HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 21 srp 2024, 00:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 3025 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 121  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 03 vel 2015, 20:44 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2012, 10:26
Postovi: 3402
Lokacija: Србија
Zanimljiv tekst. Viđenje pape Franje o RKC, Bogu, društvu danas...

http://projectavalon.net/forum4/showthread.php?67118-Pope-admits-there-is-no-hell-adam-and-eve-are-not-real--Satire-see-Post-28-


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 03 vel 2015, 21:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 stu 2009, 12:36
Postovi: 24644
Lokacija: СРПСКА
Dobro došli u glavni grad moje države Bosne i Hercegovine, gospodine Francisco.
Pače, imate li u planu navratiti i u najveći grad manjeg entiteta, veleštovateljni :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 03 vel 2015, 23:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2010, 01:50
Postovi: 444
Hunter je napisao/la:


Toliko je zanimljiv da neću ni otvoriti vijest. Čuj Papa priznao da nema pakla. Malo sutra.

_________________
"Pušenje ubija. A ako umrete, izgubili ste važan dio svog života." (Brooke Shields, glumica)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 03 vel 2015, 23:32 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2012, 10:26
Postovi: 3402
Lokacija: Србија
Josip321 je napisao/la:
Hunter je napisao/la:


Toliko je zanimljiv da neću ni otvoriti vijest. Čuj Papa priznao da nema pakla. Malo sutra.


Ne znam šta da ti kažem. Ti najbolje znaš šta je dobro za tebe.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 03 vel 2015, 23:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28426
Agathonikos je napisao/la:
Dobro došli u glavni grad moje države Bosne i Hercegovine, gospodine Francisco.
Pače, imate li u planu navratiti i u najveći grad manjeg entiteta, veleštovateljni :D


To ovisi dali postoji pozivnica ili ne, gospodine Aga. Koliko mislim, sad je nema.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 05 vel 2015, 22:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 22:41
Postovi: 9853
Papa Franjo u rujnu 2015. u SAD-u. Govorit će pred Kongresom, prvi put u povijesti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 06 vel 2015, 17:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44023
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Citat:
SIGURNOSNE KOTROVERZE

Svi propali atentati na papu Ivana Pavla II u BiH

Nijedna od 130 država koje je posjetio papa Ivan Pavle II nije bila toliko rizična ni osjetljiva kao BiH. Prva posjete pape 1994. godine otkazana je zbog sigurnosnih razloga, a ni pripreme pred papin dolazak u Sarajevo tri godine kasnije nisu prošle bez različitih reakcija, spletaka i prijetnji. Ni tada predstavnici međunarodne zajednice nisu mogli garantovati sigurnost Svetom ocu, a tvrdili su da je stanje čak i gore nego kada je 1994. godine otkazan posjet. Međutim, iz Vatikana je poručeno da se uopšte ne raspravlja o tome hoće li Sveti otac doći, nego kako će doći. Pred sam dolazak pape u Sarajevo, na ruti kojom je trebao proći Sveti otac, ispod mosta u blizini zgrade Općine Novi Grad, policija je pronašla 23 protutenkovske mine, plastičnu vreću s eksplozivom, dva eksplozivna punjenja, amatersku radio stanicu i pet električnih detonatora. Zbog toga je Carl Bildt, vršitelj dužnosti visokog predstavnika u BiH, uvjeravao kardinala Puljića da treba umjesto papamobilom Wojtyłu gradom prevesti helikopterom. Sigurnosna pitanja pratila su i dolazak Ivana Pavla II u Banju Luku 2003. godine. Naime, tri dana prije njegova dolaska od biskupa Franje Komarice “jedna osoba iz inostranstva“ tražila je da “pod svaku cijenu odmah sve peduzme u Vatikanu da Sveti otac ne dođe u Banju Luku” jer će “sigurno biti ubijen”. Naglašeno mu je da isključivo o njemu zavisi papin život. Iako je osoba tvrdila da ima sigurne i provjerene informacije o pripremi atentata, biskup Komarica bio je odlučan: “Ne mogu ubiti papu”. Naravno, papa nije bio ubijen, a sasvim je izvjesno, s obzirom na lokalne i međunarodne prilike, da će i planiranu posjetu pape Franje BiH pratiti brojne sigurnosne kontroverze.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 06 vel 2015, 18:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44023
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Pazi te obijesti za vrijeme turskog zuluma koje se slavi kurčevim Ahdnamama. Bijesno pseto izbolo i ustrijelilo čovjeka jer mu se nije poklonio po automatizmu.

Dobar Lovro, bolje poginuti na nogama nego živjeti na koljenima. Još ako ovo Papa riješi za vrijeme posjete, i ako se ne bude tajilo kako je i zašto je ubijen.

Citat:
NAJNOVIJE VATIKANSKE VIJESTI : PRVO PAPA PA ONDA BEATIFIKACIJA

HOĆE LI SARAJEVO DOBITI SVOG PRVOG SVECA?

slika

Nakon Blaženog Ivana Merza i «Drinskih mučenica», velike su šanse da Bosna i Hercegovina dobije novog blaženog, fra LOVRU MILANOVIĆA; najveće zasluge za pokretanje postupka beatifikacije pripadaju fra MARIJANU KARAULI, vikaru Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Dvije su važne vijesti iz Vatikana prje nekoliko dana stigle u Sarajevo. Prva je, naravno, službena potvrda da papa Franjo stiže u posjet glavnome gradu naše zemlje, a druga, ne manje važna, kako su stigli svi potrebni dokumenti za pokretanje procesa beatifikacije za fra Lovru Milanovića.

PROCES BEATIFIKACIJE

Nakon što je iz Vatikana stigao dekret od strane generalnog postulatora Reda manje braće fra Giovangiuseppea Califana, kojim se fra Marijan Karaula imenuje vicepostulatorom kauze, započeo je proces pripreme beatifikacije fra Lovre Milanovića. Nakon blaženog Ivana Merza i Drinskih mučenica, velike su šanse da Bosna i Hercegovina dobije novog blaženog, fra Lovru Milanovića. Istina, blaženi Ivan Merz je samo rođenjem vezan za BiH, točnije za Banju Luku. Cijeli svoj život proveo je u Zagrebu, pa su tako postupak beatifikacije vodili tamošnji isusovci. Drinske mučenice za našu zemlju vezane su svojim djelovanjem i smrću, jer niti jedna nije rodom iz naše zemlje. Otvorenjem postupka beatifikacije koji se zbio 31. siječnja u prostorijama Nadbiskupskoga ordinarijata u Sarajevu, fra Lovro Milanović postao je i službeno sluga Božji.

Fra Lovro je zapravo na putu da postane prvi «originalni» blaženi, a kasnije i svetac koji je rođen, djelovao i umro na prostorima Bosne i Hercegovine. Rodio se u Sarajevu, podrijetlom je Hercegovac iz okoline Čapljine, cijeli životni vijek proveo je u srednjoj Bosni, a život skončao u Bosanskoj posavini. «Fra Lovro je svojim podrijetlom, rođenjem, životom, djelovanjem i smrću s(p)retno objedinio i povezao razne krajeve naše zemlje. A napose svojom mučeničkom smrću na najbolji mogući način simbolizira višestoljetnu patničku povijest ove zemlje i njegovih naroda», kazao nam je fra Marijan Karaula, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji nosi i najveće zasluge za pokretanje postupka beatifikacije.

Molbu za postupak kauze ili proglašenja blaženim, odnosno svetim, nekog kršćanina podnosi zakonito imenovani postulator dijecezanskom ili eparhijskom biskupu. Prije nego što prihvati molbu, biskup mora utvrditi je li se u narodu razvio i proširio vjerodostojan glas o svetosti ili mučeništvu onoga za kojega se namjerava pokrenuti postupak. Postoje dvije vrste kauza: ona o herojskom življenju kršćanskih kreposti i ona o mučeništvu. Prije nego se pokrene postupak provodi se istraživanje. Za prvu, o životu i herojskim krepostima te o glasu svetosti i znakovima, ili narodskim jezikom rečeno, da je nečija molitva za nešto bila uslišana. Za drugu, treba dokazati mučeništvo sluge Božjega te se istraživanje provodi o životu, mučeništvu i o glasu mučeništva i znakova, poput onoga o uslišanja molitvi za nešto. Nakon što je prosudio da postoji vjerodostojan i raširen glas o svetosti ili mučeništvu, biskup prihvaća molbu i pokreće dijecezanski proces za proglašenje blaženim, odnosno svetim onog za koga se to traži. Potom slijedi upit Kongregaciji za kauze svetih u Rimu ima li od strane Svete stolice kakva smetnja toj kauzi, šaljući pri tom biografske podatke sluge Božjega. Ukoliko Sveta stolica nema ništa protiv, biskup imenuje Sudište, određuje datum prve sjednice i početka javnog procesa beatifikacije.

NARODNA PREDAJA

U slučaju fra Lovre Milanovića ispunjeni su svi uvjeti koji se traže za proglašenje nekog kršćanina svetim: glas o svetosti (fama sanctitatis) «živ» je više od dvjesto godina, a nikao je spontano, bez ikakvog poticanja od crkvenih i svjetovnih ustanova ili pojedinaca. Ubrzo nakon njegove smrti na njegovu grobu počeli su se okupljati vjernici svih vjeroispovijesti i moliti se u najrazličitijim svojim potrebama. Uzimali su zemlju s njegova groba i, bilo na licu mjesta bilo kod svojih kuća, trljali bolesno mjesto na svom tijelu. Mnogi od njih su posvjedočili da su ozdravili.

Fra Lovro je rođen 22. svibnja 1777. u Sarajevu od roditelja Ante i Katarine. U svojoj petnaestoj godini stupio je u franjevački red i kršteno ime Stjepan zamijenio je sa fra Lovro. Nakon godinu dana novicijata u Kraljevoj Sutjesci položio je 27. svibnja 1793. svečane zavjete. Nema podataka gdje je pohađao filozofsko-teološki studij, ali se pretpostavlja da je studij završio u nekoj od austrougarskih zemalja. Ono što je poznato jeste da je 14. lipnja 1803. postavljen za samostanskog vikara i kapelana u Kraljevoj Sutjesci. Od 1803. do 1804. bio je župni vikar u župi Velika. Na kapitulu u Kreševu 14. svibnja 1806. Uprava franjevačke provincije imenovala je fra Lovru župnikom u župi Tramošnica. Već 1807., u tridesetoj godini života, fra Lovrin je život okrutno ugašen u selu Turić. Iako o stradanju fra Lovre postoje dvije predaje, vjerojatnija je ona da je kroz selo Turić prolazio na konju noseći svete sakramente bolesniku. Dok je prolazio kroz selo Turić u zaseoku Starom Selu, fra Lovru je susreo Mujo Arnaut, nadziratelj dobara Osmana-kapetana Gradaščevića, oca poznatog Zmaja od Bosne - Husein-kapetana Gradaščevića. Narodna predaja kaže kako je Mujo ubio fra Lovru 3. veljače 1807., zato što fra Lovro prolazeći pokraj Muje nije sišao s konja i iskazao mu poštovanje. Poginuo je od udarca nožem, a zatim je ustrijeljen iz kubure. Fra Lovro je pokopan u obližnjem turićkom groblju.

Kršćani su odmah poslije smrti smatrali fra Lovru pravim mučenikom, a i nakon dvjesta godina dolaze na njegov grob, uzimaju zemlju s groba i nose svojim kućama, uvjereni da će im mučenik fra Lovro pomoći. Na mjestu fra Lovrine pogibije, na malom ograđenom komadu zemlje, dugo je vremena bilo skromno spomen obilježje, da bi 2006., kao svoj zavjet fra Lovri novi spomenik podigli župljani Turića. Na fra Lovrin grob više od dva stoljeća dolaze vjernici svih vjeroispovijesti iz raznih mjesta toga kraja. Iako nisu dokumentirana po predajama, postoje mnogobrojna svjedočenja o uslišanim molitvama i ozdravljenjima po fra Lovrinu zagovoru. Posebno se veliki broj ljudi okuplja na njegovom grobu uoči mlade nedjelje koja pada krajem osmog ili početkom devetog mjeseca, u narodu poznatije kao fra Lovrina mlada nedjelja. Budući da u ovom slučaju, pravno i formalno ništa nije sporno, to bi, prema mišljenju stručnjaka iz te oblasti, mogao biti kratak dijecezanski proces, te bi, 208 godina nakon smrti, fra Lovro Milanović vrlo brzo mogao biti proglašen blaženim, a kasnije i svecem.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:05 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32
Postovi: 2515
Lokacija: United States Of Balkan
Woow, he finally comes!!!
Sarajevo ce biti puno zuto-bijelih zastava, a doci ce nam i hercegovci napokon. Takav spektakl
se ne propusta.
velkam velkam
:zubati :

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27
Postovi: 17384
Lokacija: יום טוב
bura je napisao/la:
Woow, he finally comes!!!
Sarajevo ce biti puno zuto-bijelih zastava, a doci ce nam i hercegovci napokon. Takav spektakl
se ne propusta.
velkam velkam
:zubati :


i ne samo Hercegovci. :D

stvarno smo sretni, za našeg života pohode nas trojica Papa. *fali vatikanska zastava*

_________________
Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica

Takozvana RS je genocidna tvorevina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:42 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32
Postovi: 2515
Lokacija: United States Of Balkan
ZGabriel je napisao/la:
bura je napisao/la:
Woow, he finally comes!!!
Sarajevo ce biti puno zuto-bijelih zastava, a doci ce nam i hercegovci napokon. Takav spektakl
se ne propusta.
velkam velkam
:zubati :


i ne samo Hercegovci. :D

stvarno smo sretni, za našeg života pohode nas trojica Papa. *fali vatikanska zastava*


U beha bila samo dvojica.

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27
Postovi: 17384
Lokacija: יום טוב
bura je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

i ne samo Hercegovci. :D

stvarno smo sretni, za našeg života pohode nas trojica Papa. *fali vatikanska zastava*


U beha bila samo dvojica.


dnadem. ali ne sumnjam da su mnogi beha katolici vidjeli svu trojicu. *maše vatikanskom zastavom*

_________________
Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica

Takozvana RS je genocidna tvorevina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 23:57
Postovi: 2546
bura je napisao/la:
Woow, he finally comes!!!
Sarajevo ce biti puno zuto-bijelih zastava, a doci ce nam i hercegovci napokon. Takav spektakl
se ne propusta.
velkam velkam
:zubati :

ere su tu sa papom i bez

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:56 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32
Postovi: 2515
Lokacija: United States Of Balkan
ZGabriel je napisao/la:
bura je napisao/la:

U beha bila samo dvojica.


dnadem. ali ne sumnjam da su mnogi beha katolici vidjeli svu trojicu. *maše vatikanskom zastavom*


Mejbi. Ja Benedikta ne a mislim da necu ni Franceska.
Fakat mi nije do guzve :zubati
Wojtilu da u Rimu.

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27
Postovi: 17384
Lokacija: יום טוב
bura je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

dnadem. ali ne sumnjam da su mnogi beha katolici vidjeli svu trojicu. *maše vatikanskom zastavom*


Mejbi. Ja Benedikta ne a mislim da necu ni Franceska.
Fakat mi nije do guzve :zubati
Wojtilu da u Rimu.



amaterka. :D

_________________
Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica

Takozvana RS je genocidna tvorevina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 17 vel 2015, 23:59 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32
Postovi: 2515
Lokacija: United States Of Balkan
pagan je napisao/la:
bura je napisao/la:
Woow, he finally comes!!!
Sarajevo ce biti puno zuto-bijelih zastava, a doci ce nam i hercegovci napokon. Takav spektakl
se ne propusta.
velkam velkam
:zubati :

ere su tu sa papom i bez


Nisu u Sarajevu, al mozda ostanu ako Bog da :zubati

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 05 ožu 2015, 16:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44023
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Ministry of Sound je napisao/la:
Crvena krpa za vehabije, očekujem neviđenu mobilizaciju SIPE, OS BiH, FUP i KS policije. Problem je što su sve realno premrežene terorističkim kadrom, pa se ipak uži krug osiguranja mora povjeriti vanjskim agencijama.


Kao što sam najavio:

Citat:
O bezbjednosti pape Franje u Sarajevu starat će se nadležne agencije a ne Tužilaštvo BiH, kako tvrdi Goran Salihović

Nakon sastanaka s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i kardinalom Vinkom Puljićem, glavni se državni tužitelj Goran Salihović ovoga tjedna susreo i sa direktorom Sigurnosne službe Vatikana i šefom žandarmerije Domenicom Gianiem. Tema je sastanka bio dolazak pape Franje u Sarajevo i razgovor o sigurnosnim aspektima njegovog posjeta, nakon čega je šef Državnog tužiteljstva obećao da će poduzeti sve mjere kako bi papin boravak u BiH prošao bez problema. No, izjava Gorana Salihovićeva zbunila je čelnike bh. sigurnosnih agencija, budući da Tužiteljstvo BiH nema nikakvih nadležnosti kada je posrijedi osiguranje VIP osoba. Policijske i obavještajne službe u BiH su, inače, već započele pripreme za papin dolazak, ali se čini da o svojim aktivnostima nisu informirali i državnog tužitelja.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 05 ožu 2015, 17:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10
Postovi: 15122
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Prezime mu upečatljivo
:smijeh

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 08 ožu 2015, 09:33 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32
Postovi: 2515
Lokacija: United States Of Balkan
Jedva cekam sesti mjesec. Bas ce biti super.
Ja cu mu mahat crvenim karamfilima kad bude cestom prolazio u papamobilu.

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 08 ožu 2015, 10:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nećeš Papu naljutiti već svoje Sarajlije koji izabraše džamijaše i SDA.
U kakvom paralelnom i tmurnom svijetu vi u Sarajevu živite.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 10 ožu 2015, 23:20 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32
Postovi: 2515
Lokacija: United States Of Balkan
Mislim da mu ipak necu mahati crvenim karamfilima.
Mahati cu mu ljiljanima. To je cvijece sv.Ante a i Bosanskih kraljeva i kraljica.

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 12 ožu 2015, 14:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25
Postovi: 44023
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Citat:
I PAPE I PAPA

Centralno misno slavlje povodom dolaska pape Franje održat će se na stadionu Koševo

Iako su do posjeta pape Franje ostala nepuna tri mjeseca, pripreme za dolazak vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve 6. juna u BiH već su u punom jeku. Prošlog je tjedna u Sarajevu boravio direktor Sigurnosne službe Vatikana i šef žandarmerije Domenico Giani, održao sastanke s čelnicima policijskih i obavještajnih agencija, na kojima su dogovoreni detalji protokola. Prema posljednjim informacijama, centralno misno slavlje bit će održano na stadionu Koševo, premda još uvijek nije poznato koliko bi hodočasnika moglo doći u Sarajevo. Papa Franjo bi se tijekom jednodnevnog boravka u Sarajevu, osim s kardinalom Vinkom Puljićem i svećenicima Katoličke crkve, trebao sastati s članovima Predsjedništva BiH, ali i sa drugim visokim državnim dužnosnicima.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 12 ožu 2015, 19:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Lijepo. Malo duha Europe da dođe u tu kasabu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: 30 ožu 2015, 20:14 
Offline

Pridružen/a: 20 pro 2011, 20:02
Postovi: 8531
Grkokatolici: Želimo svoju biskupiju u BiH!

U najvećem broju slučajeva to je i učinjeno, no ima primjera, kao kod ovoga grkokatolika (koji su sjedinjeni s papom!) gdje to stvara velike probleme u pastoralu i svakodnevnom funkcioniranju



Grkokatolici u Bosni i Hercegovini očekuju od pape Franje za njegova pohoda BiH 6. lipnja da ih podrži u osamostaljenju i odcjepljenju od Križevačke biskupije. Naime, nakon raspada Jugoslavije na djelu je još jedan paradoks, a to je da se grkokatoličkim župama u BiH upravlja iz Hrvatske, premda su crkvene vlasti trebale granice biskupija uskladiti s državnim granicama.

U najvećem broju slučajeva to je i učinjeno, no ima primjera, kao kod ovoga grkokatolika (koji su sjedinjeni s papom!) gdje to stvara velike probleme u pastoralu i svakodnevnom funkcioniranju. ­ Jednostavno bismo imali veća prava i riješili neke financijske teškoće. Nema nikakvih zapreka da se osamostalimo od Križevačke biskupije, dovoljna bi bila podrška križevačkog biskupa i zahtjev Vatikanu da se provede tzv. dismembracija.

Nadamo se da će se to dogoditi papinim dolaskom u BiH – kažu nam grkokatolici iz BiH, koji su većinom Ukrajinci i koji se najviše boje asimilacije i gubitka identiteta, jer su već neki grkokatolički posjedi, kako kažu, prešli pod upravu Srpske pravoslavne crkve. Grkokatolici u BiH tvrde da njihov odlazak iz Križevačke eparhije ne bi bio nikakva novost, jer je to 2001. provedeno u Makedoniji i 2003. u Vojvodini, gdje su uspostavljeni apostolski egzarharijati.­ Imamo cijelu infrastrukturu, od katedrale u Banjoj Luci i biskupskog dvora do kadrova. Nadamo se da će papa Franjo prekinuti ovo otezanje – kažu nam grkokatolici iz BiH.

Vatikanu je, s druge strane, itekako u interesu zadržati katolike u BiH, što će biti i jedna od glavnih poruka papina posjeta u lipnju Sarajevu

slika

http://www.vecernji.hr/hrvatska/grkokat ... bih-997657

_________________
Oj Hrvati, svi na desno krilo....


Vrh
   
 
 Naslov: mir vama - pohod pape Franje BiH
PostPostano: 15 tra 2015, 09:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 tra 2015, 11:24
Postovi: 189
Lokacija: Dalmatia, Pennsylvania
Otvorena je službena internetska stranica za pohod pape Franje Sarajevu 6. lipnja 2015. godine poslije Krista.

http://www.papa.ba/

_________________
V E R I T A S


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3025 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 121  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO