HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 ruj 2025, 18:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1916 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 77  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Jajce
PostPostano: 28 stu 2009, 15:35 

oliver je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

1.) Kad su ti poznati forumi, zašto ne možeš napisati podforume ili teme kako sam te bio zamolio?

2.) Hvala.

3.) Na str. 4 piše da djeca idu po hrvatskom i bosanskom nastavnom programu. Među djecom Hrvati vode Bošnjake cca 1.4:1. Nigdje ne piše da bošnjačka djeca idu u hrvatsku školu, a ti nisi dao nikakve podatke kojima dokazao da značajniji broj bošnjačke djece ide u hrvatske škole.

4.) Ne brojimo mi nikakva sela u čista hrvatska, za sela koja su na popisu 1991.g. imala hrvatsku većinu tako sam označio - to ne znači da u njima danas nema Bošnjaka ili da 1991.g. nisu popisani Muslimani, ali nisi dostavio popis naselja koja ulaze pod biračka mjesta, pa tvoju tvrdnju ne mogu provjeriti, jer je dokazano da biračka mjesta uključuju po nekoliko sela.

5.) Na područjima gdje ima Bošnjaka oni svoju djecu šalju u bošnjačke škole. Ako nije tako, tvoja informacija mora biti konkretnija: dakle, u koju hrvatsku područnu školu idu Bošnjaci i o kojem se broju radi, barem otprilike. Bez tvojih konkretnih podataka, meni ostaje samo statistika i analogija s Uskopljem i Busovačom, a to je: Bošnjaci ne idu u iole značajnije broju u hrvatske škole. .

1) Odes na Politiku ili bilo koju temu na Krajina Force vidjeces da su slicni kao i ovaj forum , sve "dokazi " do " dokaza" od Politke, Istorije, Vjere, Muzike itd
2) Nema na cemu
3) Brojali ste podrucne skole u tim selima za koja sam dokazao da nisu cisto BiH Hrvatska.
4 ) nisi ni ti dostavio popis kad si sabirao i dokazivao kako je jajce i okolna sela " hrvatsko "
5) To se radi u gradu ili gdje je skola relatvno blizu ali u selima to nije moguce. Zato sam te i pitao da li si bio u Jajcu i da li znas situaciju jer bi ti bilo poznato da je sistema prevoza ucenika u udaljne skole sistem " put pod noge " i zato roditelji salju djecu u najblize skole u takvim slucajevima.

1.) Uvredljivo je uspoređivati ovaj forum s KrajinaForce-om na koji se neću učlaniti da im ne bih radio promet, a Krstarice koje si ranije spomenuo nemaju ništa slično. Case closed.

3.) Još uvijek ne da nisi dostavio apsolutno nikakve dokaze, nego ni indicije da su bošnjački učenici u hrvatskim školama spomena vrijedna pojava.

4.) Nikakav popis nakon 1991.g. nije proveden. Zašto? Blokiraju ga Bošnjaci i onda ti kao bošnjački nacionalist mene prozivaš za to. Činjenica je da nam je za grad Jajce poznato koja ga biračka mjesta čine. I kad se ona zbroje hrvatski kandidat dobiva apsolutnu većinu - to ukazuje da su Hrvati većina. Nemoj falsificirati sadržaj mojih upisa - za svaki podatak sam označio izvor, a i za sela i za grad Jajce sam iznio stanje prema popisu 1991., a zatim utvrdio da je to jedino mjesto u općini za koje je sigurno poznato da se situacija promijenila od 1991.g. o čemu svjedoče rezultati izbora. Još jednom: dostavi popis naselja koja obuhvaćaju biračka mjesta, pa ćemo razgovarati u kojim nekad hrvatskim selima Bošnjaci danas čine većinu.

5.) Nisi to dokazao. Daj brojeve učenika i lokaciju škola o kojima pričaš.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2009, 15:38 

Ceha je napisao/la:
oliver je napisao/la:
1) Nije meni to nelogicno vec da zagovaras te puteve za slucaj zategnutih odnosa i da vam Bosnjaci dadnu to onako jer .... vi to zelite ? zelim i ja da mi Angelina Jolie grije krevet pred spavanje ali male su sanse da ce to biti . Da sam Brad Pit i da imam nekoliko stotina miliona $ bila bi drugacija prica. Isto tako : da je onako kao vi zelite sada bi Bosnjaci bili misaona imenica u Jajcu ali sada trebas da pokucas na vrata nacelnika iz SDA ako hoces nesto iz opstine.
2) Nadkrstac
3) ( hajde pogodi gdje je to i koji lokalni planinarski klub ima svoj dom u blizini )
4) Ok . Uci se i dalje
5 ) ja ti kazem da su isto tako " kartografi " napravili kartu kako je BiH u 70 % vlasnistvu Srba ...samo su "zaboravili " da kazu da su tu sabrali drzavno, opstinsko i privatno zemljiste :kava
A sto Vitez ne dolazi u obzir ? Bosnjaci zive u gradu pa kad zagovarate da se treba djeliti po etnickim entitetima i praviti koridore zasto ne i tu ? Ako vec mislis da ces praviti karte za politicare zar se ne upitas : A sta ako i Bosnjaci postave slicne uslove ? Koji sam dio spreman da dam da bi dobio ono sto zelim ? Ovo je neki vid ucenje i pogledaj pod 4 )

Vitez ti je jednako onoj želji za Angelinom Jolie. Ili kad bi mi Hrvati proglasili Saraj-Teheran-Islamabad samo našim gradom :smajl013
Ne dijele se naselja već samo općine. Ukoliko želite neka naselja na sjeveru viteške općine, o tome se možda i može pregovarati. Isto kao i hrvatskim naseljima na jugu zeničke :smajl016

Angelina nije problem,moguće,ali Vitez?He he...

Vrh

PostPostano: 28 stu 2009, 16:03 

Glazbenik je napisao/la:
Svima: Bez brige. :palacgore1

Sve mi je poznato, čekajte da oliver postavi pitanja, ako ih postavi. :zubati

Očekivana oliverova "lukava strategija" - ne odgovori na sva pitanja, a zatim kupi vrijeme provociranjem ban-a, nakon što ga je moderator uzastopno upozorio na pravila.

oliver je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:
Odgovor oliveru na pitanja postavljena na temi: http://www.hercegbosna.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=823&start=350, a prikladnije za ovu temu:

1.) To je već objašnjeno, tebi je nelogičan moj obzir prema Bošnjacima, po tvojoj logici trebao bih biti bezobziran prema njima.
5.) Točno, paket. Načelno sam spreman za razgovor o čemu god hoćeš. Prvenstveno sam kartograf, a ne političar - ja samo stavljam na kartu političke prijedloge i radim analize stanja kako bi političari imali jasniju predodžbu o terenu o kojem odlučuju.

Odgovor: Vitez ne dolazi u obzir. Pitaj me u vezi Vareša, Žepča ili Stoca.

P.S. Molim te, daj konačno nekakve brojeve za Bošnjake u hrvatskim školama.

1) Nije meni to nelogicno vec da zagovaras te puteve za slucaj zategnutih odnosa i da vam Bosnjaci dadnu to onako jer .... vi to zelite ? zelim i ja da mi Angelina Jolie grije krevet pred spavanje ali male su sanse da ce to biti . Da sam Brad Pit i da imam nekoliko stotina miliona $ bila bi drugacija prica. Isto tako : da je onako kao vi zelite sada bi Bosnjaci bili misaona imenica u Jajcu ali sada trebas da pokucas na vrata nacelnika iz SDA ako hoces nesto iz opstine.
5 ) ja ti kazem da su isto tako " kartografi " napravili kartu kako je BiH u 70 % vlasnistvu Srba ...samo su "zaboravili " da kazu da su tu sabrali drzavno, opstinsko i privatno zemljiste :kava

A sto Vitez ne dolazi u obzir ? Bosnjaci zive u gradu pa kad zagovarate da se treba djeliti po etnickim entitetima i praviti koridore zasto ne i tu ? Ako vec mislis da ces praviti karte za politicare zar se ne upitas : A sta ako i Bosnjaci postave slicne uslove ? Koji sam dio spreman da dam da bi dobio ono sto zelim ? Ovo je neki vid ucenje i pogledaj pod 4 )

Kad-tad dolazi do pregovora o podjeli/reformi Federacije, a doći će ne zato jer to Bošnjaci žele, nego jer vrijeme radi za nas, pa će Bošnjaci biti prisiljeni pregovarati.

1.) Ne očekujem totalni rat s Bošnjacima, nego ometanje niskog intenziteta: npr. na svim cestama koje vode iz hrvatskih enklava bošnjačka uprava za ceste na isti dan počne radove i sl. situacije. Za to je nužno imati rezervnu opciju - spomenute ceste na teritoriju pod hrvatskom kontrolom + granicu hrvatskih enklava s dva entiteta/federalne jedinice - bošnjačkom i sprskom, tako da Lašvanska dolina, ako bude enklava u odnosu na Hercegovinu mora imati kontakt i s bošnjačkom jedinicom u čijem će poluokruženju biti i sa srpskom jedinicom preko Jajca.
5.) Upravo tu je razlika. Ja ne zaboravljam navesti izvore podataka i razjasniti eventualna pitanja o sadržaju karte.

Ne dijelimo naselja, samo općine, a k tome već ti je objašnjeno da držite manje nego si mislio.

Do dizanja ban-a razmisli o sljedećem:
1.) Koja su ti polazišta za podjelu cijele Federacije BiH na dvije jedinice - bošnjačku i hrvatsku:
a) popis 1991.?
b) vojna kontrola u vrijeme Daytona?
c) stanje danas?
d) nešto četvrto?
2.) Koji su ti kriteriji za podjelu:
a) minimalna veličina budućih općina?
b) prometna funkcionalnost?
c) dijeliš li naselja (tada mi tražimo i djelove Sarajeva i Zenice) i koliki je minimalni broj stanovnika u naselju koje bi izdvojio iz postojećeg naselja, što ako se radi o enklavi unutar naselja kojemu se ne može pristupiti nikako, a da se ne prođe kroz ostatak podijeljenog naselja?

Ako si spreman pregovarati o podjeli, onda moraš imati stav i o Varešu, Žepču, Travniku, Gornjem Vakufu-Uskoplju i o općini Soli oko Tuzle.
Ujedno iz ranijeg posta vidi se da si ti jedan od bosnocentričnih Bošnjaka koji je spreman predati hercegovačke Bošnjake južno od Jablanice u hrvatsku jedinicu? Dakle?

Čekam na bošnjačke karte - već dugo. Daj linkove ili prijedloge razgraničenja.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 22:52 

@ Glazbenik, pa jel ti nije poznat njihov stav?! Podjela na "ekonomske" regije. Ipak su oni u prvom redu za prosperitet a ne neke "nacionalne" jedinice. :kava

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 23:01 

MRSHO je napisao/la:
@ Glazbenik, pa jel ti nije poznat njihov stav?! Podjela na "ekonomske" regije. Ipak su oni u prvom redu za prosperitet a ne neke "nacionalne" jedinice. :kava

Znam ja njihov stav, ali oliver je sada pokazao bar nekakvu volju za etničko razgraničenje spominjanjem Starog Viteza i Stoca, pa tko zna? Možda dobijemo i bošnjački prijedlog podjele F BiH na hrvatsku i bošnjačku jedinicu.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 23:18 

Glazbenik je napisao/la:

Oni bi najradije ovo

slika

Vrh

PostPostano: 30 stu 2009, 01:06 

Bobovac je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

Oni bi najradije ovo

Oni bi najradije to, a ako ne može to - onda unitarnu BiH.

Ali, koliko god bili iritantni - zar nije bolje već sada čuti nekog predstavnika tog mentalnog sklopa (npr. oliver), nego se iznenaditi kad počnu pravi pregovori, a oni iziđu sa zahtjevima za Počiteljem, Stocem, Starim Vitezom i svojim koridorom kroz Lašvansku dolinu, Livnom ili Jajcem itd.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2009, 08:15 

Glazbenik je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Oni bi najradije ovo

.

Zna li iko jel im palo na pamet šta će im?

Gdje god da jesu sve pretvore u tešku sirotinju.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2009, 01:58 

hvo

Privitak/ci:
5695_1224335968749_1239480806_30684601_5493336_n.jpg
5695_1224335968749_1239480806_30684601_5493336_n.jpg [ 63.65 KiB | Pogledano 7004 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 01 pro 2009, 02:00 

pukovnija

Privitak/ci:
5695_1224335968749_1239480806_30684601_5493336_n.jpg
5695_1224335968749_1239480806_30684601_5493336_n.jpg [ 63.65 KiB | Pogledano 7003 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 01 pro 2009, 02:01 

maestral je napisao/la:
pukovnija

Privitak/ci:
5695_1224336128753_1239480806_30684604_7080696_n.jpg
5695_1224336128753_1239480806_30684604_7080696_n.jpg [ 83.7 KiB | Pogledano 7002 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 01 pro 2009, 02:03 

55

Privitak/ci:
5695_1224350289107_1239480806_30684645_909491_n.jpg
5695_1224350289107_1239480806_30684645_909491_n.jpg [ 70.42 KiB | Pogledano 6999 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 01 pro 2009, 09:34 

maestral je napisao/la:
hvo

Hvala! :palacgore1

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 15:38 

Ceha je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:
frane, hvala. Ako je to točno, onda je u gradu Željko Bojčetić (Hrvatska Koalicija) dobio 2449 od 4665 glasova ili 52,50%, Nisvet Hrnjić (Savez SDA-S BiH) 1939 od 4665 glasova ili 41,56% te Angijad - Ango Hadžiosmanović (SDP BiH) 277 od 4665 glasova ili 5,94%.
Na brzinu sam zbrojio glasove za kandidate za načelnika na biračkim jestima koje je frane naveo.

Dakle da vidimo;
Kokica Bašta:Bojčetić Ž 220 Hrnjić N 150 Hadžiosmanović AA 21
Hrast:Bojčetić Ž 220 Hrnjić N 85 Hadžiosmanović AA 28
Baščeluci:Bojčetić Ž 243 Hrnjić N 125 Hadžiosmanović AA 30
Katina:Bojčetić Ž 79 Hrnjić N 324 Hadžiosmanović AA 18
Volijak:Bojčetić Ž 215 Hrnjić N 192 Hadžiosmanović AA 17
[color=#0000Centar:[/color]Bojčetić Ž 195 Hrnjić N 193 Hadžiosmanović AA 46
Kozluk:Bojčetić Ž 113 Hrnjić N 367 Hadžiosmanović AA 32
T.Škola 1:Bojčetić Ž 297 Hrnjić N 52 Hadžiosmanović AA 6
T.Škola 2:Bojčetić Ž 159 Hrnjić N 108 Hadžiosmanović AA 9
Skela:Bojčetić Ž 325 Hrnjić N 130 Hadžiosmanović AA 5
Bare 1:Bojčetić Ž 196 Hrnjić N 120 Hadžiosmanović AA 36
Bare 2:Bojčetić Ž 187 Hrnjić N 93 Hadžiosmanović AA 30
Od 12 biračkih mjesta na 10 je hrvatski kandidat osvojio većinu, a na 2 muslimanski (Kozluk i Katina).
Od 10 hrvatskih "kvartova" samo je u jednom (centar) relativna većina, sve ostalo su apsolutne. O čemu mi pričamo?

Starfucker226 je napisao/la:

Kad sam radio ovu kartu, oslonio sam se na Ultrasove podatke

Inače, kad sam radio procjene etničkog sastava cjelih općina, u slučaju Novog Travnika nisam računao prema glasovima za načelnika, nego prema glasovima za stranke, one sa hrvatskim predznakom pribrojio Hrvatima, muslimanske stranke pribrojio Muslimanima, a glasove multietničkih stranaka podijelio na osnovu toga koliko je kandidata iz kojeg naroda i kako su prošli na izborima, koliko te stranke dobivaju glasova u čistim hrvatskim i muslimanskim mjestima općine, itd.

Vidim da se koristite ovom metodom procjene etnicke situacije pa kako se zalazem za dosljednost a mederator ili bilo ko drugi se nije pobunio zbog ove metode onda da je iskoristimo i u Jajcu . Kako su u Jajcu izbrani kandidati iz SDP-a Bosnjaci a da je SDP imao najvise glasova u Centru gdje je inace Bosnjacka vecina dobijano zakljucak :

Od 12 birackih mjesta 3 su sa Bosnjackom vecinom i jedan je ( Volijak ) sa marginalnom 215-209 BiH Hrvatskom vecinom => Jajce ipak nije tako " Hrvatski" kao sto bi neki to zeljeli. Ako se jos detaljnije pogleda ( oni koji poznaju Jajce) znali bi da su naselje sa Bosnjackom vecinom u centru grada , da su naslonjena jedni na druge i da postoji kohezivan etnicki prostor :palacgore1

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 16:10 

Glazbenik je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:
Svima: Bez brige. :palacgore1

Sve mi je poznato, čekajte da oliver postavi pitanja, ako ih postavi. :zubati

Očekivana oliverova "lukava strategija" - ne odgovori na sva pitanja, a zatim kupi vrijeme provociranjem ban-a, nakon što ga je moderator uzastopno upozorio na pravila.

oliver je napisao/la:

Kad-tad dolazi do pregovora o podjeli/reformi Federacije, a doći će ne zato jer to Bošnjaci žele, nego jer vrijeme radi za nas, pa će Bošnjaci biti prisiljeni pregovarati.

1.) Ne očekujem totalni rat s Bošnjacima, nego ometanje niskog intenziteta: npr. na svim cestama koje vode iz hrvatskih enklava bošnjačka uprava za ceste na isti dan počne radove i sl. situacije. Za to je nužno imati rezervnu opciju - spomenute ceste na teritoriju pod hrvatskom kontrolom + granicu hrvatskih enklava s dva entiteta/federalne jedinice - bošnjačkom i sprskom, tako da Lašvanska dolina, ako bude enklava u odnosu na Hercegovinu mora imati kontakt i s bošnjačkom jedinicom u čijem će poluokruženju biti i sa srpskom jedinicom preko Jajca.
5.) Upravo tu je razlika. Ja ne zaboravljam navesti izvore podataka i razjasniti eventualna pitanja o sadržaju karte.

Ne dijelimo naselja, samo općine, a k tome već ti je objašnjeno da držite manje nego si mislio.

Do dizanja ban-a razmisli o sljedećem:
1.) Koja su ti polazišta za podjelu cijele Federacije BiH na dvije jedinice - bošnjačku i hrvatsku:
a) popis 1991.?
b) vojna kontrola u vrijeme Daytona?
c) stanje danas?
d) nešto četvrto?
2.) Koji su ti kriteriji za podjelu:
a) minimalna veličina budućih općina?
b) prometna funkcionalnost?
c) dijeliš li naselja (tada mi tražimo i djelove Sarajeva i Zenice) i koliki je minimalni broj stanovnika u naselju koje bi izdvojio iz postojećeg naselja, što ako se radi o enklavi unutar naselja kojemu se ne može pristupiti nikako, a da se ne prođe kroz ostatak podijeljenog naselja?

Ako si spreman pregovarati o podjeli, onda moraš imati stav i o Varešu, Žepču, Travniku, Gornjem Vakufu-Uskoplju i o općini Soli oko Tuzle.
Ujedno iz ranijeg posta vidi se da si ti jedan od bosnocentričnih Bošnjaka koji je spreman predati hercegovačke Bošnjake južno od Jablanice u hrvatsku jedinicu? Dakle?

Znam da cu te razocarati ali ja nisam za podjelu a pogotovo ne na etnickom principu.
Ako se vec treba da decentralizuje onda se to treba raditi po ekonomskom / geografskom principu. Podjela za kakvu se vi zalazete vodi u jos samo vece probleme a nevescu vam i zasto . Ovdje navodite svoje zelje i snove ali nikako da mi odgovorite na sljedece pitanje koje sam vam nekoliko puta postavio : Kako da to izvedete ? Mislim da postoje 3 mogucnosti :

1) Legalno : Da dobijete suglasnost Bosnjaka kroz pregovore
2) Legalno : Da dobijete sto zelite preglasavanjem Bosnjaka
3) Nelagalno : Da kroz razlicite nacine nelegalnog djelovanje ( od gradzanske neposlusnosti pa do razlicitih nivoa sile ) dobijete sta zelite.

Za vas je najbolja opcija broj 2 da preglasavanjem dobijete sta zelite, da izglasate kroz razliicte nivoe vlasti ( federaciju/ kanton/ opstinu ) to sto zelite ali tu vam treba brojnost. Ako stvarno vjerujete u ove podatke koje stavljate ( da npr u Jajcu 40 % stanovnistva ima 60 % ucenika ) onda je za vas sve super, trebate samo da sacekate 10-15 godina i imacete sve zelite. Sami kazete da vrijeme radi za vas pa cemu onda zurba ?
Ali problem je sto vi to hocete odma zar ne ( ili u sljedecih 1-2 godine ) . Onda vam preostaju opcije 1 ili 3. Opcija br 1 bi zahtjevala pregovore i kompromis sa Bosnjacima ali u tom slucaju trebali bi svi napraviti ustupke npr Bosnjaci da dopuste podjelu opstina gdje imaju vecinu da bi se napravile opstine gdje bi BiH Hrvati imali vecinu ali to ne bi bilo dzabe, nesto bi morali da dadnete zauzvrat: sta , to je vec pitanje za politicare ali bi sugurno trazen izlaz na more itd.
I tada bi isto trebalo da bude doslijedno , ako se vec trazi podjela na jednom principu da se svi drze tog principa :

- Zagovarate podjelu na onom nivou koji samo vama odgovara , znaci ne gleda se vecina u drzavi/entitetu/ kantonu/ opstini ali samo u onim slucajevima gdje BiH Hrvati imaju vecinu pa tako se zalazete za podjelu na nivou naselja ali npr u slucaju Gornjeg Vakufa to ignoriste. Ako bi pristupili podjeli na nivou naselja onda bi imali kontrolu nad Mostarom, Jajcem, Novim Travnikom, Vitezom ...ali bi tada izgubili mogucnost da spojite Herecegovinu sa Srednjom Bosnom.
- Ako vec trazite podjelu na etnickom principu gde bi se i gradovi djelili ( kao npr Gornji Vakuf ) onda je na tapetu ne samo Mostar vec i Vitez, Novi Travnik,Jajce, Busovaca, Stolac .
- Ako vec trazite mogucnost da se teritorije povezu onda bi isti princip vazio i za Bosnjake ( kao npr Mahala u Vitezu gdje bi neka sela sa BiH Hrvatskom vecinom pripala Bosnjackim entitetu u cilju povezivanja Mahale sa ostatkom Bosnjackog teritorija ) . Isto tako ako se ide na djeljenje opstina i gdje sela pripadaju onom entitetu gdje je etnicka vecina onda bi npr Ahmici pripali Bosnjackom entitetu a u tom slucaju bi Vitez i Busovaca bili odvojeni u dvije odvojene teritorije itd-itd.
Na ovo sam i ranije skretao paznju ali je odgovor bi : " ne dolazi u obzir takvo nesto" ali trebate shvatiti da opcija 1 podrazumjeva kompromis a u tom slucaju bi trebali da napravite i neke ustupke ma kako bi vi zeljeli da vam se ispune svi zahtjevi.
- Ako ne zelite ustupke i zelite da vam se ispune svi zahtjevi a ne zelite da cekate 10-15 godina ( opcija 2) onda vam preostaje opcija 3. To je opcija koju ne bi nikad zagovarao jer smatram da je bolje 20 godina pregovarati nego 1 dan ratovati a pogotovo je to opcija koja vama ne bi odgovarala jer iskreno receno u onim prilikama gdje ste imali nekoliko puta bolje uslove se niste bas proslavili .
Zato prvo treba da rascistite sa sobom : na koji nacin zalite da ostvarite to sto zelite ? Koliko vidim vama preostaje opcija 1 jer nemate ni brojnost da preglasate a ni snage da nametnete .

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 16:52 

Evo kriterija, zar mislite da ćemo tek tako preći preko činjenice da ste dobili etnički čiste Sarajevo, Tuzlu i Zenicu?

Citat:
Da izvučem stari upis iz naftalina

Ajmo se sada referirati na popis iz 1991...

Po meni, kriterij bi trebao biti (pozivajući se na popis 1991) je broj Hrvata i Muslimana koji ostaju van vlastite federalne jedinice (iz analize ćemo izostaviti Posavinu) - dakle riječ je o H-M razgraničenju.

Idemo prvo sa brojem Bošnjaka koji bi ostali van vlastite federalne jedinice (a u Hrvatskoj).

1. Busovača - 8.451
2. Čapljina - 7.672
3. Čitluk - 111
4. Grude - 4
5. Jajce - 17.380
6. Kiseljak - 9.778
7. Kreševo - 1.531
8. Kupres - 802
9. Livno - 5.793
10. Ljubuški - 1.592
11. Mostar - 43.586 (neće ući u ukupan obračun jer po ovom prijedlogu Bošnjaci dobijaju preko 50% općine Mostar)
12. Neum - 190
13. Novi Travnik - 11.625
14. Posušje - 6
15. Prozor - 7.226
16. Stolac - 8.101
17. Široki Brijeg - 9
18. Tomislavgrad - 3.148
19. Vareš - 6.714
20. Vitez - 11.514
21. Žepče - 10.820

Ukupno - 112.467 (a ako Hrvati dobiju cijeli Mostar onda 156.053 Bošnjaka po popisu 1991 ostaju u hrvatskoj federalnoj jedinici - isključujući Posavinu jer ona predstavlja hrvatsko-srpski spor).

A sada da vidimo koliko Hrvata ostaje van hrvatske federalne jedinice i u muslimanskoj

1. Banovići - 550
2. Bihać - 5.580
3. Bosanski Petrovac - 48
4. Breza - 851
5. Bugojno - 16.031
6. Cazin - 139
7. Donji Vakuf - 682
8. Fojnica - 6.623
9. Goražde - 80
10. Jablanica - 2.291
11. Kakanj - 16.556
12. Ključ - 330
13. Konjic - 11.513
14. Maglaj - 8.365
15. Olovo - 642
16. Sanski Most - 4.322
17. Sarajevo - 34.873
18. Tešanj - 8.929
19. Travnik - 26.118
20. Tuzla - 20.398
21. Velika Kladuša - 740
22. Visoko - 1.872
23. Zavidovići - 7.576
24. Zenica - 22.510
25. Živinice - 3.976

Ukupno - 201.595!

Dakle da rezimiramo, po našem prijedlogu i pozivajući se na popis 1991 (kao i Bošnjaci) 112.467 Bošnjaka ostaju u hrvatskoj federalnoj jedinici, a 201.595 (dakle 79% više) Hrvata ostaju u bošnjačkoj federalnoj jedinici.

Toliko o Bošnjama i njihovom pozivanju na rezultate popisa 1991.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 20:37 

RajvoSa je napisao/la:
Evo kriterija, zar mislite da ćemo tek tako preći preko činjenice da ste dobili etnički čiste Sarajevo, Tuzlu i Zenicu?

Citat:
Da izvučem stari upis iz naftalina

Ajmo se sada referirati na popis iz 1991...

Po meni, kriterij bi trebao biti (pozivajući se na popis 1991) je broj Hrvata i Muslimana koji ostaju van vlastite federalne jedinice (iz analize ćemo izostaviti Posavinu) - dakle riječ je o H-M razgraničenju.

Idemo prvo sa brojem Bošnjaka koji bi ostali van vlastite federalne jedinice (a u Hrvatskoj).

1. Busovača - 8.451
2. Čapljina - 7.672
3. Čitluk - 111
4. Grude - 4
5. Jajce - 17.380
6. Kiseljak - 9.778
7. Kreševo - 1.531
8. Kupres - 802
9. Livno - 5.793
10. Ljubuški - 1.592
11. Mostar - 43.586 (neće ući u ukupan obračun jer po ovom prijedlogu Bošnjaci dobijaju preko 50% općine Mostar)
12. Neum - 190
13. Novi Travnik - 11.625
14. Posušje - 6
15. Prozor - 7.226
16. Stolac - 8.101
17. Široki Brijeg - 9
18. Tomislavgrad - 3.148
19. Vareš - 6.714
20. Vitez - 11.514
21. Žepče - 10.820

Ukupno - 112.467 (a ako Hrvati dobiju cijeli Mostar onda 156.053 Bošnjaka po popisu 1991 ostaju u hrvatskoj federalnoj jedinici - isključujući Posavinu jer ona predstavlja hrvatsko-srpski spor).

A sada da vidimo koliko Hrvata ostaje van hrvatske federalne jedinice i u muslimanskoj

1. Banovići - 550
2. Bihać - 5.580
3. Bosanski Petrovac - 48
4. Breza - 851
5. Bugojno - 16.031
6. Cazin - 139
7. Donji Vakuf - 682
8. Fojnica - 6.623
9. Goražde - 80
10. Jablanica - 2.291
11. Kakanj - 16.556
12. Ključ - 330
13. Konjic - 11.513
14. Maglaj - 8.365
15. Olovo - 642
16. Sanski Most - 4.322
17. Sarajevo - 34.873
18. Tešanj - 8.929
19. Travnik - 26.118
20. Tuzla - 20.398
21. Velika Kladuša - 740
22. Visoko - 1.872
23. Zavidovići - 7.576
24. Zenica - 22.510
25. Živinice - 3.976

Ukupno - 201.595!

Dakle da rezimiramo, po našem prijedlogu i pozivajući se na popis 1991 (kao i Bošnjaci) 112.467 Bošnjaka ostaju u hrvatskoj federalnoj jedinici, a 201.595 (dakle 79% više) Hrvata ostaju u bošnjačkoj federalnoj jedinici.

Toliko o Bošnjama i njihovom pozivanju na rezultate popisa 1991.

Malo si se zeznuo za Jajce, Mostar i Stolac. Tu su Bosnjaci imali vecinu ( npr u Jajcu su BIH Hrvati bili tek 3-i po brojnosti iza Bosnjaka i BiH Srba a i danas su Bosnjaci vecina tako da ni po tome ne bi pripalo u to sto sanjate) tako da te gradove ne mozes da racunas ako vec ides po stanju iz 1991 a koliko vidim moderator insistira da se ide po tome + Drvar i Grahovo treba da vratis " saveznicima " :zubati

Dodatak : izgleda da necete trebati da vracate saveznicima nista jer ce se oni sami vratiti :

Sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomir Kovač, savjetnik premijera Republike Srpske (RS) Miladin Dragičević i načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić uručili su danas ključeve za 54 stana u dvije obnovljene zgrade za srpske povratnike u Bosansko Grahovo

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić rekao je novinarima da je obnova ove dvije zgrade koštala 1,3 miliona KM, a sufinansirali su je Republika Srpska i Federacija BiH iz budžeta kroz zajedničke projekte putem Fonda za povratak BiH.

On je napomenuo da je počela izgradnja i treće zgrade za povratnike, koja će koštati 600.000 KM.

"Veliki broj mladih ljudi zainteresovan je za povratak u Bosansko Grahovo, samo im treba omogućiti uslove za to, jer je svaka druga kuća neobnovljena i neuslovna za život", naglasio je Makić i dodao da je opštini zvanično podneseno 211 zahtjeva za obnovu stanova i 1 400 individualnih stambenih jedinica.

Osim obnove ove dvije zgrade, naglasio je Makić, kroz Fond za povratak BiH, u opštini Bosansko Grahovo u toku ove godine kroz razne projekte investirano je 3,3 miliona KM.

Savjetnik premijera RS Miladin Dragičević izjavio je da će Vlada Srpske u narednom periodu, kroz zajedničke projekte putem Fonda za povratak BiH, izdvojiti više sredstava za obnovu, rekonstrukciju i infrastrukturu povratničkih naselja u ovoj opštini.

Dragičević, koji je i zamjenik predsjednika Komisije za obnovu i rekonstrukciju BiH, naglasio je da su Savjet ministara BiH i vlade Srpske i Federacije BiH tokom prošle godine putem Fonda za povratak BiH izdvojili više od tri miliona KM za opštinu Bosansko Grahovo.

Nakon svečanog uručivanja ključeva za 54 stanova u dvije obnovljene zgrade za srpske povratnike u Bosansko Grahovo, Dragičević je rekao da je to "kap vode u moru", ali i veliki projekat s obzirom da su ključeve dobila 54 vlasnika stana.

Dragičević je dodao da je, prema procjenama, za obnovu u Bosanskom Grahovu potrebno obezbijediti 50 miliona KM.

On je naglasio da je Vlada RS u toku ove godine izdvojila 2,5 miliona KM za obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata, od čega će većina sredstava otići u[i] Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Svečanom uručenju ključeva, osim Dragičevića i sekretara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragomira Kovača, prisustvovali su i ministar razvoja i preduzetništva Federacije BiH Velimir Kunić, mnogobrojni mještani Grahova i okolnih sela.

[/i]

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 20:42 

oliver je napisao/la:
mateb je napisao/la:
Mislim da je stavljati Stolac na pregovarački stol suludo. Muslimani ga nikad nisu držali, danas su Hrvati 60%, a kad bi ga Muslimani dobili prišli bi dovoljno blizu moru da se rasplamsaju njihove megalomanske želje. Što se Žepča tiče, rezultati popisa '91 za općinu su irelevantni jer su općinske granice promijenjene.

Koliko malo znas a koliko puno tvrdis. Zvanicni podaci iz 1991:

Narodnosni sastav stanovništva općine Stolac, po mjesnim zajednicama, prema popisu iz 1991.
mjesna zajednica ukupno Bošnjaci Hrvati Srbi Jugoslaveni ostali
MZ Berkovići 1,521 16 1 1,483 19 2
MZ Brštanik 509 56 414 33 0 6
MZ Burmazi 994 245 671 70 8 0
MZ Crnići 4,557 1,840 2,537 135 9 36
MZ Dabrica 478 269 77 127 3 2
MZ Hodovo 2,272 760 1,329 172 6 5
MZ Hrgud 372 1 0 371 0 0
MZ Poplat 457 173 112 162 7 3
MZ Stolac 6,899 4,354 892 1,291 249 113
MZ Žegulja 622 387 155 73 6 1
ukupno 18,681 8,101 (43,36%) 6,188 (33,12%) 3,917 (20,96%) 307 (1,64%) 168 (0,89%

Kad kažem držali, mislim vojno držali.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 20:59 

mateb je napisao/la:
oliver je napisao/la:
Koliko malo znas a koliko puno tvrdis. Zvanicni podaci iz 1991:

Narodnosni sastav stanovništva općine Stolac, po mjesnim zajednicama, prema popisu iz 1991.
mjesna zajednica ukupno Bošnjaci Hrvati Srbi Jugoslaveni ostali
MZ Berkovići 1,521 16 1 1,483 19 2
MZ Brštanik 509 56 414 33 0 6
MZ Burmazi 994 245 671 70 8 0
MZ Crnići 4,557 1,840 2,537 135 9 36
MZ Dabrica 478 269 77 127 3 2
MZ Hodovo 2,272 760 1,329 172 6 5
MZ Hrgud 372 1 0 371 0 0
MZ Poplat 457 173 112 162 7 3
MZ Stolac 6,899 4,354 892 1,291 249 113
MZ Žegulja 622 387 155 73 6 1
ukupno 18,681 8,101 (43,36%) 6,188 (33,12%) 3,917 (20,96%) 307 (1,64%) 168 (0,89%

Jeste ti super kriterij , cetnici su vojno drzali Knin i Vukovar 5 godina . Da li po tome znaci da imaju pravo na te gradove ? Ako se vec gleda istorijski moze se izabrati bilo koji period tako da stanje iz 1995 nije nista relevantije nego ono iz 1991 , ustvari bas suprotno jer je moderator ovog foruma odlucio da se drzimo zvanicnih podataka iz 1991 pa ako imas nesto protiv tog stava obrati se njemu .

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 21:45 

oliver je napisao/la:
Znam da cu te razocarati ali ja nisam za podjelu a pogotovo ne na etnickom principu.
Ako se vec treba da decentralizuje onda se to treba raditi po ekonomskom / geografskom principu. Podjela za kakvu se vi zalazete vodi u jos samo vece probleme a nevescu vam i zasto . Ovdje navodite svoje zelje i snove ali nikako da mi odgovorite na sljedece pitanje koje sam vam nekoliko puta postavio : Kako da to izvedete ? Mislim da postoje 3 mogucnosti :

3) Nelagalno : Da kroz razlicite nacine nelegalnog djelovanje ( od gradzanske neposlusnosti pa do razlicitih nivoa sile ) dobijete sta zelite.

Za vas je najbolja opcija broj 2 da preglasavanjem dobijete sta zelite, da izglasate kroz razliicte nivoe vlasti ( federaciju/ kanton/ opstinu ) to sto zelite ali tu vam treba brojnost. Ako stvarno vjerujete u ove podatke koje stavljate ( da npr u Jajcu 40 % stanovnistva ima 60 % ucenika ) onda je za vas sve super, trebate samo da sacekate 10-15 godina i imacete sve zelite. Sami kazete da vrijeme radi za vas pa cemu onda zurba ?
Ali problem je sto vi to hocete odma zar ne ( ili u sljedecih 1-2 godine ) . Onda vam preostaju opcije 1 ili 3. Opcija br 1 bi zahtjevala pregovore i kompromis sa Bosnjacima ali u tom slucaju trebali bi svi napraviti ustupke npr Bosnjaci da dopuste podjelu opstina gdje imaju vecinu da bi se napravile opstine gdje bi BiH Hrvati imali vecinu ali to ne bi bilo dzabe, nesto bi morali da dadnete zauzvrat: sta , to je vec pitanje za politicare ali bi sugurno trazen izlaz na more itd.
I tada bi isto trebalo da bude doslijedno , ako se vec trazi podjela na jednom principu da se svi drze tog principa :

- Zagovarate podjelu na onom nivou koji samo vama odgovara , znaci ne gleda se vecina u drzavi/entitetu/ kantonu/ opstini ali samo u onim slucajevima gdje BiH Hrvati imaju vecinu pa tako se zalazete za podjelu na nivou naselja ali npr u slucaju Gornjeg Vakufa to ignoriste. Ako bi pristupili podjeli na nivou naselja onda bi imali kontrolu nad Mostarom, Jajcem, Novim Travnikom, Vitezom ...ali bi tada izgubili mogucnost da spojite Herecegovinu sa Srednjom Bosnom.
- Ako vec trazite podjelu na etnickom principu gde bi se i gradovi djelili ( kao npr Gornji Vakuf ) onda je na tapetu ne samo Mostar vec i Vitez, Novi Travnik,Jajce, Busovaca, Stolac .
- Ako vec trazite mogucnost da se teritorije povezu onda bi isti princip vazio i za Bosnjake ( kao npr Mahala u Vitezu gdje bi neka sela sa BiH Hrvatskom vecinom pripala Bosnjackim entitetu u cilju povezivanja Mahale sa ostatkom Bosnjackog teritorija ) . Isto tako ako se ide na djeljenje opstina i gdje sela pripadaju onom entitetu gdje je etnicka vecina onda bi npr Ahmici pripali Bosnjackom entitetu a u tom slucaju bi Vitez i Busovaca bili odvojeni u dvije odvojene teritorije itd-itd.
Na ovo sam i ranije skretao paznju ali je odgovor bi : " ne dolazi u obzir takvo nesto" ali trebate shvatiti da opcija 1 podrazumjeva kompromis a u tom slucaju bi trebali da napravite i neke ustupke ma kako bi vi zeljeli da vam se ispune svi zahtjevi.
- Ako ne zelite ustupke i zelite da vam se ispune svi zahtjevi a ne zelite da cekate 10-15 godina ( opcija 2) onda vam preostaje opcija 3. To je opcija koju ne bi nikad zagovarao jer smatram da je bolje 20 godina pregovarati nego 1 dan ratovati a pogotovo je to opcija koja vama ne bi odgovarala jer iskreno receno u onim prilikama gdje ste imali nekoliko puta bolje uslove se niste bas proslavili .
Zato prvo treba da rascistite sa sobom : na koji nacin zalite da ostvarite to sto zelite ? Koliko vidim vama preostaje opcija 1 jer nemate ni brojnost da preglasate a ni snage da nametnete .

1.) Ekonomski decentralizirajte koliko želite, ali rješenje hrvatskog pitanja u BiH leži u etničkom razgraničenju.

2.) Kao što je već x-puta napisano na ovom forumu, u BiH je budućnost naša jer Bošnjacima slijedi demografski kolaps. Bude li potrebno čekat ćemo i 30 godina, ali stvaranje entiteta/federalne jedinice s hrvatskom većinom je puno bliže, (nadajmo se u sljedeće 2-4 godine) i nema potrebe gubiti vrijeme kada se stvari mogu već sada riješiti.

3.) Ništa ne ignoriram - dobio si prijedlog rješenja općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Dakle, izdvojiti bošnjačka područja na istoku općine iz općine Gornji Vakuf-Uskoplje u posebnu općinu Voljevac ili ih pripojiti općini Konjic. Isto napraviti s bošnjačkim selima na zapadu općine i pripojiti ih općini Bugojno. Ostatak preimenovati iz Gornji Vakuf-Uskoplje u Uskoplje. Tako da nema govora o podjeli naselja. Isto vrijedi za Jajce - puštamo bošnjačka sela da formiraju općinu Vinac ili se pripoje Donjem Vakufu, ali grad sa svojom hrvatskom većinom ostaje središte općine Jajce u hrvatskom entitetu/federalnoj jedinici.
Poveznica - prijedlog Uskoplje: http://img259.imageshack.us/img259/6713/uskopljevoljevac.jpg
Poveznica - prijedlog Jajce:http://img222.imageshack.us/img222/484/hrvatskojajce5.jpg

4.) Mostar, Jajce, Novi Travnik i Vitez su gradovi s hrvatskom većinom i još jednom ponavljam: ne dijelim naselja.

5.) Općina Vitez ne dolazi u obzir za podjelu. Jedini prostor od Viteza do Kiseljaka o kojem se može pregovarati su: Kaćuni i Bilalovac - koji su nama potrebni, a imaju vašu većinu.

6.) Što s općinom Soli, ako ćemo se držati stanja iz 1991.g.? Ili Zenicom i Sarajevom - hoćete li nam radije vratiti općinu Soli ili općinu Čajdraš ili općinu Stup, nego Bilalovac i Kaćune?

7.) Rat nam nije u interesu, zato i crtamo karte koje mogu poslužiti u političkim pregovorima. Nismo idioti da javno objavljujemo ratne planove - kao što radi 993. slavna bošnjačka "Burek" divizija iz Nizozemske.

8.) Spajanje Hercegovine sa Srednjom Bosnom nije imperativ. Hrvati su spremni prihvatiti teritorijalni diskontinuitet.

9.) Naravno da bi ista načela vrijedila za razgraničenje obje strane - dakle mogućnost da se bošnjačka sela izdvoje iz većinski hrvatskih općina. No, po stanju iz 1991.g. vi nama dugujete općinu Soli, Čajdraš i Stup. A stanje iz 1995.g. je relevantno jer su tada u glavnini definirane granice Federacije BiH.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 22:09 

oliver je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Jeste ti super kriterij , cetnici su vojno drzali Knin i Vukovar 5 godina . Da li po tome znaci da imaju pravo na te gradove ? Ako se vec gleda istorijski moze se izabrati bilo koji period tako da stanje iz 1995 nije nista relevantije nego ono iz 1991 , ustvari bas suprotno jer je moderator ovog foruma odlucio da se drzimo zvanicnih podataka iz 1991 pa ako imas nesto protiv tog stava obrati se njemu .

1. Ako si pročitao moj post, vidio si da je to JEDAN od kriterija. Ključni kriterij je sadašnja većina.
2. Vukovar nije usporediv s ovom situacijom jer je Vukovar unutar međunarodno priznatih granica RH. Uspostava hrvatske federalne jedinice ne znači da Stolac prestaje biti unutar međunarodno priznatih granica BiH.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 00:18 

umjesto da se tu prebijate oko sela, cijela SBŽ ide u multietničku jedinicu s hrvatskom većinom. mi Hrvati nisamo nikakvi fašisti da vučemo granice između sela.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 02:04 

Glazbenik je napisao/la:
1.) Ekonomski decentralizirajte koliko želite, ali rješenje hrvatskog pitanja u BiH leži u etničkom razgraničenju.

2.) Kao što je već x-puta napisano na ovom forumu, u BiH je budućnost naša jer Bošnjacima slijedi demografski kolaps. Bude li potrebno čekat ćemo i 30 godina, ali stvaranje entiteta/federalne jedinice s hrvatskom većinom je puno bliže, (nadajmo se u sljedeće 2-4 godine) i nema potrebe gubiti vrijeme kada se stvari mogu već sada riješiti.

3.) Ništa ne ignoriram - dobio si prijedlog rješenja općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Dakle, izdvojiti bošnjačka područja na istoku općine iz općine Gornji Vakuf-Uskoplje u posebnu općinu Voljevac ili ih pripojiti općini Konjic. Isto napraviti s bošnjačkim selima na zapadu općine i pripojiti ih općini Bugojno. Ostatak preimenovati iz Gornji Vakuf-Uskoplje u Uskoplje. Tako da nema govora o podjeli naselja. Isto vrijedi za Jajce - puštamo bošnjačka sela da formiraju općinu Vinac ili se pripoje Donjem Vakufu, ali grad sa svojom hrvatskom većinom ostaje središte općine Jajce u hrvatskom entitetu/federalnoj jedinici.
Poveznica - prijedlog Uskoplje: http://img259.imageshack.us/img259/6713/uskopljevoljevac.jpg
Poveznica - prijedlog Jajce:http://img222.imageshack.us/img222/484/hrvatskojajce5.jpg

4.) Mostar, Jajce, Novi Travnik i Vitez su gradovi s hrvatskom većinom i još jednom ponavljam: ne dijelim naselja.

5.) Općina Vitez ne dolazi u obzir za podjelu. Jedini prostor od Viteza do Kiseljaka o kojem se može pregovarati su: Kaćuni i Bilalovac - koji su nama potrebni, a imaju vašu većinu.

6.) Što s općinom Soli, ako ćemo se držati stanja iz 1991.g.? Ili Zenicom i Sarajevom - hoćete li nam radije vratiti općinu Soli ili općinu Čajdraš ili općinu Stup, nego Bilalovac i Kaćune?

7.) Rat nam nije u interesu, zato i crtamo karte koje mogu poslužiti u političkim pregovorima. Nismo idioti da javno objavljujemo ratne planove - kao što radi 993. slavna bošnjačka "Burek" divizija iz Nizozemske.

8.) Spajanje Hercegovine sa Srednjom Bosnom nije imperativ. Hrvati su spremni prihvatiti teritorijalni diskontinuitet.

9.) Naravno da bi ista načela vrijedila za razgraničenje obje strane - dakle mogućnost da se bošnjačka sela izdvoje iz većinski hrvatskih općina. No, po stanju iz 1991.g. vi nama dugujete općinu Soli, Čajdraš i Stup. A stanje iz 1995.g. je relevantno jer su tada u glavnini definirane granice Federacije BiH.

Svaka čast, nemam što dodati! :klanjam

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 11:12 

oliver je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Uspoređivati vojnu okupaciju dijela teritorija jedne države sa unutrašnjim uređenjem države 3 konstitutivna naroda može samo bolestan um.
S obzirom da je vojno držanje bio argument u Daytonu mora biti i u postdaytonu, osim ako se sa Srbima dogovori drugačije.
Zaboravite Stolac i Vitez (a laganini možete i istočni Mostar).
Mi želimo entitet što prije jer se za razliku od vas želimo razvijati i puna nam je kapa da se hrvatskom lovom financira begovat u Sarajevu.
Hoćeš popis iz 1991? ok. Koliko Hrvata ostane izvan entiteta toliko muslimana može ući.
Trebamo dobiti nešto za Zenicu, Tuzlu i Sarajevo (mogla bi i hrv općina Soli, Stup i slične tamo doć :zivili ).
Da postoji zaštita naših pripadnika izvan granica Herceg bosne.
A ne zeleni vlažni snovi o graanskoj državi preplavljivanju, porobljavanju itd. Prošlo je vrijeme osmanlija.
Bilo bi vam bolje da počnete nešto raditi (i učiti hrvatski) jer ovako nepismeni nigdje nećete stići :zivili

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 20:23 

Glazbenik je napisao/la:
oliver je napisao/la:

To je tvoje rjesenje a kao sto sam naveo gore imas 3 opcije da to dobijes pa je do tebe kako ces.

Ako hoces sada a neces da cekas 10-15 godina imas onda opciju 1 ili 3 pa biraj.

Ako nema podjele naselja vec samo podjela opstine onda to znaci da citav Gornji Vakuf ide u Bosnjacki entitet i to je ok. Znam da time gubite vezu Hercegovina- S.Bosna ali vidim da shvacas sta je poenta kompromisa , nesto izgubis da bi nesto dobio.
Slazem se jer vidim da to zagovaras na primjeru Gornjeg Vakufa gdje nema podjele naselja i gdje kao citav grad ima Bosnjacu vecinu i tako pripada u buduci Bosnjacki entitet. :biceovodobro

Kako to da se ne slazes kad citavo vrijeme zagovaras podjelu opstina na etnickom principu ? Ili ima podjela ili nema , ili se gleda vecina u opstini ato znaci svuda ili se gleda na nivou naselja a to opet znaci svuda. U slucaju da se gleda na nivou naselja onda se dijeli i opstina Vitez i sa time bi i Ahmici pripali Bosnjackom entitetu. :biceovodobro

Sta je sa Livnom ? Sta je sa Drvarom ? Grahovom ? Sta je sa Mostarom ? Stocem ?
Ne trebas da javno objavljujes ratne planove jer su vec poznati. U slucaju sukoba zauzeti citav Gornji Vakuf ( zato vam je tako i stalo da imate barem dio iako suprotan princip zagovarate drugdje ) i spajanje sa Pucerovom a u isto vrijeme spojiti Kiseljak i Busovacu .
Super. Onda nema potrebe za crtanjem onolikih karti za spajanjem Jajca -Travnika ili Jajce -Kupres, Gornjeg Vakufa- Pucareva, Kiseljaka-Busovace :palacgore1
I vi dugujete za Livno, Stolac, Drvar, Grahovo.
Stanje iz 1995 je relavanto za danasnje stanje kao lanjski snijeg za danasnju prognozu vremena. A ako smatras da je relevantno pitaj saveznika da vam vrati Sipovo i Varcar Vakuf ( kad vec tvrdite da se sa njim lakse dogovoriti nego sa Bosnjacima ). Javi mi kad dobijes odgovor :kava

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1916 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 77  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: