HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 18:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 7151 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213 ... 287  Sljedeća

Na popisu ćete se nacionalno izjasniti kao
Bošnjak 16%  16%  [ 47 ]
Hrvat 49%  49%  [ 145 ]
Srbin 13%  13%  [ 37 ]
Bosanac/Bosanac i Hercegovac 3%  3%  [ 10 ]
Musliman 1%  1%  [ 3 ]
Ostali 1%  1%  [ 4 ]
Neću biti obuhvaćen popisom 16%  16%  [ 48 ]
Ukupno glasova : 294
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Popis stanovništva 2013
PostPostano: 21 sij 2014, 18:38 

Ostrožac je napisao/la:
Mislim da je oko Vareša malo pretjerano s plavom bojom. Onda, Plješevica iznad Bihaća koja je plava ima smisla koliko i crveno na potezu GGD. Bio sam gore jednom u viksi na roštilju. Tamo živi par staraca a jedina događaj je parcelizacija koju je napravio neki lokalni čovjek Marić (s adresom u Njemačkoj) radi prodaje za vikendice zbog planova o skijalištu. A to je bilo 2007 godine. Danas pretpostavljam da ima još manje staraca gore. Možda se varam. Pošteno bi bilo pol BiH ostavit bez boje jer je naseljenost slična Mongoliji.

Vareš? Nigdje nisu na mapi pretjerali s plavom bojom već sa zelenom i ponegdje crvenom (Srbi u Prozor-Rami?). Kod Vareša je također premalo plave boje jer je i grad Vareš, plavi, kao i zapad te općine dok je zeleni jedino jug.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 19:07 

Vareš je u redu. čak ima možda i premalo plave. :)

Čini mi se da istočni dio Kaknja i jugozapadni dio Zenice treba još koju kap plave, a i sjever Visokog jednu trunčicu. :)

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 19:10 

Smiješna karta, bojana bez ikakvog principa, odakle Srbi u Rami?

Mislim da je odredba o nepostavljanju karata do daljnjega sasvim opravdana.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 11:28 

Kako to da su se Srbi vratili u GGD ili evo oko Kupresa a Hrvati ne u Posavinu. Ako je BL malo preambiciozno al B. Brod stvarno nije pogotovo što ako i nema posla može se raditi u Slavonskom Brodu (govorim o vremenu prije krize!) i putovat s biciklom prek mosta?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:02 

Ostrožac je napisao/la:
Kako to da su se Srbi vratili u GGD ili evo oko Kupresa a Hrvati ne u Posavinu. Ako je BL malo preambiciozno al B. Brod stvarno nije pogotovo što ako i nema posla može se raditi u Slavonskom Brodu (govorim o vremenu prije krize!) i putovat s biciklom prek mosta?

Pa više se Hrvata vratilo u B. Brod nego Srba u Bosansko Grahovo. Ovih 400 a ovih drugih 500. :D

U B. Brod je doseljeno mnogo Srba za vrijeme rata koji su tu i ostali. Da se svi Hrvati u njega vrate opet bi bili manjina. Isto je i sa drugim općinama Posavine. Nešto slično imamo na primjeru Stoca gdje su se naselili prognani Hrvati, pa iako se gro muslimana vratio u tu svoju, prije rata većinsku općinu, danas su tamo Hrvati u većini a muslimani manjina.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:11 

Prošao popis a VI još uvijek najbrojniji konstitutivni narod prema plerminarnim izvješćima oslovljavate vjerskom odrednicom. Čekate da bude zvanična cifra Bošnjaka toliko i toliko, ili pak namjeravate nastaviti sa degradiranjem i osporavanjem nacionalnosti ljudima?

Očigledno da je ovo drugo u pitanju!

Jer ste se do sad vadili da se na popisu devedesetih Muslimani nisu izjasnili Bošnjacima, no sad evo imamo završenu priču? Ili?

Teško ćete ovako do trećeg, mislim jako teško! :D

Uz sve to šaljete lošu sliku kao Evropejci u svijet osporavajući naciju najbrojnijem narodu zajedničke drzave i entiteta.

Stvarno kontradiktorno s vaše strane, ne drugovi HB-ovci?

Da se blago izrazim. Kao i uvijek.

Hrvatska uljudba i imidz? Na klaviru? :sega

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:12 

Bobovac je napisao/la:
Ostrožac je napisao/la:

Pa više se Hrvata vratilo u B. Brod nego Srba u Bosansko Grahovo. Ovih 400 a ovih drugih 500. :D

U B. Brod je doseljeno mnogo Srba za vrijeme rata koji su tu i ostali. Da se svi Hrvati u njega vrate opet bi bili manjina. Isto je i sa drugim općinama Posavine. Nešto slično imamo na primjeru Stoca gdje su se naselili prognani Hrvati, pa iako se gro muslimana vratio u tu svoju, prije rata većinsku općinu, danas su tamo Hrvati u većini a muslimani manjina.

Hvala. A jel znaš koliko je ostalo Hrvata u Drvaru nakon što su ih potjerali? Dva puta sam prolazio kroz mjesto i stao na kavu. Jedna do druge dve terase. Na jednoj suncobran Jelen pivo a na drugoj Karlovačko. Spomenik HVO nije srušen itd pa me zanima ima li ih i što rade?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:35 

Pa ostalo je nešto oko 500-1000. Ne znam točno sada kakava je situacija, znam od prije 3-4 godine. Tada je bilo dosta Hrvata u koji su bili uposleni u policiji, pošti itd.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:38 

Sarajka, ne podcjenjuj običajno pravo, pa ne zamjeraj što se pola stoljeća ne može samo tako izbrisati. Primjera ti je mnogo, od naziva gradova Beč (Dunaj, Becs, Wien...) do naziva naroda (Germans, Deutschen, Nijemci...). Svaki narod koristi svoje nazive.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:43 

habsburg je napisao/la:
Sarajka, ne podcjenjuj običajno pravo, pa ne zamjeraj što se pola stoljeća ne može samo tako izbrisati. Primjera ti je mnogo, od naziva gradova Beč (Dunaj, Becs, Wien...) do naziva naroda (Germans, Deutschen, Nijemci...). Svaki narod koristi svoje nazive.

Ništa ja ne podcjenjujem, samo VI primjenjujte " Običajno pravo" to ja dobronamjerno konstatiram. :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:46 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Prošao popis a VI još uvijek najbrojniji konstitutivni narod prema plerminarnim izvješćima oslovljavate vjerskom odrednicom. Čekate da bude zvanična cifra Bošnjaka toliko i toliko, ili pak namjeravate nastaviti sa degradiranjem i osporavanjem nacionalnosti ljudima?

Jer ste se do sad vadili da se na popisu devedesetih Muslimani nisu izjasnili Bošnjacima, no sad evo imamo završenu priču? Ili?

Nemoj tako drugarice, pa je li na ZAVNOBIH-u i AVNOJ-u fino rečeno da BiH nije nio srpska, ni hrvatska ni muslimanska već i srpska i hrvatska i muslimanska a povrh svega Jugoslavenska. Znači nigdje ne spominju Bošnjake. Da je za muslimane bilo dobro da se prozovu Bošnjaci, drug Tito bi tako naredio, dakle ne bi naredio da se narod zove muslimani! Neko mora štititi i vam muslimane od vas samih! A tko je pozvaniji od toga od Hrvata koj isu vam 1995 i pola BiH oslobodili!
Tada nije ništa rečeno čija je RS i Herceg-Bosna, to je drugo...

Citat:

Nema trećeg! Kakav treći i klinac. Samo prvi! Hrvati zaslužuju biti prvi a ne treći! Na to nas obvezuje naša uljudba! ;) Neka RS bude treći! Trokutistan drugi. Ili RS drugi... nama Hrvatima je svejedno, prihvaćamo svako rješenje, toliko smo tolerantni i miroljubivi.

Citat:

Drugarice, a šta imaš ti sada na sebi? Nešto fino??! Hhhhhhh.... :drool

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 12:55 

Bobovac je napisao/la:

Nemoj tako drugarice, pa je li na ZAVNOBIH-u i AVNOJ-u fino rečeno da BiH nije nio srpska, ni hrvatska ni muslimanska već i srpska i hrvatska i muslimanska a povrh svega Jugoslavenska. Znači nigdje ne spominju Bošnjake. Da je za muslimane bilo dobro da se prozovu Bošnjaci, drug Tito bi tako naredio, dakle ne bi naredio da se narod zove muslimani! Neko mora štititi i vam muslimane od vas samih! A tko je pozvaniji od toga od Hrvata koj isu vam 1995 i pola BiH oslobodili!
Tada nije ništa rečeno čija je RS i Herceg-Bosna, to je drugo...

Citat:

Nema trećeg! Kakav treći i klinac. Samo prvi! Hrvati zaslužuju biti prvi a ne treći! Na to nas obvezuje naša uljudba! ;) Neka RS bude treći! Trokutistan drugi. Ili RS drugi... nama Hrvatima je svejedno, prihvaćamo svako rješenje, toliko smo tolerantni i miroljubivi.

Citat:

Drugarice, a šta imaš ti sada na sebi? Nešto fino??! Hhhhhhh.... :drool

Znaš da nemam pojma o Avnoju i ZavnoBiH-u, i bezosjećajno je što koristiš moju jedinu slabu tOčku, ne poznavanje tog dijela povijesti kao argument! :crying

Ja mislim da diktator Tito ne zasluzuje bit uopće argument! Na ovom elitnom općilištu. Ako ste oslobadjali BiH i mi smo vama pomogli u drugom svjetskom ratu, to što NDH-azija nije uspio projekat većinom ste VI krivi.
Jer da jeste, sad bi bili " rahat" do Drine!

Ako ste htjeli biti prvi trebali ste biti ideja vodilja i skupa s nama njegovati tekovine poglavnikove politike!

Obučena sam u odijelo za skijanje, najavili snijeg. Spremam se!

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 14:07 

Hm, u Austriji ga cijelo vrijeme ima, najavli su ga u nas. Jesi ti sigurna da si u Beču? :D

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 14:14 

Junuz Djipalo je napisao/la:

Hm, u Austriji ga cijelo vrijeme ima, najavli su ga u nas. Jesi ti sigurna da si u Beču? :D

Ma gdje god da je meni je ovakva Poskočna s kišobranom i osmijehom najdraža :wub

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 14:15 

Ostrožac je napisao/la:

Ma gdje god da je meni je ovakva Poskočna s kišobranom i osmijehom najdraža :wub

A šta misliš da je to ona?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 14:22 

divljak je napisao/la:
Ostrožac je napisao/la:

A šta misliš da je to ona?

A kaj misliš da sam ja ozbiljan?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 14:27 

http://www.vecernji.hr/svijet/u-americi ... rba-916431

Rezultati popisa u SAD. Hrvata vrlo blizu broja u BiH. Ima i puno Jugoslavena.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 14:42 

http://www.vecernji.hr/svijet/u-americi-danas-zivi-434425-hrvata-25-puta-vise-nego-srba-916431

Rezultati popisa u SAD. Hrvata vrlo blizu broja u BiH. Ima i puno Jugoslavena.

ima nas ima tamo, i na političkim položajima ;)

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 14:53 

Ovih dana će se saznati neke stvari. Samo polako.
Neki će se i prepoznati, a neki bogme i shvatiti da su izmanipulisani.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 15:13 

storaB je napisao/la:
Ovih dana će se saznati neke stvari. Samo polako.
Neki će se i prepoznati, a neki bogme i shvatiti da su izmanipulisani.

Može malo više proširenih rečenica da te ja ovakav neuk mogu pratiti ili ti pišeš na forumu zato da se nitko s tobom ne bi igrao?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 15:22 

Kao što rekoh, maske će početi padati, neprofesionalnost medija će nadam se biti ključ da se pokrenu postupci kako protiv Avaza, tako i protiv mnogih drugih.

Neki su svoje popisno pravo koristile u oba entiteta, vjerovatno će i po dva računa plaćati?! Teško.

Sačekajmo neke utiske i nadajmo se da će za sve one koji su kršili zakon biti sankcije.

Što se rezultata tiče, samo kvalitetna brisanija doprinosi nekim stvarima, Bosna nije i neće biti nacionalna država, a popis neće donijeti pobjednika.

I da, 3,4 miliona stanovnika je maksimalan broj stalno prisutnog stanovništva.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2014, 16:22 

Ovo s 3,4 se slažem.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2014, 12:28 

slika

Citat:
STUDENTI POPISALI NAIVČINE
Aleksandra Tolj

Grupa srpskih i hrvatskih studenata, željna dobre zabave i provere ozbiljnosti nadležnih institucija, kreirala je lažne rezultate nacionalnog izjašnjavanja građana BiH na popisu stanovništva, koje su u FBiH skoro svi uzeli zdravo za gotovo.

Rezultati nacionalnog izjašnjavanja građana BiH na popisu stanovništva koji su proteklih dana objavljeni u federalnim medijima i gotovo da su prihvaćeni kao relevantni, obična su podvala grupe hrvatskih i srpskih studenata! Naime željni samo dobre zabave i pobede u virtuelnom ratu nad Bošnjacima oni su revnosno slali lažne podatke administratorima pojedinih veb-sajtova koji već neko vreme, ne proveravajući šta je istina, objavljuju pogrešne podatke o popisu stanovništva u BiH!

Jedan od studenata šaljivdžija poverio se Pressu RS kako je zajedno sa kolegama sa kojima je stupio u kontakt putem interneta plasirao lažne podatke o nacionalnom izjašnjavanju građana koje su pojedini sajtovi objavili kao relevantne. Jedan od tih sajtova je i "www.statistika.ba", na kojem već neko vreme, između ostalog, još stoji i neverovatan poziv "hobi-demografima" da im šalju svoje procene rezultata popisa. Naš sagovornik kaže da su on i njegove kolege taj prostor iskoristili da bi u javnost plasirali netačne podatke.

- U formulare smo upisivali lažne podatke, ne znajući kakvo je zaista stanje na terenu. Iskren da budem, nismo ni pokušavali da to proverimo. Slali smo podatke federalnom Zavodu za statistiku i nekim bošnjačkim portalima, a sajt "www.statistika.ba" ih je, takođe bez provere, prihvatio kao tačne i cirkus je počeo. Nas ima desetak, iz raznih krajeva BiH i kada smo videli da su u federalnim medijima objavljeni rezultati koje smo praktično mi kreirali, grohotom smo se smejali i odlučili da nastavimo sprdnju sa nazovi ozbiljnim institucijama ove apsurdne zemlje. Naravno, poznato nam je da prebrojavanje po nacionalnom ključu još nije ni počelo i zato nam je sasvim jasno da su objavljeni podaci u medije došli iz drugih izvora, pre svega sa portala na koje smo mi uticali - kaže naš sagovornik, koji iz razumljivih razloga nije želeo da otkriva svoj identitet.

.....

- U vreme popisa, na forumima se žustro diskutovalo u vezi sa rezultatima. Predstavljali smo se kao veliki bošnjački nacionalisti, a zapravo smo Srbi i Hrvati i pojavljivali smo se na većini bošnjačkih foruma na kojima se diskutovalo o ovome. Širili smo razne dezinformacije. Stupili smo u kontakt i sa nekim popisivačima i tako dobijali određene podatke. Na kraju smo sve to skupljali u naše lažne izvještaje i slali pomenutim portalima, od kojih su neki, bez ikakve provere, to i objavili i zakuvali celu stvar. Potpuno sam ubeđen da ti podaci nisu tačni, jer smo svesni prevare koju smo napravili sa, recimo, brojem Bošnjaka u nekim opštinama u Srpskoj. Tako smo navodili da ih u Zvorniku ima oko 36 odsto, Bratuncu 60 odsto ili 20 odsto u Bijeljini, što je daleko od istine - kaže naš sagovornik.

Ipak, on naglašava da iza grupe koja je smislila i sprovela podvalu ne stoji nikakva ideologija niti politička organizacija, već da je sve stvar svojevrsnog rata na internetu između Srba i Hrvata sa jedne i Bošnjaka sa druge strane.

- Hteli smo da ih nadigramo u tom ratu, koji je na prvi pogled izgledao bezazlen, a potvrdilo se da i mediji, ali i nadležne institucije neozbiljno prilaze tom procesu. Mediji jer se kače na razne neproverene podatke, a agencije i zavodi za statistiku jer dozvoljavaju nekakvim hobi-demografima da kroje demografsku sliku zemlje - poentira naš sagovornik.

Podsetimo, rezultati kojima su baratali mediji u poslednjih nekoliko sedmica nisu zvanično potvrđeni iz nadležnih institucija. Direktorka Zvaoda za statistiku RS Radmila Čičković juče je na konferenciji za novinare u Banjaluci još jednom potvrdila da tek 27. januara u Istočnom Sarajevu počinje obrada popisne građe.

:zubati

Vrh

PostPostano: 23 sij 2014, 14:42 

storaB je napisao/la:
slika

Citat:
STUDENTI POPISALI NAIVČINE
Aleksandra Tolj

Grupa srpskih i hrvatskih studenata, željna dobre zabave i provere ozbiljnosti nadležnih institucija, kreirala je lažne rezultate nacionalnog izjašnjavanja građana BiH na popisu stanovništva, koje su u FBiH skoro svi uzeli zdravo za gotovo.

Rezultati nacionalnog izjašnjavanja građana BiH na popisu stanovništva koji su proteklih dana objavljeni u federalnim medijima i gotovo da su prihvaćeni kao relevantni, obična su podvala grupe hrvatskih i srpskih studenata! Naime željni samo dobre zabave i pobede u virtuelnom ratu nad Bošnjacima oni su revnosno slali lažne podatke administratorima pojedinih veb-sajtova koji već neko vreme, ne proveravajući šta je istina, objavljuju pogrešne podatke o popisu stanovništva u BiH!

Jedan od studenata šaljivdžija poverio se Pressu RS kako je zajedno sa kolegama sa kojima je stupio u kontakt putem interneta plasirao lažne podatke o nacionalnom izjašnjavanju građana koje su pojedini sajtovi objavili kao relevantne. Jedan od tih sajtova je i "www.statistika.ba", na kojem već neko vreme, između ostalog, još stoji i neverovatan poziv "hobi-demografima" da im šalju svoje procene rezultata popisa. Naš sagovornik kaže da su on i njegove kolege taj prostor iskoristili da bi u javnost plasirali netačne podatke.

- U formulare smo upisivali lažne podatke, ne znajući kakvo je zaista stanje na terenu. Iskren da budem, nismo ni pokušavali da to proverimo. Slali smo podatke federalnom Zavodu za statistiku i nekim bošnjačkim portalima, a sajt "www.statistika.ba" ih je, takođe bez provere, prihvatio kao tačne i cirkus je počeo. Nas ima desetak, iz raznih krajeva BiH i kada smo videli da su u federalnim medijima objavljeni rezultati koje smo praktično mi kreirali, grohotom smo se smejali i odlučili da nastavimo sprdnju sa nazovi ozbiljnim institucijama ove apsurdne zemlje. Naravno, poznato nam je da prebrojavanje po nacionalnom ključu još nije ni počelo i zato nam je sasvim jasno da su objavljeni podaci u medije došli iz drugih izvora, pre svega sa portala na koje smo mi uticali - kaže naš sagovornik, koji iz razumljivih razloga nije želeo da otkriva svoj identitet.

.....

- U vreme popisa, na forumima se žustro diskutovalo u vezi sa rezultatima. Predstavljali smo se kao veliki bošnjački nacionalisti, a zapravo smo Srbi i Hrvati i pojavljivali smo se na većini bošnjačkih foruma na kojima se diskutovalo o ovome. Širili smo razne dezinformacije. Stupili smo u kontakt i sa nekim popisivačima i tako dobijali određene podatke. Na kraju smo sve to skupljali u naše lažne izvještaje i slali pomenutim portalima, od kojih su neki, bez ikakve provere, to i objavili i zakuvali celu stvar. Potpuno sam ubeđen da ti podaci nisu tačni, jer smo svesni prevare koju smo napravili sa, recimo, brojem Bošnjaka u nekim opštinama u Srpskoj. Tako smo navodili da ih u Zvorniku ima oko 36 odsto, Bratuncu 60 odsto ili 20 odsto u Bijeljini, što je daleko od istine - kaže naš sagovornik.

Ipak, on naglašava da iza grupe koja je smislila i sprovela podvalu ne stoji nikakva ideologija niti politička organizacija, već da je sve stvar svojevrsnog rata na internetu između Srba i Hrvata sa jedne i Bošnjaka sa druge strane.

- Hteli smo da ih nadigramo u tom ratu, koji je na prvi pogled izgledao bezazlen, a potvrdilo se da i mediji, ali i nadležne institucije neozbiljno prilaze tom procesu. Mediji jer se kače na razne neproverene podatke, a agencije i zavodi za statistiku jer dozvoljavaju nekakvim hobi-demografima da kroje demografsku sliku zemlje - poentira naš sagovornik.

Podsetimo, rezultati kojima su baratali mediji u poslednjih nekoliko sedmica nisu zvanično potvrđeni iz nadležnih institucija. Direktorka Zvaoda za statistiku RS Radmila Čičković juče je na konferenciji za novinare u Banjaluci još jednom potvrdila da tek 27. januara u Istočnom Sarajevu počinje obrada popisne građe.

:zubati

Zahvaljujemo se Press RS-u na reklami (i naknadno Agenciji za Statistiku BiH u kombinaciji sa KLIX-om).

Poziv na našoj stranici je aktivan (i ostat će aktivan) sve dok ne budu objavljeni konačni rezultati. Moramo priznati, da smo kao tim veoma iznenađeni koliko puno ljudi postoji koji ne znaju šta znači riječ "PROCJENA". I pored toga želimo da upozorimo, da i dalje nećemo "provjeravati" nikakve procjene i postavit ćemo ih u slučaju da budu validne (http://www.statistika.ba). Ipak nam i dalje nije jasno, kako jedna procjena može u ovo vrijeme da bude "postavljena kao tačna", prije svega, kad imamo 7 procjena na stranici.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2014, 14:47 

Ovo kao da je Jack pisao.
Nije on pričao o muslimanskih 91% u Neumu, nego su to Hrvati i Srbi varali jadne mladomuslimane :pepam

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7151 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213 ... 287  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Eminencija, fravitaizkotora, Fredericktown, hoblatopla, korne, Li Zongren, mrnjav, pakovic, Pejtonac sa juga i 104 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: