HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 sij 2025, 07:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da ne bude sve negativno, evo nekoliko stvari koje Bošnjaci vole kod Hrvata
PostPostano: 08 lip 2015, 07:45 

Iz oka mu suza kanu
pa na mimber mrtav panu
stari musliman
La ilaha illallah, selam alejkum...

Vrh

Naslov: Re: Da ne bude sve negativno, evo nekoliko stvari koje Bošnjaci vole kod Hrvata
PostPostano: 08 lip 2015, 09:02 

Vole najvećeg hrvatskog sina i sve što je vezano za njega. :D
Vole Domovnice ali žale što ih nemaju.
Vole autobanove iako nemaju love da se voze po njima.
Vole što im nitko ne brani puštat narodnjake što glasnije na plaži, ne prigovara im za paradajz i paštetu te neprekidno dozivanje.
Vole što Hrvati ne moraju dokazivat da pripadaju Europi.

Eto toliko zasad...

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 09:30 

Upozorenja: 1
Volim što Hrvati u HR vecinom ne prave razliku izmedju Bosanaca, bez obzira što se neki smatraju privilegirani jer su katolici i bosanskohercegovački Hrvat

Većina Hrvata u RH Bosance bez obzira na nacionalnu pripadnost koju potonji ističu ( furajuci se ) smatra Bosancima a i Hercegovce takodje.

Vrlo malo Hrvata u RH je opterećeno BiH i apsolutno nemaju teritorijalnih pretenzija za razliku od Srba.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 11:38 

Pa bolji su od tvojih Bošnjaka, jer Bosnjaci prave razliku među Bosancima.

Nekima ne daju ni svoje predstavnike u vlast da izaberu :zubati

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 11:43 

Zato VI u RS ste pojam multikulture

Tamo nemaju ni Hrvati ni Bošnjaci apsolutno nikakve šanse izabrati bilo koga jer su nestali. Pa nema ni političkog spora

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 11:46 

Došlo je do razmjene stanovništva.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 11:46 

Ovo nije tema čemu se Bošnjaci i dive i što zavide Srbima. To što su oni etnički čisti ne možete prebacivati u federaciju.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 11:48 

Povukli se ono što niste uspjeli pobiti i poklati. Ne sa svojom vojskom nego u zbijegovima. Mislim protjerala ih je zločinačka JNA VRS

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 11:49 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Volim što Hrvati u HR vecinom ne prave razliku izmedju Bosanaca, bez obzira što se neki smatraju privilegirani jer su katolici i bosanskohercegovački Hrvat

Većina Hrvata u RH Bosance bez obzira na nacionalnu pripadnost koju potonji ističu ( furajuci se ) smatra Bosancima a i Hercegovce takodje.

Malo sutra, imam mali milijun poslovnih, akademskih i prijateljskih kontakata s pravim Perecima i iz RH i dijaspore...svi su se nekim čudom javili meni kao "zemljaku", a ne nekakvim Muhamedima Hadžihafiznešto...

Ako i ima ljudi kojima smetaju Hercegovci ili Bosanci (Hrvati), to je dio ksenofobičnog paketa u kojem vi kotirate za zeru bolje od fetivih Roma, da ne kažemo cigana. O Hercegovcima se samo više čulo u medijima u negativnom smislu jer su jedno vrijeme doista bili gori od elementarne nepogode u smislu kadroviranja, nešto kao Crnogorci u BG ili Sandžaklije u SA. No, taj je vakat prošao.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 11:58 

Ministry of Sound je napisao/la:

Malo sutra, imam mali milijun poslovnih, akademskih i prijateljskih kontakata s pravim Perecima i iz RH i dijaspore...svi su se nekim čudom javili meni kao "zemljaku", a ne nekakvim Muhamedima Hadžihafiznešto...

Ako i ima ljudi kojima smetaju Hercegovci ili Bosanci (Hrvati), to je dio ksenofobičnog paketa u kojem vi kotirate za zeru bolje od fetivih Roma, da ne kažemo cigana. O Hercegovcima se samo više čulo u medijima u negativnom smislu jer su jedno vrijeme doista bili gori od elementarne nepogode u smislu kadroviranja, nešto kao Crnogorci u BG ili Sandžaklije u SA. No, taj je vakat prošao.

Ovo neka uvreda gdje porediš Rome sa Bošnjacima ???
Mogu ti reći da si smiješan.

Za mene su Romi bolji ljudi onako veseli i otvoreni od bolesno prikrvenih nacionalista koji glume svjetCke ljude i multikulturu.

Tako da uporediti nekog Bošnju Sarajliju sa Romom ili mene, za mene je čast.

Ja prezirem licemjerstvo/dvoličnosti i sl

A Rome nikako.

Dakle poraznija bi spoznaja bila uporediti me sa zemljakinjom Sarajkom katolkinjom koja posjeduje navedene osobine.

A mozda bi i nekom Sarajliji poredjenje s tobom prestavljalo uvredu :D

Toliko o kotiranjui ljudskim karakternim osobinama :D prikriveni sovinisto ups multikulturalni EX Sarajlice :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 12:00 

Hrvati dobro asimilirane muslimane gledaju kao Hrvate. Tako sam i ja mislio da je Tarik Filipović naš Hrvat, Bosanac naravno ali ipak Hrvat, samo sa malo čudnijim imenom. Ili za Edina Mujčina i Asima Kurjaka. Iznenadilo me kad je pobjegao u Bosnu i tvrdio da je proces pokrenut jer je on kao Bošnjak pa je diskriminiran.

Ista stvar je i za druge. Recimo meni iako je na prvu očito i ako volim o sebi misliti da sam hrvatski nacionalist nije palo na pamet da o Branku Grčiću ili Milanki Opačić mislim kao o Srbima. Da je Grčić rekao da je Hrvat iz Knina, rekao bi ok.

To je taj asimilatorski hrvatski stav koji nije naučen nego prirodan.

Zbog nacionalizama i ratova devedesetih se to pomalo izgubilo iz vida.

Hrvati sebe prvenstveno vide kao kulturno superiornije i nemaju problema da sa drugima podijele tu privilegiju hrvatstva, ako oni to hoće.

S druge strane one koji to odbiju ili se neprijateljski postave gledaju na ovaj način kako Ministar spominje, ili bi Dudu napisao, na neki kvazi rasistički način. Općenito Istočnjake, koje god vjere i rase bili.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 12:04 

Jadni Mini toliko je ogrezao u šovinizam da misli kako je nekog uporediti s Romima uvreda

E moj Ministre :D

U što si se pretvorio :))) ili si takav i bio ali ja ne primijetih

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 12:05 

Ministry of Sound je napisao/la:

Ovo neka uvreda gdje porediš Rome sa Bošnjacima ???
Mogu ti reći da si smiješan.

Za mene su Romi bolji ljudi onako veseli i otvoreni od bolesno prikrvenih nacionalista koji glume svjetCke ljude i multikulturu.

Tako da uporediti nekog Bošnju Sarajliju sa Romom ili mene za mene je čast.

Ja prezirem licemjerstvo/dvoličnosti i sl

A Rome nikako.

Dakle poraznija bi spoznaja bila uporediti me sa zemljakinjom Sarajkom katolkinjom koja posjeduje navedene osobine.

A mozda bi i nekom Sarajliji poredjenje s tobom prestavljalo uvredu :D

Toliko o kotiranjui ljudskim karakternim osobinama :D prikriveni sovinisto ups multikulturalni EX Sarajlice :D

Ja nemam ništa protiv Roma, dapače, na FB-u smo im čestitali svjetski dan Roma.

Samo ti kažem da ti eventualni ksenofobični Pereci kojima smeta "sve iz Bosne" imaju tu hijerarhiju gdje niko ne kotira dobro, a pogotovo ne neko s imenom Muhamed Hadžihodžić.

Evo baš kontam zadnja 3 kontakta s Perecima (i to pravim), 2 su Purgera, jedan Šibenčanin (lokacije SAD, Zegej i Kanada)...ja zemo im odmah ko rod rođeni.

Pusti te standardne sarajevske ublehe o ljudima u Pereciji kojima je isti i Ante i Muhamed, little bit tomorrow...

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 12:13 

Pusti ti tu šovinjarsku priču i licemjerstvo te jalove pokušaje da ćeš nekog uvrijediti poredjenjem sa Romima. :D

Pogotovo cjelokupan bošjački narod.

Lova vrti gdje burgija neće

To jesi ti Hrvat, Rom ili Bošnjo prosječnom Hrvatu u ZG poslovnom čovjeku ne prestavlja ništa

Tako je i u svijetu, a ne samo u HR

Lova nema ni naciju ni boju koze. A da će tebe neko favorizirati u poslovnom svijetu jer si Anto a ne Adnan ubleha je na kub

Ako je Adan pozeljniji poslovni partner. Investitor i sl

Ljudi prepoznaju prilike ne imena. Nije ti ZG hercegovačko selo pa da znaju iz čijih si kuća

Ne zanosi se

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 14:06 

BBC je napisao/la:
Ovo nije tema čemu se Bošnjaci i dive i što zavide Srbima. To što su oni etnički čisti ne možete prebacivati u federaciju.

Ti si očigledan primjer moje teorije.

Sigurna sam da bi tvoj tašt prije izabrao Tarika Filipovića nego tebe za zeta :D

Samo zbunjujete djecu po Mostaru svojim neutemeljenim tvrdnjama.

Pa Anto misli da na drugoj obali zive vanzemaljci :biceovodobro

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 14:09 

Pravi Pereci, ali ne u smislu kao Doc, Puntar ili ja nego ovi strogi AVNOJ-evci ipak čine razliku između Hrvata iz BiH koje ipak smatraju bližima u kulturnom smislu nego Muslimane. Razlozi za to što ih ne gledaju sa simpatijama ovise o regionalnoj prioadnosti, Hercegovce se ne voli, ili bolje rečeno nije voljelo, zbog razloga sličnih Židovima, odnosno smetala ih je ta umreženost, guranje svojih i pretjerana prisutnost u ranom stadiju tržišne privrede. Bosance se nije voljelo jer nisu baš bili prilagođeni i ponašali su se pomalo seljački. Prema Hrvatima iz gradskih sredina nikada nije bilo velikih predrasuda.

S time da ti pravi Pereci ne čine većinu u hrvatskom korpusu. S druge strane Bošnjake se gleda kao strance, njihova kultura se ne smatra kompatibilnom i trpa ih se u koš s Albancima, ne baš i s Romima osim po poželjnosti braka s dotičnima.

S vremenom će te predrasude prema Hrvatima iz BiH u potpunosti nestati kada dođe do potpunog stapanja dvaju sličnih kultura, no nekog Omera će se uvijek drugačije gledati.

Iako ste vi skloni optuživanju Zagrepčana i pravih Dalmatinaca za urbani rasizam, treba razumijeti da je devedesetih došao ogroman broj ljudi iz BiH koji su ipak malo drugačije govorili i čija je kultura ipak bila više pod utjecajem istoka i trebalo je proći vremena da se to prihvati. Činjenica je da Hrvatska ima drugi najveći postotak rođenih izvan države i bilo je logično da će to izazvati neke probleme.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 14:12 

Volim i Vucu, da ne zaboravim

:palacgore2

raspričali se o svemu,a nismo ono najvažnije:Bošnjakinje kod Hrvata vole upravo Hrvate :zubati

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 14:24 

Bolje da Ante misli da žive vanzemaljci nego što Mujo s istočne i Haso iz Sarajeva misle da tamo žive ustaše.
Nešto si puna sebe, prava Sarajka svi ostali su seljaci i zaostali fašisti a samo je moja čaršija leglo kulture.
Ne boj kao što gledaju nas Hercegovce tako isto i vas Bosance tretiraju kao zaostale Balkance koji su im dobri samo za bauštelu.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 14:42 

volvoks je napisao/la:
Pravi Pereci, ali ne u smislu kao Doc, Puntar ili ja nego ovi strogi AVNOJ-evci ipak čine razliku između Hrvata iz BiH koje ipak smatraju bližima u kulturnom smislu nego Muslimane. Razlozi za to što ih ne gledaju sa simpatijama ovise o regionalnoj prioadnosti, Hercegovce se ne voli, ili bolje rečeno nije voljelo, zbog razloga sličnih Židovima, odnosno smetala ih je ta umreženost, guranje svojih i pretjerana prisutnost u ranom stadiju tržišne privrede. Bosance se nije voljelo jer nisu baš bili prilagođeni i ponašali su se pomalo seljački. Prema Hrvatima iz gradskih sredina nikada nije bilo velikih predrasuda.

S time da ti pravi Pereci ne čine većinu u hrvatskom korpusu. S druge strane Bošnjake se gleda kao strance, njihova kultura se ne smatra kompatibilnom i trpa ih se u koš s Albancima, ne baš i s Romima osim po poželjnosti braka s dotičnima.

S vremenom će te predrasude prema Hrvatima iz BiH u potpunosti nestati kada dođe do potpunog stapanja dvaju sličnih kultura, no nekog Omera će se uvijek drugačije gledati.

Iako ste vi skloni optuživanju Zagrepčana i pravih Dalmatinaca za urbani rasizam, treba razumijeti da je devedesetih došao ogroman broj ljudi iz BiH koji su ipak malo drugačije govorili i čija je kultura ipak bila više pod utjecajem istoka i trebalo je proći vremena da se to prihvati. Činjenica je da Hrvatska ima drugi najveći postotak rođenih izvan države i bilo je logično da će to izazvati neke probleme.

Hrvate iz BiH rodjene prije devedesetih godina VI u HR mozete od urbanih Bošnjaka po čemu razlikovati?

Vjeri i imenu. U kulturnom i jezičnom smislu nikako. To su gole činjenice.
Polovina ovdašnjih forumaša i fakultetski obrazovanih u ZG ima jezičnih nedoumica i upotrebljava srpski jezik.

Jedino ih trud i koncentracija ometa da baš ne " okinu" totalno :biceovodobro

Često ćeš u pisanju naići na takve greške :zubati

Zašto bi se govor razlikovao?

Bosanski i hercegovački naglasak svakako je različit , ali to je slučaj i sa Srbima i sa Bošnjacima takodje.

Ja razumijem vašu zelju za nekim jedinstvom pa i da dominirate.

No nije ovdje niko s kruške pao pa da VI mozete ljude razvrstavati po nekim referencama koje su do prije dvadesetak godina i starijim bili nepoznanica.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 14:42 

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 15:00 

daramo je napisao/la:
Bolje da Ante misli da žive vanzemaljci nego što Mujo s istočne i Haso iz Sarajeva misle da tamo žive ustaše.
Nešto si puna sebe, prava Sarajka svi ostali su seljaci i zaostali fašisti a samo je moja čaršija leglo kulture.
Ne boj kao što gledaju nas Hercegovce tako isto i vas Bosance tretiraju kao zaostale Balkance koji su im dobri samo za bauštelu.

mali off (komentar osobe koja živi u Slavoniji): ja sam mislila da je Sarajevo grad, nisam očekivala ovakvu selendru.
oni koji krivo gledaju došljake sami imaju komplekse zbog porijekla. stari purgeri nikad nisu ružno pogledali došlje. (govorim za Zagreb jer tu živim, možebit da su Spliće npr. drukčiji).

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 15:40 

Hrvate iz BiH rodjene prije devedesetih godina VI u HR mozete od urbanih Bošnjaka po čemu razlikovati?

Vjeri i imenu. U kulturnom i jezičnom smislu nikako. To su gole činjenice.
Polovina ovdašnjih forumaša i fakultetski obrazovanih u ZG ima jezičnih nedoumica i upotrebljava srpski jezik.

Jedino ih trud i koncentracija ometa da baš ne " okinu" totalno :biceovodobro

Često ćeš u pisanju naići na takve greške :zubati

Zašto bi se govor razlikovao?

Bosanski i hercegovački naglasak svakako je različit , ali to je slučaj i sa Srbima i sa Bošnjacima takodje.

Ja razumijem vašu zelju za nekim jedinstvom pa i da dominirate.

No nije ovdje niko s kruške pao pa da VI mozete ljude razvrstavati po nekim referencama koje su do prije dvadesetak godina i starijim bili nepoznanica.

Ni u čemu kao ni Srbe i Hrvate iz urbanih sredina u RH.
Ali uvijek je se znalo tko je Srbin, Hrvat, musliman i prije i odvajalo po tome naručito pri zapošljavanju u određenim sredinama, tako da ti te priče ne drže vodu.

A koji to ti molim te jezik upotrebljavaš, bosanski koji je toliko nakupio slova H da se ne može zamijeniti sa srpskim ili hrvatskim?

Ne postoji bosanski i hercegovački naglasak nego 4 narječja kojim govori stanovništvo BiH i zajednički srpsko-hrvatski/hrvatsko-srpski u urbanim sredinama.

Koliko to tebi bilo teško pojmiti i sama pišeš srpsko/hrvatskim kao i većina forumaša.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 15:57 

volvoks je napisao/la:
Prema Hrvatima iz gradskih sredina nikada nije bilo velikih predrasuda.

Ma općenito nema, ali ima tog drukčijeg pristupa. Primjerice, koliko god meni bio drag Hrvat bauštelac iz Jajca, ipak zajedničke teme ću naći s nekim sličnim meni, sličnih interesa. Tako i purgerija, otići će na festival EXIT u Novi Sad npr. radije nego obilježit sv. Ivu u Podmilačju. To ne znači da više vole Srbe iz Vojvodine nego Hrvate iz Bosne.

No, kad dođe do politike, ili nedajbože rata, to ide malo drukčije. Nas je ipak premalo da bilo koga ugrozimo. Sutra da preostalih 450k Hrvata se doseli u okolicu Zagreba to bi se progutalo u roku 10 g.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 16:15 

Idete u offtopic........

Vrh

PostPostano: 08 lip 2015, 16:45 

Emt je baš fulala ceo fudbal (zaboravio sam se malo).

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 55 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: