HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 vel 2025, 00:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1056 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Sljedeća

Za koga namjeravate glasati na izborima:
HDZ-ova koalicija 77%  77%  [ 60 ]
SDP-ova koalicija 13%  13%  [ 10 ]
Živi zid 5%  5%  [ 4 ]
OraH 0%  0%  [ 0 ]
Laburisti 3%  3%  [ 2 ]
Reformisti 0%  0%  [ 0 ]
HDSSB 3%  3%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 78
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Parlamentarni izbori 2015. godine
PostPostano: 01 pro 2015, 12:42 

snowflake je napisao/la:
Inače, nevjerojatno je što se Milanoviću sve poklopilo u kampanji.
Od gospodarskog rasta, turističke sezone, personalizirane kampanje do izlaska Ive Sanadera.
Gotovo nevjerojatan sretni niz.

Sanader i Mamić su svakako planski tempirane bombe, tako da se ne radi baš o potpuno "sretnom" nizu, iako ne bih dao ruku u vatru ni za ostalo nabrojano da se slučajno poklopilo, da se tu mnogo stvari fingirati i izmanipulirati. :wink

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 12:48 

ZGabriel je napisao/la:
ali za to možeš kriviti samo i isključivo HDZ. imali su mali milion prilika da navedu sve krive poteze ove vlade, pa nisu.

Apsolutno, njihovo nesnalaženje u medijima koji su im ionako nenaklonjeni i neprijateljski nastrojeni gotovo je nevjerojatno. Epski tragično.

Povezivanjem s medijskim diletantima, moralnim nakazama i višestruko iskompromitiranim likovima od kojih su neki vodili njihov PR i medijsku strategiju, tipa Mate Radeljić (savjetnik KGK za unutarnju politiku), Miljenko Manjkas (direktno.hr), našmrkani Bujanec i prenašmrkani kvazidomoljub Mamić sami su izvršili harakiri nad svojom slikom u javnošću, da ne spominjem valjanje onih anonimnih debila po zastavi u stožeru HDZ-a tijekom izborne noći...

Samo da su složili, na zanimljiv način oblikovali, prezentirali i plasirali neku kompilaciju Milanovićevih ispada i gafova u zadnjih godinu-dvije ("pukla cijev", "RH je branila samo sirotinja" itd.), mogli su ubrati dosta poena.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 15:47 

Kad je krajnji rok za dogovor, nakon kojeg se treba raspisati nove izbore?

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 15:58 

master_mind_ je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Onda imaš pravo diskutirati o tome. Ključna vrijednost te knjige je to što nakon čitanja dobiješ spoznaju da ne postoji savršen sustav, čak nema ni konsenzusa oko toga što je najbolje, jer doslovno sve ima svoje slabosti i prednosti.

U tome svjetlu treba promatrati sve prijedloge u Hrvatskoj za koje ljudi očekuju da će radikalno i uspješno transformirati politički sustav (hint: neće).

Naravno da ne postoji idealan sustav, to je samo po sebi shvatljivo. Ali da su neki bolji od drugih to svakako, i u tom smjeru bi zakonodavac bi trebao znati što očekuje od barem svakog pojedinog. Ako u RH Živi zid dobije više glasova od IDS-a, a manje mandata znači da nešto ne štima (sa izbornim jedinicama), osobito kada bi se trebao raditi o proporcionalnom sustavu. Ovaj konkretan slučaj što se dogodilo Živom zidu zove se Malapportionment- VII jedinica daje isti broj zastupnika kao drugi iako ima manje stanovništva nego ostale.

Kasapovićka je isto napisala knjigu o kombiniramin sustavima, radi se o komparaciji slučajeva od 5 zemalja od kojih je jedna RH (u 90ima se koristio kombinirani sustav). Zanimljivost je u tom što daje povijesni pregled izbornih sustava svakih od 5 zemalja. Uglavnom zanimljiva knjiga koji bih preporučio da se pročita.

Osobno bih volio da se koristi alternaivno glasanje kao u Australiji.

To nije tako neobična anomalija, u sistemu gdje se kombiniraju izborne jedinice i izborni prag. Što se tiče broja glasača po izbornim jedinicama, mislim da postoji neka EU praksa, koja tolerira i do 15% razlike u broju, a mislim da u RH nema takvog odstupanja.

Što se tiče Živog Zida, ta situacija u BiH je riješena kompenzacijskim mandatima koji se dodjeljuju strankama koje su prešle izborni prag, a bile su zakinute kroz sustav izbornih jedinica.

Evo stare tabele iz moje izrade mislim 2010. iz BiH. FBiH u državni parlament šalje 28 parlamentaraca. 21 su direktni mandati iz izbornih jedinica, a 7 kompenzacijski (za one koji su zakinuti u izbornim jedinicama, kao u RH Živi Zid).

slika

A ovo ispod ponavljam simulaciju koju sam postavio nakon izbora, čisti proporcionalni sustav (Hrvatska jedna izborna jedinica) s pragom od 5%. To bi skoro sigurno uspostavilo dvostranački duopol (i sve frustracije koje iz toga proizilaze). Kada autonomnim i regionalnim opcijama ne daš glas u parlamentu, često se okrenu izvaninstitucionalnom djelovanju.

slika

Ne kontam o kakvom alternativnom glasanju govoriš u Australiji?

Donji Dom je čisti "first past the post" po izbornim okruzima, gdje je u teoriji moguće osvojiti 100% mjesta u parlamentu sa 50.1% glasova (ako su precizno raspoređeni).

Glasanje za gornji dom je čisti proporcionalni sustav.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 16:07 

Romano Bolković (2u9) objasnio:

Nevjerojatna principijelnost naših medija!

Idemo polako, da i idioti shvate:

Kad Most daje žmigavce, kako bi rekao Bandić, u desno, onda je to raspop Petrov i njegova desničarska bagra, ali, čim taj isti Most uključi lijevi žmigavac, onda je odjednom podoban, reformski promišljen partner, nekorumpirana, nekompromitirana građanska lista kakvu smo čekali četvrt stoljeća!

Iz Mosta je ponajprije izletio Prgomet, jer je solirao, jer je bio nervozan da odrubi glavu Karamarku, jer je potrčao Milanoviću bez znanja kolega, dapače lažući da je bolestan, na prvi poziv ljevice.

Medijski pogon šutio je kao seoska kurva piljeći u pod provincijske policijske stanice. O susretu s djelatnikom američke ambasade, da i ne govorim, niti riječi, poslušna kolonijalna bagro, je li tako?

Onda je ulogu partibrejkera preuzeo Stipe Petrina, vulgarna, prostčka figura popularna u narodu primitivaca, osoba kakva u politici niti jedne jedine zapadne zemlje ne bi fungirala duže od pet minuta nakon objavljivanja onog njegovog psovačkog dopisa: taj je i opet uvjetovao Most da se ili prikloni koaliciji ljevice, jer da on s tim nacistima zdesna ne ide ni mrtav, iako je - pokazuje to njegov Facebook status od 15. lipnja ove godine - Petrova već tada doživio kao desni profil, političara koji je njegov sušti antipod, svjesno prihvaćajući biti smokvin list, kako sam kaže, na tom konzervativnom projektu.

I sad imamo jednostavnu situaciju: Most je danas 15 članova, a rušili su ga upravo i jedino i samo - ljevičari!

Hej, pičke ljevičarske, zašto sada šutite?

Da su to napravila dva desničara, da su dva od tri lidera Mosta rušitelji te liste u ime desnog interesa, crveni bi vjetar zapalio svo lišće i profile Hrvatske, udbaške, one na novcima kriminala i obavještajnog podzemlja, novopokrenute s nakanom dekapitiranja Karamarka, one na budžetu županije, i ine.

Ne sviđa vam se ovo: pičke ljevičarske?

Pa kako to, pa to je jedini jezik koji vi:
- razumijete,
- odobravate, jer tako vam je mio iz miomirisnih ustiju Stipe Petrine!

Dvojica od tri lidera Mosta izdajnici su te liste, njeni rušitelji, samo zato jer siluju tu grupaciju od nultog predizbornog dana da koalira s ljevicom, ali to nitko do medija ne konstatira.

To su karakterni, čestiti ljudi. Kao što je čestit čovjek Milanović koji je onog provog karaktera odradio odmah na početku, da ne smeta, onako, jedan manje.

Sve su to čestiti dečki. Pravi muži.

Kao i hrvatski mediji koji o tome ne govore niti riječi.

Pogledajte: 15 članova Mosta i dalje je na okupu! Nisu ih razvalili ni Prgomet ni Petrina. No, nekako mi izgleda da ne hrle u lijevi tor. Ne znam hoće li u desni, jer za torove mi je ionako svejedno, znam da je toplo, ali neopisivo smrdi, no samo zato jer već nisu u naručju Zorana Milanovića u ovoj zemlji nitko ne konstatirao očigledno: Prgomet i Petrina crne su figure, negativci koji su izborili mandate tek na popularnosti liste koja se, njihovim stremljenjima unatoč, drži i dalje na okupu, ali upravo zato jer su to crveni crni, naši kurvini sinovi, hrvatski ih mediji toleriraju.

Odvratna zemlja, odvratni ljudi: bez trunke principijelnosti, morala, integriteta, dostojantsva.

Ne mislim na Prgometa i Petrinu.

Mislim na vas.

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 16:12 

Kada autonomnim i regionalnim opcijama ne daš glas u parlamentu, često se okrenu izvaninstitucionalnom djelovanju.

Upravo to, zato podržavam i Istru regiju kao i Dubrovnik ako žele,
svaka centralizacija po cijenu da nema regionalnih opcija ide ka radikalizaciji
i autonomaštvu.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 18:33 

Bolković baš sabio s ovim tekstom. :klanjam

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 21:14 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Nešto mislim, po najnovijem razvoju situacikje, da nismo daleko ni od ponovljenih izbora.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 23:09 

lider30 je napisao/la:
Nešto mislim, po najnovijem razvoju situacikje, da nismo daleko ni od ponovljenih izbora.

Dobro po HDZ.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 02 pro 2015, 08:50 

Most je navodno izjavio da će ići na nove izbore i tamo osvojiti 35 mandata. Ali koja je u suštini razlika ako osvoji 19 ili 35? I dalje mora nekoga podržati da bi se sastavila vlada.

Čini se ipak da je sve to dio velikog plana jer HDZ zna da bi s nekim javnosti prhvatljivijim od sadašnjeg vodstva stranke odnio uvjerljivu pobjedu pa uzimaju vrijeme u dogovoru s Mostom da to i provedu.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2015, 10:22 

ako Karamarkan ovo ne preMosti nema se osobno čemu nadati, nek se sklanja na vrijeme jer očito onda da je maher samo dobijenu utakmicu ispušiti,... jednostavno nije za vođe, Plenković, Kitarovićka, ovaj - onaj, al on ne, ako ništa onda zbog ove dramaturgije koju je priredio on, a ne Most ili neko drugi.

Mostovcima se još jaja tresu, šta od iznenađenja spram rezultata, šta od pustih navaljivanja i tezgarenja s lijeva i desna, a ima tu u međuprostoru svašta, prava mitska hrvatska korupcijska uljudba u realtimeu, posloljena posljednjim trzajima udbaških namjesnika i funboysa u svekolikom 'rvackom državnom aparatu.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2015, 12:50 

Uhvatili se za vratove bez ikakve moći i vlasti. Kako bi tek bilo da su dio vlade i da moraju svoje famozne "reforme" praviti.

Vrh

PostPostano: 02 pro 2015, 22:19 

bumbar92 je napisao/la:
ako Karamarkan ovo ne preMosti nema se osobno čemu nadati, nek se sklanja na vrijeme jer očito onda da je maher samo dobijenu utakmicu ispušiti,... jednostavno nije za vođe, Plenković, Kitarovićka, ovaj - onaj, al on ne, ako ništa onda zbog ove dramaturgije koju je priredio on, a ne Most ili neko drugi.

Uistinu bi konačno bilo potrebno propitivati alternativu Karamarku u takvoj situaciji, no ukoliko je zaista točno da je Plenković projekt Granića i Šeksa, bilo bi u najmanje ruku zabrinjavajuće za interese Hrvata u BIH da takva osoba dođe na tu poziciju. :wink

Vrh

PostPostano: 02 pro 2015, 23:11 

HDZ-u bi najbolji potez bio sada da otkaže sve razgovore s Mostom i kaže da idemo na nove izbore. Most ionako ne smije koalirati s SDP-om jer se njihovi javni i pozdinski vođe ne bi smjeli vratiti u Metković, a birači bi na sljedećim izborima nagradili HDZ-u tu odlučnost koje sada nema.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 07:32 

To nije tako neobična anomalija, u sistemu gdje se kombiniraju izborne jedinice i izborni prag. Što se tiče broja glasača po izbornim jedinicama, mislim da postoji neka EU praksa, koja tolerira i do 15% razlike u broju, a mislim da u RH nema takvog odstupanja.

Što se tiče Živog Zida, ta situacija u BiH je riješena kompenzacijskim mandatima koji se dodjeljuju strankama koje su prešle izborni prag, a bile su zakinute kroz sustav izbornih jedinica.

Evo stare tabele iz moje izrade mislim 2010. iz BiH. FBiH u državni parlament šalje 28 parlamentaraca. 21 su direktni mandati iz izbornih jedinica, a 7 kompenzacijski (za one koji su zakinuti u izbornim jedinicama, kao u RH Živi Zid).

slika

A ovo ispod ponavljam simulaciju koju sam postavio nakon izbora, čisti proporcionalni sustav (Hrvatska jedna izborna jedinica) s pragom od 5%. To bi skoro sigurno uspostavilo dvostranački duopol (i sve frustracije koje iz toga proizilaze). Kada autonomnim i regionalnim opcijama ne daš glas u parlamentu, često se okrenu izvaninstitucionalnom djelovanju.

slika

Ne kontam o kakvom alternativnom glasanju govoriš u Australiji?

Donji Dom je čisti "first past the post" po izbornim okruzima, gdje je u teoriji moguće osvojiti 100% mjesta u parlamentu sa 50.1% glasova (ako su precizno raspoređeni).

Glasanje za gornji dom je čisti proporcionalni sustav.

Ovi grafovi su odlični. Nisam siguran za EU no u Hrvatskoj mislim da postoji neki zakon koji nalaže da izborne jedinice ne smiju imati razlike 5% -/+ u stanovništvu. Zbog toga je ustavni sud još 2010. naložio da se izborne jedinice moraju mijenjati pošto je došlo do demografskih promijena u stanovništu, međutim još nije nitko o tome govorio (osim Željke Markić kada je namjeravala svoj zadnji referendum raditi).

Pričam o ovome što se koristi za donji dom parlamenta u australiji (po wiki i Kasapovićki): https://en.wikipedia.org/wiki/Instant-runoff_voting

Ovo nije FPTP. FPTP je kada u jednomandatnim izbornim jedinicima kandidat s najviše glasova (bezobzira imao apsolutnu ili relativnu većinu) osvoji mjesto. A drugo, u FPTP-u imaš mogućnost na izbor samo jednog kandidata, odnosno ne postoji preferencijalno glasovanje.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 08:52 

Pessimus dux je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:

Uistinu bi konačno bilo potrebno propitivati alternativu Karamarku u takvoj situaciji, no ukoliko je zaista točno da je Plenković projekt Granića i Šeksa, bilo bi u najmanje ruku zabrinjavajuće za interese Hrvata u BIH da takva osoba dođe na tu poziciju. :wink

Pozadinu ne znam za Plenkovića ali mi se činio dobra zamjena gledajući ovako spolja, a tu je ipak kalibar.
Svejedno, mislim da danas nikome u Hrvatskoj, čak niti onoj mesić-pusić ljevici nije u interesu da odmažu Hrvatima u BiH jer su dosegnuli zenit u svojoj mržnji i šovinizmu spram nas.
Karamarko je ispustio potpuni izborni trijumf i mora za to snositi posljedice, a ne sumnjam da će se stranački lavovi odlučiti za nekoga iz TopGun ekipe.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 09:31 

Evo par isječaka iz njegova djelovanja.

Citat:
Upravo sam domaćin predstavljanja knjige "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski." banjalučkog biskupa Franje Komarice u EP-u. Pred stotinjak gostiju, uz biskupa i koautora knjige Winfrieda Gbureka, o knjizi govore kardinal i nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, bivša zastupnica u EP-u Doris Pack te veleposlanica BiH pri EU Lidija Topić. Današnja konferencija važan je doprinos emancipiranju Bosne i Hercegovine kao teme u europskim institucijama, a posebno položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH, što je jedna od trajnih i prioritenih zadaća hrvatskih zastupnika u EP-u.

Citat:
Jutros sam govorio na sastanku u organizaciji Zaklade Konrad-Adenauer i direktora Stefana Gehrolda na kojem je glavni gost bio vrhbosanskim nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Tema je bila situacija u Bosni i Hercegovini i položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 11:36 

Zanimljiva je ta kontradikcija kod ljudi u stavovima na relaciji globalno - lokalno. Ovdje naprimjer većina kod kuće podržava HDZ, prezire SDP, a na temi o Siriji većina podržava Ruse i Assada iako kad bi se njihova situacija preslikala na našu to bi bila ljevica, a Assad bi bio kao Tito. Osim toga Assad je kao što je bio i Gaddafi prijatelj Stjepana Mesića koji je za svakog Hrvata iz BiH koji drži do sebe prvi negativac do Sotone.

Također ako dođe do većeg sukoba ili rata Rusije i Turske, ne treba sumnjati da će HDZ bez obzira da li kroz usta Grabar Kitarović ili Karamarka ili Plenkovića odmah izjaviti kako mi čvrsto stojimo uz našeg NATO saveznika Tursku, nakon što dođe takva direktiva iz Washingtona.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 11:43 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Pa sigurno da nisu sve države i regije jednako velike. U Italiji koja je puno veća od Hrvatske autonomna regija Valle d`Aosta ima 125 000 stanovnika. Osim nje imaju još 4 autonomne regije dok ih 15 nema autonomiju.
U Finskoj Alandski otoci koji su autonomna pokrajina imaju oko 28 000 stanovnika. Sad bi mogao nabrajati tisuće primjera, ali džabe je to pričati kad se kod nas razgovor o autonomiji odmah povezuje s ratom i balvanima na cesti.

Alandski otoci (i šveđani na njima) su bili predmet spora pred UNom, a za Valle d'Aosta je urgirala Francuska. U istri se većina stanovnika izjašnjava Hrvatima, pa.

snowflake je napisao/la:
Uzevši u obzir da već nekoliko zadnjih izbora glasam za treći put, vrlo sam zadovoljna rezultatima izbora.
Ne toliko ovim puknućima u Mostu, no to je druga tema.
Dizanje u nebesa političke stabilnosti mi, priznajem, ide na živce.
Pa mi već dva desetljeća stabilno kročimo prema provaliji.
Ako u nju upadnemo, to će biti od prevelike stabilnosti.
Opcije koje su dolazile u obzir prije ovih izbora bile su Most ili HDZ.
Milanović naprosto nije zaslužio još jedan mandat,ali i to da sam od SDP-a već znala što mogu očekivati - ništa.
Kod HDZ-a mi se svidjela ideja potpore Hrvatima izvan Hrvatske i barem nekakav, iako nedovoljno transparentan, novi gospodarski program.
Naposljetku je Most prevagnuo. Mislim da će Hrvatskoj dobro doći malo svježe krvi i parlamentarne živosti.
Nije normalno da u 25 g. nije bilo vlade koja nije dočekala kraj mandata. To je vlast radi vlasti i vlast bez efikasnog korektiva.
Ne znam za vas, ali oko mene ljudi već godinama vape za promjenama.
Tek treba vidjeti što će donijeti, no zasad sam zadovoljna i pukom promjenom klime.

Potpis. :zivili
Mene je samo iznenadilo koliko je glasova dobio SDP (a najlošija hr. vlada ikad).
snowflake je napisao/la:
Inače, nevjerojatno je što se Milanoviću sve poklopilo u kampanji.
Od gospodarskog rasta, turističke sezone, personalizirane kampanje do izlaska Ive Sanadera.
Gotovo nevjerojatan sretni niz.
A svaka minuta duže koju Sanader provede pred kamerama, jedan je postotni poen glasova manje za HDZ.

Gospodarski rast je navučen.
Da sam zloban, rekao bi da su previše love trošili na uhljebljivanje svojih i raznorazne afere (pa pogledaj Linića), a da su tek prije izbora malo "odriješili" kesu.
Pa kriza je vani davno prošla.
S time da su pljuvali Jadranku (fucking Kosor), radi idiotske ekonomsko politike (što je istina), a da su oni, čim su došli na vlast digli PDV duplo više nego ona. Što dovoljno govori o svemu.

snowflake je napisao/la:
Ceha, što se Istre tiče...
Slažem se s većinom onoga što si rekao.
Istra se tijekom povijesti nije snažno odvojila od ostatka hrvatstva.
Govorim o kulturnim čimbenicima.
I to je malo čudo.
No ne možeš poreći da se radi o vrlo snažnom regionalnom identitetu, dovoljno snažnom da se izdvoji u državi s već ionako snažnim regionalnim identitetima.
I to sve ima svoju konstantu u vidu glasanja za IDS.
No pitanje je imaju li istinski legitimitet da traže regiju Istru.
Ipak su dobili 42 000 glasova od 150 000 i nešto mogućih.
A ja ne pamtim da su imali uvjerljivu većinu birača u Istri.
Imala ju je ljevica sveukupno, ali ne i oni.
Ne znam kako bi referendum o takvom pitanju prošao.
Ne bih se usudila predviđati.
ZGabrijel, ljudi zaslužuju da im netko da nadu da mogu nešto pokrenuti i za nešto se izboriti.

IDS mi je poprilično mrska stranka.
Em im je bivši predsjednik feudalac (Jakovčić je vlasnik sela bez stanovnika), em je ta stranka poprilično antihrvatska (dovoljno je pogledati retoriku njenih članova i medija pod njihovom kontrolom), em se bavi gospodarskim kriminalom (Jakovčić je dobar primjer).
Ne znam kako bi referendum prošao, ali realno nije ni bitno. Očekujem od države da malo uvede reda.
Istu stvar bi rekao i za "crvenu" Rijeku i za neke druge krajeve.
Ne zalažem se za onu "kome se ne sviđa nek seli", ali očekujem da ako netko živi u nekoj državi da ju mora poštovati.

Inače većina Milanovićevih "uspjeha" ti je plitki PR. Pa pogledaj kako su zeznuli sve s "migrantima" (jedan dan tvrde jedno, a drugi dan drugo), pa začuđujuće ljudi to nisu kaznili :ne zna:

@Pessimus, slažem se. Petrina je lokalni redikul (ako želiš imati državu, valjda se možeš i "primjereno" izražavati), a Prgomet je ispao lokalni ljigić.
Za HDZ i medije =))
Totalni flis.

@Ministar, proporcionalni sustav bi bio :basket
Manjinska prava se ionako ne bi trebala rješavati kroz sabor, a lokalci bi trebali biti zastupljeni drugdje (odnosno imati više ovlasti na županijskoj razini).

i_jopet je napisao/la:
Upravo to, zato podržavam i Istru regiju kao i Dubrovnik ako žele,
svaka centralizacija po cijenu da nema regionalnih opcija ide ka radikalizaciji
i autonomaštvu.

Ne bi se složio ni za jedno ni za drugo.
Ako su Istra i DU regije, onda ne treba rasformiravat županije.
S time da je župan Međimurja (HNSovac) prijetio otcjepljenem od RH ako se ukine njegova (mini)županija.

Zanimljiva je ta kontradikcija kod ljudi u stavovima na relaciji globalno - lokalno. Ovdje naprimjer većina kod kuće podržava HDZ, prezire SDP, a na temi o Siriji većina podržava Ruse i Assada iako kad bi se njihova situacija preslikala na našu to bi bila ljevica, a Assad bi bio kao Tito. Osim toga Assad je kao što je bio i Gaddafi prijatelj Stjepana Mesića koji je za svakog Hrvata iz BiH koji drži do sebe prvi negativac do Sotone.
Također ako dođe do većeg sukoba ili rata Rusije i Turske, ne treba sumnjati da će HDZ bez obzira da li kroz usta Grabar Kitarović ili Karamarka ili Plenkovića odmah izjaviti kako mi čvrsto stojimo uz našeg NATO saveznika Tursku, nakon što dođe takva direktiva iz Washingtona.

Primjer s Assadom ti je primjer izbora između kuge i kolere.
Samo što je kuga par redova veličine jača, odnosno vodi je islamofašistički (ovo je lijepa riječ) ISIL.
Dakle, podržavaju se oni kontra mudžahedina.
Što se tiče HDZa i naših saveznika, jbg. "cijeli svijet je pozornica".
Turci sami po sebi nisu pretjerano loši i Turska je super zemlja za turizam, ali ako uzmeš povijest (od ostataka ostataka do armenaca), neće ti biti baš simpatični. A još kako sada podržavaju IS mudžahedine...

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 12:11 

Pa dobro svaki izbori u svijetu su manje više izbor između kuge i kolere.

A što se tiče Istre i regije, ja ne zagovaram da samo oni imaju regiju, a drugima isto kao i do sada, nego u slučaju da dođe do ukidanja županija i regionalizacije cijele Hrvatske, priznao bi njima da budu samostalna regija. IDS nije ni izbizia toliko moćan da bi izdvojio Istru iz Hrvatske, a osim toga nema niti vanjske pokrovitelje za tako nešto. Oni su prvenstveno biznis stranka i ići će sa svakim tko neće ometati njihov biznis.

A ta priča o crvenoj Rijeci i Istri najčešće dolazi s juga Hrvatske pa me zanima kako to da su onda dalmatinski partizani oslobađali Istru i Rijeku i uvodili ih u Jugoslaviju, a nije bilo obratno. Također su za vrijeme SFRJ Dalmatinci značajno više participirali u vlasti nego Istrani i Riječani pa i danas ako hoćeš u ovoj komunističkoj vladi pola ih je iz splitsko - dalmatinske županije, dok iz Rijeke nema nitko, iz Istre jedan ministar koji nikad ne priča o bilo čemu osim o turizmu.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 17:53 

bumbar92 je napisao/la:
Pozadinu ne znam za Plenkovića ali mi se činio dobra zamjena gledajući ovako spolja, a tu je ipak kalibar.
Svejedno, mislim da danas nikome u Hrvatskoj, čak niti onoj mesić-pusić ljevici nije u interesu da odmažu Hrvatima u BiH jer su dosegnuli zenit u svojoj mržnji i šovinizmu spram nas.
Karamarko je ispustio potpuni izborni trijumf i mora za to snositi posljedice, a ne sumnjam da će se stranački lavovi odlučiti za nekoga iz TopGun ekipe.

Pa ne znam ni ja pouzdano, samo osluškujem što se priča u tim krugovima... :wink

Samo, svakako sam sigurniji u Stiera i njegovo djelovanje po pitanju interesa Hrvata u BIH, iako je i Plenković postao hercegovački zet. :D

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 19:55 

Previše si pod utjecajem okoline (pretpostavljam da dolaziš iz sdpovskih krajeva) ili medija pa upijaš krivu sliku u mozak. Ljudi podržaju sirijsku vladu jer se bori protiv podčinjavanja Americi i za suverenost te zemlje (+protiv islamofašizma). To što možda ti isti u RH glasa za HDZ ne znači da se s njima 100% slažu već jer je percipiraju da je manje zlo od dva duopola. SDPu se gadi suverenost i trećejanuarska vlada je prva počela od RH raditi koloniju (Haag, nasilnog uvlačenja EU u dupe, "slušajmo EU i sve će nam problemi nestati" i sl.). To je isti razlog zašto primjerice ti isti ljudi žele RH u Višegradsku skupinu, zemlje te skupine se uspješno odupiru direktivama Brisela kao što su primjerice imigrantske kvote ili zašto su tijekom EU referendumu bili protiv ulaska u EU. Isto tako ti isti ljudi su u većem broju birali Most jer su je vidjeli kao bolju alternativu od HDZ-a.

Vrh

PostPostano: 03 pro 2015, 19:58 

Tip lupa totalne gluposti. Assad i njegov narod, kao i Gaddafi, su vjernici i nacionalisti.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2015, 02:38 

Pa dobro svaki izbori u svijetu su manje više izbor između kuge i kolere.
A što se tiče Istre i regije, ja ne zagovaram da samo oni imaju regiju, a drugima isto kao i do sada, nego u slučaju da dođe do ukidanja županija i regionalizacije cijele Hrvatske, priznao bi njima da budu samostalna regija.

To sam već objasnio da nejde. Premali su.
IDS nije ni izbizia toliko moćan da bi izdvojio Istru iz Hrvatske, a osim toga nema niti vanjske pokrovitelje za tako nešto. Oni su prvenstveno biznis stranka i ići će sa svakim tko neće ometati njihov biznis.
A ta priča o crvenoj Rijeci i Istri najčešće dolazi s juga Hrvatske pa me zanima kako to da su onda dalmatinski partizani oslobađali Istru i Rijeku i uvodili ih u Jugoslaviju, a nije bilo obratno.

Rijeka je danas crvena. IDS je zapravo oko mase stvari konzervativna stranka (mini HDZ), ali je problem prema animozitetu prema ostatku RH.
Dalmatinski gradovi nisu crveni. Ako je nešto bio ćaća, ne mora i sin.
Također su za vrijeme SFRJ Dalmatinci značajno više participirali u vlasti nego Istrani i Riječani pa i danas ako hoćeš u ovoj komunističkoj vladi pola ih je iz splitsko - dalmatinske županije, dok iz Rijeke nema nitko, iz Istre jedan ministar koji nikad ne priča o bilo čemu osim o turizmu.

Jesu. No svejedno, pogledaj rezultate izbora.
U 2 južne jedinice je HDZ dobio 220k glasova, a SDP 130.
U 8. jedinici (Istra i Rijeka), HDZ je dobio 40ak k glasova, a SDP 80 (IDS još isto 40). Zato je to crveno.

Tip lupa totalne gluposti.
Nego;
da izreklamiram jednu svoju analizu :D
http://www.forum.hr/showpost.php?p=5662 ... count=6409

Vrh

PostPostano: 04 pro 2015, 11:08 

Dok glasanje nije zakonski obavezno to su sve priče trla baba lan. U Rijeci je na prošlim gradskim izborima SDP dobio 22 000 glasova i to im je dovoljno za pobjedu iako Rijeka ima oko 100 000 registriranih birača. To bi prevedeno značilo da oko 78% ljudi u Rijeci nije glasalo za SDP. Osim toga HDZ u Rijeci je već 25 godina jalova opozicija, neki čak kažu da su oni zapravo SDP-kupljeni igrači. Tako da ako HDZ nije ništa baš ponudio u Rijeci, reci mi na osnovu čega bi oni trebali dobiti glasove?

U okolici i zaleđu (Gorski kotar, otoci, Crikvenica i Vinodol) uglavnom se SDP i HDZ izmjenjuju na vlasti, nigdje nije jedna opcija izrazito premoćna.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1056 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: