HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 vel 2025, 00:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8622 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 ... 345  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ukrajina - Million man march....
PostPostano: 03 tra 2014, 01:46 

Kako američki analitičari anališu :smijeh

http://www.newrepublic.com/article/1172 ... ce=twitter

Today’s Russia—experiencing demographic decline, diplomatic isolation, and renewed resistance from NATO members—does not pose the sort of challenge to international order that the Soviet Union did during the 1970s and 1980s, when it exercised dominion over much of what is now NATO turf and its proxies were sweeping to power throughout Africa and Asia.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 08:21 

Skoro pa offtopic zanimljivost:
Ukrajina je jedina država svijeta koja Veleposlanika za BiH ima u Zagrebu. Veleposlanika za BiH u Beogradu drže Anglola, Bjelorusija, Meksiko i Sirija. Sudeći prema http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_di ... erzegovina.

Mises

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 20:18 

http://www.slobodnaevropa.org/content/k ... 19025.html

Rusija teži da Ukrajina postane nalik na Bosnu i Hercegovinu – radikalno federalizovanu zemlja sa političkim entitetima koji slede svoje ekonomske, kulturne i geopolitičke preferencije. To znači da dok bi teritorijalni integritet Ukrajine bio u tehničkom smislu sačuvan, njen istočni deo bi upostavio bliskije veze sa Rusijom nego sa ostatkom zemlje – slično odnosima između Republike Srpske i Srbije.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 20:20 

Riga mi se od te Ukrajine, smaraju za medalju.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 20:58 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Usporedba vonih snaga Ukrajine i Rusije:

slika

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 22:28 

Koliko Ukrajina ima zapravo mali proračun s obzirom na veličinu. Po vojniku 11 tisuća dolara godišnje. Ne znam se kreću plaće u Ukrajini, no barem pola ode na plaće. Kada dodamo troškove hladnog pogona i goriva za obnovu i nabavu novih sredstava nemaju skoro ništa.

Osim toga, ne znam što su se sad opet Ameri uzbudili oko navodnig napada Rusije.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 23:20 

Jako dobar tekst u Telegrafu srpskom danas o odnosu Rusije
prema Srbiji. SvakI rusofil obvezno da procita.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 23:51 

Tulkas je napisao/la:

Samo tebi se onakvo nešto može svidjeti.

Ne pišu *** ko nas je bombardovao 99, pišu kako su nas Rusi izdali...

Vrh

PostPostano: 03 tra 2014, 23:56 

Ja se slažem da je srpska budućnost tješnja veza sa Rusijom, a ne EU. Ja se nadam da će Hrvatska pomoći našim susjedima u osiguranju upravo te budućnosti :zubati.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 00:01 

Zadar1993 je napisao/la:
Ja se slažem da je srpska budućnost tješnja veza sa Rusijom, a ne EU. Ja se nadam da će Hrvatska pomoći našim susjedima u osiguranju upravo te budućnosti :zubati.

Не знам ко ће ако не таква сила као што сте ви :zubati

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 00:04 

Pa apsolutno gospon Metemma mada ne shvaćam prebacivanje na čirilicu jer je neki od nas dobro znaju.
Ukratko svi smo suglasni da vam je bolje uz Majku Rusiju mi ćemo učiniti sve da tako i ostane :D .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 00:33 

Metemma je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Nista slagali nisu. Jesu vam pomogli. Jesu u qrcu

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 00:34 

Zadar1993 je napisao/la:
Pa apsolutno gospon Metemma mada ne shvaćam prebacivanje na čirilicu jer je neki od nas dobro znaju.
Ukratko svi smo suglasni da vam je bolje uz Majku Rusiju mi ćemo učiniti sve da tako i ostane :D .

Ama nema to prebacivanje na ćirilicu nikakvu posebnu pozadinu, inače najviše pišem ćirilicom i stalno prebacujem jezik na kompjuteru. Kad mi ostane na ćirilici a imam namjeru da napišem nešto kratko, mrzi me da prebacujem, brišem, pišem ponovo, pa samo ostavim tako. Kad već moram da objašnjavam :)

Kao što rekoh, vaš uticaj, kao jedne nadasve regionalne sile, će vjerujem biti presudan :zubati

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 00:37 

Tulkas je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

Nije problem u tome da li su slagali ili nisu, problem je kako su interpretirali dešavanja.

Pa me tako ubjeđuje da nam nisu braća Rusi jer nam nisu pomogli 99. I činjenica je da nam nisu pomogli 99. Ali to *** od teksta u objašnjavanju ko nam jeste prijatelj a ko nije zaboravlja da spomene šta su radili naši zapadni prijatelji te iste 99.

Ajde nađi na tom istom Telegrafu članak o tome da li su nam Amerikanci prijatelji. Oćeš qrac.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 01:35 

Metemma je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Nije problem u tome da li su slagali ili nisu, problem je kako su interpretirali dešavanja.

Pa me tako ubjeđuje da nam nisu braća Rusi jer nam nisu pomogli 99. I činjenica je da nam nisu pomogli 99. Ali to *** od teksta u objašnjavanju ko nam jeste prijatelj a ko nije zaboravlja da spomene šta su radili naši zapadni prijatelji te iste 99.

Ajde nađi na tom istom Telegrafu članak o tome da li su nam Amerikanci prijatelji. Oćeš qrac.

Pa nije vijest kada pas ugrize čovjeka, nego kada se dogodi obratno. Tako se i kod Hrvata sa vremena na vrijeme pojavi članak o neprijateljskim dejstvovanjima Austrije ili Njemačke prema Hrvatima kroz stariju i suvremenu povijest.

No, mislim da je za Srbiju optimalno da se veže uz Rusiju, ili da (uz rusko dopuštenje), pokušaju ući u EU kao ekspozitura Rusije, no to je ipak cunning plan na razini Baldricka.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 07:50 

Agathonikos je napisao/la:
Notorious Ukrainian nationalist militant Aleksandr Muzychko 'shot dead' :D

slika

gospodin Aleksandar

http://rt.com/news/sashko-bily-dead-reports-013/

Eto vidiš, mi svi mislili da ga je policija ubila, a ono se on sam sasvim slučajno ustrijelio u srce.

Policija se dala u potjeru za njim, opkolila ga i lijepo zamolila na predaju, on je bacio oružje na zemlju i u trenutku udara o tlo oružje je opalilo i umalo pogodilo gospodina Alexandra. Da bi izbjegao tu opasnost on je uzeo oružje sa zemlje i bacio ga dalje, ali je došlo do novoga opaljenja i metak ga je pogodio u rame! Zadnjim snagama on opet uzima oružje za zemlje i baca ga što je dalje mogao, ali u udaru o prvo drvo ono se opet aktivira, opaljuje i pogađa gospodina Muzicka pravo u srce!

http://www.24sata.info/vijesti/svijet/1 ... -srce.html

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 08:42 

Bobovac je napisao/la:
... ali u udaru o prvo drvo ono se opet aktivira, opaljuje i pogađa gospodina Muzicka pravo u srce!

http://www.24sata.info/vijesti/svijet/1 ... -srce.html

Šuška se da je gospodin Aleksandar preživio i drugi metak koji je dobio u srce nakon udara revolvera u drvo.

Očevici tvrde da je iz revolvera, nakon tog udara u drvo, počelo dimiti i da se gospodin Aleksandar teško ranjen u srce, bacio preko njega da bi zaštitio policiju od mogućih ozljeda nakon eksplozije preostale municije u revolveru do koje je i došlo jer je revolver eksplodirao i tako nanio smrtonosne rane gospodinu Aleksandru od kojih je i podlegao.
Kažu da je izdahnuo sa osmjehom na licu, zadovoljan što je svojim hrabrim činom zaštitio policiju i time savjesno obavio svoju građansku dužnost :D

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 09:48 

Metemma je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

NIje u pitanju samo 99. To I sam znas ako si citao. Stljecima je tako. Mene zabole
za vase bratstvo ali vi mi vise licite na trebu koja ludi za tipom koji je ne jebe ni 5%.
Ne mislim na sve Srbe al ima vas pofin broj. Ali samo naprijed meni ni iz dzepa ni u dzep

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 10:14 

Koje pizde od ljudi, koliko ih strah tog "Desnog sektora" da ni istinu ne smiju reći. Kako bi ratovali protiv Rusa.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 10:26 

Bobovac je napisao/la:
Policija se dala u potjeru za njim, opkolila ga i lijepo zamolila na predaju, on je bacio oružje na zemlju i u trenutku udara o tlo oružje je opalilo i umalo pogodilo gospodina Alexandra. Da bi izbjegao tu opasnost [b]on je uzeo oružje sa zemlje i bacio ga dalje, ali je došlo do novoga opaljenja i metak ga je pogodio u rame! Zadnjim snagama on opet uzima oružje za zemlje i baca ga što je dalje mogao , ali u udaru o prvo drvo ono se opet aktivira, opaljuje i pogađa gospodina Muzicka pravo u srce!

=)) =))

Jel ovo prvoaprilska šala?

Pa ni Monti Pajtonovci ne bi sastavili ovako smehotresan izveštaj, a oni bi se trudili da to bude duhovito, dok su ovi ozbiljni.

Mislim da je ovo patka, nemoguće je da su stvarno objavili ovakav debilan izveštaj.

edit: tek sada sam otvorio link koji je postavljen i vidim da je ovo što sam citirao samo umetnička interpretacija događaja gospodina Bobovca, a ne originalan policijski izveštaj.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 10:41 

Obama im potpisao milijardu $$ kredita. Cirkusa majko mila, to Linić "dobije" na proputovanju kroz USA.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 16:43 

Citat:
Zašto je Ukrajina tako važna?

Prirodni resursi? Tržište? Naoružanje? Šta to Rusija i Evropska unija hoće od Ukrajine? Moskva i Brisel se već mesecima bore za uticaj u Kijevu. Da li je reč o ekonomskim interesima ili je to čista politika moći?

U narednih nekoliko godina, Ukrajina će mnogo koštati Zapad: Evropska unija je kratkoročno obezbedila 1,6 milijardi evra, SAD su preuzele garancije za kredite u visini od 800 miliona evra, a Međunarodni monetarni fond računa da će zemlji u bliskoj budućnosti biti neophodno 15 do 18 milijardi dolara. Ali, s obzirom na to da je Rusija za 44 odsto podigla cenu gasa za Ukrajinu, verovatno će za sprečavanje bankrota biti neophodno još nekoliko milijardi evra.

Da li će Ukrajina ikada biti u stanju da vrati taj novac? Zašto se Evropska unija toliko trudi oko Ukrajine? I zašto Rusija ni u kom slučaju ne želi da dopusti da se siromašni komšija okrene Zapadu?

„Ukrajina je sa svojih 46 miliona stanovnika važno tržište, ali i sve važniji partner nemačke automobilske industrije“, kaže Aleksandar Markus iz Delegacije nemačke privrede u Kijevu. I portparol za spoljnu politiku liberala (FDP) u Evropskom parlamentu, Aleksander Graf Lambsdorf, potvrđuje: „U perspektivi, Ukrajina ima veliki potencijal“.

Male plate, veliki mito

Veliki potencijal, to zvuči kao: lepa budućnost – sumorna sadašnjost. Mereno bruto društvenim proizvodom, sa 3.800 dolara po glavi stanovnika, Ukrajina je odmah iza Mongolije. Industrija je zastarela, plate su male, korupcija velika. Kada se pre 20 godina raspao Sovjetski Savez i kada je veliki deo državnih preduzeća privatizovan, iz haosa promena nastali su oligarsi koji svoje novo bogatstvo sada koriste kao instrument moći. Oni ne samo da kontrolišu ekonomiju, već imaju snažan uticaj na politiku i ometaju „prirodnu“ konkurenciju.

Čak i poljoprivreda, po kojoj je Ukrajina poznata, bori se sa ozbiljnim problemima. Ukrajina je posle SAD i Evropske unije treći po veličini izvoznik žitarica u svetu. Ali loše upravljanje i nedostatak investicija, loše utiču na kvalitet proizvoda: ukrajinske žitarice koriste se skoro isključivo kao stočna hrana. Ukrajina zaista nije zanimljiva kao žitnica – ni za Evropu, a ni za Rusiju, jer obe i same izvoze žito. I ostatak privrede nudi malo toga što Rusija i Evropa i same nemaju u izobilju. Jednostavne mašine, čelik, hemijski proizvodi – to što Ukrajina sada uglavnom izvozi na Istok, svega toga ima svuda na svetskom tržištu.

Ukrajinski motori u ruskim helikopterima

Strateški važno je samo nekoliko visoko razvijenih uskih sektora. Za vreme Sovjetskog Saveza, Ukrajina je dobila zadatak da proizvodi delove raketa i motore za helikoptere. Čak i danas, praktično svi ruski helikopteri lete sa ukrajinskim motorima. Neki stručnjaci veruju da je to možda jedan od nekoliko razloga zbog kojih Moskva želi čvrsto da veže Ukrajinu za sebe. „Saradnja sa Ukrajinom u vojnoj tehnologiji je važna za Rusiju. Bez Ukrajine, ruska vojska ne može ni da leti ni da puca“, procenjuje ukrajinski ekonomski savetnik Boris Kušniruk.

Aneksijom Krima, Moskva je sebi doduše obezbedila važnu vojnu luku Sevastopolj, ali je istovremeno ugrozila saradnju sa Ukrajinom. Jer, pod uticajem ruske pretnje, vlada u Kijevu neće imati drugog izbora nego da zaustavi isporuku vojno-tehničke robe, smatra Kušniruk. „U suprotnom, ukrajinsko oružje bi kasnije moglo da se koristi protiv same Ukrajine“. A Moskva je praktično pred odlukom: ili da okupira deo Ukrajine gde se proizvodi naoružanje, ili da ekvivalentnu proizvodnju izgradi u Rusiji. Ili – da se potrudi oko deeskalacije.

Sve u svemu, ekonomski gledano, Ukrajini je Rusija potrebna više nego što je to obrnuto slučaj. Ne samo da Kijev trenutno ne može da se odrekne bilo kojeg izvora prihoda, već zavisnost od ruskog gasa toj zemlji ne ostavlja skoro ni malo prostora za manevrisanje.

Strah od kolapsa države

Zavisnost – o tome se sasvim evidentno radi u ovom sukobu. Ruska bitka za Ukrajinu ima uglavnom geostrateške razloge, kaže poslanik Lambsdorf: „Radi se o tome da se NATO drži podalje od sopstvenih granica, ali i o izgradnji Evroazijske unije, koja bi bez Ukrajine bila nezanimljiva.“ Ekonomski razlozi imaju podređenu ulogu.

I za Evropsku uniju su ekonomski izgledi u Ukrajini suviše mali da bi se opravdalo davanje milijardi. Na primer, proizvođači auto-delova u Ukrajini izvoze 14 odsto svojih proizvoda u Nemačku, dok je to za nemačke proizvođače automobile samo 0,3 odsto uvoza.

Lambsdorf kaže da se Evropski interesi u Ukrajini mogu lako rezimirati: stabilnost, mirne granice, bez talasa izbeglica. Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunija, više od svih članica EU, guraju Brisel da se pobrine za stabilnost susedne Ukrajine, da je što je više moguće vežu za Ukrajinu. U tim zemljama već žive mnogi Ukrajinci, uglavnom kao jeftina radna snaga. „U Berlinu, Parizu ili Londonu, možda se čini kao da je Kijev daleko“, kaže Lambsdorf, „ali Poljake, Slovake ili Litvance, operacije u Ukrajini duboko uznemiruju.Ako se tamo desi državni kolaps, onda će od kontrolisane imigracije nastati haotična situacija, a to sigurno nije u interesu Evrope“.

Izvor: http://www.dw.de/za%C5%A1to-je-ukrajina-tako-va%C5%BEna/a-17543268#

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 17:45 

Vladimir RUS je napisao/la:
Ali, s obzirom na to da je Rusija za 44 odsto podigla cenu gasa za Ukrajinu

Cijena ruskog plina za Ukrajinu uvećala se od drugog kvartala s 268,5 na 385,5 dolara za tisuću kubičnih metara zbog neisplaćenog dugovanja, izjavio je predsjednik Gazpromove uprave Aleksej Miller, prenosi RIA Novosti.

http://hr.rbth.com/news/2014/04/01/gazp ... 26435.html

Gazprom podigao cijenu plina za Ukrajinu na 485 dolara

Ruski plinski div Gazprom priopćio je danas da će zbog ruskih izvoznih carina Ukrajina od početka travnja plaćati plin 485 dolara za 1.000 prostornih metara.

Čelnik vodećeg ruskog proizvođača prirodnog plina Gazproma Aleksej Miller rekao je ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu da će od ovog mjeseca cijena plina koju će Ukrajina plaćati biti viša za 26 posto, nakon što je Moskva uvela izvoznu carinu za plin za Ukrajinu.

"Cijena plina automatski se povećava od travnja", kazao je Miller Medvedevu, dodajući da je poskupljenje rezultat ukidanja nulte carinske stope na izvoz plina u Ukrajinu.

Plin za Ukrajinu tako poskupljuje samo dva dana nakon što je Gazprom najavio 44-postotno povećanje cijene plina za susjednu zemlju, počevši od 1. travnja, na 385,5 dolara za 1.000 prostornih metara, zbog neplaćenih računa.

http://business.hr/kompanije/gazprom-po ... 485-dolara

Ukupno 80% cijena gore u dva mjeseca.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 18:02 

Podržavamo plemenite ciljeve briselskih prosvjednika i tražimo smjenu čitave EU vlade.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/vise-od ... nja-930892

Vrh

PostPostano: 04 tra 2014, 19:00 

Ministry of Sound je napisao/la:
Pa nije vijest kada pas ugrize čovjeka, nego kada se dogodi obratno. Tako se i kod Hrvata sa vremena na vrijeme pojavi članak o neprijateljskim dejstvovanjima Austrije ili Njemačke prema Hrvatima kroz stariju i suvremenu povijest.

No, mislim da je za Srbiju optimalno da se veže uz Rusiju, ili da (uz rusko dopuštenje), pokušaju ući u EU kao ekspozitura Rusije, no to je ipak cunning plan na razini Baldricka.

U Srbiji to nije samo članak tu i tamo, imaš pravu kampanju rusofobije.

Srbija ima vladu koja hoće u EU. I ugovor sa Rusijom o bescarinskoj trgovini.
EU i CO hoće da joj uzmu dio teritorije. Rusija joj pomaže i brani je.

E sad, Srbija treba da se odrekne Rusije. Nešto kao što su nudili Ukrajini, vi se okrenite protiv Rusije, a mi vam zauzvrat dajemo golem qrac da izbijete oči.

Ko ovo riješi treba mu dati Nobela...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8622 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 ... 345  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 38 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: