, nedvosmisleno je izjavio kako kršćani i muslimani vjeruju »u istoga Boga« i da trebaju »s radošću prihvatiti svoje zajedničke vjerske vrijednosti i zahvaliti Bogu na njima«, a »s poniznošću i poštovanjem, u međusobnoj toleranciji« priznati svoje temeljne razlike, prepuštajući ih Božjem otajstvu. Takav govor Učiteljstva bio bi nezamisliv prije Koncila. Vidimo, dakle, kako novi povijesni kontekst utječe i na teološko promišljanje. Kako je i sam Benedikt XVI. puno puta ponovio, susret islama i kršćanstva je nužan jer o njemu uvelike ovisi naša uzajamna budućnost.
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 17:10 |
|
|
bura je napisao/la: tuzla255 je napisao/la: A nisi odgovorio ako je Isus Bog kako ne zna kad će sudnji dan Isus je pravi Bog i pravi covjek tj. Bogocovjek. Zacet po Duhu Svetom, rodjen od Marije djevice i postao covjekom. Isto kao sto si ti sin svog oca i svoje majke, tako je i on sin svog oca i svoje majke. Sin Boga oca i majke Marije. On ne zna kad ce sudnji dan, to zna samo Bog otac. 1 Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus Sad ko laže ti ili biblija jer ti kažeš da je Isus Bog a Biblija kaže da nije da je čovjek i posrednik između boga i ljudi
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 17:16 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: II vatikanski koncil...piše mr. sc. Tomislav Kovač, asistent pri katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Citat: U obje izjave Koncila, Crkva je prvenstveno željela naglasiti što je zajedničko kršćanima i muslimanima: vjera u jednoga Boga, Stvoritelja i Suca, Abrahamova vjera kao primjer, štovanje Isusa i njegove majke Marije, premda na različit način; istaknula je i zajedničke moralne i druge vrijednosti te kršćane i muslimane pozvala da zaborave tešku prošlost i da surađuju za budućnost. Cilj Koncila nije bio ući u dublje teološke rasprave s islamom, nego otvoriti novu stranicu u kršćansko-muslimanskoj povijesti.
U današnjem vremenu globalizacije i pluralizma, neupitno je da druge religije predstavljaju izazov za Crkvu i kršćane. Islam čini poseban izazov zbog nekoliko razloga: on je jedina velika religija koja je nastala nakon kršćanstva i »punine objave« ostvarene u Isusu Kristu; štoviše, islam sebe razumije kao nastavak i dovršenje judeo-kršćanske objave, dok istodobno niječe temeljne istine kršćanske vjere: Božje Trojstvo, Isusovo bogosinovstvo i njegovu otkupiteljsku žrtvu. Zbog ovih doktrinarnih razloga, kao i zbog arapskih osvajanja, kršćanski je srednji vijek na islam gledao kao na lažnu objavu, predznak Antikrista i glavnog neprijatelja… Danas smo pozvani objektivnije promatrati ono što čini bît svake religije, vodeći računa o kontekstu u kojem je dotična religija nastala.
Isto tako, islam nas neizravno poziva da iznova promislimo kršćanski govor o objavi, uzimajući u obzir trajno Božje djelovanje u ljudskoj povijesti. Ako dosljedno slijedimo otačku teologiju »sjemenki Božjih riječi« (semina Verbi ili Logos spermatikos), koja prepoznaje prisutnost božanskog Logosa u svim kulturama, filozofijama i religijama, a tu teologiju je reaktualizirao Drugi vatikanski koncil, onda možemo i u islamu priznati ono što Koncil naziva »klicama Riječi«, »elementima istine i milosti«, »dobrim i dragocjenim stvarima«, »zrakom one Istine što prosvjetljuje sve ljude«… U tom smislu, kako izazovno primjećuje francuski fundamentalni teolog Claude Geffré, kršćanin može i u Kuranu, barem u onome što sadržava »istinitoga i svetoga«, tj. transcendentnoga, čime hrani vjeru stotina milijuna ljudi danas kao i u prošlosti, prepoznati svojevrstan »Božji govor«, »jednu« Božju riječ koja je formalno »drukčija« od one objavljene u Kristu Isusu, ali koja ga propitkuje i vraća novom razumijevanju vlastite objave. Ova spoznaja nipošto ne znači relativiziranje konačnosti Božje objave u Kristu Isusu, već nalaže da se na širi i manje isključiv način prepoznaje čudesno Božje djelovanje u ljudskoj povijesti, djelovanje koje kršćanin nikad ne razdvaja od Božjeg Logosa utjelovljenog u punini u Isusu iz Nazareta i koji ostaje temeljna norma njegove egzistencije.
Zanimljivo je kako se nakon Koncila i retorika crkvenog učiteljstva prema islamu uvelike promijenila. Na primjer, Ivan Pavao II. u svom glasovitom govoru mladim muslimanima u Casablanci 1985. godine, nedvosmisleno je izjavio kako kršćani i muslimani vjeruju »u istoga Boga« i da trebaju »s radošću prihvatiti svoje zajedničke vjerske vrijednosti i zahvaliti Bogu na njima«, a »s poniznošću i poštovanjem, u međusobnoj toleranciji« priznati svoje temeljne razlike, prepuštajući ih Božjem otajstvu. Takav govor Učiteljstva bio bi nezamisliv prije Koncila. Vidimo, dakle, kako novi povijesni kontekst utječe i na teološko promišljanje. Kako je i sam Benedikt XVI. puno puta ponovio, susret islama i kršćanstva je nužan jer o njemu uvelike ovisi naša uzajamna budućnost.
Slažem se sa ovim al pošto vidim nisi mi nikako odgovorio kako jedan može biti 3 i kako nazivaš isusa Bogom kad u bibliji piše da je on čovijek posrednik između boga i ljudi. ] 1 Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 17:22 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Slažem se sa ovim al pošto vidim nisi mi nikako odgovorio kako jedan može biti 3
MATEMATIKA : 3/3 = 1 ili 1 = 3/3 tuzla255 je napisao/la: i kako nazivaš isusa Bogom kad u bibliji piše da je on čovijek posrednik između boga i ljudi.
Ovo se zove Vjera! ps piše se čovjek
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 17:24 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Citat: Prigovor 9. "Isus je navijestio Muhameda kada je spominjao Branitelja kojeg će poslati"
Zaključak
Prema Bibliji, Muhamed je lažni prorok budući da je imao zle plodove i ne ispunjava test o prorocima koji je Isus stavio pred one koji će se nazivati/ smatrati prorocima u budućnosti. Također je Pavao navijestio o tome da kada bi neki anđeo naviješćivao neku drugu nauku u vezi evanđelja mimo onoga koje smo primili, da bismo znali da je to prokleti anđeo. Intrigantno shodno tome, 600 godina iza kršćanstva pojavio se islam kojem se je navodno objavio anđeo, i to sa drugim evanđeoskim naukom i za kršćane je to jasno ispunjeno Pismo. Za nekoliko stoljeća, pojavio se još jedan anđeo koji objavljuje opet drugu nauku, taj puta Mormonima.
Sve ovo su prigovori koji muslimani često stavljaju pred kršćane. I više je nego očita manipulacija prikazom Svetog Pisma, te lažni nebiblijski nauci. Pozivamo braću muslimane da preispitaju svoju savijest i iskren pogled prema Svetom Pismu, te se krste u Duhu Svetome da bi primili puninu Istine, i primili čudesne darove Duha. Te pozivamo kršćane da mole za braću muslimane da dožive iskustvo Živoga Boga, koji je Put, Istina i Život; što samo novorođenici u Kristu mogu iskusiti.
Prvi jasniji ukaz se pojavio prilikom priključenja Muhammeda alejhisselam karavani koja se zaputila u Siriju i u jednom mjestu gdje su po običaju odmarali. Pošto je poslanik po običaju kod arapa zbog svoje mladosti ostao vani ne ulazeći sa odraslima, jedan svećenik po imenu Behira primjeti nešto što je neuobičajeno bilo za ranije posjete da taj mladić kome i nije znao ime ima jako pristojno ponašanje, te priupita ko je taj mladić za što je dobio odgovor od Ebu Taliba koga spomenuti svećenik upozori da će imati nevolja ukoliko svijet sazna da je upravo taj mladić očekivani i najavljeni poslijednji božiji poslanik. Kao dokaz takvim tvrdnjama Svećenik reče da pod stablom pod kojim je sjedio mladić Muhammed, su samo sjedili poslanici i kako je primjetio pečat poslanstva na njegovoj plećki: Drugom prlikom je neki monah primjetio kako stalno u pratnji ide oblak koji je pravio hlad Muhammedu alejhisselam a tolika blagodat se može odnositi samo na poslanika
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 17:27 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: tuzla255 je napisao/la: Slažem se sa ovim al pošto vidim nisi mi nikako odgovorio kako jedan može biti 3
MATEMATIKA : 3/3 = 1 ili 1 = 3/3 tuzla255 je napisao/la: i kako nazivaš isusa Bogom kad u bibliji piše da je on čovijek posrednik između boga i ljudi.
Ovo se zove Vjera! ps piše se čovjekZnači Bog koji je stvorio Isusa nije savršen već je 1/3 i melek koji je prenosio obajavu (Džibril/Gabriel) je 1/3 tako da hoćeš reć da Bog nije potpun jer mu fali da se dopuni stvorenjem koje je on stvorio. Nisi me ubijedio P.S. Nisam na testu iz gramatike greške se mogu potkrasti
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 17:44 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Znači Bog koji je stvorio Isusa nije savršen već je 1/3 i melek koji je prenosio obajavu (Džibril/Gabriel) je 1/3 tako da hoćeš reć da Bog nije potpun jer mu fali da se dopuni stvorenjem koje je on stvorio.
Nisi me ubijedio
Nije mi cilj 'ubijediti' te nego uvjeriti te, mislim da je tebi bijede pun k, a vjere ti očito fali! Vama muslimanima je džabe objašnjavati sveto trojstvo. No evo nešto, je li te ikada zaboljela duša? Ako jeste onda si spoznao da boli drugačije od upaljenih pluća ili pokvarenog kutnjaka. Kada ti netko blizak umre, je li pustio dušu? Već sam te podijelio na dva dijela i sada se sjeti da je bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku ;) evo i treće: Ti si sin oca svoga i nosiš očeve gene? Što si ti? Mix roditeljskih gena, nositelj vlastitih (mutiranih) gena i sa vlastitim duhom (dušom) kako hoćeš, te tri stvari čine tebe čovjekom-. Po našem vjerovanju Isus je sin božiji, dakle 'nositelj božijih gena' sa božanskom dušom. Džabe vama crtati.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 21:30 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
tuzla255 je napisao/la: bura je napisao/la: Isus je pravi Bog i pravi covjek tj. Bogocovjek. Zacet po Duhu Svetom, rodjen od Marije djevice i postao covjekom. Isto kao sto si ti sin svog oca i svoje majke, tako je i on sin svog oca i svoje majke. Sin Boga oca i majke Marije. On ne zna kad ce sudnji dan, to zna samo Bog otac.
1 Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus Sad ko laže ti ili biblija jer ti kažeš da je Isus Bog a Biblija kaže da nije da je čovjek i posrednik između boga i ljudi Ne laze nitko. Pa fino ti napisah. Bogocovjek, pravi Bog i pravi covjek. Sin Bozji, rodjen od Marije. Kako ne mozes shvatiti. Nego, da sad ja postavim pitanje. Otkud Bog? Tko je njega stvorio? Jednom to upitah ( nije bitno koga), a odgovor je bio da razgulim na kavu
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 21:46 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: tuzla255 je napisao/la: Znači Bog koji je stvorio Isusa nije savršen već je 1/3 i melek koji je prenosio obajavu (Džibril/Gabriel) je 1/3 tako da hoćeš reć da Bog nije potpun jer mu fali da se dopuni stvorenjem koje je on stvorio.
Nisi me ubijedio
Nije mi cilj 'ubijediti' te nego uvjeriti te, mislim da je tebi bijede pun k, a vjere ti očito fali! Vama muslimanima je džabe objašnjavati sveto trojstvo. No evo nešto, je li te ikada zaboljela duša? Ako jeste onda si spoznao da boli drugačije od upaljenih pluća ili pokvarenog kutnjaka. Kada ti netko blizak umre, je li pustio dušu? Već sam te podijelio na dva dijela i sada se sjeti da je bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku ;) evo i treće: Ti si sin oca svoga i nosiš očeve gene? Što si ti? Mix roditeljskih gena, nositelj vlastitih (mutiranih) gena i sa vlastitim duhom (dušom) kako hoćeš, te tri stvari čine tebe čovjekom-. Po našem vjerovanju Isus je sin božiji, dakle 'nositelj božijih gena' sa božanskom dušom. Džabe vama crtati. A onda je bog stvorio i zemlju i onda je po tvojoj teoriji i ona Bog, a iako imam gene moga oca i ako je on doktor nauka ne znači da ću i ja biti već ću samo biti njegov sin koji ću imat poseban status kod njega i bolji položaj kod njega u odnosu na tebe, onda dalje Bog je sve stvorio pa i svinju rekao je budi i ono je bilo iiiiiii Nikako da objasniš ovaj stih pričaš da obožavaš neke trećine koje su jedno??? Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist IsusKako ovdje u bibliji piše da je Isus Krist čovjek
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 21:52 |
|
|
bura je napisao/la: tuzla255 je napisao/la: 1 Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus Sad ko laže ti ili biblija jer ti kažeš da je Isus Bog a Biblija kaže da nije da je čovjek i posrednik između boga i ljudi
Ne laze nitko. Pa fino ti napisah. Bogocovjek, pravi Bog i pravi covjek. Sin Bozji, rodjen od Marije. Kako ne mozes shvatiti. Nego, da sad ja postavim pitanje. Otkud Bog? Tko je njega stvorio? Jednom to upitah ( nije bitno koga), a odgovor je bio da razgulim na kavu A ko je posrednik između Boga i ljudi i on je jedan i nije rečeno jedan bogo čovjek već jedan pravi Bog ane jedan bog koji se sastoji od troje. A de mi daj jedan stih iz biblije gdje se spominje trojstvo a ne posredno filozofski neke analogije već konkretno jer mislim da su sve svete knjige objavljene kao upute za obične prosiječne ljude koji nisu filozofi .
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 22:21 |
|
|
Glavni izvor kršćanstva je Pavle . Kako mogu vjerovati u ono sto je Pavao napisao kad a Isusa nije sreo za zivota?
Istorijska je cinjenica da se Pavle i Isus a.s. nikad nisu upoznali. To potvrdjuju i hriscanski teolozi. To što piše u Bibliji . Znam ja da pise u Bibliji, a ko je napisao taj "dokaz"? Pavle. Tako ja mogu napisat da sam sa Isusom pio kafu i da mi je preporučio da vas izvedem iz zablude od toga da od vjerovanja u jednog boga vjerujete u 3/3 ali to bi bila laž. Činjenica je da Pavle nije nikad sreo Isusa i da je protjerivao njegove učenike i da je proglasio nevjernikom Barnabu koji je jedini bio Isusov učenik a on se ko fol pokajo i postao dobar.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 22:22 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Kako ovdje u bibliji piše da je Isus Krist čovjek Da rođen je kao čovjek , od majke Marije kao sin Božiji. Kužiš li ili ti je glava ko sepet šuplja? I sada ćeš postaviti sljedeće glupo pitanje, kako Marija može začeti sa Bogom, jesu li se seksali?? Pitanje za tebe, je li bog svemoguć?
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 23:30 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: tuzla255 je napisao/la: Kako ovdje u bibliji piše da je Isus Krist čovjek Da rođen je kao čovjek , od majke Marije kao sin Božiji. Kužiš li ili ti je glava ko sepet šuplja? I sada ćeš postaviti sljedeće glupo pitanje, kako Marija može začeti sa Bogom, jesu li se seksali?? Pitanje za tebe, je li bog svemoguć? Jeste svemoguć i za to mu ne trebaju trećine da bi bio cijeli Ima sura u Kuranu koja je posvećena Merjem i nemoj mislit da sam u zabludi što se toga tiče, ona je bezgriješno začela. JA ne mislim o njoj ništa loše čak šta više volim je jer je ona rodila jednog od najodabranijih bića koja su ikad zemljom hodao božijeg poslanika (a ne proroka jer gatare proriču) koji je poslan kao milost svim svjetovima. Znaš li da je jedna čitava sura u Kuranu posvećena Merjem r.a. (Mariji) A Isus nije sin božiji. Jer ima sura u Kuranu koja to opisuje. U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! * 1. Reci: "On je Allah - Jedan! * 2. Allah je Utočište svakom! * 3. Nije rodio i rođen nije, * 4. i niko Mu ravan nije!"Istinu je rekao uzvišeni Allah Znam sad ćeš reći kako kad ni sa kim Merjem nije spavala, a onda po toj logici i Adam je sin božiji a ne da smo mi svi Božija stvorenja.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 23:41 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
tuzla255 je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Da rođen je kao čovjek , od majke Marije kao sin Božiji. Kužiš li ili ti je glava ko sepet šuplja? I sada ćeš postaviti sljedeće glupo pitanje, kako Marija može začeti sa Bogom, jesu li se seksali??
Pitanje za tebe, je li bog svemoguć? Jeste svemoguć i za to mu ne trebaju trećine da bi bio cijeli Ima sura u Kuranu koja je posvećena Merjem i nemoj mislit da sam u zabludi što se toga tiče, ona je bezgriješno začela. JA ne mislim o njoj ništa loše čak šta više volim je jer je ona rodila jednog od najodabranijih bića koja su ikad zemljom hodao božijeg poslanika (a ne proroka jer gatare proriču) koji je poslan kao milost svim svjetovima. Znaš li da je jedna čitava sura u Kuranu posvećena Merjem r.a. (Mariji) A Isus nije sin božiji. Jer ima sura u Kuranu koja to opisuje. U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! * 1. Reci: "On je Allah - Jedan! * 2. Allah je Utočište svakom! * 3. Nije rodio i rođen nije, * 4. i niko Mu ravan nije!"Istinu je rekao uzvišeni Allah Znam sad ćeš reći kako kad ni sa kim Merjem nije spavala, a onda po toj logici i Adam je sin božiji a ne da smo mi svi Božija stvorenja. Tuzla, zasto nam solis bespotrebno pamet. Isus JEST sin Bozji, i koga briga sto u Kur'anu pise.. I pise se Kur'an,a ne Kuran. I da ti odgovorim, tek sad vidjeh,: Ja sam put nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.'
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 23:53 |
|
|
bura je napisao/la: tuzla255 je napisao/la: Jeste svemoguć i za to mu ne trebaju trećine da bi bio cijeli Ima sura u Kuranu koja je posvećena Merjem i nemoj mislit da sam u zabludi što se toga tiče, ona je bezgriješno začela. JA ne mislim o njoj ništa loše čak šta više volim je jer je ona rodila jednog od najodabranijih bića koja su ikad zemljom hodao božijeg poslanika (a ne proroka jer gatare proriču) koji je poslan kao milost svim svjetovima. Znaš li da je jedna čitava sura u Kuranu posvećena Merjem r.a. (Mariji) A Isus nije sin božiji. Jer ima sura u Kuranu koja to opisuje.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! * 1. Reci: "On je Allah - Jedan! * 2. Allah je Utočište svakom! * 3. Nije rodio i rođen nije, * 4. i niko Mu ravan nije!" Istinu je rekao uzvišeni Allah Znam sad ćeš reći kako kad ni sa kim Merjem nije spavala, a onda po toj logici i Adam je sin božiji a ne da smo mi svi Božija stvorenja. Tuzla, zasto nam solis bespotrebno pamet. Isus JEST sin Bozji, i koga briga sto u Kur'anu pise.. I pise se Kur'an,a ne Kuran. JA sam ti naiso šta mislim o Bogu da je svemoguć i za sebe je rekao da nema sina niti da je njega neko stvorio. A ti mi ne napisa ništa gdje u bibliji spominje trojstvo U smislu ja sam Bog i sastojim se od tri djela i kad fino piše u onom stihu Timotijeva 2:5 Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus Sve ti fino piše da je jedan Bog a ne jedna trećina je bog a druga trećina je posrednik a treće Isus Ne već piše da je jedan Bog, da je jedan melek zadužen za vezu sa ljudima da prenosi objave Božije i da je jedan čovjek božiji poslanik Isus za kojeg fino piše da je čovjek a ne bogo čovjek
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 00:00 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: A Isus nije sin božiji.
Za kršćane ISUS je sin božji i što ćeš sada? Isus je kršten U IME OCA i SINA i DUHA SVETOGA i dragovoljno je pristupio tom obredu na rijeci Jordan! Kršćani i nekršćani / nevjernici u katoličkim obredima 'duhovne obnove' često padaju u trans poslije kojega svjedoče o susretu sa Isusom, od kojeg u pravilu dobiju poruku 'Ja sam vaše spasenje, ja sam vaš bog, otac i sin' i sl.. Ti ovdje pokušavaš uzdizati Islam i pljuvati Kršćanstvo, ne ide to tako jarane, vjera je osobna stvar, i ja ti ovdje sada mogu ustvrditi da ste vi sljedbenici pedofila! Ima li smisla?
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 00:12 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59911 Lokacija: DAZP HQ
|
kako muslimani tumače činjenicu da su praktički oduvijek donji i beznačajani na svjetskoj mapi, muslimanima mahom pripadaju inferiorne države, od kojih do prije sto godina nijedna nije bila vrijedna spomena, a neke su postale u međuvremenu čisto zbog rente koju zarađuju naftom?!
i kako se mire s postojanjem Izraela koji zapravo negira istinitost Kurana s obzirom da nema govora o tome da će Židovi obnoviti svoju državu. Izrael i njegovo postojanje je jasan znak da je islam lažan, a zato ga muslimani toliko ne podnose i nikad neće imati mira po tom pitanju.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 00:16 |
|
|
Jel ovako izgleda uobičajena muslimanska propovijed?
Jel ovaj dio od 1:30 tradicionalan dio propovijedi ili je novijeg karaktera?
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 00:33 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
dudu je napisao/la: i kako se mire s postojanjem Izraela koji zapravo negira istinitost Kurana s obzirom da nema govora o tome da će Židovi obnoviti svoju državu. Izrael i njegovo postojanje je jasan znak da je islam lažan, a zato ga muslimani toliko ne podnose i nikad neće imati mira po tom pitanju.
Zanimljiva opservacija.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 14:21 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2011, 18:04 Postovi: 705 Lokacija: Hercegovina
|
soli255 je napisao/la: Slušaj da ne bude zabune ja Isu a.s. (Isusa) volim više nego i oca i mater zajedno jer to je i moj poslanik ali vi ga ne volite čim ste od njega napravil cirkus stavljanjem na krst, to je isto ko kad bi ja u znak poštovanja prema srebreničanima uzviukivao nož žica Srebrenica, pato je najveća uvreda za njih a tako i za Isusa (Isa a.s.) to razapinjanje. Druga stvar šta da je kojim slučajem ubijen na giljotini ili vješanjem štabi mjesto krštenja i krsta na vratu bi nosio giljotinu i giljotinio se.
Okej. Kad je riječ o križu i tome da smo "mi" napravili cirkus stavljanjem Isusa na križ. Tko bi to uopće napravio od normalnih ljudi? Kome bi to uopće palo na pamet? Ajmo lijepo secirati sve skupa. Bog lijepo poručuje preko proroka: "Čovječe, moje misli nisu tvoje misli i moji putevi nisu tvoji putevi." Reci mi što znači "islam". Samo mi to odgovori: "Islam znači _____."
_________________ It iz aj.
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 14:24 |
|
|
soli255 je napisao/la: A stani i ako je Isus razapet na krstu kako je mogao onda da piše bibliju to i jeste poenta jedino evanđelje ono po Barnabi Vatikan ne priznaje a pisao ga je jedini Isusov učenik, znači ta biblija je iskrivljeno Isusovo učenje koje je tek zapisano posle 200 godina i to ne hebrejskom jeziku koji je Isus govorio već na grčkom (ili armenskom nisam 100% siguran) a de ti ako si faca za godinu dana prenesi tačno šta si pročitao na ovom forumua akamoli da tebi prenese djed da je njemu prenio njegov djed da mu je neko tamo pričao, pa imaš nekoliko ebvanđelja koja su u koliziji. I sve da je uredu morbidno je malo uzeti za simbol srebreničana i da im pokazuješ žicu i nož tako bi i tebe kao nekog ko voli Isusa trebalo vrijeđat ta simbolika. Jesi li ti ikad uopće razmišljao o riječima iz Kur'ana? Jesi li svjestan da Kur'an nije pao s Neba? Ali ono... Baš nije. Jesi li svjestan da se u vrijeme nastanka Kur'ana (ne, Kur'an nije od početka svijeta nego od osmog stoljeća POSLIJE Krista) nisu koristile one točkice u arapskom pismu? I da su one točkice tek kasnije dodavane? I kad se Kur'an pokuša čitati bez onih točkica na slovima - dobiva posve drugačiji smisao? Jesi li uopće svjestan svoje nesvijesti?
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 14:27 |
|
|
soli255 je napisao/la: A kad pogledaš ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=S5s5eVn3hSQ javi se i reci šta treba pojasniti i šta nije jasno. Paradoksalan "argument". Ovo je isto kao kad neonacist brani svoje nacističko opredjeljenje citirajući SAMO "Mein Kampf". Ako već želiš argumentirano razgovarati, onda lijepo otvori um i pokušaj biti racionalan.
|
|
Vrh |
|
|
orleanski
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 14 stu 2013, 14:30 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Muhammad je imao 51. godinu kad je oženio, kad je Aisha imala 6. godina. Imao je 54 godine kad je, ja silovao kako to drugačije nazvati, kad je ona imala 9 godina. A provjeri koliko je Mejrem (Marija) imala godina kada je rodila Isusa 13 (neki dan sam baš gledo u na dicaveriiju ili national geographic), druga stvar tu piše kada je ušla u brak sa 9 godina što nije bilo baš neuobičajeno u to vrijeme. Druga stvar nisu imali bračne odnose dok ona nije postala serijatski punoljetna hadis se prenosi od Aise r.a. A mogu se ja sa vama raspravljat to nije problem samo najlakse je u na radiju kad voditelju smeta on samo iskljuci slusaoca i ono nastavi pricu tako ste mene izbrisali na soli255 i odjednom svi imate argumente.[/quote] National Geographic je relevantan za pitanja vjere i religije isto onoliko koliko je Željko Komšić relevantan u Britanskom parlamentu.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|