HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 vel 2025, 13:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Poljska
PostPostano: 18 stu 2014, 14:06 

volvoks je napisao/la:
Ovo tvoje vrijedi samo za Čehe.

Ja sam za to prvi put čuo od jednog Slovaka. A i posle sam na forumima na engleskom jeziku pročitao isto to i od pripadnika drugih naroda koje sam nabrojao.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2014, 14:13 

Vujadin je napisao/la:
Zaviša je napisao/la:
Ne treba mnogo pameti dovoljno je pogledati kartu od pre rata i videti koliko su nam uzeli teritorije Ukri i koliko naših groblja tamo ima.

Pa evo karta govori da su na tom prostoru prije rata Ukrajinci i Bjelorusi bili većina.

slika

Vi ste se 1945. manje-više vratili na vaše prvobitne istorijske granice, i oslobodili Šljonsk i Pomorje - vaše Kosovo i Metohiju.

slika

Od jedne međuratne nestabilne zemlje, postali ste homogena, stabilna i teritorijalno kompaktna država.

A da im ponudiš da vrate Šleziju i Pomeraniju Nemcima u zamenu za te teritorije na istoku, ne bi pristali. I to ih svejedno ne sprečava da kukaju kako im je neko oteo zemlju, a to što su dobili nemačke etničke prostore u zamenu i što im je bilo dozvoljeno da naprave etničko čišćenje nad Nemcima, to nema veze. Smešni ljudi....

Vrh

PostPostano: 18 stu 2014, 17:12 

Zaviša je napisao/la:

Mi smo brojan narod da ne kažem veliki, ima nas preko 60 000 000, u samoj Poljskoj žive 40 000 000 mojih sunarodnika, ostali su u velikim kolonijama a najveće su u Americi i Brazilu, praktično nema zemlje gde nismo prisutni. Najbrojniji smo od svih emigranata u Engleskoj, Irskoj, Austriji...bilo nas je u Bosni, još postoje ostaci i tragovi našeg prisustva u Srbiji mislim da se selo zove Raićevo.
Na žalost imali smo samo ratove kroz istoriju, ratove smo dobijali a onda sve to gubili u miru.

Srbi kao narod jako su nam bliski, uostalom Gavrilo Princip je pucnjima na Ferdinanda započeo i naše oslobađanje i stvaranje nove Poljske a posredno i svih južnoslovenskih naroda.

Mučno je svima nama što je Kačinski držao govor u Ukrajini dok mu je iza leđa lepršala Banderina zastava. Apsurd je sada u Ukrajini se Poljaci bore zajedno sa Rusima protiv Ukra a vlada pomaže Ukre i materijalno a ja lično mislim i u ljudstvu. Ne treba mnogo pameti dovoljno je pogledati kartu od pre rata i videti koliko su nam uzeli teritorije Ukri i koliko naših groblja tamo ima. A već o sistemu u kome smo živeli 60 godina zahvaljujući Englezima i Amerikancima mučno mi je i da se sećam.

Blag tebi, koliko ti imaš nacionalnosti. :rolleyes

Koja je razlika između ovog što si napisao i onog što misle Šešeljevci? "Oduzelo nam je teritorije"... "ratove smo dobijali a onda sve to gubili u miru"... :placipicka

Granice su nepromjenjive, pomiri se s tim. :yes A ako te zanimaju etničke granice Poljske, upiši u Google "Curzon line". To je trebala biti granica poljske države još poslije Prvog sv. rata, ali su megalomanija i antikomunistička histerija učinile svoje.

Vrh

PostPostano: 18 stu 2014, 18:08 

Divlja svinja5 je napisao/la:
A ako te zanimaju etničke granice Poljske, upiši u Google "Curzon line". To je trebala biti granica poljske države još poslije Prvog sv. rata, ali su megalomanija i antikomunistička histerija učinile svoje.

Ma komedija. Oduzete su im teritorije na kojima su bili debela manjina, a dobili su teritorije na kojima ih uopšte nije bilo. I umesto da se udaraju nogama u dupe od sreće što su uopšte dobili kompenzaciju, oni kukaju o nekoj nepravdi. I nije im dupe zinulo samo za Lavov i Brest, nego bi gospoda i Vilnius, ili kako ga oni zovu Wilno...

Vrh

PostPostano: 18 stu 2014, 18:50 

Carmello Šešelj je napisao/la:
A da im ponudiš da vrate Šleziju i Pomeraniju Nemcima u zamenu za te teritorije na istoku, ne bi pristali. I to ih svejedno ne sprečava da kukaju kako im je neko oteo zemlju, a to što su dobili nemačke etničke prostore u zamenu i što im je bilo dozvoljeno da naprave etničko čišćenje nad Nemcima, to nema veze. Smešni ljudi....

Mislim da je ta kuknjava za tim istočnim dijelovima zapravo marginalna. Ne treba sad praviti dramu oko sudbine Nijemaca u istočnoj Evropi nakon II svjetskog rata. Šta su sve spremali i činili Slovenima još su i odlično prošli.

slika

:001_cool

Inače, postoje ideje o (re)ćirilizaciji naših sjevernih rođaka... :001_smile

http://www.polishforums.com/language-17 ... ipt-56570/
http://steen.free.fr/cyrpol/index.html

Vrh

PostPostano: 19 stu 2014, 12:54 

Metemma je napisao/la:
a imaš i taj neki tvoj zdrav stav (o ovome, ne inače).

Već sam se zabrinuo.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2014, 13:07 

DzoniBG je napisao/la:
Ne prihvatam drugu ligu...jer se ne takmicimo u istim sportovima, disciplinama i kategorijama...

Ne stavljas u ring superteskase od 130kg, i nekog velterasa od 70kg... EU i "evropske vrednosti" su ti ustvari ring gde nema kategorije, vec oni najtezi tuku one lagane ako i malo pokazu znak otpora i samostalnosti...

Srpska proslost, kultura, ekonomija ne moze da se poredi sa nemackom...ni jedan kriterijum nije uporediv... ali to ne znaci da to sto imamo je bezvredno, a da precutno treba da ga se oslobadjamo samo da bi na trenutak licili na "gazde"... Srbi ne mogu da budu Nemci, nikad ni da lice na njih... mi imamo svoje mane i slabosti, i svoje vrline... ili ce takve da nas prihvate, ili nece...ali to ne bi trebalo mnogo da nas zanima...

Srbi su kao boemi, mnogo piju i puse, nekad se u nastupu besa potuku i raskrvare i sebe i druge, nekad u nastupu kreativnosti pisu prozu i poeziju, dohvate neku opasnu macku... pa onda se opet uhvate flase... i onda ti dodje neko sa strane i kaze - ako hoces da budes sa nama, smrsaj 30 kila, obrij se svako jutro, pocupaj obrve i brkove, nemoj da psujes vise...da budes maneken njihovih "vrednosti"...

To ne moze... niti ti mozes da se promenis, niti bi te posle toga oni vise postovali... mozes da malo smanjis pljuge i lozu, ali ne mozes da prestanes...to oni ne kapiraju, nisu svi narodi i kulture kompatibilni njihovoj viziji ubermench-a...

Nemam nista protiv da se povezujemo...ali samo sa onima koji nas postuju... koji ne zele da nas menjaju da postanemo nesto sasvim peto...a ustvari nista... bleda kopija pokorenih naroda kojima je izvadjeno srce i dusa...

Nema prve i druge lige, svako igra svoju ligu...a postuju se oni autenticno najbolji... to je Evropa, sklad razlicitih nacija u svakom smislu... a ne ovo *** koje nam Muslimani pod multi-kulti liberalizam...

Ma takmičiš se. Ne trebaš gledati veličinu. Nitko ne spori da su Nizozemska, Belgija, Austrija, Švicarska, Danska i Finska prva liga kao i Njemačka i Francuska. To što su manji, nema veze. Takva im sudbina. Ali je to manje na istom nivou kao ovo veće.

I ovo vaše viđenje bulinga slabijih od strane većih...možeš ti kao mali plivati i više nego dobro, čak i bolje od velikih ako si pametan. Nije to baš tako kako vi zamišljate zbog vlastitog iskustva.

Nisam ni rekao da se odričete ili "oslobađate" od onog dobrog što imate, već da se realno i bez predrasuda, kompleksa pogledate. Vidite šta je dobro, a što loše i da mjenjate ono što je loše.

Niti da morate ličiti na njih, samo težiti da budete približno dobri ili bolji od njih.

Uostalom i Švabe su žestoki pijanci i žderači. Ali prije i poslije toga naprave posao. A onda može i pijanka.

Ne mislim da je težnja prema zapadnoeuropskim vrijednostima i standardima sluganstvo ili podčinjavanje već samo želja da se trenutno najviši standardi na svima poljima što se čovječanstva tiče primjene i kod nas. Da bi nam bilo bolje.

Ja vjerujem da mi (Hrvati) to možemo, iako je dobra šansa da ne uspijemo zbog vlastitih odluka.

Ne znam jel se najbolje razumijemo, ali čini mi se da ti tvrdiš da eto vi ste originalni, nešto sebi brijete pa izađete na teniski teren i Švabo te razbije po teniskim pravilima, ali tebe to nije briga, ti si u svom filmu, zavališ se na kauč i glasno pričaš ženi, šta taj Švabo zna.

Ali vidiš da možete biti na najvišim standardima bar što se tiče tenisa. Nema veze kako "izgledaš" i tko si, Novak može biti bolji od bilo kojeg Švabe.

Ja mislim da možemo biti na tom nivou na kojem jest stara Europa bez da izgubimo sebe. To ni ne želim.

Želim samo da moja zemlja i moj narod bude što se svega tiče dio zemalja koje su na najvišem nivou.

Kao što to jesu europski narodi koji su po raznim stvarima različiti ali nitko ne spori da su uz svoje posebnosti dio prve lige.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2014, 13:10 

Divlja svinja5 je napisao/la:
Granice su nepromjenjive, pomiri se s tim. :yes

Reci to Srbima da se ne nerviraju više oko Kosova.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 12:58 

Karta rezultata izbora u Poljskoj 2010.

slika

slika

Podrška Komorowskom na području nekadašnje Njemačke, Kaczynskom na istoku... zanimljiva podjela. Duda trenutno vodi na predsjedničkim izborima.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 13:15 

slika

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 13:25 

slika

In the map below, purple represents Ms Merkel’s CDU and blue represents that CDU’s Bavarian sister party, the Christian Social Union. They operate as a single bloc in Berlin, so both colours can be taken to represent votes for constituency parliamentarians in Ms Merkel’s party.

slika

slika

German election — spot the Berlin Wall

Blue is the Christian Democratic Union of Angela Merkel and purple represents the Left party, which was formed from the remnants of the communist SED that ruled East Germany as well as leftwing defectors from the centre-left SPD, shown in red. (The Greens are, um, green.)

The starkness of the division should make for depressing reading by anyone studying Germany’s reunification, but it also reflects some basic economic truths. The most gentrified parts of eastern Berlin are the only ones where the Left party did not win the constituency vote.

http://blogs.ft.com/the-world/2013/09/g ... rlin-wall/

Najbogatiji dio ajmo reć za šire pučanstvo.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 13:29 

slika

First round of 2014 Romanian presidential elections and the pre-WW1 Hungarian border

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 13:41 

Naši mediji poprilično krivo gledaju na ove izbore pa direktno hr. navodi kako je Duda desni kandidat. Komorowski je također desni kandidat, a paralela s ovim izborima u Poljskoj bi bilo kao da su u drugom krugu predsjedničkih izbora Kujundžić i Grabar-Kitarović.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 13:55 

Ma to je njima neshvatljivo.

Desni i...desniji kandidat.

Apokalipsa danas.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 14:14 

slika

slika

slika

Citat:
Traditions die hard

European social democracy is in a bad way.

http://www.economist.com/blogs/blighty/ ... toral-maps

:D

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 14:29 

Poljska tocnije juzna Poljska je bila prapostojbina Hrvata. Tamo je i ostao velik broj Bijelih Hrvata , Hrvata koji se nisu odselili na Balkan u 7 st. sve do dolaska komunistickog rezima na vlast kad je vecina istrijebljena.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2015, 20:13 

Osobno bih volio da je izbore dobio Komorowski... ali vidjet ćemo.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 19:05 

Andrzej Duda: od izviđača do šefa države

Novi poljski predsjednik Andrzej Duda slovi za mladog, mudrog, dinamičnog ali relativno nepoznatog političara. No zato ima poznate zaštitnike: konzervativnog šefa Stranke za pravdu i pravednost Jaroslawa Kaczynskog.
Andrzej Duda s obitelji

Već prva naznaka u Dudinoj biografiji, pogotovo kod neupućenog čitatelja, pobuđuje čuđenje: „1984. sam postao član izviđača u Krakovu, a poslije nekoliko godina i vođa grupe“. Tu višegodišnju izviđačku epizodu Duda spominje često i s ponosom. Lijepo, no je li ovaj biografski detalj zaista toliko važan za karijeru jednog političara? U Poljskoj – jest. Ne samo u konzervativnim krugovima, pojam izviđača je povezan mitom koji se izjednačava s pojmovima „patriotskog“, „iskrenog“, „požrtvovanog“. Izviđači, među kojima su mnogi bili još djeca, borili su se i ginuli tijekom Varšavskog ustanka 1944. – koji je simbol poljskog patriotizma. Taj mit herojske Poljske održao se do danas. Duda ga je na rafiniran način utkao u svoju predizbornu kampanju i to s uspjehom. Njegovi birači su tražili domoljuba koji se stara o njima, koji će biti spreman učiniti sve – za njih i Poljsku.

slika

http://www.dw.de/andrzej-duda-od-izvi%C ... a-18474180

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 19:10 

Podržavam kao još jedan korak naprijed u fašizaciji Europe.

Iako mi ni druga strana nije mrska u borbi dva fašista podržavam onog većeg. :zubati

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 19:12 

slika

I nadam se da će uskoro i hrvatski poglavari/vrhovnici držati govor pred hrvatskim zastavama.

Uz okret od regiona prema Europi.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 19:18 

Zanimljiva bi bila kombinacija Karamarko-Duda-Orban.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 19:33 

u kom smislu bi bila? pa to je realnost od pocetka 2016.

jedino da komet udari...

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 20:20 

doc je napisao/la:

Prema Višegradskoj skupini. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 22:31 

Pessimus dux je napisao/la:
doc je napisao/la:

Prema Višegradskoj skupini. :palacgore2

Konzervativna alternativa unutar EU. Kao i najjača interesna skupina unutar EU (broj parlamentaraca i glasova veći i od Njemačkih).

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 22:45 

E tome treba težiti. Što širi front iliti bojište da budemo jezični čistunci.

Valjda biti čist u svakom pogledu.

Litva, Poljska, Slovačka, Mađarska, Hrvatska. Volio bi i austrijske nazadnjake vidjeti tu kao spoj "stare" i nove Europe.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 77 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot i 25 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: